De zomer was er ineens en dat is voor veel mannen de gelegenheid om zich met de keukenschort en reuzevork te wapenen aan het barbecuestel. Wij als vrouwen mogen het ganse jaar aan het fornuis onderscheiden,maar de barbecuerooster is en blijft exclusief manenbastion. Het welslagen van een barbecue wordt bepaald door de vleeskwaliteit en de kunsten van de kok.Iedereen kan barbecueën maar wie deraadgevingen volgt zal dat ook op een lekkere en gezonde manier kunnen doen!
De 10 geboden voor een geslaagde barbecue zijn;
1/ U kan het vlees op het barbecuerooster leggen.
2/ Rund- en lamsvlees moeten op een goed heet rooster worden gelegd, om het vlees dicht te schroeien.
3/ Kalfs- en varkensvlees grilt u op een matig vuur en laat u langer bakken.
4/ Prik altijd in worsten en pensen om te vermijden dat ze openbarsten tijdens het bakken.
5/ Prik daarentegen nooit in vlees dat aan het bakken is, want het zou al zijn sap verliezen en dus zijn malsheid.
6/ Draai de stukken om met een barbecuetang.
7/ Vermijd dat vet uit stukken vlees loopt door ze in te smeren met olijfolie (die beter bestand is tegen de hitte) of met een marinade op basis van plantaardige olie.
8/ Marineer het vlees de dag voordien, het zal er alleen maar malser op worden.
9/ Dep gemarineerd vlees voorzichtig af met keukenpapier om het teveel aan marinade te verwijderen, voordat u het vlees op het barbecuerooster legt.
10/ Zout het vlees pas op het einde van de baktijd, want zout onttrekt de sappen aan het vlees.
Deze week krijgen de kinderen van de Centrumschool voor de laatste keer de oude vertrouwde 'Spartel' mee naar huis. 'Spartel' is niet zomaar een schoolkrant: het is een krantje dat geschiedenis schreef!
Of beter: de school schreef de geschiedenis en de redactie probeerde dit in een mooi geheel te bundelen. Spartel werd 24 jaar oud, en daarvan mocht ik er acht van dichtbij meemaken. Eerst als medewerker, later als eindredacteur en het laatste jaar als doorgeefluik naar de finale lay-outer.
De medewerkers van het eerste uur ken ik niet, wel diegene die voor mij kwamen: Els Lammens en na haar Bine Boomgaert. Samen met de werkgroep Spartel maakten zij van een 'schoolkrant' een Spartel die een eigen leven begon te leiden. Sponsors zorgden ervoor dat we degelijk drukwerk konden afleveren en jaarlijks met een reuze wedstrijd vele kinderhanden mochten vullen met prijzen.
Over mezelf praten is moeilijker dan ik dacht!
In 1997 wou ik graag deel uitmaken van de werkgroep. Schrijven is voor mij 'een hobby', dus Iemand vertelde me dat ik daarvoor eerst lid moest worden van de ouderraad. Zo gezegd, zo gedaan. (achteraf bleek dit niet nodig maar intussen hadden ze me wel mooi liggen.) Ik ben als moeder van Nele (nu 15) in de ouderraad gestapt en van daaruit bij Spartel aangeklopt. Na een eerste grondige keuring werd ik aangenomen. Intussen zijn Nele en Stien(nu 14) de school uit en staat ook Staf (12) op de drempel naar het middelbaar. Marte(6) blijft nog even Centrummen, maar ik blijf niet langer Spartelen. Ik zeg dit jaar Spartel en de ouderraad, (waar ik als secretaris,die functie graag gedaan heb) vaarwel, en wuif nog even naar ons ploegske van de meesters Johan, Philip en Bregwin en onze nieuwe medewerkers Francis en Vincent. Na 24 jaar staat een gezonde herziening van de formule voor de deur, maar ik verklap nog niet wat...Yvette zal daar volgend schooljaar wel even een ballonnetje over oplaten!
heb je ooit gedroomd dat je je hond kon bellen met een mobiele telefoon? Het kan nu echt! De Pet Cell-telefoon zit met een clip aan de halsband van je trouwe viervoeter. Wil je hem spreken? bel gewoon zijn Pet Cell. Dat ding neemt automatisch op, zodat de hond jou hoort praten. Als hij terugblaft, hoor jij dat natuurlijk ook. De vraag is alleen of je hond er wat van begrijpt. De Pet Cell heeft ook nog een andere functie. Die kan wel handig zijn. Als je hond wegloopt en iemand vindt hem, dan hoeft de vinder maar één knop op de Pet Cell in te drukken om meteen met jouw tefefoon verbonden te worden. Handig! Als je hond tenminste toestaat dat die vreemde aan zijn halsband komt!
Ambroos mascotte van mijn blog wilde eens in de belangstelling staan. En klampte zich vast aan het braderiecomité met de vraag doe eens iets speciaals rond Ambroos, jullie hebben reeds met verschillende activiteiten uitgepakt die telkens heel goed in de mars lagen. Zo zijn ze aan het denken geslagen en vonden er moet een Ambrooscocktail komen.
Tijdens de zomerbraderie kon men hem proeven
Deze cocktail heeft een zuiderse uitstraling.
De warme kleur en het verleidende aroma in combinatie met de diversiteit van smaken en de aangename afdronk maken van deze cocktail een bijzonder aangename aperitief of long-drink. De guitige gezelligheid waarmee 'Ambroos' de fles siert is kenmerkend voor wie deze cocktail in gezelschap drinkt. Alleen wie overdrijft, krijgt 's anderendaags te kampen met echte 'koppigheid' van d'n Ambroos. Lees meer op de site klik op "Ambroos"
zonnetips om er niet als een kreeftje bij te lopen
De zon beïnvloedt met haar licht en warmte het totale organisme van de mens op een positieve manier. Tijdens de zomer en op vakantie houden we van een bruin tintje, maar het kan soms ook schadelijk zijn voor de gezondheid.Voor de vakantie houden we best rekening met deze wijze tips!
Vermijd intensieve blootstelling aan de zon, zeker tussen 11 en 15 uur.
Bescherm uw huid met zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor. Gebruik zonneproducten niet om langer in de zon te blijven.
Draag bedekkende kledij, een pet of een breed gerande hoed en een zonnebril met UV-filter als u in de zon op een terrasje zit, wandelt, fietst of buiten werkt.
Water, zand en witte muren weerkaatsen de zonnestralen waardoor u ook in de schaduw kan verbranden. Zelfs in de schaduw zijn beschermende kleding en zonnecrème dus noodzakelijk. Houd er tevens rekening mee dat u in de bergen sneller verbrandt.
Een natte huid is gevoeliger, dus droog uw huid steeds goed af na een zwempartij. UV-stralen worden niet door water tegengehouden waardoor u ook in het water kunt verbranden.
Gebruik geen producten tegen muggenbeten, parfum of andere cosmetica; die kunnen onder invloed van de zon allergische reacties veroorzaken. Als u geneesmiddelen neemt, informeert u best uw huisarts of apotheker of zij bijwerkingen hebben onder invloed van de zon.
introductie: Doormiddel van deze cursus draai je in tien eenvoudige stappen door. Je hebt om deze cursus te kunnen volgen geen voor opleiding nodig. De tijd waarin je de cursus kunt behalen is erg veranderlijk en ligt aan je doorzettingsvermogen, gemiddeld is hij binnen 15 minuten te behalen.
Papa, nu is het vaderdag alle papa's hebben feest daar ze nu al zoveel jaren steeds maar papa zijn geweest. Papa zijn, dat is heel moeilijk, want dan kun je toch zoveel ! Al wat mama stuk laat vallen dat maakt papa wel weer heel !
Als ik later eens ga trouwen dat wordt vast een reuzefeest wil ik net zo'n papa naast me als u altijd bent geweest!
Nog enkele dagen voor de geboorte van de nieuwe website. Begin dit schooljaar was de site aan vernieuwing toe en zo werd beslist voor een nieuwe site. We hadden geen idee wat het zou worden.
Op 13 maart werd Steven Duyck (PIH-student) als stagiair aangesteld om als eindwerk een nieuwe website op te bouwen. hij creëerde een nieuwe, hedendaagse website voor de school.. om alle informatie kenbaar te maken. Daarbij kwam ook nog wanneer we een advies nodig hebben probeerd hij het altijd uit te leggen dat we het goed begrijpen want in computer termen is dat voor ons als leek wel héél moeilijk. Het is een bron aan informatie!
De duivel houdt vandaag zijn feestje 6-6-6 is leuke trouwdatum, maar ook nummer van de antichrist
Sommige vrouwen willen per se vandaag bevallen, anderen ab-so-luut niet. Hetzelfde geldt voor huwelijksfeesten en verjaardagspartijen. Voor de meesten onder ons heeft 6 juni 2006 geen enkele betekenis, maar sommigen vinden 6-6-6 te aardig om zomaar te laten voorbijgaan. Diep- gelovigen vrezen dan weer acties van de duivel, want 666 is in de Bijbel het nummer van het Beest.
Gisteren was het nog Pinkstermaandag, maar vandaag is de duivel aan het feest, al liggen wij nuchtere Vlamingen daar niet erg wakker van. In andere landen worden ze er helemaal gek van. In Nederland wordt er vandaag massaal getrouwd, wat een positieve benadering is van 6 juni 2006.
Het seizoen van de asperges trekt zich op gang. Dankzij nieuwe teeltmethodes (onder meer in serres) zijn er asperges van november tot augustus maar de grootste aanvoer en dus het echte seizoen is nog altijd in mei en juni. Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschieten. Witte asperges groeie in een opgehoogd grondbed (zoals prei) en dus in het donker waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar worden boven de grond geteeld.Vandaar de groene tot violet-groene kleur.
Hoe weet je of asperges vers zijn?
Wrijf twee stengelstegen elkaar. Als ze een tjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Verse Belgische vollegrondasperges zijn ook te herkennen aan de mooie blanke kleur, het topje voelt stevig aan de onderkant van de stengel is niet houterig en geeft niet mee als je erin knijpt. De stengels van groene asperges zijn niet vlezig maar ze behouden een frisse malsheid.
Mijn geheim zal ik verklappen om ze te bereiden:
Schil ze zorgvuldig en snij ze dan in gelijke stukken (ongeveer 3cm). Kook ongeveer 20 minuten de schillen en het achterste gedeelte in zoutwater. Zeef het vocht en laat hierin de asperges 20 minuten pocheren.
Receptje; asperges met kasselrib
nodig: voor 4 personen 1 kilo asperges 70gr boter 50gr bloem 6 eieren 50gr geraspte kaas 4 eetlepels room 2,5 dl melk 3 stukken kasselrib nootmuskaatnoot peper en zout
Asperges pocheren zoals hier beschreven goed laten uitlekken. Kook de eieren hard en de kasselrib in blokjes snijden. Maak een roux met de boter en bloem. Meng de melk en 2,5 dl kooknat van de asperges en bind met de roux. breng op smaak met peper zout en muskaatnoot.Snij de eieren in schijfjes. Neem een vuurvaste schotel en doe op de bodem wat saus, asperges, ei enz. Eindig met een laagje saus. Bestrooi met de kaas. Smelt de rest van de boter en druppel ze over de kaas. Zet de schotel onder de grill en laat de bovenkant gratineren (bruin worden). Eet er gekookte aardappelen of puree bij (eigen keuze). Asperges zijn dan ook heel vitaminnerijk ze bevatten veel vitaminne B1 en B6 en zink. Smakelijk!
Als je agaat uitkiest, wil je graag leiding geven.
Oude fabeltjes;
Mensen geloofden dat als je agaat draagt, je anderen goed kunt overtuigen. Door een agaat zouden mensen van je houden en je respecteren. Ook zou de steen je beschermen tegen nachtmerries. Tja, en een goede baas moet wel uitgerust zijn!
Rotsvaste feiten; Agaat is een mineraal dat ook wel chacedoon (kleurmengeling) genoemd wordt. Het vormt zich in ringen met verschillende kleuren en dichtheden.
Steengoed; Veel agaten zien er nogal saai uit. Daarom worden ze geverfd om ze een kleur-oppepper te geven. Volgens een eeuwenoude methode krijgen de agaten een bad kokende honing en worden ze daarna ondergedompeld in zwavelzuur. Zo ontstaan de zwarte banden.
Als je malachiet kiest, heb je behoefte aan meer concentratie. Malachiet geeft in veel gevallen uitstekende
resultaten bij reuma, astma en hartkramp.
Oude fabeltjes; Malachiet zou rust brengen in je leven. Je laat je niet zo snel afleiden en je kan gemakkelijker met veranderingen omgaan.
Rotsvaste feiten; Malachiet is een diepgroen koperhoudend (carbonaat)dat is ook de reden van het snel dof worden, het is een mineraal met prachtige patronen. Meestal zijn de stukjes malachiet die gevonden worden te klein om beeldjes en sieraden van te maken.
Steengoed; Malachiet werd tot de zestiende eeuw tot poeder vermaald en dan als kleurstof in verf gebruikt. Zelfs in het oude Egypte deden ze dat al, en ook gebruikten de Egyptenaren het alsbijvoorbeeld oog make-up...zo werden oogontstekingen voorkomen.
Maakt vrolijk en werkt tegen vermoeidheid. Na elk gebruik ontladen onder water.
Oude fabeltjes; Mensen kozen citrien om in contact te komen met hun creativiteit. Citrien zou je een heldere geest geven en de goede energie en concentratie. Heb je soms moeite om kunstwerkjes ook echt af te maken? dan zou citrien wel eens dé steen voor jou kunnen zijn!
Rotsvaste feiten Citrien is een gele kwartssoort. Je krijgt het door amethist in een speciale oven langzaam op te warmen tot 470 à 560 graden celsius. De kleur verandert dan van paars naar geel. Natuurlijke citrien is zeldzaam. Bijna alle citrien in winkels is behandelde amethist.
Steengoed Als je citrien een paar maanden in direct zonlicht legt, kan de kleur verbleken. Waarschuwing: probeer dit niet uit met je sieraden!
Voor ik het over de maansteen heb wil ik een korte uitleg geven van reactie's gekregen van medebloggers over de werking van de stenen
.
Volgens Miryam de Dierenopvoedster & Magnetiseur werkt zo'n steentje altijd op de aura in zowel op mens als op dier. Je kan dat zelfs aan een halsband van dieren bevestigen...Het dier kiest gewoonlijk zelf wel uit welke steen het meest geschikt is voor hem/haar...
Marina de hartendame2 is een verzamelaarster van deze stenen. Door de jaren heen prachtige exemplaren gespaard. De raad die ze me gaf was: als je wil dat de stenen hun werk doen mag men ze niet vergeten op te laden bij volle maan. Gewoon buiten leggen op de vensterbank,dat ritueel moet je wel iedere keer herhalen als je voelt dat de kracht afneemt. De steen kan ook veranderen van kleur, bv.ongepolijste bergkristal neemt veel negatieve energie uit je huis op en krijgt dan vaak een rookkleurige bruine of grijze tint vandaar dat die steen veel wordt gebruikt in de spirituele wereld, ook rozekwarts kan lichter worden door veel te gebruiken, deze wordt dan vaalwit.
Maansteen
Als je maansteen kiest, wil je meer durven vertrouwen op je gevoel.
Oude fabeltjes; Als je soms iets mist, omdat je teveel nadenkt, is deze steen wel iets voor jou. Maansteen zou je helpen om beter naar je gevoel te luisteren en er ook naar te handelen.
Rotsvaste feiten; Maansteen heeft wolkjes met witte en soms blauw-groenige weerkaatsing. De steen lijkt net de maan in een koude mistige nacht. Maansteen hoort bij de veldspaten, een groep mineralen die in veel gesteenten is gevonden.
Steengoed; Onder een microscoop zie je dat een maansteen dunne barstjes heeft. Je noemt zo'n scheurtje 'duizendpoot'.
Canada (Jade) Polen (Barnsteen) Rusland (Barnsteen-Bergkristal) Mexico (Agaat) Verenigde staten (Bergkristal-Rozenkwarts) Brazilië (Agaat-Citrien-Bergkristal-Rozenkwarts) Congo (Malachiet) Madagascar (Bergkristal) Sri Lanka (Maansteen) Afghanistan (Lapis Lazuli India (Bloedsteen) Myanmar (Jade)
Rozenkwarts
Als je rozenkwarts kiest, wil je graag iedereen aardig vinden.
Oude fabeltjes; Rozenkwarts is een liefdessteen. Mensen geloofden dat je er je boosheid door kwijtraakte.Ook zou je er zorgzamer door worden. Rozenkwarts was een bijzonder cadeau voor iemand om wie je gaf.
Rotsvaste feiten; Rozenkwarts is licht- tot dieproze. Het is niet zeker waar die kleur door ontstaat, maar misschien zijn kleine hoeveelheden titanium (een metaal) de oorzaak.
Steengoed; Rozenkwarts is net als de meeste stenen in dit artikel niet zo duur. Koop er eentje en stop hem in je zak!
Wat zegt je lievelingsmineraal of edelsteen over jou? het geeft niets als je een ander karakter hebt dan hier beschreven staat. Iedereen is uniek en dit artikel is alleen maar voor de lol.
Mineralen zijn vaste stoffen die je overal op aarde vindt. Er zijn duizenden verschillende soorten van. Zout is een mineraal. Ijzererts ook. En wat dacht je van ijs? de meeste zijn gemaakt van mineralen. Soms van één, maar meestal van een aantal bij elkaar.
Een edelsteen is een mineraal met bijzondere eigenschappen. Hij is bijvoorbeeld extra hard, heel zeldzaam of gewoon erg mooi. Ik zal het hebben over de soorten en de plaatsen waar de mineralen en edelstenen gedolven worden.
vanaf morgen iedere dag over één bepaalde steen.
"de oude fabeltjes" "de rotsvaste feiten" "steengoed" De eerste steen je kunt het al raden zal de "liefdessteen" zijn.
Restjes van de kaasschotel kan u verwerken tot aperitiefhapjes. Plet of mix in de blender alle stukjes kaas
met wat room, fijngesnipperde sjalot en wat peper en selderzout; spuit op toastjes en versier met bieslook en schijfjes radijs.
Strooi wat paprika in de boter alvorens aardappeltjes te bakken, tijdens het bakken geeft het een mooi kleurtje!
Worteltjes zijn soms flauw van smaak. Doe een scheutje sinaasappelsap in het kookwater; de smaak wordt dan veel pittiger.
Varkensgebraad kunt u gemakkelijk goudgeel korsten als u bij de smeltende boter twee suikerklontjes voegt. Van zodra de suiker karamelkleurig wordt legt u het vlees in de pan,en zet het vuur wat lager.
Deeg zonder klontjes verkrijg je door de hoeveelheid bloem die je gebruikt, precies hetzelfde volume vocht in één keer toe te voegen. Pas daarna voeg je de rest van de vloeistof toe.