Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
  • LP Boon - tentoonstelling - Achturenhuis -
  • Spaanse burgeroorlog
  • bruggepensioneerden eco watcher... deel 154
  • Corona wat?
  • Kafka, gedicht voor 'ik Caroline'
  • De toestand is hopeloos, maar niet enstig!
  • ambtenaren in de frontlinie tegen.... Corona!
  • Corona - stopzetting Achturencultuur
  • Ik Caroline!
  • Opinie: Engagement of Meritocratie?
  • Arm maar proper deel 144
  • sport is de spiegel van de maatschappij - deel 143
  • Nieuwjaar 20 PVDA Kortrijk
  • KWARTDRAAI LINKS (deel 140)
  • voorsmaakje van achturencultuur
  • kwartdraai links 135
  • kwartdraai links 134
  • kwartdraai links deel 133
  • Kwartdraai links 22 nov 19
  • .De bruggepensioneerde economiewatcher( 15 November 2019)
  • KWARTDRAAAI LINKS (deel 127)
  • Amougies 50 jaar geleden... getuigenis
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • ABVV Westvlaanderen
  • Linx+ Westvlaanderen
  • Pittig nieuws uit de stad Kortrijk
  • Ongetwijfeld het beste restaurant in Kortrijk
  • Franse krant - ieder jaar gaan we naar hun feest
  • 1 mei te Kortrijk
  • ACOD
  • de website voor syndicalisten!
  • ACOD West-Vlaanderen
  • Kortrijk, een andere kijk door Frans Lavaert
    Foto
  • uniek reiscafé in Kortrijk - Antipode
  • Reflex
  • ook in ieper bestaat linx+
  • meer dan bommen en granaten... SEMTEX
  • linx+ Harelbeke bestaat ook...
  • unie der zorgelozen kortrijk... sociaal, theater,... en zeer goed!
  • sociaal, links, strijdbaar... pvda!
  • Viva SVV Kortrijk
  • Live @ Kortrijkse gemeenteraad
  • nog een andere visie over kortrijk
  • internationale solidariteit...het FOS
  • een nieuwe wereld in persland... de Wereld Morgen..
  • Vonkisten aller landen....
  • philippe decoenbe blogt
  • MO noord/zuid tijdschrift...
  • 15 decemberbeweging
  • Wakker Kortrijk of satire??
  • Kortrijk scheef bekenen, satire of waarheid?
  • CC Marianne ook in Kortrijk
  • Op reis... Eerst Wegwijzer Brugge effe surfen... Praktische reistips van reizigers!
  • vrijzinnig centrum Mozaïk Kortrijk
  • buda - de betere fim, optredens,... in K-town
  • Pittem en zijn Gaucho's...
  • Marke = Van De Wiele & ferro van het ABVV
  • Cultuur en zijn web
  • granma - de gazet uit Cuba
  • Lieven Vanhoutte beziet het leven, zoals het is...
    Foto
    linx+ links
  • roeselare - de brug
  • foto streuvels Avelgem
  • cc geluwe
  • cc harelbeke
  • cc ieper
  • gaucho's uit pittem
  • cc marianne
  • linx+ westvlaanderen
  • linx+ nationaal
  • De Brug Kortrijk
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    domeinen
    www.bloggen.be/domeine
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    joggingclubmelsen
    www.bloggen.be/jogging
    Zoeken in blog

    achturencultuur
    de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk
    Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
    01-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandmenu januari 2008

    Eindejaarsmenu

    Laten we het eenvoudig houden, de kok moet ook mee aan tafel. Zowel de Bretoense soep als de Baskische kip kunnen een dag van tevoren bereid worden ; de kip smaakt zelfs nog beter na een nachtje trekken. Het nagerecht is Grieks. Alle recepten zijn voor 4 personen en kunnen mits enig rekenwerk aangepast worden voor minder of meer eters. Smakelijk en de beste rode wensen voor het nieuwe jaar.

    Romige uiensoep

    La mitonnée

    300 g uien, gepeld en in plakken gesneden

    6 dl melk

    2,5 dl kippenbouillon

    1 kruidnagel

    100 g (oud) witbrood, in blokjes gesneden

    Zout en versgemalen peper

    65 g boter

    Doe de uien, de melk, de kippenbouillon, de kruidnagel en het brood in een soeppan. Breng gezapig aan de kook, leg er een deksel op en laat alles 2u30 sudderen op een laag vuur. Kijk af en toe of de soep niet te snel inkookt. Voeg indien nodig water toe en laat de soep op het vuur tot de uien heel zacht zijn en het brood opgelost is..

    Breng de soep op smaak met zout en peper en verwijder de kruidnagel. Steek de soep door met behulp van een mixer of blender. Breng de soep weer tot tegen het kookpunt en roer er net voor het opdienen de boter door.

    Baskische kip

    1 kip van 1,5 tot 2 kg, in acht stukken

    of

    4 kippenbouten, eventueel in bovenbout en onderbout verdeeld

    5 eetlepels olijfolie of andere plantaardige olie

    12 ferme teentjes look, in dunne plakjes

    3 niet te kleine rode paprika’s, minus steel, zaadlijsten en zaad, in ringen van 1 cm gesneden

    1-2 Spaanse pepertjes, minus zaadlijsten en zaad, in reepjes gesneden

    4 dikke plakken niet gerookte rauwe ham (ca. 250 g), in blokjes gesneden

    2 grote uien, grof gehakt

    1 kg tomaten, ontveld, ontdaan van de zaadjes en kleingesneden

    of

    1 groot blik gepelde tomaten, uitgelekt en kleingesneden

    Eventueel 200-250 g champignons, in grove stukken gesneden

    Snufje tijm

    Snufje marjolein

    Snufje oregano

    Bestrooi de kip met zout en peper. Zet een ruime, diepe braadpan op een hoog vuur en verhit daarin 3 eetlepels van de olie. Wanneer de olie heet is – ze mag nog niet roken – braad je de stukken kip in 5 minuten per kant bruin. Pas op voor aanbranden. Bak de kip desnoods in porties – dat is ten andere het gemakkelijkst.

    Doe alle stukken kip weer in de pan. Voeg knoflook, paprika, pepertjes en ham toe en verdeel ze met een houten lepel tussen de stukken kip. Zet het deksel op de pan en laat alles op een halfhoog vuur in 45-60 minuten gaar worden. Het spokkende geluid dat je soms hoort komt van het water dat de paprika afgeeft. Roer af en toe alles door elkaar en temper zo nodig het vuur om aanbranden te vermijden.

    Verwarm ondertussen in een andere pan de overige olie op een halfhoog vuur. Doe de uien in de pan als de olie heet is, roer om, zet het vuur wat minder en laat de uien in een goede 5 minuten zacht worden zonder kleuren. Voeg de tomaten toe. Kruid met tijm, marjolein en oregano. Laat alles 30 minuten sudderen op een zachte vlam. Indien je de champignons gebruikt voeg je die ongeveer 8-10 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Breng op smaak met zout.

    (Indien je dit gerecht de dag voordien klaar maakt, laat je alles nu afkoelen en zorg je ervoor dat op oudejaarsavond de beide kommen tijdig opgewarmd worden.)

    Doe het tomaten-en-uienmengsel op een verwarmde schotel. Leg daarop het kipmengsel.

    Versier desgewenst met fijngehakte peterselie en breng het gerecht meteen ter tafel. Geef er een schaal gewone witte rijst bij of waarom zou je er niet eens een stukje Turks of Marokkaans brood bij eten.

    Vanille-ijs met vers fruit

    Pagoto me Fruta

    2 eidooiers

    1 theelepel suiker

    2 eiwitten

    4 zakjes vanillesuiker

    2 dl slagroom

    Suiker naar smaak

    250 g vers seizoenfruit,

    tenminste vier verschillende soorten,

    geschild en kleingesneden

    2,5 dl zoete witte wijn

    8 eetlepels honing

    Fijngehakte walnoten

    Gemalen kaneel

    Klop de eidooiers met 1 theelepel suiker schuimig totdat de suiker is opgelost. Klop de eiwitten met twee zakjes vanillesuiker stijf en schep ze voorzichtig door de schuimige eierdooiers. Klop de slagroom met de rest van de vanillesuiker en suiker naar smaak stijf en schep deze slagroom door het eimengsel. Giet het geheel in een plastic kom en laat het in het vriesvak opstijven.

    Doe het fruit in een glazen of roestvrij ijzeren kom – in géén geval aluminium ! – , giet de wijn erover en laat die 30 minuten intrekken.

    Verdeel het ijs en het fruit over 4 dessertbordjes en besprenkel elk bord met 2 eetlepels honing. Bestrooi het geheel met gehakte walnoten en kaneel en serveer meteen.


    Johan



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Openbare Diensten zijn broodnodig!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2020
  • 05-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 09-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Goedemiddag blogmaatje
  • hallo
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
  • Genoten van deze blog...heel apart
  • Bezoekje met link

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs