Bron : GVA 21-3-11 standpunt Hoe zou het toch zijn met de Oosterweel? Een halfjaar nadat de Vlaamse regering heeft besloten om de Lange Wapper onder de grond te duwen, is het doodstil geworden in dat dossier.
Volgens de oppositie is er sindsdien niets meer gebeurd, maar dat klopt niet. In werkelijkheid vereisten de nieuwe beslissingen een hoop technisch en juridisch studiewerk, dat de voorbije maanden in alle discretie is verricht.
Een grote winst voor Antwerpen in vergelijking met het verleden is de beslissing om het knooppunt A12/E19 in Ekeren te verbinden met diezelfde E19 in Wilrijk, via de rotonde van Wommelgem en de vaak vervloekte R11 (Krijgsbaan). Dat plan leidt veel doorgaand verkeer rond de stad, zodat de Ring wordt ontlast. Volgens kersverse informatie is de regering van plan om die nieuwe verbinding - die A111 gaat heten - zo veel mogelijk te ondertunnelen met zo weinig mogelijk kruispunten. Dat is goed nieuws voor de inwoners van de gemeenten in de zuidoostelijke rand.
Alarmerend vind ik dan weer het signaal dat de Oosterweelverbinding toch de eerste prioriteit zou krijgen in het masterplan voor de mobiliteit. Het angstvisioen dat daarbij opdoemt, is dat hetzelfde kan gebeuren als destijds met de grote en kleine Ring. De kleine kwam er, de grote niet. Gevolg: een totaal onverantwoorde situatie waarbij anno 2011 al het doorgaand verkeer dwars door Antwerpen dendert. Een ramp voor de leefbaarheid van de stad.
Het zou veel beter zijn om de timing van de projecten om te draaien: eerst de A111, pas daarna de Oosterweel. Zo realiseer je de facto een aanzienlijk deel van de grote Ring en maak je een reeks historische fouten goed. Het geeft bovendien de mogelijkheid om de effecten van die ingreep op de kleine Ring te bekijken. Misschien heeft de actiegroep stRaten- generaal wel gelijk en zal blijken dat de Oosterweelverbinding niet meer nodig is. Zo kan dan mooi drie miljard euro worden uitgespaard.
Het zou wel eens kunnen dat de Vlaamse regering deze week in het mobiliteitsdossier een paar knopen doorhakt. Ook over de half afgewerkte heraanleg van de Leien. Volgens onze informatie zou de tweede fase starten in 2013 en worden voltooid in 2015. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. We kijken vooral uit naar de aanleg van het Operaplein, want het ontwerp van de Spaanse architect Manuel de Sola Morales ziet er erg mooi uit.
Door Lex Moolenaar
|