Deze wandeling loopt volledig door de velden. Is makkelijk te doen en niet lang (1.30u.).
We vertrekken in Huldenberg aan het Pakhuis. Eertijds was dit het pakhuis van de brouwerij Saint-Roch.
Na het pakhuis draaien we de M.Cahystraat in. In de volksmond nog altijd de Luizenberg. Deze naam heeft niets te maken met de kriebelende diertjes. Wel met het lies (lis of riet) dat er eeuwen geleden groeide.
Aan de Dreefstraat draaien we rechts op. Voor ons staat het kapelletje uit 1818. Wat lager aan de linkerkant staat de pijler van de pomp. Het is ook daar dat de bron is van het water dat op het gemeenteplein uit de 100-jarige pomp stroomt.
We klimmen rustig de dreef op . Boven de camping zien we links de hoeve Hof ten Schonenberg (1789). Steeds maar stijgen tot aan de Onze-Lieve-Vrouwweg.
Vele inwoners noemen het nog altijd de Kruisdreef. Ze kruist inderdaad de Dreefstraat die verbinding maakt met Duisburg.
Wij blijven rechtdoor gaan en volgen het verharde pad. Door de tussenkomst van de Europese gemeenschap is dit pad opgenomen in een fietsomloop. Opletten dus!
Aan de serren van Potter dwarsen we de Huldenbergse straat . Deze komt ook in Duisburg. We vervolgen het verharde pad. Dit werd een paar jaar geleden aangelegd ten behoeve van de inwoners van Ganspoel. Nu kunnen zij van aan het tehuis langs een verkeersvrije weg naar het dorp.
Op het einde van dit pad staat een kapel (1871). Ze werd gebouwd door pachter Minet ter herinnering aan zijn dochtertje dat op 14-jarige leeftijd overleed.
Voorzichtig de Limburg-Stirumlaan oversteken en naar links volgen.
Rechts ligt het indrukwekkende Hof ten Bos. Men vind er reeds sporen van in de 14de eeuw. Steek gerust je hoofd eens door de poort. De koer is 15a groot. Waterput xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />35 m diep en draagt evenals de klok het jaartal 1761.
We nemen voorbij de hoeve de weg rechts en we stappen langs het Ganspoelinstituut . Hier werd in 1928 begonnen met onderwijs voor visueel en later ook visueel-mentaal en - motorisch gehandicapten.
Links ligt de grote boomgaard die we voorbij stappen tot we op de rechterkant een holle weg zien afdalen.( Er staat een pijltje dat de IJsewandeling aanduidt).
Wij volgen naar beneden en komen zo aan Mennekensbrug. Hier kwamen, volgens de legende, de kabouters (mennekens) s avonds samen om naar het dorp te gaan en al naar gelang te helpen of een poets uit te halen. ( De gronden waren eigendom van de familie Mennekens. Vandaar de naam!)
Rustig stappen we verder. Weer de berg op door een mooie holle weg.Op het plateau stappen we verder rechtdoor. Ook aan het kruispunt .
Eens daar voorbij letten we goed op! Op onze linkerzijde zien we een veldweg . ( Echt tussen twee velden gelegen en soms zien we nog dat de boer de weg omgeploegd heeft en terug aangelegd.) Deze nemen we en stappen zo langs de boomgaard naar de straat.
Aan de ingang van Priesterdelle blijven we op bovenkant en nemen de J. Minetstraat.
Juist voor het laatste huis rechts slaan we het kleine pad in dat ons langs het kerkhof naar de straat brengt. Daar nemen we naar links en aan het kruispunt nemen we de A. Goossensstraat. Links is nu het speelbos.
Eens beneden in de straat staan we terug aan het pakhuis.
De wandeling is rond.
norbert mosselmans 12/2007