Bron : GVA - 03/03/2011

03/03 Betekent ‘tot’ hetzelfde als ‘tot en met’? Volgens Jos Hermans is dat niet zo. Hij vecht zijn parkeerboete aan.
Advocaat Jos Hermans parkeerde zaterdag zijn wagen op het Kristus Koningplein in Ekeren. Hij kreeg een parkeerretributie van 23 euro omdat hij zijn parkeerschijf niet had gelegd.
“Dat moest ook niet”, zegt Hermans. “Het reglement stelt dat je de parkeerschijf alleen van maandag tot zaterdag moet gebruiken, dus niet tot en met zaterdag. De parkeerwachters mochten me dus niet beboeten. Ik vecht dit aan.”
Taaldatabank
De taaldatabank van de VRT biedt geen uitsluitsel. “De betekenis van het woord ‘tot’ is dubbelzinnig”, staat op de website te lezen. “Je duidt er een grens mee aan, maar soms is die ingesloten en soms niet. Vooral als ‘tot’ met een datum wordt gecombineerd, is het dubbelzinnigheid alom.
Gek genoeg kun je een lijn trekken tussen Vlaanderen en Nederland. Voor een Vlaming is de genoemde datum doorgaans inbegrepen, voor een Nederlander doorgaans niet.”
Om elke dubbelzinnigheid uit te sluiten zou het Antwerpse parkeerbedrijf GAPA toch beter ‘tot en met’ gebruiken? “Dat zou alles nog onduidelijker maken”, zegt Cynthia Van der Linden van GAPA. “In de wegcode wordt bij verkeersborden alleen ‘tot’ gebruikt. Als wij zouden afwijken, ontstaat er verwarring.
Meneer Hermans kan de boete aanvechten voor de rechtbank, maar bij eerdere uitspraken vond de rechter steeds dat ook de datum na ‘tot’ ingesloten is.”
SVW
|