Stuur je aanvraag naar Padebox@telenet.be voor een gratis link of vermelding naar uw site via Hotnews ********** Gratis publi-time. Voor blogsites net onder het gastenboek zie rubriek 'Take a look @'
Voor andere sites : zie rubriek 'Hotlinks naar ...' onderaan deze kolom.
HOTNEWS staat inmiddels in diverse toplijsten vermeld als SUPERBLOGSITE. Wens je uw blog ook vermeld te zien neem dan eens contact op met "De Vrolijke Blogger"
Hotnews Ooit the hottest blogsite of Internet... Steeds met de nieuwste, de leukste, de spannendste en vooral de HEETSTE items ... Welcome bij HOTNEWS !!!
Always full of surprises ...
06-07-2009
Beauty & Wellness : Beautyproducten op reis
Onmisbare beautyproducten op reis
Als je op reis vertrekt, vergeet dan niet je dagelijkse potjes, crèmes en flesjes. Zijn die echt nodig? Wat mag je zeker niet vergeten, en waarom. Hotnews zocht het voor je uit.
1) Zonnecrème Kan je dat niet op vakantie kopen, zonder het risico te lopen dat een slecht gesloten fles je kledij verruïneert? Ja, dat kan - als je graag te veel betaalt, met 7 verschillende flessen in je badkamerkastje zit of je niet veilige zonnecrème wil kopen. Je vertrouwde merk, met een voldoende factor, is veiliger. Check voor vertrek wel of deze niet vervallen is. Wikkel de fles in een plastic zak of een toilettas om uitlopen te vermijden. O ja, en halfvolle flessen zonnecrème niet moeten weggooien is goed voor het milieu!
2) After-sun Net als bij zonnecrème, is een after-sun waar je tevreden over bent onontbeerlijk. Ook al ben je niet verbrand, een goede huidverzorging is cruciaal. 3) Nagelschaartje of -vijl Vaak vergeten en op cruciale momenten vervloekt. Een gescheurde nagel die je hindert of die je verwondt: het is niet handig. Je nagels voor de reis kort knippen is ook een optie. 4) Hydraterende dagcrème met zonnefilter Zon droogt de huid uit, dus is een hydraterende dagcrème meer dan belangrijk. Door er een te kiezen met een beschermde factor, hoef je daarna geen zonnecrème meer aan te brengen op je gezicht. 5) Doekjes! Hygiënische, verfrissende of zelfbruinende doekjes: ze zijn heel handig op reis. Kleine verpakking, geen risico op uitlopen en past in een handtas op broekzak. 6) Lippenbalsem De zon droogt niet alleen de huid, maar ook je lippen uit. Zand en zout kunnen nog voor extra wrijving zorgen. Een verzorgende lippenbalsem is dan geen overbodige luxe. 7) Basismake-up Mascara en lipgloss, voor wanneer jullie gaan uit eten of dansen. Hou het eenvoudig: je stralende bruine huid zal voor zich spreken, en je hoeft je al geplaagde huid niet grondig schoon te maken na het avondje uit.
8) Gezichtsscrub Zeker wanneer je langer op vakantie gaat is dit een aanrader: zon stimuleert de talgproductie en de crèmes verstoppen de poriën. Gevolg: puistjes. Met een regelmatige srubbeurt kan dat grotendeels vermeden worden.
9) Deodorant Kies een lichte deodorant en vergeet deze niet te gebruiken. In warme landen zweet je extra!
10) Zachte shampoo Je haar heeft te lijden onder zee- of zwembadwater, zand en zon en regelmatig wassen. Gebruik een zachte, verzorgende shampoo zodat je haar daarvan kan herstellen.
Dit laat je beter thuis:
- Haardroger. Zwaar, onhandig én ongezond voor je haar. Horen hier ook thuis: krul- en stijltangen - Nagellak. Ga je je daar echt mee bezig houden op vakantie? - Juwelen. Enkele accessoires zijn leuk, maar neem zeker niet te veel mee. Wat als je koffer zoek raakt of het gestolen wordt? - Foundation. Laat je huid ademen op vakantie, in plaats van het weg te steken achter een laag schmink.
Ministaatje vooral 's zomers in trek bij stappers.
Andorra, het ministaatje in het hart van de Pyreneeën, is een paradijs voor bergwandelaars. De 6.000 Belgen die er jaarlijks hun vakantie doorbrengen, genieten er vooral van rust, shoppen en wandelingen in het groen. Ook de vele oude romaanse kerkjes kleuren het landschap. Puur natuur, met een vleugje cultuur. Dat is het authentieke Andorra.
Wij zijn de grootste van de kleine landen, zeggen de Andorrezen trots. Ze zijn maar met 80.000 op 468 vierkante km. En ondanks de rem op de vergunningen worden nog steeds driftig tegen de hellingen gebouwd in de hoofdstad Andorra La Vella en in de zes andere welgestelde gemeenten. Maar zodra je die bruisende kernen achter je laat, stap je een wereld van stilte binnen, waar je alleen het kabbelen van bergbeken hoort en nog amper een levende ziel ontmoet. Er zijn valleien in overvloed, zodat stapers elkaar niet voor de voeten hoeven te lopen. Hier bloeit de witte grandalla, de nationale bloem die de arcis van dichters wordt genoemd.
Vallei als Werelderfgoed
De Vall del Madriu is maar liefst 4.000 hectare werelderfgoed. Als je 's morgens vroeg vertrekt, kan je picknicken bij de Refugi de Fondverd, op 1.875 meter en dan stevig doorstappen naar het bergmeer van l'Illa op 2.475 meter. Tussen de wilde rotsen en de dichte dennen zie je onderweg niet alleen apollovlinders en arenden, maar ook overblijfselen van Andorrese historie. Zoals sporen van het ijzererts dat hier ooit werd gewonnen en op muilezels door de bergen werd versjouwd. De laatste smelterij, de Farga Rossell, ging in 1876 dicht. Vandaag de dag zijn toerisme en shopping een gezondere bron van inkomen én bovendien een verzekerde bron.
Parfum, sigaretten en wilde spinazie
In de Avinguda Carlemany in Escaldes en de aansluitende Avingude Meritxell van Andorra La Vella floreert de ene parfumzaak naast de andere, er zijn tabakwinkels bij de vleet en daartussen al evenweel fotozaken. Weliswaar zijn de lokale taksen een beetje verhoogd, maar het scheelt nog gauw minstens honderd euro op een camera. En na de inkopen is het weer stappen geblazen, want er zijn duizend en één mogelijkheden.
Een makkelijk pad leidt door de Vall d'Inclès. Wees niet verwonderd als je toevallig iemand ziet die forellen aan het hengelen is, als ouderen wilde spinazie aan het plukken zijn of als je spontaan het heerlijke heldere water van een bron aangeboden wordt.
Als je dan 's avonds, in El Cresper, een salade opgediend krijgt met dezelfde spinazie en een forelletje weet je el beter.
Oud en nieuw
Rondleidingen in Encamp in Cal Cristo, een goed bewaarde 19e eeuwse boerenwoonst en naar Sant Roma de les Bons, een van de vele romaanse kerkjes waarvan de historische silhouetten zich aftekenen in het landschap. Tegelijk zie je overal, zowel in de dorpskernen alsi n de heuvels, verrassende moderen beeldhouwwerken. Het is één van de vele contrasten in dit eigenzinnige staatje, waar iedereen elkaar kent en waar volgens alle autoriteiten nooit diefstallen gebeuren.
Wie het beheer van zijn vermogen uitbesteedt, zal dat niet aan de eerste de beste willen overlaten. Hotnews onderzocht één en ander en selecteert dde vermogensbeheerder die het best bij u past
Eerst moet u zich de vraag stellen wat u van uw beheerder verwacht. Wilt u iemand in de arm nemen die enkel uw beleggingsportefeuille beheert? Of wenst u het beheer van uw volledige patrimonium aan hem toe te vertrouwen? Het aanbod van diensten voor vermogende klanten is bijna even uitgebreid als er spelers op de markt zijn. Er zijn private bankiers, vermogensbeheerders, vermogensplanners, estate planners, financiële butlers, enzovoort. Allemaal benamingen van diensten die voorbehouden zijn aan de vermogende particulier. Welke lading die benamingen dekt, is niet altijd eenduidig af te bakenen.
Reden te meer dus om eerst de markt goed te verkennen vooraleer u in zee gaat met een beheerder. We geven u een overzicht van vragen waar u zeker een antwoord op moet krijgen om gefundeerd uw beheerder te selecteren. We groeperen ze op 3 vlakken: de maatschappij waarvoor de vermogensbeheerder werkt, de relatie tussen de vermogensbeheerder en zijn klanten en de beleggingsstrategie.
1. De bank
Aandeelhoudersstructuur? Hoe solvabel, hoe winstgevend en hoe rendabel is de instelling? Wie een aanzienlijk vermogen onder het beheer van een instelling plaatst, wil uiteraard niet het risico lopen dat het huis over de kop gaat.
Waar actief? Is de instelling enkel actief in het thuisland? Maakt ze deel uit van een internationaal netwerk of heeft ze zelf vestigingen in andere landen? Waar u als klant het meeste baat bij heeft, hangt samen met de spreiding van uw vermogen.
Vanaf welk vermogen bent u welkom en welke diensten krijgt u dan geleverd? Klassiek ligt de ondergrens voor private banking op een vermogen van meer dan 1 miljoen euro. Dan hebt u recht op een persoonlijke aanpak, maar dat neemt niet weg dat u voor sommige diensten bij bepaalde spelers toch nog net iets rijker moet zijn dan superrijk.
Wat is de expertise van uw bank? En hoe vangt u lacunes op? Als de instelling zelf onvoldoende expertise in huis heeft op een bepaald vlak, hoe wordt die lacune dan opgevangen?
2. De bankier
Een discretionair of adviserend mandaat? Vermogensbeheer wordt vooral geassocieerd met bankiers die het beheer van het vermogen van hun klanten volledig voor hun rekening nemen. Als klant geeft u die verantwoordelijkheid aan uw bankier. Die vorm van discretionair beheer is inderdaad de meest doorgedreven vorm.Maar u kan als klant uw bankier ook een adviserend mandaat geven. Hij zal u dan suggesties doen over een belegging, maar de eindbeslissing blijft bij u, als klant. Dat heeft als voordeel dat u betrokken blijft bij het beheer van uw vermogen. Nadeel is dan wel weer dat u effectief de knoop moet doorhakken. Niet eenvoudig als u zelf geen kennis heeft van de financiële markten of geen tijd of zin heeft om dat op te volgen.
Hoe vaak zal de beheerder rapporteren? Zoals de naam suggereert, is het de bedoeling dat u als klant van een private bank een een-op-eenrelatie heeft met uw bankier. Daarom informeert u best ook hoeveel dossiers hij beheert. Een vermogensbeheerder met veel accounts kan minder aandacht aan de uwe schenken.
3. De beleggingsstrategie
Maatwerk of standaardportefeuille? In deze MiFID-tijden is uw beleggingsprofiel het vertrekpunt voor portefeuillebeheer. De beheerder zal u een vragenlijst voorleggen om uw profiel te bepalen. Dat gaat van defensief tot dynamisch, maar het aantal profielen en de benaming van die profielen varieert van instelling tot instelling.
Wat is het trackrecord van de beheerder? Welke rendementen heeft de bankier de voorbije jaren behaald? Vraag ook hoe de prestaties waren in de magere jaren.
Actief of passief? Heeft de beheerder een eigen visie waarmee hij een portefeuille op maat maakt of past hij een standaardproduct toe dat vastgeklikt is aan een referentie-index?
Wat zijn de kosten? Hoe worden de kosten bepaald? Sommige instellingen vragen een forfaitair bedrag en andere bepalen de kosten als een percentage van het vermogen dat u aan hen toevertrouwt. En hoe zit het met de transactiekosten? Als u per transactie moet betalen en de beheerder uw portefeuille zeer actief beheert (lees: hij voert vaak koop- en verkooptransacties uit), dan kan de factuur oplopen.
Een optimale bescherming tegen de zon is essentieel.
Let op wat je eet, salmonella is nooit ver weg.
Teken kruipen in de huid en voeden zich met bloed.
Een goede reisapotheek verzacht heel wat ellende.
De zomer staat synoniem voor genieten. Luieren op het strand, wandelen in het bos of zwemmen in openlucht. De ongemakjes van de zomer kunnen we daarbij missen. Muggen die steken, voeten die zwellen, huidjes die verbranden of teken die plots massaal opduiken. Met deze tips raak je hen makkelijk kwijt.
Reisapotheek
Wie op reis trekt naar het buitenland, neemt zijn voorzorgen. Een ander klimaat en ander voedsel doen met ons lichaam vaak vreemde dingen. Wat hoort in de reisapotheek? Een middel tegen buikloop, muggenmelk of een crème die de insectenbeten verzacht, een pijnstillend- en koortswerend middel en een zonnecrème met een goede beschermingsfactor. Een basispakket met gaasverband en snelverband, pleisters en ontsmettingsmiddel, een pincet, thermometer en schaartje, zijn vooral met kinderen aangewezen. Ga je met de wagen, neem eventueel iets mee tegen wagen- en zeeziekte. Een paar druppels muntolie op de zakdoek kan ook helpen.
Tekentang
De teken zijn weer in opmars. Vooral bossen en parken zijn favoriete plekjes voor het beestje. Ben je besmet, trek het beestje er dan niet af. Gebruik een tekentang, verkrijgbaar in de apotheek. Een pincet kan ook helpen. Neem de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek al draaiend het beestje eruit. Ontsmet de wond nadien goed. Blijft de kop zitten, ga dan naar de dokter.
Kriebelbeestjes
Muggen, bijen en wespen ga je te lijf met een insectenwerend middel. Onthou dat insecten worden aangetrokken door sterke, zoete geuren. Laat parfums en geparfumeerde cosmetica achterwege. Een druppeltje citronella op je t-shirt of op de uiteinden van je bed helpt om de beestjes op afstand te houden. Een ijskoude doek, gedrenkt in azijn, werkt verzachtend als je toch gebeten bent. Zonnebrand
Last van een zonneslag? Symptomen zijn hoodpijn, duizeligheid en misselijkheid. Zoek de koelte op, neem een koude douche en drink water. Koude compressen op het hoofd en de nek kunnen ook helpen. Wie koorts krijgt, koude rillingen en braken, zoekt de dokter op.
Aftersun
De eerste dagen zomerzon zijn wennen voor de huid. Kies een zonnecrème met een hoge factor en bouw dan rustig af. Een verbrande huid ga je te lijf met een goede aftersun. Het koelt de huid af en verdrijft de ergste pijn. Ook natuurlijke calendulazalf helpt. Een ander hulpmiddel is tea-tree oil. Het product doet alles, werkt tegen insectenbeten, schaafwonden, zonnebrand, darmkrampen en jeuk. Salmonella
Voedselvergiftingen nemen toe als de warmte oploopt. De salmonellabacterie zorgt elk jaar voor heel wat ellende. Hou gekoelde producten koud en warm gerechten voldoende op. Rauwe eieren plaats je meteen in de koelkast. Schotels met gegrilde restjes, salades en sausjes blijven beter niet in de zon staan. Ontdooien gebeurt in de koelkast.
Vijf vriendinnen om te hebben, de zesde krijg je er gratis bij
Vrouwen gaan veel intenser om met hun vriendinnen dan mannen met hun vrienden. Onmisbare vriendschappen als we willen zeuren over mannen of over wat ons bezig houdt. Wie geluk heeft, kan terecht bij een aantal meiden, geschikt voor verschillende doeleinden. Keuze gemaakt ?
De jeugdvriendin
Zij weet alles over jouw verleden. Samen hebben jullie gespeeld, geravot en stiekem briefjes uitgewisseld in de klas. Ze weet wie ooit jouw grote liefde was. Kortom, jullie vriendschap is gebaseerd op grote en kleine gebeurtenissen uit het verleden. Ze kent jouw familie, weet waar je vandaan komt en is er steeds als je ze nodig hebt.
De biologische vriendin
Dit is de vriendin met dezelfde familiestatus. Heb je kinderen, heeft ze er ook. Wat jullie doen? Verhalen uitwisselen, luisteren naar haar belevenissen, ideeën en suggesties. Jullie bieden elkaar aan op de kinderen te passen of ze uit school te halen. Ze kan even goed de vriendin zijn die geen kinderen heeft in jouw vriendenkring. Niets leuker dan met haar te gaan shoppen, naar de film of de fitness te trekken.
Jouw hulpvaardige vriendin
Een manusje van alles, deze vriendin. Zij weet alles, van hoe je die wijnvlek uit het tapijt moet krijgen tot waar je de leukste gadgets kan kopen. Een ideetje nodig voor een geschenk of een verstopte afvoer? Ze helpt waar nodig en deinst er niet voor terug de handen uit de mouwen te steken. Zij heeft ieder stuk gereedschap, ieder recept en nuttig tijdschriftartikel, opgeslagen en geïndexeerd. Zij is onvervangbaar.
De carrièrevriendin
Zij weet als geen ander je professioneel te inspireren. Jullie delen beleggingstips, carrièrestrategieën en geheimen om je beste kant te laten zien. Wat moet je aan naar dat sollicitatiegesprek, hoe raak je hogerop? Zij weet het je te vertellen.
De wildebras
Een durfal, deze vriendin. Zelf heeft ze al wat watertjes doorzwommen, in het verleden heeft ze haar deel al gehad. Niets shockeert haar. Alles kan je haar vertellen, nooit zal ze jou veroordelen. Kortom, geen vervelende momenten met haar in de buurt.
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
Vandaag : De banaan
Vriend banaan
Waarom je hem zeker moet overwegen.
De banaan is zeer voedzaam, in tegenstelling tot de beweringen verdikt men er niet van en de flinke kerel (een gemiddeld exemplaar weegt pakweg 150 gram) kan op ieder moment van de dag gegeten worden want is erg goed verteerbaar.
Feit : De homo sapiens, dat zijn nog steeds jij en ik, eet te veel vet en te weinig koolhydraten. Een banaan bevat 23% koolhydraten voor 0,2% vet. Het cholesterolgehalte bedraagt bovendien 0%, 100 gram banaan even weinig calorieën als 100 gram fruityoghurt. Van alle door ons gekende fruitsoorten, bevatten bananen overigens de meeste proteïnen.
Vervolgens zijn er de suikers : een rijpe banaan geeft de mens energie en wordt aanbevolen aan tweevoeters die uihoudingssporten beoefenen. Ze bevat tevens kalium, magnesium, selenium, ijzer en verschillende soorten vitaminen. Bananen vindt men in nagenoeg alle zoutloze diëten terug, omdat ze geen sodiumchloride bevatten.
Een tuinvijver zonder waterlelies is maar saai. De edele bloemen werken zich majestueus tussen de bladeren omhoog om zich op de waterspiegel te leggen. Waterlelies zijn kinderen van de zon, in de schaduw bloeien ze moeilijk. Ze zijn er voor bijna alle waterdieptes, zelfs in kuipen op het terras. En er is een grote keuze qua kleur. Bovendien gedijen ze makkelijker dan vaak wordt gedacht, alleen van bewegend water en grondelvissen houden ze niet.
Aanvankelijk kenden we alleen de wilde winterharde witte waterlelie (nymphaea) die zich enkel in diep water thuis voelt. Dat we nu zoveel verschillende waterlelies hebben, is voor een groot deel te danken aan de Fransman Latour-Marliac die in de tweede helft van 1800 experimenteerde met kruisbestuivingen tussen de witte lelie en feller gekleurde tropische soorten. Dit resulteerde in meer dan zeventig cultivars waarvan de meeste winterhard. Niet alleen de bloemkleur verschilt, ook de grootte en plantdiepte, waardoor het mogelijk wordt om lelies te planten in schalen van amper 20 cm diep. De gewone waterlelie bloeit overdag, tropische soorten daarentegen alleen 's nachts. Drijvend blad Het drijvende blad heeft een belangrijke functie, vooral in volle zomer als het warm is. De schaduw van het blad tempert de watertemperatuur en zorgt voor koelte en bescherming van de vissen. Een goed groeiende waterlelie bedekt gemakkelijk een oppervlakte van twee tot drie vierkante meter. Je moet dus opletten om niet te veel planten te zetten. Als je een waterlelie vrij plant in het slib van de bodem op de juiste diepte gaat die zich explosief uitbreiden, waardoor het bijna onmogelijk wordt om ze er terug uit te halen om te vermeerderen. Vandaar dat je waterlelies beter plant in vijvermanden met open zijkanten, zodat de wortels zich kunnen uitbreiden. Waterlelies worden het best geplant van mei tot september. Gebruik bij het planten speciale vijvergrond. Te rijke grond doet het water gisten en neemt de nodige zuurstof weg voor de vissen. In het begin zet je de manden redelijk ondiep zodat ze daar beter op dreef komen.
Keien in de mand Later kan je de planten dieper plaatsen naargelang van de soort. Te weelderige bladgroei kan de mand naar boven doen drijven. Om dit te voorkomen, verzwaar je de mand met keien. Dikwijls schermt men de bovenkant van de mand af met grint om het uitwoelen door vissen te voorkomen. Nadeel voor folievijvers: de steentjes zijn scherp en kunnen gaatjes maken.
Na drie tot vier jaar worden de planten boven gehaald om ze te vernieuwen. Je snijdt met een scherp mes een goed ontwikkelde wortelstok en plant deze rechtop in de mand. In het algemeen geef je de planten geen mest omdat in de nieuwe grond voldoende voedingsstoffen zitten. Korrelmeststof - zoals Osmocote - kan nodig zijn als de plant te kleine bloemen maakt en het blad lichtgroen kleurt. Deze korrels worden vastgedrukt in de mand.
In een normale tuinvijver van 60 cm diep hoef je geen vorst te vrezen. Dit ligt anders bij ondiepe lelies in bakken en kuipen boven de grond. Je brengt de planten tijdelijk onder in een diepere vijver of overwintert ze in de tuin onder een bladlaag van 40 cm.
Soorten Er bestaan dus heel wat soorten waterlelies, sommigen beweren dat alleen witte lelies het mooist zijn, andere liefhebbers hebben meer oog voor rode of gele bloemen. Dikwijls geeft de plantdiepte de doorslag. In ondiepe waterpartijen kan je je toevlucht nemen tot de Pygmaea 'Alba' en 'Helvola' (geel), 'Laydekeri Lilacea' (roze-lila), 'Ellisiana' (rozerood), 'Laydekeri Fulgens' (rood) en 'Aurora' (koperkleurig). Voor diepere vijvers heeft men meer keuze zoals de witte soort 'Candida', 'Hermine' en 'Marliacea Albida', de gele 'Marliacea Chromatella' en 'Sulphurea', de koperkleurige 'Sioux', de roze 'Charles de Meurville' en 'Firecrest', de karmijnrode 'William Falconer' en 'James Brydon'.
Vrouwen hebben specifieke voedingsbehoeften die mannen niet hebben. Daarom is het belangrijk er op te letten dat je deze zes voedingsmiddelen zéker naar binnenkrijgt! Let wel: dit is niet het enige dat je nodig hebt, en ze voorzien zeker niet in alle voedingsstoffen. Toch is een implementatie ervan in je voedingsgewoontes al een hele stap vooruit.
1) Magere yoghurt De probiotica, het calciumgehalte, vermindert de kans op borstkanker, helpt bij darmklachten en infecties en zou zelfs minder maagzweren en vaginale infecties teweeg brengen. Waarom dit supervoedsel dan laten links liggen? 3 tot 5 potjes per week zouden het moeten doen. En liefst de variant zonder fruit, want daar zit te veel suiker in.
> Yoghurt zonder fruit, tenzij je het er zelf bijvoegt
2) Vette vis De ondertussen alom bekende omega3-vetzuren spelen een vitale rol voor je lichaam en je gezondheid. Je cellen varen er wel bij én het beschermt je tegen hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, gewrichtspijnen en infectieziektes. Vooral de DHA en EPA-varianten zijn belangrijk, te vinden in zalm, sardines en makreel. Het goede nieuws is dat veel voedingsproducenten hun eigen producten beginnen verrijken met dat soort voedingsstoffen. Twee à drie keer per week.
3) Bonen Nauwelijks te geloven, maar bonen zijn een van de gezondste dingen die je als vrouw kan binnenkrijgen: ze bevatten weinig vet en veel proteïnen, foliumzuur en vezels. Ze beschermen tegen hartziekten, borstkanker, hoge cholesterol en ze stabiliseren de vrouwelijke hormonen, waardoor ze ook PMS aanpakken. Het foliumzuur helpt dan weer om zwanger te worden. Flink (kikker)erwten, groene bonen, lenzen, sojabonen en pindanoten opscheppen dus, zo'n drie à vier keer per week.
Bonen, vol proteïnen, foliumzuur en vezels >
4) Lycopene Lycopene is een voedingsstof die je vindt in tomaten, watermeloen, roze pompelmoes en rode appelsienen. Het is goed voor mannen (tegen prostaatkanker) én vrouwen (tegen borstkanker en hartziekten). Volgens recent onderzoek zou het zelfs beschermen tegen UV-straling, waardoor je huid minder snel veroudert. Per week zou je zo'n drie à vijf porties moeten binnenkrijgen.
5) Vitamine D En dan vooral met met vitamine D verrijkt sinaasappelsap of magere melk. Vitamine D is noodzakelijk voor de opname van calcium (broodnodig als bescherming tegen osteoporose) én vermindert de kans op diabetes, multiple sclerose en borst-, darm- en eierstoktumoren. Vitamine D maakt je lichaam ook zelf aan door voldoende (onbeschermd) blootgesteld te worden aan zonlicht: een kwartier per dag is al voldoende. Dit zou een dagelijkse gewoonte moeten worden.
Melk, de koning te rijk >
6) Bessen Van alle soorten, kleuren en vormen: drie tot vier keer bessen smullen per week geeft je voldoende anti-oxidanten om kanker weg te houden. Daarbij werken ze ook aan celherstel, beschermen ze het hart, verminderen ze de kans op urinewegeninfecties en verbeteren ze het zicht. Aardbeien, frambozen, bosbessen of veenbessen: het maakt niet uit. Smullen maar!
Haal je energie uit voedsel
Je bent moe, futloos, mist de energie om veel werk te verzetten? Het is niet alleen de winter, je drukke job of die moeilijke combinatie gezin-kinderen, maar ook je voedsel. In een tijd waar eten onder druk staat, wordt al te vaak vergeten dat wat je eet, je voornaamste energiebron vormt. Als je lichaam niet genoeg energie krijgt, is het logisch dat je geen energie kan opbrengen. Koolhydraten, vetten en proteïnen vormen de hoofdrolspelers.
Energiebron 1: Koolhydraten Koolhydraten (zetmeel en suikers) vormen de voornaamste energiebron. Een algemeen tekort aan koolhydraten kan leiden tot een slechte adem, vermoeidheid, concentratiestoornissen en spierafbraak. Hoewel maar een beperkt aantal niet-opgebruikte koolhydraten in het lichaam kan worden opgeslagen, is een tekort aan koolhydraten weinig waarschijnlijk.
Ook suikertekort kan je concentratieproblemen opleveren, vooral omdat hersenen zich voeden met glucose. Om dit te vermijden, sla je best geen maaltijden over en hou je voldoende koolhydraten en proteïnen in je voedingspatroon.
Een dip in je suikerniveau kan ook optreden na intensief sporten, waarbij je meer verbrand hebt dan je opgenomen hebt en zware ziektes, zoals de griep. Heb je snel energie nodig, ga dan niet voor de snelle suikerrush want die kan ook weer een scherpe daling veroorzaken.
In een evenwichtig dieet vormen koolhydraten tussen 55 en 75 procent van je voedselinname. Koolhydraten vind je in pasta, rijst, brood en aardappelen maar ook in bonen en fruit. Kiest hierbij voor de volkoren- of granenversie.
Energienbron2: Proteïnen Tien procent van de energie haal je uit proteïnen, zoals in mager vlees, eieren, vis en kaas (dierlijke oorsprong) en brood, granen, peulvruchten en soja. Deze eiwitten dienen voor het opbouw van weefsel, wat te veel is wordt omgezet in energie. Het teveel aan energie wordt omgezet in lichaamsvet.
Een tekort aan proteïnen (weerom heel onwaarschijnlijk in ons land) vermindert de fitheid, kracht en de weerstand tegen infectieziekten. Wat je nodig hebt aan proteïnen, verschilt per lichaamsgewicht. Het berekenen in heel eenvoudig: je vermenigvuldigt je lichaamsgewicht met 0,75 en deelt het door 0,7.
Dat levert een cijfer op dat net iets hoger ligt dan je gewicht. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben een verhoogde behoefte aan proteïne (respectievelijk: + 14 en +23).
Energiebron 3: Vetten Tot slot zijn er nog de vetten, die maximaal dertig procent uitmaken van je energiebehoefte. Verzadigde vetten zijn daarbij zoveel mogelijk te vermijden, want ze doen de cholesterol toenemen en de aders dichtslibben. Voorbeelden zijn alle 'harde' vetten, zoals boter, vaste braadvetten, koekjes en chcolade.
De onverzadigde (eerder vloeibare) vetten zijn gezonder. Deze vind je ook in noten. Onverzadigde leveren wel evenveel energie dan verzadigde vetten, dus je mag er niet meer van eten. Matigheid blijft geboden.
Regelmaat Om je lichaam voldoende te voeden is regelmatig eten (drie maaltijden en twee of drie snacks) zeer belangrijk. Zo blijft de energietoevoer constant, wat een daling in suikerniveau (en dus snacken of zelfs overeten) kan voorkomen.
Wat met fruit, groenten en water? Deze zijn essentieel in elk dieet om de nodige voedingsstoffen, vezels en mineralen te leveren maar ze leveren maar weinig energie. Toch wil dat niet zeggen dat je ze mag schrappen, integendeel!
Relaties zijn constant aan verandering onderhevig. Zeker in vergelijking met dertig jaar geleden is er veel veranderd. Vrouwen die meer verdienen dan hun man, mannen die hun huid verzorgen het zijn geen uitzonderingen meer.
Maar het zet wel de veilige, gemakkelijke relatierollen op hun kop. Hoe kan je een nieuwe, comfortabele rolverdeling vinden in je relatie, zonder te vervallen in stereotypen? Hotnews geeft je de tien nieuwste relatieregels.
1) Respecteer zijn badkamertijd Meer en meer mannen ontdekken de voordelen van een huidcrème of verzorgende aftershave: gun hem dat. Jij wil dat hij er sexy uitziet, dus hij wil er alles aan doen om daaraan tegemoet te komen. Dat komt met een paar onvoorziene neveneffecten: ook hij zeurt over een slappe buik of dikke knieën én zijn tijd voor de spiegel wordt verlengd. Uit recent onderzoek is gebleken dat de meeste Europese mannen langer voor de spiegel staan dan hun vrouw. Voorlopig enkel door het scheerproces, maar straks misschien niet meer. 2) Nieuwsgierig ja, controlefreak nee De nieuwe man in je buurt/op je werk/in je netwerk, intrigeert je. Heel normaal, maar laat het niet te ver komen. Zijn naam googlen is nog ok, elke stap van zijn leven proberen te volgen is dat niet. Probeer in alle geval met elkaar te praten en trek niet te snel conclusies. Op het internet is niet alles altijd wat het lijkt! 3) Maak tijd voor elkaar Druk-druk-druk, iedereen heeft het continu druk-druk-druk. Ook jullie, met drukke sociale levens, drukke jobs, drukke hobby's. Kies er bewust voor om de 'druk-druk-druk'-knop af en toe uit te zetten om gewoon samen te zijn. Leg de gsm weg, sluit je mailbox af, ban de tv. Ga wandelen, ga iets lekkers eten en praat. 4) Zeg wat je wil Duidelijkheid voor alles. Het maakt de communicatie gemakkelijker, en de kans op misverstanden behoorlijk wat kleiner. Mannen kunnen niet (wij herhalen: niet) weten wat jij echt denkt, terwijl je iets anders zegt. Niét! Dat wil echter ook niet zeggen dat je grof en gevoelloos te werk moet gaan, of dat je grandioos op de zaken met vooruit lopen. Combineer subtiliteit met duidelijkheid en laat het niet wachten. Stem de toekomstplannen op elkaar af, dan weet je waar je aan toe bent. 5) Hou de intieme dingen voor jezelf In dit technologietijdperk is niet zo gemakkelijk als het forwarden van mails (inclusief foto's) en sms'en. Maar doe het niet: ten eerste schend je zijn vertrouwen, ten tweede weet je niet waar het uiteindelijk terecht zal komen. Je (nieuwe) liefde of ervaringen delen met je beste vriendinnen kan wel, maar toon het gewoon op jouw pc, geef het hen niet in handen. Jij wil toch ook niet dat het met jouw intieme mail of sexy foto zou gebeuren?
6) Leve het mysterie In een beginnende relatie is het verleidelijk te blijven hangen na een nachtje blijven slapen, maar een kleine adempauze kan geen kwaad. Geef niet alles bloot, en zeker niet te snel! Door zelfbewust af en toe eventjes te 'verdwijnen', geef je het signaal dat je hen niet nodig hebt (daar herademen mannen van). Bovendien beginnen je ze prompt te missen. Twee zeer goede sleutels tot een lange relatie. Laat ze altijd achter met zin naar meer! 7) Vergelijk geen sekslevens Als je tevreden bent, ben je tevreden, punt. Dat is dé gulden regel voor een goed seksleven. Laat je hoofd niet zot maken door je vriendinnen, wat je leest in de boekjes of ziet in de film. Je hoeft niet te experimenteren als je dat niet wil, je hoeft geen grenzen te verleggen als je daar geen zin in hebt.
Ben je ontevreden, zoek dan uit wat er scheelt en praat erover met je partner. Probeer hierbij verwijten te vermijden. Neem ook je eigen gedrag, signalen en wensen onder de loep. 8) Laat hem doen Soms kan jij het sneller, en daardoor neem je alles uit handen. Maar de negatieve effecten daarvan zijn niet te overzien: jouw werklast vergroot significant ('terwijl hij naar de tv kijkt!') en zijn zelfvertrouwen krijgt een knauw. Oefening baart kunst moet je maar denken, en laat hem ook helpen. Wees op je hoede voor onzekerheid over jouw (dubbele) loon of fantastische carrièrekansen. 9) Los je werk-attitude Je harde, zakelijke, goed georganiseerde kant werkt super op je werk. Thuis echter, is het verhaal anders. Hem taken toebedelen, alles naar je toe trekken en continu resultaten verwachten, komen je relatie niet (altijd) ten goede. Jullie zijn gelijkwaardige partners, handel er ook naar. 10) Maak afspraken Heel onsexy, en ook een beetje onplezierig, maar spreek af wie welke huishoudelijke taken voor zijn rekening neemt, waar je wil op letten bij aankopen en hoe je de financiën wil verdelen. Ook hier geldt dat eerlijkheid en duidelijkheid je op lange termijn veel miserie zullen besparen.
Sea, sex and sun. The beach, the cocktails. Zonovergoten stranden. Snorkelen. Les "boules de Berlin". Mono- of andere kini's. Schelpjes zoeken. Pootje baaien. Of gewoon genieten van al het moois. Want of je nu een zonneklopper bent of niet, met een strand in de buurt, krijg je pas het echte vakantiegevoel. Maar elk strand ziet er anders uit, het ene is al wat paradijselijker of kindvriendelijker dan het andere. Hotnews ging op zoek naar mooie stranden waar het, in combinatie met andere bezienswaardigheden, heerlijk vertoeven is. Misschien wél de meest geschikte vakantie op maat. Geniet van deze 10-delige serie. 10 weken lang. Elke donderdag. En kies het strand dat het best bij jou past.
Ile de Ré
Fietsen aan de Franse Ile de Ré Het Ile de Ré ligt voor de kust van Zuid-West-Frankrijk en is met het vasteland van havenstad La Rochelle verbonden door een brug. Het is een eiland van lange rijen krijtrotsen, pijnboombossen, wijngaarden en duinen. De vissersdorpjes zijn gelinkt door een netwerk van 90 km fietspaden. Iedereen verplaatst zich hier overigens per fiets. In het grootste dorp, St.-Martin de Ré met zijn 17de-eeuwse stadswallen, zijn er veel visrestaurants met oesters uit de oesterbedden van het eiland. In Café du Phare in St.-Clément des Baleines wordt de plaatselijke lekkernij geserveerd: tonijnkuit, ook wel poutargue genoemd.
Zelfs de Fransen fronsen de wenkbrauwen als je zegt dat je naar de Ariège gaat, een uithoek in de Midi-Pyrenées. Dat komt ervan als je het verst van Parijs verwijderd ligt, aanleunt bij een dwerg als Andorra en ook nog eens het dunstbevolkte departement bent van het hele land. Hoe kun je dan nog mensen naar je streek lokken? Met groene en beboste valleien, bergen die nergens duizelingwekkend, maar wel hemels mooi zijn, en verscholen dorpen die je honderd jaar terug in de tijd katapulteren. Zomer of winter: het is er altijd fijn vertoeven. En wanneer Hotnews in de buurt is, is er gegarandeerd sfeer in het kot. We doen ons verhaal...
'Ça monte et ça descend, lAriège nest jamais plat», luidt het ter plaatse. Het stijgt en daalt, het is er nooit plat. Op de weg tussen Tarascon-sur-Ariège en Ax-les-Thermes komen vijf wondermooie dalen samen en zie je de ene na de andere richtingwijzer naar prehistorische grotten in de onmiddellijke buurt. s Zomers kan het hier behoorlijk druk zijn, omdat de bergachtige streek veel avontuurlijke wandelaars, klimmers en liefhebbers van parapente lokt. s Winters worden deskilatten aangebonden.
We zijn amper twee minuten van de hoofdweg verwijderd en we horen nog enkel het geruis van de onstuimige Ariège-rivier op de achtergrond. Larnat is het einddoel en na een kwartier onophoudelijk klimmen over kronkelwegen en langs beboste hellingen weten we niet meer of dat wel zo verstandig was. Met een zucht van opluchting duikelen we uiteindelijk toch Larnat binnen. Een ouderwets dorp, een kerkje en een pleintje met ontluikende platanen. En niemand op straat. Of toch...
Vijftien inwoners «Vous êtes perdu?», schettert plots iemand in ons oor. Verloren gereden, meneer? Een bewoonster op leeftijd onderbreekt één van haar dagelijkse huishoudelijke taken het vegen van de stoep en vraagt zich af wat een vreemdeling hier in godsnaam komt zoeken. Zij blijkt de gepensioneerde onderwijzeres van het dorp te zijn, één van de vijftien inwoners van Larnat. «Dat is hier geen uitzondering, hoor», vertelt ze met luide stem. «Rij maar eens rond in Larcat, Axiat, Sinsat, Lordat: enkel de oudere mensen blijven hier wonen. Steeds minder boeren krijgen steeds meer grond. Hier wint de natuur zelfs terug op de mens! Ga dat maar eens in België vertellen.»
De beer is los Maar als je denkt dat er nooit wat gebeurt in de Ariège, heb je het mis. Hét gespreksonderwerp van het jaar vormt de terugkeer van de beer in deze contreien. De overheid gaat deze zomer vijf beren uit Slovenië uitzetten in de Pyreneeën, op de grens met Andorra en Spanje, in een poging om het dier te behoeden voor de totale uitsterving.
Andere pogingen om de Sloveense beer hier te introduceren, liepen faliekant af voor de beesten. Boze boeren die vrezen voor hun kuddes schapen en koeien, stuurden jagers af op de indringers of zetten vallen uit met glasscherven in honingpotten. Naar verluidt loopt er nog amper eentje rond, maar die zorgt nog altijd voor heel veel onrust en een pak wilde verhalen. Boeren willen geen beren en ook de toeristische sector vreest dat wandelaars andere oorden zullen opzoeken uit schrik te zullen worden opgepeuzeld door een hongerig dier. Diezelfde dag belanden wij in Larcat, op de boerderij van een hevige tegenstander. De man krijgt tijdens ons gesprek een telefoontje. Een van zijn schapen is op een hoger gelegen weide aangevallen door een beer. Dat komt nooit meer goed tussen die twee.
Boerenmarkt De schapenboer die we kruisen, is misschien op weg naar Saint-Girons, een stadje dat vooral dankzij zijn markt op zaterdagochtend interessant is. Dan komen ze van heinde en verre om hun streekproducten aan de man te brengen: zelfgemaakte honing, brood, gebak of confituren, fruit, bloemen en groenten van eigen kweek, vlees en ganzenlever van de boerderij. Verkopers van uiteenlopende pluimage, stoere landbouwers uit de bergen, vrouwtjes die enkel met 36 eieren afzakken naar de stad, maar ook overjaarse hippies die zich hebben teruggetrokken in de natuur en hun bioproducten of T-shirts uit de sixties proberen te slijten. Een kleurrijk spektakel.
Als Saint-Girons toeristen trekt, heeft het dit ook te danken aan de onmiddellijke nabijheid van Saint-Lizier, met zijn amper 1.900 inwoners, gekroond tot een der mooiste dorpjes van Frankrijk. Saint-Lizier is geen slaperige plek met wat kunstateliers en snuisterwinkeltjes, maar één groot meesterwerk met Romeinse omwallingen en een bisschoppelijk paleis, museum en kathedraal waar vorig jaar tijdens restauratiewerken nog bijbelse taferelen uit de 14de eeuw werden ontdekt. De andere 11de-eeuwse kathedraal heeft schitterende frescos, een ware religieuze schattenkamer en een ontroerende kloostergang met arcaden. Maar Saint-Lizier is gewoon ook een gezellig verkeersarm slenterstadje met kasseiensteegjes en verzorgde binnenpleintjes met overhangende rozenstruiken.
Katharenland Nog zon zalige plek om even halt te houden is Mirepoix, dat zo uit de Middeleeuwen lijkt geplukt. Het oude vestingstadje heeft een van de mooiste bastidepleinen van Frankrijk. De gevels van de vakwerkhuizen steken uit over de arcaden die steunen op houten pijlers. De uiteinden hebben de vorm van hoofden van mensen of monsters. Een oude paardenmolen, terrasjes, snuisterwinkeltjes en de derde leeftijd die op het plein komt uitrusten, maken het plaatje compleet. Met Mirepoix zijn we meteen in katharenland beland. Bijna achthonderd jaar nadat deze religieuze sekte tot de laatste man op de brandstapel eindigde, hebben ze er hier nog altijdde mond van vol. De kasteelruïne van Montségur is een mythische plek. Na elf maanden belegering werden de katharen in dit bastion definitief naar de verdoemenis geholpen. Maar je hebt van hieruit vooral een fantastisch panorama over de hele omgeving. Volgens een legende zou de Heilige Graal hier nog ergens verborgen zijn. Waar hebben we dat nog gehoord?
In de rangschikking van rijkste mensen ter wereld is het vrouwelijke geslacht zwaar ondervertegenwoordigd. Slechts 9% van 's werelds miljardairs zijn vrouwen. Hotnews nam polshoogte via Forbes.
Vorige maand telde Forbes nog amper 99 vrouwen op 1.125 miljardairs, evenwel 16 meer dan het jaar ervoor. Slechts 10 onder hen werden zo rijk door eigen verdienste, de rest werk rijk door te erven. Hotnews zet de meest in het oog springende op een rijtje.
Oprah Winfrey
De onovertroffen koningin van de talkshow groeide op in een bescheiden milieu in Mississippi. Ze is eveneens één van de eerste zwarte vrouwen die het Forbes-lijstje kleuren. Oprah wordt enorm gerespecteerd in de Amerikaanse mediasector en heeft er ook veel invloed. Winfrey vergaarde doorheen haar carrière een persoonlijk fortuin van 2,5 miljard dollar (1,57 miljard euro)
J.K. Rowling
Ook de schrijfster van de Harry Potter-boeken behoort tot het kransje van superrijken. Als alleenstaande moeder overleefde ze op uitkeringen maar sinds 1990 verdiende ze met Harry Potter een slordige 1 miljard dollar (630 miljoen euro)
Meg Whitman
Minder bekend is de ex-gedelegeerd bestuurder van eBay, Meg Whitman. Ze begon bij eBay toen het bedrijf slechts 30 werknemers telde en maakte de opgang van het bedrijf van op de eerste plaats mee. Whitman wordt beschouwd als één van de belangrijkste vrouwen in Silicon Valley. Haar fortuin wordt gewaardeerd op 1,3 miljard dollar (819 miljoen euro).
Zhang Xin
De 43-jarige Chinese Zhang Xin beheert met haar echtgenoot het constructiebedrijf SOHO China. Op 14-jarige leeftijd werkte Zhang Xin in de fabrieken van Hong Kong. Nu maakt Xin deel uit van een groeiend aantal zakenvrouwen die in het land van de Rijzende Zon carrière maken. Zhang Xin heeft ongeveer 3 miljard dollar (1,9 miljard dollar) op haar spaarboekje staan.
Te lang doorgewerkt, te veel gedronken en te weinig geslapen? Het gebeurt iedereen. Wie de juiste lapmiddelen in huis heeft, verschijnt de dag nadien toch nog fris. Met de vakantie voor de deur, komen deze tips goed van pas.
Slap gevoel Meervoudige koolhydraten houden de bloedsuikerspiegel op peil en geven hersenen en spieren langere tijd energie. Begin de dag dus met volkorenbrood. Ook rijst, deegwaren, aardappelen, peulvruchten of noten zitten vol met deze koolhydraten. Laat gebakken eieren en vleeswaren staan. Om die te verteren verbruikt het lichaam juist energie. Teveel alcohol of koffie gedronken? Drink dan veel water. Koffie en alcohol onttrekken namelijk vocht aan het lichaam en dat veroorzaakt een slap gevoel. Zonder energie Ginseng staat erom bekend snel energie te geven. Er bestaan tabletten of drankjes van. Een ander, veel goedkoper ingrediënt is druivensuiker. Het wordt snel opgenomen door het lichaam en omgezet in glucose. De ideale brandstof voor het vermoeide lijf.
Vermoeidheid Ben je moe, drink koffie. De werking van cafeïne maakt wakker, werkt pijnstillend en opbeurend. Red Bull bevat net zoveel cafeïne als één kop koffie. Het spul werkt na dertig minuten. Gezonder en minstens zo effectief is de koude douche. Blijf zeker een paar seconden onder de straal staan, anders heeft het weinig zin. Iets aangenamer is de Schotse wisseldouche. Eerst één tot drie minuten heet water, dan tien tot dertig seconden koud water. Wissel het meerdere malen af. Eindig met koud water. Rode ogen Last van rode ogen? Sluit de ogen ze en draai een liggende acht. Doe dit zeker tien keer. Ook oogdruppels kunnen helpen. Ze zijn te gebruiken bij oververmoeidheid van de ogen en gaan het branderige en verhitte gevoel tegen.
Duizelig Een vermoeid lichaam heeft juist veel zuurstof nodig. Duizelig? Concentreer je dan een paar minuten op de buikademhaling. Adem rustig en diep in terwijl de buik uitzet, adem langzaam en ver uit terwijl de buik intrekt. Leg eventueel een hand op uw buik ter controle.
Opgezwollen ogen Een plens koud water in het gezicht helpt de zwelling van de ogen te verminderen, verbetert de doorbloeding van de huid en werkt verkwikkend. Een oogmasker helpt ook altijd. Gebruik dunne schijfjes komkommer of gebruikte en afgekoelde zakjes kamillethee voor hetzelfde resultaat. Een koude lepel werkt ook. Frisse teint Een peeling schuurt het gezicht weer op. Het verwijdert dode huidcellen en verbetert de doorbloeding van de huid direct. En dat is te zien aan het kleurtje. Een gezichtsmasker duurt wat langer, maar helpt ook.
Donkere kringen De goedkope oplossing: een plakje rauwe aardappel. De kalium die daarin zit, schijnt wonderen te doen. Crèmes zijn meestal prijzige alternatieven, maar verminderen evengoed donkere kringen, rimpels en werken vochtafdrijvend.
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
Tips tegen zomerdiarree
Buikgriep is één van de ziekten die tijdens de zomer vaker optreedt. Niet enkel reizigers naar verre landen lopen diarree op, meestal is de keuken de oorzaak van bacterieleed.
TIPS
Warmte Als de warmte oploopt, nemen voedselvergiftingen toe. De salmonellebacterie zorgt elk jaar voor heel wat ellende. Hou gekoelde producten koud en warm gerechten voldoende op. Rauwe eieren plaats je meteen in de koelkast. Schotels met gegrilde restjes, salades en sausjes blijven beter niet in de zon staan. Ontdooien gebeurt beter in de koelkast.
Hygiëne Diarree kan je voorkomen met goede hygiëne. Het begint al bij je handen. Was je handen regelmatig met water en zeep. Droog ze niet af aan een vuile handdoek. Ook vaatdoeken zijn best dagelijks aan vervanging toe.
Rauw Wat rauw is, hoort niet bij bereide gerechten. Tracht beide niet te mengen, ook niet door een snijplank of keukenmessen bijvoorbeeld.
Bewaar In de zomer moet alles koel en droog bewaard worden. De koelkast is de ideale methode, want zelfs in een berging kan de temperatuur oplopen.
Koken Door alles goed te laten doorkoken, kan je heel wat bacteriën de mond snoeren.
Versheidsdatum Hou rekening met de vers- en houdbaarheidsdatum, volg de bewaaradviezen nauwlettend op.