Stuur je aanvraag naar Padebox@telenet.be voor een gratis link of vermelding naar uw site via Hotnews ********** Gratis publi-time. Voor blogsites net onder het gastenboek zie rubriek 'Take a look @'
Voor andere sites : zie rubriek 'Hotlinks naar ...' onderaan deze kolom.
HOTNEWS staat inmiddels in diverse toplijsten vermeld als SUPERBLOGSITE. Wens je uw blog ook vermeld te zien neem dan eens contact op met "De Vrolijke Blogger"
Hotnews Ooit the hottest blogsite of Internet... Steeds met de nieuwste, de leukste, de spannendste en vooral de HEETSTE items ... Welcome bij HOTNEWS !!!
Always full of surprises ...
22-09-2009
Weetjes : Sokken in bed
Weetjes
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
Sokken in bed= beter slapen
Kousen in bed: het oogt niet supersexy, maar ze zijn wel geschikt om zalig te slapen. Lange tijd werd gedacht dat voetenverwarmers niet in bed horen, maar dat blijkt een fabel. Mensen met slaapproblemen zouden sokken moeten dragen.
Temperatuur Warme voeten bevorderen de nachtrust. Een goede regeling van de huid- en lichaamstemperatuur zijn uiterst belangrijk om in te dutten. De lichaamstemperatuur moet laag zijn en de huidtemperatuur hoog. Zo worden ook de bloedvaten wijder, waardoor lichaamswarmte via het bloed makkelijker doorheen de huid vloeit.
Studie Een onderzoek toont de stelling aan. Bij een verhoging van de huidtemperatuur sliepen de deelnemers dieper in en werden ze minder snel wakker.
Het gaat op sociaal en economisch vlak steeds beter met de Belgische vrouwen, maar dat is helaas niet overal zo. In sommige delen van de wereld zijn de omstandigheden voor een vrouw zelfs verre van ideaal. Vrouwen genieten van steeds meer vrijheden en rechten, toch blijven ze wereldwijd met een gevoel van onveiligheid zitten. In sommige landen waar veel armoede en oorlog heerst, is er zoveel geweld tegen vrouwen dat het voor hen ondragelijk wordt om er een normaal te leiden.
Bedroevende situatie Afghanistan: een vrouw wordt hier gemiddeld 45 jaar, een jaar jonger dan een Afghaanse man. Vrouwen trouwen hier vaak onder zestien jaar en elk halfuur overlijdt er een vrouw tijdens de bevalling. Ze kunnen er vaak niet lezen en zijn het slachtoffer van huishoudelijk geweld. 87% heeft er ooit mee te maken gehad. Het is ook het enige land waar meer vrouwen dan mannen zelfmoord plegen.
Congo: de oorlog hier eiste veel levens van vrouwelijke soldaten. Ook het percentage van verkrachtingen is er enorm hoog. Veel vrouwen sterven aan de gevolgen van een verkrachting of worden geïnfecteerd met hiv.
Irak: sinds de uitbraak van de oorlog zijn vrouwen er vaker het slachtoffer van geweld. Hierdoor gaan ze niet meer naar school met analfabetisme als gevolg. Een groot aantal vrouwen hebben geen huis meer en zijn niet in staat eten te kopen.
Nepal: 1 op 24 vrouwen sterft tijdens de zwangerschap of de bevalling. Weduwes worden er vaak mishandeld.
Soedan: het geweld in Darfour zorgt ervoor dat de situatie van de vrouw er enkel erger op is geworden. Ontvoeringen en verkrachtingen zijn er dagelijkse kost en hebben tot nu toe al meer dan een miljoen vrouwelijke slachtoffers gemaakt.
Maar ook in landen als Guatemala, Mali, Pakistan, Saudi Arabië en Somalië zijn de leefomstandigheden voor een vrouw zeer slecht wegens misbruik en onderdrukking.
Vrouwvriendelijke landen Vrouwen hebben het in België een stuk beter, toch verschijnen we niet in de top 10 van de meest vrouwvriendelijke landen. Buurlanden Nederland en Frankrijk staan respectievelijk op plaats 9 en 10.
Hotnews blijft op dreef. Een gevarieerde schotel van de interessante onderwerpen. Vakantie hoort daar bij. Zó ook Frankrijk. Her en der doorkruisend op zoek naar mooie plekjes, al dan niet met Vlaamse trekjes. "La Douce France" - nu twee-wekelijks op deze site.
Picardië Op zo'n drie uur rijden van hier, kan je gerust een paar dagen doorbrengen in dit mooi stukje Frankrijk aan zee. Het gaat om het meest waardevolle gebied langs de brede monding van de Somme met de mooiste dorpjes waar je de rust in een beschermde natuurlijke omgeving kunt vinden. Vele Vlamingen vertoeven er graag voor natuurexploratie, natuurwandelingen, fietstochtjes en voor zoveel meer. Picardië, de baai van de Somme, waar Vlamingen tot rust komen.
Waar het zoete water van de Somme en het zeewater van het Kanaal elkaar ontmoeten, is er een baai van ca 70km², waarvan bij laagwater grote delen droogvallen. Het is een uniek natuurgebied dat een beetje doet denken aan Het Zwin of aan de Waddeneilanden in Friesland. Hier kan men trouwens ook 'wadlopen", zij het enkel onder begeleiding door ervaren gidsen die de baai en de getijen kent. Je komt tijdens de drie uur durende wandeling over de zandige slikken en over de schorren die begroeid zijn met grasachtige vegetatie. Naast de flora zoals zeekraal, lamsoor, zeepostelein enz. ziet u er tal van vogels die zich hier ophouden: aalscholvers, lepelaars. Met een beetje geluk kan je ook vanaf de kust met de verrekijker - vooral in het najaar - zeehonden zien die jongen op zandplaten zogen. Dit jaar is door het slechte zomerweer jammer genoeg de helft van de baby-zeehonden gestorven.
Saint-Valéry en Le Crotoy, mooie plaatsjes aan de baai. Het stadje van zo'n 3000 inwoners is eigenlijk in twee verdeeld: het benedenstadje met een vissers- en plezierhaventje dat als een lint langs de Somme ligt en het oude gedeeltelijk ommuurde stadsdeel met zijn lage huisjes en enkele historische gebouwen zoals stadspoorten, de kerk en de Chapelle des Marins (zeemanskapel) met een zeer mooi uitzicht. Andere mooie uitzichtpunten heb je vanaf Cap Hornu dichtbij Saint-Valéry of aan de zuidpunt van de baai, in het vissersplaatsje ' Le Hourdel". Je hebt er zo een beetje het gevoel aan het eind van de wereld te zijn beland. Op zo'n 5 km van Saint-Valéry is er het Maison de l'Oiseau met een verzameling van maar liefst 300 opgezette vogels die van de Sommebaai tot de krijtrotsen ten zuiden ervan voorkomen. Men heeft hier via interessante reconstructies hun natuurlijke omgeving nagebootst. Dagelijks zijn er ook demonstraties met roofvogels. Aan de noordkant lig Le Crotoy met zijn atuhentiek vissershaventje. Je hebt er een weids uitzicht over de baai.
In de buurt van de Somme-baai Ten noorden van de baai ligt het waterrijk natuurgebied van Marquenterre, een echt paradijs voor trekvogels en sinds 1994 een natuurreservaat. Hier is het Parc Ornitologique een mooie attractie: er is een interessant "parcours d'observation". Je kan met de verekijker de vogels observeren vanop heel wat uitkijkposten langs de paden die zo aangelegd zijn dat je de vogels ongezien kunt benaderen. Vooral bij hoogwater van de Somme komen een aantal vogels hierheen: zilverreigers, lepelaars, visarenden.
Het stille stadje Rue, hoofdplaats van de Marquenterre, is eigenlijk neit meer dan een stil dorp. In de middeleeuwen was het een zeehaven, nadien ook een pelgrimsoord. Maar inde 16de eeuw verzandde - net als Brugge - deze haven. Uit dat rijke verleden is er nog een stoer belfort, waaraan later hoektorentjes en een klokkentorentje werd toegevoegd. Ronduit prachtig is de Chapelle du Saint-Esprit, een kapel uit de jaren 1500 die gefinancierd werd door de giften van pelgrims; ongelooflik fijn bewerkte gewelven, net kantwerk in steen! Van het stadje Rue is het echt de moeite waard om verder te rijden naar dat prachtige decor van de abdij van Valloires, gelegen in de vallei van de Authie en een topattrractie van het departement. Het gehele complex van de cisterciënzerklooster. Buiten word je overweldigd door de oogstrelende tuinen. Er is een strakke geometrische Franse tuin met daarachter een Engelse tuin met eigen thema's en kleuren. "Le Jardin des 5 sens" heeft planten die de 5 zintuigen symboliseren... En de rozentuin omvat een honderdtal rozenvariëteiten: zo is er de roos van Valloires uit 1992 waarvan Catherine Deneuve meter is en de roos van de Cisterciënzers uit 1998 naar aanleiding van het 900-jarig bestaan van deze kloosterorde.
Praktische info
Hoe erheen Lans de E17 naar Lille, Arras, Abbeville ofwel langs de E40 via Nieuwpoort, Calais, Boulogne.
Tips voor overnachting Hotel Pïcardia (in het centrum van Saint-Valéry) met zijn mooi ingerichte kamers, duplex voor families.
Restauranttips In Le Crotoy vind je Les Tourelles en Chez Mado, mooi gelegen aan de dijk met uitzicht over de baai.
Info www.pmicaridetourisme.com/nl of via CRT Picardie, 3 rue Vincent Auriol, F80011 Amiens cedex 1. Uiteraard kan je ook terecht bij la Maison de la France, Guldenvlieslaan 21 - 1050 Brussel.
Wisten jullie mannen dat dames almaar aantrekkelijker worden als het buiten frisser wordt. Neen ? Jammer want Hotnews had dit allang in de mot. De mannelijke helft van de Hotnews-redactie wilde achterhalen of de seizoenen een impact hebben op de partnerkeuze en wat dachten jullie ?
Onderzoek Mannelijke vrijwilligers dienden op verschillende tijdstippen van het jaar, beelden van vrouwen te beoordelen. De vrouwen kregen over het algemeen een hogere score in de herfst en winter, een lagere in de zomer. Een echte verklaring hebben wij er niet voor gevonden, al geloven ze in de theorie dat er minder lichaamsdelen zichtbaar zijn in de winter, waardoor deze plots aantrekkelijker schijnen. Iets dat zeldzaam is, wordt meestal aantrekkelijker.
Eigen partner Ons team wilde ook weten hoe andere mannen hun eigen partner beoordelen. Ook hier valt dezelfde conclusie. Bij het vallen van de bladeren, worden de eigen dames mooier.
Mannen Seizoenen speelden geen rol bij het beoordelen van de eigen aantrekkelijkheid. Leeftijd of woonplaats op het platteland of de stad evenmin.
Verklaring Omdat in de zomer meer lichaamsdelen te zien zijn, worden die stimuli in de zomer anders dan in de winter, zo weet Hotnews nu. Wegens het 'overaanbod' lijken die stimuli plots minder attractief in de zomer dan in de winter. Met de uitspraak dat lichaamsdelen als borsten een lager cijfer meekregen in de warme seizoenen daar was het Hotnews-opperhoofd het niet mee eens.
Dat dergelijke resultaten kunnen doorwegen op de partnerkeuze kan misschien wel zijn. En dat al naargelang het seizoen mannen zich kunnen aangetrokken voelen tot andere types, daar schuilt ook waarheid in...
Een bloem, een verwelkt blad kunnen wonderen doen >>>
Wie zich dit najaar alsnog op vakantie wil laten verwennen, kan nu terecht op één site. Via www.essenzza.be heb je keuze uit meer dan honderd wellnessvakanties wereldwijd. Het initiatief komt van een reisbureau uit Roeselare waar Hotnews zich goed bij voelt. De wellnessreizen staan per thema (citytrip, cruise, exotisch, dichtbij...) en bestemming gerangschikt en je komt meer te weten over de behandelingen. Je kan voortaan de link ook terugvinden in de linkerkolom bij Wellnessvakanties. Een greep uit het aanbod met voor één keer en ongewoon bij Hotnews : de huidige prijzen.
Exotisch + wellness De 150 villa's van het Hilton Maldives Resort & Spa (*****) op de Malediven liggen over het water en zijn verbonden met bruggen. Exclusief is het onderwaterrestaurant, zodat de vissen boven je zwemmen. Het spacenter is op palen gebouwd boven de oceaan en de behandelingen zijn gebaseerd op de vier elementen: lucht, aarde, water en vuur. In de Spa Retreat kan je genieten van holistische therapieën, gecombineerd met lekkere gezonde gerechten. Vanaf 77 euro per persoon per nacht in volpension. Zeven nachten in volpension plus een vier uur durende kuur vanaf 791 euro, zonder vluchten.
Cultuur + wellness In cultuurstad Florence ligt een van de mooiste hotels van Toscane: Castello del Nero (*****), een historisch paleis uit de 12de eeuw waar de suites zijn bekleed met originele fresco's. Ook de 'cotto' vloeren zijn authentiek en de badkamers werden gedecoreerd met marmer en mozaïeken. Naast het uitstekende restaurant is ook de spa het paradepaardje van het hotel. Een professioneel team staat in voor de behandelingen in een rustgevend en eigentijds kader. Vanaf 197 euro per persoon per nacht met ontbijt. Zeven nachten met ontbijt en een drie uur durende 'detox en balans' kost vanaf 1.829 euro per persoon.
Cruise + wellness Een wellnesscruise aan boord van de gloednieuwe MSC Orchestra in de Middellandse Zee is een unieke ervaring. Het schip vaart langs de mooiste Europese steden, met vertrek en aankomst in Barcelona. Zodra je weer op zee bent, kan je onder meer terecht in het professioneel uitgeruste wellnesscenter, dat gespecialiseerd is in Balinese massages. Er zijn twee arrangementen die een volledige cruiseweek bestrijken. Dat omvat onder meer vierhandenmassages, een massage met lavastenen, gezichtsverzorgingen en een zonnedouche. Cruise vanaf 723 euro in volpension per persoon, met zeven dagen wellness vanaf 1.142 euro.
Rondreis + wellness Tijdens een exclusieve wellnessrondreis van veertien dagen door Thailand logeer je in zeven verschillende tophotels, van Bangkok tot Hua Hin, Sukhothai, Chiang Mai en Chiang Rai. Elk hotel heeft zijn eigen wellnessspecialiteit. Sommige behandelingen gaan terug tot de bron van de Thaise kunst van de massage. In het Banyan Tree Bangkok Hotel word je onder handen genomen midden in de weelderige tropische tuinen. Tijdens de rondreis zijn ook bezoeken aan de mooiste culturele bezienswaardigheden gepland. Vanaf 1.660 euro per persoon met ontbijt. Met wellnessarrangement vanaf 1.720 euro, zonder vluchten.
Wijn + wellness Vinotherapie is een verzamelnaam voor de druivenbehandelingen. Druivenvelletjes en -pitten bevatten krachtige werkstoffen die goed zijn voor het hart, de huid en de bloedvaten. Ze worden gebruikt als basis voor wijnbaden, lichaamsscrubs en lichaamspakkingen. Je voelt je vitaal, de doorbloeding en celstofwisseling in de huid worden verbeterd en gewrichts- en spierklachten verminderen. Zo'n behandeling kan je volgen in Les Sources de Caudalie (****) onder de stad Bordeaux. Je hebt er de keuze tussen haute cuisine en uitgebalanceerde maaltijden zonder veel calorieën. Vanaf 115 euro per persoon per nacht met ontbijt. Voor drie nachten met tweedaagse druivenbehandeling vanaf 856 euro per persoon.
Onmisbaar in de keuken zijn de koelkast, de diepvriezer, de (microgolf)oven en de afwasmachine. Hoe zorgt u voor een efficiënt gebruik? Voor wie het energieverbruik in de keuken wil terugdringen, volstaat het niet om enkel te kiezen voor energiezuinige toestellen. Ook de manier van koken, het gebruik van huishoudtoestellen en de wijze waarop producten worden bewaard, moeten helemaal worden aangepast. Enkele tips.
Koelkast en diepviezer
U doet er goed aan om regelmatig de temperatuur in uw koelkast en uw diepvriezer te checken. Het is niet nodig om de thermostaat in de koudste stand te zetten. Een temperatuur van 4 à 5 graden Celsius volstaat om etenswaren in de koelkast te bewaren.
Voor een diepvriezer is -18 graden Celsius doorgaans prima. Elke graad lager verbruikt 5 procent meer. De minimumtemperatuur wordt door de fabrikanten aangegeven met sterren.
Sterren
Laagste temperatuur
Geschikt voor
*
-6°C
het maken van ijsblokjes en het bewaren van diepvriesgerechten gedurende enkele dagen.
**
-12°C
het bewaren van diepvriesproducten gedurende een of twee weken. Roomijs maximaal een dag.
***
-18°C
het bewaren van diepvriesproducten tot drie maanden. Roomijs maximaal een maand.
****
-24 à -40°C
het invriezen van voedsel.
Komt de reële temperatuur niet overeen met de theoretische waarden? Ga dan na of de deur wel goed sluit. Laat die deur sowieso nooit langer open dan nodig. Na een bezoek aan de supermarkt wordt daar vaak tegen gezondigd.
Sorteer dus eerst uw aankopen en plaats ze dan zo snel mogelijk in de koelkast of diepvriezer.
Zet sowieso nooit warm voedsel in een koelkast, maar laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Laat uw diepviezer ook tijdig ontdooien (om de 3 maanden).
Een ijslaagje van amper 2 millimeter verhoogt het energieverbruik met 10 procent. Veel ijs kan wijzen op een lek.
(Microgolf)oven
Een magnetronoven is niet altijd zuiniger dan een klassieke oven.
Gebruik hem vooral om eten op te warmen en minder om te koken. Vermijd de magnetron sowieso voor grote hoeveelheden en voor voeding die veel water bevat of die in water gekookt moet worden (bijvoorbeeld groenten).
Geef dan de voorkeur aan een (gas)oven. Bij zon oven is lang voorverwarmen overigens overbodig, 2 minuten op 70 graden Celsius volstaan. Schakel de oven ook enkele minuten voor het einde van de bereiding uit.
Nog een tip: ontdooi uw etenswaren vooraleer u begint te koken. Dat kan zelfs in de koelkast, zo geeft het vervroren eten tijdens het ontdooien extra koude af.
Vaatwasser
Een moderne vaatwasmachine doet de afwas van een hele dag met minder dan 30 liter water. Als u de inhoud van een volgeladen vaatwasser op een hygiënisch verantwoorde manier met de hand afwast, gebruikt u zelfs méér warm water en energie.
Schakel uw machine in elk geval pas in als ze helemaal gevuld is en opteer voor een programma op lage temperatuur (60 graden Celsius). Dan spaart u 30 procent energie uit in vergelijking met een vaatwasbeurt op 90 graden.
Als u een tweevoudig nachttarief heeft, dan laat u uw vaatwasser sowieso het best s nachts of in het weekend draaien.
Verwijder enkel de etensresten. Spoelen onder de kraan is alleen nodig voor sterk bevuilde bodems van potten en pannen. En ook het ontkalken en het schoonmaken van de filter dragen bij tot een efficiënter gebruik.
Kent is de Belg zeker niet onbekend. Zeldzaam zijn de landgenoten die nooit met de ferry of via de Chunnel een bezoek hebben gebracht aan klinkende stadjes à la Dover, Folkestone, Ramsgate of Canterbury. Maar Kent heeft veel meer te bieden dan dit handvol bestemmingen in de uiterste zuidoostelijke hoek van Engeland. Een onbeminde aanrader is de regio rond de rivier Medway, ook wel "Het Maritiem Kent" genoemd. De troeven van Kent zijn legio. Britten en toeristen frequenteren het graafschap voor de rust in het groen (gekenmerkt door de fameuze tuinenpracht). Anderen kunnen dagenlang genieten van een route langs de tientallen kastelen en kathedralen die de regio rijk is.
Ook de nabijheid van de zee speelt een hoofdrol in de aantrekkingskracht. We denken dan aan de kanaalhavens, maar ook snel bereikbare plekjes als Hythe en Whitstable zijn geschikt om enkele deagen rustig uit te waaien. En een vierde plus natuurlijk de nabijheid van wereldstad London. Dit zorgt voor heel veel passage, maar de uitstraling van Londen heeft in de loop der jaren ook rechtstreeks gezorgd voor de juiste dosis sfeer en beweging in het tradiotioneel o zo rustige graafschap.
De geest van Dickens
Wat geldt voor Kent, ervaar je ook volop in de streek rond de Medway, ongeveer halfweg tussen Dover en Londen. Van grootsteden is in deze regio geen sprake, maar dan kan enkel de charme bevorderen. En in die charme heeft de geest van de beroemde schrijver Charles Dickens een belangrijk aandeel. Een massa toeristen bezoekt jaarlijks het huis van Dickens in Higham. Maar je kan ook gewoon met het hele gezin genieten van een half dagje Dickens World in Chatham, een fabuleus complex dat in de lente van 2007 de deuren opende. Voor een voorproeje van die fascinerende belevenis, surf je best maar eens naar
Dickens groeide op in Chatham en keerde als succesvol auteur later terug naar Rochester. In dat stadje is alleen al een tochtje door de Victoriaanse Hight Street de moeite waard, met z'n tientallen leuke ambachtelijke en karaktervolle winkeltjes. Op wandelafstand vind je zowel de majestueuze Rochester Cathedral als Rochester Castle, zeer aanbevolen en toegankelijk voor het publiek. Terug in Chatham zet je best de historische scheepswerf op de agenda, voor een duik in meer dan 400 jaar scheepvaartgeschiedenis . Ondergronds spektakel is er in Fort Amherst Heritage Park and Caverns, met een fascinerend netwerk van kamers en tunnels. De tocht door de tunnels leidt je uiteindelijk naar de top van de burcht, waar je een prachtig zicht wacht op de Medway-regio.
Verplichte stops
Medway is de idelale bestemming voor een kort verblijf, op voorwaarde dat je streng selecteert in het rijke aanbod van historische bezienswaaridgheiden. Wat zeker in aanmerking moet komen is een bezoek aan Upnor Castle, vlakbij Rochester in het schilderachtige dorpje Upnor. Van hetzelfde kaliber is Temple Manor, een 13de eeuws huis in het stadje Strood waarin de geest van oude ridders en de kruistochten je terug in de tijd voert. Een verplichte stop in Gillingham is het Royal Engineers Museum, met tal van garlerijen, die vooral de historiek van de oorlosgsvoering in kaart brengen, en het Capstone Farm Country Park , een osase van rust en natuurpracht op een domein van maar liefst 114 hectare.
De wijde omgeving
Een bezoek aan de Medway-regio is perfect te combineren met een dagje Londen, maar je kan ook gewoon de wijde omgeving van Maritiem Kent blijven ontdekken. Gezinnetjes kiezen bijvoorbeeld pertinent voor de rivercruise aan boord van Engelands laatste radarstoomboot, de Kingswear Castle. Ook de regio Swale is een populaire bestemming dankzij de zee-inhammen van Milton en Faversham en de stranden van het eiland Sheppey. In het westen van Maritiem Kent ligt het gebied van Gravensham met het historische stadje Gravesend. Ook vind je hier een prachtig landschap en mooie dorpjes tegen de hellingen van North Downs.
Meningitis is een ontsteking ter hoogte van het hersenvlies. Ze kan veroorzaakt worden door verschillende types bacteriën en virussen :
bacteriële meningitis is zeldzaam, maar kan zeer ernstig zijn en het snel toedienen van antibiotica is levensnoodzakelijk. Er zijn 3 kiemen die meningitis kunnen veroorzaken : de meningokok, de pneumokok (meer gekend als oorzaak van pneumonie) en Haemophilus influenzae (type b) (Hib). Deze kiemen kunnen ook een bloedvergiftiging veroorzaken, wat over het algemeen erger is dan meningitis.
virale meningitis komt het meest voor, is minder ernstig en kan niet worden behandeld met antibiotica.
Alle vormen hebben dezelfde symptomen; alleen laboratoriumonderzoek kan bepalen welk type de aandoening veroorzaakt.
Hoe uit meningitis zich?
De symptomen van meningitis kennen, kan iemands leven redden.
Bij kinderen, jongeren en volwassenen kunnen gelijktijdig of afzonderlijk verschillende symptomen optreden : hoofdpijn, koorts, braken, nekstijfheid, gewrichtspijnen, neiging om licht te vermijden (fotofobie), rode vlekken, verwardheid, slaapdronken zijn, coma.
Bij baby's zijn de symptomen minder duidelijk : ernstige koortsopstoten, soms met stuiptrekkingen, braken en huiduitslag (rode vlekken). Verder kunnen ook gedragswijzigingen optreden : eten weigeren, prikkelbaarheid, kreunen, lusteloosheid of verwardheid en moeizaam wakker worden.
Meningitis evolueert in 1 à 2 dagen, zelfs in enkele uren en de patiënt wordt ernstig ziek.
Wat moet u doen bij een vermoeden van meningitis?
Onmiddellijk de huisarts verwittigen en indien hij niet beschikbaar is, naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis gaan.
Hoe wordt bacteriële meningitis overgedragen?
De bacteriën die meningitis kunnen veroorzaken zijn zeer alledaags en leven van nature in de keelholte en in de neus. Ze verspreiden zich van persoon tot persoon, na nauw, rechtstreeks en langdurig contact, door vochtafscheidingen uit de keel (hoesten, niezen, omhelzen) en/of neusafscheidingen (snuiten).De aandoening wordt dus niet doorgegeven in zwembaden. De verspreiding van meningitis treedt voornamelijk op in gesloten gemeenschappen (bv. kinderdagverblijven, scholen, dichtbevolkte wijken).
Na de besmetting kan het 2 tot 10 dagen duren alvorens symptomen optreden.
Bij iedereen, ook gezonde personen, en op elke leeftijd kunnen weken- en zelfs maandenlang na de infectie nog kiemen worden gevonden. Drager zijn helpt de mens om een natuurlijke immuniteit op te bouwen. Slechts in uitzonderlijke omstandigheden (vermoeidheid, zwakte, bv. een verkoudheid die reeds lange tijd aansleept) nemen de bacteriën de bovenhand op de verdediging van het lichaam en veroorzaken zij meningitis.
Waar in België komt meningitis voor?
In 2000 heeft het referentielaboratorium voor meningokokken in bijna alle arrondissementen van het land gevallen van meningitis vastgesteld. Tweeënzestig procent van alle gevallen werd in Vlaanderen waargenomen, 25% in Wallonië en 13% in Brussel.
Wie kan meningitis oplopen?
Op elke leeftijd kan iemand meningitis of bloedvergiftiging of septicemie oplopen.
Bij kinderen die jonger zijn dan 4 jaar, wordt voornamelijk H. influenzae meningitis (type b) vastgesteld.
Meningokokken meningitis is op elke leeftijd de meest voorkomende oorzaak van meningitis en septicemie; het merendeel van de infecties treedt op bij zeer jonge kinderen; sinds enkele jaren komen zij ook bij jongeren van 15 tot 19 jaar en bij volwassenen voor.
Jongeren, maar voornamelijk oudere volwassenen, kunnen ook een pneumokokken meningitis opdoen.
Hoe kan meningitis worden behandeld?
Antibiotica wordt gebruikt voor de behandeling van bacteriële meningitis; de toegediende producten zijn afhankelijk van de oorzakelijke kiem.
Bestaat er een vaccin tegen meningitis?
Er bestaat nog geen vaccin dat bescherming biedt tegen alle vormen van bacteriële meningitis.
Sinds januari 2001 is er een gecombineerd vaccin beschikbaar tegen infecties met meningokokken van groep C (33% van de gevallen in 2000). Dat biedt bescherming aan jonge kinderen.
Het vaccin dat bescherming biedt tegen pneumokokken meningitis wordt aangeraden voor personen die ouder zijn dan 65 jaar of zijn verzwakt door een aanslepende ziekte; het vaccin is verboden voor kinderen die jonger zijn dan 2 jaar.
Er bestaat een vaccin tegen H. influenzae meningitis (type b) dat deel uitmaakt van het vaccinatieschema voor babys, te vinden op deze site.
Er bestaat een tetravalent vaccin tegen de meningitisgroepen A, C, Y, W135, maar dat is pas doeltreffend vanaf de leeftijd van twee jaar. Dit vaccin wordt aanbevolen voor tropische reisbestemmingen.
Wat moet er gebeuren indien er zich een geval van meningitis voordoet binnen een gezin of een gesloten gemeenschap?
Nauw en langdurig contact met de patiënt verhoogt het risico op meningitis. Contact met klasgenoten en collega's op het werk is zelden riskant. Bijgevolg is er geen onderzoek of behandeling vereist. Raadpleeg uw huisarts als u vragen heeft over preventieve maatregelen.
In geval van meningokokken meningitis en soms ook H. influenzae meningitis wordt een behandeling met antibiotica aangeraden voor de familieleden en de personen die in nauw contact staan met de patiënt. Deze behandeling vermindert het risico op besmetting, maar sluit het niet uit. Het is voorzichtiger om gedurende één maand waakzaam te blijven.
Enkele praktische richtlijnen
Jonge kinderen tegen H. influenzae meningitis (type b) en oudere personen tegen pneumokokken meningitis inenten.
In geval van koortsopstoten en/of huiduitslag, contact opnemen met de huisarts of naar een ziekenhuis gaan.
Het ziektegeval aan de directeur van de school of van het kinderdagverblijf rapporteren.
Een antibioticabehandeling volgen die wordt voorgeschreven door de huisarts. Hou u strikt aan de dosering en de duur van de behandeling.
Vermijden om uit het glas van een patiënt te drinken en met zijn bestek te eten.
De moestuin kan in het najaar ook in kleur uitblinken. Paarse sla, rode bietjes en, vooral, knaloranje pompoenen fleuren de herfst op. Een grote oogst zit er dit jaar niet in, daarvoor was de zomer te nat en te koud. Maar laat het niet aan je hart komen: de smaak van de pompoenen is des te lekkerder!
Slokop Pompoenen zijn echte slokoppen, die bijna onverzadigbaar zo'n drie tot vier maanden lang hele porties voedsel en water binnenslaan. Niet toevallig zie je ze zo vaak op een compost- of mesthoop. In je moestuin plant je ze in een kuil vol compost, maar in een oude ton of grote emmer lukt het ook perfect.
Hoe meer zon, des te dikker worden de vruchten. We zouden het bijna vergeten, maar pompoenen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hebben een hekel aan kou. Daarom kunnen de plantjes pas na midden mei in de grond. Je kan ze half april wel voorzaaien in de kas. Na zo'n kwakkelzomer als dit jaar blijken de meeste vruchten dan ook ondermaats. Als de slakken al niet waren gaan lopen met de jonge plantjes.
Bodembedekker Het zijn overigens niet alleen enorme slokoppen, pompoenen hebben ook een sterk invasief karakter. Kijk je er niet naar om, dan is je hele tuin algauw overwoekerd door de grote, ruwe pompoenbladeren en -stelen. Dat kan ook een voordeel zijn, als je je (nieuwe) tuin voorlopig braak wil laten liggen, of hier en daar een hoop (tuin)afval te verbergen hebt. De pompoen zit er in een mum van tijd als een plantaardige theemuts overheen en onkruid maakt er nog amper kans. Ideaal om een verloren hoekje mee op te vrolijken! Groeit je pompoen toch wat te welig naar je smaak, top dan de jonge scheuten in. Vaak hebben die zich al met kleine worteltjes aan de grond vastgehecht. Gewoon lostrekken is de boodschap.
Kleine pompoensoorten - 'Sweet Dumpling', een groen-wit gestreepte met dikke ribben, 'Jack Be Little', een knaloranje die makkelijk in je hand past, of de witte 'Baby Boo' - kan je ook langs een stevig rek of over de afsluiting laten klimmen. Of nog leuker, bouw er een tipi voor met afvalhout. Opbinden hoeft niet, een pompoen heeft hele sterke hechtranken. Wil je liever grote vruchten kweken, laat dan maar één of twee pompoenen per struik staan en haal alle overige bloemen en vruchtjes weg.
Snel naar binnen Je pompoen is rijp als de steel er kurkachtig uitziet en de vrucht keihard aanvoelt. Met de kleur heeft het niets te maken. Zijn je vruchten nu nog niet rijp, leg er dan snel een bedje van stro onder. Zo voorkom je dat ze ter plaatse gaan rotten. Regent het aanhoudend, of zakt de temperatuur een hele week onder 10°C, haal ze dan toch naar binnen. Pompoenen oogst je altijd heel voorzichtig, met de steel er nog aan. Bewaar ze op een droge en donkere plek, tussen 8 en 12°C.
De overheerlijke peervormige boternoot- of muskaatpompoenen zoals 'Butternut', 'Avalon', 'Kikuza', de bijna zwarte 'Futsu Black' en 'Musquée de Provence' houden zo'n twee tot drie maanden. Een spaghettipompoen, met grappig draadachtig vruchtvlees, eet je beter zo snel mogelijk op. De overheerlijke, kleinere dieporanje Hokkaido-pompoenen zoals 'Uchiki Kuri', 'Blue Kuri' en 'Golden Delicious' kan je maanden bewaren.
Nooit meer zaad kopen Niets zo makkelijk als zelf zaad te oogsten van je pompoenen. Haal een aantal zaden uit de rijpe pompoen, was ze en laat ze drogen op een warme plek met voldoende verluchting. Haal het zaadvliesje weg dat rond de zaadjes zit en bewaar ze droog, in een pot of briefomslag. Maar opgelet: als je buren sierkalebassen of smakeloze pompoenen kweken, is de kans groot dat jouw zaden gekruist zijn. Wil je echt zeker zijn van die ene superlekkere soort, koop dan beter opnieuw wat (soortecht) zaad.
Hotnews zag het eerder op de catwalk bij Stella McCartney, Cavalli, Versace en Marc Jacobs in al zijn tinten en nu vind je het al een tijdje in de rekken, namelijk 'PAARS'. Deze kleur staat symbool voor geluk, rijkdom en royaliteit en is dus de ideale keuze als je voor chic wil gaan. Zeker als je het ziet op stoffen als fluweel of satijn. Paars is net als vorig jaar dé herfstkleur !!!
Alle tinten Gelukkig vind je paars in alle mogelijke varianten, van lila tot lavendel en van violet tot pruimpaars. Zo kan elke vrouw deze trend kan dragen. Elk kledingsstuk heeft zijn paarse versie: schoenen, tassen, jassen en jurken. Felpaars beleeft deze herfst zijn modehoogtepunt. Maar voor stoffen als satijn of suède, kom je veel lavendel en lila tegen. Ook het fruit komt aan bod: denk aan druiven, pruimen, aubergines maar eveneens felle kleuren die meer naar het roze neigen.
Combineren Paars is dus een geweldige optie als je voor chic wil gaan, maar kies dan wel voor een zachtere tint. De combinatie die bijna iedereen staat is met rood en blauw. Ben jij eerder een durfal, draag het dan met zwart of fuchsia. Neigt je kledingsstuk eerder naar bordeaux, vermijd dan een combinatie met zwart, chocoladebruin en olijfgroen. Wat wel gaat is roodbruin, roest, oranje en rood. Je kiest best niet voor een look helemaal in het paars. Draag dus ofwel voor paarse accessoires of een paarse jurk. Antraciete accessoires geven je outfit extra cachet. Wie staat met wat? Vrouwen met een donkere huidskleur, staan mooi met lavendel en lila. Heb je een bleke huid en blond haar, kies dan voor diepe kleuren als pruimpaars, maar ook bordeaux zal je doen stralen. Violet flatteert vrouwen met donker haar en lichte huid. Roodharigen kiezen best voor een blauwig paars.
Hieronder : "licht paars getint, een klein beetje maar"
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
Vandaag : Citroenen helpen afvallen
Citroen lijkt in Hollywood het ultieme ingrediënt in de strijd tegen de kilo's. Het Lemon Juice diet of het citroensapdieet, is een klassieker bij heel wat celebs.
Citroen is volgens dieetgoeroes een veilige en makkelijke manier om af te vallen en het lichaam een flinke detox te geven. De reden?
Citroensap zou het lichaam vrijmaken van giftige afvalstoffen en helpt om af te vallen. De zure vrucht bevordert de verbranding van vetten in het lichaam. Op die manier helpt citroensap de spijsvertering en verwijdert het effectief afvalstoffen die het verteren van het voedsel vertragen. Citroen stimuleert niet alleen het maagsap, maar het zit ook boordevol vitamine C.
Vol gevoel De vrucht verlaagt de bloedsuikerspiegel en helpt het constant te houden. Bovendien bevat citroen pectine, een stof dat een vol gevoel geeft en het hongergevoel doet verdwijnen.
Al jaren is het schoonheidsideaal de slanke, jonge, strakke vrouw. Met zn allen proberen we dan ook het verouderingsproces te vertragen of te verstoppen. Antirimpelcrèmes, huidbevochtigers, oefeningen voor een strakkere buik/billen/kont, in tijden van wanhoop grijpen we er allemaal wel eens naar.
De bekendste antiverouderingstips zijn bekend: niet roken, weinig alcohol drinken, uit de zon blijven, gezond eten, genoeg bewegen en minstens anderhalve liter water per dag drinken. Maar HOTNEWS ontdekte ook ook simpele handelingen die het verouderingsproces vertragen, waar je het bestaan misschien niet van af wist.
1) Vermijd plastische chirurgie Na een facelift zie je er misschien jonger uit maar de stress van een operatie doet je op slag enkele biologische jaren verouderen.
2) Tandenpoetsen voor het ontbijt. Hoewel dit nutteloos lijkt, is het beter voor je tanden. s Nachts hopen de bacteriën zich op in je mond (wat tot de onaangename smaak en/of geur kan leiden), die je tanden erg aantasten als je ontbijt zonder te poetsen. Wil je poetsen na het eten, wacht dan minstens een half uur.
3) Drink nooit met een rietje Door de specifieke beweging van je lippen terwijl je aan een rietje zuigt, ontstaan er sneller rimpels.
4) Laat je ogen regelmatig nakijken. Met de correcte bril of lenzen, voorkom je de ontwikkeling van maculopathie of een maculadegeneratie. Hierbij wordt de macula aangetast. De macula regelt het centrale zicht. Naaien of lezen bijvoorbeeld worden moeilijk. Slecht zicht kan ook een belangrijke oorzaak zijn van verkeersongelukken. Meer dan 40 procent van de chauffeurs ziet niet optimaal.
5) Eet minder vlees. Vegetariërs leven gemiddeld zon 10 tot 15 jaar langer en zijn minder vaak ziek. Door minder vaak vlees te eten, vermindert ook de kans op hart-en vaatziektes, diabetes en nierziektes.
6) Stop met het dragen van hakken. Kniebeenderen desintegreren al na verloop van tijd, bij vrouwen die stilettos dragen tot 30 procent sneller.
7) Slaap voldoende maar niet te veel. Vijf uur slapen per nacht of minder verhoogt de bloeddruk en dus de kans op een hartaanval. Slaaptekort maakt je ook minder weerbaar tegen ziektes. Bovendien krijg je zin in zoete, vette snacks die tot overgewicht kunnen leiden en niet zeer voedzaam zijn.
8) Draag een zonnebril. Blootstelling aan de zon kan leiden tot de ontwikkeling van cataracten, die tot blindheid kunnen leiden. De huid rond de ogen is ook de dunste van het hele lichaam. Door te zonnen zonder zonnebril, ontstaan snel rimpels rond de ogen. Ook met make-up en lenzen moet opgepast worden.
9) Slaap op je rug. Slapen op de zij kan permannte afdrukken in je gezicht veroorzaken
10) Sport niet te hard. Sporten met een hoge impact, zoals lopen, doe je best niet al te intensief. Ze zijn slecht voor je botten en doen arthtitis ontstaan. Dat betekent echter niet dat je niet moet bewegen. Regelmatig bewegen is belangrijk. Lange wandelingen, fietstochten en zwemmen blijven zeer geschikte sporten op alle leeftijden.
En deze tips bezorgen je een frisse huid
Tegenwoordig zie je niets dan gestresseerde mensen rondlopen, wat zich vertaalt op ieders gezicht: wallen na een nachtje (of een week) slecht slapen en dat op het moment we er goed willen uitzien. Het leven is niet eerlijk, maar geen nood, niets is verloren. Hotnews geeft je enkele tips om je huid in superconditie te houden.
Er zijn twee paden die je kan bewandelen: het zelf doen of de hulp van een specialist inroepen.
A) Je kan het zelf doen
Boosdoener nummer één voor de huid is de zon. Hoeveel weldaad en rust je ook haalt uit luieren in de zon, de bescherming van de huid is onontbeerlijk. Gebruik een zonnecrème met een voldoende hoge filter, vermijd zonnebanken en blijf uit de zon op het heetst van de dag. Je huid zal je dankbaar zijn en je vermindert de kans op huidkanker drastisch.
Roken. Stoppen met roken verbetert je gezondheid én je huid. Die zal minder vaal worden en een vroegtijdige veroudering tegengaan.
Vermijd koffie, zout, airco en alcohol. Deze werken dehydraterend, wat wil zeggen dat ze vocht uit je lichaam onttrekken, wat je lichaam (én je huid) uitdroogt. Kan je het echt niet laten, drink dan een eenheid water voor een eenheid koffie of alcohol. Bovenop die anderhalve liter die je dagelijks sowieso moet drinken welteverstaan.
Eet veel vers fruit, verse groenten en vezels. Zij verbeteren het voorkomen van je huid.
Beweeg, en liefst in open lucht. De doorstroming van je bloed en de aanvoer van zuurstof doen je huid er veel gezonder uit zien.
Leer om te gaan met stress. Stress laat zijn sporen na in je lichaam én op je gezicht.
Spoel je huid met koud water na het douchen. Dan sluiten de poriën zich en voelt je huid heerlijk zacht aan.
Een goede nachtrust doet wonderen voor je huid. Probeer daarbij voldoende, regelmatig maar niet te veel te slapen.
Reinig je huid. Vermijd hierbij gewone zepen, want deze drogen de huid uit. Maak de huid schoon met een speciaal daartoe bestemde lotion, crème of zeep. Dit is onontbeerlijk wil je een te vette huid (en dus puistjes) voorkomen. Ook make-up verwijderen, liefst voor het slapengaan, is belangrijk om irritaties te vermijden.
Als je geen te gevoelige huid hebt, kan je ook beslissen je gezicht regelmatig te scrubben of te peelen. Op die manier worden dode huidcellen verwijderd, waardoor je gezicht er een heel stuk beter uit ziet.
Zorg voor een goede dag- en nachtcrème. Hiervoor laat je wel eerst je huidtype bepalen. Een goede crème kan ervoor zorgen dat je huid frisser, jonger én minder rimpels vertoont, al zijn ze niet allemaal even even effectief.
B) Of je laat je behandelen
Of het nu een dermatoloog, schoonheidsspecialiste of plastic chirurg is, ze zijn er om jouw huid te verzorgen. Onthou vooral dat de meesten een natuurlijke look prefereren boven een babygladde huid bij een zestigplusser.
Geen enkele operatie is zonder risico en het kan dus ook gigantisch mislopen. Toch kunnen producten als Botox en Restylane relatief veilig en effectief gebruikt worden.
Visagisten kunnen je make-uptips geven. Als je laat bepalen welk je huidtype is, kan je ook beter bepalen welk product geschikt zal zijn en welk niet.
Tot slot vallen ook verkwikkende gezichtsmassages aan te raden. Vaak zijn deze in combinatie met een peeling en verzorgende crème achteraf.
Zes types bedpartners zijn er, zo blijkt uit een nieuwe seksenquête die gepubliceerd wordt in het nieuwe oktobernummer van Elle België. De types kregen sexy namen als 'de ontdekkingsreiziger', 'de baatzuchtige beffer', 'de vrome romanticus', 'de valse missionaris', 'de lustige zondaar' en 'de amoureuze acrobaat'.
Eén op drie Belgische mannen is een 'lustige zondaar', dan volgen de ontdekkingsreiziger en de valse missionaris (elk 18 procent), de amoureuze acrobaat en de vrome romanticus (elk 12 procent). Slechts 9 procent van de Belgische mannen kan een baatzuchtige beffer genoemd worden.
Maar wat houden die types nu in?
1) De lustige zondaar
Deze man vindt seks een beetje vies en kan niet genieten van vrijen. Hoe minder intimiteit, hoe beter voor hem. Deze remmingen weet hij goed te verbergen door de meest stoere verhalen te vertellen aan zijn vrienden en het hardst te lachen met pikante moppen.
Ocharme zijn vrouw, denkt u nu? Dat valt blijkbaar wel mee: de lustige zondaar is op alle vlakken gemiddeld en meestal is hij vrij tevreden over zijn bedprestaties. Maar slechts 8 procent van de vrouwen zou deze man als bedpartner kiezen, wat de meest typische Belgische bedpartner meteen de minst populaire maakt.
2) De ontdekkingsreiziger
De ontdekkingsreiziger is een jonge, ruimdenkende man die vaker seks heeft met veel meer bedpartners. Door zijn extreme interesse op seksueel vlak, jaagt dit type bedpartner de 'gemiddelde' scores de hoogte in. Hij heeft namelijk niets tegen seksspeeltjes, trio's, sodomie en zegt zelfs vaker oraal te bevredigen dan oraal bevredigd te worden.
Toch verkiest amper 9 procent van de vrouwen dit type als bedpartner en de reden daarvoor is zijn houding tegenover trouw binnen een relatie. Daarenboven is hij ook moeilijk te plezieren in bed terwijl hij van zichzelf wel vindt erg goed te zijn.
3) De valse missionaris
Dit bedtype is in het gewone leven vrij conservatief en in bed redelijk kleurloos. Seksspeeltjes zijn een vijand voor de man, en hij vindt het normaal dat seks verdwijnt met de verliefdheid. Hij heeft wel fantasieën maar deelt die niet met zijn partner 'omdat hij te veel respect heeft voor haar'.
Hypocriet als je weet dat hij best vaak vreemd gaat en het vaakst betaalt voor seks. Je zal hem geen porno zien huren of kopen in de videotheek, maar op het internet doet hij niet anders dan loeren. Dit type was ook vaker Vlaming dan Waal (22 vs 14 procent), gelovig en welgesteld. Toch verkiest ruim één op vijf vrouwen dit type lover. Een reden daarvoor had Elle niet, maar wij vragen ons af of vrouwen toch niet vallen voor de materiële stabiliteit.
4) De vrome romanticus
De vrome romanticus is al wat ouder, woont in een hoeve op het platteland, heeft een vrouw en kinderen en heeft maximaal één keer per week seks. Liefst met zo weinig mogelijk poespas, zonder seksspeeltjes.
Dit type is ook niet dol op orale seks en blijft ver weg van anale seks. Eén op drie vrouwen verkiest dit type, en dat heeft hij te danken aan zijn romantische ziel. Seks is een uiting van liefde en op ontrouw, porno kijken en masturberen zal je hem niet gauw betrappen.
5) De amoureuze acrobaat
Wie een amoureuze acrobaat vastheeft, weet dat door zijn speelse gedrag in de slaapkamer. De kamasutra, een tijgerslip, seksspeeltjes, rollenspelen of porno kijken: voor hem kan het allemaal. Het verschil met de ontdekkingsreiziger is dat de acrobaat dat het liefst doet met zijn eigen partner. Meer nog: haar genot staat bovenaan.
Hij is best tevreden over zijn bedprestaties én over die van zijn partner. De acrobaat zal ook niet gauw een scheve schaats rijden en heeft opvallend minder sekspartners gehad dan zijn collega's. Dat gedrag loont echter niet bij de vrouwen: ongeveer 16 procent verkiest dit type in bed.
6) De baatzuchtige beffer
Dit minst voorkomende type (in België althans) vindt seks een essentieel onderdeel van het leven. Voor hem is een relatie iets om zijn behoeften te bevredigen. Slechts 13 procent van de vrouwen kiest hem als bedtype, maar in realiteit komt de beffer vaker aan zijn trekken. Hij vrijt even vaak als de andere types, is zeer tevreden over zijn seksleven én is redelijk trouw.
Zijn naam dankt hij aan zijn enthousiasme orale seks te geven, zolang hij het ook terug krijgt. Van alle types faket deze man het vaakst een orgasme, en hij is ook niet erg te vinden voor seksspeeltjes of seks buitenshuis.
Wanneer weet je of een klacht ernstig genoeg is om naar de huisarts te gaan? Diverse organisaties tegen kankerbestrijding stelden een handleiding op met signalen die op kanker kunnen wijzen. Deze symptomen zijn vaak alarmerend en je laat dit dus best eens door een huisarts nakijken. Hotnews beschrijft het kankergevoel.
Om te weten wat er zich in uw lichaam afspeelt kanker is of niet, is het belangrijk om het woord juist te begrijpen. Als uw arts u zegt dat u kanker heeft, is er meestal niet veel twijfel. Als hij u zegt dat u een "gezwelletje" heeft, of een "bolletje" of een "knobbeltje", bent u al heel wat minder zeker van wat bedoeld wordt. Nog moeilijker wordt het als er ook sprake is van een "goedaardig gezwel" of moeilijke medische termen als "sarcoom" of "carcinoom". Hoe ernstig is een goedaardig gezwel? Hoeveel kans heb je nog met een kwaadaardig gezwel? In volgende paragrafen leggen we stap voor stap uit hoe normale mechanismen in het lichaam soms verstoord kunnen geraken en een gezonde harmonie omzetten in chaos.
Kanker is een verzamelnaam voor verschillende ziektes van de cellen. Alle weefsels en organen van het menselijk lichaam zijn opgebouwd uit ontelbare cellen: hersencellen, spiercellen, huidcellen enz. Normale cellen groeien en delen zich om oude cellen te vervangen. Kanker ontstaat als er iets misgaat in een cel, waardoor de normale groei van de cel ontregeld geraakt. Kankercellen beginnen zich ongecontroleerd te delen, dringen door in het omliggende weefsel en richten daar schade aan. De meeste soorten kankercellen vormen een knobbel of tumor. Bepaalde soorten kanker (bijvoorbeeld bloedkankers, zoals leukemie) vormen geen tumoren.
Celdindelng
De cel is de kleinste levende bouwsteen van het lichaam. De meeste levende wezens (zoals de mens) beginnen hun leven als één enkele cel die ontstaat door de versmelting van een eicel van de moeder met een zaadcel van de vader. Heel het lichaam met al zijn verschillende weefsels groeit door vele miljoenen opeenvolgende delingen van die ene oorspronkelijke cel. Omdat een cel die spierweefsel vormt aan heel andere eisen moet voldoen dan bijvoorbeeld een cel in vetweefsel, ontstaat er in de loop van al die delingen een specialisatie of 'differentiatie'.
Om ervoor te zorgen dat al die cellen weten wanneer ze wat moeten doen en hoe ze met andere cellen moeten samenwerken, bestaat er een complex regelsysteem dat ervoor zorgt dat elke cel 'weet' hoe ze zich moet ontwikkelen en hoe ze zich moet gedragen in haar omgeving. Zo zijn de meeste cellen sterk verankerd aan hun buurcellen en zijn ze voor hun overleven afhankelijk van een goeie samenwerking met die buurcellen.
De levensduur van een cel is niet onbeperkt. Sommige cellen hebben een normale levensduur van slechts een paar dagen, terwijl andere vele jaren overleven. Twee voorbeelden:
De binnenkant van de maag bestaat uit 'slijmvlies' dat snel groeit, maar tegelijkertijd ook snel door de maagsappen wordt verteerd. Dit klinkt misschien bizar, maar waarom zou een stukje schapenvlees wél en de maagwand niét verteren? De maag beschermt zich dus door twee mechanismen: door de maagwand sneller te laten groeien dan hij verteerd wordt en door slijm af te scheiden, dat een barrière vormt tussen de sappen en de wand.
Botweefsel daarentegen hoeft in normale omstandigheden bij een volwassen persoon niet veel meer te groeien. Wanneer een bot breekt echter, moet er toch aan veel hogere snelheid nieuw bot worden aangemaakt. Waar de groei van bot anders relatief traag gebeurt, kan een gebroken bot plots op een periode van ongeveer 6 weken volledig terug aan mekaar groeien. Dit betekent dat cellen niet alleen weten hoe ze moeten groeien, het is blijkbaar ook mogelijk om ze daarin te sturen. Met andere woorden het omliggende weefsel of andere delen van het lichaam kunnen signalen sturen naar de cellen waardoor die sneller of trager gaan delen en groeien.
Cellen zijn microscopisch klein. Een gemiddelde menselijke cel meet 10 tot 30 duizendste van een millimeter. Dat neemt niet weg, dat het ontzettend complexe fabrieken zijn waar de meest vernuftige chemische stoffen geproduceerd kunnen worden. De bijna 35.000 recepten voor deze stoffen (de genen) liggen opgeslagen in een gigantische gegevensbank, de chromosomen of het DNA. DNA is een stof die het erfelijk materiaal van elk levend organisme vormt en alle functies van de cel regelt. In principe maken cellen enkel kopieën van zichzelf. De celdeling en in het bijzonder het verdubbelen en delen van de chromosomen is een extreem ingewikkeld proces. Het is zo ingewikkeld dat het verwonderlijk is dat er niet vaker iets fout gaat.
Een gezond lichaam blijft gezond door een hele reeks mechanismen die zeer harmonieus samenwerken. In veel gevallen mag er gerust één of twee van die mechanismen wegvallen of gestoord worden, er blijven er nog voldoende andere over om te voorkomen dat er iets ernstig misloopt, zoals het ontstaan van kanker. Met andere woorden: er bestaat niet zoiets als "de" oorzaak van kanker. Vooraleer we kanker krijgen moeten er altijd meerdere dingen fout lopen. Kanker is altijd het resultaat van een samenloop van interne en externe factoren.
Oorzaken van kanker
Interne factoren Een van de interne factoren die een verhoogd risico op kanker kunnen geven, is een erfelijke of familiale gevoeligheid. Zo is de kans op borstkanker anderhalf tot drie keer groter voor vrouwen wiens moeder of zuster ooit borstkanker hadden. Dat laat veronderstellen dat er elementen in het erfelijk materiaal aanwezig zijn, die een rol kunnen spelen in deze ziekte. Wetenschappers hebben al een aantal 'genen' ontdekt, die zeer veel voorkomen bij patiënten met zulke tumoren. Een berucht voorbeeld is een fout op het BRCA1-gen, dat bij sommige mensen voorkomt (bij minder dan één procent van alle vrouwen in Vlaanderen, of in vijf tot tien procent van de vrouwen die borstkanker krijgen). De fout in het gen is overdraagbaar naar de kinderen en geeft een heel hoog risico op borstkanker. Maar niet alle vrouwen met de fout op het gen krijgen de ziekte. Dat wijst er ook op dat verschillende factoren een rol spelen in het proces om kanker te krijgen.
Soms leiden aangeboren fouten in het DNA snel en tamelijk onafhankelijk van elkaar tot kanker, in andere gevallen zijn deze fouten maar een van vele andere factoren die samen aanwezig moeten zijn om kanker te ontwikkelen.
Ook onze natuurlijke weerstand, ons immuunsysteem, kan een rol spelen. Dat immuunsysteem zorgt ervoor dat alle lichaamsvreemde stoffen (bijv. bacteriën, virussen, splinters en andere vreemde voorwerpen) aangevallen worden en vernietigd of geneutraliseerd. Wie een verzwakt immuunsysteem heeft, kán vatbaarder zijn voor sommige kankers. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die een donororgaan (lever, nier ) kregen. Deze patiënten nemen medicijnen om afstotingsverschijnselen te verminderen, maar die medicijnen verzwakken ook het immuunsysteem. Mensen met een donororgaan blijken een licht verhoogd risico te vertonen om een nieuwe kanker te ontwikkelen.
Externe factoren Een heel aantal externe factoren kunnen mee inwerken op het ontstaan van kanker: roken, veel alcohol drinken, te weinig lichaamsbeweging, blootstelling aan chemische stoffen, virussen, hormonen, een hoge dosis radioactieve straling enz.
Wat er bijvoorbeeld gebeurt bij radioactieve straling kan men het best begrijpen als kogeltjes die met een zeer grote snelheid door de DNA-structuur vliegen en er stukjes doen afbreken. Op die plaatsen wordt het DNA kwetsbaar en kunnen foute verbindingen ontstaan. Deze fouten kunnen leiden tot het afsterven van de cel, maar in uitzonderlijke gevallen ook tot het wegvallen van zelfcontrole, waardoor de cel zich ongecontroleerd kan gaan delen.
Virussen veroorzaken schade doordat ze hun eigen virale chromosomen inspuiten in onze cellen en de macht proberen over te nemen. Een voorbeeld van een virus dat in verband gebracht wordt met kanker, is het seksueel overdraagbare papilloma-virus. Het veroorzaakt genitale wratten maar wordt ook verantwoordelijk gesteld voor een deel van de baarmoederhalskankers.
In normale omstandigheden worden onze cellen maar zeer beperkt onder vuur genomen door schadelijke stoffen of stralingen. Het ontstaan van kanker hangt o.a. af van de hoeveelheid schadelijke stoffen of externe factoren en van de duur van de blootstelling. Na het ongeval met de kerncentrale in Tsjernobyl werden in Oekraïne bijvoorbeeld erg veel schildklierkankers bij kinderen vastgesteld. Gelukkig komt dit soort ongevallen zelden voor. Ook een langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden schadelijke invloeden, heeft een effect dat vergelijkbaar is met een korte felle blootstelling. Sommige stoffen blijven bovendien in het lichaam opgestapeld zitten en hebben een jarenlange negatieve invloed op de cellen.
Hoe herken je kanker?
1. Een chronische hoest of heesheid, eventueel met bloed in opgehoest slijm. 2. Moeite met slikken: als je pijn hebt tijdens het slikken, als na de maaltijd je eten niet zakt of blijft steken. 3. Een schilferend plekje of bobbeltje op je huid. 4. Problemen bij het plassen, vaker moeten plassen, pijn of bloed bij het plassen. 5. Gewichtsverlies zonder een echte aanleiding 6. Bij vrouwen: ongewoon vaginaal bloedverlies of abnormale afscheiding tussen de menstruatie. Bij mannen: pijn of klachten aan de zaadbal.
Deze klachten zijn zeker geen garantie op kanker. Ze kunnen ook op iets anders wijzen. Het is pas als deze klachten meer dan 4 weken aanhouden, dat je best een bezoekje aan de huisarts brengt. Vooral 55 plussers moeten waakzaam zijn. 2 op 3 van de kankers komen voor bij patiënten van 60 of ouder. Anderzijds zijn er klachten die echt niet kunnen wachten. Met deze symptomen stap je best zo snel mogelijk naar de huisarts:
1. Nieuwe of veranderende moedervlekken ( veranderingen qua vorm, omvang, uiterlijk, jeuk of bloeden). 2. Een verdikking of bobbeltje in de borst, zaadbal, hals oksel, lies of ergens anders in je lichaam. 3. Ongewoon bloedverlies, zowel vaginaal als bij het plassen of het ophoesten. 4. Een veranderde stoelgang zonder duidelijke aanleiding of bloedverlies en/of slijm bij de ontlasting.