Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
12-12-2019
Gewijzigde consistentie Julie Wante (Deel 1)
Recept
1: alcoholvrije aperitief
1.
Naam van het recept:
Smoothie van bosvruchten
2.
Aantal porties:
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
50 gram bosvruchten mix, diepvries
½ appel, vers (70g)
35 gram frambozen, vers
50 gram platte kaas, mager
½ koffielepel Stevia (2,25g)
Enkele druppeltjes citroen
4.
Bereidingswijze:
Ontdooi
de bosvruchten in de kookpot, gebruik hierbij een bodempje water
Schil
de appel en snij de appel in gelijke delen
Doe
de bosvruchten, appel en frambozen in de blender en cutter zo goed mogelijk
zodat er geen brokjes meer te bespeuren zijn
Doe
de platte kaas samen in een mengkom met de Stevia en werk af met enkele
druppeltjes citroen
Doe
het mengsel van de platte kaas ook in de blender en cutter het geheel
Zeef
het gehele mengsel voor zo een egaal mogelijke smoothie
Serveer
in een glas
Tip:
je kan ook werken met 2 lagen
Per
portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Totaal per portie
209,25
106
4,5
0,4
0,10
0,00
0,00
18,9
5,6
16,5
Totaal per 100 gram
100
51
2,1
0,2
0,05
0,00
0,00
9,0
2,7
7,9
En%
100
En%
16,5 En%
3,5 En%
1
En%
-
-
70,5 En%
10,5 En%
62En%
5. Voedingswaarde :
Het energieprocent van de
eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels samen zijn in dit recept 101En%.
6.
Bron :
Website: http://www.parkiskookatelier.be/parkis-gerechten/milkshakes-en-smoothies/smoothie-van-bosvruchten-met-muntblaadjes.html
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
12-12-2019, 15:38 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea Suzan Planckaert en Julie Wante (Vervolg)
1. Naam recept:
Pizza bonbons
2. Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3. Ingrediënten
-
¼ plakje glutenvrije bladerdeeg (Herta) (30g)
-
1 koffielepel tomatensaus, Passata (5g)
-
3 g geraspte kaas
-
¼ snede glutenvrije salami, Carrefour (1,5g)
-
Geklutst eitje
-
Snuifje Italiaanse kruiden
4. Bereidingswijze
Snij een plakje bladerdeeg in vieren en leg deze
stukjes in de muffinvorm
Prik een paar gaatjes op de bodem (Het
bladerdeeg zet uit tijdens het bakken en anders wordt alle vulling eruit
gedrukt)
Schep de tomatensaus in de gevormde bakjes
Vul de bakjes aan met geraspte kaas en glutenvrije
salami snippers.
Breng de puntjes naar elkaar toe en knijp deze
goed vast. Smeer de bovenkant in met het ei en strooi hier wat Italiaanse
kruiden over.
Bak de pizza bonbons in 5 minuten op 225 graden C gaar.
5. Voedingswaarde recept 3:
Per portie
Energie (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suiker (g)
Totaal per portie (42,50g )
112
2,2
4,0
1,03
0,02
0,06
15,3
0,9
0,7
Totaal per 100g
264
5,2
9,4
2,42
0,05
0,14
36,0
2,1
1,7
En%
100
8 En%
32 En%
8 En%
/
0,5 En%
55 En%
2 En%
3 En%
Het energieprocent van de eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels zijn
samen 97 En%. Dit komt omdat we zelf de glutenvrije salami en glutenvrij bladerdeeg
hebben toegevoegd in Nubel. Onze bron kan onbetrouwbaar zijn en was beperkt in
gegevens (geen onderscheid in welke vetten). De hoeveelheid geklutst ei die
uiteindelijk over het baksel wordt gesmeerd is ook moeilijk in te schatten. Dit kan ervoor gezorgd hebben dat het En% bij
dit gerecht geen 100 En% is.
6. Bron: website
http://www.laurasbakery.nl/pizza-bonbons/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 15:27 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea Suzan Planckaert en Julie Wante
1.
Naam recept:
Bananenbrood muffins met blauwe bessen
2.
Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
- Dadels,
zacht (6g)
- 1/5
banaan, vers (26g)
- 1/5
stuk ei
- Snuifje
kaneel
- Zelfrijzend
amandelmeel, glutenvrij van Koopmans (14g)
- Blauwe
bessen, vers (10g)
- Muffinbakvorm
met papiertjes
4.
Bereidingswijze
Verwarm
de oven op 180 graden C
Week
de dadels 15 min in heet water
Doe
de banaan, ei, kaneel en dadels in een keukenmachine en maal fijn
Schep
het zelfrijzend amandelmeel erdoor
Doe
de blauwe bessen in het beslag
Vul
de papieren muffinvormpjes met het mengsel tot net onder de rand
Bak
de bananenbrood muffins 25 minuten in de oven tot ze gaar en lichtbruin zijn
5.
Voedingswaarde recept 1:
Per portie
Energie (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suiker (g)
Totaal per portie (69g)
130
5,1
4,5
0,7
0,51
0,18
15,4
4,0
9,8
Totaal per 100 g
188
7,4
6,5
1,0
0,74
0,26
22,3
5,8
14,2
En%
100
16En%
31En%
5En%
3,5En%
1En%
47 En%
6 En%
30En%
Het energieprocent van de eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels zijn
samen 100 En%.
6.
Bron: website: https://www.leukerecepten.nl/recepten/bananenbrood-muffins-met-blauwe-bessen/
1.
Naam recept:
Mini wraps met gegrilde groenten
2.
Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
-
1/6 rode paprika, vers (31 g)
-
¼ stengel stoneleeks (10g)
-
1 koffielepel olijfolie (4,5g)
-
Groene aspergetips,vers (17g)
-
Snuifje zeezout
-
Snuifje zwarte peper
-
½ glutenvrije wrap, Schär (40g)
-
Veldsla,vers (12,5g)
-
1 eetlepel kruidige dressing (12g)
4.
Bereidingswijze
Snij de rode paprika in dunne reepjes en snij de
kromme uiteinden eraf
Snij de puntjes van de stoneleeks af en snij in
stukken van 8cm
Verhit de grillpan met de olijfolie
Bak de paprika, stoneleeks en groene aspergetips
mooi bruin (ca. 2minuten)
Keer ze af en toe om en zorg dat ze gaar
geroosterd zijn
Kruid met peper en zout
Maak uit de tortilla plakjes van ca. 10 cm
Vul de tortilla met de groenten en veldsla
Besprenkel met de dressing
Vouw de tortilla op en wikkel de onderkanten met
een stukje bakpapier of aluminiumfolie
5.
Voedingswaarde recept 2:
Per portie
Energie (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suiker (g)
Totaal per portie (169,5g)
216
4,1
9,6
1,7
4,94
1,10
25,3
2,1
3,4
Totaal per 100 g
127
2,4
5,7
1,0
2,91
0,65
14,9
1,2
2,0
En%
100
8 En%
40 En%
7 En%
21 En%
4,5En%
47 En%
2 En%
6 En%
Bron: website: https://www.leukerecepten.nl/gerechten/hapjes/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 15:26 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten
(let op! foto(s) is telkens de maaltijd voor 2 personen)
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(900g)
1014 kcal
125,2g
Aantal zonder groenten = 112,3g = 9 KhRW
11,6g
35,7g
39,4g
12,95g
15,32g
8,16g
Per 100g
113kcal
13,9g
1,3g
4,0g
4,4g
1,44g
1,70g
0,91g
En%
100
49
2
14
35
(11)
(14)
(7)
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
11-12-2019, 13:48 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten (deel 3 + 4)
1.
Hartige taartjes met champignons
1 persoon
Ingrediënten
-
38 g bladerdeeg, voorverpakt => 1 KhRW -
1/2 eetlepel koolzaadolie (5 g) -
1/6 teentje knoflook (1 g) -
10 g ui -
25 g champignons, vers -
1/6 courgette, vers (50 g) -
1/6 rode paprika, vers (30 g) -
Zout -
Peper
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 200°C
-
Snijd een stukje van het teentje knoflook en
snipper de ui
-
Snijd een paar champignons in kwarten, het
stuk courgette in plakjes en vervolgens in kwarten en als laatste de rode paprika
in blokjes
-
Smeer een kleine quichevorm in met een beetje
olie. Bekleed ze met het bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem
-
Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de
knoflook en de ui enkele minuten.
-
Voeg de champignons toe en bak al roerend
bruin. Schep de courgette en paprika erdoor en bak kort mee. Voeg beetje zout
en peper naar smaak toe en haal van het vuur.
-
Verdeel het groenten mengsel over de taartjes
en druk aan.
-
Bak de taartjes +/- 15 minuten in de oven tot
het deeg mooi knapperig en gaar is.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (159g)
213 kcal
17,4g
2,2g
3,9g
13,6g
4,44g
5,65g
2,99g
Per 100g
134kcal
10,9g
1,4g
2,5g
8,6g
2,79g
3,55g
1,88g
En%
100
34
2
7
57
(19)
(25)
(13)
Bron:
·
https://www.diabetesfonds.nl/recepten/hartige-taartjes-met-champignons
2. Kleine
hamburger met geitenkaas, rucola en radijs
1 persoon
Ingrediënten
- - Zachte
geitenkaas, rol (15 g) -
1 klein hamburgerbroodje, om af te bakken (30
g) => 1 KhRW (samen met honing) -
Rucola
(2 g) -
Radijs
(10 g) -
1
theelepel Honing (3g)
Bereiding
-
Snijd van de rol geitenkaas 1 snede van
ongeveer 1,5cm dik.
-
Snijd het ovenbroodje doormidden.
-
Leg de geitenkaas op de onderkant van het
broodje.
-
Verwarm de oven voor op 220°C. Bak het broodje
af gedurende 3 à 5 minuten.
-
Snijd de radijs is plakjes
-
Beleg het broodje met geitenkaas met de
rucola, radijs en een theelepeltje honing.
-
Steek er een prikker door zodat het broodje
niet uiteenvalt.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (60g)
141kcal
17,0g
0,9g
5,5g
5,6g
2,99g
1,66g
0,81g
Per 100g
235kcal
28,3g
1,5g
9,2g
9,3g
4,98g
2,779
1,35g
En%
100
48
1
16
35
(19)
(11)
(1)
Bron :
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
11-12-2019, 13:45 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten (deel 5 + 6)
1.
Gewokte rijstnoedels met sojascheuten en
ei
1 persoon
Ingrediënten
½ ei (27 g)
Paprika (20 g)
Prei (10 g)
Ui (15 g)
Fijne rijstnoedels, droog gewogen (20 g) =>
1,5 KhRW
1 koffielepel sambal (5 g)
Bereiding
Breng water aan de kook en doe de rijstnoedels
in een ruime schaal.
Was ondertussen de prei en paprika. Snij
vervolgens de prei, paprika en een deeltje ui in kleine stukjes.
Schenk het kokend water over de noedels en
laat de noedels even weken.
Zet de wokpan alvast op de kookplaat en laat
deze goed voorwarmen
Laat de noedels nadien uitlekken in een ruime
zeef.
Wok de groenten in de pan.
Laat de wok op een heet vuur staan en maak met
een spatel een kuiltje in de gewokte ingrediënten. Schenk daarin wat geklutst
ei, en roer nadien voorzichtig. Zo verspreiden gestolde stukjes ei zich in de
wok.
Roer een koffielepel van de sambal doorheen de
bereiding en doe er tenslotte een portie van de noedels bij. Roer opnieuw en
serveer meteen.
Strooi wat fijne ringen ui over het gerechtje.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (97g)
128kcal
18,6g
1,8g
5,5g
3,2g
1,06g
1,39g
0,49g
Per 100g
124kcal
18,0g
1,7g
5,3g
3,1g
1,03g
1,35g
0,47g
En%
100
58
3
17
22
(7)
(10)
(4)
Bron:
· Eigen
creatie
2. Ovenfrietjes
met pikante tomatendipsaus
Ingrediënten
-
Aardappel met schil, rauw (220g) => 2,5
KhRW
-
Thijm, vers
-
Paprikakruiden
-
Peper
-
Zout
-
1 tomaat, vers (100 g)
-
¼ rode peper, vers (2 g)
-
Knoflook ½ teentje (3 g)
-
Ui (10 g)
-
Peterselietakje
-
Zout
-
Peper
Bereiding
-
Was de aardappel goed en snijd in frietjes.
-
Leg deze op een bakpapier en kruid met wat
thijm, paprikakruiden, peper en zout.
-
Bak ze gedurende 25 minuten op 220°C.
-
Schep regelmatig om.
-
Verwijder de pel van de tomaat en snijd de
tomaat in kleine stukken.
-
Snipper de rode peper, look en ui.
-
Stoof de ui, look, rode peper en tomaat in een
pan tot deze een zachte massa wordt.
-
Voeg eventueel wat water toe.
-
Mix het geheel in een blender tot een saus
verkregen wordt.
-
Kruid met peterselie en peper.
-
Serveer de frietjes met de saus.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(335g)
177 kcal
36,1g
3,6g
6,1g
0,7g
0,31g
0,02g
0,35g
Per 100g
53 kcal
10,8g
1,1g
1,8g
0,2g
0,1g
0,0g
0,1g
En%
100
82
1
14
3
(1)
(0)
(1)
Bron:
· Eigen
creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
11-12-2019, 13:45 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten (deel 1 + 2)
1. Bruschetta van tomaat
1 persoon
Ingrediënten:
- - 2 sneden (2/3cm dik) meergranen stokbrood (20
g) => 1KhRW -
½ tomaat, vers (75 g) -
1/4 mozzarella light (30 g) -
½ eetlepel pijnboompitten (7 g) -
½ eetlepel olijfolie (5 g) -
Peper -
Zout -
Basilicum, vers
Bereidingswijze:
1) 1) snijd 2 sneden van 2/3cm van het meergranen
stokbrood. 2)
snijd de halve tomaat in blokjes en doe ze in
een kom. 3)
snijd de mozzarella light in blokjes en doe ze
bij de tomaat. 4)
voeg vervolgens de pijnboompitten en olijfolie
toe. 5)
Meng alle. 6)
Kruid vervolgens met wat peper, zout en verse
basilicum. 7)
Beleg het stokbrood met het tomaatmengsel. 8)
Zet de bruschettas voor 5 minuten in de oven
op 180graden.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (137g)
187 kcal
11,6g
1,5g
7,5g
12,1g
2,44g
5,14g
3,03g
Per 100g
136 kcal
8,5g
1,1g
5,5g
8,8g
1,78g
3,75g
2,21g
En%
100
25
1
16
58
(12)
(25)
(15)
2. Mini
pizzatjes
1 persoon
Ingrediënten:
- -
30 g bruine tarwebloem => 2 KhRW -
Snuifje zout -
Snuifje droge gist -
75 cl water -
1 koffielepel olijfolie (2 g) -
20g paprika, vers => 0 KhRW -
20g courgette, vers -
20g mozzarella light -
2 eetlepels tomaten passata (20 g)
Bereidingswijze:
-
Meng
de bloem en een snuifje zout in een kom.
-
Maak
een kuiltje.
-
Los
de gist op in 75cl lauw water.
-
Doe
de gistoplossing en olie in het kuiltje.
-
Kneed
tot je een bol verkrijgt.
-
Laat
het deeg gedurende 30minuten rijzen onder een vochtige doek.
-
Snijd
intussen de paprika, courgette en mozzarella in kleine blokjes.
-
Rol
van het deeg 2 gelijke bolletjes.
-
Duw
de bollen plat tot 2 kleine pizzarondjes.
-
Bak
de het pizzadeeg gedurende 10 minuten op 220°C.
-
Beleg
vervolgens de voorgebakken bodems met tomaten passata, paprika, courgette en
mozzarella.
-
Bak
ze gedurende 10minuten op 220°C.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (112g)
168kcal
24,5g
1,6g
7,2g
4,2g
1,71g
1,46g
0,49g
Per 100g
150kcal
21,9g
1,4g
6,4g
3,9g
1,53g
1,30g
0,44g
En%
100
59
2
17
22
(9)
(8)
(2)
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
11-12-2019, 13:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
10-12-2019
Havermout muffins met bosbessen Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Havermout
muffins met bosbessen
1 persoon/ 1 portie
Ingrediënten
2 eetlepels havervlokken, Damhert (18g)
4 koffielepels sojamelk (18ml)
½ kippenei, klein (25g)
¼ banaan, klein, rauw (32,5g)
½ eetlepel lijnzaad (3g)
¼ zakje bakpoeder (5g)
¼ eetlepel baking soda (4g)
1 snuifje kaneel
7 bosbessen (14g)
Bereidingswijze
· Verwarm
de oven voor op 180°C.
· Meng
alle ingrediënten, behalve de bosbessen, met een mixer tot een glad beslag.
· Meng
daarna de bosbessen door het beslag heen met een spatel en verdeel dit over de
muffinvormpjes.
· Bak de
muffin 25 à 30 minuten tot ze goudbruin zijn.
· Laat
de muffin afkoelen.
Bron
http://www.focusonfoodies.nl/gezond-snoepen-havermout-muffins-met-bosbessen/
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Vdvz
Per portie(120g)
143 kcal
14,9 g
1,5 g
7,0 g
5,3 g
1,3 g
1,6 g
1,3 g
4 g
Per 100 g
120
kcal
12,5
g
1,3 g
5,9 g
4,4 g
1,1 g
1,3 g
1,1 g
3,3 g
En%
100
42
4
20
33
8
10
8
5
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
10-12-2019, 22:04 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Bladerdeeg (glutenvrij) met ham en kaas Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Bladerdeeg
(glutenvrij) met ham en kaas
1
persoon/1 portie
Ingrediënten
5g zonnegedroogde tomaatjes
1 plakje glutenvrij bladerdeeg, rauw (40g) (Schär)
1 el roomkaas, vers (Philadelphia natuur light)
20g glutenvrije hamblokjes
1/4 kippenei, rauw
5g geraspte kaas
snuifje peper
snuifje zout
Bereidingswijze
·
Verwarm de oven voor op 200 °C.
·
Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
·
Neem een plakje bladerdeeg en voeg in het midden
een eetlepel roomkaas toe en smeer dit uit.
·
Verdeel vervolgens de zongedroogde tomaatjes en
ham blokjes er overheen.
·
Vouw vervolgens alle punten naar binnen, met een
beetje speling tussen de randjes.
·
Klop de eidooier en besmeer de bovenkant van het
bladerdeeg ermee.
·
Strooi wat geraspte kaas er overheen.
·
Werk af met peper en zout en andere kruiden naar
keuze.
·
Bak het bladerdeeg pakketje af op ongeveer 200°C
gedurende 22 minuten tot deze gaar en goudbruin is.
Bron
https://www.leukerecepten.nl/recepten/bladerdeeg-hapjes-met-ham-en-kaas/
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Vdvz
Per portie (77g)
200 kcal
17,2 g
2,3 g
7,9 g
8,0 g
3,2 g
2,3g
1,6
g
0,8 g
Per 100 g
240
kcal
20,6
g
2,8 g
9,5 g
9,6 g
3,8 g
2,8 g
1,6 g
1,0 g
En%
100
45
4,5
16
36
14,5
10,5
7,0
3
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
10-12-2019, 22:02 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Hartige glutenvrije quiche Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Hartige
glutenvrije quiche
1 persoon/1 portie
Ingrediënten
¼ kleine preistengel vers (25g)
¼ eetlepel koolzaadolie (2,5ml)
1 kleine kippenei, rauw (50g)
50ml halfvolle melk
1 snuifje peper
1 snuifje zout
1 snuifje nootmuskaat
15g gerookte zalm, vers
Bereidingswijze
· Verwarm de oven voor
op 180°C.
· Was en reinig de prei.
Snijd daarna de prei fijn en Stoof deze aan in koolzaadolie. Laat nadien de
prei afkoelen.
· Klop het ei los en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
· Snij de gerookte zalm
in reepjes.
· Bekleed een
taartvormpje met bakpapier en bekleed die met de prei en de zalm. Giet nadien
het eimengsel hierboven.
· Bak de mini-quiche ongeveer
30minuten in de oven op 180°C.
Bron
https://beautyfulskin1.wordpress.com/2018/04/22/quiche-met-prei-en-gerookte-zalm-zonder-deeg/
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Vdvz
Per portie(143g)
160 kcal
4,5 g
4,5 g
11,3 g
10,4 g
3,0 g
4,8 g
2,3 g
0,8 g
Per 100 g
112 kcal
3,2 g
3,2 g
7,9 g
7,3 g
2,1 g
3,3 g
1,6 g
0,6 g
En%
100
11
11
28
59
17
27
13
2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
10-12-2019, 21:57 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
falafel met yoghurtdip Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Falafel met yoghurtdip
1persoon/ 1portie
Ingrediënten:
100g kikkererwten, blik
enkele blaadjes bladpeterselie, fijn gehakt
1 sjalot (20g)
snuifje komijnpoeder
snuifje chilipoeder
snuifje zout
1 el arachideolie (10ml)
45g Griekse volle yoghurt, ongesuikerd
10g sesamzaadjes
1 koffielepel gember, vers, geraspt (5g)
2 druppels citroensap, vers
Bereidingswijze:
· Laat de kikkererwten goed uitlekken, dep af met keukenpapier.
· Blend de kikkererwten samen met de fijngehakte bladpeterselie.
· Snipper een sjalotje en snij deze in stukjes.
· Meng de puree in een kom met de ui, komijnpoeder, chillipoeder en zout.
· Rol balletjes van 5cm groot.
· Bak de balletjes goudbruin in arachideolie.
· Doe de yoghurt in een mengkom.
· Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Strooi de
geroosterde zaadjes in de yoghurt.
· Schil het stukje gember en rasp het fijn.
· Voeg de fijn geraspte gember, snuifje komijnpoeder, knoflookpoeder en
een scheutje citroensap toe aan de yoghurt.
· Meng tot een homogeen geheel
· Serveer de yoghurtsaus bij de falafel
Bron
https://dagelijksekost.een.be/gerechten/falafels-met-eenyoghurtdip
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie ( 190 g)
262 kcal
17,1 g
3,1 g
8,9 g
16 g
4,1 g
7,8 g
1,5 g
Per 100 g
138 kcal
9 g
1,6 g
4,7 g
8,4 g
2,2 g
4,1 g
0,8 g
En%
100
26,0
4,5
13,5
55,0
14,0
27,0
5,0
Kh RW
1,5
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:49 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
tomaat gevuld met ei en broodkruim
Tomaat gevuld met ei en broodkruim
1 persoon/ 1 portie
Ingrediënten:
20g volkoren brood, oud
15g geraspte gruyère kaas
1/4 teentje knoflook (1g)
15g zonnebloempitten
1/4 eetlepel Provencaalse kruiden
1 kleine tomaat, vers (90g)
1 klein ei (50g)
1/2 eetlepel olijfolie (6ml)
snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
· Verwarm de oven voor op 180°C.
· Verkruimel het volkorenbrood, deze kan je verkruimelen met een mixer.
· Vermeng het broodkruim met de kaas, knoflook, Provençaalse kruiden,
olijfolie, peper en zout.
· Kneed het mengsel zodat de ingrediënten wat samenhangen.
· Snijd het hoedje van de tomaat en haal het vruchtvlees eruit.
· Breek boven de tomaat een ei en laat het ei in de tomaat glijden.
· Bedek het ei met een dikke laag van het broodmengsel. Zet het hoedje er
weer op.
· Bak de tomaten een halfuur in de oven op 180°C.
Bron
https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R387374/gevulde-tomaten-met-ei
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie ( 197 g)
347 kcal
12,7 g
2,4 g
16,8 g
24,7 g
6,7 g
5,6 g
6,6 g
Per 100 g
176 kcal
6,4 g
1,2 g
8,5 g
12,5 g
3,4 g
2,8 g
3,4 g
En%
100
14,5
3,0
19,5
64,0
17,5
14,5
17,0
Kh RW
1
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:43 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
krokante groentenloempia's uit de oven Cynthia Roelens en Amélie Duquenoy
Krokante groenteloempias uit de oven
1 persoon/1 portie
Ingrediënten
10g ongekookte fijne eiernoedels
2 kleine verse champignons, rauw (16g)
10g verse wortelen, rauw
10g verse prei, rauw
5g verse ui, rauw
1/4 koffielepel kerriepoeder (2g)
1 eetlepel gehakte verse korianderblaadjes (1g)
15g zonnebloempitten
snuifje zout en peper
1 vel filodeeg, rauw (30g)
1/2 eetlepel olijfolie (6ml)
Bereidingswijze:
· Verwarm de oven voor op 220°C.
· Bereid de noedels zoals op de verpakking vermeld staat.
· Snijd de champignons, wortelen, prei en ui in hele kleine stukjes.
· Kook de stukjes wortel ongeveer 2 minuten in een kommetje met water.
· Kruid de champignons met kerriepoeder.
· Vermeng de noedels, champignons, wortelen, prei, de verse koriander en
een snuifje peper en zout.
· Neem een vel filovel en knip deze in twee. Bestrijk een halve filovel
lichtjes met olijfolie en leg er de andere helft bovenop.
· Snijd een rechthoek uit deze filovellen.
· Leg wat groentjes in het midden van het deeg, klap de zijkanten erover
en maak een strak rolletje.
· Bak de gemaakte loempia in de oven op 200°C gedurende circa 18 minuten.
Bron
https://dagelijksekost.een.be/gerechten/loempias
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (90 g)
129 kcal
27,3 g
1,2 g
4,5 g
0,4 g
0,1 g
0,0 g
0,0 g
Per 100 g
143 kcal
30,3 g
1,3 g
5,0 g
0,4 g
0,1 g
0,0 g
0,0 g
En%
100
84,5
3,5
14,0
3,0
0,5
0,0
0,0
Kh RW
2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:39 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
courgetterolletjes met aardappelcrème Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Courgetterolletjes met aardappelcrème
1 persoon/ 1 portie
Ingrediëntenlijst
1 aardappel,
grootte van een kippenei (50g)
¼ courgette,
klein (62g)
¼ kleine lente-ui
(15g)
¼ eetlepel room,
tot 15% vet (6ml)
1 snufje
peper
1snufje
paprikapoeder
1 snufje
chilipoeder
1 eetlepel
olijfolie (10ml)
Bereidingswijze
· Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook in ongeveer 15 minuten
gaar.
· Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken en de lente-ui in fijne
ringen.
· Stamp de aardappelblokjes. Meng met de room en lente-uiringen.
· Breng de aardappelcrème op smaak met peper, paprikapoeder en
chilipoeder.
· Bestrijk de courgette met het mengsel, rol op en steek vast met
cocktailprikkers.
· Bak de rolletjes ongeveer 5 minuten in de olie en serveer.
Bron
https://www.diabetesfonds.nl/recepten/courgetterolletjes-met-aardappelcreme
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (143g)
143kcal
7,6g
2,4g
2,1g
11,4g
2,2g
7,7g
0,9g
Per 100 g
100kcal
5,3g
1,7g
1,5g
8,0g
1,5g
5,4g
0,6g
En%
100
21
7
6
72
14
49
6
Kh RW
0,5
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
hartige taartjs met champignons Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Hartige taartjes met champignons
1 persoon/ 1 portie
Ingrediënten
½ teentje knoflook (3g)
¼ ui (15g)
3 champignons, klein (24g)
¼ courgette, klein (62g)
¼ paprika, rood (46g)
¼ eetlepel olijfolie (2,5ml)
1/6 pak volkorenbladerdeeg (38g)
1 snuifje zout
1 snuifje peper
Bereidingswijze
· Verwarm de oven voor op 200°C.
· Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.
· Snijd de champignons in kwarten, de courgette in plakjes en vervolgens
in kwarten en als laatste de rode paprika in blokjes.
· Smeer 6 kleine quichevormpjes in met een beetje olie. Bekleed ze met het
bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem.
· Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de knoflook en de ui enkele
minuten.
· Voeg de champignons toe en bak al roerend bruin. Schep de courgette en paprika
erdoor en bak kort mee. Voeg beetje zout en peper naar smaak toe en haal van
het vuur.
· Verdeel het groentemengsel over de taartjes en druk aan.
· Bak de taartjes ongeveer 15 minuten in de oven tot het deeg mooi
knapperig en gaar is.
Bron
https://www.diabetesfonds.nl/recepten/hartige-taartjes-met-champignons
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (191g)
204kcal
19,1g
4,7g
4,4g
11,5g
4,4g
4,6g
1,8g
Per 100 g
107kcal
10g
2,5g
2,3g
6,0g
2,3g
2,4g
0,9g
En%
100
42,5
9,0
8,5
50,5
19,5
20,0
8,0
Kh RW
2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Lunchbox met stoplichtboterham
Aantal porties: 1
persoon
Ingrediënten
½ wortel, middelgroot (50g)
¼ komkommer (21g)
6 kerstomaten (60g)
2 sneden volkoren brood, groot (70g)
1 mespunt minarine 25% (10g)
1 snede kaas, Gouda light (35g)
1 snede ham, gekookt (35g)
1 handje noten, ongezouten (25g)
1 mandarijn, middelgroot (60g)
Bereidingswijze
·
Spoel de groenten en
snij ze in fijne schijfjes.
·
Besmeer de ene
boterham met de minarine en leg er de kaas en ham op.
·
Leg vervolgens de
groenten in de juiste volgorde op het beleg; bovenaan de kerstomaten, in het
middel de wortels en onderaan de komkommerschijven.
·
Snij tenslotte drie
rondjes uit de andere boterham en leg deze op de belegde boterham.
·
Serveer in een
brooddoos en voeg de noten er los bij.
·
Teken een smiley op
de mandarijn en leg deze naast de boterham
Voedingswaarde lunchbox
Hoeveelheid
En
KH
Tot. suikers
Toegevoegde
suikers
Eiwitten
Vet
VV
EOV
MOV
Per
portie (366g)
558 kcal
45,8 g
15,2g
0,2 g
31,2g
25,7g
7,0g
3,63g
2,13g
Per 100g
153 kcal
12,5g
4,2 g
0,05 g
8,5g
7,0g
1,9g
1,0g
0,6g
En%
100
33
11
0
22
42
11
6
3,5
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/19853/stoplichtsandwich
Studenten: Tine Roels, Valerie Van Raemdonck & Marlies Casselman
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
10-12-2019, 21:32 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Lunchbox met kleurrijke tortillaâs en een toverstafje
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
1 kippenei, rauw (50 g)
1/3e groene paprika, klein (60 g)
5 plakjes komkommer, klein (15 g)
70 g veldsla, vers
2 sneden kippenwit (40 g)
2 gekleurde tarwetortillas (50 g)
1 eetlepel ketchup (23 g)
1 eetlepel yoghurt, mager 0%, ongesuikerd
(25 g)
50 g bosbessen
1 kiwi, klein (55 g)
Smeerkaas, mager (30 g)
½ tomaat, klein, vers (45 g)
Extra: 2 satéstokken
Bereidingswijze
·
Zet een kookpot met
water op en laat koken.
·
Plaats het ei in het
kokend water voor ± 10 minuten.
·
Kuis de groenten en
verwijder eventueel de schil.
·
Snij de paprika en
een deel van de komkommer in fijne schijfjes.
·
Hou twee schijven
komkommer apart.
·
Leg het kippenwit op
de tortilla.
·
Meng de ketchup en
de yoghurt en smeer dit op het kippenwit.
·
Leg de paprika, de
veldsla en een deel van de komkommer op de tortilla.
·
Rol de tortilla op,
snij in 3 stuken en steek dit op een satéstokje.
·
Snij tot slot het
overige deel van de komkommer in reepjes.
Toverstaf
·
Spoel de bosbessen
en steek deze op een satéstokje.
·
Snij 1 dik schijfje
van de kiwi en maak hiervan een sterretje (m.b.v. vormpje).
·
Snij de overige kiwi
in blokjes en voeg deze toe aan het satéstokje.
Vogeltje
·
Pel het hardgekookt
ei en snij in twee gelijke helften.
·
Leg een schijfje
komkommer op de twee helften zodat deze als vleugels dienen.
·
Snij vervolgens twee
kleine driehoekjes uit de komkommer en gebruik deze als snavel.
·
Snij tot slot twee
kleine cirkeltjes uit de komkommer en gebruik deze als ogen.
·
Doe de tortilla, het
toverstafje, het vogeltje en het smeerkaasje in de brooddoos.
·
Werk af met de reepjes
komkommer en tomaatjes.
Voedingswaarde lunchbox
Hoeveelheid
En
KH
Totale suiker
Toegevoegde
suikers
Eiwitten
Vet
VV
EOV
MOV
Per
portie (513g)
481 kcal
52,8 g
19,1 g
5,8 g
27,7 g
14,4g
4,7 g
3,3 g
1,0 g
Per 100g
94 kcal
10,3 g
3,7 g
1,1 g
5,4 g
2,8 g
0,9 g
0,6 g
0,2 g
En%
100
44
16
4,8
23
27
9
6
2
Bron : https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1189765/kleurenwraps-op-een-stokje
+ eigen inspiratie
Studenten: Tine Roels,
Valerie Van Raemdonck & Marlies Casselman
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
10-12-2019, 21:32 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
groentenkroketjes Cynthia Roelens en Amélie Duquenoy
Groentekroketjes
1 persoon/1 portie
Ingrediënten
1/8 prei, klein (12,5g)
1/8 wortel, klein (5g)
1 broccoliroosje (12g)
1 champignon, klein (8g)
1/8 ui, rauw, klein (7,5g)
½ teentje knoflook (3g)
1 koffielepel Solo(7g)
1 eetlepel bloem (12g)
10ml groentebouillon, koud
1 snuifje zout
1 snuifje peper
¼ eidooier, middelgroot ei (4,5g)
1 eetlepel bloem, tarwe (12g)
½ eiwit, middelgroot kippenei (16g)
1 geroosterde volkoren boterham (10g)
Bereidingswijze
· Verwarm de oven voor op 180°C.
· Was en snijd de gemengde groenten in kleine blokjes. Blancheer de groenten tot ze net gaar zijn.
· Pel en snipper de ui fijn. Pel en snijd de knoflook fijn.
· Smelt de margarine in een hoge pan en fruit de ui en knoflook aan.
· Voeg in één keer de bloem toe en laat deze al roerend met een houten
lepel op laag vuur gaar worden. Voeg al roerend met een garde de koude
groentebouillon toe aan de warme roux. Laat circa 10 minuten zachtjes koken.
Roer af en toe goed.
· Voeg de groenten toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en
roer de eidooiers erdoor. Schenk het in een wijde schaal, zodat het makkelijk
en snel kan afkoelen. Laat de vulling helemaal afkoelen. Zet afgedekt weg in de
koelkast tot het geheel is afgekoeld.
· Breek de geroosterde boterham in stukken en doe de stukken in de blender
om broodkruimels te vormen.
· Zet 3 diepe borden klaar. Eentje met bloem, eentje met eiwit en eentje
met de broodkruimels.
· Vorm kroketjes van het afgekoelde groentemengsel. Haal ze eerst door de
bloem, dan door het eiwit en vervolgens door de broodkruimels. Herhaal dit nog
een keer.
· Zet ze nog even in de koelkast.
· Leg de gepaneerde kroketten op een met bakpapier beklede ovenplaat.
· Bak de aardappelkroketjes 20 minuten in een oven op 180ºC.
Bron
https://www.diabetesfonds.nl/recepten/groentekroketjes-met-kerriedip (hier hebben we paneermeel
vervangen door broodkruim)
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (120g)
180kcal
27,2 g
3,4 g
7,0 g
4,3 g
1,1 g
1,3 g
1,6 g
Per 100 g
150kcal
22,7 g
2,8 g
5,8
g
3,6 g
0,9 g
1,1 g
1,3 g
En%
100
60,5
7,5
15,5
21,5
5,5
6,5
8
Kh RW
2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:16 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
09-12-2019
Brooddriehoekjes met lekkere kleurenpret
Emma & Eline
Aantal porties
1 persoon
Ingrediënten
20 gram komkommer, vers
20 gram wortel, vers
5 kerstomaatjes, vers
6 witte druiven, vers
een klein handje hazelnoten (10g)
4 sneden volkorenbrood (140g)
1 mespunt margarine (5g, bijvoorbeeld
Becel Omega 3 smeermargarine)
1 snede halfvette kaas (20g,
bijvoorbeeld Gouda Boni light)
30 gram hummus, kant-en-klaar
Bereidingswijze
-
Snijd het stuk komkommer en de wortel in
smalle reepjes of schijfjes.
-
Snijd de kerstomaatjes doormidden.
-
Voeg de druiven en de hazelnoten toe aan de
lunchbox.
-
Besmeer 1 snede
volkorenbrood met de margarine, beleg met de snede kaas en leg er een tweede
snede bovenop. Snijd de boterhammen diagonaal door zodat je twee driehoeken
verkrijgt.
-
Besmeer 1 snede
volkorenbrood met hummus, leg een tweede snede erop en snijd de boterhammen
opnieuw diagonaal door.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (320 g)
588 kcal
73,5 g
10,6 g
9,7 g
22,3 g
20,8 g
4,7 g
9,8 g
5,8 g
Per 100 g
184
23,0 g
3,3 g
3,0 g
7,0 g
6,5 g
1,5 g
3,1 g
1,8 g
En%
100
50
7
3
15
32
8
15
9
Bronnen: eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
09-12-2019, 19:06 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)