Een boekje opendoen over gemiste kansen.
Alle districten hebben hun lokaal cultuurbeleidsplan opgesteld.
Alle districtsraden hebben hun lokaal cultuurbeleidsplan goedgekeurd.
Verschillende malen hebben de kleine partners binnen de meerderheid van de districtsbesturen en individuele mandatarissen er op gewezen dat de bibliotheken binnen het cultuurbeleid van de districten meer aandacht verdienden. Het lokaal cultuurbeleidsplan was het instrument bij uitstek om een belangrijk signaal naar het schepencollege te sturen, namelijk dat er geen afbouw van de lokale werking zou aanvaard worden zonder overleg en een inhoudelijk debat met de betreffende districtsraden. Onder (druk) het mom van deskundig advies, werden de lokale mandatarissen van de meerderheidspartijen, aangemaand om de adviezen met betrekking tot de bibliotheken te minimaliseren of heel algemeen te houden.
Door in de lokale culturele beleidsplannen geen duidelijke standpunten in te nemen rond de wijkfilialen zijn ze nu een vogel voor de kat.
Ik licht ze uit het cultuurbeleidsplan 2008-2013 per district en enkel specifieke doelstellingen en beschrijvingen waarbij de bibliotheken worden vermeld.
Antwerpen :
Het district Antwerpen heeft opgenomen dat ze toch minstens 6 vestigingen nodig hebben.
"1.4. Het district coördineert en optimaliseert het wijkgericht cultuuraanbod van alle stedelijke diensten".[1]
"2.3. De integratie van de bestaande onthaalfuncties van de bibliotheken en cultuurcentra tot een multifunctioneel geheel, zoals op Sint-Andries, Luchtbal en Linkeroever.
2.4. Bibliotheekdiensten moeten toegankelijk zijn voor alle wijken en de collecties moeten voldoende uitgebreid en gevarieerd zijn.
2.4.1. Het district onderscheidt volgende zones waarbinnen een volledig bibliotheekaanbod verzekerd dient te zijn of blijven: centrum (binnen de leien), Antwerpen-Noord (2060), Antwerpen-Zuid (2018), Kiel, Linkeroever en Luchtbal. Binnen deze zones dient een volledig aanbod verzorgd te worden door één of meerdere vestigingen.
2.4.2. In buurten waar geen bibliotheekgebouw is en waar toch nood is aan bibliotheekdiensten, biedt de bibliotheek alternatieve vormen van kwalitatieve dienstverlening aan."[2]
Berchem:
Een uitzondering op de regel met de duidelijkste inhoud: "Wij willen onze 3 filialen behouden!"
OD1.8 Het district wil bij de stedelijke overheid pleiten voor het behoud van drie bibliotheken in Berchem.
OD1.9 Tegen 2013 is het masterplan Berchemse bibliotheken uitgevoerd zodat het aanbod en de keuzemogelijkheden voor alle Berchemnaars gegarandeerd kunnen blijven.
OD2.4 Tegen 2010 heeft de bibliotheek contacten gelegd met alle scholen in Berchem, zij stelt per school een contactpersoon aan die jaarlijks de scholen bezoekt (kleuter, basis, middelbaar).
OD2.7 De bibliotheek biedt tegen 2010 minstens éénmaal per jaar een laagdrempelige cursus aan, die de deelnemer technieken aanleert om de computer efficiënter te gebruiken thuis of in de bibliotheek, met afstemming op bestaande initiatieven van lokale partners.
OD2.8 Tegen 2011 organiseert de bibliotheek jaarlijks minstens één project met de lagere scholen.
OD2.9 Tegen 2012 organiseert de bibliotheek jaarlijks minstens één project met de middelbare scholen.
OD3.8 Vanaf 2009 en minstens éénmaal per jaar kunnen kwaliteitsvolle werken van beginnende kunstenaars een forum krijgen in de bibliotheek.
OD3.11 De bibliotheek en ccBe brengen vanaf 2008 minstens één maal per jaar een uitgebreid literair programma in samenwerking met socioculturele partners.
OD3.12 De bibliotheek en ccBe organiseren vanaf 2008 minstens éénmaal per jaar een activiteit met de Berchemse Academie voor Muziek en Woordkunst van Berchem en de Academie voor Beeldende Kunst van Berchem.
OD3.13 De bibliotheek en het district (jeugd en cultuur) organiseren vanaf 2008 jaarlijks tijdens de jeugdboekenweek één activiteit.
OD3.14 De bibliotheek en ccBe organiseren vanaf 2010 minstens één maal per jaar een jeugdactiviteit.
OD3.18 De Academie voor Muziek en Woordkunst van Berchem start in 2008 in samenwerking met de bibliotheek een cursus Literaire Creatie (Schrijfcursus).
OD3.26 Tegen 2012 zal de bibliotheek één tentoonstelling van een gerenommeerde kunstenaar opzetten.
OD6.2 Het district en de bibliotheek zullen vanaf 2008 de communicatie en promotie rond de Erfgoeddag en de Open Monumentendag optimaliseren.
OD6.3 Voor de ontsluiting van het immateriële, mondelinge erfgoed zoekt het district en de cultuurraad samenwerking met buurtwerk Posthof en de bibliotheek zodat tegen 2011 het "Buurtverhalen"-project een verlengstuk krijgt in minstens één andere wijk.
OD7.5 Tegen 2007 biedt de bibliotheek een structuur en een specifiek takenpakket voor minstens twee personen uit een sociaal begeleidingsproject. (maximaal 2 x 20 uur per jaar).
OD7.7 Tegen 2009 werkt de bibliotheek in overleg met de seniorenraad minstens één actie per jaar uit voor senioren.
OD7.8 Tegen 2010 biedt de bibliotheek een rondleiding op maat voor specifieke doelgroepen: anderstaligen, nieuwe inwoners in Berchem, slechtzienden, laaggeschoolden, senioren.
OD7.15 De Academie voor Beeldende Kunst van Berchem wil de cross-over tussen verschillende culturen stimuleren via de schoolkinderen in Berchem en werkt hiervoor in samenwerking met de bibliotheek en de basisscholen een literatuurproject en tentoonstelling uit onder de naam "Mijn Familie".
OD8.5 Tegen 2010 ontwikkelen ccBe en de bibliotheek jaarlijks met de dienstencentra en buurtwerk Posthof een project dat gemeenschapsvorming tot doel heeft.
OD9.3 Tegen 2010 is de totale Antwerpse bibliotheekcollectie beschikbaar, raadpleegbaar en leverbaar in de Berchemse bibliotheken.
Borgerhout:
Het bestaande filiaal wordt niet vermeld, wel een pleidooi voor een volledig nieuw filiaal.
Tegen 2013 voorziet de stad een volwaardige bibliotheek in Borgerhout. In overleg met het districtsbestuur, Cultuurcentra Antwerpen wordt er naar een geschikte plaats gezocht, met voorkeur in de omgeving van Den Bretel (OD3). In 2009 start de Bibliotheek met de opmaak van een voorstel.
De bibliotheek organiseert minstens één keer per jaar een literair evenement in samenwerking met lokale culturele partners (OD29).
Tegen 2013 biedt het district, Cultuurcentra Antwerpen en de bibliotheek een Borgerhouts programma aan dat gericht is naar een divers publiek. Vermits de bevolking voor een groot deel uit allochtonen bestaat moeten hier extra inspanningen worden ondernomen (OD67)
Tegen 2013 biedt de bibliotheek een programma aan op maat voor specifieke doelgroepen : kansarmen, anderstaligen, nieuwkomers, slechtzienden, laaggeschoolden, senioren... (OD77).
Tegen 2013 hebben de Antwerpse bibliotheken een werking uitgebouwd in Borgerhout en zal dus ook de volledige collectie gemakkelijk raadpleegbaar zijn voor de Borgerhoutenaar (OD99).
Tegen 2013 is er een overeenkomst tussen het district, cultuurcentra Antwerpen, de bibliotheek en alle Borgerhoutse scholen om jongeren toe te leiden naar cultuur. Bij het opstellen van de jaarplanning worden de scholen actief betrokken.
Deurne :
Spreekt niet over filialen. De bib wordt heel sporadisch vermeld.
Ook de bibliotheek en het cultuurcentrum van Deurne doen de nodige inspanningen om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen aan hun activiteiten door het aanbod aan te passen, omkaderende activiteiten te organiseren enz
Deurne heeft méér podia dan enkel het cultuurcentrum, de musea en de bibliotheken. Deurne is groot en heeft veel, goed verborgen, aangename plekken. Het cultuurcentrum, de musea en de bibliotheken willen graag op verrassende locaties spelen, zodat we Deurne allemaal wat beter leren kennen en meer genieten van onze woonomgeving.
De gebruikers van de bibliotheek die minder mobiel zijn, ondervinden geen fysieke of mentale drempels bij het ontlenen van boeken. We denken in de eerste plaats aan het project Bib@Huis.
Ekeren :
Over Mariaburg wordt gezwegen, wel een pleidooi om Brasschaat te vragen om een "efforreke" te doen.
"Duidelijke taakafspraken rond aanbod, publiekswerking, uitbreidingsactiviteiten en vormingsactiviteiten van
de Ekerse hoofdbibliotheek als belangrijke actor bij de uitvoering van het Ekers cultuurbeleid.
Het district onderschrijft het uitbreidingsvoorstel, ingediend door de lokale bibliotheekverantwoordelijke, en ondersteunt de uitvoering ervan."[3]
"Het zou een goed idee zijn om te overleggen met de buurgemeente Brasschaat ivm het beter bedienen van de Ekerse wijk Donk vanuit hun wijkbibliotheek."[4]
Wanneer je het bestuursakkoord leest staat er:
OD 3.6. Een laagdrempelig en gevarieerd aanbod leidt mensen naar cultuur
Actie 3.6.1. We behouden de wijkbibliotheek in Mariaburg en voeren onderhandelingen met Brasschaat
voor het beter bedienen van de wijk Donk vanuit de wijkbibliotheek Vriesdonk.
Dat is de gemiste kans: in het cultuurbeleidsplan is een klein stukje tekst "vergeten": "We behouden de wijkbibliotheek in Mariaburg". Toch wel vrij belangrijk denk ik dan zo...
Hoboken :
Hebben maar 1 bib. Halen wel aan dat dit zeker niet voldoende is.
De bibliotheek slaagt erin een heterogeen publiek aan te trekken dankzij de laagdrempeligheid van ruime openingsuren en talrijke collecties. Het gebouw is ietwat gedateerd en verdient zeker een opfrissing. De bibliotheek wil in dit kader niet alleen actief zijn in het centrum maar ook de blinde vlekken bedienen: Zwaantjes, Moretusburg en Polderstad met zogenaamde bibpunten. Deze omvatten een basiscollectie (populaire fictie/nonfictie,jeugd als volwassenboeken).
De bibliotheek wil ook een forum bieden aan beginnende kunstenaars van het district. Tevens wil de bibliotheek contacten leggen én onderhouden met alle scholen (kleuter-, de basis- en de middelbare) op het grondgebied van het district. Hierbij speelt de (nieuwe) bibliobus een rol. De bibliotheek pleit ook voor een ruim en gevarieerd aanbod van alle soorten informatie dragers beschikbaar voor de inwoners van het district. In het verleden richtte de bibliotheek in samenwerking met digipolis cursussen pc-gebruik in.De bibliotheek wil dit opnieuw organiseren toegespitst op volgende doelgroepen: nieuwe inwoners, senioren,kinderen, niet nederlandstaligen....als het ware cursussen op maat. Het district ijvert ook om van de bibliotheek een ontmoetingsplaats te maken voor reflectie, verkenning en verrijking van culturen. De bibliotheek dient dan ook uitgerust te zijn met meer pc's, opslag en printmogelijkheden naast boeken, cd's en dvd collecties.
Het netwerk van Antwerpse openbare bibliotheken is een surplus voor de bevolking van het district. De volledige collectie is raadpleegbaar via pc. Beschikbaarheid en leverbaarheid van de materialen kunnen een meerwaarde zijn voor de gebruikers.
De bibliotheek wil als kennis en ontmoetingscentrum fungeren bij het ontvangen van de groepen Centrum Volwassenen Onderwijs en tweede kans onderwijs. In samenwerking met digipolis terug cursussen organiseren toegespitst op volgende doelgroepen: nieuwe inwoners, senioren, kinderen, niet nederlandstaligen...als het ware cursussen op maat. Tevens werkt de bibliotheek mee aan het ADAM project (Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen).
SD 3 De bibliotheek moet haar dienstverlening uitbreiden
ND 3 De bibliotheek wil de blinde vlekken in het district bedienen
OD.3.1. De bibliotheek wil tegen 2013 de blinde vlekken in het district bedienen met zogenaamde bibpunten zoals Zwaantjes, Moretusburg en Polderstad.
OD 3.2. Tegen eind 2007 is het project bib aan huis - waarbij de minder mobiele gebruikers van de Hobokense bibliotheek bereikt worden - operationeel.
ND 4 Tegen 2013 van de bibliotheek een ontmoetingsplek maken van reflectie, verkenning en verrijking culturen
OD 4.1. De bibliotheek moet uitgerust zijn met toegankelijke pc's, opslagruimte en printmogelijkheden en andere informatiedragers.
OD 4.2. De bibliotheek biedt een expo-forum aan beginnende kunstenaars.
OD 4.3. De bibliotheek heeft contact en overleg met alle scholen (kleuter, basis en middelbaar) om de bibliobus efficiënt in te zetten.
SD 2 Tegen 2013 biedt de bibliotheek een dienstverlening op maat aan ten aanzien van diverse doelgroepen
OD 5.1. In samenwerking met Digipolis cursussen op maat voor scholen, nieuwkomers, anderstaligen uitwerken.
Berendrecht-Zandvliet-Lillo :
Een zeer beperkt plan.
2.4. Culturele infopunten in CO De Schelde, het districtshuis, bibliotheek Viswater en het dienstencentrum worden geëvalueerd en geoptimaliseerd.
Merksem:
Een heel algemeen plan met een degelijke inhoud, doch zonder enige verwijzing naar de bibliotheek.
Wilrijk:
Geen specifieke verwijzing naar de 2 huidige filialen: wel een duidelijke verwijzing naar blinde vlekken.
De openbare bibliotheek legt sterk de nadruk op de educatieve en informatieve functie zodat door een betere informatievoorziening en het beter kunnen omgaan met digitale informatiebronnen de cultuurcompetentie
van de mensen verhoogt
OD 1.3.1. De bibliotheek organiseert toeleidingsactiviteiten rond de digitale kloof.
OD 1.3.2. Door het ter beschikking stellen van de nodige infrastructuur ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot een computer.
De openbare bibliotheken en het cultuurcentrum streven naar een maximale toegankelijke en bereikbare dienstverlening voor alle inwoners van het district
OD 3.4.1. Wilrijk investeert in het uitbouwen van initiatieven om ook minder mobiele inwoners gebruik te laten maken van het aanbod van de openbare bibliotheken
OD 3.4.1. De bibliotheken bereiken onvoldoende de wijken Valaar en Oosterveld-Elsdonk. We willen nagaan hoe we deze blinde vlekken toch kunnen bedelen, door middel van bib aan huis, bibpunt, ...
OD 3.4.2. Het cultuurcentrum spreidt zijn aanbod over het volledige district.
Als je het Cultuurbeleidsplan 2008-2013 leest, kan je tussen de lijnen al opmaken dat het signaal voor de afbouw al gegeven is. Vooral in Berchem had men dit blijkbaar door. Dit zou een synthese zijn van de cultuurbeleidsplannen van de districten en het resultaat van een overleg met alle belangrijke actoren.
Uit het cultuurbeleidsplan 2008-2013:
Het bestaande netwerk van bibliotheekdiensten wordt zodanig uitgewerkt dat een variatie aan mogelijkheden ontstaat zodat 90% van de Antwerpse bevolking op maximum 1,5 km van zijn woning een contactpunt heeft met een bibliotheek met een minimum aanbod. In alle districten wordt een moderne ankerbibliotheek uitgebouwd. De ankerbibliotheken bieden een representatief aanbod, inclusief diensten voor anderstaligen en een hoogstaand aanbod van computers (toegang tot digi-info). Contactpunten vervolledigen en complementeren het aanbod, ze kunnen diverse vormen aannemen: grote ankerbibliotheken, vertelhuizen, mobiele dienstverlening of kleinschalige initiatieven in samenwerkingsverband met andere partners. Kleinschalige initiatieven bieden beperkte service, maar garanderen de raadpleging van de catalogus en de levering van materialen.
Voor de bibliotheken werd een voorstel uitgewerkt waarbij alle districten - op basis van hun werkgebied en inwonersaantal - over een volledig nieuwe of vernieuwde bibliotheek kunnen beschikken (geraamd op totale investeringskost van 46 miljoen EUR). Voor de komende legislatuur wordt expliciet gekozen om de beschikbare investeringsmiddelen voor een totaal van 20 miljoen EUR in te zetten voor nieuwe bibliotheekprojecten in Wilrijk, Borgerhout, Deurne en Antwerpen-Zuid. Daarnaast zijn middelen voorzien voor de instandhouding van de bibliotheekwerking in de andere districten. Per district wordt samen met lokale partners en besturen een vernieuwd bibliotheekprofiel uitgewerkt.
Om de openheid en toegankelijkheid te verhogen worden transparante en klantvriendelijke openingsuren aangeboden gebaseerd op de normen van de Vlaamse overheid. De openingsuren van de ankerbibliotheken in de districten worden uitgebreid, de openingsuren van de kleinere voorzieningen worden kritisch geëvalueerd.
OD 1 De ontwikkeling van een totaalplan voor de bibliotheken en de inbedding in de stadsontwikkeling en het Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen: De densiteit en de performantie van de bibliotheek in het stedelijk weefsel wordt in kaart gebracht en gemeten met een set van resultaatsindicatoren.
OD 2 De realisatie van een masterplan bibliotheken voor district Wilrijk in 2008 : In Wilrijk wordt een nieuwe ankerbibliotheek gebouwd. De vestigingen De Bist en Kaeck worden gesloten. Het klantenaanbod en bibliotheekprofiel resulteren in een actualisering van de collecties en diensten. Het nieuwe profiel wordt uitgewerkt in overleg met de belangrijkste partners op lokaal niveau. De opening van de nieuwe ankerbibliotheek wordt ondersteund door een degelijk communicatieplan en een gevarieerd promotieaanbod. Intern wordt een begeleidingstraject opgezet voor de medewerkers zowel inzake bibliotheektechnische vaardigheden als inzake sociale en communicatieve competenties. Stedelijke investering: 5.100.000 EUR Timing: 2008
OD 3 De vernieuwing van de bestaande bibliotheekwerking voor district Merksem in 2008 : In Merksem worden geen nieuwe investeringen voorzien. Maar het bibliotheekprofiel en klantenaanbod worden in overleg met de partners op lokaal niveau herbekeken waarbij vooral een betere spreiding van diensten op maat wordt nagestreefd. De vernieuwde werking wordt ondersteund door een degelijk communicatieplan en gevarieerd promotieaanbod. Intern wordt een begeleidingstraject opgezet voor de medewerkers zowel inzake bibliotheektechnische vaardigheden als inzake sociale en communicatieve competenties.
OD 4 De realisatie van een masterplan bibliotheken voor district Borgerhout in 2009 : In Borgerhout wordt een nieuwe locatie gezocht voor een ankerbibliotheek. Aansluitend wordt de werking van huidige bibliotheekfilialen Vredegerecht, Zurenborg en Isabella verplaatst of herbekeken. Het bibliotheekprofiel en het klantenaanbod resulteren in een geactualiseerd aanbod van collecties en diensten dat complementair is aan het reeds bestaande bibliotheekaanbod en dat rekening houdt met het specifieke werkgebied. Dit profiel wordt vooraf besproken met de belangrijkste partners op lokaal niveau. De nieuwe werking wordt ondersteund door een degelijk communicatieplan en een gevarieerd promotieaanbod. Intern wordt een begeleidingstraject opgezet voor de medewerkers zowel inzake bibliotheektechnische vaardigheden als inzake sociale en communicatieve competenties. Stedelijke investering: 3.812.000 EUR Timing: 2009
OD 5 De vernieuwing van de bestaande bibliotheekwerking voor district Berendrecht-Zandvliet-Lillo in 2009 : In Berendrecht-Zandvliet-Lillo worden geen nieuwe investeringen voorzien. Maar het bibliotheekprofiel en klantenaanbod worden in overleg met de belangrijkste partners op lokaal niveau bekeken waarbij vooral een ruimere spreiding van diensten op maat wordt nagestreefd. De vernieuwde werking wordt ondersteund door een degelijk communicatieplan en gevarieerd promotieaanbod. Intern wordt een begeleidingstraject opgezet voor de medewerkers zowel inzake bibliotheektechnische vaardigheden als inzake sociale en communicatieve competenties.
OD 6 De realisatie van een nieuwe ankerbibliotheek voor district Deurne in 2010 : In Deurne worden investeringsmiddelen voorzien voor een nieuwe ankerbibliotheek. Hierbij wordt een centrale ligging, liefst in combinatie met andere stedelijke partners, gezocht. Een combinatie met het districtshuis is budgettair een haalbare optie. Aansluitend wordt de werking van huidige bibliotheekfilialen Couwelaer, Morckhoven en Zwarte Arend verplaatst of herbekeken. Het aanbod voor Deurne-Zuid wordt herbekeken. Het bibliotheekprofiel en het klantenaanbod resulteren in een geactualiseerd aanbod van collecties en diensten. Dit profiel wordt vooraf besproken met de belangrijkste partners op lokaal niveau. De nieuwe werking wordt ondersteund door een degelijk communicatieplan en een variatie aan promotieactiviteiten. Intern wordt een begeleidingstraject opgezet voor de medewerkers zowel inzake bibliotheektechnische vaardigheden als inzake sociale en communicatieve competenties. Stedelijke investering: 5.020.000 EUR Timing: 2010
OD 7 De vernieuwing van de bestaande bibliotheekwerking voor district Ekeren in 2011: In Ekeren worden geen nieuwe investeringen voorzien. De vestiging in Mariaburg krijgt een ruimere culturele functie in samenwerking met andere partners. Het bibliotheekprofiel en klantenaanbod worden in overleg met de belangrijkste partners op lokaal niveau herbekeken waarbij vooral een ruimere spreiding van diensten op maat wordt nagestreefd. De vernieuwde werking wordt ondersteund door een degelijk communicatieplan en variatie aan promotieactiviteiten. Intern wordt een begeleidingstraject opgezet voor de medewerkers zowel inzake bibliotheektechnische vaardigheden als inzake sociale en communicatieve competenties.
OD 8 De vernieuwing van de bestaande bibliotheekwerking voor district Hoboken in 2011: In Hoboken worden geen nieuwe investeringen voorzien. Het bibliotheekprofiel en klantenaanbod worden in overleg met de belangrijkste partners op lokaal niveau bekeken waarbij vooral een ruimere spreiding van diensten op maat wordt nagestreefd. De vernieuwde werking wordt ondersteund door een degelijk communicatieplan en variatie aan promotieactiviteiten. Intern wordt een begeleidingstraject opgezet voor de medewerkers zowel inzake bibliotheektechnische vaardigheden als inzake sociale en communicatieve competenties.
OD 9 De vernieuwing van de bestaande bibliotheekwerking voor district Berchem in 2011: In Berchem worden geen nieuwe investeringen voorzien. De werking van de huidige filialen wordt grondig geëvalueerd. Het bibliotheekprofiel en klantenaanbod worden in overleg met de belangrijkste partners op lokaal niveau bekeken waarbij vooral een ruimere spreiding van diensten op maat wordt nagestreefd. De vernieuwde werking wordt ondersteund door een degelijk communicatieplan en variatie aan promotieactiviteiten. Intern wordt een begeleidingstraject opgezet voor de medewerkers zowel inzake bibliotheektechnische vaardigheden als inzake sociale en communicatieve competenties.
OD 10 De realisatie van een nieuwe bibliotheek voor Antwerpen-Zuid en de verdere vernieuwing van het bibliotheekaanbod in het district Antwerpen in 2012 : In Antwerpen worden investeringsmiddelen voorzien voor een nieuwe bibliotheek in Antwerpen-Zuid. Hierbij wordt een centrale ligging, liefst in combinatie met andere stedelijke partners, gezocht. Aansluitend wordt de werking van huidige bibliotheekfilialen Brederode, Isabella en Zurenborg verplaatst of herbekeken. De vestigingen worden gesloten. In Luchtbal, Kiel, Linkeroever, Antwerpen-Noord en de kernstad Antwerpen krijgen de bibliotheken een restyling. Het bibliotheekprofiel en het klantenaanbod resulteren in een geactualiseerd aanbod van collecties en diensten dat complementair is aan het reeds bestaande bibliotheekaanbod in de binnenstad. Dit profiel wordt vooraf besproken met de belangrijkste partners op lokaal niveau. De nieuwe werking wordt ondersteund door een degelijk communicatieplan en een variatie aan promotieactiviteiten. Intern wordt een begeleidingstraject opgezet voor de medewerkers zowel inzake bibliotheektechnische vaardigheden als inzake sociale en communicatieve competenties. Stedelijke investering: 3.500.000 EUR Timing: 2012
[1] http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Districten/Antwerpen/Cultuur/CBP08.13%20strat%20doelstellingen.pdf
[2] http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Districten/Antwerpen/Cultuur/CBP08.13%20strat%20doelstellingen.pdf
[3] http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Districten/Ekeren/Cultuurbeleidsplan.pdf
[4] http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Districten/Ekeren/Cultuurbeleidsplan.pdf
01-04-2011 om 00:00
geschreven door Chil 
|