Bron GVA
29/3/11
Vandaag organiseert gouverneur Cathy Berx in het Provinciehuis een ontmoeting met gebruikers en omwonenden van de R11, in de volksmond: de Krijgsbaan. De beruchte gewestweg heeft eind vorig jaar verrassend een hoofdrol gekregen in het Masterplan 2020 voor de Antwerpse mobiliteit. Voordat de definitieve plannen vorm krijgen, wil de Vlaamse overheid inspraak organiseren. Dat is een belangrijke les die ze van de dramatische ondergang van de Lange Wapper heeft geleerd.
Antwerpen suggereert ook om vanaf die E19 een stukje verder te gaan tot aan de aansluiting met de A12 naar Boom. Ook de gemeenten en districten langs de R11 - Wommelgem, Deurne, Borsbeek, Mortsel en Wilrijk - zullen ongetwijfeld eigen wensen en accenten toevoegen.
Nog voor de zomer wordt van gouverneur Berx verwacht dat ze een streefbeeldstudie bezorgt aan Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). De tijd dringt, want volgend jaar wordt het stuk R11 aan de luchthaven van Deurne ondertunneld. En wanneer dat gebeurt, zou er ook duidelijkheid moeten zijn over de globale visie op de gewestweg.
De ondertunneling van de R11 is een fantastische zaak voor zowel stad als rand, op voorwaarde dat niet voor halve oplossingen wordt gekozen. Als het doorgaand verkeer van het lokale verkeer wordt gescheiden, dan wordt eindelijk een belangrijk deel van de Grote Ring (R2) gerealiseerd. Als daarna ook de geplande ondergrondse verbinding Wommelgem- Ekeren (A102) er komt, dan is dat een zegen voor de Antwerpse mobiliteit en de leefbaarheid, omdat veel doorgaand verkeer in dat geval de Ring niet meer hoeft te gebruiken. Misschien wordt daardoor de Oosterweelverbinding zelfs overbodig.
Maar nogmaals, dan moet er wel radicaal voor ondertunneling worden gekozen. Als fi- nanciële of technische beslommeringen zouden leiden tot een halfslachtig R11-gedrocht met hier en daar een tunneltje of een open sleuf, dan is van een verbetering van de huidige situatie nauwelijks sprake.
Door Lex Moolenaar
|