Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
GROENE GUIDO
EKEREN BOUWT AAN DE TOEKOMST : GROEN! WAAKT
25-09-2010
Oosterweel ontleed: van Scheldekruising tot paperclip
* vrijdag 24 september 2010 * bron De Standaard * Auteur: Peter De Lobel
Om tot een Oosterweelcompromis te komen, moest de Vlaamse regering een brug begraven, rijstroken weggommen, nieuwe bretellen uit haar mouw schudden en de droom van een 'groene rivier' doorprikken. De Standaard gidst u door de ontwarde Antwerpse verkeersknoop.
Van onze redacteur
Op Linkeroever blijven de oorspronkelijke plannen behouden in de nieuwe Oosterweelverbinding. De voorziene derde Scheldekruising loopt onder de Schelde, in een afgezonken tunnel met 2x3 rijstroken voor doorgaand verkeer. Die verbindt het Oosterweelknooppunt op Rechteroever met een nieuw aan te leggen tolplein op Linkeroever. Vandaaruit sluit de Oosterweelverbinding aan op de E34, de E17 en de Kennedytunnel.
Aan het Oosterweelknooppunt komen de alle tunnels van de Oosterweelverbinding bovengronds samen. Voor de ontsluiting van de haven is dit punt cruciaal. Vrachtvervoer vanuit de haven kan hier rechtstreeks de Oosterweelverbinding nemen, zonder eerst door woonwijken en langs het bioscoopcomplex Metropolis te rijden.
De cut&cover-tunnel die in het Oosterweelknooppunt begint, loopt op krek hetzelfde tracé als wijlen de Lange Wapper. Het ene deel loopt tot aan de wijk Luchtbal, het andere richting Schijnpoort. De tunnel bestaat uit zestien massieve betonnen verbindingselementen en is dertig meter breed. Daarin zijn telkens twee aparte kokers voorzien, met elk twee rijstroken (elk 3,5m breed) en een vluchtstrook (3,1m breed). Dat betekent dus dat ze één rijstrook minder hebben dan de Lange Wapper. Volgens Jaak Polen, de projectleider van de Stuurgroep, hoeft dat geen probleem te vormen. 'De tunnel onder de Schelde heeft wel telkens drie rijstroken, maar vanaf het Oosterweelknooppunt gaat dat verkeer in twee richtingen verder (Luchtbal en Schijnpoort, red.). Twee rijstroken is daarom voldoende.'
Tegen 2021 moet de tunnel gebruiksklaar zijn.
De tunnel moet twee technisch moeilijke hindernissen nemen. De kruising met de hogesnelheidslijn en de kruising met de Noorderlaanbrug. Bij die laatste is het vooral van belang dat bij de constructie van de tunnel de pijlers van die brug niet geraakt worden. De hogesnelheidslijn op twee plaatsen (Luchtbal en Schijnpoort) ondertunnelen zonder het treinverkeer te hinderen, wordt een heikele klus, geeft minister Hilde Crevits (CD&V) toe.
De tunnel die afbuigt naar het noorden, loopt onder de stelplaats Tjalkstraat van De Lijn en mondt uit in een open sleuf ter hoogte van de wijk Luchtbal. Omdat het viaduct van Merksem tegen de vlakte gaat, sneuvelt ook hier het viaduct. Alle verkeer loopt onder het maaiveld.
Het andere deel van de tunnel loopt naar Schijnpoort om daar aan te sluiten op de bestaande ring. Het viaduct naast het Sportpaleis verdwijnt en maakt plaats voor een open sleuf en een 'paperclip' - de constructie die vorige week opdook. Dat aansluitingscomplex neemt minder ruimte in beslag dan een klassiek op- en afrittencomplex. Erbovenop komt, voor 13 miljoen, een groot plein, dat de stad moet financieren. Van de plannen voor de heropwaardering van de buurt (die deel uitmaakten van de aangepaste Lange Wapperplannen) komt voorlopig niets in huis.
De aanleg van de A102, de 'oostelijke tangent', was op opgenomen in het dubbelbesluit van maart. Hij maakte ook deel uit van de Meccano van Forum 2020. Deze verbinding moet het verkeer vanuit de Kempen en Limburg met bestemming Nederland weghouden van de stad. Met een grote boog worden de 'rotonde van Wommelgem' en Ekeren met elkaar verbonden. De snelweg zal naast de nog aan te leggen goederenspoorlijn T102 komen. De realisatie van dit onderdeel is niet voor morgen. De regering wil er niet aan beginnen voor de Oosterweelverbinding up and running is. Het prijskaartje ligt tussen 700 miljoen en 1 miljard euro.
Een totaal nieuw onderdeel in het Antwerpse Masterplan is de ondertunneling van de Krijgsbaan, de R11 of 'zuidelijke tangent'. Daarmee wordt de E313 verbonden met de E19 richting Brussel. Dit deel kreeg het stempel 'topprioriteit' mee. Het eerste stuk ervan, de ondertunneling van de luchthaven van Antwerpen, moet zelfs al voor 2013 klaar zijn. Dan moet er een Runway End Safety Area aan het einde van de startbaan liggen. Omdat een beschermde vleermuizenkolonie met behulp van de Raad van State een U-vormige omleiding tegenhield, kan alleen die ondertunneling de luchthaven redden. Voor dat eerste stuk wordt volgend jaar al 45 miljoen uitgetrokken. Hoeveel het hele verhaal zal kosten, is onduidelijk. De regering gaat uit van 500 miljoen euro.
De groene Singel en stedelijke ringweg verdwijnen uit het Masterplan. 'Het is het een of het ander', zei minister-president Peeters gisteren gepikeerd. Door de twee tangenten wordt veel verkeer van de eigenlijke ring weggehaald, zodat het niet meer nodig is om stedelijk en doorgaand verkeer fysiek te scheiden, is de redenering. De groene Singel, die gekoppeld was aan de stedelijke ringweg, verdwijnt ook. 'Durven dromen van een groene rivier', kopte de stad in 2009 nog boven haar Groene Singelbrochure. Hiermee zou Antwerpen de 'Green capital of Europa' worden. Die kandidatuur kan nu het best even worden opgeborgen.
Maar is er eigenlijk nog gezocht naar een antwoord op de echte uitdaging: hoe ontwar je de groeiende mobiliteitsknoop in en rond Antwerpen? Het ziet er steeds minder naar uit dat de politici daar van wakker liggen. Het kwam er op aan het gezicht te redden. Of dat gelukt is, is nog maar de vraag.
Over tracés is al heel wat afgepalaverd. Tot nader order heeft het er minstens de schijn van dat het Mecano-tracé eigenlijk veel beter aan de mobiliteitsdoelstellingen voldoet dan het BAM-tracé. Als Transport & Mobility Leuven tot dat besluit komt, dan versterkt dat nog het beeld. En het klinkt ook logisch: houd het doorgaand verkeer weg uit de stad. Het loont daarbij de moeite om ook eens te kijken wat de impact van het tracé is op de omgeving waar het verkeer dan wel naar toe geleid wordt. Maar ook dat past niet in het politieke scenario.
En dus hield de Vlaamse regering vast aan het BAM-tracé. De uiteindelijke oplossing mocht niet meer kosten dan de brugversie. Maar is dat ook zo? Terwijl iedereen de blik richt op de 352 miljoen euro die Stad en Haven gaan moeten opho esten, lijkt niemand in de gaten te hebben dat het besluit van de Vlaamse Regering de kosten veel hoger zal opjagen dan die schamele 352 miljoen. Tenzij men ons kan uitleggen dat de aanleg van een Noordelijke ‘bretel' en de ondertunneling van de Krijgsbaan gratis kunnen worden uitgevoerd.
Stilaan wordt het beeld immers duidelijk: als we niet goed opletten zitten we binnen 20 jaar en met het BAM-tracé en met het Mecano-tracé. Het BAM-tracé lost de mobiliteitsproblemen immers niet op. Dus: wat dan? En dat zal niet zijn ‘twee voor de prijs van één'.
Komt daar nog bij dat die ondertunneling van de Krijgsbaan helemaal de mobiliteit niet dient, maar er enkel op gericht is de overheid nog meer geld te laten pompen in de nutteloze en verlieslatende luchthaven van Deurne. En dat terwijl Antwerpen Centraal een rechtstreeks spoorverbinding krijgt met Zaventem. Wat een verspilling!
Het Oosterweel-brokkenparkoers zorgt er ondertussen voor dat we miljarden uitgeven aan oplossingen die de huidige mobiliteitsstromen van auto- en vrachtwagenverkeer nog gaan versterken. Terzelfder tijd zal er de komende jaren geen geld meer overblijven voor vernieuwend mobiliteits- en stadsbeleid. Dat alles terwijl Vlaanderen zich in haar Vlaanderen in Actie plan engageerde om werk te maken van groene leefbare steden, een echte modal shift naar openbaar vervoer en fiets en een bereikbaar Vlaanderen.
En toch b estaan er andere, economisch en maatschappelijk betere en toekomstgerichte oplossingen.
Verkeerskundigen zijn het erover eens dat de basis voor de oplossing van de mobiliteitsknoop rond Antwerpen ligt in slimme verkeersgeleiding, waarbij betaald wordt voor het gebruik van de Kennedytunnel en de Antwerpse Ring. Door de prijs te variëren krijg je werkbare oplossingen. Het studierapport van het Vlaams Verkeerscentrum in opdracht van Duurzaam Antwerpen Mobiel (DAM) en ook professor Stef Proost van de KULeuven kwamen al enige tijd geleden tot deze conclusie. Professor Proost berekende dat deze oplossing een positieve kosten-batenbalans geeft.
Zo'n slimme verkeersgeleiding zal niet enkel veel minder kosten dan de vele miljarden die de Vlaamse regering nu zal spenderen. Ze laat bovendien de ruimte om te inv esteren in een stads- en mobiliteitsbeleid van de toekomst dat kansen geeft aan groene leefbare steden, een efficiëntere mobiliteit, een meer bereikbaar Vlaanderen en een innovatieve economie.
Er is één troost. De echte beslissingen zullen pas binnen enkele jaren vallen. Met andere politici misschien, die zich minder hebben vast gereden in het dossier en die zich terug de vraag stellen: hoe halen we het verkeer rond Antwerpen uit de knoop.
Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits gaf donderdagmiddag met een uitvoerige powerpoint-presentatie meer inzicht in de details van de toekomstige tunnel tussen het Oosterweelknooppunt en de Antwerpse ring ter hoogte van Schijnpoort (aan het Sportpaleis).
De sluiting van de ring rond Antwerpen gebeurt met een afgezonken tunnel onder de Schelde, al gepland in het Lange Wapper-scenario, met aansluitend de cut&cover-tunnel. De discussie draaide de afgelopen maanden rond dat laatste gedeelte, waar gekozen moest worden voor een verbinding via een brug, de Lange Wapper, of een tunnel.
Op Linkeroever blijven de oorspronkelijke plannen behouden in de nieuwe Oosterweelverbinding. Concreet komen op Linkeroever een tolplein, de aansluiting van de Oosterweelverbinding op alle hoofdwegen (E34 richting Knokke, E17 richting Gent en Kennedytunnel), de aanleg van parken, fietspaden en parallelwegen en landschapsvorming. De Waaslandtunnel, die nu de verbinding vormt tussen Linkeroever en het centrum van de stad, krijgt een "downgrade", dat wil zeggen een meer lokale bestemming.
Ook de tunnel onder de Schelde, van Linkeroever naar het Oosterweelknooppunt, was al gepland en wordt niet gewijzigd. Het wordt een afgezonken tunnel met twee maal drie rijstroken voor doorgaand verkeer, met laterale vluchtgangen aan weerszijden en ruimte voor een fietspad.
Het Oosterweelknooppunt wordt een volwaardig knooppunt dat de ontsluiting van het noorden van de stad waarborgt en de ontsluiting van de haven verbetert.
De cut&cover-tunnel start aan het Oosterweelknooppunt en eindigt aan de bestaande ring ter hoogte van Schijnpoort, aan het Sportpaleis. Er worden twee aparte tunnelkokers voorzien, een noordelijke en een zuidelijke tak, met telkens twee rijstroken en een vluchtstrook.
De noordelijke tak van de Oosterweeltunnel gaat ter hoogte van Merksem/Luchtbal onder de grond in de richting van de A12/E19. Het huidige viaduct daar wordt afgebroken en de ring zal in de toekomst ónder de huidige Groenendaallaan gaan. Enkel de spoorwegbrug van het station Luchtbal blijft behouden.
Van Luchtbal loopt de noordelijke tak onder het Amerikadok en het Albertkanaal tot aan de Oostelijke kade van het Straatburgdok ter hoogte van de Noorderlaanbrug. Vanaf daar wordt de tunnel een cut&cover-tunnel. Er wordt een kruising gemaakt met de hogesnelheidsspoorlijn, een technisch heikel karwij. Bedoeling is om de treinverbinding in stand te houden tijdens de werken.
De zuidelijke tak maakt de verbinding tussen de Oosterweelknoop en de bestaande ring ter hoogte van Schijnpoort/Sportpaleis. De zuidelijke tak loopt ook onder het Amerikadok en het Albertkanaal evenwijdig met de noordelijke tak. Net achter de IJzerlaanbrug sluit de tunnel aan op de bestaande ring.
Het huidige viaduct aan het Sportpaleis wordt afgebroken en de ring komt "onder het maaiveld", dat wil zeggen in een open sleuf onder de oppervlakte. De ring komt daardoor onder de Schijnpoortweg te liggen. Het op- en afrittencomplex Schijnpoort krijgt de vorm van een paperclip, dat neemt een pak minder ruimte in beslag dan een klaverbladcomplex. Door de aanpassingen komt er aan het Sportpaleis ruimte vrij voor een groot open plein, dat de stad zelf kan ontwikkelen.
De tunnel met twee kokers bestaat uit 16 verbindingselementen van 30 meter breed in massief beton. Elke koker heeft twee rijstroken van 3,5 meter breed en een vluchtstrook van 3,1 meter breed. Tussen de beide rijrichtingen komt een leidingen-, vlucht- en dienstenkoker.
Masterplan 2020
Samen met de beslissing voor een Oosterweeltunnel heeft de Vlaamse regering zich ook opnieuw gebogen over het hele Masterplan 2020, dat de Antwerpse mobiliteit in zijn geheel moet verbeteren. Daarbij zijn ook openbaar vervoers- en waterprojecten begrepen. Door de keuze voor een tunnel is er geen sprake meer van een verbreding van de Antwerpse ring. In ruil daarvoor is gekozen om in het zuidoosten de R11 tussen het knooppunt Wommelgem op de E313 en de E19 richting Brussel te ondertunnelen. In combinatie met de al geplande aanleg van de A102, tussen de E313 en de E19 richting Nederland, moet dat heel wat doorgaand verkeer uit de stad weghouden.
De tunnel onder de R11 zal ook onder de luchthaven van Deurne gaan. De ondertunneling moet de uitbreiding van de Antwerpse luchthaven alle kansen geven, nu de Raad van State de plannen voor de heraanleg van de aanpalende Krijgsbaan verworpen heeft.
De ondertunneling van de R11 zal in fases aangepakt worden. Zo wordt prioriteit gegeven aan het stuk onder de luchthaven. Tegen 2013 moet de luchthaven immers voldoen aan Europese veiligheidsnormen en daarvoor zijn de infrastructuurwerken nodig. Hoe en wanneer de volgende fases aangepakt worden, moeten de komende weken en maanden uitwijzen. Zeker is wel dat niet met de aanleg van de A102, aansluitend aan de R11, gestart wordt vóór de Oosterweeltunnel af is.
De Vlaamse regering maakt zich sterk dat het herziene Masterplan 2020 met de R11-tunnel de vijf miljard euro die ze in maart voorzag niet zal overschrijden. Daarvan gaat 3,05 miljard euro naar de Oosterweeltunnel. Er wordt in het centrum bespaard op de aanleg van de Groene Singel, die er zou komen ter compensatie van de verbreding van de ring. Omdat de ring nu niet verbreed wordt, worden ook de plannen voor de aanleg van groene boulevards en fietspaden opgeborgen. Het geld dat daardoor vrijkomt, zal gebruikt worden voor de R11-tunnel, legde Peeters uit.
Noriant
De nv BAM krijgt de opdracht om met Noriant, die de werken voor de Oosterweelverbinding initieel zou uitvoeren, na te gaan hoe de samenwerking voortgezet zal worden.
Infrabel organiseert een infoavond over de uitbreidingsplannen aan de Oude Landen, om het buurtprotest in te dijken. Twee spoorlijnen worden uitgebreid, tussen de lijnen komt een park.
De wijk Ekeren-Donk protesteert tegen de uitbreidingsplannen van Infrabel. Om het buurtprotest tegen te gaan, houdt Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, op 30 september een infoavond in zaal Nobele Donk (Jozef Ickxstraat 10). Verder wil het spoorbedrijf een oversteekplaats voor voetgangers aan de Salaadweg en de Prinshoeveweg aanleggen.
Tenslotte overweegt Infrabel de geluidsschermen aan de woonwijk Oude Landen (Donk) te verlengen, om de overlast voor omwonenden te beperken.
Infrabel plant aan wijk Oude Landen een uitbreiding van de spoorlijn 27 A en een uitwijkstrook langs lijn 12. Op 7 oktober wordt het openbaar onderzoek hierover afgerond.
Staat de beslissing over de Oosterweelverbinding in het teken van een betere mobiliteit in en rond een leefbaarder Antwerpen? Of dient ze meer het orderboek van grote bouwondernemingen?
De Vlaamse regering hakt deze week de knoop door over de Oosterweelverbinding in Antwerpen. Een bijzonder zorgenkind voor Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zijn daarbij ook ‘de relaties met Noriant'.
Noriant is een consortium van een vijftiental grote bouw- en baggerondernemingen. In december 2007 kreeg het van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) het statuut van voorkeursbieder voor de aanleg van de Oosterweelverbinding met de Lange Wapperbrug. Maar na de Antwerpse volksraadpleging in oktober 2009 werden de onderhandelingen tussen de BAM en Noriant ‘on hold' gezet.
Een lastig punt vormen ‘de enorme schadeclaims' van Noriant als het consortium de aanleg van de Oosterweelverbinding aan zijn neus ziet voorbijgaan. Met dat argument tenminste werd gezwaaid ten tijde van de volksraadpleging, maar sindsdien klonken Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V), BAM-baas Jan Van Rensbergen en het Rekenhof unisono: Noriant heeft in dat geval enkel recht op een kostenvergoeding van in totaal 1,3 miljoen euro.
Daarom viel het extra op dat Peeters na het ‘dubbelbesluit' van de Vlaamse regering op 30 maart (als tunnels voor de Oosterweelverbinding meer tijd vergen en technisch niet haalbaar en duurder zijn, wordt het alsnog een brug) meende dat er met Noriant toch verder moest worden onderhandeld om al de (ingezonken) tunnel onder de Schelde als een eerste deel van de Oosterweelverbinding aan te leggen. Volgens experts is dit voor zo'n complexe opdracht ‘juridisch, technisch en financieel onmogelijk'. En ook het Rekenhof raadde Peeters aan om ‘niets te doen' tot de keuze voor een brug of tunnel definitief is.
Net die Scheldetunnel, die in een apart bouwdok moet worden gemaakt, brengt voor Noriant een tot nu toe amper opgemerkt verband met de aanleg van de Waaslandsluis onder de aandacht.
Die tweede havensluis op Linkeroever moet het Deurganckdok verbinden met het Waaslandkanaal. In de afgelopen vijf jaar stuurde Peeters er herhaaldelijk op aan dat Noriant het bouwdok zou realiseren op de plaats waar later ook de Waaslandsluis zou komen. Het gaf (diverse bedrijven van) het consortium meteen uitzicht op een langdurig gevuld orderboek in de Antwerpse haven (Deurganckdok, Oosterweelverbinding, Waaslandsluis).
Aanvankelijk stapten de BAM en Noriant mee in die logica, maar eenmaal het consortium als enige aan de contractonderhandelingen met de BAM mocht beginnen, richtten beide partners zich naar de haven van Zeebrugge voor een bouwdok. Omdat dit een lucratievere opdracht voor Noriant zou zijn, of om een mogelijke tunnelversie van de Oosterweelverbinding duurder te maken?
Om dat tweede te voorkomen drong het Antwerpse schepencollege prompt aan op het behoud van ruimte voor een bouwdok, toen het havenbestuur voor de zomer besliste om de uitkomst van de Vlaamse regeringsdiscussie over de Oosterweelverbinding niet langer af te wachten en het licht op groen te zetten voor de bouw van de Waaslandsluis. (PAM)
Het akkoord dat nu bereikt werd over de Oosterweelverbinding is niets anders dan een politiek akkoord waarbij iedereen iets krijgt en dat de Antwerpse verkeersknoop niets oplost.
Integendeel: het lijkt wel of alle nadelen die elk van de voorstellen met zich meebrengt, verenigd worden tot één grote miskleun. Een nieuw Doeldok in het kwadraat.
Ondanks de miljoenen Euro's studiekosten is er nog steeds geen studie gemaakt van de werkelijke verkeersstromen in en rond Antwerpen. Men weet nog steeds of de bestaande verkeersproblemen kunnen opgelost worden met een "mega bouwwerk", hoeveel procent verkeer doorgaand verkeer betreft, hoeveel vrachtwagens er over de ring rijden, hoe het zit met ADR verkeer, ...
Meten is weten. Een wijze spreuk. Hoe raar of ongeloofelijk het ook klinkt, er is nooit op een regelmatige en consequente wijze gemeten. Cijfers zijn vaak verouderd, automatische telsystemen zijn onbetrouwbaar of onbestaande. Afhankelijk van wie de cijfers aanwend worden berekeningswijzen, extrapolaties, ramingen, schattingen ... gebruikt om ons tegen onze oren te slaan.
Net als de "geraamde kosten" van de aanleg. Sluitende offertes van bouwbedrijven: dit is de enige bijna betrouwbare prijsraming van een project. En dan nog kunnen de variabele kosten of clausules van prijsherzieningen aanleiding geven tot verschillende resultaten. Want goede contracten opstellen: je zou toch denken met al die advocaten in onze regeringen. Alles is afhankelijk van wie het ons tracht te verkopen (en wie er gaat aan verdienen).
In de mediaslag rond dit dossier zijn onze verkozenen tot niets meer verworden dan verkopers. U kent ze wel, de telefonieoperatoren. Niet aflatend ons trachten te verleiden tot een abonnement, maar telkens iets vergeten te vermelden.
Zo wordt deze oplossing ook aan ons verkocht.
Maar weet :
Cut & Covertunnels : een sleuf graven en dan een dak er op i.p.v. geboorde tunnels (met een ondergrondse boor). Dit betekent reusachtige bouwwerven over de hele lengte van het tunneltracé.
Viaducten aan de Luchtbal en die aan Schijnpoort verdwijnen: niet ondergronds maar in een sleuf met nieuwe af- en oprittencomplexen volgens het "PaperClip principe". Dat zijn op- en afritten die draaien als een paperclip. Veilig en eenvoudig????
De Kennedytunnel blijft tolvrij. Vrachtwagens zijn daar echter verboden en zullen door de nieuwe tunnels moeten: de allergrootste ramp voor Antwerpen. Alle vrachtwagens moeten eerst van 't Zuiden naar 't Noorden, en dan de tunnel in. Leg maar eens uit hoe dit de verkeersstromen vereenvoudigd en voor minder verkeersoverlast zorgt. LET OP: uitleggen kunnen ze, die verkopers. Denk zelf eens logisch na!
Op de persconferentie werd benadrukt dat er een prioriteit van wordt gemaakt om de R11, de verbinding van de E19 en E313 tussen Ekeren en Wommelgem, te bouwen : ramp 2. Dit scenario zorgt dat de laatste groene ruimten aan de rand van Merksem (tussen Merksem, Ekeren en Schoten) verdwijnen. Over ondergronds wordt zelfs niet gesproken! Daarenboven is daar ook het tracé van de 2de spoortoegang tot de haven, een federaal project, gelegen. Nergens wordt over de impact van beide projecten samen gesproken.
Ik tracht U niets te verkopen.
Gebruik uw gezond verstand. Luister ook eens naar de bedrijfsleiders van de Antwerpse zakenwereld. Zij zijn dagdagelijks bezig met transport.
De "experts" zijn niet slimmer dan U, hun expertise wordt betaald.
Kris Peeters wil definitief beslissen: brug of tunnel. Let u vooral op zijn voorhoofd.
In een onbewaakt moment vragen we ons weleens af wat de bedoeling is van politiek. In het Oosterweeldossier is dat al jaren heel erg duidelijk: het bevredigen van politieke ego's en economische lobbygroepen. En toch staan we soms nog te kijken. Hoe Bart De Wever er vorige week in slaagde om het hele dossier aan de sputterende federale regeringsonderhandelingen te knopen, bijvoorbeeld. Terwijl De Wever blij en trots had moeten zijn: Oosterweel is nu eens een honderd procent Vlaams dossier. En wat we zelf doen, doen we beter: dat wordt in Oosterweel al jaren met verve bewezen.
Alleen merkwaardig dat de N-VA-kopman in deze kwestie het hoge woord voert. In het Vlaams Parlement is zijn partij weliswaar de vijfde partij. Maar in de stad Antwerpen, tot nader order toch nog altijd de stad waar het hele project gebouwd moet worden, is de N-VA niet meer dan een verwaarloosbare partij. Net zoals die van Kris Peeters trouwens: samen halen ze er met moeite 11 procent.
En dat begrijpen we helemaal. De alfamannetjes in de regering mogen dan al over alles kibbelen, de leefbaarheid van Antwerpen is daarbij schijnbaar het laatste van hun zorgen. Maar goed: als u dit leest, hebben Peeters en co hoogstwaarschijnlijk al beslist. Nog even de feiten op een rij. Een keuze voor de brug is een keuze tegen de stadsontwikkeling, tegen het volksreferendum en tegen de democratie. Een regering die haar eigen onderdanen wantrouwt. Een keuze voor de tunnel is een stuk democratischer en leefbaarder, maar evenmin een oplossing voor de mobiliteitsproblemen.
Zo staat het althans in een onderzoeksrapport van het Leuvense onderzoekbureau TML. Brug en tunnel zullen veel kosten maar weinig baten opleveren en amper een antwoord bieden op de fileproblemen. Een veel betere oplossing is een tracé dat het doorgaand verkeer van de stad weghoudt. De Vlaamse regering weigert evenwel koppig om dit onderzoek te lezen ‘want we hebben al beslist over het tracé'. Voor die afwijking bestaat een naam: autisme. Het is nauwelijks te behandelen, helaas.
Kris Peeters zal straks met een brede glimlach op televisie zeggen dat de Vlaamse regering een ‘definitieve en onomkeerbare beslissing' genomen heeft. Vlaanderen in actie, vanaf nu zal het vooruitgaan. Geloof hem dan niet. Er is namelijk nog niets beslist. Zo moet er een nieuw alternatievenonderzoek uitgevoerd worden: als het waar is wat TML zegt, zal het vooral níét vooruitgaan.
En om het nog fijner te maken: de actiegroepen kondigen in 2012 een groot referendum aan over de verbreding van de Ring met acht tot tien rijstroken door de armste wijken van de stad. Dit is een logisch gevolg van de keuze voor brug of tunnel op het BAM-tracé. Peeters, De Wever en co zullen in het verkiezingsjaar 2012 mogen uitleggen waarom ze het bevredigen van hun eigen ego belangrijker vonden dan de gezondheid van honderdduizenden Antwerpenaren. We wensen hen daarbij veel succes. En dat ze er vooral niet vergeten bij te vermelden dat Vlaanderen in actie is. In de ergst mogelijke nachtmerrie weliswaar, maar dat maakt niet uit: Vlaanderen is in actie.
Positief nieuws over wijkbudgetten in het district Antwerpen
Mobiele boerderij
Op Linkeroever staat sinds gisteren een mobiele kinderboerderij. 1 week lang kan men de dieren komen bezoeken. Gisteren vonden al 10-tallen klasjes de weg naar het grasveld waar de boerderij staat.
Dit is een voorbeeld van een aanwending van de wijkbudgetten, een mogelijkheid om het beleid dicht bij de mensen te brengen tot in je wijk!
Wijkbudgetten zijn één van de speerpunten van het programma van SLP Antwerpen waarbij Joris Giebens (ex SLP nu Groen) een belangrijke pleitbezorger was (en is).
In het dossier van de Oosterweelverbinding is er een doorbraak. Het zou gaan om de variant met de tunnels en de meerkost zou door de stad Antwerpen en de Antwerpse haven gedragen worden. Open VLD binnen het Antwerps schepencollege heeft tegen gestemd en zou nog dwars liggen.
Sinds deze morgen 8 uur zat het kernkabinet van de Vlaamse regering samen om een oplossing te vinden in het dossier van de Oosterweelverbinding.
De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en havenschepen Marc Van Peel (CD&V) hebben de vergadering in de loop van de avond verlaten voor een extra schepencollege. Na afloop daarvan kwamen ze terug naar het overleg over Oosterweel en blijkbaar met goed nieuws want even later kwam het bericht dat er een doorbraak bereikt is.
Volgens bepaalde bronnen heeft men gekozen voor de duurdere tunnelvariant. De meerkost zou voor rekening zijn van de stad Antwerpen en de Antwerpse haven. De twee schepenen van Open VLD, Luc Bungeneers van Fianciën en Ludo van Campenhout van Stadsontwikkeling, hebben echter tegen die regeling gestemd. Mogelijk blijven zij dwarsliggen. Open VLD zit niet in de Vlaamse regering. Later volgt een persconferentie.
In maart nam de Vlaamse regering een zogeheten dubbelbesluit. Als een tunnel significant duurder zou blijken dan een brug, dan zou de keuze op de Lange Wapper vallen.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) en minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) zijn de twee bevoegde ministers die het kernkabinet voorzaten. Bij de vergadering waren ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en de viceministers Ingrid Lieten (SP.A) en Geert Bourgeois (N-VA) aanwezig.
Rond 11 uur riep de regeringstop dan de stuurgroep bijeen. Bij die stuurgroep horen Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en havenschepen Marc Van Peel (CD&V). Ook Karel Vinck, de voorzitter van de BAM, en projectleider Jaak Polen kwamen er bij.
20:31 De Vlaamse regering heeft beslist om de Ring rond Antwerpen te sluiten met een tunnel. Rond deze tijd geeft Vlaams minster-president Kris Peeters een persconferentie over het Oosterweeldossier.
De tunnel heeft een meerkost van 352 miljoen euro. De hogere kostprijs wordt gecompenseerd door een aantal investeringen die door de stad Antwerpen en het havenbedrijf zullen gedragen worden. De gebruiker van het nieuwe tracé zal uiteindelijk voor de financiering zorgen via tolheffing. "De Antwerpenaar zal niet moeten opdraaien voor de extra kosten", benadrukt Peeters.
Stad betaalt
Zeventig miljoen euro wordt gewonnen doordat het Mexico-eiland aan het Eilandje kan ontwikkeld worden. Dat zou niet zo zijn met de Lange Wapper, die over het gebied zou lopen.
Er komt ook een nieuw plein ter hoogte van het Sportpaleis, dat zal bekostigd worden door de stad. Kostprijs: 13 miljoen euro.
Voor een bedrag van 85 miljoen euro zullen nutsleidingen worden aangelegd waar niet de Vlaamse regering, maar de stad voor zal opdraaien.
Haven betaalt
Niet de Vlaamse regering, maar de haven bekostigt de realisatie van het bouwdok. Ook de Kaaimuren worden in het akkoord betrokken. Voor een bedrag van 84 miljoen euro zal de bouw ervan bekostigd worden door de haven.
Er werd eveneens beslist om binnen het Masterplan 2020 een ondertunnelde verbinding prioritair te realiseren onder de huidige R11, tussen het knooppunt Wommelgem en de E19.
De wegen die gelegen zijn binnen de Ring worden overgedragen aan Antwerpen. Dat besliste Hilde Crevits.
Antwerpen in ban van Lange Wapper
Bron NOS Nederland
» De Vlaamse regering hakt vandaag waarschijnlijk de knoop door over de Lange Wapper. NOS Toegevoegd: woensdag 22 sep 2010, 13:43 Update: woensdag 22 sep 2010, 13:50
Door correspondent Wessel de Jong
Antwerpen kijkt met grote spanning naar de Vlaamse regering, die nu bij elkaar zit om te besluiten over de zogeheten Lange Wapper. Dat is de brug die is ontworpen om de ringweg rond de Scheldestad te sluiten.
De voltooide ring moet het fileprobleem rond Antwerpen helpen oplossen. Nederlanders die onderweg zijn naar Frankrijk kennen de opstoppingen vlak over de grens maar al te goed.
Verdeeldheid
Het debat over de Lange Wapper duurt al zo'n vijftien jaar en zorgt voor grote verdeeldheid in de Vlaamse politiek. Het is de bedoeling dat de Vlaamse regering in de komende uren eindelijk de knoop doorhakt.
De Lange Wapper, blijft het een brug dus of wordt het een tunnel? Dat is nu de grote vraag. Tegen de gigantische brug, die de skyline van Antwerpen zou domineren, zijn verschillende actiegroepen in het geweer gekomen. De brug ligt volgens de actievoerders van 'Ademloos' en de 'Stratengeneraal' te dicht bij de stad.
Dokken
Volgens de tegenstanders is de Lange Wapper een grote bron van fijnstof, die hele wijken zal verstikken. Verder komt de brug over de oude dokken, ten noorden van het Antwerpse centrum, te liggen. Die dokken gelden als ideaal gebied voor stadsuitbreiding.
De Lange Wapper zou deze natuurlijke uitloper van de stad afsnijden. Een tunnel, verder weg gelegen van het centrum, wordt gezien als betere oplossing van het Antwerpse mobiliteitsprobleem.
Referendum
De actiegroepen wisten een jaar geleden een referendum af te dwingen. Een meerderheid van de Antwerpenaren keerde zich toen tegen de Lange Wapper, maar dat betekende niet dat er in plaats van de brug een tunnel zou komen.
Begin dit jaar kwam de Vlaamse minister-president Kris Peeters, een christen-democraat, met een 'dubbelbesluit'. Volgens dat besluit kan het sluitstuk in de Antwerpse ringweg een tunnel worden, mits die niet veel duurder uitvalt dan de brug. Ook moet de tunnel technisch haalbaar zijn en mag het graven ervan niet langer duren dan de constructie van de Lange Wapper.
Duurder
Inmiddels is duidelijk geworden dat de tunnel duurder is. De grote politieke vraag is nu: wat is té duur? Daar kan geen rekenmeester of architect antwoord op geven. Daar zal Peeters' regering antwoord op moeten geven.
De socialisten in de Vlaamse regering eisen een tunnel. De burgemeester van Antwerpen is een socialist en die "zullen ze dood moeten schieten" als de Lange Wapper er komt, zo vertelt een ingewijde.
De nationalisten in Peeters' regering willen de Lange Wapper wel. Ze vinden de extra kosten van de tunnel, zo'n 200 tot 400 miljoen euro, te hoog.
Compromis
Minister-president Peeters wil vooral zijn regering behouden. Hij zoekt naar een compromis waarbij niemand gezichtsverlies lijdt. Peeters zou neigen naar een tunnel, omdat hij de uitslag van het Antwerps referendum wil respecteren
Rondweg Antwerpen krijgt toch tunnel
Bron : De Telegraaf
BRUSSEL - Er komt een tunnel om de ringweg rond Antwerpen te voltooien en de files bij de havenstad terug te dringen. De Vlaamse regioregering heeft dat woensdagavond na langdurig beraad besloten.
Lange Wapper in Antwerpen Eerder dit jaar koos ze in principe al voor deze oplossing, hoewel die fors duurder is dan de bouw van een enorme brug, de 'Lange Wapper'. Uit een referendum bleek dat een meerderheid van de Antwerpse bevolking die brug niet ziet zitten.
De Vlaamse regering hield destijd wel nog een slag om de arm. Als de tunnelvariant veel duurder zou zijn dan de brug, zou die laatste optie alsnog de voorkeur krijgen. Maar doordat de gemeente Antwerpen zich bereid heeft verklaard mee te betalen aan het miljardenproject, is de tunnel toch haalbaar.
Het wordt een tunnel
woensdag 22 september 2010, 20u16
Bron : Nieuwsbald
Auteur: lob, loa
De Antwerpse ring wordt gesloten met een tunnel, niet met een brug. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De stad Antwerpen en de haven betalen mee de meerkost van 352 miljoen euro.
De top van de Vlaamse regering (het kernkabinet uitgebreid met de minister Philippe Muyters (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V)) hebben samen met vertegenwoordigers van de stad Antwerpen een hele dag vergaderd om de Oosterweelknoop eindelijk door te hakken. Rond 20.30 uur werd meegedeeld dat er een beslissing is genomen. En die luidt: 'een tunnel, geen brug'. De Krijgsbaan zal volledig ondertunneld worden, waardoor het rondpunt in Wommelgem met een oostelijke bretel verbonden kan worden met de E19 in Wilrijk.
De meerkost die de tunnel ten opzichte van een brug meebrengt, zal mee betaald worden door de stad Antwerpen en de haven, zo werd ook vanavond beslist. Het gaat om een bedrag van 352 miljoen euro.
Vlaamse regering kiest voor tunnel, stad Antwerpen en Haven moeten mee betalen
Meerkost tunnel: 352 miljoen euro
De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens kreeg zijn zin, maar zit wel met een financieringsprobleem.
De kogel is door de kerk. De Vlaamse regering heeft voor een tunnel gekozen in plaats van de Lange Wapper, die in een referendum werd weggestemd. Het BAM-tracé om de Antwerpse ring te sluiten zal dus enkel uit tunnels bestaan. Omdat deze optie duurder is dan de brug, moet de stad Antwerpen en de Haven het project mee financieren. De tunnel zou een meerkost hebben van 352 miljoen euro.
De Lange Wapper is helemaal van de baan. BAM-baas Karel Vinck was ook van de partij. Vlaamse minister van Mobiliteit Hilde Crevits.
Sinds vanmorgen 8 uur zat het kernkabinet van de Vlaamse regering samen over het heikele dossier van de Oosterweelverbinding dat het kabinet van minister-president al maanden onder druk zette. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens en havenschepen Marc Van Peel waren ook van de partij, maar hadden de vergadering in de loop van de avond verlaten voor een extra schepencollege. Na afloop kwamen ze terug naar het overleg over Oosterweel en blijkbaar met goed nieuws, want even later kwam het bericht dat er een doorbraak bereikt is. Wellicht kregen ze garanties over de financiering van het project. Dubbelbesluit Na het dubbelbesluit in maart had de Vlaamse regering beslist dat een tunnel de Lange Wapper zou vervangen, tenzij een tunnel significant duurder zou zijn dan een brug. Dan zou de keuze op de Lange Wapper vallen. De meerkost zal nu mee gedragen worden door de stad Antwerpen en de Haven.
Vinck Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) en minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) zijn de twee bevoegde ministers die het kernkabinet voorzaten. Bij de vergadering waren ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en de viceministers Ingrid Lieten (SP.A) en Geert Bourgeois (N-VA) aanwezig. Rond 11 uur riep de regeringstop dan de stuurgroep bijeen. Bij die stuurgroep horen Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en havenschepen Marc Van Peel (CD&V). Ook Karel Vinck, de voorzitter van de BAM, en projectleider Jaak Polen kwamen er bij. (kh) 22/09/10 20u52
woensdag 22 september 2010 Bron : Nieuwsblad Auteur: Jozef Leysen
ANTWERPEN - De deadline voor de Oosterweelverbinding nadert. Vandaag zou de Vlaamse minister-president Kris Peeters opnieuw vergaderen met enkele topministers, in de hoop te beslissen of Antwerpen een brug of een tunnel krijgt. De SP.A van burgemeester Patrick Janssens wil een tunnel, Bart De Wever en zijn N-VA houden vast aan de Lange Wapper. Maar waar gaat het nu precies over? Wat is de Oosterweelverbinding?
De Oosterweelverbinding is de naam die een nieuwe verbinding onder de Schelde kreeg. Die werd genoemd naar het verdwenen polderdorpje Oosterweel. Met die nieuwe (derde) tunnel onder de Schelde wil de Vlaamse regering de Antwerpse ring rond maken en zo de mobiliteitsproblemen rond de stad voor eens en altijd oplossen.
Die Oosterweelverbinding bestaat uit twee delen. Er komt sowieso een tunnel onder de Schelde. Maar over het tweede stuk, dat die tunnel onder de Schelde met de huidige ring moet verbinden, gaat de discussie.
Waarom de discussie tussen een brug of tunnel?
De BAM, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, wilde een groot viaduct bouwen over het Eilandje en de dokken tot aan de Schelde. Maar die brug, die al snel Lange Wapper gedoopt werd, werd in een referendum afgewezen door de Antwerpenaar.
Omdat ook de stad Antwerpen zich radicaal achter een tunneloplossing voor de Oosterweelverbinding schaarde, nam de Vlaamse regering het zogenaamde 'dubbelbesluit'. Er zou een tunnel gebouwd worden onder drie voorwaarden: die tunnel moest technisch haalbaar zijn, de bouw ervan mocht niet duurder zijn dan de bouw van de brug en ze mocht niet langer duren.
Sindsdien is het duidelijk geworden dat de tunnel technisch haalbaar is en dat de bouw ervan niet (veel) langer zal duren dan de brug. Maar zo'n tunnel is wel duurder. Er circuleren twee scenario's: een geboorde tunnel en een tunnel die uitgegraven en daarna weer overdekt wordt. Zo'n geboorde tunnel is veel duurder dan de Lange Wapper, wel 800 miljoen. Een uitgegraven tunnel is veel goedkoper. Afhankelijk van de bron is die 220 tot 430 miljoen euro duurder dan de brug. Een verschil waarover gepraat kan worden.
Hoe die tunnel eruit ziet, weet eigenlijk niemand. De enige plannen die er zijn, zijn ruwe schetsen van vier geboorde tunnels van het Sportpaleis tot aan de Schelde (zie kaart). Die zouden wel eens goed achterhaald kunnen zijn, maar niemand van de onderhandelaars wil nieuwe details over de plannen lossen. Plannen van een uitgegraven tunnel heeft niemand gezien.
Wordt het nu een brug of een tunnel?
Moeilijk te zeggen. De Vlaamse regering is verdeeld over de zaak. De SP.A van Patrick Janssens wil de tunnel, terwijl de N-VA van Bart De Wever de brug wil bouwen. Minister-president Kris Peeters moet de knoop dus doorhakken. In de wandelgangen wordt gezegd dat hij eerder naar de tunnel neigt dan naar de brug. Peeters wil de zaak zo snel mogelijk oplossen. Hij heeft ingenieurs aan het werk gezet om de verschillen tussen de twee oplossing te objectiveren.
Gaat het alleen over een brug of tunnel?
Nee, in het Masterplan Antwerpen zitten zoals gezegd nog tientallen andere maatregelen om de mobiliteit in Antwerpen te verbeteren. Welke beslissing de regering ook neemt, die wordt toch uitgevoerd. Zo zullen er - zodra de Oosterweelverbinding klaar is - geen trucks meer door de Kennedytunnel mogen. Op de ring zal het doorgaand verkeer gescheiden worden van het plaatselijke verkeer. De Singel wordt een groene wandelboulevard, voorbehouden voor lokaal verkeer.
Wie zal dat allemaal betalen?
De gebruikers. Wie over de Oosterweelverbinding wil rijden, zal tol moeten betalen. Het maakt niet uit of het een tunnel of een brug wordt: er zal tol betaald moeten worden.
Wordt Oosterweel hefboom voor nieuwe politieke inferno?
Waasland, 20 September 2010 /EZPress/ -
De Vlaamse Minister President Kris Peeters zal op 27 september, tijdens de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement, de uitkomst van het Oosterweeltracé aankondigen. Het dossier over een brug, tunnel en nu ook paperclip, dreigt een crisis uit te lokken in het Vlaams Parlement op het moment dat de Federale Regeringsvorming compleet dreigt mis te lopen door permanente ruzies over het dossier BHV en de financieringswet.
De Wase Economische en Ecologische Belangen (W-eb) vreest dat de uitkomst zowiezo de Vlaamse Economie ernstige schade zal toebrengen. Brug, tunnel of nu ook paperclip, zal ten vroegste tegen 2017 een onzekere uitkomst bieden. Intussen pleit de actiegroep uit het Waasland voor een ernstig proefproject met een tolvrije Liefkenshoektunnel. Tegen 2013 wil Rijkwaterstaat klaar zijn met de aansluitingen van de A4 met de A12, waarbij het transportverkeer meer via het Noorden, Antwerpen zal bereiken. Sealand Port spreekt in dit dossier dan ook terecht over de LiefkensZOEKtunnel, aldus W-eb. Via www.Liefkenshoektolvrij.be verzamelden zij nu al meer dan 3000 handtekeningen voor hun proefproject.
Paul Schietekat : "Wij ondervinden dat beroepsfederaties uit de transportsector opnieuw signalen beginnen geven met betrekking tot dit politieke prestigeproject. VAB sprak zich onlangs uit over een gelijkaardig proefproject, zij het dan gespreid over een langere periode en enkel via de spits. Voor ons is dit voorstel helaas praktisch bijna onverkoopbaar, omwille van de logistieke organisatie. We verwachten dan ook dat Febetra, SAV, Febiac en andere organisaties zich de komende dagen zullen laten horen. Er zijn zelfs signalen bij ons toegekomen van vakbonden uit de Haven die beginnen beseffen dat de werkgelegenheid zwaar zal lijden onder de uitgestelde projecten. De economische schade is tenslotte veel groter dan de inkomsten uit tolheffing. Dat begint de burger duidelijk te beseffen. Het Vlaams Verkeerscentrum gaf ons zelfs gelijk en vind ons voorstel goed onderbouwd."
W-eb maakt zich vooral sterk dat veel politici en studiebureaus geen notie hebben over de werkelijke problemen van de verkeersknoop in Antwerpen. Zo verwijst iedereen naar de noodzaak om een 3de Scheldekruising te creëren, terwijl W-eb wijst op het bestaan van de huidige 3 Scheldekruisingen : de Kennedytunnel, de Waaslandtunnel en de Liefkenshoektunnel. Het ontstaan van files heeft niets te maken met de Antwerpenaars zelf maar met de gebruikers van ons netwerk die rond of nu nog door Antwerpen willen geraken, stelt W-eb. Het zogenaamde transitverkeer kent weinig of geen alternatieven dan via een gedeeltelijke kleine ring de Stad te doorkruisen, met alle gevolgen vandien.
Schietekat : "Het wordt tijd dat we het dogma omtrent een 3de Scheldekruising nu eindelijk eens opheffen en het publiek debat openen door de Waaslandtunnel niet langer in de doofpot te steken. Deze sluipweg is razend populair bij mensen die de Liefkenshoektunnel willen omzeilen omwille van de tolheffing. Momenteel richten de voorgestelde plannen zich toe op het creëren van een immense asfaltwoestijn op de R1 en in het Waasland. 18 rijstroken op de ring en ruim 100km extra rijstroken in het Waasland kan tellen. Ons voorstel voor een ernstig proefproject is daarom nuttig. Ik maak mij sterk dat wij met onze Spitsbroeders vasthouden aan onze standpunten, in tegenstelling met o.m. Straten Generaal, die voor de zoveelste maal hun voorstel aanpassen. De studie van de KUL, die onze standpunten tegemoet kwam, is dan weer deskundig door de Vlaamse Regering onder de mat geschoven."
Paul Schietekat betreurt het gebrek aan media-aandacht rond het gegeven van de Liefkenshoektunnel. Hij vreest dat de inkomsten uit de tolheffing een belangrijke bijdrage moet garanderen in de PPS constructie van de Oosterweelverbinding. Momenteel krijgt de actiegroep veel commentaar over de kostprijs van het proefproject. Schietekat wijst er echter op dat de meest goedkope oplossing van de Oosterweel overeen komt met 30 jaar gratis vrachtverkeer door de Liefkenshoektunnel. Een ernstig en succesvol proefproject van minimum 1 maand zou de realisatie van een Oosterweelverbinding kunnen hypothekeren, aldus Schietekat. Mogelijks kan de stilzwijgende verlenging van de sale en lease back overeenkomst met Amerikaanse banken voor een periode tot 2037 wel aanzetten tot nadenken over deze theorie. De komende septemberverklaring zal in ieder geval weer veel politiek stof doen opwaaien.
Vandaag betoogden een duizendtal mensen tegen het BAM-tracé. De actiegroepen en Groen riepen op om,ter gelegenheid van de autoluwe zondag in optocht op te trekken van het Steen naar het gerechtsgebouw aan de Bolivarplaats.
Ademloos en sTraten Generaal zorgen er nogmaals voor dat onze politiekers duidelijk weten dat de Antwerpenaren niet vergeten zijn wat de uitslag van het referendum was.
De acht grote spandoeken werden in een kleurrijke optocht meegedragen. Op het einde van de optocht was er nog een optreden voorzien van enkele bekende Vlaamse zangers.
Oosterweel bereikt kookpunt: Tunnel, brug of paperclip?
Bron : Vandaag.be
17 september, 13:43 Het Oosterweeldebat zorgt op dit eigenste moment voor hoogspanning in de Vlaamse regering. Uiterlijk op 27 september wil Vlaams-minister president een definitieve beslissing bekend maken en dus vindt er dezer dagen druk overleg plaats. N-VA en sp.a liggen momenteel zwaar in de clinch met elkaar.
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zegt dat hij met zijn regering "hard zal doorwerken om tot een goede besluitvorming te komen in het Oosterweeldossier". Uiterlijk op 27 september, de dag waarop Peeters zijn Septemberverklaring aflegt in het Vlaams parlement, moet er een oplossing op tafel liggen. Peeters reageert daarmee op berichten dat de interne spanningen in zijn regering oplopen in het zicht van de landing rond het Oosterweeldossier.
Paperclip-scenario Op korte termijn zal dus duidelijk worden of de Vlaamse regering kiest voor het BAM-tracé met de Lange Wapper, of het tracé met de tunnels. Gazet van Antwerpen bracht vrijdag dat er nog een derde optie op tafel ligt, namelijk de 'paperclip'-oplossing. Dat zou een combinatie zijn van brug en tunnels, waarbij de Lange Wapper alleen nog boven de Antwerpse dokken komt en daarna overgaat in een tunnelsleuf richting Sportpaleis.
Die optie wijst er op dat zowel de voorstanders van een viaduct (N-VA) en de voorstanders van de tunnels (sp.a) nog steeds op zoek zijn naar een elegante oplossing, waarbij niemand gezichtsverlies moet leiden.
N-VA lijkt het voorstel wel genegen, maar sp.a zou het scenario afwijzen omdat het buiten het kader van het dubbelbesluit valt.
Voor het paperclipscenario zou alvast een nieuw milieueffectenrapport (MER) nodig zijn. Die procedure zou volgens sommigen voor vertraging kunnen zorgen. Maar volgens de N-VA kan in die periode al wel gestart worden met de bouw van de brug.
Kostprijs Algemeen wordt verwacht dat de knoop in de eerste helft van volgende week zal worden doorgehakt. Uit topoverleg donderdag bleek dat vooral de kloof tussen N-VA en sp.a groot blijft. Grootste knelpunt blijkt de kostprijs van beide scenario's.
Zo is bij N-VA te horen dat de tunneloplossing 430 miljoen euro duurder is, terwijl volgens sp.a zelf sprake zou zijn van 220 à 230 miljoen euro.
Omdat sp.a blijkbaar blijft vasthouden aan een tunnel en de N-VA aan een brug, wordt in de richting van de CD&V gekeken. Sommigen verwachten dat Peeters zelf met een ultiem voorstel komt.
Liberalen aan boord? Het scenario waarbij de liberalen op Vlaams niveau aan boord zouden gehaald worden, wordt intussen uit verschillende kanten afgeschoten. Ook een N-VA-bron noemt die piste nu "weinig realistisch".
zaterdag 18 september 2010 Auteur: Jan Auman Bron : de Standaard Terwijl de zenuwachtigheid over Oosterweel stijgt, proberen Antwerpse randgemeenten en districten de nieuwe snelweg A102 op de agenda te krijgen.
Vrijdag werd de eerste megacartoon onthuld langs het tracé van de nieuwe snelweg. Dat loopt door de gemeenten Schoten, Wijnegem en Wommelgem en door de Antwerpse districten Deurne en Merksem.
De borden moeten voorbijgangers en de Vlaamse regering er op ludieke wijze van overtuigen dat de A102 - als die er al komt - zeker in een tunnel moet komen te liggen, met het oog op de natuur en de leefbaarheid.
‘Schoten in 't Groen, A102 in 't zwart' staat er in Schoten. In alle betrokken gemeentes en districten komen er varianten op die boodschap. ‘Wijnegem Leefbaar, A102 in een tunnel', klinkt het in de kanaalgemeente.
De A102 werd eerder door de Vlaamse regering als mogelijke deeloplossing voorgesteld voor de Antwerpse mobiliteitsproblematiek. Het gaat om een stuk snelweg tussen de E19 in Ekeren, door Merksem, Schoten, Deurne, Wijnegem naar Wommelgem waar de nieuwe snelweg zou aansluiten op de E313. Het tracé wordt al decennia vrijgehouden voor de aanleg van een grote ringweg, maar die werd nooit gerealiseerd.
‘In haar besluit van maart 2010 heeft de Vlaamse regering het over een A102 onder het maaiveld', zegt de Schotense schepen van Mobiliteit, Gerd Adriaensen (CD&V). ‘Die passage verontrust ons.We vertegenwoordigen toch 165.000 Vlamingen. Die willen dat hun stem wordt gehoord.'
‘We wijzen elke oplossing van de hand die een ontoelaatbare aanslag op de leefbaarheid en het woonklimaat in grote delen van ons grondgebied zal plegen', zeggen de burgemeesters Harrie Hendrickx (CD&V-Schoten), Leo Carpentier (CD&V-Wijnegem), Walter Van Der Plaetsen (Open VLD-Wommelgem) en de districtsvoorzitters Frank Geudens (SP.A-Deurne) en Gilbert Verstraelen (SP.A- Merksem). Opvallend: ze behoren allemaal tot verschillende partijen.
De lokale overheden deden beroep op de creativiteit van Gie Campo. De Schotenaar tekent regelmatig cartoons voor de communicatiedienst van zijn gemeente en voor het infoblad van de gemeente Beerse.
Chauffeur bijt politie-inspecteur na positieve alcoholcontrole
zondag 19 september 2010, 11u42 Bron: belga - Het Nieuwsblad Auteur: bpr
ANTWERPEN - Tijdens de nacht van zaterdag op zondag moest de politie uitrukken voor een verkeersongeval op de Ekersesteenweg in Ekeren. Terwijl een politie-inspecteur de chauffeurs aan een alcoholtest onderwierp, ging een van hen helemaal door het lint en besloot hij hem te bijten.
Rond 2.25 uur waren twee voertuigen op elkaar gereden aan de Ekersesteenweg. Toen de politie arriveerde, was de man die het ongeval veroorzaakt had bezig met de tegenpartij te duwen.
Politie-inspecteurs kwamen tussenbeide en onderwierpen de chauffeurs aan een alcoholtest. Daaruit bleek dat de veroorzaker van de aanrijding onder invloed van alcohol was.
Toen de politie hem daarmee confronteerde, ging de man door het lint. Hij begon te roepen en viel de inspecteurs aan. Een van hen werd gebeten door de agressieveling. Er kwam pepperspray aan te pas om de man te bedaren. Uiteindelijk konden ze hem in de boeien slaan en afvoeren naar het politiekantoor.
De inspecteur die gebeten werd, moest verzorgd worden in het ziekenhuis. De dader, een man van vijftig uit Mortsel, bleek niet alleen dronken, zijn voertuig was bovendien niet ingeschreven, niet gekeurd en niet verzekerd.
In een radio-interview met minister-president Kris Peeters over de politieke crisis, kwam gisteren ook het gevreesde Lange Wapper-dossier opnieuw op tafel. CHRISTIAN LEYSEN en GEERT NOELS zijn zo vrij enkele suggesties aan te reiken.
Vlaanderen heeft ambitie als logistieke draaischijf en gelooft in ‘slimme logistiek'. Een duurzame oplossing voor het verkeer langs zijn logistieke en economische hart Antwerpen werd echter nog niet gevonden. Die vereist minstens vier elementen: een selectieve keuze van logistieke stromen, een intelligent systeem van verkeerssturing, een gefaseerde aanpak, en een gezonde financiering.
Een logistieke draaischijf moet een zo groot mogelijke toegevoegde waarde leveren voor de regio als return voor de directe kosten, de infrastructuur, maar ook de indirecte kosten (vervuiling, congestie en veiligheid). Een zuivere transitfunctie of het versassen van containers naar de ons omringende landen zijn daarvoor onvoldoende en niet slim.
Lyon
Slimme logistiek vraagt om selectiviteit: men moet verkeersstromen durven ontraden, en zeker geen ‘bulklogistiek' zowat gratis doorgang verlenen. Dit zou het mobiliteitsdossier in Antwerpen veel helpen. 80procent van het vrachtverkeer en 40procent van het personenverkeer op de ring heeft geen (economisch) verband met stad of haven.
Een intelligenter verkeerssysteem is een tweede element van een duurzame mobiliteitsoplossing. Dynamische steden in Europa houden transitverkeer verder van de stad weg door omleidingswegen. Elke Vlaamse toerist op terugweg van het zuiden weet dat hij voor Lyon wordt omgeleid naar Parijs via de nieuwe (omweg ) A46. Hij mist voortaan het langdurige zicht op de Rhône tijdens ellenlange files die hij vroeger mocht bewonderen in het centrum van Lyon. In Rijsel gebeurt hetzelfde, en wordt hij via een omweg tot bijna in Doornik opnieuw op weg gezet naar Gent. Het ‘natuurlijk tracé' via het centrum wordt niet meer aangegeven en de gps zit mee in dit complot. De overheid durft er bijsturen, iets wat we in Vlaanderen niet doen. Wie vandaag vanuit Nederland naar het zuiden reist via Breda, volgt ‘Gent' en belandt op de Antwerpse stedelijke ring. De mogelijkheid om via de Liefkenshoektunnel te rijden wordt verzwegen. Erger: de vermelding ‘tol' zonder ‘Gent' of ‘Doorgaand verkeer' ontraadt de laatste zuinige noorderbuur en andere transit van zo'n plan. We spreken dan nog niet over zinvolle financiële prikkels om de stedelijke ring en andere bottlenecks te ontraden. Een systeem van intelligente verkeerssturing is nochtans geen science fiction: de huidige technologie laat toe via digitale meldpunten transitverkeer in stedelijke omgeving op te sporen en extra te laten betalen.
De huidige verkeersborden met aanduiding van het fileleed en de doorlooptijd op de ring zijn een welkome verbetering, maar lijken wat op de melding hoeveel wachtenden er voor u zijn bij een telefooncentrale. Een echte sturing start aan onze grenzen met de buurlanden. De automobilist en vrachtwagenchauffeur moeten daar bij congestie een alternatieve route op het bord krijgen.
Gefaseerd
Hoe groter en complexer de opdracht, en hoe kleiner de concurrentie, hoe duurder de kostprijs van het bouwwerk. De huidige oplossing beantwoordt aan deze bouwwet. Een gefaseerde opdracht verlaagt de complexiteit - en dus de kostprijs - en voldoet aan enkele prioriteiten waaraan de Oosterweelverbinding niet voldoet. Voor de haven was vijftien jaar geleden - en nu nog steeds - een rechtstreekse toegang vanaf de rechteroever naar het Duitse hinterland (verbinding vanuit het knooppunt Ekeren rechtstreeks naar Wommelgem) zo'n prioriteit. Maar de tien jaar oude keuze door een kransje experten voor een Schelde-oeververbinding op één bepaald tracé is een dogma geworden. Internationale studiebureaus zoals Arup-Sum (een groep van 6.000 ingenieurs) hebben een andere visie. Maar Vlaanderen - weliswaar opdrachtgever van het studiewerk - heeft geen oren naar deze onafhankelijke meningen en alternatieven. Er is een onderbouwd alternatief concept: het Meccano-tracé. Dat werd gelanceerd door het Forum 2020 op basis van een studierapport. Het werd interessant bevonden maar even goed de facto genegeerd door het beleid. Een essentieel verschil is dat het een gefaseerde aanpak voorstelt, met duidelijke prioriteiten: een betere toegang tot de Liefkenshoektunnel (linkerbretel), rechtstreekse toegang tot de haven vanuit Wommelgem (rechterbretel) en als slotstuk een meer noordelijk gelegen Schelde-overgang. Volgens het studierapport is dit in zijn totaliteit niet duurder, maar kan het ook in stukjes worden uitgevoerd. Het heeft ook geen langere doorlooptijd dan het voorstel van de Vlaamse regering. Een omleiding van het transitverkeer buiten de Antwerpse Ring vermijdt immers belangrijke, dure en hinderlijke werken aan de Antwerpse ring na het realiseren van de eigenlijke Oosterweelverbinding aan het Sportpaleis. De gefaseerde aanpak staat toe sneller enkele belangrijke flessenhalzen op te lossen en dat tegen een fractie van de kostprijs van de Lange Wapper. Dit is in tijden van crisis en besparingen belangrijk voor politici, die niet meer in de budgettaire weelde van tien jaar geleden moeten opereren.
Gekissebis
Dit brengt ons bij het vierde: het financiële plaatje. De Vlaming is ongeduldig en mort over het gekissebis over de Lange Wapper. De reactie dat ‘er nu moet beslist worden' is begrijpelijk. Maar het snel doorduwen van een suboptimale en dure oplossing is niet het antwoord. De kosten van het project zijn in het verleden al exponentieel de hoogte ingegaan. Geplande maar niet aanbestede werken zoals de ‘herdimensionering' van de ring tot aan de Kennedytunnel doen voor een herhaling vrezen. Het financieel plan is ook aan bijsturing toe: het voorgestelde tolheffingconcept is achterhaald en kan geen financieel evenwicht garanderen door de kostenexplosie. Grote infrastructuurprojecten die uiteindelijk een veelvoud van het budget kosten zijn onaanvaardbaar, zeker gezien de overheidstekorten. Wat we zelf doen, moet ook financieel efficiënter gebeuren. Een zuinigere gefaseerde aanpak, met een transparante financiering gevoed door inkomsten van een slimmere logistieke sturing zijn dus elementen van een moderne aanpak.
Het dubbelbesluit mist deze noodzakelijke viervoudige aanpak. De inhoud, de reële toedracht van de alternatieven en vergelijkingspunten, en nog meer de financiering blijven onbekend. Zolang de juiste kostprijs noch het onderliggende financieringsmodel gekend zijn, blijven we als regio suboptimale financiële en economische investeringen maken waarvan we dachten dat ze bij de oude wafelijzerpolitiek hoorden.
Een duurzame oplossing voor de Vlaamse en Antwerpse mobiliteit vraagt om een nieuwe aanpak: selectiviteit wat betreft de gewenste logistieke stromen en activiteiten, een gefaseerde aanpak met prioriteiten in een duidelijk financieringsschema. Een volledige en onafhankelijke kosten-batenanalyse moet dan uitwijzen of een bijkomende Schelde-oeververbinding de eerste prioriteit voor Vlaanderen zou zijn, ofwel intelligentere verkeerssturing en een gerichte investering in bretellen ter ontlasting van de Antwerpse ring. Wij geloven dat er wel een breed maatschappelijk draagvlak is voor deze viervoudige aanpak van het mobiliteitsprobleem, omdat het dichter bij de huidige bezorgdheden staat van de bevolking, de economische noden en de portemonnee van de Vlaming.
CHRISTIAN LEYSEN GEERT NOELSWie? Leysen is topman van het bedrijf Ahlers en initiatiefnemer van het Forum 2020. Geert Noels is hoofdeconoom bij Econopolis en Vermogensbeheerder bij Econowealth. Wat? Het dogma van het ‘natuurlijk tracé' moet verlaten worden. Waarom? We leven niet langer in de weelde van tien jaar geleden.
Deurne, Merksem, Schoten, Wijnegem en Wommelgem zij aan zij in Lange Wapper-dossier
Bron : Zoe FM
SCHOTEN - De gemeentes Schoten, Wijnegem en Wommelgem en de districten Deurne en Merksem bundelen de krachten in hun verzet tegen een mogelijk bovengrondse aanleg van de A102. Vandaag werden de eerste informatieve borden onthuld langsheen het tracé van de nieuwe snelweg. Die moeten voorbijgangers en de Vlaamse regering er op ludieke wijze van overtuigen dat de A102, als die er komt, zeker in een echte tunnel moet komen te liggen.
‘Schoten in 't Groen, A 102 in't zwart' staat er bv. in Schoten te lezen bij een niet mis te verstane cartoon van Gie Campo. In alle betrokken gemeentes en districten komen er varianten op die boodschap. Eind maart besliste de Vlaamse regering om vast te houden aan het Oosterweeltracé voor de oplossing van het Antwerpse mobiliteitsvraagstuk. Nieuw in die besluitvorming was de aanleg van de A102 als voorgestelde deeloplossing. Het gaat om een stuk snelweg tussen de E19 in Ekeren, door Merksem, Schoten, Deurne, Wijnegem naar Wommelgem waar de nieuwe autostrade zou aansluiten op de E313. Vlaams minister-president Kris Peeters liet onlangs verstaan dat hij en de Vlaamse regering de knoop over een brug of tunnelversie ten laatste op 27 september wil doorhakken. Eén en ander hangt onder meer af van technische studies over de haalbaarheid en kostprijs van de verschillende wijzen van aanleg. Maar met het Masterplan 2020 wil de Vlaamse regering ook de problemen inzake mobiliteit en leefbaarheid van de brede rand rond Antwerpen aanpakken, zowel op de linker- als op de rechteroever. De toekomstige aanleg van de A102 is één van die maatregelen. Ook het aanbieden van alternatieven voor het vrachtvervoer (water en spoor) door de modernisering en verhoging van 16 bruggen over het Albertkanaal waaronder de Hoogmolenbrug, en de ondergrondse aanleg van de tweede spoorontsluiting gecombineerd met de A102, maken deel uit het van het grote pakket maatregelen. In haar besluit van maart heeft de Vlaamse regering het over een aanleg van de A102 ‘onder het maaiveld'. Die passage verontrust de besturen van de gemeentes en Antwerpse districten waar het tracé van de A102 doorloopt. De gemeenteraad van Schoten nam daarom dit voorjaar unaniem een resolutie aan waarin te lezen staat dat als de A102 er komt, de aanleg in een geboorde tunnel de enige optie kan zijn. Die resolutie werd later overgenomen door de districten Deurne en Merksem en de gemeentes Wijnegem en Wommelgem. Bovengronds moet de groene gordel tussen stad en rand intact blijven. De A102 is in feite een nooit gerealiseerd stuk Grote Ring rond Antwerpen waarvoor al sinds de jaren zeventig ruimte wordt vrijgehouden in de districten Ekeren, Deurne en Merksem en de gemeentes Schoten, Wijnegem en Wommelgem. De Vlaamse regering besliste eerder om de Tweede Spoorontsluiting voor de Antwerpse haven via dit tracé te laten aanleggen, weliswaar grotendeels ondergronds. De gemeentes en districten kozen er nu voor om hun boodschap naar het grote publiek via een ludieke manier over te brengen. Schotenaar Gie Campo tekent regelmatig cartoons voor de communicatiedienst van de gemeente Schoten en voor het infoblad van de gemeente Beerse. Soms werkt hij eveneens mee aan sociale projecten.