Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    10-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige glutenvrije quiche Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hartige glutenvrije quiche

    1 persoon/1 portie

    Ingrediënten

    ¼ kleine preistengel vers (25g)

    ¼ eetlepel koolzaadolie (2,5ml)

    1 kleine kippenei, rauw (50g)

    50ml halfvolle melk

    1 snuifje peper

    1 snuifje zout

    1 snuifje nootmuskaat

    15g gerookte zalm, vers

    Bereidingswijze

    ·  Verwarm de oven voor op 180°C.

    ·  Was en reinig de prei. Snijd daarna de prei fijn en Stoof deze aan in koolzaadolie. Laat nadien de prei afkoelen.

    ·  Klop het ei los en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

    ·  Snij de gerookte zalm in reepjes.

    ·  Bekleed een taartvormpje met bakpapier en bekleed die met de prei en de zalm. Giet nadien het eimengsel hierboven.

    ·  Bak de mini-quiche ongeveer 30minuten in de oven op 180°C.

    Bron

    https://beautyfulskin1.wordpress.com/2018/04/22/quiche-met-prei-en-gerookte-zalm-zonder-deeg/ 

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vdvz

    Per portie(143g)

    160 kcal

    4,5 g

    4,5 g

    11,3 g

    10,4 g

    3,0 g

    4,8 g

     2,3 g

     0,8 g

    Per 100 g

     112 kcal

     3,2 g

    3,2 g

    7,9 g

    7,3 g

    2,1 g

    3,3 g

    1,6 g

     0,6 g

    En%

    100

    11

    11

    28

    59

    17

    27

    13

    2


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    10-12-2019, 21:57 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.falafel met yoghurtdip Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Falafel met yoghurtdip

    1persoon/ 1portie

    Ingrediënten:

    • 100g kikkererwten, blik
    • enkele blaadjes bladpeterselie, fijn gehakt
    • 1 sjalot (20g)
    • snuifje komijnpoeder
    • snuifje chilipoeder
    • snuifje zout
    • 1 el arachideolie (10ml)
    • 45g Griekse volle yoghurt, ongesuikerd
    • 10g sesamzaadjes
    • 1 koffielepel gember, vers, geraspt (5g)
    • 2 druppels citroensap, vers

    Bereidingswijze:

    ·  Laat de kikkererwten goed uitlekken, dep af met keukenpapier.

    ·  Blend de kikkererwten samen met de fijngehakte bladpeterselie.

    ·  Snipper een sjalotje en snij deze in stukjes.

    ·  Meng de puree in een kom met de ui, komijnpoeder, chillipoeder en zout.

    ·  Rol balletjes van 5cm groot.

    ·  Bak de balletjes goudbruin in arachideolie.

    ·  Doe de yoghurt in een mengkom.

    ·  Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Strooi de geroosterde zaadjes in de yoghurt.

    ·  Schil het stukje gember en rasp het fijn.

    ·  Voeg de fijn geraspte gember, snuifje komijnpoeder, knoflookpoeder en een scheutje citroensap toe aan de yoghurt.

    ·  Meng tot een homogeen geheel

    ·  Serveer de yoghurtsaus bij de falafel

     

    Bron

     https://dagelijksekost.een.be/gerechten/falafels-met-eenyoghurtdip

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (190g)

    262 kcal

    17,1 g

    3,1 g

    8,9 g

    16 g

    4,1 g

    7,8 g

    1,5 g

    Per 100 g

    138 kcal

    9 g

    1,6 g

     4,7 g

    8,4 g

    2,2 g

    4,1 g

    0,8 g

    En%

    100

       26,0

        4,5

    13,5

    55,0

    14,0

    27,0

    5,0

    Kh RW

    1,5

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    10-12-2019, 21:49 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tomaat gevuld met ei en broodkruim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tomaat gevuld met ei en broodkruim

    1 persoon/ 1 portie

    Ingrediënten:

    • 20g volkoren brood, oud
    • 15g geraspte gruyère kaas
    • 1/4 teentje knoflook (1g)
    • 15g zonnebloempitten
    • 1/4 eetlepel Provencaalse kruiden
    • 1 kleine tomaat, vers (90g)
    • 1 klein ei (50g)
    • 1/2 eetlepel olijfolie (6ml)
    • snuifje peper en zout

    Bereidingswijze:

    ·  Verwarm de oven voor op 180°C.

    ·  Verkruimel het volkorenbrood, deze kan je verkruimelen met een mixer.

    ·  Vermeng het broodkruim met de kaas, knoflook, Provençaalse kruiden, olijfolie, peper en zout.

    ·  Kneed het mengsel zodat de ingrediënten wat samenhangen.

    ·  Snijd het hoedje van de tomaat en haal het vruchtvlees eruit.

    ·  Breek boven de tomaat een ei en laat het ei in de tomaat glijden.

    ·  Bedek het ei met een dikke laag van het broodmengsel. Zet het hoedje er weer op.

    ·  Bak de tomaten een halfuur in de oven op 180°C.

     

    Bron

     https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R387374/gevulde-tomaten-met-ei

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (197g)

    347 kcal

    12,7 g

    2,4 g

    16,8 g

    24,7 g

    6,7 g

    5,6 g

    6,6 g

    Per 100 g

    176 kcal

    6,4 g

    1,2 g

     8,5 g

    12,5 g

    3,4 g

    2,8 g

    3,4 g

    En%

    100

      14,5

       3,0

    19,5

    64,0

    17,5

    14,5

    17,0

    Kh RW

    1

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    10-12-2019, 21:43 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.krokante groentenloempia's uit de oven Cynthia Roelens en Amélie Duquenoy
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Krokante groenteloempia’s uit de oven

    1 persoon/1 portie

    Ingrediënten 

    • 10g ongekookte fijne eiernoedels
    • 2 kleine verse champignons, rauw (16g)
    • 10g verse wortelen, rauw
    • 10g verse prei, rauw
    • 5g verse ui, rauw
    • 1/4 koffielepel kerriepoeder (2g)
    • 1 eetlepel gehakte verse korianderblaadjes (1g)
    • 15g zonnebloempitten
    •  snuifje zout en peper
    • 1 vel filodeeg, rauw (30g)
    • 1/2 eetlepel olijfolie (6ml)

    Bereidingswijze:

    ·  Verwarm de oven voor op 220°C.

    ·  Bereid de noedels zoals op de verpakking vermeld staat.

    ·  Snijd de champignons, wortelen, prei en ui in hele kleine stukjes.

    ·  Kook de stukjes wortel ongeveer 2 minuten in een kommetje met water.

    ·  Kruid de champignons met kerriepoeder.

    ·  Vermeng de noedels, champignons, wortelen, prei, de verse koriander en een snuifje peper en zout.

    ·  Neem een vel filovel en knip deze in twee. Bestrijk een halve filovel lichtjes met olijfolie en leg er de andere helft bovenop.

    ·  Snijd een rechthoek uit deze filovellen.

    ·  Leg wat groentjes in het midden van het deeg, klap de zijkanten erover en maak een strak rolletje.

    ·  Bak de gemaakte loempia in de oven op 200°C gedurende circa 18 minuten.

     

    Bron

    https://dagelijksekost.een.be/gerechten/loempias

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (90g)

    129 kcal

    27,3 g

    1,2 g

    4,5 g

    0,4 g

    0,1 g

    0,0 g

    0,0 g

    Per 100 g

    143 kcal

    30,3 g

    1,3 g

     5,0 g

    0,4 g

    0,1 g

    0,0 g

    0,0 g

    En%

    100

    84,5

    3,5 

    14,0

    3,0

    0,5

    0,0

    0,0

    Kh RW

    2

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    10-12-2019, 21:39 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgetterolletjes met aardappelcrème Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Courgetterolletjes met aardappelcrème

    1 persoon/ 1 portie

     

    Ingrediëntenlijst

    1 aardappel, grootte van een kippenei (50g)

    ¼ courgette, klein (62g)

    ¼ kleine lente-ui (15g)

    ¼ eetlepel room, tot 15% vet (6ml)

    1 snufje peper    

    1snufje paprikapoeder   

    1 snufje chilipoeder   

    1 eetlepel olijfolie (10ml)

     

    Bereidingswijze

    ·  Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook in ongeveer 15 minuten gaar.

    ·  Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken en de lente-ui in fijne ringen.

    ·  Stamp de aardappelblokjes. Meng met de room en lente-uiringen.

    ·  Breng de aardappelcrème op smaak met peper, paprikapoeder en chilipoeder.

    ·  Bestrijk de courgette met het mengsel, rol op en steek vast met cocktailprikkers.

    ·  Bak de rolletjes ongeveer 5 minuten in de olie en serveer.

    Bron

    https://www.diabetesfonds.nl/recepten/courgetterolletjes-met-aardappelcreme 

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (143g)

    143kcal

    7,6g

    2,4g

    2,1g

    11,4g

    2,2g

    7,7g

    0,9g

    Per 100 g

    100kcal

    5,3g

    1,7g

     1,5g

    8,0g

    1,5g

    5,4g

    0,6g

    En%

    100

    21

    7

    6

    72

    14

    49

    6

    Kh RW

    0,5

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    10-12-2019, 21:37 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hartige taartjs met champignons Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hartige taartjes met champignons

    1 persoon/ 1 portie

     

    Ingrediënten

    ½ teentje knoflook (3g)

    ¼ ui (15g)

    3 champignons, klein (24g)

    ¼ courgette, klein (62g)

    ¼ paprika, rood (46g)

    ¼ eetlepel olijfolie (2,5ml)

    1/6 pak volkorenbladerdeeg (38g)

    1 snuifje zout

    1 snuifje peper

     

    Bereidingswijze

    ·  Verwarm de oven voor op 200°C.

    ·  Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.

    ·  Snijd de champignons in kwarten, de courgette in plakjes en vervolgens in kwarten en als laatste de rode paprika in blokjes.

    ·  Smeer 6 kleine quichevormpjes in met een beetje olie. Bekleed ze met het bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem.

    ·  Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de knoflook en de ui enkele minuten.

    ·  Voeg de champignons toe en bak al roerend bruin. Schep de courgette en paprika erdoor en bak kort mee. Voeg beetje zout en peper naar smaak toe en haal van het vuur.

    ·  Verdeel het groentemengsel over de taartjes en druk aan.

    ·  Bak de taartjes ongeveer 15 minuten in de oven tot het deeg mooi knapperig en gaar is.

    Bron

    https://www.diabetesfonds.nl/recepten/hartige-taartjes-met-champignons 

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (191g)

    204kcal

    19,1g

    4,7g

    4,4g

    11,5g

    4,4g

    4,6g

    1,8g

    Per 100 g

    107kcal

    10g

    2,5g

     2,3g

    6,0g

    2,3g

    2,4g

    0,9g

    En%

    100

    42,5

    9,0

    8,5

    50,5

    19,5

    20,0

    8,0

    Kh RW

    2

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    10-12-2019, 21:37 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchbox met stoplichtboterham

    Aantal porties: 1 persoon

    Ingrediënten

    ½ wortel, middelgroot (50g)
    ¼ komkommer (21g)
    6 kerstomaten (60g)
    2 sneden volkoren brood, groot (70g)
    1 mespunt minarine 25% (10g)
    1 snede kaas, Gouda light (35g)
    1 snede ham, gekookt (35g)
    1 handje noten, ongezouten (25g)
    1 mandarijn, middelgroot (60g)

    Bereidingswijze

    ·        Spoel de groenten en snij ze in fijne schijfjes.

    ·        Besmeer de ene boterham met de minarine en leg er de kaas en ham op.

    ·        Leg vervolgens de groenten in de juiste volgorde op het beleg; bovenaan de kerstomaten, in het middel de wortels en onderaan de komkommerschijven.

    ·        Snij tenslotte drie rondjes uit de andere boterham en leg deze op de belegde boterham.

    ·        Serveer in een brooddoos en voeg de noten er los bij.

    ·        Teken een smiley op de mandarijn en leg deze naast de boterham

     

    Voedingswaarde lunchbox

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Tot. suikers

    Toegevoegde suikers

    Eiwitten

    Vet

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (366g)

    558 kcal

    45,8 g

    15,2g

    0,2 g

    31,2g

    25,7g

    7,0g

    3,63g

    2,13g

    Per 100g

    153 kcal

    12,5g

    4,2 g

    0,05 g

    8,5g

    7,0g

    1,9g

    1,0g

    0,6g

    En%

    100

    33

    11

    0

    22

    42

    11

    6

    3,5

     

    Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/19853/stoplichtsandwich

    Studenten: Tine Roels, Valerie Van Raemdonck & Marlies Casselman


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    10-12-2019, 21:32 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchbox met kleurrijke tortilla’s en een toverstafje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aantal porties: 1 persoon

     

    Ingrediënten

    1 kippenei, rauw (50 g)

    1/3e  groene paprika, klein (60 g)

    5 plakjes komkommer, klein (15 g)

    70 g veldsla, vers

    2 sneden kippenwit (40 g)

    2 gekleurde tarwetortilla’s (50 g)

    1 eetlepel ketchup (23 g)

    1 eetlepel yoghurt, mager 0%, ongesuikerd (25 g)

    50 g bosbessen

    1 kiwi, klein (55 g)

    Smeerkaas, mager (30 g)
    ½ tomaat, klein, vers (45 g)

     

    Extra: 2 satéstokken

     

    Bereidingswijze

    ·        Zet een kookpot met water op en laat koken.

    ·        Plaats het ei in het kokend water voor ± 10 minuten.

    ·        Kuis de groenten en verwijder eventueel de schil.

    ·        Snij de paprika en een deel van de komkommer in fijne schijfjes.

    ·        Hou twee schijven komkommer apart.

    ·        Leg het kippenwit op de tortilla.

    ·        Meng de ketchup en de yoghurt en smeer dit op het kippenwit.

    ·        Leg de paprika, de veldsla en een deel van de komkommer op de tortilla.

    ·        Rol de tortilla op, snij in 3 stuken en steek dit op een satéstokje.

    ·        Snij tot slot het overige deel van de komkommer in reepjes.

    Toverstaf

    ·        Spoel de bosbessen en steek deze op een satéstokje.

    ·        Snij 1 dik schijfje van de kiwi en maak hiervan een sterretje (m.b.v. vormpje).

    ·        Snij de overige kiwi in blokjes en voeg deze toe aan het satéstokje.

    Vogeltje

    ·        Pel het hardgekookt ei en snij in twee gelijke helften.

    ·        Leg een schijfje komkommer op de twee helften zodat deze als vleugels dienen.

    ·        Snij vervolgens twee kleine driehoekjes uit de komkommer en gebruik deze als snavel.

    ·        Snij tot slot twee kleine cirkeltjes uit de komkommer en gebruik deze als ogen.

    ·        Doe de tortilla, het toverstafje, het vogeltje en het smeerkaasje in de brooddoos.

    ·        Werk af met de reepjes komkommer en tomaatjes.

     

     

    Voedingswaarde lunchbox

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Totale suiker

    Toegevoegde suikers

    Eiwitten

    Vet

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (513g)

    481 kcal

    52,8 g

    19,1 g

    5,8 g

    27,7 g

    14,4g

    4,7 g

    3,3 g

    1,0 g

    Per 100g

    94 kcal

    10,3 g

    3,7 g

    1,1 g

    5,4 g

    2,8 g

    0,9 g

    0,6 g

    0,2 g

    En%

    100

    44

    16

    4,8

    23

    27

    9

    6

    2

     

    Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1189765/kleurenwraps-op-een-stokje
    + eigen inspiratie

     

    Studenten: Tine Roels, Valerie Van Raemdonck & Marlies Casselman


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    10-12-2019, 21:32 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groentenkroketjes Cynthia Roelens en Amélie Duquenoy
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Groentekroketjes 

    1 persoon/1 portie

    Ingrediënten

    1/8  prei, klein (12,5g)

    1/8 wortel, klein (5g)

    1 broccoliroosje (12g)

    1 champignon, klein (8g)

    1/8 ui, rauw, klein (7,5g)

    ½ teentje knoflook (3g)

    1 koffielepel Solo(7g)

    1 eetlepel bloem (12g)

    10ml groentebouillon, koud

    1 snuifje zout

    1 snuifje peper

    ¼ eidooier, middelgroot ei (4,5g)

    1 eetlepel bloem, tarwe (12g)

    ½ eiwit, middelgroot kippenei (16g)

    1 geroosterde volkoren boterham (10g)

    Bereidingswijze

    ·  Verwarm de oven voor op 180°C.

    ·  Was en snijd de gemengde groenten in kleine blokjes. Blancheer de groenten tot ze net gaar zijn.

    ·  Pel en snipper de ui fijn. Pel en snijd de knoflook fijn.

    ·  Smelt de margarine in een hoge pan en fruit de ui en knoflook aan.

    ·  Voeg in één keer de bloem toe en laat deze al roerend met een houten lepel op laag vuur gaar worden. Voeg al roerend met een garde de koude groentebouillon toe aan de warme roux. Laat circa 10 minuten zachtjes koken. Roer af en toe goed.

    ·  Voeg de groenten toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en roer de eidooiers erdoor. Schenk het in een wijde schaal, zodat het makkelijk en snel kan afkoelen. Laat de vulling helemaal afkoelen. Zet afgedekt weg in de koelkast tot het geheel is afgekoeld.

    ·  Breek de geroosterde boterham in stukken en doe de stukken in de blender om broodkruimels te vormen.

    ·  Zet 3 diepe borden klaar. Eentje met bloem, eentje met eiwit en eentje met de broodkruimels.

    ·  Vorm kroketjes van het afgekoelde groentemengsel. Haal ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en vervolgens door de broodkruimels. Herhaal dit nog een keer.

    ·  Zet ze nog even in de koelkast.

    ·  Leg de gepaneerde kroketten op een met bakpapier beklede ovenplaat.

    ·  Bak de aardappelkroketjes 20 minuten in een oven op 180ºC.

    Bron

    https://www.diabetesfonds.nl/recepten/groentekroketjes-met-kerriedip (hier hebben we paneermeel vervangen door broodkruim)

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (120g)

    180kcal

    27,2 g

    3,4 g

    7,0 g

    4,3 g

    1,1 g

    1,3 g

    1,6 g

    Per 100 g

     150kcal

     22,7 g

    2,8 g

     5,8 g

    3,6 g

    0,9 g

    1,1 g

    1,3 g

    En%

    100

    60,5

    7,5

    15,5

    21,5

    5,5

    6,5

    8

    Kh RW

    2

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    10-12-2019, 21:16 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    09-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brooddriehoekjes met lekkere kleurenpret

    Emma & Eline

    Aantal porties

    1 persoon

    Ingrediënten

    20 gram komkommer, vers

    20 gram wortel, vers

    5 kerstomaatjes, vers

    6 witte druiven, vers

    een klein handje hazelnoten (10g)

    4 sneden volkorenbrood (140g)

    1 mespunt margarine (5g, bijvoorbeeld Becel Omega 3 smeermargarine)

    1 snede halfvette kaas (20g, bijvoorbeeld Gouda Boni light)

    30 gram hummus, kant-en-klaar

    Bereidingswijze

    -            Snijd het stuk komkommer en de wortel in smalle reepjes of schijfjes.

    -            Snijd de kerstomaatjes doormidden.

    -            Voeg de druiven en de hazelnoten toe aan de lunchbox.

    -            Besmeer 1 snede volkorenbrood met de margarine, beleg met de snede kaas en leg er een tweede snede bovenop. Snijd de boterhammen diagonaal door zodat je twee driehoeken verkrijgt.

    -            Besmeer 1 snede volkorenbrood met hummus, leg een tweede snede erop en snijd de boterhammen opnieuw diagonaal door.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde

    suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (320 g)

    588 kcal

    73,5 g

    10,6 g

    9,7 g

    22,3 g

    20,8 g

    4,7 g

    9,8 g

    5,8 g

    Per 100 g

    184

    23,0 g

    3,3 g

    3,0 g

    7,0 g

    6,5 g

    1,5 g

    3,1 g

    1,8 g

    En%

    100

    50

    7

    3

    15

    32

    8

    15

    9

    Bronnen: eigen creatie

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    09-12-2019, 19:06 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Originele lunchbox boordevol groenten en een heerlijke muffin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eline & Emma

    Aantal porties

    1 persoon

    Ingrediënten

    Muffins (voor 8 muffins)

    1 grote zoete aardappel (200 g), vers, ongekookt

    1/2de courgette (150 g), vers

    1 eetlepel koolzaadolie (10 g) en extra (5 g) om vorm in te vetten

    3 eieren

    1 tomaat (150 g), rauw

    50 g fetakaas, vers

    1 koffielepel tijm, droog

    snuifje peper en zout

    Volkorenbrood met plattekaas en gegrilde aubergine

    1/2de aubergine (100 g), vers

    snuifje peper en zout

    1 eetlepel koolzaadolie (10 g)

    4 grote sneden volkorenbrood (140 g)

    30 g plattekaas, halfvol

    Fruitspiesjes

    20 g meloen, vers

    20 g ananas, vers

    20 g kiwi, vers

    20 g blauwe druiven, vers

    Bereidingswijze

    - Verwarm de oven voor op 180°C.

    - Schil de zoete aardappel en snijd nadien in kleine blokjes.

    - Snijd de courgette in kleine blokjes zonder te schillen.

    - Verhit de koolzaadolie in een pan en bak hierin ca. 5 minuten de zoete aardappelblokjes en de courgetteblokjes.

    - Klop de eieren los. Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg toe aan het eiermengsel. Verbrokkel de fetakaas met je handen en voeg toe aan het tomaat-eimengsel. Breng op smaak met de tijm, peper en zout.

    - Vet 8 vormpjes van een muffinvorm in met wat olie. Verdeel het zoete aardappelmengsel over de 8 vormpjes. Verdeel het tomaat-ei-feta-mengsel eveneens over de 8 vormpjes.

    - Bak het geheel ca. 20-25 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin van kleur zijn. Laat ze afkoelen. Houd 1 muffin aan de kant voor in de lunchbox en bewaar de rest in de frigo of vries ze in.

    - Snijd de aubergine in dunne schijfjes en kruid met peper en zout. Verhit de koolzaadolie in een pan en gril de aubergineschijfjes ca. 10 minuten tot ze gaar zijn. Laat ze nadien afkoelen.

    - Besmeer 2 sneden volkorenbrood met plattekaas. Leg er de gegrilde aubergineschijfjes bovenop. Leg daarbovenop een nieuwe snede brood en snijd de boterhammen nu diagonaal door. Zo krijg je 4 driehoeken. 

    - Maak nu de fruitspiesjes. Snijd de meloen, ananas en kiwi in kleine stukjes. Neem een stokje en prik er afwisselend een stukje meloen, ananas, kiwi en een druif op. Leg de boterhammen in de lunchbox met de muffin en de fruitspiesjes ernaast.

    Voedingswaardetabel

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde suiker

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (449 g)

    595 kcal

    74,8 g

    14,3 g

    13,9 g

    24,3 g

    18,5 g

    3,9 g

    9,4 g

    5,1 g

    Per 100g

    133 kcal

    16,7 g

    3,2 g

    3,1 g

    5,4 g

    4,1 g

    0,9 g

    2,1 g

    1,1 g

    En%

    100

    51

    7

    5

    16

    28

    6

    14

    8


    Bronnen:

    Muffins: http://pietashapjes.blogspot.com/2015/03/muffins-met-zoete-aardappel.html

    Eigen aanpassingen aan muffins:

    -        Feta in plaats van geraspte kaas

    -        Tomaat en courgette in plaats van selder en ui

    -        Tijm in plaats van peterselie

    Brood met aubergine en fruitspiesjes: eigen creatie


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    09-12-2019, 19:06 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea deel 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Emma & Eline

    1        Miniquiches met zoete aardappelkorst

     

    Aantal porties

    2 miniquiches (= 1 portie)

    Ingrediënten

    1 halve zoete aardappel, rauw (40 g)

    1 halve eetlepel olijfolie (5 g)

    1 halve ui, rauw (20 g)

    1 handje spinazie, vers (30 g)

    40 ml magere melk

    1 ei, vers, rauw

    1 eiwit, vers, rauw

    Snuifje peper

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 180°C.

    -        Snijd de zoete aardappel in zeer dunne schijfjes.

    -        Neem een bakplaat en bekleed de bakplaat met bakpapier.

    -        Leg de schijfjes zoete aardappel op de bakplaat en besprenkel met enkele druppels van de olijfolie.

    -        Bak de zoete aardappelschijfjes in de oven gedurende 15 minuten.

    -        Verhit de rest van de olijfolie in een pan en sauteer de ui tot die glazig is.

    -        Voeg het handje spinazie toe en bak gedurende 3 minuten.

    -        Meng ondertussen de melk met het ei en het eiwit in een kom. Voeg een snuifje peper toe.

    -        Neem 2 papieren muffinvormpjes. Bedek de randen met de schijfjes zoete aardappel. Leg daarbovenop het spinaziemengsel. Giet er als laatste het ei-melk mengsel overheen.

    -        Zet de quiche in de oven gedurende 20 minuten.


    2. Red velvet cupcakes

    Aantal porties

    1 porties = 2 cupcakes

     

    Ingrediënten

    1/8 van een middelgrote rijpe banaan, vers (25 g)

    ¼ ei, rauw (15 g)

    25 g boekweitmeel, Holland & Barrett

    13 ml ongesuikerd bietensap (Zonnatura)

    38 ml ongezoete amandeldrink

    Halve theelepel pure cacaopoeder (3 g) (Terrasana)

    Halve theelepel stevia (3 g)

    Snuifje kaneel

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 180°C.

    -        Prak de banaan en voeg het ei eraan toe. Mix door elkaar tot een glad mengsel.

    -        Voeg het boekweitmeel, het bietensap, de drink, het cacaopoeder, de stevia en de kaneel toe aan het banaan-eimengsel en mix het tot een glad beslag.

    -        Neem 4 cakevormpjes. Leg er wat bakpapier in en verdeel het beslag met een eetlepel over de vormpjes.

    -        Bak de cupcakes ongeveer 30 minuten in de oven. Check na 30 minuten met een satéprikker of de cupcakes gaar zijn. Als de satéprikker er droog uitkomt, zijn de cupcakes klaar.

     

    3 Madeleines in een hartig jasje

    Aantal porties

    1 portie = 3 stuks

    Ingrediënten

    12 g boekweitmeel, Holland & Barrett

    1/3de ei, rauw (18 g)

    24 g yoghurt, mager, natuur

    6 g Parmezaanse kaas, geraspt

    1/6de tomaat, middelgroot, rauw (24 g), in stukjes gesneden

    1/2de theelepel Italiaanse kruiden

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 220°C.

    -        Voeg het boekweitmeel, het ei en de yoghurt samen. Roer goed door elkaar.  

    -        Voeg de Parmezaanse kaas, tomaat en kruiden toe en meng dit er ook doorheen.

    -        Verdeel het beslag over de met boekweitmeel bestoven bakvorm.

    -        Bak de hartige madeleines 10 minuten op 220°C.

         Voedingswaardetabellen

    Totaal:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde suikers

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (422 g)

    453 kcal

    43,3 g

    0 g*

    6,4 g

    25,5 g

    18,0 g*

    5,7 g

    9,3 g

    2,6 g

    Per 100 g

    107 kcal

    10,3 g

    0 g

    1,5 g

    6,0 g

    4,3 g

    1,4 g

    2,2 g

    0,6 g

    En%

    100

    38

    0

    3

         23

     36

          11

     18

      5

     

    * In rapport Nubel: 11,7 g suikers (maar dit zijn natuurlijke suikers afkomstig van de groenten, granen, melk, yoghurt en kaas)

    *Som van VV, EOV en MOV is niet exact gelijk aan totaal vet door afrondingen en ontbrekende gegevens in Nubel

    Miniquiches met zoete aardappelkorst:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde Suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (217 g)

    186 kcal

    8,3 g

    0 g*

    2,1 g

    12,6 g

    10,8 g

    2,7 g

    6,3 g

    1,4 g

    Per 100g

    86 kcal

    3,8 g

    0 g

    1,0 g

    5,8 g

    5,0 g

    1,2 g

    2,9 g

    0,6 g

    En%

    100

    18

    0

    3

    27

    52


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    09-12-2019, 19:05 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea deel 2

     Emma & Eline

    Red velvet cupcakes:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde Suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (121 g)

    155 kcal

    24,2 g

    0 g*

    3,4 g

    5,6 g

    3,1 g

    1,1 g

    1,4 g

    0,7 g

    Per 100g

    128 kcal

    20 g

    0 g

    2,8 g

    4,6 g

    2,6 g

    0,9 g

    1,2 g

    0,6 g

    En%

    100

    63

    0

    5

    14

    18

    6

    8

    4

    *In rapport Nubel: 5,2 g suikers (maar dit zijn natuurlijke suikers afkomstig van fruit en groenten)

    Madeleines in een hartig jasje:

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde Suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie

    (84 g)

    112 kcal

    10,8 g

    0 g*

     0,9 g

     7,3 g

     4,1 g

    2,0 g

    1,6 g

     0,5 g

    Per 100g

    133 kcal

    12,9 g

    0 g

     1,1 g

     8,7 g

     4,9 g

    2,4 g

     1,9 g

    0,6 g

    En%

    100

    39

    0

    2

    26

    33

    16

    13

    4

    *In rapport Nubel: 2,3 g suikers (maar dit zijn natuurlijke suikers afkomstig van de groenten, kaas en  yoghurt)

      Bronnen

    Miniquiches met zoete aardappelkorst: https://www.cookinglight.com/recipes/spinach-feta-quiche-sweet-potato-crust + eigen aanpassingen

    Red velvet cupcakes: https://healthyfitjo.nl/ontbijt-2/red-velvet-cupcakes/ + eigen aanpassingen

    Hartige madeleines: http://www.laurasbakery.nl/hartige-madeleines/ + eigen aanpassingen

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    09-12-2019, 19:05 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    08-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaat mozzarella pastasalade en fruitspiesjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1 persoon (1 portie)

    Ingrediënten

    Pastasalade

    70 g pasta, droog, volkoren, spirelli (70g)
    25 g rucola, vers
    6 kerstomaten, vers
    50 g komkommer, vers, ongeschild
    1 eetlepel pijnboompitten, ongeroosterd (10 g)
    5 mozzarellabolletjes, mini (40 g)
    5 verse basilicumblaadjes, gemiddeld
    Snuifje peper
    Snuifje oregano, gedroogd
    1 theelepel olijfolie (4g)
    1 theelepel balsamicoazijn (8 g)

    Fruitspiesjes

    4 frambozen, vers (16 g)
    4 druiven, wit, vers (28 g)
    2 partjes mandarijn, vers (12 g)
    30 g mango, vers
    15 g peperkoek

    1 flesje water (33cl)

    Extra benodigdheden: 2 satéstokjes, uitsteekvormpjes

    Bereidingswijze

    Pastasalade

    Kook de volkoren spirelli gaar volgens de aanwijzingen van de verpakking. Was ondertussen de rucola, kerstomaten en de komkommer.
    Snijd de komkommer in blokjes en halveer de kerstomaatjes.
    Rooster 1 eetlepel pijnboompitten in een kleine pan zonder vetstof. Let op, want deze zijn snel verbrand.
    Giet de pasta af en spoel deze met koud water tot deze helemaal is afgekoeld.
    Voeg nu de mozzarellabolletjes met de tomaten, komkommer en pijnboompitten toe aan de afgekoelde pasta in een afsluitbaar kommetje. 
    Snijd 5 basilicumblaadjes fijn en voeg toe. 
    Bestrooi met peper en oregano.
    Voeg als laatste de rucola toe, maar meng deze nog niet. Zo blijft deze fris en knapperig.
    Meng 1 theelepel olijfolie met 1 theelepel balsamicoazijn in een klein afsluitbaar potje als dressing.
    Meng de dressing pas met de rest van de pastasalade vlak voor het eten.

    Fruitspiesjes

    Was de frambozen en druiven. 
    Pel de mandarijn en verdeel in partjes.
    Schil de mango en snij in stukjes van ongeveer 1.5 op 1.5 cm.
    Steek vormpjes uit de peperkoek.
    Steek de frambozen, druiven, mandarijnpartjes, mangostukjes en peperkoek op een satéstokje.

    Geef het flesje water apart mee.

    Bron

    Pastasalade: https://www.karolaskitchen.be/koud-eten/tomaat-en-mozzarella-met-pijnboompitjes-en-rucola/ met eigen aanpassingen
    Fruitspiesjes: eigen creatie

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (375g)

    613 kcal

    77.7 g

    27.8 g

    10.1 g

    21.2 g

    21.0 g

    6.6 g

    7.3 g

    4.2 g

    Per 100g

    164 kcal

    20.7 g

    7.4 g

    2.7 g

    5.7 g

    5.6 g

    1.8 g

    1.9 g

    1.1 g

    En%

    100

    51

    18

    4

    14

    31

    10

    11

    6


    Studenten

    Nathalie S. en Brenda F.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    08-12-2019, 16:41 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas Italiaanse platbroodpizza
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 persoon (1 portie, ¼ pizza)


    Ingrediënten


    ¼ teentje knoflook (1.5 g)

    40 g courgette, vers

    20 g gele paprika, vers

    15 g mozzarella

    1 koffielepel olijfolie (4 g)

    25 ml passata (brik of glas)

    Snuifje peper en zout

    ¼ stuk volkoren platbrood (Souq Libanees brood, AH) (15 g)

    5 g snede belegen kaas (zonder dierlijk stremsel)

    ¼ theelepel gedroogde rozemarijn

    ¼ theelepel gedroogde oregano


    Bereidingswijze


    Verwarm de oven voor op 200 graden C. 

    Snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de courgette in dunne plakken en de paprika in smalle repen. Verscheur de mozzarella in kleine stukjes.

    Verhit de olijfolie in een antikleefpan op hoog vuur en bak de courgette 3 minuten.

    Meng de passata met de knoflook en het paprikapoeder in een kom en breng op smaak met peper en zout. 

    Smeer het platbrood in met de tomatensaus. Verdeel de courgette, paprika en belegen kaas erover en bestrooi met de rozemarijn en oregano.

    Bak de platbroodpizza op een ovenrooster met bakpapier ongeveer 7 – 8 minuten in de oven, of tot hij mooi bruin kleurt. 

    Verdeel meteen nadat de pizza uit de oven komt de mozzarella erover en laat de kaas even smelten.


    Voedingswaarde


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KhRW

    Per portie (123 g)

    110 kcal

    8.9 g*

    2.1 g

    6.3 g

    5.1 g

    2.7 g

    1.5 g

    0.2 g

    0.5

    Per 100 g

    89 kcal

    7.2 g

    1.7 g

    5.1 g

    4.1 g

    2.2 g

    1.2 g

    0.2 g

    0.5

    En%

    100

    32

    4

    23

    42

    22

    12

    2

     


    *KH vrij te gebruiken groenten (knoflook, courgette, gele paprika, passata) per portie: 2.5 g


    Bron

    Aangepast recept van Hello Fresh: https://www.hellofresh.be/recipes/italiaanse-platbroodpizza-578352546ced6e45748b456d?locale=nl-BE


    Studenten

    Nathalie S. en Brenda F.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    08-12-2019, 16:28 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas nacho's chili sin carne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 persoon (1 portie)


    Ingrediënten


    Voor de zelfgemaakte nachochips


    30 g volkoren tortillawrap

    1 koffielepel zonnebloemolie (4 g)

    Snuifje zout

    1 eetlepel belegen geraspte kaas, vrij van dierlijk stremsel (15 g)


    Voor de chili sin carne


    1 koffielepel olijfolie (4 g)

    ½ kleine witte ui, fijngehakt (30 g)

    ½ teentje look, geperst (3 g)

    1 mespunt piment d’espelette

    Snuifje kaneel

    Snuifje gemalen komijn

    Snuifje (gerookte) chilipoeder

    Snuifje zout naar smaak

    ¼ rode paprika, in blokjes gesneden (40 g)

    1 kleine wortel, in blokjes gesneden (40 g)

    ½ stengel bleekselderij, in blokjes gesneden (30 g)

    50 g rode kidneybonen uit blik, uitgelekt

    20 gram mais uit blik, uitgelekt en afgespoeld

    1/6 blik tomatenblokjes (65 g)

    ½ koffielepel balsamicoazijn (2.5 g)

    Half handje blaadjes koriander, vers


    Bereidingswijze


    Verhit de olijfolie en stoof de ui en knoflook.

    Voeg piment d’espelette, kaneel, komijn, gerookte chilipoeder en zout toe. Bak de kruiden even mee zodat ze hun smaken kunnen vrijgeven.

    Voeg de blokjes paprika, wortel en bleekselderij toe en roer alles goed om. Stoof de groenten tot ze wat zachter worden.

    Voeg de rode kidneybonen samen met de mais en de tomatenblokjes toe aan de groenten. Vul het blik van de tomatenblokjes tot een kwart met water en voeg toe aan de ingrediënten.

    Voeg tot slot de balsamicoazijn toe aan het geheel. 

    Verwijder de blaadjes van de koriander en leg apart. Hak de steeltjes van de koriander fijn en voeg toe aan de chili sin carne. Laat het geheel 45 min pruttelen op een laag vuurtje.


    Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C en snijd de tortilla wrap in driehoekjes.

    Meng de tortillachips op een bakplaat met bakpapier met de zonnebloemolie, en een snuifje zout. Zet de bakplaat bovenin de oven en bak de tortillachips in 8 – 13 minuten knapperig. Schep halverwege om. Verdeel de belegen kaas over de chips en bak de laatste twee minuten mee, tot de kaas gesmolten is.


    Schep de chili sin carne in een diep bord. Garneer met korianderblaadjes en de nacho’s.


    Bron


    Aangepast recept van https://www.spoonful-of-happiness.be/chili-sin-carne-met-nachos/


    Voedingswaarde


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KhRW

    Per portie (323 g)

    329 kcal

    31.0 g*

    7.3 g

    13.0 g

    14.6 g

    3.8 g

    5.4 g

    2.9 g

    2

    Per 100 g

    102 kcal

    9.6 g

    2.3 g

    4.0 g

    4.5 g

    1.2 g

    1.7 g

    0.9 g

    0.5

    En%

    100

    38

    5

    16

    41

    11

    15

    8

     


    *KH vrij te gebruiken groenten (ui, knoflook, bleekselderij, tomaat) per portie: 4 g


    Studenten

    Nathalie S. en Brenda F.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    08-12-2019, 16:26 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas falafelballetjes met dipsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 persoon (1 portie, ongeveer 3 balletjes)


    Ingrediënten


    Voor de balletjes


    60 g kikkererwten uit bokaal 

    15 g amandelmeel

    ½ koffielepel citroensap (2 g)

    ¾ koffielepel olijfolie (3 g)

    1/6 teentje knoflook, geperst (1 g)

    een half handje bladpeterselie, vers, fijngehakt (4 g)

    2 kleine blaadjes munt, vers, fijngehakt

    2 mespuntjes gemalen komijn 

    gemalen zwarte peper en grof zeezout


    Voor het dipsausje


    25 g Griekse yoghurt, natuur

    half handje bladpeterselie, vers, fijngehakt (4 g)

    2 kleine blaadjes munt, vers, fijngehakt

    gemalen zwarte peper en grof zeezout


    Extra benodigdheden

    Staafmixer

    Siliconen bakmatje of bakpapier


    Bereidingswijze


    Verwarm de oven voor op 190 °C. 

    Giet de bokaal met kikkererwten af maar vang het vocht op. 

    Mix de kikkererwten in een beker met een staafmixer, samen met 1 eetlepels van de aquafaba (= het kikkererwtenvocht). Mix tot een grof mengsel dat nog wat textuur heeft.

    Voeg alle andere falafel-ingrediënten toe en mix opnieuw tot alles goed vermengd is. 


    Leg een vel (herbruikbaar) bakpapier of een siliconenmatje op een bakplaat. Rol met je handen balletjes van het falafelmengsel, ongeveer ter grootte van een pingpongballetje. 

    Leg de falafel verspreid op de bakplaat en plaats 20 à 25 minuten in de oven.

    Maak het sausje door de yoghurt te vermengen met de verse kruiden. 

    Breng op smaak met versgemalen peper en grof zeezout.


    Serveer de falafel met het yoghurtsausje.


    Bron


    https://www.karolaskitchen.be/warm-eten/falafel-uit-de-oven-met-kruidige-groenten/


    Voedingswaarde


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KhRW

    Per portie (114 g)

    220 kcal

     10.4 g*

     5.9 g

    9.0 g

    14.6 g

    2.8 g

    7.8 g

    2.9 g

    1

    Per 100 g

    193 kcal

     9.1 g

     5.2 g

    7.9 g

    12.8 g

    2.4 g

    6.8 g

    2.6 g

    1

    En%

    100

    19

    5

    16

    60

    11

    32

    12

     


    *KH vrij te gebruiken groenten (knoflook) per portie: 0.3 g


    Studenten


    Nathalie S. en Brenda F.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    08-12-2019, 16:24 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas groentenrolletjes met een zoetzure dip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 persoon (1 portie, 3 stuks)


    Ingrediënten


    Voor de groenterolletjes


    3 vellen rijstpapier (30 g)

    25 g rode paprika, vers, in fijne julienne gesneden

    25 g rode kool, vers, in fijne julienne gesneden

    25 g wortel, vers, in fijne julienne gesneden

    ¼ rode chilipeper, vers, in fijne julienne gesneden (4 g)

    25 g enokichampignons, vers (of Parijse champignons, in fijne julienne gesneden)

    Half handje verse muntblaadjes (4 g)

    Half handje verse korianderblaadjes (4 g)


    Voor de zoetzure dipsaus


    ½ rode ui, vers, fijngesnipperd (30 g)

    2 mespunten rode chilipeper, vers, fijngesnipperd (1 g)

    ¾ eetlepel rijstazijn (9 g)

    ½ eetlepel bosbessenconfituur (6 g)

    4 blaadjes verse koriander, fijngehakt

    2 blaadjes verse munt, fijngehakt


    Bereidingswijze


    De groenterolletjes


    Week de velletjes rijstpapier even in koud water. Zodra ze wak genoeg zijn, dep je ze even af op een propere handdoek.

    Leg een vel rijstpapier op het werkvlak en schik een gevarieerd boeketje van alle fijngesneden groenten in het midden. Werk het pakketje groenten af met enkele blaadjes koriander en munt.

    Vouw eerst de boven- en onderkant van het vel rijstpapier over de vulling. Plooi vervolgens de linker- en rechterkant over het pakketje groenten en kruiden, tot je een mooi gesloten rolletje krijgt. Trek het vel rijstpapier tijdens het inpakken goed strak, zodat je een stevig rolletje krijgt. Snij elk gesloten pakketje met een scherp mes middendoor.


    De dipsaus


    Meng de fijngesnipperde ui, rode chilipeper en kruiden samen met de rijstazijn en bosbessenconfituur in een schaaltje. Roer goed om.

    Serveer de verse groenterolletjes uit het vuistje met een schaaltje zoetzure dip erbij.


    Bron


    Aangepast van https://dagelijksekost.een.be/gerechten/groenterolletjes-met-een-pittige-dip


    Voedingswaarde


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KhRW

    Per portie (179 g)

    150 kcal

    31 g*

    3.5 g

    3.1 g

    0.4 g

    0.1 g

    0 g*

    0 g**

    2.5

    Per 100g

    84 kcal

    17.3 g

    2.0 g

    1.7 g

    0.2 g

    0.1 g

    0 g*

    0 g*

    1.5

    En%

    100

    83

    5

    8

    2

    1

    0

    0

     


    *KH vrij te gebruiken groenten (rode kool, chilipeper, champignon, ui) per portie: 1.1 g

    **niet gekend op basis van gegeven voedingswaarde producten in Nubel



    Studenten
    Nathalie S. en Brenda F.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    08-12-2019, 16:21 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas mini pompoenburger met pastinaakfrietjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tapas: Mini pompoenburger uit het vuistje

    1 persoon (1 portie, 1 kleine burger)


    Ingrediënten


    65 g pompoen, vers

    2 koffielepels zonnebloemolie (8 g)

    ¼ ei (12.5 g)

    5 g paneermeel

    half handje peterselie, vers, fijngehakt (4 g)

    15 g pompoenpitten

    1/5 rode peper (2 g)

    Snuifje komijn en currypoeder

    snuifje peper en zout


    2 schijfjes courgette, vers (6 g)

    1 kleine bruine pistolet (bv. Boni Selection Meergranen broodjes voorgebakken) (40 g)

    ½ koffielepel ketchup (4.5 g)

    ½ koffielepel mosterd (3 g)

    1 schijfje tomaat, vers (15 g)

    1 schijfje komkommer, vers (3 g)

    enkele blaadjes gewassen veldsla, vers (5 g)


    Bereidingswijze


    Verwarm de oven voor op 180°C. 

    Schil de pompoen en snij in blokjes. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat met bakpapier, sprenkel er een koffielepel zonnebloemolie over en zet 30 min in de oven. Schep halverwege even om.

    Plet de blokjes tot puree.

    Doe de pompoenpuree in een mengkom en voeg het ei, paneermeel en de peterselie toe. 

    Doe de pompoenpitten in de blender, maal tot een fijn stof en voeg toe. 

    Snijd de rode peper zeer fijn, voeg deze toe aan het mengsel, en kruid met komijn, currypoeder, peper en zout.

    Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Als het wat droog is, voeg je nog een beetje van het ei toe. Indien het te nat is, nog een beetje paneermeel of wat extra geblende pompoenpitten. 

    Vorm tenslotte een burger en bak ze met een koffielepel zonnebloemolie in een pan aan.

    Grill ondertussen ook kort de schijfjes courgette.

    Snij de pistolet doormidden. Smeer de ene kant in met een beetje ketchup en de andere met een beetje mosterd. Leg de pompoenburger op de onderste helft en leg er een schijfje tomaat, komkommer en enkele schijfjes courgette op. Werk af met de veldsla en de andere kant van de pistolet.


    Bron


    https://ascookedbyginger.be/recepten/hoofdgerecht/veggie/pompoenburger/


    Voedingswaarde


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KhRW

    Per portie (188 g)

    319 kcal

    27.9 g*

    4.3 g

    10.8 g

    17.1 g

    2.8 g

    5.1 g

    8.5 g

    2

    Per 100 g

    170 kcal

    14.8 g

    2.3 g

    5.7 g

    9.1 g

    1.5 g

    2.7 g

    4.5 g

    1

    En%

    100

    35

    3

    14

    48

    8

    14

    24

     

    *KH vrij te gebruiken groenten (pompoen, chilipeper, tomaat, komkommer, courgette, veldsla) per portie: 2 g


    Tapas: pastinaakfrietjes

    1 persoon (1 portie)


    Ingrediënten


    100 g pastinaak, vers

    ½ eetlepel arachideolie (5 g)

    Snuifje peper en zeezout


    Bereidingswijze


    Schil de pastinaak en snijd ze in frietjes. Verwarm de oven voor op 220 °C.

    Verdeel de pastinaakfrietjes over een met bakpapier beklede ovenschaal en besprenkel ze met arachideolie. Kruid ze met peper en zeezout en bak de pastinaakfrietjes goudbruin en krokant in ongeveer 20 minuten in de hete oven. Wentel ze minstens 1 keer om.


    Bron

    Aangepast recept van https://njam.tv/recepten/pastinaakfrietjes-met-frisse-tartaarsaus


    Voedingswaarde


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    KhRW

    Per portie (105 g)

    121 kcal

    12.5 g*

    4.3 g

    1.8 g

    6.1 g

    1.0 g

    3.6 g

    1.2. g

    1

    Per 100g

    115 kcal

    12.0 g

    4.1 g

    1.7 g

    5.8 g

    1.0 g

    3.4 g

     1.1 g

    1

    En%

    100

    41

    7

    6

    45

    7

    27

    9

     


    *KH vrij te gebruiken groenten: 0 g


    Studenten 

    Nathalie S. en Brenda F.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    08-12-2019, 16:18 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    04-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruchetta met champignontapenade (1,5 KRW)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





    Bruchetta met champignontapenade (1,5 KRW)

    Aantal porties: 1 persoon

    Ingredienten

    • 1/4de  sjalot, vers (4 g)
    • 1/2de teentje knoflook, vers (3 g)
    • scheutje olijfolie, extra vierge (2 ml)
    • 4 kleine champignons, vers (31 g)
    • 2 takjes bieslook, vers (2 g)
    • scheutje citroensap (1 ml)
    • Snuifje peper
    • Snuifje zout
    • 1,5 snede volkoren stokbrood, vers (40 g)

    Bereidingswijze:

    1. Snij het sjalotje en de knoflook fijn en stoof aan in olijfolie.
    2. Snijd de champignons in fijne plakjes
    3. Voeg de champignons toe en bak het geheel gedurende 7 minuten.
    4. Voeg bieslook toe en hak het mengsel fijn.
    5. Voeg citroensap, peper en zout toe naar smaak en laat het mengsel afkoelen.
    6. Snij het stokbrood in dunnen sneetjes en rooster de stukjes in een pan.
    7. Verdeel de tapenade over de stukjes stokbrood.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (81 g)

    136 kcal

    21,5 g

    2,2 g

    5,3 g

    2,6 g

    0,5 g

    1,7 g

    0,4 g

    Per 100g

    168 kcal

    26,5 g

    2,7 g

    6,5 g

    3,2 g

    0,6 g

    2,1 g

    0,5 g

    En% (Nubel)

    100

    63

    4,5

    15,5

    17

    3,5

    11

    2,5


    Bron:
    https://www.leukerecepten.nl/recepten/bruschetta-met-paddenstoelentapenade/ 

    Studenten: Jade Hernaert & Marie Feryn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    04-12-2019, 18:34 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs