Asperges
Vandaag is het Rerum Novarum
Hij vertrok vandaag naar De Hemel. Als het het mij vraagt
ik zou een andere dag uitkiezen
in volle aspergetijd de boel in plan laten!
Dus om het leed een beetje te verzachten
de hoofdredacteur van Achturencultuur stelt het volgende voor
Asperges!
Vegetarische Provençaalse Asperges in de oven
nodig:
Asperges
Look, ajuin,
Paprika (groen en rood....)
Tomaat (kan ook uit blik)
Passato
Wortelen
Courgette
Seitan
Boursin culinaire
Mozzarella
Gruyèrekaas
Room (mag ook sojaroom zijn van Alpro).
Lasagne blaadjes.
Asperges met fijnsnijder ontdoen van buitenste hard vel (niet bij groene). Met fijnschillen van top naar onder (als rechtshandige van links naar rechts). Dan controleren of er geen hard vel meer aan is... laatste twee cm afkraken*. Zie ook eens Jeroen Meeuws!
De asperges koken, 10 min in stoomoven.... Ze moeten niet 100 % zacht zijn want ze moeten nog een beetje stoven met andere groenten.
Provençaalse saus.
Zoals je spaghettisaus maakt.... Look, ajuin, dan wortelen, paprika, tomaat, de tomatensaus, courgette en seitan toevoegen.
Diverse kruiden toevoegen, een glaasje rode wijn bijvoegen in de saus... De kok niet vergeten... En alles op het gemak laten sudderen.
Ovenschotel.
Deze wrijf je in met bv solo of olijfolie.
Onderste laag: Provençaalse saus en bedekken met lasagneblaadjes, zoals dakpannen.
Tussenlaag: aspergestukjes (een viertal cm) schikken. Bedekken met lasagneblaadjes.
Een laagje Provençaalse saus.
Daar doe ik daar nog verschillende kruiden boven, gruyèrekaas gemengd met de Boursin culinaire en de in stukjes gesneden mozzarella. Overgieten met de Alpro of room.
Alles in de oven, een 40 min op een 170 graden.
Quiche met Asperges en gerookte zalm
nodig
taartbodem
halve kilo asperges
250 gr gerookte zalm
drie eieren
potje zure room
look
ajuin
peterselie
diverse kruiden
Asperges met fijnsnijder ontdoen van buitenste hard vel (niet bij groene). Met fijnschillen van top naar onder (als rechtshandige van links naar rechts). Dan controleren of er geen hard vel meer aan is... laatste twee cm afkraken*. Zie ook eens Jeroen Meeuws!
De asperges koken, 11 min in stoomoven.... of zie koken met Jeroen!
De look, peterselie en ajuin doe ik op de te stomen asperges (in de stoomoven).
Het geel van het ei mengen met diverse kruiden (kerrie, peper, koreander,
laat je ne keer gaan! ). Het wit van het ei aanvallen met de mixer
zo krijg je schuim!
De zure room mengen met het geel van het ei, doorroeren, en dan het geklopte wit bijvoegen. Kleine stukjes kaas, mag sterke zijn, toevoegen
doet ultieme wonderen!
De taartbodem in de taartvorm schikken, doorprikken
(lees de handleiding)
de asperges en de stukjes gerookte zalm schikken
het geheel overgieten met de mengeling van hierboven.
20 minuten in oven van 200° en dan nog 15 min op 170°.
Smakelijk!
* met deze uiteinden kan je fantastische soep maken!
foto's: socfo/frankmulleman
14-05-2015 om 22:25
geschreven door achturencultuur
|