1. Aardappelchips
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 150 g aardappel, rauw, geschild
- ½ eetlepel olie, olijf (5g)
- Snuifje zout of paprikapoeder
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Spoel de aardappelen en dep ze droog.
- Snij de aardappelen met een mandoline of met een scherp mes in flinterdunne plakjes.
- Spoel de plakjes af in ijskoud water.
- Leg de plakjes naast elkaar op keukenpapier en dep ze droog.
- Doe de plakjes in een kom en meng met de olie.
- Leg ze vervolgens naast elkaar in een ovenschaal met bakpapier.
- Rooster 15 à 20 minuten in de oven tot de chips krokant zijn.
Haal de chips uit de oven en bestrooi ze meteen met zout of paprikapoeder.
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/80419/zelfgemaakte-chips
Hoeveelheid
|
En
|
KH
|
Suiker
|
Eiw
|
Vetten
|
VV
|
EOV
|
MOV
|
Per portie (155g)
|
132 kcal
|
18,2 g
|
2,2 g
|
2,8 g
|
5,2 g
|
0,8 g
|
3,75 g
|
0,54 g
|
Per 100g
|
85 kcal
|
11,7 g
|
1,4 g
|
1,8 g
|
3,4 g
|
0,5 g
|
2,42 g
|
0,34 g
|
En%
|
-
|
55
|
6,5
|
8,5
|
35,5
|
5,5
|
25,5
|
4
|
2. Falafelballetjes met yoghurtdip
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 50 g kikkererwten, gekookt
- ¼ ui, klein (15 g)
- ½ teentje knoflook, vers (3 g)
- Snuifje zout, komijnpoeder, chilipoeder
- 30 g Griekse yoghurt, volle
- ½ eetlepel sesamzaadjes, geroosterd, witte gepeld (6 g)
- 3 g gember, vers
Bereidingswijze:
Falafelballetjes:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix de kikkererwten tot een fijne massa.
- Pel de ui en de knoflook, snij ze in fijne stukken en doe ze bij de fijngemalen kikkererwten.
- Kruid met een snuifje zout, komijnpoeder en een klein beetje chilipoeder.
- Mix tenslotte de volledige massa.
- Rol de falafels tot bolletjes van ongeveer 2 tot 3 cm diameter en leg deze op een bord.
- Bak de falafels ongeveer 20 à 25 min in de oven.
Yoghurtdip:
- Schenk de Griekse yoghurt in een schaaltje.
- Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Wacht tot ze knisperen en strooi nadien de geroosterde zaadjes in de yoghurt.
- Schil het stukje gember en rasp het fijn.
- Meng alle ingrediënten in de yoghurt.
- Kruid de dip met een snuifje zout, chilipoeder en komijnpoeder.
Bron: https://www.karolaskitchen.be/warm-eten/falafel-uit-de-oven-met-kruidige-groenten/ + eigen inspiratie
Hoeveelheid
|
En
|
KH
|
Suiker
|
Eiw
|
Vetten
|
VV
|
EOV
|
MOV
|
Per portie (107g)
|
138 kcal
|
9,5 g
|
2,0 g
|
6,6 g
|
7,4 g
|
2,4 g
|
2,11 g
|
2,15 g
|
Per 100g
|
129 kcal
|
8,9 g
|
1,9 g
|
6,2 g
|
6,9 g
|
2,2 g
|
1,97 g
|
2,01 g
|
En%
|
-
|
28
|
6
|
19
|
48
|
15,5
|
14
|
14
|
Studenten: Marlies Casselman, Valerie Van Raemdonck en Tine Roels
|