Stuur je aanvraag naar Padebox@telenet.be voor een gratis link of vermelding naar uw site via Hotnews ********** Gratis publi-time. Voor blogsites net onder het gastenboek zie rubriek 'Take a look @'
Voor andere sites : zie rubriek 'Hotlinks naar ...' onderaan deze kolom.
HOTNEWS staat inmiddels in diverse toplijsten vermeld als SUPERBLOGSITE. Wens je uw blog ook vermeld te zien neem dan eens contact op met "De Vrolijke Blogger"
Hotnews Ooit the hottest blogsite of Internet... Steeds met de nieuwste, de leukste, de spannendste en vooral de HEETSTE items ... Welcome bij HOTNEWS !!!
Always full of surprises ...
Today s world : De verschrikkelijkste landingsbanen ter wereld
De vijf verschrikkelijkste landingsbanen ter wereld
Opgelet! Dit artikel is niet geschikt voor lezers met vliegangst. Of beter gezegd, landingsangst. Je schrikt al terug van een beetje turbulentie? Je slaat paars uit bij de gedachte alleen van een onzachte landing? Dan hebben we één wijze raad: boek vooral geen ticket naar de volgende bestemmingen, die wij met een gerust gemoed hebben bestempeld als de afgrijselijkste landingsbanen ter wereld.
Paro Airport Paro Airport in Bhutan moet zowat de meest meedogenloze landingsplek op aarde zijn. Het vliegveld ligt letterlijk verstopt in een vallei, op 2,2 km hoogte midden in de Himalaya. De enige maatschappij die gek genoeg is om er naartoe te vliegen, is het plaatselijke Druk Air, dat haar piloten eerst een speciale training geeft voor ze hier mogen landen.
Princess Juliana International Airport Landingen op het vliegveld van het Caraïbische Sint-Maarten (Nederlandse Antillen) leveren met de regelmaat van de klok spectaculaire amateurbeelden op van verbouwereerde toeristen. Eigenlijk is de landingsbaan, die amper 2 kilometer lang is, enkel geschikt voor kleine en middelgrote vliegtuigen. Maar laat dit nu net de tweede drukste luchthaven van de oostelijke Caraïben zijn, waar dus heel frequent Boeings 747 en Airbussen A340 van de grote jongens rakelings over het strand scheren.
Gibraltar Airport Maar het kan nog korter. De landingsbaan op Gibraltar is nauwelijks 1,8 kilometer lang en mondt bovendien vrolijk uit in de Middellandse Zee. Piloten moeten bij de landing dus een uiterste precisie aan de dag leggen en heel hard aan de handrem trekken wanneer ze de grond raken. En alsof dat nog niet genoeg klamme handjes oplevert, geniet Gibraltar dankzij zijn unieke ligging van uiterst onvoorspelbare en snel veranderende weersomstandigheden.
Matekane Air Strip Let op de nuance. We hebben het hier zelfs niet meer over een vliegveld of landingsbaan, maar over een landingsstrook. Een streepje zand dus, met een minuscule lengte van 400 meter, op 2.300 meter hoogte in de bergen van de Zuid-Afrikaanse enclave Lesotho. 'Size doesn't matter' horen we je denken, maar opstijgen is hier letterlijk een duik in de dieperik. Het is dus kwestie van zoveel mogelijk snelheid te halen, voor je met je toestel van de bergwand duikt, en hopelijk begint te vliegen.
Malé International Airport Om het met de woorden van een wijs individu te zeggen: Oogjes dicht en snaveltjes toe, als je binnenkort naar de Malediven zou vliegen. Paradijselijk heeft ook voor ons zijn grenzen. Tenzij je met een watervliegtuig aan wal wordt gezet, klinkt een landing op Malé International Airport in ieder geval beter dan ze eruit ziet. Prettige reis!
Een ondoordachte rijstijl wordt afgestraft aan de pomp.
Verbruik één tot twee liter minder
Wie zuinig rijdt en enkele vuistregels volgt, kan zijn verbruik makkelijk met 1 tot 2 liter per 100 kilometer beperken. Dat is niet enkel kostenbesparend maar ook goed voor het milieu. Het beperkt de CO2-uitstoot. Zuinig rijden, staat niet synoniem met zich als een slak door het verkeer bewegen.
Rijstijl De aandacht voor milieuzorg zal de komende jaren alleen maar toenemen. Zo moet de CO2-uitstoot naar beneden. De auto-industrie zoekt volop manieren om benzine of diesel te sparen of ze door alternatieven te vervangen: ethanol, propere diesels, hybride aandrijving (benzine + elektriciteit), waterstof en de brandstofcel (elektriciteit uit waterstof). Veel van deze technologieën zijn verre van productierijp, in België (nog) niet beschikbaar of slaan niet aan bij de gemiddelde autorijder. Die kan in afwachting wel zelf het initiatief nemen en zich een zuinige(r) rijstijl aanmeten.
Vijf redenen Er zijn minstens vijf redenen waarom we beter kiezen voor zuinig rijden. In de eerste plaats helpen we zo, zij het op een bescheiden manier, om de reserves aan fossiele brandstoffen, in dit geval aardolie, beter te bewaren. Aardolie kan dan worden gebruikt voor hoogwaardiger toepassingen in de medische wereld of voor het maken van kunststoffen. Als iedereen zuiniger rijdt, dan wordt het Westen zowel economisch als politiek minder afhankelijk van het woelige Midden-Oosten. Minder verbruik betekent meteen ook dat we minder CO2 produceren, wat het broeikaseffect vertraagt. Zuinig rijden maakt ook dat je sneller verkeerssituaties inschat en meer afstand houdt tot je voorligger. Dat kan enkel maar de veiligheid ten goede komen. Tot slot is er het financiële aspect. Wie erin slaagt om zijn verbruik terug te dringen, bespaart makkelijk 100 tot 200 euro per 10.000 kilometer.
Verkeersstroom Brandstof besparen, betekent dat je zo weinig mogelijk vertraagt, remt en weer versnelt. Van cruciaal belang zijn je snelheid aanpassen aan de verkeersstroom, voldoende afstand houden tot je voorligger en anticiperen op hetgeen andere weggebruikers van plan zijn. Met een dergelijke rijstijl creëer je meer tijd om te vertragen of uit te wijken voor een hindernis. Tijdig vertragen en het goed overwogen benaderen van kruispunten zijn doorslaggevend.
Meer tips om zuiniger te rijden
1. Laat de motor geregeld afstellen. 2. Controleer de bandendruk regelmatig en houd hem op punt, iets wat je makkelijk zelf kunt doen. De waarden staan in het onderhoudsboekje. 3. Laat de airco niet constant opstaan. Houd ramen en schuifdak zoveel mogelijk dicht. 4. Vermijd korte afstanden waarbij de motor geen kans krijgt om zijn normale bedrijfstemperatuur te bereiken. 5. Luister naar de verkeersberichten om zo mogelijk files te vermijden. Stippel eventueel een alternatieve route uit. 6. Vertrek op tijd, zodat je rustig blijft achter het stuur. 7. Rijd niet onnodig rond met een dakkoffer of een fietsendrager. 8. Pas je snelheid aan de verkeersstroom aan en houd op voorhand rekening met verkeerslichten. 9. Houd voldoende afstand met je voorligger zodat je niet meteen moet remmen. 10. Schakel tijdig op en vermijd op die manier hoge toerentallen. Beperk de kruissnelheid tot 110 km/u.
Supertip: Tank altijd 's morgens
Het kost niks en dus snel verdiend. Aan de pomp betaalt u per liter. Maar iedereen weet dat vloeistoffen uitzetten naarmate het warmer wordt. Daarom krijgt u 's morgens als het koel is, meer brandstof per liter dan 's middags als het warm is. In het buitenland wordt er bij de levering van de brandstof aan de tankstations rekening gehouden met de aflevertemperatuur. Nederlandse exploitanten lopen tonnen mis omdat dit hier niet gebeurt. Voor individuele automobilisten is een oplossing nog veel verder weg. Maar wie altijd 's morgens tankt, heeft daar alleen maar voordeel van. Denk er ook aan om regelmatig de juiste bandenspanning te controleren.
Stevige stappers vertrekken wel eens vanuit de laatste Belgische tearoom aan zee om de kustlijn richting Frankrijk te volgen tot in Bray-Dunes, op een steenworp van Adinkerke. Maar deze uitstap duurt nooit lang, want iedereen wil vóór het donker of vóór de vloed terug in het veilige België zijn. De stranden liggen er evenwel nu stil en verlaten bij, maar toch loont het de moeite om er wat langer blijven rond te hangen. Hotnews kan er van meespreken ...
Bray-Dunes blijkt een ideale uitvalbasis om België eens van de andere kant te bekijken. Voor wie richting Calais, Normandië of Bretagne reist, is Bray-Dunes gewoon de eerste afrit in Frankrijk. Deze vergeten gemeente geeft zijn geheimen het beste prijs in het laagseizoen. In de drukke zomermaanden is er immers weinig verschil met de populaire Vlaamse badplaatsen, op de kusttram na. Sinds je er niet meer met Franse frank kan betalen, heb je minder snel een buitenlands gevoel. Maar wie er even rondloopt, krijgt dat gevoel wel degelijk. Misschien is het de afwezigheid van hoogbouw die het badplaatsje dat typische karakter geeft. Het lijkt zo uit de sixties geplukt te zijn.
Bray-Dunes, gesticht in de 19de eeuw door de reder Alphonse Bray, heeft een verleden als vissersdorp. De eenvoudige huizen lagen verscholen in het zand. Nu, jaren later, is het dorp erin geslaagd zijn natuurlijke karakter te behouden. Verdere uitbreiding is een halt toegeroepen. Dat heeft tot gevolg dat Bray-Dunes gevangen zit tussen twee natuurgebieden: La Dune du Perroquet, aan de kant van Adinkerke, en La Dune Marchand aan de kant van Zuydcoote. Beide zijn een paradijs voor wandelaars, met of zonder overenthousiaste stadskinderen.
Frivole huizen Voor architectonische wonderen hoef je niet speciaal naar Bray-Dunes te gaan. Het dijkpad onthult hier en daar wel een statig herenhuis uit vervlogen tijden, maar dat zijn uitzonderingen.
Wie zulke parels uit de jugendstil zoekt, gaat beter naar het naburige Duinkerke. De manier waarop die frivole huizen uit het begin van de 20ste eeuw daar gekomen zijn, heeft alles te maken met de duinen en de verkaveling ervan. In de tweede helft van de 18de eeuw investeerde Gaspard Malo, een Duinkerkse handelaar en reder, in een stuk grond met 700 hectare zand, met de bedoeling er een agrarisch gebied van te maken. Toen dat mislukte, verdeelde de pientere zakenman zijn grond in percelen en verkocht die aan mensen met veel geld. Gelukkig voor ons, die meer dan honderd jaar later leven, hadden Malo en zijn rijke vrienden ook een fijne neus voor stijlvolle art deco. Het voorgaande verhaal illustreert perfect het drama van de verdwijning van de ongerepte duinen, met hun eigen fauna en flora.
Geld tegenover natuur: het is een eeuwenoude discussie. Aan de dicht bevolkte Vlaamse kust won het kapitaal het meestal van de natuur. Voorbij onze landgrens, in Frankrijk, zijn ze gelukkig wat zuiniger omgesprongen met hun natuurgebieden. Onze herfstwandeling begint bij de beklimming van La Dune du Perroquet. Zoals het in de duinen al eens meer voorkomt, blijft er van het pad zelf niet veel meer over dan een berg zand. De wind doet hier duidelijk zijn werk.
Toch hoeft verdwalen niet. De zee, die je vanaf sommige hoge duintoppen ziet, zorgt altijd voor een oriëntatiepunt. Voor de ornithologen onder ons: dit gebied is de perfecte schuilplaats voor zangvogels als de roodborsttapuit of de kneu. Zelfs het ongrijpbare winterkoninkje zoekt en vindt hier in de winter zijn voedsel. De uitgestrektheid van de duinen kan je het best bewonderen vanop de kijkpost in La Dune Marchand, aan de andere kant van het dorp. Je hoeft hierbij absoluut het verschil niet te kennen tussen een zeereepduin, een stuifduin, een paraboolduin of een mosduin. Om van dit landschap te genieten heb je gelukkig geen diploma biologie nodig.
Praktische reisinformatie Bray-Dunes
HOE ERHEEN: Bray-Dunes ligt op 148 km van Brussel en op 4 km van De Panne.
ETEN EN DRINKEN: In Chez Antoine, Digue de Mer 710 serveren ze pizzas, kreeft en oesters tegen zachte prijzen. In La Voile Bleue, Place de lEsplanade 63, moet je iets dieper in de portemonnee tasten, maar de kwaliteit is gelijkaardig.
LOGEERTIPS: Bray-Dunes telt niet veel hotels. Logeren kan in Le Dundee,Avenue de lEglise 183, tel.0033/328 26 63 10. Campings. Vakantiehuizen en appartementen zijn er bij de vleet.
INFO: Office de Tourisme de Bray-Dunes, Place J.Rubben, tel. 0033/328 26 61 09,
Hotnews blijft op dreef. Een gevarieerde schotel van de interessante onderwerpen. Vakantie hoort daar bij. Zó ook Frankrijk. Her en der doorkruisend op zoek naar mooie plekjes, al dan niet met Vlaamse trekjes. "La Douce France" - nu twee-wekelijks op deze site.
PARIS
Parijs is de hoofdstad van de Frankrijk, maar dat wisten jullie natuur al. De stad telt meer dan 11 miljoen inwoners en heeft een bevolkingsdichtheid van 22.000 inwoners per km2. De agglomeratie telt circa 12,5 miljoen inwoners met een bevolkingsdichtheid van 850 per km2.
Parijs wordt door veel mensen beschouwd als de mooiste stad van de wereld. Er zijn veel prachtige gebouwen. De vele musea getuigen van een indrukwekkend verleden. Maar Parijs is niet alleen een stad van kunst en cultuur. Parijs heeft iedereen iets te bieden.
Geschiedenis
Parijs dankt haar naam aan de Gallische stam de Parisii. Deze stam woonde op een eiland in de Seine. De Romeinen noemden de stad toen ze haar veroverden Lutetia Parisiorum en zij construeerden een houten brug vanaf de plaats waar nu de Notre-Dame staat naar het vasteland. In de derde eeuw, toen Parijs een bisschoppelijke residentie en later de hoofdstad van het noordwestelijk deel van het Romeinse rijk werd, woonden er ongeveer 6000 mensen en groeide de stad samen met de welvaart. In 360 werd de naam Lutetia veranderd in die van Parijs.
De voornaamste bezienswaardigheden
De Eiffeltoren De Eiffeltoren werd gebouwd van 1 juli 1887 tot eind mei 1889. De toren is ontworpen door Gustave Eiffel (Dijon 15 dec. 1832 - Parijs 28 dec. 1923) . De toren is oorspronkelijk gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889. Eigenlijk was het de bedoeling dat de toren zou worden afgebroken na de tentoonstelling. De totale hoogte is 320 meter (inclusief de antenne). Bij zeer warm weer zet hij ongeveer 18 cm uit. De structuur bestaat uit 18038 gekruiste aan elkaar geklonken, metalen stukken. Hiervoor zijn 2.500.000 klinknagels gebruikt. Alle metalen stukken die tot op 1/10 millimeter nauwkeurig berekend en ontworpen waren, werden in stukken van vijf meter in elkaar gezet.
Arc de Triomphe Dit kolossale gebouw is 50 meter hoog en is in het westen van Parijs te vinden. Napoleon had de Arc in 1806 laten bouwen ter ere van zijn militaire succes. Op de Arc kunnen dan ook de namen gelezen worden van een aantal van zijn generaals en van zijn overwinningen. Onder de Arc ligt het graf van de "onbekende soldaat" uit de Eerste Wereldoorlog.
Le Louvre Musee du Louvre is rond 1200 gebouwd als een fort en herbouwd in de 16e eeuw voor het gebruik als paleis. Het begon zijn carrière als een publiek museum in 1793. De beeldhouwwerken, schilderijen en andere kunst zijn in de afgelopen 5 eeuwen bij elkaar gezocht door de Franse regering. In dit museum hangen dan ook meesterwerken vanuit heel Europa. Het meest bekende werk is natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo de Vinci.
Maar uiteraard kan je nog veel meer beleven in deze wereldstad. Er is het bruisend nachtleven en overdag zijn er honderden terrasjes om even te verpozen. Hotnews is er bijgevolg als de kippen bij om jullie op kroegentocht te sturen doorheen Parijs ...
Op kroegentocht in Parijs
Op café gaan in Parijs heeft nog altijd iets magisch. Cafés, bars, bistro's en brasseriën zijn in Parijs niet te tellen. Ze zijn er in alle stijlen, alle maten en het is er altijd gezellig druk. Aan hun tafeltjes voerden wereldberoemde artiesten intieme gesprekken en zware discussies, werden filosofieën en theorieën geboren, werd geschiedenis geschreven en ontstonden kunststromingen. Heb je van Parijs alles al gezien wat je kan interesseren, alles al gehoord en gelezen, wat ik sterk betwijfel, dan zul je ongetwijfeld terug je ogen openen voor een nieuwe ontdekking want Parijs is op zichzelf wéér die andere wereld van zodra je de beroemdste of meest historische cafés wilt verkennen. Parijs heeft een cafécultuur om U tegen te zeggen en die je nergens anders ter wereld vindt. Met Hotnews op kroegentocht door de Lichtstad. Kom je mee ?
Brasserie Le Wepler voor filmfreaks
Henry Miller, de beroemde Amerikaanse auteur die ook een tijdje de echtgenoot van Marilyn Monroe was, schreef in Brasserie Le Wepler zijn boeken. De honderd jaar oude brasserie lijkt nog altijd op de boeg van een reuzenschip, hoewel in de jaren 1950 grote delen ervan verdwenen, zoals de dancing en de biljart-academie, om er een cinema op te richten. Wepler heeft altijd iets met film gehad. De Franse vedetten, grote regisseurs, journalisten die er omheen draaiden ieder had zijn stek bij Wepler. En dat is nog altijd zo. De jonge garde van de Franse cinema is er te vinden.
Place de Clichy. Metro Clichy, 18ième arrondissement,
Café de la Paix: grootste terras
Café de la Paix ligt op de rechteroever van de Seine, tegenover de Opéra, en heeft het grootste terras van Parijs, zowat 45 meter, goed voor 400 mensen en een twintigtal garçons. Een café waar Parijzenaars die van hun werk komen niet aan voorbij kunnen. Sir Conan Doyle, de geestelijke vader van Sherlock Holmes, zat hier vaak te schrijven. Oscar Wilde dronk er graag zijn vermouth. Yves Montand en Maurice Chevalier begonnen er hun carrière en zongen nog op het terras.
En hoe kan het anders Ernest Hemingway heeft het hier meer dan eens zeer bont gemaakt na alweer een uitgebreid drinkgelag. Een voorstelling in de Opéra is niet denkbaar zonder een drankje of een croissant in dit café. Wil je een praatje slaan met vele nationaliteiten, zoek dan een plekje op dit terras.
Boulevard des Capucines. Metro: Opéra, 9ième arrondissement
Een beetje Versailles in Le Procope
Brasserie Le Procope, dicht bij het Quartier Latin, is het oudste café van Parijs. Het werd opgericht in 1686 door de jonge Italiaan Francesco Procopio Coltelli, die een nieuw concept voor cafés bedacht omdat de Parijse kroegen en cabarets obscure dronkemansoorden waren waar alleen gespuis kwam. Voor de inrichting van zijn café inspireerde hij zich op het paleis van Versailles: veel spiegels, kristal, marmer, de muren behangen met kostbare stoffen. In dit rijkelijk decor serveerde hij vruchtensorbets en de modedrank van die tijd, koffie.
Omdat de Comédie Française aan de overkant was gevestigd, kwam Molière er regelmatig, en met hem de hele Parijse literaire wereld die hij voorzag van pen, papier en kaarsen. Voltaire, Montesquieu, Jean-Jacques Rousseau, Diderot, Voltaire, Benjamin Franklin, La Fontaine, Balzac en Victor Hugo werden stamgasten. Tijdens de Franse Revolutie kwamen Robespierre, Danton en Marat hier vergaderen. Toen Napoleon Bonaparte nog luitenant was, gaf hij er ooit zijn hoed in pand, omdat hij de rekening niet kon betalen.
Le Procope is nu alleen nog restaurant met als specialiteit zeevruchten, maar ook bijzondere bereidingen van jonge haantjes. De tafel van Voltaire heeft er nog altijd een ereplaats.
Rue de lAncienne Comédie. Metro Odéon, 5ième arrondissement
Nog enkele foto's als afsluiter van "La douce France et son capital Paris"
Om te fietsen en te wandelen zijn dijken en jaagpaden het veiligst, omdat het autoverkeer er niet niet wordt toegelaten. Waarom dan niet eens fietsen, wandelen en varen met elkaar combineren? In Vlaanderen zijn er steeds meer mogelijkheden, en daarvoor hoef je helemaal geen boot te bezitten. De beste suggesties voor de mooiste tochten te land en te water doorheen Vlaanderen en omstreken dankzij Hotnews, tenminste ... als het weer een beetje meezit.
Damme met Lamme Goedzak
Het is een van de meest romantische beelden van Vlaanderen: het wuivende populieren langs de Damse Vaart. Het West-Vlaamse stadje is in de middeleeuwen rijk geworden door haar verbinding met de zee, maar de huidige vaart werd op bevel van Napoleon gegraven om Brugge ooit met de Schelde te verbinden en via een netwerk van kustkanalen de Franse troepen snel te bevoorraden. Zover is het echter niet gekomen, maar dankzij Napoleon hebben we nu wel een pmrachtig kanaal en een fietsparadijs. Met de Lamme Goedzak, een heuse raderboot, kan je van Brugge-Dampoort naar Damme varen. De Goedzak doet er een goed halfuurtje over. Er zijn vijf vaarten per dag, zodat je tijd genoeg hebt om het stadje te bezoeken, er lekker te eten of gewoon rond te wandelen.
De gelijknamige tv-reeks inspireerde ook toerismediensten voor het uitstippelen van een fietstraject van 67 km. Na het vertrek aan de brug van Temse gaat het naar Mariekerke, waar de veerpont zorgt voor een overzet naar Sint-Amands. Ter hoogte van Moerzeke verlaat je de Schelde en fiets je richting Durme tot aan de legendarische Mirabrug, waarna het langs de Durme terug naar Temse gaat
Oost-Vlaanderen heeft ruim 400 km bevaarbare waterwegen en nog meer kreken en kanaaltjes. Om geen nattigheid te voeren, moet je dus echt je best doen. Je kan een bootje huren (Minerva) en zelf tot het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem varen. Dan ben je een uur of drie onderweg, heen en terug. De bootjes zijn geschikt voor minstens 4 personen en een rij- of liever vaarbewijs heb je helemaal niet nodig.
Je kan ook genieten van georganiseerde tochten op de Leie met Benelux. Je vaart dan met een salonboot langs pittoreske dorpjes als Afsnee en er is tijd voor een wandeling.
Ook leuk is varen op de Leie met de Gentse Barge, de replica van een luxueuze trekschuit uit de 18e eeuw die tussen Gent en Brugge voer. Er zijn zelfs tochten naar Kortrijk.
Net over de taalgrens: naar het Hellend Vlak van Ronquières
Het kanaal Charleroi-Brussel bestaat dit jaar 175 jaar en werd vroeger het kolenkanaal genoemd. Mannen, vrouwen en paarden trokken boten van 70 ton tussen het Waalse steenkoolgebied naar de grotere steden. Een groot deel van wat toen een grauwe vaarroute was, is nu een aantrekkelijke groene waterweg.
Een dagtocht voert je met de bus langs oud scheepsliften en mijnsites. De boot vaart tussen Halle en Ronquières, met een doortocht van het Hellend Vlak, of tussen Strépy en Ronquières met een passage van de scheepslift. Je kan de boottocht van vier uur ook combineren met een fietstrip terug langs het oude kanaal Brussel-Charleroi tot in Sint-Pieters-Leeuw, alwaar de redactie van Hotnews gevestigd is.
Toen het palingvissen op de Nete werd verboden, verbouwden de bootvissers hun palingschuiten om er toeristen mee rond te varen op de kleine Nete in de stad Lier. Deze romantische rondvaarten genieten nu zeer veel succes en laten je op een originele wijze kennismaken met de vele bezienswaardigheden en aantrekkelijke plekjes in het stadje van Felix Timmermans. De tocht brengt je op de binnenwateren tot aan het opmerkelijke Spuihuis, een onderdeel van de omwalling van de stad. De opstapkade ligt aan de achteringang van het begijnhof en nabij de Zimmertoren, twee andere trekpleisters. Je kan je trip ook combineren met een tochtje met de paardenkoets.
Alarmerende cijfers over gehoorschade door mp3-spelers, popconcerten en bioscopen
Lawaai maakt steeds meer slachtoffers
De cijfers zijn ronduit alarmerend: 16% van de jongeren in ons land hebben te kampen met gehoorverlies. Aan de hele universiteit van Gent en in het leger is niemand meer te vinden met een perfect gehoor. Er wordt al jaren gewaarschuwd voor de onherstelbare gehoorschade die luide popconcerten, bioscoopgeluiden, iPods en mp3-spelers kunnen aanrichten.
Als je merkt dat je minder goed hoort, is het al hopeloos te laat. Pas na jaren wordt de schade merkbaar. Lawaai went en je hebt de neiging alles steeds luider te zetten.
"Het belangrijkste effect van gehoorschade is niet dat je het gevoel hebt dat je minder hoort. Wel zal je minder goed een gesprek kunnen volgen als er achtergrondlawaai of luide muziek op de achtergrond is. Dergelijk effect wordt het 'cocktailparty-effect' genoemd. Alle geluiden worden met elkaar vermengd. Nagenoeg alle dertigers worden hier nu al mee geconfronteerd."
"Niet enkel het voluwe is belangrijk, ook de hoge of lage frequentie van de geluidsgolven speelt een rol. In het binnenoor liggen de hoge frequenties het dichtst bij de buitenkand van het oor en zij worden als eerste beschadigd. De belangrijkste medeklinkers zitten in die hoge frequenties: iemand met gehoorschade zal die minder goed horen en op de duur nog enkel klinkers horen".
"Lawaai is in tegenstelling tot wat men denkt niet gevaarlijk voor het trommelvlies. Gehoorschade is een gevolg van het afsterven van de trilharen in het slakkenhuis in het middenoor. Hoe frequenter je wordt blootgesteld aan lawaai, hoe meer haarcellen afsterven en niet meer aangroeien. Telkens je een haarcel verliest, verlies je een frequentie."
"Nog een misverstand over gehoorschade is dat mensen die slecht horen alle geluid harder willen zetten om het beter te verstaan. Het tegendeel is waar: ze horen alles veel scherper, en zijn veel gevoeliger voor geluid, dus zetten ze het volume lager in plaats van hoger."
De haarcellen in onze oren zijn eenvoudigweg niet gemaakt om blootgesteld te worden aan lawaai. In de oertijd waren er helemaal geen luide geluiden. Dat 90 dB als de uiterste 'aanvaardbare' norm wordt gesteld, heeft zelfs een biologische reden : de mens stamt af van de vis, en net zoals bij ons ligt het gehoororgaan in het evenwichtsorgaan. Bij een teveel aan dB worden niet alleen onze oren, maar ook onze ledematen geprikkeld. Bovendien gaat ons limbisch systeem adrenaline produceren, waardoor we een goed gevoel krijgen.
Niemand heeft ons echter gewaarschuwd voor de gevolgen van de blootstelling aan lawaai. In de jaren '70 was er nog geen sprake van gehoorschade bij jongeren, nu blijken de 13-30 jarigen de grootste risicogroep. Maar niet enkel zij behoren tot deze risicogroep: heel wat werknemers in Europa moeten minstens de helft van de werktijd hun stem verheffen om gehoord te worden. Wist je dat gehoorverlies tengevolge van lawaai de meest gemelde beroepsziekte in de Europese Unie was ?
Van wanneer treedt gehoorschade op ?
73 dB
Luide gesprekken
Geen gevaar
75 dB
Stadslawaai
Na 8 uur
78 dB
Verkeerslawaai
Na 4 uur
81 dB
Voorbijrijdende trein
Na 2 uur
84 dB
Zware vrachtwagen
Na 1 uur
90 dB
Popconcerten, houseparty's, iPod, mp3, bioscoop
Na 30 minuten
99 dB
Popconcerten, houseparty's, iPod, mp3, bioscoop
Na 2 minuten
110 dB
Popconcerten, houseparty's, iPod, mp3
Na 7 seconden
120 dB
Popconcerten, houseparty's, iPod, mp3
Onmiddellijk
Tips om uw gehoor te beschermen
In de discotheek
Ga regelmatig weg van de dansvloer
Gebruik deze momenten om je oren rust te geven
Dans ver weg van de speakers
Als je een fuifnummer bent: draag oordoppen
Popconcerten
Als je één groep van dichtbij hebt gezien, bekijk de volgende groep dan van verder
Ga niet naast de grote speakers staan
Wissel regelmatig van plaats in de zaal
Als je vaak concerten bezoekt : draag oordoppen
IPod & mp3
Zet de muziek nooit zo luid dat je geen achtergrondgeluiden meer hoort
Zet het volume steeds lager dan je eerste keuze
Luister maximaal één uur per dag
Op de website van Apple, kan je een geluidsbegrenzer voor je iPod downloaden
Klussen
Voor elke luidruchtige karwei is er aangepaste bescherming. Bescherm je oren als je het gras maait, een bladerenblazer gebruikt, een schuur- of boormachine hanteert, enz.
Binnenshuis
Scherm de 'stille kamers' goed af van de kamers waar tv of radio staat
Zet de wasmachine op rubberen pootjes of in de garage- of kelderruimte.
Sea, sex and sun. The beach, the cocktails. Zonovergoten stranden. Snorkelen. Les "boules de Berlin". Mono- of andere kini's. Schelpjes zoeken. Pootje baaien. Of gewoon genieten van al het moois. Want of je nu een zonneklopper bent of niet, met een strand in de buurt, krijg je pas het echte vakantiegevoel. Maar elk strand ziet er anders uit, het ene is al wat paradijselijker of kindvriendelijker dan het andere. Hotnews ging op zoek naar mooie stranden waar het, in combinatie met andere bezienswaardigheden, heerlijk vertoeven is. Misschien wél de meest geschikte vakantie op maat. Geniet van deze 10-delige serie. 10 weken lang. Elke donderdag. En kies het strand dat het best bij jou past.
Ocho Rios, Jamaica
Romantiek in Ocho Rios, Jamaica Voor een paradijselijke strandvakantie met zijn tweetjes is Jamaica het ideale eiland. Hier geen joelende kinderen of luidruchtige animatieteams die je rust komen verstoren. Twee hotelketens hebben er zich in gespecialiseerd: Couples en Sandals. In Ocho Rios, nabij de beroemde waterval, aan de noordkust van Jamaica, zijn ze beide aanwezig. In het Sandals Dunn's River Villaggio in Italiaanse stijl is de minimumleeftijd voor gasten 18 jaar. Couples Sans Souci en Couples Swept Away verwelkomen naast koppels ook alleen reizenden en families met kinderen vanaf 18 jaar. Hotel Royal Plantation heeft slechts 72 kamers en maakt deel uit van The Leading Small Hotels of the World. Ook in Negril ligt een all-inclusiveresort voor koppels en singles vanaf 18 jaar, met name Swept Away. Overal ligt de nadruk op comfort, rust, gastronomie en wellness in een tropisch droomdecor.
Op cruise naar Ocho Rios
Ocho Rios : Vooreerst de Jamaica Dunn's River en anderzijds zijn heerlijke zandstranden en droomterrassen
Om de automobielsector uit het slop te trekken wordt nagedacht over de invoering van een 'schrootpremie' die mensen moet stimuleren een nieuwe wagen te kopen. Maar doet u er wel altijd beter aan een nieuwe wagen te verkiezen boven een tweedehandse?
De economische crisis slaat hard toe in de automobielsector. Vooral de Amerikaanse autoconstructuers zitten met de handen in het haar en zijn dringend op zoek naar geld. Die crisis laat zich ook in ons land voelen. Zo wordt gevreesd dat General Motors zwaar zal saneren, onder andere in Opel Antwerpen.
Een van de wapens die verschillende landen in de strijd gooien om de auto-industrie er weer bovenop te helpen, is de 'schrootpremie'. Die moet mensen aanmoedigen om hun auto te vervangen door een nieuwe milieuvriendelijke wagen. Zo geeft Duitsland sinds begin dit jaar een premie van 2.500 euro voor elke auto van minstens negen jaar oud die wordt ingeleverd bij aankoop van een nieuwe.
Die aanpak lijkt ook te werken. Door de premie zijn in Duitsland de compacte Polo's van Volkswagen heel populair geworden waardoor Audi Brussel de komende maanden 6.600 extra Volkswagen Polo's moet maken. Het gevolg: de fabriek schrapt alle geplande dagen van economische werkloosheid. En ook in ons land wordt nagedacht over de invoering van een gelijkaardige premie.
Nieuw of tweedehands?
Maar heeft het wel altijd zin om de voorkeur te geven aan een nieuwe wagen boven een tweedehandse? Bij die vergelijking is de 'total cost of ownership' eigenlijk de enige betrouwbare parameter. Dat is het totale kostenplaatje van een auto, gemeten over zijn volledige levensduur. Daarbij wordt rekening gehouden met de aankoopsom, brandstofverbruik, verzekeringspremies, onderhoud,
Bij wijze van voorbeeld gingen we te rade bij Garage Beerens, dealer van onder meer Volkswagen. Het bedrijf verkoopt naast nieuwe wagens ook tweedehandsauto's via dochterbedrijf Necadis. We maken de vergelijking tussen een tweedehandse Passat van vijf jaar oud met 70.000 kilometers op de teller en zetten daar een nieuwe Passat naast met bijna dezelfde opties. Het kostenplaatje voor beide modellen ziet er als volgt uit (klik op het beeld om te vergroten):
35.000 of 24.000 euro?
In dit voorbeeld komt de tweedehandswagen Passat van vijf jaar oud beter uit de afrekening. Vooral de kapitaalderving van de toch nog altijd forse investering in een nieuwe auto en de hohere verzekeringskosten door de omniumverzekering komen de nieuwe Passat duur te staan. Indien u het risico wilt nemen en opteert de omnium te laten vallen, wordt het verschil kleiner, maar ook dan bedragen de kosten per kilometer toch nog altijd 0,31 euro voor de nieuwe Passat. Onze berekening houdt met één onbekende parameter geen rekening: de onzekere inruilwaarde van zowel de nieuwe wagen als de tweedehandswagen. Indien de ineenstorting van beide markten blijft aanhouden, zou de ontwaarding van de auto in beide gevallen fors hoger kunnen liggen, zodat het kostenplaatje nog meer de hoogte in gaat.
De ontwaarding van uw auto
De ontwaarding van uw auto is het verschil tussen aankoopprijs en wederverkoopwaarde. Uiteraard spelen marktfactoren een belangrijke rol, maar toch bestaat er min of meer een concensus omtrent de waardevermindering van een nieuwe auto.
Jaar 1: -25 tot 35%
Jaar 2: nog eens -15%
Jaar 3: nog eens -10%
In de volgende jaren is de ontwaarding slechts fractioneel. De komst van een nieuw model doet de waarde van zijn voorganger nog sneller afkalven.
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews.
Bewaar beter geen voorverpakte sla
Sla in zakjes wordt maar beter binnen de twee dagen na aankoop opgegeten. Uit de resultaten van een onderzoek dat op onze redactie binnenwaaide (er stond nochtans geen wind), blijkt dat de kwaliteit van de groente er op de uiterste houdbaardheidsdatum moet aan geloven. Het is dus beter de groente zeker geen dag langer te laten liggen.
Test Verschillende soorten sla in zakjes werden getest. De kwaliteit mag er wezen op de dag van de aankoop. 86 procent scoort dan goed. Enkele dagen later is het anders gesteld. Slechts 4 van de 29 zakjes scoren dan nog goed. Meer dan de helft van alle voorverpakte sla scoort matig tot slecht. Bovendien is het zoveel duurder dan een gewone krop sla.
Tip Let sterk op de uiterste houdbaarheidsdatum bij aankoop, zeker als je van plan bent de sla niet meteen te verbruiken. Of kijk achterin het rek. Daar liggen vaak de meeste verse producten die meteen enkele dagen langer houdbaar zijn.
> Voorverpakte sla : ongezond gemak en zoveel duurder
Of dacht je dat dit niet bestond? Na 11 maanden hard labeur breekt weldra de vakantie aan. Zucht van verlichting: even uit de dagelijkse ratrace stappen. Pak het echter slim aan. Vakantie is immers zo'n must geworden dat ook daarin alweer prestatiedruk ontstaat. Hotnews stelde een antistressplan op in 7 delen.
Kies de juiste bestemming De een wil trekken in de binnenlanden van Afrika en de ander wil uitbuiken in Knokke. De kiem voor koude oorlog is gelegd. Stel je flexibel op en luister naar elkanders wensen. Zet jouw ideeën rustig uiteen, maar als de meerderheid neigt naar iets anders, gooi je plan dan overboord zodat het niet ten koste gaat van de stemming
Rust uit vóór het vertrek De aktetas drie uur voor vertrek inruilen voor de reiskoffer is niet bepaald een teken van relaxed op vakantie gaan. Meer nog: de overgang van inspanning naar ontspanning kan zelfs fatale gevolgen hebben. elk jaar worden zo'n 200 toeristen opgehaald uit het buitenland als gevolg van vakantiestress. Beter is dus vooraf even los te komen van je werkritme. Begin op tijd met de voorbereidingen zodat je niet de laatste dagen van apotheek naar burgerlijkse stand moet spurten, want "oeps, paspoort verlopen". Neem twee, drie dagen voor vertrek vrij. Rust uit. Pak je koffers op je gemak. En ga bij terugkeer niet meteen de dag erna aan de slag, maar gebruik deze om uit te bollen en na te genieten.
Neem alles zoals het komt Wagenziekte. Vliegangst. Files. Lange rijen voor de incheckbalie. Niet bepaald goed voor onze stresshuishouding. Maar bedenk dit: je vertrekt op reis en dat is al een deel van je vakantie. Rij dus niet in één keer als een gek naar Spanje, maar verdeel de afstand over twee dagen en nog wat en zoek een leuk hotelletje voor de overnachting. Laat chagrijnig smoelwerk bij het inchecken in de luchthaven thuis, maar denk als deen boeddhist die het leven neemt zoals het komt. Niets moet - alles mag.
Koester nooit hoge verwachtingen De grootste boosdoener bij vakantiestress? Verwachtingen. De sfeer moet goed zijn, het gehuurde appartement moet perfect zijn en bij één wolk trekken we al een pruillip. Kortom, alles moet groots en meeslepend e nvooral beter zijn dan het dagelijkse leven. Auw. Dan kan het natuurlijk al eens dik tegenvallen. Neem alles zoals het komt en ga er creatief mee om: te klein bed op de kamer? Ach, dan leg je je matras toch gewoon op de grond? Wachttijden in het vliegtuig of restaurant? Ideaal om even lol te maken met je partner of een spelletje te spelen met je kinderen. En trouwens, leveren de vreselijke vakantietegenvallers later niet altijd de grappigste en strafste verhalen op?
Durf onbereikbaar te zijn Waarschijnlijk de lastigste voor workaholics. En toch, ooit was er een tijd waarin gsm's en internet niet bestonden en het leven knus en overzichtelijk was. Eigenlijk wil je op vakantie dat gevoel weer terug, geef maar toe. Maar dan zijn de consequenties onverbiddellijk. Delegeer belangrijke dingen aan je collega's en spreek duidelijk af dat je onbereikbaar bent tijdens je verlof. Laptop en gsm blijven thuis. Moeilijk? Welnee zenne. Je laat hierdoor net zien dat je los kunt laten en open staat voor andere zaken in de wereld dan alleen het gejakker met cijfers en targets.
Neem tijd voor jezelf Geef elkaar voldoende vrijheid om apart dingen te doen. Niets zo erg als de een wil winkelen en de ander er als een zoutzak achteraan sjokt en alle aankomen van morrende kritiek voorziet. Niets zo leuk als iedereen zijn eigen ding doet en elkaar weer treft op een gezellig terras.
Denk aan wat je écht nodig hebt Het is natuurlijk hipper om te zeggen dat je gaat haaien aaien in Zuid-Afrika dan een garnaalkroketje knabbelen in Oostende, maar doet zo'n vakantie jou echt goed? Denk aan wat je echt nodig hebt. Zit je de hele dag achter je bureau, dan wil je je misschien wel eens sportief uitleven? Moet kunnen. Ben je veel alleen tijdens je werk, dan kan een groepsreis je helemaal doen opfleuren. Maar wat de blinkende reisbrochures ook beweren, denek ook: er is absoluut niets mis met vakantie in eigen tuin. Geloof het, van de dahlia's in bloei en kwetterende vogels kun je ook heel gelukkig worden.
Het kriebelt misschien al en da's het bewijs dat de zomer in aantocht is, maar ondanks al deze mooie vooruitzichten, lijkt het ons zeer belangrijk jullie nog eens op de nefaste gevolgen te wijzen van stralingen van het zonlicht. Hotnews zocht één en ander op ...
Medisch dossier : Zon en huid
De zon zendt drie verschillende soorten straling uit. Infrarood is onzichtbare straling die warmte geeft. Zichtbaar licht is het soort licht dat voor onze ogen de wereld om ons heen zichtbaar maakt, 'de kleuren van de regenboog'. En ultraviolet is onzichtbare straling, net als infrarood.
Ultraviolette straling
Ultraviolette straling (UV-straling) wordt op zijn beurt weer ingedeeld in 3 soorten: UV-A, UV-B en UV-C. Normaal gesproken houdt de dampkring om de aarde het grootste deel van de UV-straling tegen. Vooral de ozonlaag speelt hierin een belangrijke rol. De dampkring werkt dus als een UV-schild en dat is maar goed ook, aangezien UV-straling de huid ernstig kan beschadigen.
UV-C is de krachtigste vorm van UV-straling, maar die bereikt het aardoppervlak niet.
UV-B wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden, maar bij een wolkenloze hemel dringt er toch nog vrij veel door tot aan het aardoppervlak. UV-B is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand en huidkanker.
UV-A dringt vrij makkelijk door tot het aardoppervlak en is de minst schadelijke van de drie UV-soorten. Toch kan ook UV-A in hogere dosis leiden tot zonnebrand en huidkanker.
Toch heeft UV-straling goede kanten. Zo is het essentieel voor de aanmaak van Vitamine D in ons lichaam. Een tekort hieraan veroorzaakt bij kinderen ontwikkelingsstoornissen van de beenderen. Tijdens de industriële revolutie in Europa werkten veel kinderen in fabrieken en kwamen slechts zeer weinig in de zon. Het gevolg was dat de botten zich niet goed ontwikkelden. Omdat dit verschijnsel vooral in Engeland werd gezien (weinig zon én vroege industriële ontwikkeling) werd het de 'Engelse Ziekte' genoemd. De medische term hiervoor is rachitis. Bij een normale blootstelling aan de zon is er ruim voldoende aanmaak van Vitamine D. Er zijn nochtans gevallen van Vitamine D-gebrek beschreven bij vrouwen die heel veel binnen zitten en buiten alleen gesluierd of in een burka lopen.
UV-straling heeft, mits goed gedoseerd, ook een ontstekingsremmende werking op de huid. Bij eczeem en psoriasis kan door de dermatoloog zelfs UV-lichttherapie worden gebruikt.
Hoe teveel UV de huid beschadigt
UV kan schade aanrichten doordat de energie van de UV-straling door het DNA van de huid wordt opgenomen. DNA is het erfelijk materiaal, dat o.a. de celgroei en celdeling regelt. Door de absorptie van stralingsenergie kan dat DNA-eiwit veranderen.
Als er een kleine verandering in de DNA-structuur ontstaat kan deze fout weer worden gerepareerd door speciale andere eiwitten van de cel.
Bij uitgebreide schade van het DNA zal de huidcel uiteindelijk afsterven.
Als het DNA nochtans een beschadiging oploopt die niet door de cel wordt opgemerkt of verkeerd wordt gerepareerd, kan de verandering aan het DNA blijvend zijn. In sommige gevallen kan de beschadiging zodanig zijn dat de cel zich ongeremd en ongecontroleerd gaat delen. Dat is huidkanker of 'melanoma'. Die herkent de dokter aan de asymmetrie van de huidvlek, de onregelmatige rand ervan, de kleurverschillen en de grootte (breder dan een potloodgommetje). Klik op het fotootje om deze 'ABCD-kenmerken' te ontdekken: asymmetry, border, color en diameter.
UV-straling breekt ook de elastinevezels af. Elastinevezels geven de huid soepelheid en veerkracht. Afbraak ervan is vergelijkbaar met wat er met een gewoon elastiekje gebeurt dat in de zon ligt: binnen enkele dagen is het elastine kapot en verkruimelt het elastiekje. Weliswaar wordt er in de huid steeds nieuwe elastine aangemaakt om de afgebroken elastine te vervangen, maar dit aanmaakproces neemt af bij het ouder worden. Als de afbraak groter is dan de aanmaak wordt de huid slap en ontstaan er rimpels. Dit noemt men 'photoageing'.
UV-straling kan ook vlekkerige pigmentafwijkingen van de huid veroorzaken.
Bruinen
De huid probeert zichzelf ook te beschermen tegen de UV-straling. Dat doet ze door het aanmaken van pigment dat in de cellen van de opperhuid wordt gelegd. Zo ontstaat een 'parasol' van pigment (melanine) die de cellen in de basis van de opperhuid afschermt tegen de UV-straling. Dat 'bruinen' vermindert de kans op het ontstaan van schade aan het DNA. Mensen die moeilijk pigment aanmaken - zeer blonde mensen of mensen met rood haar - zijn dus nauwelijks in staat die beschermende pigmentparaplu te vormen en hebben dus een veel groter risico op het krijgen van huidkanker dan mensen die wel makkelijk bruin worden, of die van nature al een donkere huid hebben.
De hoeveelheid UV-straling in zonlicht hangt af van:
het jaargetijde: in de zomer is de hoeveelheid zonlicht veel groter dan in de winter. Dit heeft te maken met de baan van de aarde om de zon.
het tijdstip van de dag: midden op de dag staat de zon loodrecht boven het aardoppervlak en hoeven zonnestralen maar een relatief korte afstand door de dampkring af te leggen. De hoeveelheid UV-straling is dan het grootst.
de breedtegraad: hoe dichter bij de evenaar, hoe meer UV-straling.
de hoogte: hoog in de bergen is er minder UV uit het licht gefilterd dan op zeeniveau.
de weerkaatsing: als UV wordt weerkaatst door sneeuw, water of zand is er veel meer UV. De straling komt dan immers uit verschillende richtingen.
extra filters: bij zware bewolking dringt er maar weinig UV door naar het aardoppervlak.
Bescherming
Vanwege het risico op huidverbranding, huidkanker en vervroegde veroudering van de huid is het beter om de huid niet té veel bloot te stellen aan UV-straling. Als je toch lang in de zon blijft is een T-shirt, een pet of jawel een hoed een goed idee. Het nadeel van een pet is dat ie maar aan één kant schaduw geeft, óf het gezicht óf de nek. Hoe breder de rand van de hoed, hoe meer schaduw er over het gezicht valt en hoe beter dus de bescherming. Bij mensen met een (deels) kalend hoofd of met erg kort haar is het dragen van een hoed of een pet echt een aanrader.
De zonkracht is rond het middaguur altijd het sterkst. Probeer daarom op die momenten uit de zon te blijven. In Noord Europa is dat s zomers tussen 12 en 15 uur. In (sub-)tropische gebieden is die periode vaak heel wat langer. Bedenk dat er door de weerkaatsing van (onzichtbare) UV-straling - door bijvoorbeeld zand of water - ook UV kan doordringen in de schaduw onder parasols of bomen. Gebruik bij zonnig weer dan ook altijd een zonnebrandcrème, zelfs als je in de schaduw zit.
Ook de ogen kunnen door UV-straling worden beschadigd. Draag daarom een zonnebril met een goede UV-filter. Goedkope spullen zonder degelijke UV-filter zijn schadelijker dan helemaal geen zonnebril. Die zetten de ogen alleen maar in het donker, waardoor de irissen wijdopen gaan staan. De ogen krijgen zo veel te veel UV-straling binnen.
Zonnebrandcrème is een efficiënte manier om de huid te beschermen tegen UV-straling. Elke zonnebrandcrème geeft een bepaalde graad van bescherming, de Sun Protection Factor (SPF). Kijk eens op de doos. Die SPF, beschermingsfactor of kortweg de factor, geeft aan welke mate van bescherming de zonnebrandcrème geeft. Een voorbeeld: iemand met huidtype 2 (zie tabel) verbrandt in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Wanneer je een zonnebrandcrème gebruikt met een SPF van 12 treedt de zonverbranding pas op na 12 x 20 minuten, dus na 4 uur. Je zal met deze zonnebrandcrème dus na 4 uur verbranden, ook al heb je je goed ingesmeerd.
Je moet de beschermingsfactor van je zonnebrandcrème dus met zorg kiezen. Wanneer je een optimale bescherming wil en verder niets, is een crème met een zeer hoge SPF de beste keus. Is het nochtans de bedoeling om op een zo veilig mogelijke manier te bruinen, dan moet je een crème met een lagere factor kiezen. Als je maar kort in de zon wil zitten kan een relatief lage SPF volstaan. Bij langer zonnekloppen ga je weer voor een crème met een hogere SPF.
Deze tabel geeft een idee welke crème voor welke huid het meest geschikt is:
Huidtype 1 zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit
Huidtype 3 vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin
factor 10-15
Huidtype 4 iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel
factor 5-10
Jongeren tot 16 jaar, ongeacht het huidtype
factor 30
Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft moet je de crème vrij dik op de huid aanbrengen. Zuinig smeren geeft een veel lagere protectiefactor dan op de verpakking staat. Precieze richtlijnen over hoeveel crème er nodig is zijn niet te geven, maar een 'hand vol' voor elke insmeerbeurt van het hele lichaam is niet overdreven.
De kwaliteit van zonnebrandcrèmes is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch slijt de laag zonnebrandcrème in een aantal uur. Dat wordt versneld door kleren te dragen, in het zand te liggen en door te zwemmen. De waterproof crèmes blijven weliswaar beter op de huid zitten na watercontact, maar toch blijft het zaak om de huid regelmatig opnieuw in te smeren. Omdat zonnebrandcrème vaak pas na ongeveer 30 minuten optimaal werkt is het een goed idee om de crème tijdig aan te brengen.
1 op 3 jongeren loopt kans op huidkanker
Een op drie jongeren onder 25 jaar heeft een hoger risico op huidkanker door te veel en onbeschermd te zonnebaden. Dat blijkt uit een recent onderzoek.
Bescherming Een op drie jongeren brengt meer dan vijf uur per dag in de zon door op vakantie. Een op drie ligt nog meer uren in de zon als ze op het einde van de vakantie niet bruin genoeg zijn. Bijna de helft gaf aan dat ze zich ongelukkig voelen als ze thuis komen zonder kleurtje. Een derde van de jongeren smeert zonnemelk met een lage beschermingsfactor, 19% gebruikt geen bescherming tegen de zon en 15% gebruikt producten om het proces van het bruinen te versnellen. Wat nog meer verontrustend is, is dat 17% denkt dat een verbrande huid een essentieel onderdeel van het bruinen is.
Ultraviolette straling Dermatologen zeggen dat blootstelling aan ultraviolette straling door de zon de belangrijkste oorzaak is van huidkanker. Het is ook verantwoordelijk voor 80% van de melanomen, de meest gevaarlijke variant van huidkanker. Verder geeft een verbrande huid onomkeerbare permanente schade aan de huid, waardoor hij sneller veroudert.
Dertigers Het probleem stelt zich vooral bij jongeren tot 25, maar ook 25- tot 34-jaringen spenderen te veel tijd in de zon. Een op vijf geeft toe meer dan vijf uur in de zon te zitten, 16% doet er op het einde van de vakantie zelfs een schepje bovenop moesten ze niet bruin genoeg zijn.
Zelfbruiner Kun je echt niet zonder kleurtje, dan opteer je best voor een zelfbruiner. Dat is de enige manier waarbij je geen risico loopt op huidschade. Kun je het zonnebaden toch niet laten, zoek dan tussen 11 en 15 uur de schaduw op.
Rustige Costa Calida tussen drukke toeristenstranden ....
De warme kust van Costa Calida
Wie zin heeft in een authentieke vakantie in een onontgonnen stukje Spanje, moet naar de Costa Calida, 'de warme kust'. Op een boogscheut van de platgelopen costa's kan je zon en zee combineren met cultuur, natuur en steden zoals Cartagena en Murcia. Ook het binnenland is adembenemend. Heel de kust van de zonneregio Murcia, tussen de Costa Almeria en de Costa Blanca, staat bekend om zijn kristalheldere zeewater van gemiddeld 20 graden. Watersporters en duikers vinden hier een paradijs. Van Aguilas via Mazarron tot Cartagena, van Cabo de Palos tot San Pedro del Pinatar, zijn er een veertigtal sites met scheepswrakken en grotten.
Ruige natuur Het grootste deel van de Costa Calida is ruig, met hier en daar natuurreservaten waar brede duinen en stranden beschermd zijn, maar wandelen toegelaten is. Soms zijn er rotsige inhammen die smalle strandjes verbergen. Daar ben je alleen op de wereld. Anders wordt het aan het geografische wonder La Manga, een piepsmalle strook land van 22 kilometer, niet breder dan één boulevard. Je kunt er kiezen uit twee zeeën en twee stranden: de Middellandse Zee langs de buitenzijde en aan de overkant van de boulevard de kalme lagune van de Mar Menor. Die is niet dieper dan 6 meter 30, gemiddeld slechts 2 tot 4 meter, en je kan ze op tal van plaatsen gewoon te voet oversteken. Tussen de twee zeeën staan vakantievilla's en wat grote hotels. Mar Menor is vooral knap om de kinderen te leren watersporten. Er zijn verschillende scholen.
Playa de Poniente in de gemeente Aguilas: geen sprake van een toeristeninvasie.
Vol verrassingen De Costa Calida en het nabije hinterland barsten van de verrassingen. De natuurreservaten Sierra de la Muela, Calblanque met Monte de las Cenizas en de zoutwinning Salinas de San Pedro del Pinatar, meteen achter de kustlijn, zijn heerlijke wandelgebieden. In Cabo de Palos kan je de vuurtoren bezoeken. Aan het vissershaventje ontdek je in het toeristisch centrum veel over de streek en de zee. Niet vergeten visspecialiteiten te gaan eten in El Pez Rojo, op 'het balkon van de Middellandse Zee', aan de Paseo Maritimo, met een weergaloos uitzicht en al even lekker eten.
De kust is beroemd om haar kristalheldere water, met een gemiddelde temperatuur van 20 graden.
Imposant Cartagena Cartagena, gebouwd op vijf heuvels, is een mirakelstad met 3.000 jaar geschiedenis. Wellicht is ze de meest strategische natuurlijke diepzeehaven ter wereld, veilig uitgesneden in het land, beschermd door twee bergketens. Vloten van allerlei slag vonden hier bescherming, zelfs Duitse U-boten tijdens WOII en tot voor kort ook de Spaanse marine. Middeleeuwers trokken vestingmuren rond de kern van hun stad. Die staan er nog gedeeltelijk, sterk en imponerend. Andere stukken maakten plaats voor boulevards.
Op de hoogste heuvel staat het Castillo de la Concepción vanwaar je een schitterend panorama hebt over stad, haven en doorgang naar de Middellandse Zee. Je kunt de heuvel te voet beklimmen (lastig!) of de panoramische lift nemen. Boven heb je een mooi uitzicht op de oude kathedraal met ernaast de enorme Romeinse arena van de gladiatoren en het splinternieuwe moderne amfitheater voor opvoeringen van wereldmuziek.
De herwaardering van Cartagena, van industriestad naar toeristisch centrum, is al tien jaar bezig. Bij het afbreken van verkrotte panden werden de grondvesten van Romeinse villa's en straten blootgelegd. Tussen het toerismebureau op de Plaza Almirante Bastarreche en het moderne museum bovenop een archeologische site rijdt de nieuwe sightseeingbus. Met de Cartagena Card kan je op- en afstappen waar je wilt en geniet je toegang tot acht van de ruim twintig culturele sites, plus de havenferry en rondvaarten. Op de Paseo de Alfonso XII, de brede wandelboulevard langs de kaden tegenover de oude middeleeuwse stadsmuur, kan je heerlijk wandelen en er wordt altijd wel iets feestelijks georganiseerd. De aanpalende winkelstraten zijn verkeersarm. Cartagena is ook bekend om haar vele art-nouveauhuizen.
Het oude Cartagena werd de laatste jaren grondig opgeknapt, en is nu erg in trek bij de toeristen.
Watermolens Niet alleen Cartagena en de natuurgebieden achter de kust lokken toeristen, ook het diepere binnenland met Murcia-stad en de dorpen naar het noorden. Sinds de Romeinse tijd liggen er ingenieuze bevloeiingssystemen uit de Segura-rivier en overal zie je citroenenplantages. Langs de Segura zijn Abaran, Blanca, Ricote, Ojos, Archena niet te missen. Ze liggen dicht tegen elkaar langs water- en windmolenroutes, kastelen, kloosters en wijngaarden. In Bullos zijn meer dan 200 traditionele wijnkelders uit de 18de en 19de eeuw bewaard. In de straatjes van Blanca worden, net zoals in Pamplona, stierenraces gehouden.
In Murcia-stad versmelten barok, neoclassicisme, flamboyante gotiek en renaissance met elkaar. De indrukwekkende kathedraal is eigenlijk een omgebouwde moskee. Dat heel zuidelijk Spanje vroeger heen en weer geslingerd werd tussen islamieten en christenen is hier dan ook duidelijk zichtbaar.
PRAKTISCH HOE ERHEEN: vliegen op Alicante, bijvoorbeeld met Jetairfly vanaf 49,99 euro per persoon all-in. Dagelijks vanuit Brussel, op maandag, donderdag en zaterdag vanuit Oostende (www.jetairfly.com). Thomas Cook vliegt vier keer per week vanuit Brussel vanaf 49 euro per traject all-in (www.thomascookairlines.com). Of bij de reisagent.
BESTE PERIODE: zomer heet, zacht tot diep in de herfst.
Logeertip Hosteria Casa Conde la Vallesa in Blanca (in het diepe binnenland) is een mooi hotelletje met 18 kamers dat net gerenoveerd is. Het restaurant huist in een neoclassicistisch burgershuis uit eind 19de eeuw, heeft een koloniale stijl en serveert vooral Baskische vlees- en regionale visgerechten. In het hoogseizoen betaal je voor een dubbele kamer 95 euro, ontbijt inbegrepen. Er is een schitterende tuin. Info: www.condevallesa.com of tel. 0034/968 77 50 30.
Te weinig wordt rekening gehouden met de voedingsstoffen die je 'looks' kunnen opfleuren. Waarom veel geld uitgeven aan schoonheidsbehandelingen en crèmes, met de juiste voedingsstoffen kom je al een heel eind.
Anti-veroudering Vitamine C lijkt tegenwoordig een wondermiddel en speelt een steeds grotere rol in crèmes. Vitamine C is dan ook een antioxidant. Het beschermt de huid tegen vrije radicalen in je lichaam, die ontstaan onder invloed van vervuilde lucht, rook, stress en zon. Ook gaat het versnelde veroudering tegen.
Vitamine C is noodzakelijk voor een stevige huid, aangezien het helpt om collageen, de onderliggende steunstructuur van de huid, te onderhouden. Citrusvruchten, tomaten en bessen zijn allen rijk aan vitamine C. Zonbescherming Vitamine A wordt in cosmetische producten vervangen door caroteen en pro-vitamine A. Dit caroteen werkt regulerend op de talgafscheiding en de verhoorning van je huid. Het is noodzakelijk voor het onderhoud en het helen van het opperste celweefsel. Eet eieren, oesters en zuivelproducten met een laag vetgehalte om je portie van deze vitamine binnen te krijgen.
Verbrande huidjes of roodheid van de zon kan je verminderen door voedsel te eten, rijk aan bètacaroteen. Fruit en groenten als wortelen, zoete aardappelen, tomaten, watermeloen, papaja, broccoli en spinazie zijn grote leveranciers van bètacaroteen.
Energie Om de olieproductie van je huid normaal te houden, zou je er voor moeten zorgen dat je genoeg vitaminen B bevat. Deze helpen om calorieën om te zetten in energie voor de huid. De beste vitamine B bronnen zijn vis, granen, pindakaas en eieren.
Vitamine E bevordert de doorbloeding van de huid zonder roodhuid te veroorzaken, het zorgt voor een verbetering van de celademhaling. Te veel zonnen put de huid van Vitamine E uit, waardoor deze kwetsbaar is voor verbranding. Deze antioxidanten zijn te vinden in zalm, peulvruchten, extra mager vlees, bladgroenten en olijf- en sesamolie. Zink Een even goed antirimpelmiddel is zink. Het spoormineraal helpt om elastine en collageen van je huid te handhaven. Het is te vinden in zeevruchten, soja, kalkoen en paddestoelen.
Hotnews ergert zich blauw aan de clichés die rond seks bestaan. Van de tien meest gebruikte is geen enkele waar, of toch maar een heel klein beetje. Laten we ze misschien even samen bekijken ?
Mannen willen meer seks dan vrouwen
Fout! Het is niet omdat mannen met hun penis een duidelijk signaal van opwinding hebben, dat ze écht vaker zin hebben. Maar vrouwen hebben meer werk in het huishouden, wisselende hormonenspiegels... en dus staan ze niet altijd te springen om direct op de wens van hun partner in te gaan. Plus, vrouwen verbinden seks aan emoties. Heeft hun partner zich niet echt gedragen, dan zijn ze minder geneigd om aan seks toe te geven. En dat draagt allemaal bij tot de mythe dat vrouwen minder seks willen dan mannen.
Goede seks komt door ervaring
Misschien. Je technieken zullen wel verbeteren, maar 'goede seks' heb je toch vooral met iemand waar je zin in hebt en/of die je graag ziet. Bovendien is het subjectief: wat jij leuk vindt, kan een ander niet hebben en omgekeerd.
Afrikaanse types hebben grotere penissen
Tot spijt van wie het benijdt... maar dat klopt als een bus. Groter én dikker, om precies te zijn. Dat bleek uit internationaal 'vergelijkend' onderzoek. Aziatische mannen hebben de kleinste (11-14 cm), Afrikaanse types de grootste (16,5 tot 20) en de blanken zitten er met gemiddeld 15 centimeter tussenin. Wat niet wil zeggen dat uitzonderingen niet bestaan?
Gelukkige koppels hebben (bijna) altijd goede seks
Absoluut onjuist! Behalve dat het subjectief is, is het zeer onwaarschijnlijk dat jarenlang de seks télkens leuk is geweest. Omdat iedereen wel eens moe is, afgeleid wordt of het een beetje een sleur wordt. Mensen die dat beweren, doen dat om te beantwoorden aan een ideaalbeeld dat niet bestaat, aldus Tracy Cox. Of misschien hebben ze heel weinig seks, waardoor het minder moeilijk is 'elke keer' goede seks te hebben...
Seks moet altijd spontaan komen
Op die manier komt het er eerder 'nooit' van, zo ontdekten al veel koppels. Werken, kinderen, hobby's en een sociaal leven... als je seks niet plant, raak je gefrustreerd. Niet romantisch? Nochtans kan een avondje gereserveerd voor jullie beiden bol staan van de romantiek. En zowat alles moet gepland worden, wil je het gedaan krijgen... waarom dan geen seks? Let ook hier op voor sleur en gewoonte. Hou het spannend door er telkens naar toe te leven en kleine verassingkjes te plannen.
Mannen hebben meer partners gehad dan vrouwen
Dit is meestal waar, maar moet toch met een korrel zout genomen worden. De meeste van deze onderzoeken steunen op zelfrapportering, waarbij mannen zichzelf overschatten en vrouwen zichzelf onderschatten. Ook aantrekkelijkheid en assertiviteit spelen hier een rol: een computernerd zal wellicht minder bedpartners gehad hebben dan een assertieve vrouw.
Hij houdt niet van me
Vrouwen zijn over het algemeen nogal geneigd om het minste dat hun man niet doet zoals zij het willen, te interpreteren als 'hij houdt niet meer van mij'. Vooral als er bedrog in het spel is, voelen vrouwen zich eenzaam en ongeliefd. Toch is dat volgens Cox niet noodzakelijk het geval. "Hij heeft duidelijk geen respect als hij je bedriegt, maar dat wil niet zeggen dat hij niet van je houdt".
Vrouwen willen 'nette' seks
En waar komen al die vrouwvriendelijke sekswinkels dan vandaan? Waarom raakt elke vibrator die een bepaald weekblad promoot telkens uitverkocht? Nee, ook vouwen willen (soms of vaak) rauwe seks gedreven door lust en passie. Rozenblaadjes en kaarsen hoeven echt niet altijd of bij iedereen.
Een vaginaal orgasme is normaal
Wat scènes uit films, series en porno ook doen vermoeden: slechts één op drie vrouwen kán een orgasme bereiken tijdens penetratie. Bij de meeste is clitoriale stimulatie een (bijkomende) voorwaarde om een hoogtepunt te bereiken. Daar kunnen zowel man als vrouw niets aan doen.
Mannen willen seks op elk moment van de dag
Nu, als ze jong zijn staan ze misschien meerdere keren per dag te springen, maar met ouder worden, stress, zorgen, ruzies én eventuele kinderen vermindert dit toch wel. Verwachten dat hij (én hij) klaarstaat als jij het wil, zal dan ook vaak niet werken?