2Trees is gespecialiseerd in internetreclame voor KMO’s, zelfstandige ondernemers en vrije beroepen. Met professionele, efficiënte toepassingen helpen wij u om uw aanwezigheid, promotie en verkoop via het internet te verbeteren. 2Trees richt zich naar de kleinere budgetten met oplossingen die praktisch, eenvoudig maar vooral doeltreffend zijn.
03-11-2009
Hoe kan je online betaalfraude voorkomen?
Van tijd tot tijd steken berichten over online betaalfraude de kop op. Steeds gaat het echter over de consumenten die de dupe worden van onterechte betalingen op afstand. Maar ook handelaars kunnen het slachtoffer worden van klanten die goederen aankopen vanuit fraudeoogmerk. Dat is ook voor hen niet leuk. Met een aantal eenvoudige tips kan je als handelaar doeltreffend betaalfraude voorkomen.
Wat is online betaalfraude?
Betaalfraude is alle handelingen die tot doel hebben goederen of diensten te bekomen zonder deze rechtmatig te betalen. Malafide consumenten kunnen gebruik maken van gevonden of gehackte bankgegevens. Ze gebruiken soms ook specifieke trucs zoals identiteitsdiefstal of phisting.
Identiteitsdiefstal is het zich uitgeven voor iemand anders. Met andere woorden, zich een identiteit aanmeten die niet de jouwe is. Dat kan onschuldig zijn, zoals b.v. iemand van 40 die zich voordoet als 18. Maar dat kan net evengoed met slechte bedoelingen zijn.
Phisting is een praktijk waarbij oplichters proberen vertrouwelijke gegevens van je te verkrijgen, zoals persoonlijke paswoorden of kredietkaartgegevens op slinkse weg. Vaak gebeurt dit door te vragen om je gegevens in te geven op een speciale, valse website die vertrouwen wekt.
Hoe kun je je als handelaar beschermen tegen online betaalfraude?
De consument (als vermeende "zwakke partij") geniet doorgaans extra bescherming van de wetgever als het over aankopen en betalen gaat. Zo hoeft klant niet zelf voor de schade op te draaien op voorwaarde dat hij zelf zijn gegevens niet aan derden heeft doorgegeven. Voor een handelaar is het echter zaak om voorzichtig, en vooral vooruitziend, te zijn.
1. Gebruik enkel gekende en te vertrouwen betaalorganisaties voor online betalingen.
Gereputeerde betaalorganisaties bieden het voordeel dat zij te vertrouwen zijn, zowel van de kant van de consument als voor de handelaar. Vertrouwenswaardige betaalkanalen zijn natuurlijk betaalknoppen van de grote banken ofkreditkaartfirma's zoals Visa, Mastercard, American Express, enz.
Er bestaan ook speciale betaalorganisaties voor internet. Wie regelmatig online koopt of verkoopt kent bijvoorbeeld PayPal. Wie met Nederland werkt vindt IDeal een prima organisatie. En zo zijn er nog een aantal organisaties die specifiek op een bepaald land gericht zijn.
Werken met gereputeerde, gekende organisaties biedt het voordeel als handelaar dat je meer zekerheid hebt dat de betalingen effectief zullen toekomen. Bovendien hebben de meeste vaak een vorm van vergoeding ofschadeloosstelling bij fraude. En wie niet met een betaalorganisatie wil werken (op elke transactie betaal je immers een commissie), kan steeds de klant eerst laten overschrijven op je rekening. Met die goeie, oude overschrijving ben je immers ook 100 % zeker als het geld bij jou toekomt.
2. Lever de goederen of diensten pas nadat de betaling op je rekening staat.
Online consumenten hebben van rechtswege het recht om een bestelling binnen de 7 dagen te annuleren zonder kosten of motivatie. Een handelaar is wettelijk verplicht om binnen de 30 dagen te leveren. Het is dus niet onverstandig om bestellingen b.v. pas na 3 weken te leveren, maar dan enkel als het geld effectief op je rekening staat.
Ben je niet geheel zeker van je stuk, of betrouw je de klant niet echt, dan kan je ook bestellingen laten leveren onder rembours. De klant krijgt de bestelling dan enkel overhandigt tegen betaling van de order. En jij krijgt dan achteraf de sommen betaald door de afleverfirma.
Tip: alhoewel consumenten nu onderhand gewoon zijn om eerst te betalen bij online bestellingen, wekt voorafbetaling toch automatisch iets van weerstand op. Zet daarom duidelijk in je online bestelvoorwaarden dat de goederen pas 3 weken na bestelling, en mits ontvangst van de betaling, worden verstuurd.
3. Werk met voorschotten voor productieartikels.
Bepaalde goederen worden pas gemaakt als ze besteld zijn. Kunstwerken bijvoorbeeld, maar ook bestellingen van invoerders of groothandels. Lever je kostbare zaken op bestelling of is de uitvoeringstermijn lang van je diensten, werk dan met voorschotten. Zo verlies je nooit alles op een opdracht en spreid je het risico van niet- of frauduleuze betalingen.
4. Gebruik een veilige betaalomgeving voor je online verkopen.
Een aantal erkende firma's leveren betaaldiensten. Voor online betalingen werken wij b.v. exclusief samen met Ogone om de betaaltransacties tot stand te brengen. Het voordeel is dat de betalingen in een beveiligde omgeving gebeuren die de klanten volledig kunnen vertrouwen. Door het opvragen van een extra securecode of beveiligingscode bij het uitvoeren van een betaling verhoogt de zekerheid. Tenslotte geniet de handelaar meestal nog van een verzekering of schadevergoeding voor fouten of fraude op de transacties.
5. Schakel je bank- of financiële instelling voor het inwinnen van informatie.
Sedert 2003 houdt de Kredietcentrale van de Nationale Bank van België de gegevens bij van de mensen die hun rekeningen of kredieten niet kunnen betalen. Alle kredietinstellingen zijn immers verplicht om achterstand of problemen te melden. Deze gegevens zijn enkel toegankelijk voor diezelfde financiële instellingen. Banken, maar ook kredietmaatschappijen of leencentrales moeten vooraf deze lijst checken vooraleer ze een nieuw krediet toestaan. Dat gebeurt ter bescherming van de consument en vermijdt dat de schulden te sterk oplopen zodat ze niet meer terug te betalen zijn.
Twijfel je aan de kredietwaardigheid of de koopkracht van een consument, dan kan het verstandig zijn om de lijst van de Kredietcentrale na te kijken. Vind je de naam en gegevens van je consument daar op terug dan is het een veeg teken en ben je normaal niet geheel zeker van betaling van je prestaties of diensten.
Besluit.
Handelaars kunnen tegenwoordig ook gemakkelijk het slachtoffer worden van onbetaalde aankopen of frauduleuze betalingen. Er zijn immers ook malafide consumenten of frauduleuze kopers op de markt. Het is nooit leuk om de aankopen niet betaald te krijgen en bovendien schaadt dit sterk de rentabiliteit van je zaak. Het loont de moeite om voorzichtig te zijn en een aantal beveiligingen in te bouwen voordat je online aankopen uitvoert.
Vijf tips om problemen met een nieuwe webshop te voorkomen.
Vaak komt het voor bij nieuwe online shops dat aankopen niet worden afgewerkt. De consument kan hier oorzaak van zijn maar ook veel internet winkels gaan niet vrijuit. Vervelend, dat is zeker. Toch kun je vooraf een aantal zaken goed controleren om fouten en pannes met nieuwe webshops te voorkomen.
Zestig procent online aankopen geweigerd in Europa.
Een recente Europese studie toont aan dat 60 procentvan de online bestellingen niet succesvol worden afgerond tussen landen van de Europese Unie onderling. Dat is veel. En België zou, samen met Bulgarije en Roemenië, een van de landen zijn waar de problemen vaakst voor komen.
De grootste oorzaak waarom een koper uit een ander Europees land het bestelde niet ontvangt, is gewoon doordat de verkoper het product niet wilde of kon verzenden. Voor België bijvoorbeeld was dit in zeventig procent van de gevallen de oorzaak. Dat kan zijn doordat de betalingsprocedure niet goed gebeurt. Maar het is ook mogelijk dat de verkoper teveel moeite heeft om het artikel verzonden te krijgen. Bijna altijd is het een "technische oorzaak" die aan de basis ligt van dit falen. Nagenoeg nooit zijn het malafide bedoelingen van de verkoper. We kunnen dus gerust stellen dat de verkoper hier vaak het slachtoffer is van de techniek. Hoe kan zo'n falen nu best worden voorkomen?
1. Gebruik een goed online verkoopprogramma.
Een belangrijk deel van het falen van webshops komt doordat het shopping programma zelf technische mankementen vertoont. Bestellingen die haperen als ze in het winkelmandje moeten komen. Programma's die blijven haperen of vastlopen op een bepaald punt. Foute of geen bestelbevestigingen aan het einde van een aankoop. Dat zijn maar een greep van wat er in de praktijk kan fout gaan.
Vergeet niet dat een online verkopen een automatisch proces is. Het programma zelf begeleidt de consument bij zijn aankoop. Meestal duurt het ook een tijdje vooraleer de verkoper door heeft dat er iets moet haperen. Laat je daarom voor het ontwerpen en instellen van je online shop begeleiden door een degelijke webbouwer die de nodige ervaring kan aantonen met internetverkoop.
2. Werk met een professionele omgeving voor de veilige betalingen.
De betaling van online aankopen is een cruciale fase. De verkoper wil immers zeker zijn dat het bedrag op zijn rekening zal toekomen vooraleer hij verstuurt. De koper wil zekerheid dat hij de aankopen zal ontvangen of anders dat hij zijn geld terug kan krijgen. Er zijn een aantal mogelijkheden om de afrekening van online aankopen te regelen. Maar een van de beste en veiligste opties is het inschakelen van een goede Payment Service Provider, zoals b.v. Ogone.
Beroep doen op een gekende leverancier van betalingsdiensten wekt vertrouwenbij de consument. Hij is zeker dat zijn geld zal toekomen en dat zijn pin- en betaalcodes niet vrij op het internet zullen ronddwalen. Daarenboven moet je als verkoper ook bonafide zijn vooraleer een acquier je als klant accepteert. Een acquier is een tussenpersoon die ervoor zorgt dat het geld bij de verkoper toekomt. Doordat gans de betaalafwikkeling in een "veilige betaalomgeving" gebeurt, dus bij een onafhankelijke partij en weg van de verkoper, weet de consument dat hij kan vertrouwen op zijn betaling.
Voor het uitvoeren van de betalingen op webshops werkt 2TREES met Ogone als veilig betaalloket. Ogone is een van de bekendste en meest volledige aanbieders van betalingsdiensten op dit moment. Bovendien werken ze heel vlot en klantvriendelijk zodat de eigenaar van een online shop achteraf steeds snel een antwoord of oplossing krijgt voor zijn vragen of problemen.
3. Werk vooraf goed je leveringsprocedures uit.
Eenmaal het product online aangekocht en de betaling gebeurd is, is het zaak om het artikel snel en in perfecte staat tot bij de koper te brengen. Dan gaat het nog vaak fout bij een aantal online sellers. Als de consument in een redelijke straal van de verkoper woont, dan is de levering meestal geen probleem. Zelfs België of de rand van onze buurlanden zijn relatief gemakkelijk en met weinig kosten te beleveren. Maar moeilijker wordt het als je klanten in Skäggerökk of Sebastopol wonen, of als je producten naar de rimboe in Polynesië moeten verhuizen. Zelfs in Europa is het niet steeds evident om de goederen tegen een betaalbare prijs te laten leveren.
Bestudeer daarom vooraf goed de verschillende leveringsmogelijkheden en de kostprijs. Je kunt beroep doen om zelfstandige vervoerbedrijven, internationale transporteurs, openbare diensten zoals De Post. Soms vind je een goede oplossing met jong gepensioneerden of freelancers. Of misschien heb je een combinatie over de weg, per spoor en te water en komt overslag aan de orde. Aan alles hangt een prijskaartje. Hou rekening met volumes, gewicht of breekbaarheid als je afspraken maakt. Soms is het goed om een transportverzekering af te sluiten tegen verlies of beschadiging. En afhankelijk van de afstand tot de koper zal ook het vervoerstarief schommelen. Kien dus alles goed uit vooraf en bereken nauwkeurig wat het je kost om de producten te laten leveren.
4. Doe beroep op betrouwbare, gekende partners.
Partners zijn mensen, bedrijven of organisaties die je nodig hebt voor je online verkoop maar die niet tot je eigen organisatie behoren. Je hebt hier per definitie wat minder vat op dan op eigen medewerkers. Eenmaal een product bij jou de deur uit is, of als een deel van het verkoopproces buitenshuis gebeurt, ben je als verkoper onderhevig aan het goed functioneren van deze partner. Je blijft als verkoper echter wel steeds verantwoordelijk.
Daarom adviseren wij om alleen maar te kiezen voor gekende partners die bewezen hebben om te vertrouwen te zijn. Je bent soms beter af om iets meer te betalen voor externe diensten als je er kunt op rekenen dat de termijn gerespecteerd zal worden en dat het werk of dienst perfect gebeurt. Het is altijd een heel zwak argument als een verkoper moet zeggen: "Het ligt niet aan mijn organisatie, die was perfect. Maar onze partner ... heeft zijn werk niet goed gedaan." Daar heeft de consument echt geen boodschap aan.
5. Organiseer je online verkoop zo simpel en eenvoudig mogelijk.
Een eenvoudige organisatie biedt het voordeel dat het snel gaat en dat er steeds een duidelijk overzicht blijft. Hoe minder stappen er moeten gebeuren tussen aankoop en levering, hoe minder kans op fouten ook. Vaak is een te moeilijke organisatie de oorzaak van het falen van een goede webshop.
Als voorbereiding voor een webshop adviseren wij onze klanten om eerst alles eensop papier uit te schrijven. Zo zie je snel waar de heikele punten zitten in de organisatie. Wij hebben deze voorbereiding ook nodig als basis voor de prijsofferte voor een webshop en om te zien of alle stappen in de nieuwe online shop kunnen gebeuren. Daarna raden wij hen aan om specifiek te gaan zoeken hoe je dezeorganisatie kunt vereenvoudigen. Welke stappen je samen kan laten verlopen. Kijk ook hoe je overbodige zaken kunt vermijden. Een goede webbouwer kan vaak
helpen om je online verkoop efficiënter te organiseren. Want ook hier telt "less is more".
Een goed werkende webshop is belangrijk voor verkoper en consument.
Door rekening te houden met bovenstaande tips zal de online verkoop ongetwijfeld verbeteren. voor de verkoper. Efficiëntie leidt tot snellere afhandeling van de orders, minder kosten en meer winst op de online aankopen.
Maar een goed functionerende webshop is ook voor de consument belangrijk. Eerst en vooral kan hij zo kiezen het ruimste aanbod aan producten of diensten op de markt. Bovendien kan hij gebruik maken van de prijskortingen, acties of tijdelijke voordelen op dit moment. Uit een EU-studie blijkt ook dat men in meer dan de helft van de lidstaten 50 procent van de producten tien procent goedkoper kon aankopen, inclusief verzendingskosten. En het zal maar mooi meegenomen zijn als Belgische handelaar om zo met je online shop extra klanten aan te trekken.
Doordat websites via het world wide web overal te zien zijn, betekent dit internet een fantastisch promotiemedium. Reclame, in casu direct mailing, via het web is aan strikte regels gebonden. Maar niet iedereen houdt zich er aan. Vaak sturen bedrijven, organisaties of malafide groepen ongevraagd en ongewild e-mails rond. En dan kom je al snel op het domein van de spam. Hier volgen enkele eenvoudige tips om je computer tegen spam te beveiligen.
Wat is spam?
Van Dale definieert spam als ongevraagde e-mails of sms'jes, vaak met reclame. Een andere definitie spreekt van ongevraagde post of reclame (ook orec genaamd) of e-mail die op grote schaal en ongevraagd wordt verstuurd.
Hiermee wordt de essentie van spam alvast duidelijk. Ze zijn ongevraagd en worden massaal (geautomatiseerd) verstuurd. Het hoeft dus niet noodzakelijk platte reclame te zijn. De informatie kan best interessant zijn voor bepaalde doelgroepen. Maar toch hangt er een gevoel van ergernis vast bij de meeste mensen van wie hun postbus regelmatig overstelpt worden door spamberichten.
Wat kun je doen om spam te vermijden?
Niet alle oplossingen kosten veel geld. Een paar eenvoudige, praktische ingrepen volstaan vaak om het grootste deel van de ongevraagde post te weren.
1. Laat je e-mailadres niet overal achter.
Wees voorzichtig met het gebruik en de verspreiding van je e-mail adres. Hoe minder je het doorgeeft, in het bijzonder op het Web, hoe kleiner de kans is dat jespam zult ontvangen.
Natuurlijk komt je e-mailadres op bepaalde plaatsen vrij voor. Denk maar aan de wettelijke vermeldingen op je website als je aan online verkoop doet. Of gewoon bij je bedrijfsgegevens. Zorg er voor dat de mensen wat moeite moeten doenom je e-mailadres te vinden op je site. Haal het weg van de homepagina en laat de mensen een paar keer klikken vooraleer het te voorschijn komt. Want wie je echt wil bereiken, doet graag een beetje moeite daar voor.
Laat mensen via je website reageren door een berichtenbox in te vullen. Zo doe je ze toekomen zonder dat de correspondent precies weet wat je precies mailadres is en kun je via deze weg ook niet op groepmail-lijsten terecht komen. Zijn het boodschappen die voor jou interessant zijn, dan antwoord je natuurlijk persoonlijk. Dan krijgt de geadresseerde natuurlijk wel je e-mailadres.
2. Beantwoord enkel betrouwbare e-mails.
Beantwoord geen e-mails waarvan de oorsprong of de verzender je twijfelachtig lijkt. Gebruik hier het simpele principe dat wat je niet gevraagd hebt niet van jou van belang is en wie je niet kent ook geen antwoord hoeft. Spammers weten immers dat wie reageert ook effectief het bericht heeft gekregen en gelezen. Vaak volstaat het om alle ongevraagde berichten een aantal keren simpelweg in de prullenmand te kieperen om de spam te laten opdrogen.
3. Gebruik een inventief e-mailadres.
De meeste webeigenaars gebruiken een algemeen e-mailadres dat begint met info@, administratie@, contact@, enz. Dat weet iedereen die een beetje met het internet werkt. Kent men het e-mailadres niet, dan is het eenvoudig om zo'nalgemeen voorvoegsel voor de domeinnaam te zetten. In meer dan 80 procent komen de mails inderdaad terecht. Er bestaan ook webprogramma's die automatisch e-mailadressen samenstellen op deze basis.
Het is dus een goed idee om wat creatief te zijn met je algemeen e-mailadres. Voor een winkel kan je net evengoed shop@ gebruiken, of ideetjes@. Bedrijven kunnen b.v. vraag@ of wat@ instellen. Dat is veel minder evident en beveiligt je inbox vrij doeltreffend omdat het niet voor de hand liggend is. Zorg er dus voor dat de mensen met wie je in contact wilt staan, je e-mailadres moeten krijgen en niet gemakkelijk kunnen raden.
4. Camoufleer je e-mailadres.
Als je je e-mail adres publiceert op een website, camoufleer het dan, bijvoorbeeld door de "@" te vervangen door "at". Je adres naam@bedrijf.be wordt dan naam(at)bedrijf.be. Je kunt ook spaties toevoegen net voor of na de @. Dat zorgt ook voor foutboodschappen bij e-mailautomators.
Nog een vaak gebruikte techniek is om een controlewoord te laten invullen vooraleer je e-mailadres te voorschijn komt. Dat gebeurt vaak vooraleer je een bericht met een berichtenbox kan versturen. Maar je kan dit net evengoed doen als vooraleer je je mailadres toont. Even effectief en automatische programma's kunnen hier geen weg mee.
5. Gebruik degelijke beschermingsprogramma's.
Laat niet eender wat op je computer binnenkomen. Bescherm hem door filters te gebruiken. Installeer een Firewall (software dat je computer beschermt tegen indringers via het internet) en een anti-virus programma. En gebruik de functies van uw e-mailprogramma of computersoftware. Vergeet ook niet je software (systeemsoftware inbegrepen) regelmatig te updaten zodat deze doeltreffend en up-to-date blijft.
Hou hier ook rekening mee bij het kiezen van een hostingfirma voor je website. De betere webhosters, b.v. SiteHosting te Merelbeke, beveiligen hun eigen internet- en mailservers immers goed met programma's die malaware, spam of hackers tegenhouden. Dat is een eerste buffer die je gebruikt om de grootste hoop storende boodschappen te filteren voordat ze je inbox bereiken.
En vertrouw niet echt de "gratis" beveiligingsprogramma's die je her en der vindt. Ofwel bieden ze slechts een beperkte bescherming of ze lopen wat achter in het beveiligen van de nieuwste virussen. Of heel erg, het kunnen zelfs placebo beveiligingsprogramma's zijn van malafide bedrijven die zo op je computer kunnen binnen geraken.
Besluit.
Het beveiligen van je e-mailadres en het vrijwaren van je inbox tegen spamberichten hoeft niet steeds erg duur te zijn. Door een aantal eenvoudige, praktische richtlijnen toe te passen voorkom je massale spam en hou je de instroom van ongevraagde mails beperkt.
De laatste maanden stijgt de vraag naar webshops terug. Online verkoop biedt het voordeel dat het dag en nacht beschikbaar is over gans de wereld. Bovendien automatiseert het de verkoop voor een groot deel. Maar hoeveel internetwinkels zijn er actueel in België en hoe zit het met de consumenten?
België telt minder online shops dan de rest van Europa.
Medio 2009 zijn er naar schatting zo'n 2.250 webwinkels in België. Dat is ongeveer 16 % van de winkels met minimum 10 personeelsleden waar men online bestellingen kan plaatsen. Dat is geen exact cijfer. Het aantal mensen die via het internet zaken verhandelt ligt beduidend hoger. Dat komt omdat het world wide web ook wordt gebruikt door bedrijven of organisaties om informatie te downloaden zonder betalen. Handleidingen voor gebruikers b.v. of orderbevestigingen, productieschema's, foto's van producten, enz. Maar die 2.250 online shops gaat over handelszaken die hun artikels of producten online verkopen en laten betalen.
In onze buurlanden is de webverkoop meer geïntegreerd in het zakenleven. Vorig jaar had bijna 3 op de 10 winkels (27 %) in Nederland een webshop. In Duitsland deden dan een kwart van de zaken (24 %) aan online verkoop. Enkel Frankrijk deed het met 13 procent iets minder dan België.
De online omzet ligt in België iets lager dan in de rest van Europa.
In ons land bedroeg de omzet die online werd gerealiseerd in 2007 11 % van de reguliere verkoop. Dit is een stijging van 3 procent ten opzichte van 2006 in een jaar tijd, wat eerder matig was. Deze cijfers dateren van voor het woelige jaar 2008 en de wereldwijde crisis. Voor dit jaar worden gevoelig betere resultatenverwacht omdat de consumenten in moeilijker tijden meer vergelijken en beter de prijzen uitzoeken. Daardoor bleven de webshops beter renderen en gingen ze minder steil achteruit dan de reguliere handel. Maar veel consumenten hebben zo wel het gemak en de voordelen van het online shoppen ontdekt.
In Nederland haalde men 14 procent duidelijk meer omzet binnen via het internet. Frankrijk met 12 procent en Duitsland met 11 procent liggen dan weer in de buurt van de Belgische winkels.
Goede integratie van de computer in de Belgische huishoudens.
Zeven op de tien Belgische huisgezinnen beschikte vorig jaar over een computer. Dat is op Europees vlak een goede middenmoter. In twee jaar tijd steeg de integratie daarmee met liefst 13 procent. Niet alleen is de computer goed ingeburgerd, bijna 65 procent van de consumenten hebben toegang tot het internet. Ook dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2006. Snel internet is belangrijk om vlot te surfen en aangenaam online te kopen. Ook daar zit het goed want amper 4 procent surft nog op het internet via inbelverbinding en modem. Bijna 95 procent van de Belgische internetgebruikers doet dit met een DSL, ADSL of breedbandverbinding.
Behoren we met computergebruik en internettoegang tot de betere Europese middenmoot, dan blijven er in België wel belangrijke verschillen bestaan tussen bepaalde groepen van mensen. Zo is er nog een substantieel verschil tussen jonge en oudere gebruikers en ook tussen de sociale groepen onderling. Van de overheid uit wordt er nu hard aan gewerkt om deze situatie te verbeteren. Met diverse initiatieven wil de federale Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne immers negentig procent van de Belgen op het internet krijgen tegen 2015.
Conclusie.
Zowel de omzet uit onlineverkoop als het dagelijks gebruik van de computer bij de mensen kende een sterke stijging de voorbije jaren. Door de impulsen van de federale overheid zullen binnenkort meer dan 90 % van de Belgen via het internet te bereiken zijn zodat online zakendoen heel veel groeipotentieel in zich draagt.
Denk je er aan om met online verkoop te starten of ben je bezig met een webshop. Neem dan vrijblijvend met ons contact op voor advies of informatie. Wij zijn gespecialiseerd in goed werkende, betaalbare online shops voor KMO's en zelfstandigen. Meer informatie vind je op www.2trees.be.
E-nieuwsbrieven of e-reclame tout court zijn een populair reclamemiddel. Het is een goedkoop reclamemedium, werkt heel snel en het komt direct bij een persoon terecht. Maar niet alles mag. De Belgische wetgeving op e-reclame is hier heel strikt in. Wat mag en wat niet?
Wat valt onder de wet op de e-reclame?
E-reclame valt onder de wet van 11/03/2003 en het KB van 04/04/2003. Deze wet is vrij ruim. Volgens de wetgever valt hieronder: "Elke vorm van communicatie bestemd voor het direct of indirect promoten van de goederen, diensten of het imago van een onderneming, organisatie of persoon die een commerciële, industriële of ambachtelijke activiteit of een gereglementeerd beroep uitoefent."
Het is belangrijk om weten dat de Belgische wetgeving gestoeld is op een Europese richtlijn. Europa spreekt over "directe werving" terwijl dit bij ons als "reclame via e-mail" omschreven wordt. Maar dit betekent wel dat er een zekere uniformiteit is binnen Europa. Weliswaar kan de wetgeving tussen in de Europese landen onderling licht verschillen.
Maar ook de Belgische wet van 08/12/1992 op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (privacy wetgeving) is van toepassing als het gaat om boodschappen aan consumenten of privé personen.
Naar wie mag u e-mailreclame sturen?
Er is een duidelijk verschil tussen e-mailberichten aan consumenten of aan bedrijven. Hier is de wetgever vrij strikt in. Aan consumenten of particulieren mag dit enkel naar wie uitdrukkelijk toestemming gaf. In de praktijk doe je dit best door een invulvak met een antwoordknop te voorzien zodat zij je kunnen verwittigen dat ze dit willen in de toekomst. Dit noemt de "opt-in". Je kunt zo'n aanmeldingstekst voor nieuwsbrieven aanbrengen onder je gewone mailberichten, op e-facturen, op je website, ... Maar ook onder je gewone nieuwsbrief zodat ook vrienden van abonnees zich kunnen inschrijven.
Wat dus niet telt is gewoon los en ongevraagd een commerciële mail sturen. Ook mag een invulvak niet automatisch ingevuld zijn op mails. De consument moet dus effectief zelf de aanmeldingsactie ondernemen. En bij twijfel werk je met een dubbele opt-in. Met een dubbele opt-in antwoord je op een aanmeldingsmail met een antwoordmail waar er een link is opgenomen. De consument krijgt in de toekomst enkel je e-nieuwsbrieven indien hij zijn abonnement activeert door op deze link te klikken.
Wie valt niet onder het opt-in principe?
Er zijn twee uitzonderingen op deze regel. Je mag zonder voorafgaande toestemming e-reclame sturen aan klanten en aan onpersoonlijke mailadressen van bedrijven of organisaties. Voor klanten is dit vrij duidelijk. Je hebt met hen een commerciële band en hun gegevens behoren tot de normale bestanden in je zaak. Bovendien krijgen zij in normale omstandigheden al berichten, facturen, bevestigingen, enz. van jou. Klanten mag je zelf spontaan aan je e-mailbestand toevoegen zonder voorafgaande opt-in.
Bedrijven of organisaties kun je ook zonder probleem onaangemeld mailen op hun onpersoonlijk mailadres zoals info@, contact@, mail@, ... adres. De wetgever gaat er nl. van uit dat dit soort berichten tot het normale handelsverkeer behoort en laat dit toe. Tussen bedrijven onderling zijn de regels altijd al soepeler dan met consumenten.
Wat moet je verplicht vermelden op een e-nieuwsbrief.
Naar consumenten toe ben je verplicht om duidelijk te vermelden dat het om reclame gaat. Hier mag geen misverstand kunnen over bestaan. Het is dus best om gewoon het woord "reclame", "promotie", "actie", enz. klaar en duidelijk op te nemen in de tekst.
Een reclamemail mag niet anoniem zijn. Vermeld dus duidelijk de gegevens van je zaak zoals naam, rechtspersoonlijkheid, adres, telefoon, e-mail, BTW nummer, enz. Zo beschikt de consument over alle nodige informatie voor het geval hij contact wil opnemen.
Op elke reclamemail moet duidelijk vermeld staan dat de consument het recht heeft om verdere e-reclame te weigeren en wat hij hiervoor moet doen. Om zich uit te schrijven kan er b.v. een speciale link worden opgenomen waar de consument op kan klikken. Maar het is even goed indien je hem de mail laat beantwoorden met "schrijf mij uit" of een uitschrijfvak laat invullen, enz. Het enige dat vereist is dat de uitschrijfprocedure duidelijk is voor de ontvanger.
Wat doe je met uitschrijvingen?
De wetgever stelt duidelijk dat uitschrijvingen op e-reclame binnen een redelijke termijn moeten gebeuren. Zonder er een precieze datum op te plakken mag je wel aannemen dat de uitschrijving wel moet gebeurd zijn voordat een nieuwe e-nieuwsbrief of e-reclame wordt verstuurd. Je moet een klant die zich uitschrijft ook verwittigen dat dit zal gebeuren of is gebeurd. In de praktijk gebeurt dit meestal met een standaardmail.
Let er wel op dat mensen die zich willen uitschrijven ook effectief geschrapt worden uit je bestanden. Dit geldt ten andere ook voor bedrijven of reclamemails tussen professionelen.
En als de uitschrijving niet in orde komt?
Dan kan de consument twee zaken doen. Je kunt je inschrijven in een verzetsregister zodat je geregistreerd staat om in de toekomst geen enkele reclame per e-mail te ontvangen. Indien dit nog niet helpt dan kan je klacht neerleggen bij de bevoegde instanties bij de overheid. In België kan dit voor:
klachten over e-reclame en commerciële reclamemails: bij de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, dienst Algemene Controle en Bemiddeling;
klachten over onrechtmatig gebruik van uw e-mailadres: bij de Commissie ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer;
klachten over (poging tot) oplichting, pornografie, enz.: bij de Federale Politie, dienst Federal Computer Crime Unit (FCCU).
Maar in de meeste gevallen komt het niet zo ver. Reguliere bedrijven of handelszaken die eerlijk en correct zaken doen, houden zich ook aan de wettelijke verplichtingen en gebruiken. Niet alleen is het commercieel niet verstandig om mensen ongewenst te blijven e-reclame sturen, het schaadt ook je goede naam en reputatie. En dat is een vorm van reclame die iedereen best kan missen.
E-commerce of online
verkopen, iedereen weet onderhand dat je daarmee goederen of diensten
verkoopt via het internet. Omzet realiseren dus. Maar het is minder
bekend dat je met een goede webshop ook het bedrijfsresultaat en de
rentabiliteit van je zaak gevoelig kan verhogen. Hoe doe je dat?
E-commerce is meer dan online verkopen.
Verkoop
via het internet, of verkoop op afstand, slaat op het eerste zicht op
een paar eenvoudige handelingen. De koper bestelt en betaalt. De
verkoper levert. Maar er is meer. Online verkopen behelst ook een ganse procedure die gevolgd wordt. En precies deze procedure zorgt er voor dat een gans deel van het bedrijfsproces geautomatiseerd
wordt. Dat geldt zowel voor grote ondernemingen als voor kleinere
KMO's, winkels of detailzaken. Er zijn vijf grote voordelen voor een
zaak en het leuke is dat je ze quasi gratis bij een webshop toekrijgt.
Hoe verhoog je je rentabiliteit met een online shop?
1. De snelheid van handelen verhoogt.
Verkoop
via het internet gebeurt online, dus in de huidige tijd. Bovendien
kunnen je klanten overal en altijd je zaak bereiken. En wat nu bestelt
wordt, is nu ook uit je verkoopbare voorraad verdwenen. Doordat je ten
alle tijde over correcte, betrouwbare gegevens beschikt en doordat alle
acties direct worden verwerkt,
verhoogt de snelheid van zakendoen automatisch. En deze snelheid,
gekoppeld aan de efficiency, maakt dat je rentabiliteit verhoogt.
2. Zekerheid en betrouwbaarheid stimuleren de resultaten.
Deze
veiligheid van handelen telt voor beide kanten van het zakenproces.
Doordat de kopers zeker zijn dat de zaken die ze bestellen beschikbaar
zijn, komen ze sneller in het bezit
ervan. Ze verliezen geen tijd met uitgeputte artikels of afgeschafte
diensten. Bovendien genieten ze ook wettelijk van een garantie van 7
dagen op hun online aankopen. Maar ook de verkoper is zeker dat de bestelde goederen zullen betaald worden. Daarvoor werkt de online verkoop met veilige betaalplatforms zoals b.v. Ogone.
Doordat
foute of vergeefse handelingen worden vermeden, verhoogt de
rentabiliteit van je zaak automatisch door het gebruik van een goede
online shop.
3. Het ganse verkoopproces wordt geïnformatiseerd en gestroomlijnd.
Een goed e-commerceprogramma zorgt er voor dat gans het bedrijfsproces strikt volgens geijkte regels en procedures
verloopt. En dit verkoopproces is meer dan een product uit de rekken
halen en opsturen. Een uitgebreide backoffice laat toe om ook de
aankopen te beheren en de promoties goed te plannen. Door het
e-commerceprogramma goed te gebruiken kunnen meerdere medewerkers heel
efficiënt hun werk doen. Iedereen blijft altijd op de hoogte van
beschikbare voorraad, planning, geplaatste bestellingen, klaarstaande
leveringen, enz. Zelfs opmerkingen en klachten zijn voor iedereen te
consulteren. Deze tijdwinst en de grote informatiekracht van een goed e-commerceprogramma zorgt automatisch voor een grotere rentabiliteit.
4. Betere controle en opvolging verbeteren de bedrijfsvoering.
E-commerce is een sterk, geïntegreerd bedrijfsprogramma
waar alle stappen van het verkoopproces zichtbaar en controleerbaar
zijn. Daardoor zie je heel snel hoe ver een opdracht staat, waar er
vertraging dreigt, waar de probleempunten zitten, enz. Door regelmatig
naar het controlepaneel te kijken kun je snel tussenkomen en bijsturen.
Dat is handig voor je medewerkers die zo hun job beter en efficiënter
kunnen uitvoeren. Maar ook als zaakvoerder haal je hier voordeel uit.
Je hebt nl. een heel accuraat en betrouwbaar controlemiddel
in handen. En door deze sterke controle- en opvolgingsmogelijkheid
verhoogt de rentabiliteit automatisch met een online programma
automatisch.
5. Betere serviceverlening leidt tot meer klanten en meer orders.
Met een goed e-commerceprogramma kan iedereen sneller en efficiënter zijn job doen. Doordat alle gegevens permanent up-to-date
zijn, verhoogt het serviceniveau voor je klanten gevoelig. Er wordt
weinig tijd meer verloren met voorbereidingen of met opzoekingen. Alle
informatie is permanent en voor iedereen beschikbaar. Daardoor worden
je klanten sneller geholpen, verminderen fouten en klachten, en krijg
je sneller het geld op je bankrekening. Een goed e-commerceprogramma
zorgt dus automatisch voor een hogere rentabiliteit voor gans je
bedrijf.
Hoe kun je zelf je bedrijfsresultaten verbeteren?
Hierboven
zagen we hoe een goed e-commerceprogramma automatisch je rentabiliteit
verbetert. Maar je moet natuurlijk wel een handje helpen Er zijn drie
cruciale zaken die je in het oog moet houden en waar je voortdurend
moet aan werken:
a) Betrek je personeel constant bij de werking. Geef hen van bij het begin goede informatie
over de mogelijkheden van het programma en over de manier waarop jij
wilt dat er mee gewerkt wordt. Spreek met hen door hoe zij het online
programma moeten gebruiken voor hun werk. Vraag hen regelmatig om hun
mening en om feedback. Doe dan ook iets met hun goede ideeën en blijf
hen op de hoogte houden hierover.
b) Hou strikt de kosten in het oog. Tijdelijke
kortingen die na afsluiting nog een tijdje verder worden gefactureerd.
Afgelopen acties die een paar weken te lang actief blijven. Dat alles
kost je geld. Met een degelijk dashboard controleer je snel de
instellingen van de financiële boordtabel. Kijk regelmatig na of alle
kostenposten correct staan.
c) Waak over de snelheid van uitvoering. Een
goede backoffice van een e-commerceprogramma toont permanent de
voorraad, de bestellingen en de leveringen. Waak er over dat order snel
in het vak "geleverd" terecht komen en dus niet blijven hangen. Met een
goede dashboardfunctie krijg je deze vitale informatie in een
oogopslag. Controleer ze regelmatig en kom snel tussen als het nodig is.
Als
je deze drie zaken constant in het oog houdt hou je je zaak efficiënt
en op tempo. Zorg er voor dat je mensen weten dat je dit controleert.
Dat houdt hen zelf scherp. En communiceer snel en goed met je
medewerkers. Zo blijf je hen op een positieve manier bij je zaak
betrekken om hen te motiveren en te stimuleren, om problemen of
misverstanden op te lossen en om alle neuzen in dezelfde richting te
zetten.
Het internet is in de
grond even veilig als het dagelijkse leven. Toch horen we soms over
hackers, stelen van codes, phisting, enz. Meestal zijn misbruiken
echter het gevolg van het nonchalant gedrag van de gebruikers. Een
aantal eenvoudige tips volstaan voor een veilig gebruik van het
internet.
Hoe veilig is het internet?
Laat ons zeggen dat het internet even veilig is als de normale maatschappij
waarin we leven. Ook in de werkelijke wereld gebeuren ongevallen,
onvoorziene omstandigheden, diefstal of vandalisme. Al deze zaken
kennen we eveneens in de virtuele wereld. Eerlijkheidshalve wil ik wel
zeggen dat de mogelijkheid steeds zal blijven dat echt
gespecialiseerde, hoogtechnologische internetmisbruikers onrechtmatig
toegang nemen tot computers of programma's. Maar als bepaalde banken of
zelfs overheidsinstanties zoals FBI of nationale veiligheidsdiensten
soms bezoek krijgen van internetpiraten, kan dit nooit 100 % worden
uitgesloten.
Maar voor de modale internetgebruiker volstaan een aantal basistips
om zo veilig mogelijk het internet te gebruiken. Net zoals we deze ook
toepassen voor b.v. de beveiliging van onze woning of het goed gebruik
van onze bankkaarten. Moeilijker dan dat is het niet en het houdt zeker
de occasionele gelegenheidsdief of -hacker tegen. Hou daarom rekening
met de volgende praktijktips voor veilig internetgebruik.
Tien praktijktips voor een veilig internetgebruik.
Beveilig je eigen computer en bestanden met paswoorden.
Gebruik een hoofdpaswoord om je computer op te starten. Belangrijke
programma's of toepassingen kan je nog een apart paswoord meegeven
zodat de toegang tot deze informatie extra beveiligd is. Wil je heel
zeker zijn, dan encrypteer je de informatie. Dat noemt soms ook
versleutelen en het maakt dat de informatie gewoonweg onleesbaar en
onkraakbaar wordt zonder de juiste codes.
Hang zeker geen paswoorden, login gegevens of beveiligingsinformatie met post-it'tjes aan je scherm.
Leg ook nooit notitieblaadjes met deze informatie onder je vloeiblad of
bloot in een lade nabij je computer. Hou ze bij voorkeur steeds bij je.
Wil je ze toch ergens bewaren waar meerdere gebruikers ze kunnen vinden, leg ze dan afzonderlijk van de apparatuur.
Liefst in een andere kamer en zeker niet in een map die duidelijk
gelabeld is als "Toegangscodes - strikt vertrouwelijk". Bewaar ze
anoniem en discreet.
Geef je codes nooit aan derden
door. Doe dit zelfs niet aan mensen die je volledig vertrouwt of voor
maar één maal. De enige geheim dat veilig is, is dat wat enkel door jou
gekend is en nooit uitgesproken is. Dat telt ook voor computercodes.
Gebruik niet steeds hetzelfde wachtwoord
maar gebruik telkens een ander voor een nieuwe toegang. Het is
inderdaad gemakkelijk als je maar een of een paar codes hoeft te
onthouden. Maar op de duur lekt ook het best bewaard geheim uit. En als
je steeds dezelfde code gebruikt, zijn plots al je programma's
toegankelijk als je maar 1 paswoord gebruikt.
Sla je paswoorden niet automatisch op in een paswoordenbestand.
Maak je zelf een file aan met codes, noemt dat dan niet "paswoorden" of
"logincodes". Dat zijn nl. de eerste zaken die een computerkraker zal
zoeken en ze zijn meestal vrij gemakkelijk om te openen. Het is het
equivalent van de sleutel onder de mat bewaren of in een bloempot bij
de deur. Hoogst onveilig dus.
Verander regelmatig
je hoofdpaswoorden en de login codes voor je belangrijkste programma's.
Doe dit minium eenmaal per kwartaal. Zit je in een omgeving waar veel
mensen langskomen, en werk je aan belangrijke informatie, dan wijzig je
best wekelijks of maandelijks je toegangscodes. Dat is wel het minimum
voor een acceptabele beveiliging van vitale gegevens.
Wijzig steeds het standaard paswoord
dat je ontvangt van de leverancier samen met een nieuw apparaat of een
nieuw programma. Zo'n algemeen paswoord, type 0000 of 1234, is dan ook
standaard. M.a.w. iedereen die een gelijkaardig merk of apparaat koopt,
krijgt hetzelfde paswoord om mee te starten. Deze standaardcodes zijn
door vrijwel iedereen gekend. Ze zijn ook de eerste codes die een
computerinbreker zal proberen want meer dan de helft van de mensen
wijzigt ze toch niet.
Sluit steeds je programma's volledig af
na gebruik of als je even je werkplaats verlaat. De enige computer die
onkraakbaar is, is deze die uit staat en niet in een netwerk
ingeschakeld is. Zo ook voor programma's. Kijk daarom steeds goed na
dat je werkelijk uitlogt (logg off) om een programma af te sluiten.
Vaak klikt men immers weg zonder afsluiten zodat de toepassing nog wel
actief, en eigenlijk toegankelijk, blijft. Of nog erger, soms laten
mensen zelfs gewoon hun computer een tijdje onbeheerd en open op hun
werkplek staan.
Beveilig je computer en programma's met degelijke beveiligingsprogramma's
én hou ze up-to-date door ze regelmatig bij te werken. De meest gekende
programma's zijn een goede virusscanner, anti-virus programma's om
virussen van je schijf te verwijderen, een firewall en anti-phisting
programmatuur. Vraag hier raad aan je hardware- of computerleverancier
want zo anticipeer je op eventuele dreiging en inbraak.
En als je toch het slachtoffer bent van een computerinbraak?
Als
je vermoed dat iemand ongeoorloofd toegang genomen heeft tot je
computer of je bestanden dan neem je best direct contact op met je computerspecialist.
Elke actie die met je computer gebeurt wordt automatisch bijgehouden in
logfiles. Dus telkens er gebruik is gemaakt van je computer is dit
terug te vinden. Zo kan men o.a. checken wanneer (uur) er gewerkt is op
je systeem, door wie (id-code), welke programma's er geopend zijn en
welke acties (downloaden, printen, doorsturen, ...) er gebeurd zijn.
Dat geeft je een vrij accurate indicatie van wat er gebeurd is en
bevestigt of ontkent je vermoedens van fraude.
Ben je het slachtoffer van hackers, phisting of malware, dan kan je ook de overheid hiervan verwittigen. De federale politie
heeft een speciale afdeling, de Federal Computer Crime Unit (FCCU) die
zich met dergelijke misdrijven bezig houdt. Hun doel is om de burgers
in onze maatschappij te beschermen tegen alle vormen van
cybercriminaliteit. Deze dienst heeft ook regionale afdelingen, de
Regional Computer Crime Units (RCCU). Je kunt op hen beroep doen voor
het melden van misdrijven, maar ook voor het uitvoeren van "forensische
ICT onderzoek" op je PC apparatuur, gegevensdragers, netwerken, enz.
Meer
informatie hierover vind je ook op de website van de federale politie
www.fedpol.be onder "computercriminaliteit" van de rubriek
"criminaliteit".
Een CMS website is
nuttig voor iedereen die vaak de inhoud van zijn website wil aanpassen.
Kennis van programmeren of van websites bouwen is niet nodig. Met een
CMS website kun je toch snel en gemakkelijk nieuwe teksten plaatsen,
foto's uploaden, inspelen op de actualiteit, enz. Maar een CMS website
heeft nog veel andere voordelen.
Wat is een CMS website?
CMS
staat voor "Content Management System". Daarmee worden de websites op
een bepaalde manier opgebouwd zodat de klant op een eenvoudige manier,
en zonder specifieke kennis van programmeren, de inhoud kan beheren.
Welke voordelen hebben CMS websites?
De
voordelen vloeien voort uit het concept van de website zelf. Door de
manier van opbouwen is het gemakkelijk om teksten te wijzigen, nieuwe
artikels toe te voegen, foto's te plaatsen of te vervangen, enz. Dat
kan allemaal zonder dat er gevaar bestaat om het uitzicht (de
structuur) van je site te wijzigen. Met een CMS website kan iedereen
zijn website actueel houden en snel inspelen op de actualiteit. Een CMS
website heeft volgende voordelen:
Je kunt op om het even welk moment zelf de inhoud van je website aanpassen.
Dat geldt zowel voor teksten aanpassen als voor foto's. In bepaalde
gevallen kun je ook nieuwe pagina's toevoegen aan je site. Goede CMS
sites zijn zo geprogrammeerd dat foto's automatisch aangepast worden
naar het juiste formaat. Er is dus ook geen kennis nodig van
fotobewerkingsprogramma's.
Je hoeft geen specifieke kennis
van programmeren of van websites bouwen te hebben. CMS sites zijn
specifiek ontworpen zodat de gewone computergebruiker op een veilige
manier de inhoud zou kunnen aanpassen. Het uitzicht ligt vast en de
programmatie van de basisstructuur is getest en blijft altijd behouden.
Het aanpassen van je website gebeurt heel gebruiksvriendelijk
en wordt menugestuurd. Via een aparte toegang (beveiligd met een
paswoord) kan je de inhoud aanklikken die je wenst te wijzigen. Het
wijzigen zelf gebeurt door de oude teksten of foto's aan te passen en
daarna de pagina terug op te slaan. Bovendien kom je de universeel
gekende icoontjes, b.v. zoals in Word, blogs, enz. ook hier tegen.
Je kunt de wijzigingen overal doorvoeren
van op het even welke computer, want ze gebeuren online. Het enige wat
je nodig hebt, is een internetcomputer en elektriciteit. Daarmee ga je
naar je eigen site en je typt de toegangsregel in. Je kunt dus evt. het
laatste nieuws op je site zetten als je op zakenreis bent, of bij
beursbezoeken, enz.
De aanpassingen zijn direct zichtbaar
en doordat je het zelf doet is het tijdbesparend. Van zodra de
wijzigingen uitgevoerd zijn, sla je ze op. Iedereen die van dit moment
je website oproept, ziet de nieuwe tekst. Je hoeft dus geen opdrachten
door te sturen, werk na te kijken, te wachten op uitvoering. Op het
moment dat je met de wijziging van inhoud bezig bent, voer je ze zelf
uit. Je past ze zelf aan en als je tevreden bent, maak je ze actief.
Je website blijft permanent up-to-date
en wordt beter weergegeven door de zoekmachines. Doordat de inhoud van
je site op deze manier vaak wijzigt, krijg je pluspunten van de
zoekmachines. Je site krijgt een markering als actieve site en hierdoor
kom je hoger in de zoekresultaten te staan.
Verschillende medewerkers
kunnen elk een deel van de informatie op je site actueel houden. Er kan
een toegangsstructuur worden ingesteld zodat bepaalde medewerkers
slechts bepaalde delen van een CMS site kunnen bewerken. Op die manier
kunnen verschillende mensen hun eigen inhoud beheren en bijwerken
zonder gevaar voor de rest.
Enkel de inhoud
van je site verandert. Er is geen gevaar dat de vaste lay-out ervan
gewijzigd wordt. Met een CMS website kan je enkel inhoud wijzigen. Dus
het uitzicht, de basis programmatie, de links, de standaard documenten,
enz. die behoren tot je gehele website blijven steeds veilig en
bruikbaar.
Nadat je website online staat, kost het aanpassen van de inhoud in sé niets meer. Je kunt zo vaak als je wilt aanpassingen doorvoeren. Je hoeft niemand meer in te huren zodat deze kosten wegvallen.
Niet alleen teksten veranderen gaat snel en eenvoudig. Ook fotos plaatsen
gaat even vlot. Het opladen van foto's gebeurt op de gekende,
universele manier. Via een pictogram opent zich een venster en hier
plaats je de link naar je foto. Aanpassing van het formaat gebeurt
automatisch en de afbeelding komt ook steeds op de juiste plaats op de
pagina te staan.
Je kunt -in bepaalde gevallen- zelf je website verder uitbreiden met nieuwe paginas,
nieuwe inhoud, enz. Dit vnl. het geval met secundaire pagina's. In
regel vallen de hoofdnavigatiepagina's hier buiten omdat deze invloed
hebben op de basisprogrammatie van de website.
Welke soorten CMS websites bestaan er?
Van
zodra je zelf iets van inhoud kunt aanpassen zonder dat je speciale
programma's moet kennen, is er sprake van een CMS website. Er zijn
grosso modo drie soorten CMS websites.
Er zijn de eenvoudige CMS KMO-websites waar slechts een deel
van de website CMS aanpasbaar gemaakt is. Dat kunnen bepaalde pagina's
zijn, zoals b.v. de lijst met occasiewagens, het overzicht van
promotie-artikels of eindereeksen, enz. Maar het kan net evengoed een
deel van een pagina zijn. B.v. een speciaal venster om berichten of
reclame te plaatsen op de home-pagina.
Voor uitgebreidere, eenvoudige websites
gebruiken we een Joomla! CMS platform. Deze zijn specifiek bedoeld
indien de inhoud zelf weinig varieert en indien er weinig verschillende
mensen toegang moeten krijgen. Vanaf deze categorie is het aantal
paginas onbeperkt.
Uitgebreide websites
met veel gebruikers, doelgroepen of inhoud moeten duidelijk en strak
gestructureerd worden. Hiervoor is de moderne Drupal programmatuur
bijzonder geschikt. Met deze sites kunnen complexere structuren worden
ingesteld en zijn de onderlinge links aan een strakke boomstructuur
onderhevig.
Moderne CMS sites zijn
tegenwoordig best betaalbaar. Afhankelijk van de gewenste, specifieke
toepassingen kunnen ze verder worden uitgebreid met handige modules zodat
je zelf snel nieuwsbrieven kunt versturen, planningen van events of
activiteiten kunt publiceren, blogs beheren, enz. Maar het mooie is dat
je enkel maar hoeft te investeren in wat je ook wilt gebruiken en dat
iedereen met een CMS website zelf het beheer kan doen. Op deze manier
is ook de aankoop van een CMS website heel rendabel.
Sedert 1
oktober 1999 is de Belgische wet die de online verkoop regelt van
kracht. Deze is bedoeld om de consument een goede bescherming te bieden
bij het aankopen van goederen of diensten via het internet. Maar ook de
handelaar doet er zijn voordeel mee. Wat mag en wat moet je nu doen?
Waarom een wet op e-commerce?
In
de begintijd was het internet aan weinig regels gebonden. Quasi alles
mocht en niets moest. Vanzelfsprekend trok dit al snel een aantal
malafide sujetten aan die er een gemakkelijke bron van inkomsten in
zagen. Het resultaat was dat de brave, goedgelovige burger van tijd tot
tijd de dupe was en soms betaalde voor goederen of diensten die niet
werden geleverd. Niet alleen was dit nefast voor het imago van het
internet als marktplaats, maar ook de elektronische handel op zich
kreeg al gauw een negatief imago.
De Belgische wetgeving op de e-commerce wil dus de consument een goede bescherming bieden
tegen misbruiken op het internet. Dat gebeurde door het invoeren van
een regelgeving rond een bevestigingsplicht en door het invoeren van
een bedenktijd. Hierin verschilt handel drijven op het internet van de
reguliere handel in een fysiek verkooppunt.
Wat valt onder de wet op de e-commerce?
Alle
verkopen van producten of diensten die gebeuren via Belgische websites
en online shops vallen onder deze e-wetgeving. Dus wie producten
aanbiedt zoals boeken, reizen, software, kleding, meubels, enz. is er
aan gebonden. Maar ook niet fysische zaken zoals abonnementen, online
reservaties, ... vallen onder deze wet.
Het enige dat momenteel nog niet onder de Belgische e-wetgeving valt zijn financiële diensten
zoals beleggingen, leningen, enz. Maar de aanbieders van dergelijke
producten worden in het oog gehouden door het CBFA, de commissie voor
bank-, financie- en assurantiewezen. Vooraleer je financiële producten
aanbiedt heb je eerst een erkenning nodig van deze instantie.
Hoe voldoe je aan de bevestigingsplicht bij e-verkoop?
Vooraleer de verkoop via het internet definitief kan worden gesloten is de verkoper verplicht om een schriftelijke bevestiging te sturen aan de e-consument. Dat mag per e-mail gebeuren. Op deze bevestiging moet minimaal de volgende gegevens staan:
Naam en adres van de verkoper (uw bedrijfsgegevens).
De beschrijving van de bestelde producten of diensten.
De totaalprijs van de aangekochte goederen.
De eventuele leveringskosten.
Geldigheidsduur van het aanbod.
De wijze van betaling (rembours, creditcard, ...).
De manier van leveren (afhaling, koerier, ...).
Indien relevant de minimumduur van de overeenkomst (vb. huur overeenkomst).
De bedenktermijn.
Waar de klant terecht kan met zijn/haar klachten en voor eventuele nazorg of naverkoopservice.
Hoe de klant evt. zijn aankoop kan terugsturen.
Bovendien moet op deze bevestiging de volgende tekst in het zwart en in een apart kader worden afgedrukt: "De
consument heeft het recht aan de verkoper mee te delen dat hij afziet
van de aankoop, zonder betaling van een boete en zonder opgave van
motieven, binnen 14 werkdagen vanaf de dag die volgt op de levering van
het product of het sluiten van de dienstenoverkomst."
Het
is de bedoeling dat de consument volledig op de hoogte is van alle
belangrijke elementen van de online aankoop en deze kan nakijken.
Bovendien moet hij uitdrukkelijk zijn akkoord er mee bevestigen
vooraleer de verkoop definitief kan worden gesloten.
Wat betekent de wettelijke bedenktijd bij e-verkoop?
Anders dan bij de aankoop in een fysiek verkooppunt heeft de e-koper steeds recht op een minimum bedenktijd van 14 dagen.
Dat betekent dat de koper de via het internet bestelde goederen mag
terugbezorgen of annuleren binnen de 7 dagen na de bestelling. Hij
hoeft hiervoor zelfs geen redenen of argumenten op te geven. Indien de
goederen reeds geleverd werden moet de koper ze op eigen kosten terug
bezorgen. En als verkoper moet je de aankoopprijs binnen de 30 dagen volledig terugbetalen.
Wat zijn de risico's als je geen rekening houdt met de e-wetgeving?
Indien
je goederen of diensten aanbiedt via je website of webshop en je stuurt
geen bevestiging vooraf aan je e-koper dan bedraagt de wettelijke
bedenktijd 3 maanden in plaats van de 14 dagen met de bevestiging. Bovendien moet je zonder bevestiging ook nog de evt. terugzendkosten ten laste nemen.
En indien je de verplichte tekst in het zwarte kader niet vermeldt op je bevestiging dan mag de klant gewoon alles houden zonder betalen, want dan heeft er gewoonweg geen verkoop plaatsgevonden.
Het
is dus zonder meer duidelijk dat je maar beter in regel bent met de
Belgische wetgeving op de e-commerce. Niet alleen geniet je als
verkoper ook een wettelijke bescherming als aanbieder van online
goederen of diensten. Het naleven van de Belgische e-wetgeving toont de
online koper dat jij en je handel te vertrouwen bent.
De internet verkoop
kent een steile groei. Steeds meer bedrijven en winkels kijken om een
webshop te beginnen en om producten of diensten online te verkopen.
E-commerce verloopt in 5 vaste stappen en is gereglementeerd door de
Belgische wetgeving. Om meest rendement te bekomen, hou je best met
beide rekening. Een overzicht.
De vijf stappen van E-commerce.
De
meeste mensen denken spontaan aan artikels tonen op een website. Aan
mensen laten kiezen en aan prijzen vermelden. Dat zijn zaken die
behoren tot het online winkelgedeelte van een goede E-shop. De vaste
stappen van E-commerce handelen over de normale procedure die gevolgd
wordt om de mensen een product of dienst te laten aankopen. Wie deze
werkwijze strikt volgt, versterkt het vertrouwen in de webwinkel. De
consumenten voelen zich immers vertrouwd met de procedure en daardoor
voldoet het E-shoppen spontaan aan hun verwachtingen.
Stap 1: het aankopen van producten of diensten.
Het
aankopen begint met de mensen die de producten of diensten kunnen
bekijken. En op een bepaald moment valt de beslissing om een bestelling
te plaatsen. Bij de bestelling van een artikel wordt het product
toegevoegd aan een "winkelmandje".
De koper krijgt nu een nieuw scherm met het overzicht van de reeds
bestelde producten, de aantallen en hun prijs Nu krijgt de klant de
mogelijkheid om verder te winkelen of om de aankoop te finaliseren.
Wie
kiest om verder te winkelen gaat automatisch terug naar het
winkelgedeelte met alle producten of diensten. De klant kan verder
andere artikels blijven toevoegen aan het winkelmandje totdat zijn
bestelling compleet is en de bestelling wordt afgesloten.
Stap 2: registratie als klant.
Als een bestelling compleet is en het winkelmandje wordt afgesloten, moet de koper zich eerst legitimeren.
Een klant gaf vroeger zijn persoonlijke gegevens op en is reeds gekend
als klant. Een nieuwe koper moet nu alle nodige gegevens kunnen ingeven
zodat de bestelling kan worden afgesloten en uitgevoerd. Hoe complex
deze registratieprocedure moet zijn, hangt voornamelijk af van je
activiteit, de zaken die je verkoopt en de wettelijke reglementen. Ook
moet er rekening worden gehouden met de betaling van de bestelling.
De
registratie als klant is niet echt een leuke bezigheid. Het is eerder
een noodzakelijk kwaad. Zorg er in elk geval steeds voor dat de
registratie soepel, klantvriendelijk en vlot verloopt en voor de koper
duidelijk is.
Stap 3: de definitieve order.
Nadat de bestelling werd afgesloten en de klantgegevens opgegeven zijn, krijgt de koper de definitieve bestelbon
te zien. Hierop staan alle klantgegevens vermeld en het gedetailleerde
overzicht van de gekochte goederen of diensten. De afzonderlijke
prijzen en ook de totaalprijs van de bestelling is hier vermeld. Ook de
verkoops- en leveringsvoorwaarden die gelden op deze bestelling moeten
hier kunnen worden nagezien. Eventueel kan de koper nu aanduiden welke
manier hij kiest om de order te betalen.
De
koper bevestigt zijn aankoop door uitdrukkelijk akkoord te gaan met de
gekochte artikels en met de leveringsvoorwaarden. Ter afsluiting gaat
hij automatisch verder naar de betaalprocedure.
Stap 4: de veilige betaling.
De
aankoop en levering kan pas worden uitgevoerd als de verkoper zeker is
van de betaling van de gekochte goederen. Dat kan op verschillende
manieren. Sommigen leveren enkel nadat de betaling op hun bankrekening
is toegekomen. De meeste commerciële banken hebben betaalknoppen die je
op een webshop kunt gebruiken. Maar de veiligste en zekerste betalingen verlopen via een gespecialiseerde dienstverlener zoals b.v. Ogone.
Ogone
zorgt er voor dat de betalingen kunnen gebeuren in een beveiligde
omgeving zodat de gebruikte kaartgegevens, codes en paswoorden
beschermd zijn tegen hackers of malafide personen. Via dit
betaalplatform heb je de keuze uit verschillende betaalmogelijkheden.
Dat gaat over e-betaalknoppen van banken, over betaalsystemen die
typisch zijn voor landen (b.v. IDeal voor Nederlandse kopers) tot
betalingen met VISA en andere betaalkaarten. Het voordeel voor de
verkoper zit vooral in de zekerheid dat het geld van de aankoop
effectief zal toekomen.
Voor het openen en instellen van de veilige betaalfunctie op een e-shop doe je best beroep om een erkende Ogone partner.
Dat zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in e-commerce toepassingen,
die een interne opleiding bij Ogone hebben gevolgd en die door Ogone erkend zijn om hun producten in te bouwen. 2TREES behoort tot het netwerk van Ogone gecertifieerde partners.
Stap 5: Afsluiting van de bestelling.
Nadat de veilige betaalprocedure is afgewerkt en de betaling is uitgevoerd, krijgt de koper een definitieve bestelbon
toegestuurd. Hierop staan alle klantgegevens vermeld, het
gedetailleerde overzicht van de gekochte goederen of diensten, de
afzonderlijke prijzen en de totaalprijs van de bestelling. De inhoud
van deze schriftelijke bestelbevestiging is strict gereglementeerd door
de Belgische Wetgeving. (zie ook ons artikel over de E-commerce wetgeving).
Deze wet van 1 oktober 1999 is specifiek bedoeld om de consument te
beschermen tegen misbruiken. Het is dus zonder meer van groot belang om
de verplichte minimum vermeldingen zeker te voorzien op je definitieve
bestelbon.
Let wel: voor alle
aankopen via het internet heeft de koper het recht om binnen de 7 dagen
de bestelling te annuleren, de goederen terug te sturen en zijn geld
terug te ontvangen.
E-commerce kan
veel opleveren voor je bedrijf of zaak. Wil je met een webshop of
online verkoop starten, zorg dan voor een goede voorbereiding en spreek
eens met een specialist. Voor meer info, neem vrijblijvend met ons contact op.
Steeds meer bedrijven,
handelaars of winkeliers proberen hun omzet verhogen en willen starten
met een webshop. Een vaak onderkend probleem gaat over het schrijven
van goede, commerciële teksten voor de online shop. Dat is niet echt
eenvoudig maar met wat oefening en de volgende tips lukt het wel iets
beter.
Teksten voor webshops verschillen van website-tekst.
Het doel van een online shop is steeds om orders te bekomen.
Dat kunnen bestellingen voor producten zijn, contracten voor
dienstverlening, depannageopdrachten, enz. Maar het is wel altijd de
bedoeling om een klant te doen reageren
zodat hij beroep doet op jouw bedrijf of zaak. Je kunt dit agressief
aanpakken, zo in de trant van "Koop Nu", "Reageer hier", "Bestel Nu",
... Alleen werkt dit niet steeds goed. Het is beter om een soort
finesse tentoon te spreiden en om de bezoekers aan je webshop met een
commercieel vriendelijke dwang ertoe te brengen om te reageren.
Er zijn grosso modo drie verschillende soorten teksten
nodig voor online verkoop. De algemene teksten op een webshop maken het
doel van de shop duidelijk, beschrijven algemeen de producten of
diensten die er op terug te vinden zijn en geven uitleg over de
verschillende categorieën die aan bod komen. De productenteksten geven
de informatie over de artikels of diensten en de bedrijfs- en
verkoopsvoorwaarden leggen uit hoe jij en je webshop werkt.
1. Algemene tekst van een webshop.
Met
deze informatie wordt de bezoeker aan een online store het eerst
geconfronteerd. Samen met het uitzicht van de webwinkel zijn deze
teksten meestal bepalend om te beslissen of men verder kijkt of wegklikt. Ze zijn dus heel belangrijk om goede resultaten te halen uit je online verkoop.
De algemene teksten vertellen de bezoeker op een vlotte, commerciële manier wat de bedoeling
is van de webshop, welke soort producten je er op terugvindt, voor
welke soort klanten (socio-culturele categorie) ze bedoeld is en wat er
onder de verschillende categorieën van goederen of diensten staat. Op
basis van deze informatie kan een bezoeker nu direct weten of deze
webshop voor hem/haar geschikt is, of de producten of diensten deze
zijn die hij zoekt en of het bedrijf die de webshop uitbaat hem ligt.
Dat laatste gebeurt eigenlijk automatisch omdat dit "ja"-gevoel gewoon
ervaren wordt door het uitzicht van de webwinkel en de manier waarop de
teksten je aanspreken. Je krijgt vanzelf een aarzelend, argwanend of
een goed gevoel.
Hou bij het opmaken van de algemene teksten rekening met de volgende tips:
gebruik bij voorkeur woorden die de mensen gebruiken om je producten of activiteit op te zoeken in de zoekmachines.
Dat zijn de populaire woorden die tonen dat jij gespecialiseerd bent in
je branche, maar ook dat je klanten jou zullen begrijpen. Bovendien
komt je webshop hoger in de zoekresultaten als je deze woorden gebruikt;
vermijd echt specialisten-termen, vreemdtalige woorden of nietszeggende uitdrukkingen;
vermijd overdrijvingen en niet te controleren of ongeloofwaardige beweringen;
gebruik een direct taalgebruik en verpak je boodschap op een sympathieke manier;
hou de zinnen kort en to-the-point;
nodig de mensen ook uit om verder te gaan op je webshop.
2. De productbeschrijving.
De productbeschrijvingen bestaan meestal uit vier onderdelen:
de naam, de korte beschrijving, de uitgebreide beschrijving en een
afbeelding of foto. Deze informatie is belangrijk omdat de klant
hiermee moet beslissen of hij wil ingaan op je aanbod. De terminologie
wordt meestal bepaald door de artikelenbranche, de gebruiken van je
streek en door de technische termen.
Alhoewel
je ogenschijnlijk weinig speelruimte hebt om inventief te zijn, hou je
best volgende regels voor ogen bij het schrijven van de
artikelbeschrijvingen:
productnaam: zet naast de productnaam zelf ook wat specifieke eigenschappen in
deze regel. B.v. Ronde schaal, wit, 35 cm. Gebruik bij voorkeur de
roepnaam van een product. Dit is nl. het woord dat de meeste mensen bij
een zoekopdracht op het internet ingeven;
de korte beschrijving: dit zijn de 2-3 regels tekst die de mensen bij elk artikel zien onder te titel en naast de foto. Hier geef je de bijzondere specificaties weer
in een vlot leesbare tekst. Het is de bedoeling dat de mensen, in
combinatie met de foto, kunnen uitmaken of dit een artikel is dat zij
graag willen hebben. De korte beschrijving is belangrijk omdat deze
tekst bij elk product leesbaar is zonder dat men moet doorklikken.
Gebruik bij voorkeur ook een aantal zoektermen of woordvarianten voor
je artikel;
de uitgebreide beschrijving: is de tekst die de mensen lezen als ze geïnteresseerd zijn in je artikel. Hier staat de gedetailleerde opsomming
van de eigenschappen en voordelen van het product. Let er wel op dat je
algemeen verstaanbare woorden gebruikt. Zo is het voor iedereen
duidelijk wat ze evt. bestellen. Deze informatie kan gerust uit
productenfolders, catalogi, gebruiksaanwijzingen of instructieboeken
gehaald worden;
de afbeelding:
is belangrijk omdat dit het meest visuele is van de klant met je
artikel. Niet alles is haarfijn in woorden te beschrijven. Een foto
zegt immers meer dan 1000 woorden. Zorg er daarom voor dat de kwaliteit van de afbeelding perfect
is. Werk het basismateriaal desnoods wat bij om je product zo voordelig
mogelijk te presenteren. En een goede foto maakt vaak de beschrijving
helder en duidelijk.
3. De algemene bedrijfs- en verkoopsvoorwaarden.
Hou er rekening mee dat de online verkoop aan een aantal wettelijke regels
en verplichtingen onderworpen is. Zo moeten er verplicht de gegevens
van je bedrijf of zaak worden vermeld. En (toekomstige) klanten willen
ook graag vooraf weten waartoe zij zich verplichten als ze bij jou
aankopen, hoe de bestellingen worden uitgevoerd en waar zij terecht
kunnen met vragen of klachten. Daarom is ook deze categorie van belang
want ze wekt vertrouwen of wantrouwen in je zaak.
Vermeld de volledige, correcte bedrijfsgegevens zoals naam, rechtsvorm, adres, telefoon, fax, RPR, ondernemingsnummer of BTW nummer, e-mailadres, enz.
Gebruik duidelijke, klare taal
voor je verkoopsvoorwaarden. Ambtelijke formuleringen en "juridische"
terminologie is te vermijden want ze schrikken eerder de mensen af dan
dat ze vertrouwen wekken;
Structureer deze informatie
zodat de bezoekers met een paar klikken de informatie kunnen lezen die
hen interesseert en deze overslaan die ze niet willen lezen;
Zorg dat de mensen steeds verder kunnen shoppen
vanaf deze rubrieken. Vaak begint men nl. te shoppen, om plots te
willen nakijken hoe bestellingen verlopen, en om daarna gerustgesteld
verder te winkelen;
Laat het deel wettelijke informatie nalezen
door je juridische en door je financiële raadgevers. Vaak heeft je
verzekeringsbedrijf, bedrijfsadvocaat, boekhoudkantoor of
hoofdleverancier eigen mensen die bepaalde risico's vooraf goed kunnen
inschatten. Dan is het ook eenvoudig om deze gevallen alvast te
bespreken bij deze algemene voorwaarden. Een verwittigde handelaar is
er twee waard...
Goede, commerciële en
klantvriendelijke teksten schrijven voor webshops is niet eenvoudig.
Maar met bovenstaande richtlijnen kom je al een heel eind. Het beste
resultaat bekom je als je werkt in 3 fases.
Het principe is vrij simpel: begin met degelijk onderzoek, verwerk deze
informatie op een klantvriendelijke manier en verfijn de teksten aan de
hand van de marktinformatie na een paar maand. Deze werkwijze diepen we
graag een volgende keer uit.
Wil je
binnenkort starten met internetverkoop of met een eigen webshop? Een
goede voorbereiding is onmisbaar voor een goed resultaat achteraf. Neem
gerust en volledig vrijblijvend met ons contact op.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Tags:KMO webshop, tips voor webshops, teksten voor webshops, online shop, tips voor webshops, internet verkoop, webshops, online shops, webwinkels, goede teksten voor webshops, webverkoop, online sales
19-08-2009
Het internet in België
Zopas gaf DNS een
nieuw rapport vrij met de laatste gegevens over de toepassing en het
gebruik van het internet in België. DNS is de Belgische regulator van
de .be domeinnamen en internetdiensten. De internetwaakhond zeg maar.
En deze gegevens zijn belangrijk voor elk die het internet gebruikt
voor persoonlijke, of zakelijke doeleinden. Hier volgen de actuele
internetgegevens.
Websitegegevens in België.
Aantal .be domeinnamen: 860.000
70 % zijn actieve websites (605.067), waar een .be website gekoppeld is;
57 % van de websites (345.000) gebruiken java-script;
56 % van de websites (338.000) gebruiken css voor hun opmaak;
43 % van de websites (260.000) bestaan maar uit 1 pagina;
27 % van de websites (163.000) bestaan uit meerdere pagina's;
27 % van de websites (163.000) gebruiken keywords om beter gevonden te worden door zoekmachines;
16% van de domeinnamen (137.000) zijn inactief;
14 % van de domeinnamen (85.000) linken door naar een andere actieve website;
13 = gemiddeld aantal links per website;
11 % van de websites (66.500) gebruiken flash toepassingen voor b.v. animaties of webvideo's.
Het feit dat op zeven op tien domeinnamen effectief een website is gebouwd, betekent dat een domeinnaam geen gadget
meer is, volgens DNS. Dit is duidelijk het bewijs dat het internet
belangrijk is voor elke onderneming of zaak om zich te tonen. De enige
reden waarom dit zo is, ligt bij de consument.
Deze gebruikt het internet volop om zich te informeren of om zaken op
te zoeken. Een goede website is meer dan ooit onmisbaar voor elke
moderne ondernemer.
Toch zijn er nog
zo'n 137.000 domeinnamen inactief. Dat betekent echter niet dat ze niet
gebruikt worden. Wie een domeinnaam bezit, kan nl. automatisch eigen e-mailadressen
activeren, zelfs zonder er een website actief is. E-mailadressen worden
namelijk ingesteld door hostingfirma's, zoals b.v. SiteHosting uit
Merelbeke (www.sitehosting.be). Dus ook zonder website kan je berichten
versturen en ontvangen via je eigen domeinnaam.
Slechts 27 % van de websites gebruiken momenteel keywords.
Nochtans is dat heel belangrijk om vlot gevonden te worden op het
internet. Zoekmachines geven nl. een lijst weer met websites die het
best voldoen aan jouw criteria. Deze criteria laat een surfer kennen
doordat hij zoekwoorden ingeeft in het zoekvenster. Het gebruik van
keywords maakt het gemakkelijker voor de zoekmachines
om de inhoud van je site op te slaan en later weer te geven. Een
concreet resultaat is dan ook dat je website sneller hoger vermeld
wordt in de lijst met zoekresultaten. Het gebruik van keywords een een
onderdeel van het optimaliseren (SEO) van ene website.
Internetaansluitingen in België.
Websites
zijn één ding. Even belangrijk is het aantal mensen dat beschikt over
toegang tot het internet. Want het zijn tenslotte de mensen die het
internet gebruiken om de websites te bekijken en om evt. online
bestellingen te plaatsen.
Volgens de gegevens van ISPA België, dit is de Belgische vereniging van internetleveranciers, zijn er momenteel 2.906.603 actieve internetaansluitingen.
Dat betekent niet dat er maar 2,9 miljoen gebruikers zijn in België.
Bijvoorbeeld in een gewone gezinssituatie is er meestal 1
internetabonnement actief maar dat wordt door gemiddeld bijna 3 mensen
gebruikt. En in de bedrijven zijn er vaak ook tientallen gebruikers van
een abonnement, door het gebruik van servers op de werkvloer.
Snel internet, dus breedband- of glasvezelverbindingen maken 97 %
van deze aansluitingen uit. De klassieke (trage) inbelverbindingen,
waarbij er verbinding met het internet wordt gemaakt d.m.v. een modem
op een telefoonlijn, zijn dus nagenoeg verdwenen. Dat komt enerzijds
doordat België heel dicht bekabeld is en anderzijds doordat Belgacom en
Telenet de laatste jaren aggressieve verkoopscampagnes hebben gevoerd
met speciale abonnementen en "promo-packs".
Internet onmisbaar voor een modern bedrijf.
De
tijd dat het internet een leuke gadget was of enkel nuttig was voor
grote bedrijven is nu definitief achter de rug. Vaak zijn het de kleinere bedrijven, de KMO's en de zelfstandigen die meer profijt
halen uit hun aanwezigheid op het internet. Deze websites worden
meestal kernachtig en to-the-point gemaakt. Zonder gadgets maar wel
fair en correct. En dat apprecieert de modale surfer.
Het
is wel heel belangrijk om erop toe te zien dat je website technisch
perfect gemaakt is en gebouwd wordt in functie van de zoekmachines.
Even belangrijk is ervoor te zorgen dat ze er goed uitziet. En goed mag
best ook mooi zijn, maar ook functioneel en eigentijds. Websites die
door een webdesigner worden
gemaakt, hebben meestal dat tikkeltje extra mee. Het goed-gevoel dat je
krijgt doordat alles precies klopt. Niet alleen de inhoud, maar ook de
sfeer, de kleuren en verhoudingen.
Conclusie: het internet is niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij. Laat je daarom steeds goed adviseren
door vakkundige internetbedrijven die de verschillende aspecten van het
internet beheersen. Denk er steeds aan dat een goed gesprek niets kost,
maar wel veel informatie kan opleveren. Meer info: www.2trees.be.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Tags:DNS, internetaansluitingen, breedband, glasvezel, websites in België, CSS, flash, SEO, keywords, optimalisatie, java, html, optimaliseren websites, snel internet
12-08-2009
Welke soort website heb je nodig?
Iedereen die uitkijkt
voor een nieuwe website staat voor het probleem. Welke website is het
best geschikt voor mij? Dat is geen evidente vraag. Toch is het
mogelijk om een algemene richting aan te geven. Hier volgen de
voornaamste categorieën en hun toepassingen.
Welke criteria bepalen het soort website?
Grosso modo zijn er twee hoofdcriteria van belang bij het kiezen van een website: wat een website voor u moet doen en het budget
dat u beschikbaar heeft. Hoe minder u van uw website verlangt, hoe
eenvoudiger ze kan worden gemaakt. En hoe complexer de toepassingen
moet zijn, hoe meer werk er zal zijn om ze te maken en dus hoe duurder.
Een eenvoudige website betekent niet dat ze minder goed zal presteren. Een website werkt goed als ze technisch perfect
in elkaar zit. En websites die gebouwd worden in functie van de
zoekmachines presteren beter op het internet dan gemiddeld. Een goede
webbouwer weet beslist hoe een site zoekmachine-vriendelijk is en wat er voor moet gebeuren.
En tenslotte zijn er twee soorten webbouwers. Vooreerst heb je mensen een websites bouwen, de webbouwers.
Dat is een technische kwestie. Hier wordt meestal enkel gekeken welke
middelen (toepassingen, modules, plugins, enz.) er nodig zijn om een
website samen te stellen en om ze te laten werken. De klemtoon ligt
hier eerder op de soort knoppen en op het feit dat alles werkt. Daarnaast heb je mensen die websites ontwerpen, de webdesigners.
Naast het technische aspect speelt hier ook het uitzicht, het
functionele en het esthetische een rol. Bij deze laatste soort websites
heb je een toegevoegde waarde
omdat ze beter de sfeer van een zaak of een product naar voor halen. De
bezoeker aan deze soort websites krijgt vaak een beter gevoel en kan
zich gemakkelijker identificeren met de producten of de zaak.
De eenvoudige website.
Een eenvoudige website is geschikt voor bedrijven waarvan de producten, diensten of activiteiten niet vaak wijzigen.
In dit geval is het belangrijk dat de bezoekers snel een duidelijk
beeld krijgen waarvoor ze op jouw een beroep kunnen doen, welke je
firmagegevens zijn, hoe je kan worden gecontacteerd, enz.
Deze
website is ideaal voor stielmannen, kleine zelfstandigen, winkels met
vast assortiment, vrije beroepen, enz. Hier vind je vaak de volgende
beroepen: aannemers bouwwerken, schilderwerken, schrijnwerkers,
dakwerkers, plakwerken, voegwerken, ijzerwinkels, slotenmakers,
boekhouders, advocaten, fiscalisten, diëtisten, adviesbureau's,
organisatoren van een evenement, musea, thema-websites, enz.
Wat moet je voor ogen houden bij eenvoudige websites? Beschouw het vooral als een goede folder
voor jezelf dat je via het internet ter beschikking stelt. Een
eenvoudige website heeft dus niets te zien met het aantal pagina's dat
je site telt. Het is het gebruik achteraf dat van belang is.
De semi-actieve website.
KMO's
en zelfstandigen die hun website gedeeltelijk gebruiken voor
promotie-doeleinden, of om via het internet te communiceren met hun
publiek hebben iets meer functies nodig. Dan kom je in de volgende
categorie websites terecht. Als je bepaalde zaken zelf wilt doen,
b.v. regelmatig promoties plaatsen, menu's wijzigen voor restaurants,
toeristische arrangementen, enz. heb je een uitgebreidere eenvoudige
website nodig. In dit geval volstaat het vaak om een paar pagina's zo
te ontwerpen dat je op een eenvoudige, snelle manier de inhoud kan
wijzigen. Dat is nog geen volwaardige CMS website, maar een handige
tussenoplossing.
Deze soort website
is ideaal voor geschenkenwinkels, decoratiewinkels, restaurants,
brasserieën, cafés, buurtwinkels, natuurwinkels, boetieks,
kledingwinkels, enz. Maar ook garages, hoveniers, tuinbedrijven,
loonwerkers, enz. hebben vaak baat om snel korte boodschappen te
plaatsen.
Hou bij dit soort websites
voor ogen dat je commercieel profijt hebt als je inspeelt op
seizoensgegevens, last-minutes of einde reeksen. De meest gekende
toepassingen zijn een berichtenvenster dat een deel van een pagina wijzigt en de mogelijkheid om op een nieuwsbrief
in te schrijven. Het belangrijkste is wel dat je als gebruiker geen
notie hoeft te hebben van programmeren of het bouwen van websites. Het
wijzigen van je website gebeurt met behulp van een speciale pagina is
en meestal menugestuurd. Heel eenvoudig dus.
De CMS website.
Een
CMS website (Content Management System) betekent dat je site specifiek
is ontwikkeld om gemakkelijk zelf alle inhoud van je site te wijzigen.
Hier moet je het uitzicht (lay-out) los zien van de inhoud. Hoe je site
er uit ziet, wordt eenmaal geprogrammeerd door je webdesigner. De
gegevens worden bijgehouden in databanken, die je zelf gemakkelijk kunt
bijwerken via een backoffice.
Er zijn twee soorten CMS websites. Voor eenvoudige websites qua structuur die de eigenaar zelf wil beheren en wijzigen gebruiken we de Joomla!
programmatuur. Dit heeft het voordeel dat het opmaken en instellen vrij
snel kan gebeuren. Ze zijn dan ook vrij budgetvriendelijk. Voor uitgebreidere websites waar de inhoud goed gestructureerd moet worden, waar meerdere gebruikers zullen mee werken wordt voor een Drupal
basis gekozen. Doordat er veel instelmogelijkheden zijn moet de
structuur goed doordacht worden. Ze zijn iets duurder, maar ze
profiteren dan weer doordat ze heel gericht en gebruikersvriendelijk
zijn in het opzoeken en ze presteren heel sterk op het internet.
Een
CMS website is aangewezen als de inhoud of informatie constant wordt
bijgewerkt en voor wie zijn website wil gebruiken als
bedrijfsinstrument, als onderdeel van zijn dagelijkse werking. Het zijn
vaak de grotere KMO's of degene die zelf dagelijks de website
gebruiken. Vaak wordt een Drupal website ook voorzien van een degelijk intranet
dat gebruikt worden om de eigen gegevens centraal beschikbaar te houden
voor de eigen mensen. Bestellingen registreren via je website, evolutie
van werken bijhouden, productassortimenten samenstellen, planningen,
boekingen, enz. Dat alles wordt heel gemakkelijk beheerd via een CMS
website.
Een website bouwen gebeurt
best steeds doordacht. Het is vooral het gebruik achteraf en hetgeen je
er van verwacht dat de kostprijs, de soort site en de te gebruiken
toepassingen bepaald. Daarom is het aangewezen om vooraf een goed
gesprek te hebben met je webbedrijf. Zo weet je zeker dat je op
dezelfde golflengte zit en weet je websiteleverancier ook perfect wat
je verlangt.
Steeds meer
indicatoren geven aan dat het einde van de krimpende economie in zicht
komt. Bijna dagelijks zien we artikels die betere resultaten aangeven
in diverse kernsectoren. Beetje bij beetje merken ook KMO's en
zelfstandigen verhoogde interesse bij consumenten. Dat is een ideaal
moment om je website onder handen te nemen. Maar waarom heb je
eigenlijk een goede website nodig?
Voordelen van een goede website.
Het onbetwistbare voordeel van een goede website is de mogelijkheid om zaak (jezelf) permanent te promoten op een platform (internet) dat wereldwijd toegankelijk
is. Een mondvol om te zeggen dat de informatie over jezelf constant te
vinden is, door iedereen die er interesse voor heeft en waar men zich
ook bevindt. Vrij weinig restricties, zou je zo op het eerste zicht
denken.
Toch zijn er een aantal restricties die maken dat "de wereld" niet automatisch je speeltuin is. Vooreerst is er de taalbarrière.
Een website die enkel in het Nederlands is opgemaakt, is vrij
onverstaanbaar voor de gemiddelde Engelsman, Fransman, Rus, ... Ook op
het vlak van infrastructuur
ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van internet, de soort
aansluitingen (kabel, inbelverbinding, ...) dus. En sommige delen van
de wereld zijn blinde vlekken, gewoon omdat er geen elektriciteit
voorhanden is en ethersignalen er niet toekomen.
Maar
over het algemeen mag je gerust stellen dat je met een website vrij
permanent beschikbaar bent voor de mensen die je willen vinden. En dan
zijn er twee hoofdzaken van belang. Een goede website moet het verschil kunnen maken ten opzichte van je concurrenten en zorgt er voor dat de gevraagde informatie snel en duidelijk gevonden kan worden.
Het verschil maken ten opzichte van je concurrenten.
Je
bent niet alleen in deze wereld die zaken doet. Meestal bevinden zich
in je nabije buurt zelfs enkele concurrentie. En elkeen heeft wel zo'n
beetje voordelen die een ander niet heeft. Via het internet bekijken
geïnteresseerden van op hun computer je gegevens, wat je doet, wanneer
je open bent, enz. Maar ze doen dat ook van je concurrenten. Het is dus
belangrijk dat je zeker alle troeven
van jezelf goed in de verf zet en er voor zorgt dat je de voordelen van
jezelf goed accentueert als dit minpunten van je concurrenten zijn.
Hoe doe je dat? Het eenvoudigste is een sterkte/zwakteanalyse
(SWOT-analyse) te maken over je zaak. Meestal weet je zelf drommels
goed waar je heel goed in bent, net zoals je wel wat er beter kan in je
zaak. Het is steeds goed om zelf eens naar de websites van je
concurrenten te surfen en er te kijken welke hun zwakke punten zijn.
Een SWOT analyse brengt de kansen en de bedreigingen in kaart en
rangschikt ze in een sterkte en een zwakte kolom. Zo krijg je een
schema. Met dit diagram kun je dan aan de slag om je sterke punten uit
te vergroten en om te kijken hoe je je zwakke punten kunt verbeteren.
Informatie geven over je zaak.
Waarom zoeken mensen het internet af? Grosso modo kun je stellen dat dit voornamelijk gebeurt om informatie te zoeken.
Er zijn een aantal uitzonderingen, b.v. spelletjes spelen, maar normaal
gezien is informatie altijd de drijfveer. Daar ligt ook de grote rol
van de zoekmachines. Als
jijzelf met een paar woorden aangeeft waarnaar je op zoek bent, tonen
de zoekmachines de websites die hier de meest relevante informatie over
beschikbaar hebben. Zo begrijp je best dat het van belang is dat je
website zoekmachinevriendelijk gebouwd is en geschikt gemaakt is (SEO)
om goed te presteren op het internet.
Maar het is net zo belangrijk dat werkelijk alle nuttige informatie
over je zaak er op te vinden is, en dat ze technisch zo opgebouwd is
dat de zoekmachines ze snel en gemakkelijk kunnen indexeren. De
informatie op een website valt uiteen in een paar hoofdblokken. Er is
vooreerst de algemene informatie
over je zaak zoals adres, openingsuren, contactgegevens, routeplan,
enz. Die gegevens zijn belangrijk voor de mensen die snel met je in
contact willen komen.
Daarnaast is er de commerciële informatie
die verband houdt met de activiteit die je uitoefent of de diensten die
je aanbiedt. Alles dus wat je doet, hoe je het doet, prijzen,
termijnen, garanties en waarborgen, enz.
Tenslotte kan het belangrijk zijn om ook promotionele informatie
op te nemen. Hieronder vallen natuurlijk speciale acties, lopende
voordelen, maar ook nieuwe producten of realisaties vinden hier een
plaats. Een apart luik gaat naar testimonials van klanten die hun ervaringen met je bedrijf of producten delen met de bezoekers.
Dit
zijn de drie hoofdzaken die zeker aan bod moeten komen op een goede,
doeltreffende website. Daarnaast kunnen gerust nog wat toeters en
bellen worden ingebouwd, maar deze zijn niet echt onmisbaar voor de
performante werking. Denk maar aan fash animaties, muziek, links naar
sociale netwerken, enz. Je kunt er wel een bepaalde look mee
stimuleren, maar hou in het oog dat de mensen op het internet enkel
maar op informatie uit zijn.
Het internet is een aparte wereld waar er eigen regels en reglementen
van tel zijn. Hou je hiermee rekening voor je website, dan zal deze
goed gevonden worden en graag gelezen worden door de bezoekers. Maar
treed je die regels met de voeten, dan zal je gegarandeerd gestraft
worden doordat de mensen snel wegsurfen en misschien kiezen voor een
concurrerende zaak. De kernwoorden op het internet zijn snelheid,
accuraatheid en betrouwbaarheid. Deze drie zaken zijn zowel voor de
webbouwer van belang als voor de klant die de inhoud levert.
Wil je graag een nieuwe, goede website voor je zaak of bedrijf? Neem gerust en volledig vrijblijvend contact met ons op. 2TREES is gespecialiseerd in doeltreffende websites, E-promotie en online verkoop voor KMO's, zelfstandigen en vrije beroepen.
Het internet, een stabiele factor in onzekere tijden.
Economen en
bedrijfsadviseurs beleven boeiende tijden. Nog nooit waren de markten
zo volatiel en spreken voorspellingen elkaar vaak tegen. De wereldwijde
economische toestand ligt natuurlijk aan de basis hiervan. Toch is er
een constante trend zichtbaar. De goede resultaten van het internet, en
de vele mogelijkheden die het de gebruikers biedt, vallen op als witte
merels. Waarom scoort het internet nu zo goed?
Het internet, een onderdeel van het dagelijkse leven.
Meer
en meer Belgen raken verslaafd aan het internet. Dat is een erg boude
uitspraak, maar onderzoek toont signalen aan die in deze richting gaan.
Liefst vijftien procent van de
Belgen gebruikt het internet meer dan gemiddeld. Dit gaat van surfen
over chatten en mailen. De tendens om het internet binnenkort door te
trekken naar GSM, pda of zelfs digitale TV kan dit enkel nog versterken.
Ook de jongerencultuur
van tegenwoordig versterkt de internet dominantie. De jeugd chat
intensief, voert urenlang msn-gesprekken, deelt hun leven via Facebook,
Netlog, MySpace, e.a. of Twittert er lustig op los. Vaak zien we dat
grote delen van de bevolking elke dag uren achter de PC doorbrengt. Dit is een ideale voedingsbodem voor het bedrijfsleven en de reclamewereld.
Internetreclame mikt nu op een aantal topjaren.
In
de "werkelijke wereld", de offline wereld dus, kijken de reclamejongens
actueel tegen een dalende omzet aan. Met dank aan de crisis.
Advertentiebudgetten worden teruggeschroefd. TV en radioreclame krimpt
en gedrukte reclame in het algemeen laat een dalende tendens zien.
Niet
zo bij de online reclame. Vaak stellen we vast dat gedeelten van
offline budgetten omgeleid worden naar nieuwe promotievormen op het
internet. Meestal wordt nu gekozen voor gerichte reclame in plaats van massa-reclame. Internetreclame is goedkoper dan traditionele reclame. Bovendien kan men via het internet zich ook beter richten op specifieke doelgroepen.
En dat biedt heel veel mogelijkheden. E-mailmarketing en direct mail
profiteren hier volop van. Maar ook gans nieuwe online campagnes, zoals
tell-a-friendacties, community marketing of cash-back shopping behalen
heel sterke resultaten.
Waarom is het internet een onmisbare factor voor elke zaak?
Het gegeven dat elke dag zo'n 4,5 miljoen Belgen online te bereiken zijn, maakt van het internet een onmisbare factor om zaken te doen. Koppel deze massa consumenten aan de tijd die zij elke dag online zijn (zie artikel vorige week) en aan de relatief lage kostprijs van internetreclame en je krijgt een ideale basis voor online promotie.
Consumenten
die online gaan, nemen de nodige tijd om informatie te lezen en te
verwerken. Reageren zoals bestellingen plaatsen, inlichtingen vragen,
contact opnemen, enz. vergt slechts een muisklik. Bovendien is het gebruikscomfort
van de moderne websites en webshops een echte troef. Wie gewend is om
het internet elke dag te gebruiken wil deze luxe echt niet meer missen.
En dit werkt ook verslavend.
Vaak stelt men vast dat regelmatige internetgebruikers prefereren om zoveel mogelijk
hun zaken online te regelen. Wie online koopt, zoekt eerst om alles via
de computer te bestellen. Mensen die graag inlichtingen via het
internet verzamelen, boeken liefst reizen via deze weg, of vragen info
aan, of bestellen boeken en geschenken met behulp van de computer. Het
gebruiksgemak, comfort en snelheid van actie spelen hier een
doorslaggevende rol.
Het is nu wel bewezen dat het internet een heel sterke stijging
kan veroorzaken van de omzet en de verdiensten. Met een goede website
of E-commerceshop profiteer je alvast direct van een groter publiek die
je vindt op het internet en die de informatie over je zaak leest.
Eenmaal je met online zakendoen vertrouwd bent, stijgen de opbrengsten
heel snel terwijl de kosten slechts langzaam meegroeien. Hoe groter het
online aandeel in het zakencijfer, hoe beter je winstmarge en de
rentabiliteit van je zaak. En daar komt het tegenwoordig meer en meer
op aan.
De sterke groei van de
internetreclame is hier een duidelijk bewijs van. Meer en meer mensen
betrekken het internet dagelijks bij hun leven. Daardoor kent het
online zakendoen steeds meer succes. Dan is het maar normaal dat de
online promotie in de huidige tijden een sterke groei kent. Het
internet is namelijk momenteel nog de enige marktplaats waar miljoenen
consumenten samenkomen die daarenboven door iedereen heel gemakkelijk
en trefzeker te bereiken zijn.
In 2008 kocht meer dan
30 % van de Europeanen iets op het internet. Onderzoek leert ook dat
meer dan 50 % van de Belgen constant online zijn. Deze gegevens
verklaren voor een deel de verder groeiende populariteit van de
internet verkoopsites. Wat zijn nu de trends en waarom is België een
groeiland met toekomst?
Stijging online verkoop, een Europees fenomeen.
Met
over de 30 procent Europeanen die vorig jaar een online aankoop deden,
kan men gerust stellen dat de internet verkoop verder aan populariteit
wint. Wel stellen we vast dat de consumenten voornamelijk in webwinkels
in eigen land aankopen. Winkeliers uit andere landen vallen vaak uit de boot. Een mogelijke verklaring is de taalbarrière. Aankopen in een taal die men niet goed kent, vormt zeker een grote hinderpaal. Maar vaak speelt ook het algeheel uitzicht
en een amateuristische organisatie van de internetwinkel een rol. De
betere online winkels zien er professioneel uit en zijn minstens in een
universele taal, b.v. het Engels, te bezoeken.
In
2008 steeg het aantal online shoppers in Europa met 5 procent ten
opzichte van het vorig jaar. Dit zijn zo'n slordige 150 miljoen
consumenten extra. De landen waar internetwinkelen het populairst is,
zijn Denemarken, Groot-Brittannië en Nederland. Deze top drie halen een
score van boven de 55 procent. België heeft nog een grote marge. Momenteel kopen 21 procent van onze consumenten goederen en diensten online.
Welke producten worden meest online aangekocht?
De
populairste producten houden nog steeds verband met het reizen. Reizen
en hotels boeken halen de top. Maar ook sportartikelen, kledij, boeken,
speelgoed, tickets, films, muziek en software worden vlot online
verhandeld.
Peilen we naar de reden van online aankopen, dan zijn de voornaamste motieven het gemak waarmee men een groot aanbod kan bekijken. Maar ook de vlotte mogelijkheid om prijzen te vergelijken, de betaalbaarheid en het gemak van bestellen
zijn de pluspunten. De voornaamste zaken die mensen tegenhouden om
online aan te kopen zijn dan weer onduidelijke productinformatie,
ontbreken van de privacyvermeldingen, te aggressieve reclame en het
ontbreken van richtlijnenen om goederen terug te sturen.
België, groeiland voor online verkoop.
De meerderheid van de Belgen zijn permanent online.
En nog een vijfde logt minstens tweemaal per dag op het internet in.
Bijna 30 procent surft tot 2 uur per dag op het internet en nog zo'n 20
procent doet dit gemiddeld 1 uur per dag. Gemiddeld worden per sessie vier tot zes internetsites bezocht.
De
populairste sites in België zijn nieuwssites, netwerksites zoals
Facebook, Netlog, e.a. en amusementssites. Meestal bezoekt men
voornamelijk gekende sites. Op dit vlak scoort België duidelijk beter
dan de rest van Europa. Bij ons zijn gemiddeld de helft nieuwe sites,
terwijl in Europa gemiddelde drie van de tien bezochte sites nieuw
zijn. Deze tendens verklaart dan ook voor een deel waarom de online
verkoop en het succes van webshops in België duidelijk hoger ligt dan
in de rest van Europa. Zeker voor KMO's en gespecialiseerde winkels is
het starten met een onlineshop momenteel een heel goede beslissing om de verkoop en de rentabiliteit in de toekomst te verstevigen.
Een
betrouwbare, goede online winkel ontwerpen is gespecialiseerd werk.
Zeker voor KMO's en zelfstandige ondernemers is kennis van zaken van
een webbouwer van doorslaggevend belang. 2TREES
ontwerpt en bouwt uw perfecte internetwinkel op maat. Van heel
eenvoudige KMO-webshops tot gesofisticeerde, luxe onlineshops kunt u
bij ons terecht. Samen met u bespreken we het concept, de indeling, de
beste organisatie en werking. Wilt u binnenkort met een onlineshop
starten, neem dan vrijblijvend met ons contact op.
Een website is iets
totaal anders dan een webshop. Vaak staat men hier niet bij stil. Het
uitgangspunt verschilt immers in de grond. Om perfect met het internet
te werken zijn beiden noodzakelijk. Ze versterken elkaar. Waardoor komt
dit?
Het doel van een site bepaalt de goede werking.
Met een website is het de bedoeling om de mensen te informeren.
Dat kan gaan over technische zaken zoals het gebruik van een apparaat,
handleidingen, kalenders, enz. Ook algemene zaken kan men communiceren
zoals openingsuren, wegwijzers, verantwoordelijken en hun
contactgegevens, enz.
Even belangrijk aan een website is echter het promotioneel doel.
Met een goede site laat men als het ware zien welke voordelen een
product of dienst biedt aan de gebruiker. Hier is de sfeer het
belangrijkste. En deze sfeer komt tot uiting door de teksten en door de
foto's of beelden. Een goede website zorgt voor het gevoel dat je ook
iets wilt hebben, meemaken, gebruiken. Of tout court, zorgt er voor dat
je vindt dat je ook deel wilt uitmaken van deze wereld. Dat is het
wervend aspect van een website.
Een webshop heeft de bedoeling om te verkopen.
Alles staat in dit teken. De producten zijn er logisch geordend. Je kan
er artikels reserveren en afrekenen aan de kassa. Technisch moet alles
vlot verlopen. Overzichten van bestellingen, facturen, leveringsbons,
betaalmogelijkheden, enz. moeten prima geregeld zijn. En vooral, een
online shop is gebonden aan een aantal wettelijke regels en verplichte
vermeldingen. Maar het belangrijkste is wel dat bij een internetwinkel
alles in het teken van de verkoop staat.
Hoe combineer je best een webshop met je website?
Je hoeft het niet moeilijker te maken dan nodig. Het is perfect mogelijk om beide op je domeinnaam
te laten hosten. Denk er wel aan dat een webshop meer ruimte nodig
heeft dan een website. Op een online shop staan meestal veel meer
producten met hun foto. En dat neemt nu eenmaal meer plaats in.
Het ideale is dat de mensen steeds op de homepagina van je website
terecht komen. Daar hebben ze alle mogelijkheden om zich te informeren
of om direct naar de webwinkel door te klikken. De homepagina is
normaal promotioneel perfect in orde. Hier moet de juiste sfeer van je
zaak of producten als het ware uit het beeldscherm springen en de
bezoekers zien hier de volledige en duidelijke navigatie op je site.
Als er banners of promotievakken actief zijn, staan deze hoofdzakelijk
op de home. Een ideaal vertrekpunt dus.
Kies je voor verschillende domeinnamen voor je webshop en website, dan maken we dat er op de homepagina van je website een directe link
staat naar je webshop. Verschillende domeinnamen kan handig zijn in
bepaalde gevallen. Als je b.v. verschillende doelgroepen wilt
aanspreken, b.v. consumenten (= toegang via je website naar je
consumentenshop) en professionelen (= directe toegang via de
onlinshop-url). Je kunt hier ver in gaan. Maar doe het wel steeds doordacht.
Het is b.v. perfect mogelijk om enerzijds de jongeren aan te spreken
met een flitsende, drukke, dynamische website annex webshop en
daarnaast moderne, prijsbewuste vrouwen van 25 tot 45 jaar met een
directe link naar de webshop.
Website en webshop, zelfs al zijn ze geïntegreerd in elkaar, krijgen een eigen optimalisatie
(SEO) op het internet met eigen zoekwoordenlijsten, beschrijvingen,
enz. Doordat er op een webshop meer artikels staan met beschrijvingen,
vaker wijzigingen zijn, meer beweging is, enz. zal deze iets vlotter
worden weergegeven door de zoekmachines. Een website biedt dan weer het
voordeel dat er beter promotionele accenten kunnen worden gelegd met
uitgebreidere teksten, mooie lay-outs en prachtige sfeerbeelden. Dat is
de kers op de taart.
De tijdelijke tussenoplossing: een semi-verkoopsite.
Al
ligt de klemtoon van een webshop op het verkopen en opbrengst
genereren, de investering is meestal een veelvoud van een website. Je
moet er ook rekening mee houden dat een online shop niet op zijn eigen
draait. Je moet er tijd in steken
om deze op te bouwen, artikels, foto's en beschrijvingen te plaatsen,
orders te verwerken, nieuwe producten te vermelden en uitverkochte te
verwijderen. Net zoals bij een fysische winkel dus. En dat is een
beslissing die je goed doordacht neemt.
Daarom bestaat een tussenoplossing om je bestaande, informatieve website in een eerste fase uit te breiden
met een aantal verkooppagina's. Hier kun je dan bepaalde producten in
de kijker zetten of bepaalde promoties aankondigen. Heb je ook nog een
fysische winkel dan kun je de artikels daar laten afhalen (en betalen).
Of anders lever je uit nadat het geld van de bestelling op je rekening
staat. Op deze manier kun je beetje bij beetje ervaring opdoen met
online verkoop en bereid je een goed deel van je bezoekers reeds voor
op een toekomstige online winkel.
Deze
formule is niet ideaal, maar is best werkbaar in een eerste fase. Om
ervaring op te doen b.v. of om een en ander op de online markt uit te testen.
En als je later de stap waagt en een volwaardige internetshop start,
dan nog kunnen deze verkooppagina's van je gewone website blijven
bestaan als extra promotiemiddel voor je webshop.
Besluit: een website + webshop = de ideale combinatie.
De sterkste resultaten in internetland zet je neer als je brengt wat de mensen verwachten.
Van een website verwachten bezoekers informatie en duiding. Van een
webshop verwachten ze duidelijk overzicht van de producten, goede
beschrijvingen en een helder kostprijs en leveringsvoorwaarden. Deze
twee totaal verschillende uitgangspunten combineren in één site is
quasi ondoenbaar. Het kan nooit tot een goed huwelijk leiden. Daarom is
het aangewezen om ofwel de lay-out en uitbouw van je website mee te bespreken
met je webshop, of anders minstens je online shop uit te breiden met
een aparte show-homepage en een drie tot vijf commerciële pagina's om
de juiste klemtonen te leggen voor diverse categorieën.
Wil je meer rendement en omzet
halen met weinig vast, directe kosten? Dan is een online shop een prima
beslissing. Doe het wel doordacht en spreek met mensen die kennis van
zaken hebben. Zo vermijd je onnodige verrassingen en "de harde
leerschool" achteraf.
2TREES
is gespecialiseerd in doeltreffende internetreclame voor KMO's,
zelfstandige ondernemers en vrije beroepen. Heb je interesse in een
goede website, een professionele webshop, een vlotte, commerciële
nieuwsbrief of moderne e-promotie voor je zaak, neem gerust met ons contact op.
Een van de meest
succesvolle promotiemiddelen op het internet is ongetwijfeld de
e-nieuwsbrief. Soms wordt dit medium misbruikt, maar meestal is dit een
uiterst rendabele manier om je zaak uit te breiden. Maar wat zijn nu
eigenlijk de voordelen van een eigen e-nieuwsbrief?
1. E-nieuwsbrieven hebben de laagste kostprijs per contact.
De ontwerp en opmaakkosten zijn heel laag. Ontwerpen kunnen online
worden gemaakt en goedgekeurd waardoor dit snel en efficiënt gebeurt.
Eenmaal een lay-out is ontwikkeld, kosten de volgende uitgaven enkel
meer het opmaken van de nieuwe inhoud. Hierdoor is de productiekost van een nieuwsbrief heel goedkoop.
E-nieuwsbrieven
worden online klaargemaakt. Ze moeten niet worden gedrukt. Er is dus
geen papier of drukwerk nodig. Bovendien moet je nooit overschot van een e-nieuwsbrief weggooien.
E-nieuwsbrieven worden ook online verstuurd. Je hoeft geen dragers zoals enveloppen, plastiek folie, enz. aan te kopen. Port- en afhandelingskosten om de zending onder enveloppe te steken of te sorteren ken je ook niet.
Deze
lage kostprijs en de hoge efficiëntie maakt dat de e-nieuwsbrief het
enige reclamemiddel is dat ook rendabel kan worden ingezet bij goedkope artikels of producten met een lage winstmarge.
2. E-nieuwsbrieven zijn het snelste reclamemedium.
Doordat de volledige behandeling online gebeurt is er maar heel korte tijd nodig tussen de bestelling van een nieuwsbrief en het verzendklaar hebben ervan. Deze tijd kan nog worden ingekort indien er b.v. vooraf een planning wordt gemaakt over een langere periode.
Ook de tijd tussen het versturen van een nieuwsbrief en het ontvangen
ervan is heel kort. Via het internet komen je nieuwsberichten overal
zeker dezelfde dag nog toe, zelfs aan de andere kant van de wereld. Dit
kan heel belangrijk zijn als je wilt reageren op acties van
concurrenten, of om last-minute acties te lanceren.
Met een e-nieuwsbrief kun je gerichte en gepersonaliseerde mailings
versturen. Je kunt je doelgroepen indelen naar b.v. taal, land, gender,
interesses, leeftijd of zelfs aankoopprofiel en dan je mailings zo
ontwerpen dat deze mensen direct aangesproken worden. Ook hier kan er
een standardisatie worden uitgewerkt zodat deze uitsplitsing heel
efficiënt gebeurt.
Door de lage kostprijs en de snelheid van reageren kun je een e-nieuwsbrief ook gebruiken om vaker korte berichten
te sturen. Dit geeft meer het gevoel dat je de mensen "op de hoogte"
houdt, eerder dan het gevoel dat je ze stalkt. Vergeet niet dat
iedereen graag op de hoogte blijft.
3. E-nieuwsbrieven zorgen voor herhaalde reclame.
E-nieuwsbrieven hebben de eigenschap dat ze door de ontvanger heel eenvoudig kunnen worden doorgestuurd aan vrienden, kennissen of gelijkgestemden. Zo kan je boodschap bij heel wat nieuwe contacten
terechtkomen zonder dat je ze zelf kent. Hiervoor is het belangrijk dat
iedereen zich gemakkelijk kan abonneren op je nieuwsbrief.
Door een goede, uitgekiende opmaak van de e-nieuwsbrieven zorg je dat meer mensen je website bezoeken.
Dit is belangrijk om je overige producten of diensten onder de aandacht
te brengen. Bovendien stijgt het belang van je site hierdoor bij de
zoekmachines, zodat je website sneller en gemakkelijker wordt
weergegeven.
E-nieuwsbrieven zijn ook heel ecologisch, want ze belasten het milieu niet. Er zijn geen residuën van drukprocessen, materiaal of overschot omdat alles online gebeurt.
4. E-nieuwsbrieven versterken het imago van je zaak.
Door regelmatig een goede nieuwsbrief uit te geven kweekt je zaak expertise
in de ogen van de abonnees. Doordat je onderwerpen met kennis van zaken
behandelt, maak je dat weinigen twijfelen aan je vakkennis en
professionaliteit. Je krijgt zeker een voetje voor ten opzicht van veel
concurrenten.
Je blijft ook regelmatig onder de aandacht
komen van klanten en potentiële klanten. Van zodra ze een artikel of
dienst nodig hebben die jij levert, sta je op de eerste rij om
geconctacteerd te worden. Dit is zeker het geval als je b.v.
maandelijks een nieuwsbrief uitgeeft.
Met een goede nieuwsbrief kun je meer doen dan alleen maar een product of dienst voorstellen. Je geeft wat achtergrondinformatie
mee, of gebruikstips, of zelfs referenties van andere gebruikers. Dit
gebeurt allemaal heel efficiënt en laagdrempelig want je komt met je
boodschap direct bij je (toekomstige) klant terecht.
Doordat en nieuwsbrief heel snel en eenvoudig wordt doorgestuurd naar nieuwe mensen kan je bestand e-mailadressen snel uitgroeien tot een heel waardevol verkoopsbestand.
Een
e-nieuwsbrief is dus een heel efficiënt en rendabel marketinginstrument
in deze moderne maatschappij. Toch zijn er niet alleen maar voordelen
als je hiermee begint. Denk er ook aan dat het ook werk kost om
regelmatig nieuws te brengen. Je moet de basisinformatie schrijven,
duidelijke afbeeldingen zoeken, je adressenbestanden up-to-date houden
en vooral strikt je eigen planning nakomen. Maar los van deze zaken
biedt een e-nieuwsbrief alleen maar voordelen.
2TREES
is gespecialiseerd in doeltreffende internetreclame voor KMO's,
zelfstandige ondernemers en vrije beroepen. Heb je interesse in een
goede website, een professionele webshop of vlotte commerciële
nieuwsbrief of moderne e-promotie voor je zaak, neem gerust met ons contact op.
De jaarlijkse
zomersolden zijn vandaag gestart. Dit betekent ongetwijfeld een heel
drukke maand voor veel winkeliers, middenstanders en ondernemers. Dit
is een van de drukste perioden van het jaar omdat heel veel mensen
naarMet een paar eenvoudige acties kan je van een website een heel
krachtig promotiemiddel maken. En dit kost zeker geen dagen werk. Hoe
gebruik je op een slimme manier je website als extra promotie?
1. Waarom moet je je website extra verzorgen tijdens koopjesperiodes?
De jaarlijkse solden behoren tot de drukste periodes
van het jaar wat surfen betreft. Heel veel mensen zoeken via het
internet waar de beste koopjes te doen zijn. Of ze kijken waar de
tofste artikels te vinden zijn. Maar ook de openingstijden van de
zaken, de merken in promotie, de algemene kortingen, enz. worden
tegenwoordig vanuit de luie zetel opgevraagd vooraleer men zich in het
koopgewoel stort.
Daarom is het heel sterk aan te bevelen aan de ondernemers om de website gericht aan te passen
en de juiste commerciële zaken dominant te vermelden. Deze boodschappen
worden nu immers beter gezien en onthouden dan tijdens de rest van het
jaar.
2. Hoe speel je best in op de koopjesperiode met je website?
Het
is niet de bedoeling om halve dagen achter het computerscherm door te
brengen. Je spendeert je tijd beter met klanten bedienen en verkopen.
Maar het is wel slim om elke dag (week) een half uurtje
tot een uur voordat je open bent, je website bij te werken. Eenmaal je
dit gewend bent, kost dat echt niet veel moeite en bovendien is het
maar voor een beperkte tijd.
a) Pas dagelijks (wekelijks) je berichtenvenster of actievenster aan. Zo'n venster is speciaal bedoeld om heel snel, zonder programmatie en zonder problemen korte boodschappen
te plaatsen op een deel van een websitepagina. Ook foto's zijn
mogelijk. Tijdens de solden kun je hier dagelijks (wekelijks) een paar
artikels in promotie op plaatsen. Je kunt ze gerust aanpassen aan de
situatie in je zaak. Zo kun je snel en eenvoudig de aandacht trekken op
producten die minder in trek zijn.
b) Voeg een E-folderpagina toe aan je website. Op een e-folder stel je meerdere artikels in promotie voor. Vergelijk het een beetje met de weekfolder van een supermarkt. Een e-folder gaat langer mee
dan de reclames op het berichtenvenster, b.v. een week of 14 dagen. Het
voordeel van zo'n extra pagina is dat je aanbod mooi op 1 bladzijde
verzameld staat en dat je ze kunt doormailen aan je klantenbestand als
reclame. Bovendien wordt de tekst ook geïnventariseerd door de
zoekmachines.
c) Denk vooraf goed na over je promotiepolitiek. Vaak
staan we er niet bij stil en stellen we gewoon een extra percentage
korting in bij het begin van de solden. En plots valt het op dat we
eigenlijk korting op korting
geven. Dubbel verlies dus. En dat hoeft niet echt. Werk je doorheen het
jaar met een klantenkaart, dan kan je vermelden dat de soldenartikels
niet tellen voor deze getrouwheidskaart. Idem als je gezinszegels,
bonuspunten, enz. geeft op aankopen. Communiceer het wel duidelijk via
je website en d.m.v. een pancarte die nabij de kassa staat.
d) Denk ook eens buiten korting alleen. Vanzelfsprekend
is het in de soldenperiode vooral om die korting te doen bij de kopers.
Daarom moet je gewoon hier op inspelen om voldoende klanten te lokken.
Hou er wel rekening mee dat consumenten minimum twee golven van korting
verwachten. Namelijk een eerste serie bij de start van de koopjes en
een tweede golf halverwege. Zorg dus dat je nog marge genoeg hebt om
middenin "Superkortingen" te bieden en de prijzen een tweede maal te
verlagen.
Toch is het niet altijd
nodig om alles in korting te steken. Voor duurdere producten (b.v.
camera's) kan een koopje ook inhouden dat er een accessoire gratis
of aan halve prijs gegeven wordt. B.v. een cameratas of een tweede lens
gratis wordt beslist ook geapprecieerd. Speel je op zeker, laat dan de
consument kiezen tussen een van beide voor eenzelfde waarde.
e) Let op met gratis artikels tijdens de soldenperiode. Geef
je artikels gratis tijdens een bepaalde periode, of bij aankoop van een
product, dan maak je best dat je voldoende van deze artikels in
voorraad hebt. Zijn ze voortijdig uitgeput, voorzie dan een evenwaardig
artikel van gelijke waarde als alternatief. Je kan natuurlijk steeds in
de reclame opnemen dat deze actie geldt zolang de voorraad strekt, maar
weet dat de wetgever aanneemt dat je voor voldoende voorraad zorgt om
aan de verwachte vraag te voldoen.
En
koppel je geen voorwaarden aan een gratis artikel, b.v. tijdens de
koopjesperiode een gratis attentie voor elke klant, wees dan niet
verontwaardigd als iemand niets koopt maar wel de attentie vraagt. Dit
is hun goed recht, dus geef je het best met de glimlach.
3. Kan je nog een extra push geven aan koopjes via het internet?
Zeer
zeker. Eenmaal je je website hebt aangepast, beschik je meestal over
een heel goede basis om je voordeelproducten onder de aandacht te
brengen van de kopers. Zo kun je vrij eenvoudig en zonder dat het
stukken van mensen kost een paar slimme truc'en toepassen.
- maak van de e-reclamepagina van je website een nieuwsbriefversie en mail ze bij het begin van de koopjes aan je klantenbestand door; - plaats een opvallende banner op je website die je koopjes aanbevelen en die doorlinkt naar je e-reclamepagina; - maak een google advertentie over je koopjes en link deze rechtstreeks aan je e-reclamepagina; - maak een e-mailbanner
(klein reclameblokje dat je in je handtekening voor je e-mails
verwerkt) en zorg dat tijdens de solden iedereen die een berichtje van
je ontvangt ook je reclame ontvangt. Vergeet niet ook de link op te
nemen naar je e-reclamepagina. - tenslotte kan je ook in je winkel of zaak een paar pancartes ophangen
die vermelden dat de mensen de recentste koopjes kunnen zien via je
website. Dit natuurlijk voor wie zorgvuldig en regelmatig deze artikels
met een berichtenvenster adverteert.
Dit
zijn een aantal eenvoudige richtlijnen om heel doeltreffend gebruik te
maken van het internet voor de solden. Het is eigenlijk vrij simpel.
Maak dat de surfers bij jou kunnen lezen waar ze naar op zoek zijn. En
in de koopjestijd zijn dit "voordelen en kortingen". Maar doe het
voorbereid, uitgekiend en regelmatig zodat het niet te veel extra tijd
kost.
2Trees
ontwerpt internetreclame die werkt: websites, E-promotie en webshops.
E-nieuwsbrieven, persberichten, klantenacties, Google reclame,
Tell-A-Friend acties, enz., heel efficiënt en uiterst rendabel zelfs
voor kleinere budgetten. Contacteer ons vrijblijvend.
In moeilijker economische tijden bewijst het
internet op zakelijk vlak haar belang. Op geen andere manier kan je
zoveel mensen bereiken tegen een zo geringe kostprijs. Met een goede
website, een commerciële nieuwsbrief, gerichte Google reclame of toffe
E-klantenacties kan je je producten of diensten promoten bij duizenden
mensen.
Toch stellen we vast dat nog veel kleinere KMO's en zelfstandigen
aarzelen om zichzelf te promoten via het internet. Soms komt het
doordat men niet de juiste webmensen gevonden heeft. Vaak vormt de
prijs van een goede website nog een belemmering, zeker als men nog niet
honderd procent overtuigd is van de enorme mogelijkheden van het
internet.
Een heel belangrijke groep die veel baat kan hebben bij een professionele website zijn de vrije beroepen. Vooral deze categorie beroepen hadden tot nu toe hoofdzakelijk aandacht aan hun experitse of vakgebied.
Ze hebben tot nu toe eigenlijk nog nooit echt nagedacht over het
concreet nut en de vele voordelen om zichzelf, hun specifieke expterise
en de mogelijkheden van hun kantoor online voor te stellen.
Hier wil 2TREES aan verhelpen met een eenmalige zomerpromotie in juli 2009. Daarom lanceren we een uniek aanbod onder voorwaarden voor een professionele website met 5 pagina's. Aan een vaste prijs
vragen wij een domeinnaam aan voor de klant. De klant kan kiezen uit 3
goede ontwerpen, wij bouwen uw specifieke website en plaatsen deze op
het internet voor u. We zorgen ervoor dat uw nieuwe website perfect
gevonden wordt met de zoekmachines op het internet en leveren een
gratis analyseprogramma bij uw nieuwe site zodat u de prestaties zelf
kunt opvolgen.
Deze speciale zomeractie geldt aan een vaste prijs (-20 % op de normale kostprijs) voor wie een bestelling plaatst tussen 1 en 31 juli 2009
en op voorwaarde dat de website opgeleverd (= betaald) is voor
15/08/09. Meer informatie over 2TREES of over de actie vindt u op
volgende E-flyer of op onze website www.2trees.be.
Aarzel
dus niet langer en bestel nu uw nieuwe website. Hoe eerder u op het
internet aanwezig bent, hoe sneller nieuwe klanten u kunnen vinden.
Info: Patrick Puype - tel. 0495/935 325 of patrick@2trees.be.