2Trees is gespecialiseerd in internetreclame voor KMO’s, zelfstandige ondernemers en vrije beroepen. Met professionele, efficiënte toepassingen helpen wij u om uw aanwezigheid, promotie en verkoop via het internet te verbeteren. 2Trees richt zich naar de kleinere budgetten met oplossingen die praktisch, eenvoudig maar vooral doeltreffend zijn.
28-10-2009
Vijf tips om problemen met een nieuwe webshop te voorkomen.
Vaak komt het voor bij nieuwe online shops dat aankopen niet worden afgewerkt. De consument kan hier oorzaak van zijn maar ook veel internet winkels gaan niet vrijuit. Vervelend, dat is zeker. Toch kun je vooraf een aantal zaken goed controleren om fouten en pannes met nieuwe webshops te voorkomen.
Zestig procent online aankopen geweigerd in Europa.
Een recente Europese studie toont aan dat 60 procentvan de online bestellingen niet succesvol worden afgerond tussen landen van de Europese Unie onderling. Dat is veel. En België zou, samen met Bulgarije en Roemenië, een van de landen zijn waar de problemen vaakst voor komen.
De grootste oorzaak waarom een koper uit een ander Europees land het bestelde niet ontvangt, is gewoon doordat de verkoper het product niet wilde of kon verzenden. Voor België bijvoorbeeld was dit in zeventig procent van de gevallen de oorzaak. Dat kan zijn doordat de betalingsprocedure niet goed gebeurt. Maar het is ook mogelijk dat de verkoper teveel moeite heeft om het artikel verzonden te krijgen. Bijna altijd is het een "technische oorzaak" die aan de basis ligt van dit falen. Nagenoeg nooit zijn het malafide bedoelingen van de verkoper. We kunnen dus gerust stellen dat de verkoper hier vaak het slachtoffer is van de techniek. Hoe kan zo'n falen nu best worden voorkomen?
1. Gebruik een goed online verkoopprogramma.
Een belangrijk deel van het falen van webshops komt doordat het shopping programma zelf technische mankementen vertoont. Bestellingen die haperen als ze in het winkelmandje moeten komen. Programma's die blijven haperen of vastlopen op een bepaald punt. Foute of geen bestelbevestigingen aan het einde van een aankoop. Dat zijn maar een greep van wat er in de praktijk kan fout gaan.
Vergeet niet dat een online verkopen een automatisch proces is. Het programma zelf begeleidt de consument bij zijn aankoop. Meestal duurt het ook een tijdje vooraleer de verkoper door heeft dat er iets moet haperen. Laat je daarom voor het ontwerpen en instellen van je online shop begeleiden door een degelijke webbouwer die de nodige ervaring kan aantonen met internetverkoop.
2. Werk met een professionele omgeving voor de veilige betalingen.
De betaling van online aankopen is een cruciale fase. De verkoper wil immers zeker zijn dat het bedrag op zijn rekening zal toekomen vooraleer hij verstuurt. De koper wil zekerheid dat hij de aankopen zal ontvangen of anders dat hij zijn geld terug kan krijgen. Er zijn een aantal mogelijkheden om de afrekening van online aankopen te regelen. Maar een van de beste en veiligste opties is het inschakelen van een goede Payment Service Provider, zoals b.v. Ogone.
Beroep doen op een gekende leverancier van betalingsdiensten wekt vertrouwenbij de consument. Hij is zeker dat zijn geld zal toekomen en dat zijn pin- en betaalcodes niet vrij op het internet zullen ronddwalen. Daarenboven moet je als verkoper ook bonafide zijn vooraleer een acquier je als klant accepteert. Een acquier is een tussenpersoon die ervoor zorgt dat het geld bij de verkoper toekomt. Doordat gans de betaalafwikkeling in een "veilige betaalomgeving" gebeurt, dus bij een onafhankelijke partij en weg van de verkoper, weet de consument dat hij kan vertrouwen op zijn betaling.
Voor het uitvoeren van de betalingen op webshops werkt 2TREES met Ogone als veilig betaalloket. Ogone is een van de bekendste en meest volledige aanbieders van betalingsdiensten op dit moment. Bovendien werken ze heel vlot en klantvriendelijk zodat de eigenaar van een online shop achteraf steeds snel een antwoord of oplossing krijgt voor zijn vragen of problemen.
3. Werk vooraf goed je leveringsprocedures uit.
Eenmaal het product online aangekocht en de betaling gebeurd is, is het zaak om het artikel snel en in perfecte staat tot bij de koper te brengen. Dan gaat het nog vaak fout bij een aantal online sellers. Als de consument in een redelijke straal van de verkoper woont, dan is de levering meestal geen probleem. Zelfs België of de rand van onze buurlanden zijn relatief gemakkelijk en met weinig kosten te beleveren. Maar moeilijker wordt het als je klanten in Skäggerökk of Sebastopol wonen, of als je producten naar de rimboe in Polynesië moeten verhuizen. Zelfs in Europa is het niet steeds evident om de goederen tegen een betaalbare prijs te laten leveren.
Bestudeer daarom vooraf goed de verschillende leveringsmogelijkheden en de kostprijs. Je kunt beroep doen om zelfstandige vervoerbedrijven, internationale transporteurs, openbare diensten zoals De Post. Soms vind je een goede oplossing met jong gepensioneerden of freelancers. Of misschien heb je een combinatie over de weg, per spoor en te water en komt overslag aan de orde. Aan alles hangt een prijskaartje. Hou rekening met volumes, gewicht of breekbaarheid als je afspraken maakt. Soms is het goed om een transportverzekering af te sluiten tegen verlies of beschadiging. En afhankelijk van de afstand tot de koper zal ook het vervoerstarief schommelen. Kien dus alles goed uit vooraf en bereken nauwkeurig wat het je kost om de producten te laten leveren.
4. Doe beroep op betrouwbare, gekende partners.
Partners zijn mensen, bedrijven of organisaties die je nodig hebt voor je online verkoop maar die niet tot je eigen organisatie behoren. Je hebt hier per definitie wat minder vat op dan op eigen medewerkers. Eenmaal een product bij jou de deur uit is, of als een deel van het verkoopproces buitenshuis gebeurt, ben je als verkoper onderhevig aan het goed functioneren van deze partner. Je blijft als verkoper echter wel steeds verantwoordelijk.
Daarom adviseren wij om alleen maar te kiezen voor gekende partners die bewezen hebben om te vertrouwen te zijn. Je bent soms beter af om iets meer te betalen voor externe diensten als je er kunt op rekenen dat de termijn gerespecteerd zal worden en dat het werk of dienst perfect gebeurt. Het is altijd een heel zwak argument als een verkoper moet zeggen: "Het ligt niet aan mijn organisatie, die was perfect. Maar onze partner ... heeft zijn werk niet goed gedaan." Daar heeft de consument echt geen boodschap aan.
5. Organiseer je online verkoop zo simpel en eenvoudig mogelijk.
Een eenvoudige organisatie biedt het voordeel dat het snel gaat en dat er steeds een duidelijk overzicht blijft. Hoe minder stappen er moeten gebeuren tussen aankoop en levering, hoe minder kans op fouten ook. Vaak is een te moeilijke organisatie de oorzaak van het falen van een goede webshop.
Als voorbereiding voor een webshop adviseren wij onze klanten om eerst alles eensop papier uit te schrijven. Zo zie je snel waar de heikele punten zitten in de organisatie. Wij hebben deze voorbereiding ook nodig als basis voor de prijsofferte voor een webshop en om te zien of alle stappen in de nieuwe online shop kunnen gebeuren. Daarna raden wij hen aan om specifiek te gaan zoeken hoe je dezeorganisatie kunt vereenvoudigen. Welke stappen je samen kan laten verlopen. Kijk ook hoe je overbodige zaken kunt vermijden. Een goede webbouwer kan vaak
helpen om je online verkoop efficiënter te organiseren. Want ook hier telt "less is more".
Een goed werkende webshop is belangrijk voor verkoper en consument.
Door rekening te houden met bovenstaande tips zal de online verkoop ongetwijfeld verbeteren. voor de verkoper. Efficiëntie leidt tot snellere afhandeling van de orders, minder kosten en meer winst op de online aankopen.
Maar een goed functionerende webshop is ook voor de consument belangrijk. Eerst en vooral kan hij zo kiezen het ruimste aanbod aan producten of diensten op de markt. Bovendien kan hij gebruik maken van de prijskortingen, acties of tijdelijke voordelen op dit moment. Uit een EU-studie blijkt ook dat men in meer dan de helft van de lidstaten 50 procent van de producten tien procent goedkoper kon aankopen, inclusief verzendingskosten. En het zal maar mooi meegenomen zijn als Belgische handelaar om zo met je online shop extra klanten aan te trekken.
Doordat websites via het world wide web overal te zien zijn, betekent dit internet een fantastisch promotiemedium. Reclame, in casu direct mailing, via het web is aan strikte regels gebonden. Maar niet iedereen houdt zich er aan. Vaak sturen bedrijven, organisaties of malafide groepen ongevraagd en ongewild e-mails rond. En dan kom je al snel op het domein van de spam. Hier volgen enkele eenvoudige tips om je computer tegen spam te beveiligen.
Wat is spam?
Van Dale definieert spam als ongevraagde e-mails of sms'jes, vaak met reclame. Een andere definitie spreekt van ongevraagde post of reclame (ook orec genaamd) of e-mail die op grote schaal en ongevraagd wordt verstuurd.
Hiermee wordt de essentie van spam alvast duidelijk. Ze zijn ongevraagd en worden massaal (geautomatiseerd) verstuurd. Het hoeft dus niet noodzakelijk platte reclame te zijn. De informatie kan best interessant zijn voor bepaalde doelgroepen. Maar toch hangt er een gevoel van ergernis vast bij de meeste mensen van wie hun postbus regelmatig overstelpt worden door spamberichten.
Wat kun je doen om spam te vermijden?
Niet alle oplossingen kosten veel geld. Een paar eenvoudige, praktische ingrepen volstaan vaak om het grootste deel van de ongevraagde post te weren.
1. Laat je e-mailadres niet overal achter.
Wees voorzichtig met het gebruik en de verspreiding van je e-mail adres. Hoe minder je het doorgeeft, in het bijzonder op het Web, hoe kleiner de kans is dat jespam zult ontvangen.
Natuurlijk komt je e-mailadres op bepaalde plaatsen vrij voor. Denk maar aan de wettelijke vermeldingen op je website als je aan online verkoop doet. Of gewoon bij je bedrijfsgegevens. Zorg er voor dat de mensen wat moeite moeten doenom je e-mailadres te vinden op je site. Haal het weg van de homepagina en laat de mensen een paar keer klikken vooraleer het te voorschijn komt. Want wie je echt wil bereiken, doet graag een beetje moeite daar voor.
Laat mensen via je website reageren door een berichtenbox in te vullen. Zo doe je ze toekomen zonder dat de correspondent precies weet wat je precies mailadres is en kun je via deze weg ook niet op groepmail-lijsten terecht komen. Zijn het boodschappen die voor jou interessant zijn, dan antwoord je natuurlijk persoonlijk. Dan krijgt de geadresseerde natuurlijk wel je e-mailadres.
2. Beantwoord enkel betrouwbare e-mails.
Beantwoord geen e-mails waarvan de oorsprong of de verzender je twijfelachtig lijkt. Gebruik hier het simpele principe dat wat je niet gevraagd hebt niet van jou van belang is en wie je niet kent ook geen antwoord hoeft. Spammers weten immers dat wie reageert ook effectief het bericht heeft gekregen en gelezen. Vaak volstaat het om alle ongevraagde berichten een aantal keren simpelweg in de prullenmand te kieperen om de spam te laten opdrogen.
3. Gebruik een inventief e-mailadres.
De meeste webeigenaars gebruiken een algemeen e-mailadres dat begint met info@, administratie@, contact@, enz. Dat weet iedereen die een beetje met het internet werkt. Kent men het e-mailadres niet, dan is het eenvoudig om zo'nalgemeen voorvoegsel voor de domeinnaam te zetten. In meer dan 80 procent komen de mails inderdaad terecht. Er bestaan ook webprogramma's die automatisch e-mailadressen samenstellen op deze basis.
Het is dus een goed idee om wat creatief te zijn met je algemeen e-mailadres. Voor een winkel kan je net evengoed shop@ gebruiken, of ideetjes@. Bedrijven kunnen b.v. vraag@ of wat@ instellen. Dat is veel minder evident en beveiligt je inbox vrij doeltreffend omdat het niet voor de hand liggend is. Zorg er dus voor dat de mensen met wie je in contact wilt staan, je e-mailadres moeten krijgen en niet gemakkelijk kunnen raden.
4. Camoufleer je e-mailadres.
Als je je e-mail adres publiceert op een website, camoufleer het dan, bijvoorbeeld door de "@" te vervangen door "at". Je adres naam@bedrijf.be wordt dan naam(at)bedrijf.be. Je kunt ook spaties toevoegen net voor of na de @. Dat zorgt ook voor foutboodschappen bij e-mailautomators.
Nog een vaak gebruikte techniek is om een controlewoord te laten invullen vooraleer je e-mailadres te voorschijn komt. Dat gebeurt vaak vooraleer je een bericht met een berichtenbox kan versturen. Maar je kan dit net evengoed doen als vooraleer je je mailadres toont. Even effectief en automatische programma's kunnen hier geen weg mee.
5. Gebruik degelijke beschermingsprogramma's.
Laat niet eender wat op je computer binnenkomen. Bescherm hem door filters te gebruiken. Installeer een Firewall (software dat je computer beschermt tegen indringers via het internet) en een anti-virus programma. En gebruik de functies van uw e-mailprogramma of computersoftware. Vergeet ook niet je software (systeemsoftware inbegrepen) regelmatig te updaten zodat deze doeltreffend en up-to-date blijft.
Hou hier ook rekening mee bij het kiezen van een hostingfirma voor je website. De betere webhosters, b.v. SiteHosting te Merelbeke, beveiligen hun eigen internet- en mailservers immers goed met programma's die malaware, spam of hackers tegenhouden. Dat is een eerste buffer die je gebruikt om de grootste hoop storende boodschappen te filteren voordat ze je inbox bereiken.
En vertrouw niet echt de "gratis" beveiligingsprogramma's die je her en der vindt. Ofwel bieden ze slechts een beperkte bescherming of ze lopen wat achter in het beveiligen van de nieuwste virussen. Of heel erg, het kunnen zelfs placebo beveiligingsprogramma's zijn van malafide bedrijven die zo op je computer kunnen binnen geraken.
Besluit.
Het beveiligen van je e-mailadres en het vrijwaren van je inbox tegen spamberichten hoeft niet steeds erg duur te zijn. Door een aantal eenvoudige, praktische richtlijnen toe te passen voorkom je massale spam en hou je de instroom van ongevraagde mails beperkt.
De laatste maanden stijgt de vraag naar webshops terug. Online verkoop biedt het voordeel dat het dag en nacht beschikbaar is over gans de wereld. Bovendien automatiseert het de verkoop voor een groot deel. Maar hoeveel internetwinkels zijn er actueel in België en hoe zit het met de consumenten?
België telt minder online shops dan de rest van Europa.
Medio 2009 zijn er naar schatting zo'n 2.250 webwinkels in België. Dat is ongeveer 16 % van de winkels met minimum 10 personeelsleden waar men online bestellingen kan plaatsen. Dat is geen exact cijfer. Het aantal mensen die via het internet zaken verhandelt ligt beduidend hoger. Dat komt omdat het world wide web ook wordt gebruikt door bedrijven of organisaties om informatie te downloaden zonder betalen. Handleidingen voor gebruikers b.v. of orderbevestigingen, productieschema's, foto's van producten, enz. Maar die 2.250 online shops gaat over handelszaken die hun artikels of producten online verkopen en laten betalen.
In onze buurlanden is de webverkoop meer geïntegreerd in het zakenleven. Vorig jaar had bijna 3 op de 10 winkels (27 %) in Nederland een webshop. In Duitsland deden dan een kwart van de zaken (24 %) aan online verkoop. Enkel Frankrijk deed het met 13 procent iets minder dan België.
De online omzet ligt in België iets lager dan in de rest van Europa.
In ons land bedroeg de omzet die online werd gerealiseerd in 2007 11 % van de reguliere verkoop. Dit is een stijging van 3 procent ten opzichte van 2006 in een jaar tijd, wat eerder matig was. Deze cijfers dateren van voor het woelige jaar 2008 en de wereldwijde crisis. Voor dit jaar worden gevoelig betere resultatenverwacht omdat de consumenten in moeilijker tijden meer vergelijken en beter de prijzen uitzoeken. Daardoor bleven de webshops beter renderen en gingen ze minder steil achteruit dan de reguliere handel. Maar veel consumenten hebben zo wel het gemak en de voordelen van het online shoppen ontdekt.
In Nederland haalde men 14 procent duidelijk meer omzet binnen via het internet. Frankrijk met 12 procent en Duitsland met 11 procent liggen dan weer in de buurt van de Belgische winkels.
Goede integratie van de computer in de Belgische huishoudens.
Zeven op de tien Belgische huisgezinnen beschikte vorig jaar over een computer. Dat is op Europees vlak een goede middenmoter. In twee jaar tijd steeg de integratie daarmee met liefst 13 procent. Niet alleen is de computer goed ingeburgerd, bijna 65 procent van de consumenten hebben toegang tot het internet. Ook dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2006. Snel internet is belangrijk om vlot te surfen en aangenaam online te kopen. Ook daar zit het goed want amper 4 procent surft nog op het internet via inbelverbinding en modem. Bijna 95 procent van de Belgische internetgebruikers doet dit met een DSL, ADSL of breedbandverbinding.
Behoren we met computergebruik en internettoegang tot de betere Europese middenmoot, dan blijven er in België wel belangrijke verschillen bestaan tussen bepaalde groepen van mensen. Zo is er nog een substantieel verschil tussen jonge en oudere gebruikers en ook tussen de sociale groepen onderling. Van de overheid uit wordt er nu hard aan gewerkt om deze situatie te verbeteren. Met diverse initiatieven wil de federale Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne immers negentig procent van de Belgen op het internet krijgen tegen 2015.
Conclusie.
Zowel de omzet uit onlineverkoop als het dagelijks gebruik van de computer bij de mensen kende een sterke stijging de voorbije jaren. Door de impulsen van de federale overheid zullen binnenkort meer dan 90 % van de Belgen via het internet te bereiken zijn zodat online zakendoen heel veel groeipotentieel in zich draagt.
Denk je er aan om met online verkoop te starten of ben je bezig met een webshop. Neem dan vrijblijvend met ons contact op voor advies of informatie. Wij zijn gespecialiseerd in goed werkende, betaalbare online shops voor KMO's en zelfstandigen. Meer informatie vind je op www.2trees.be.
E-nieuwsbrieven of e-reclame tout court zijn een populair reclamemiddel. Het is een goedkoop reclamemedium, werkt heel snel en het komt direct bij een persoon terecht. Maar niet alles mag. De Belgische wetgeving op e-reclame is hier heel strikt in. Wat mag en wat niet?
Wat valt onder de wet op de e-reclame?
E-reclame valt onder de wet van 11/03/2003 en het KB van 04/04/2003. Deze wet is vrij ruim. Volgens de wetgever valt hieronder: "Elke vorm van communicatie bestemd voor het direct of indirect promoten van de goederen, diensten of het imago van een onderneming, organisatie of persoon die een commerciële, industriële of ambachtelijke activiteit of een gereglementeerd beroep uitoefent."
Het is belangrijk om weten dat de Belgische wetgeving gestoeld is op een Europese richtlijn. Europa spreekt over "directe werving" terwijl dit bij ons als "reclame via e-mail" omschreven wordt. Maar dit betekent wel dat er een zekere uniformiteit is binnen Europa. Weliswaar kan de wetgeving tussen in de Europese landen onderling licht verschillen.
Maar ook de Belgische wet van 08/12/1992 op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (privacy wetgeving) is van toepassing als het gaat om boodschappen aan consumenten of privé personen.
Naar wie mag u e-mailreclame sturen?
Er is een duidelijk verschil tussen e-mailberichten aan consumenten of aan bedrijven. Hier is de wetgever vrij strikt in. Aan consumenten of particulieren mag dit enkel naar wie uitdrukkelijk toestemming gaf. In de praktijk doe je dit best door een invulvak met een antwoordknop te voorzien zodat zij je kunnen verwittigen dat ze dit willen in de toekomst. Dit noemt de "opt-in". Je kunt zo'n aanmeldingstekst voor nieuwsbrieven aanbrengen onder je gewone mailberichten, op e-facturen, op je website, ... Maar ook onder je gewone nieuwsbrief zodat ook vrienden van abonnees zich kunnen inschrijven.
Wat dus niet telt is gewoon los en ongevraagd een commerciële mail sturen. Ook mag een invulvak niet automatisch ingevuld zijn op mails. De consument moet dus effectief zelf de aanmeldingsactie ondernemen. En bij twijfel werk je met een dubbele opt-in. Met een dubbele opt-in antwoord je op een aanmeldingsmail met een antwoordmail waar er een link is opgenomen. De consument krijgt in de toekomst enkel je e-nieuwsbrieven indien hij zijn abonnement activeert door op deze link te klikken.
Wie valt niet onder het opt-in principe?
Er zijn twee uitzonderingen op deze regel. Je mag zonder voorafgaande toestemming e-reclame sturen aan klanten en aan onpersoonlijke mailadressen van bedrijven of organisaties. Voor klanten is dit vrij duidelijk. Je hebt met hen een commerciële band en hun gegevens behoren tot de normale bestanden in je zaak. Bovendien krijgen zij in normale omstandigheden al berichten, facturen, bevestigingen, enz. van jou. Klanten mag je zelf spontaan aan je e-mailbestand toevoegen zonder voorafgaande opt-in.
Bedrijven of organisaties kun je ook zonder probleem onaangemeld mailen op hun onpersoonlijk mailadres zoals info@, contact@, mail@, ... adres. De wetgever gaat er nl. van uit dat dit soort berichten tot het normale handelsverkeer behoort en laat dit toe. Tussen bedrijven onderling zijn de regels altijd al soepeler dan met consumenten.
Wat moet je verplicht vermelden op een e-nieuwsbrief.
Naar consumenten toe ben je verplicht om duidelijk te vermelden dat het om reclame gaat. Hier mag geen misverstand kunnen over bestaan. Het is dus best om gewoon het woord "reclame", "promotie", "actie", enz. klaar en duidelijk op te nemen in de tekst.
Een reclamemail mag niet anoniem zijn. Vermeld dus duidelijk de gegevens van je zaak zoals naam, rechtspersoonlijkheid, adres, telefoon, e-mail, BTW nummer, enz. Zo beschikt de consument over alle nodige informatie voor het geval hij contact wil opnemen.
Op elke reclamemail moet duidelijk vermeld staan dat de consument het recht heeft om verdere e-reclame te weigeren en wat hij hiervoor moet doen. Om zich uit te schrijven kan er b.v. een speciale link worden opgenomen waar de consument op kan klikken. Maar het is even goed indien je hem de mail laat beantwoorden met "schrijf mij uit" of een uitschrijfvak laat invullen, enz. Het enige dat vereist is dat de uitschrijfprocedure duidelijk is voor de ontvanger.
Wat doe je met uitschrijvingen?
De wetgever stelt duidelijk dat uitschrijvingen op e-reclame binnen een redelijke termijn moeten gebeuren. Zonder er een precieze datum op te plakken mag je wel aannemen dat de uitschrijving wel moet gebeurd zijn voordat een nieuwe e-nieuwsbrief of e-reclame wordt verstuurd. Je moet een klant die zich uitschrijft ook verwittigen dat dit zal gebeuren of is gebeurd. In de praktijk gebeurt dit meestal met een standaardmail.
Let er wel op dat mensen die zich willen uitschrijven ook effectief geschrapt worden uit je bestanden. Dit geldt ten andere ook voor bedrijven of reclamemails tussen professionelen.
En als de uitschrijving niet in orde komt?
Dan kan de consument twee zaken doen. Je kunt je inschrijven in een verzetsregister zodat je geregistreerd staat om in de toekomst geen enkele reclame per e-mail te ontvangen. Indien dit nog niet helpt dan kan je klacht neerleggen bij de bevoegde instanties bij de overheid. In België kan dit voor:
klachten over e-reclame en commerciële reclamemails: bij de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, dienst Algemene Controle en Bemiddeling;
klachten over onrechtmatig gebruik van uw e-mailadres: bij de Commissie ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer;
klachten over (poging tot) oplichting, pornografie, enz.: bij de Federale Politie, dienst Federal Computer Crime Unit (FCCU).
Maar in de meeste gevallen komt het niet zo ver. Reguliere bedrijven of handelszaken die eerlijk en correct zaken doen, houden zich ook aan de wettelijke verplichtingen en gebruiken. Niet alleen is het commercieel niet verstandig om mensen ongewenst te blijven e-reclame sturen, het schaadt ook je goede naam en reputatie. En dat is een vorm van reclame die iedereen best kan missen.