Verdwenen erfgoed De Mariakring - deel 1
Velen zullen nog de Mariakring gekend hebben. Het was in de tweede helft van de twintigste eeuw de parochiezaal waar tal van activiteiten konden plaatsvinden. Het gebouw werd afgebroken toen het gemeenteplein in de jaren negentig gerenoveerd werd. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
 De postkaart gaat terug tot voor WO I. Links op de achtergrond: de Mariakring. Op het plein staat de pomp (gebouwd in 1905) op een andere plaats dan nu.
Op de Popp-kaart (daterend van rond 1860) merken we reeds een gebouw op de plaats waar de Mariakring stond (perceel 223b).

Au Vert Chasseur
Rond de eeuwwisseling fungeerde het gebouw als melkerij. Meineke (Philomène) Parijs, weduwe, stond voor de zaak in.
Zij was de moeder van Jerôme Parijs (1881-1923) die, in de eerste helft van de twintigste eeuw, er het café Au Vert Chasseur hielt. Hij was getrouwd met Marie Van Eyck, die de dochter van den Troef was.
Jerôme Parijs was schepen in Huldenberg. Als cafébaas was hij zeer actief en creatief. Zo stichtte hij de Van Hauwaertkring, een veloclub die de naam droeg van de toemalige wielervedette Cyriel Van Hauwaert die verschillende klassiekers in de wacht sleepte en in 1909 de eerste belg was die een rit in de Ronde van Frankrijk won. Een voorbeeld van activiteit was het organiseren van ringsteken per fiets. Dwars door het plein, langs het pad dat er doorheen liep, werden ringen geplaatst. Het doel van het spel was per fiets en met een stok zoveel mogelijk ringen, in een minimum van tijd, te steken.
Jerôme Parijs stierf op relatief jonge leeftijd (42 jaar) en zijn echtgenote hertrouwde na het overlijden van haar man met Guillaume Borremans uit Overijse. Zij hadden op late leeftijd een zoon, René Borremans, die als jonge knaap tijdens de tweede oorlog op 14 mei 1940 overleed.
In die periode vonden andere families onderdak in het gebouw: bv. Torre va Freike (Victor Van Loo) en de garde van de graaf.
De foto hier onderaan is genomen in de tuin van de Mariakring. Drie families zijn erop verenigd: de familie Parijs, de familie Vlek en die van den Troef. De tuinen van de drie families paalden aan elkaar en waren alleen door de IJse gescheiden.

v.l.n.r. (2) Jerôme Parijs, (3) Silvee van den Troef (Sylvie Van Eyck) die later toetrad tot de zusters Annonciaden als zuster Daniëlla, (4) Maree van den Troef (Maria Van Eyck) , (5) Leonee van den Troef (Léonie Van Eyck, echtgenote van Talle Vandermosten), (6) Maree Vlek (Marie Veiller), (7) Lentin van den Troef (Léontine Van Eyck, echtgenote van Armand va Sja de Smed), (8) Paul Vlek (Paul Veiller), (9) Fonje Vlek (Fons Veiller).
De kinderen onderaan kunnen we niet herkennen. (foto archief Pierre De Bois)
Rond 1930 werd het hele gebouw voor 101.000 F aan Jef Trappeniers uit Loonbeek verkocht. Hij renoveerde het en liet zijn schrijnwerkerij onder de reeds bestaande zaal onderbrengen.
Een parochiezaal
Na het failliet van de eigenaar werd het gebouw eigendom van de graaf de Limburg Stirum die er een parochiezaal van maakte.

Tijdens de oorlog stelde de graaf de zaal ter beschikking aan Leuvenaars die de stad voor de bombardementen ontvluchtten.
Ook werd in de vestiaire, de ruimte onder het podium, soep klaargemaakt voor de winterhulp en de schoolkinderen.
De Mariakring werd tussen 1949 en 1963 bewoond door Architect Stanis (Stanislas Vanpée) en zijn echtgenote Valree va Mister (Valérie Gilis). Na de oorlog tekende hij plannen voor uitbreiding van het gebouw: er werd een vleugel aan de kant van de Elzasstraat bijgebouwd. Het werd de inkomhal van de woning.
In de naoorlogse periode was het gebouw het centrum van tal van parochiale activiteiten. De Jeugdkring werd erin gehuisvest.
(wordt vervolgd)
Bronnen Postkaarten van Huldenberg Foto uit het archief van Pierre De Bois Dank aan Albert Veiller, Annette Vanderlinden en Willy Vandermosten voor de verstrekte info. Tekst Jean-Pierre Van Binnebeek
|