Straatnamen in de gemeente Huldenbergxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Oorsprong van benaming
1. De Oliestraat Ottenburg / Sint-Agatha-Rode
De Oliestraat dankt haar naam aan de oliemolen die er in de XIXde eeuw was. Het was een rosmolen. Een ros is een paard. Een paard hield dus de molen draaiend.
2. De Bilandestraat Ottenburg
De Bilandestraat kreeg haar naam van het kleine beekje dat in de Lane uitmondt. Het beekje kreeg zin naam van het beekje dat naBI de Lane vloeide.
3. De Poelstraat Ottenburg
Ottenburg had quasi geen bronnen en toch was er water. De inwoners waren aangewezen op putten en poelen, vandaar de Poelstraat. Desondanks stellen we vast dat Ottenburg één van de plaatsen in België was met zeer vroege bewoning. Opvallend is de aanwezigheid van de Michelsbergers die zich op het plateau van de Tomme voor 4500 jaar gevestigd hadden. Water moest dus in die periode voorhanden geweest zijn.
4. De Hasselheide Ottenburg
De Hazelaar ligt aan de oorsprong van deze straat. De grond was niets waard. Vandaar heide in de naam.
5. De Loswegstraat Ottenburg
Zorgde ervoor dat gronden die geen uitweg hadden naar de openbare weg toch bereikbaar waren.
6. De Zesdagmaalstraat Sint-Agatha-Rode
Een stuk grond dat in één dag kon omgeploegd of gehooid worden. In dit geval zes dagmalen zijnde 1,8ha.
7. De Hoekstraat Sint-Agatha-Rode
De wijk van de Hoekstraat werd vroeger de Geuzenhoek of de Kettershoek genoemd. Het is niet zeker of dit te maken heeft met de Calvinistische Reformatie (1566). De benaming Geuze kan ook verwijzen naar misdadigers, ongedoopte kinderen, niet katholieken, zelfmoordenaars, toneelspelers, enz.
Maar geus heeft in Vlaams-België ook de betekenis van uitgeput zijn. We sluiten dus niet uit dat de naam slaat op hoek met uitgeputte grond.
8. Wolfshaegen Neerijse / Huldenberg
Waterrijk gebied dat beplant was met wilgen. Eertijds zei men wulg en vandaar naar wulf wolf was niet ver. De wilgen werden in hagen geplant om de kouters aan te duiden en om te draaineren.
9. De Schaveistraat Neerijse
Is een holle weg. Komt van cavare hetgeen uithollen betekent . Het was dus oorspronkelijk een holle weg.
10. De Kamstraat Neerijse
Kreeg haar naam niet van Cambrinus noch van Jan Primus maar wel van het haardijzer crèmaillère - waar de grote koperen ketel aan hing. Heeft dus wel iets te maken met de op die plaats opgerichte brouwerij.
11. De Ridderstraat of de Honnestroet Neerijse
De benaming Honnestroet heeft niets te maken met de trouwste vriend van de mens, de hond. Het kan wel een scheldwoord zijn en dan is het een wens dat de boosdoener tot een andere groep moge behoren. Maar we denken vooral aan een slechte weg die aan het uiteinde van het dorp ligt.
12. De Biezenstraat of de Kattestroet - Loonbeek
De benaming Biezenstraat is afgeleid van bies een plant uit de cypressenfamilie. In Loonbeek gebruikt de autochtone bevolking nog altijd de benaming Kattestroet. Er liepen in deze straat niet meer of minder katten dan elders. De naam zou eventueel kunnen komen van een geografisch fenomeen, een kromming die doet denken aan die van de rug van de kat. Maar een plausibeler alternatief zou zijn vieze, brijachtige, drekkige grond afgeleid van kaats, kaars of kets. Dit kattenbroek werd veroorzaakt door de Paardenbeek die door de vallei loopt.
13. De Korenheidestraat - Loonbeek
14. De Kouterstraat Loonbeek
Kouter is een veld. Het was de weg die naar de hogere gelegen kouters (velden) liep.
15. De Kastanjekouter Loonbeek
Hier zullen kastanjebomen met eetbare kastanjes gestaan hebben.
16. De Vossekouter - Huldenberg
Kouters (velden) waar de vos huisde.
17. De Solheidelaan Huldenberg
De wijk Solheide bestaat uit onbebouwde zandgrond (heide) die wellicht in de vroegere eeuwen diende als openluchtruimte waar spelen georganiseerd werden, o.a. met een sollebal. Tot in de 2e helft van de 20ste eeuw speelde nog een groepje mannen naast het gemeentehuis het sollenspel waarbij metalen ronde schijven gebruikt werden.
18. De Cahystraat of De Luyzenbergh Huldenberg
Het woord Luyzen kan naar twee betekenissen verwijzen. Enerzijds naar vuil en morsig waarbij men ook dacht aan mensen die in arme, slechte omstandigheden leefden. Anderzijds naar een rietsoort, lies genaamd, dat in onze contreien gedijde en dat inmiddels in het centrum van Huldenberg verdwenen is.
19. De Elzasstraat Huldenberg
Zij die aan de andere kant (van de IJse) zaten hadden zorgden ervoor dat deze straat die naam kreeg. Al-Satia. Denk maar aan Alsace in Frankrijk.
20. De Kausdelle Huldenberg
Het Latijnse woord calciata, ligt aan de oorsprong van deze naam. Onze kaus heeft niets te maken met het kledingstuk meer met dit Latijnse woord waarvan het afgeleid is.
In Huldenberg noemen wij het ook de Groebe. Dit is een gegraven waterafloop.
Norbert Mosselmans
Jean-Pierre Van Binnebeek
|