Het seizoen van de asperges trekt zich op gang. Dankzij nieuwe teeltmethodes (onder meer in serres) zijn er asperges van november tot augustus maar de grootste aanvoer en dus het echte seizoen is nog altijd in mei en juni. Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschieten. Witte asperges groeie in een opgehoogd grondbed (zoals prei) en dus in het donker waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar worden boven de grond geteeld.Vandaar de groene tot violet-groene kleur.
Hoe weet je of asperges vers zijn?
Wrijf twee stengelstegen elkaar. Als ze een tjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Verse Belgische vollegrondasperges zijn ook te herkennen aan de mooie blanke kleur, het topje voelt stevig aan de onderkant van de stengel is niet houterig en geeft niet mee als je erin knijpt. De stengels van groene asperges zijn niet vlezig maar ze behouden een frisse malsheid.
Mijn geheim zal ik verklappen om ze te bereiden:
Schil ze zorgvuldig en snij ze dan in gelijke stukken (ongeveer 3cm). Kook ongeveer 20 minuten de schillen en het achterste gedeelte in zoutwater. Zeef het vocht en laat hierin de asperges 20 minuten pocheren.
Receptje; asperges met kasselrib
nodig: voor 4 personen 1 kilo asperges 70gr boter 50gr bloem 6 eieren 50gr geraspte kaas 4 eetlepels room 2,5 dl melk 3 stukken kasselrib nootmuskaatnoot peper en zout
Asperges pocheren zoals hier beschreven goed laten uitlekken. Kook de eieren hard en de kasselrib in blokjes snijden. Maak een roux met de boter en bloem. Meng de melk en 2,5 dl kooknat van de asperges en bind met de roux. breng op smaak met peper zout en muskaatnoot.Snij de eieren in schijfjes. Neem een vuurvaste schotel en doe op de bodem wat saus, asperges, ei enz. Eindig met een laagje saus. Bestrooi met de kaas. Smelt de rest van de boter en druppel ze over de kaas. Zet de schotel onder de grill en laat de bovenkant gratineren (bruin worden). Eet er gekookte aardappelen of puree bij (eigen keuze). Asperges zijn dan ook heel vitaminnerijk ze bevatten veel vitaminne B1 en B6 en zink. Smakelijk!
|