Lees de verschillende artikels :
Lange Wapper begraven
Bron : GVA
20:31 De Vlaamse regering heeft beslist om de Ring rond Antwerpen te sluiten met een tunnel. Rond deze tijd geeft Vlaams minster-president Kris Peeters een persconferentie over het Oosterweeldossier.
De tunnel heeft een meerkost van 352 miljoen euro. De hogere kostprijs wordt gecompenseerd door een aantal investeringen die door de stad Antwerpen en het havenbedrijf zullen gedragen worden. De gebruiker van het nieuwe tracé zal uiteindelijk voor de financiering zorgen via tolheffing. "De Antwerpenaar zal niet moeten opdraaien voor de extra kosten", benadrukt Peeters.
Stad betaalt
Zeventig miljoen euro wordt gewonnen doordat het Mexico-eiland aan het Eilandje kan ontwikkeld worden. Dat zou niet zo zijn met de Lange Wapper, die over het gebied zou lopen.
Er komt ook een nieuw plein ter hoogte van het Sportpaleis, dat zal bekostigd worden door de stad. Kostprijs: 13 miljoen euro.
Voor een bedrag van 85 miljoen euro zullen nutsleidingen worden aangelegd waar niet de Vlaamse regering, maar de stad voor zal opdraaien.
Haven betaalt
Niet de Vlaamse regering, maar de haven bekostigt de realisatie van het bouwdok. Ook de Kaaimuren worden in het akkoord betrokken. Voor een bedrag van 84 miljoen euro zal de bouw ervan bekostigd worden door de haven.
Er werd eveneens beslist om binnen het Masterplan 2020 een ondertunnelde verbinding prioritair te realiseren onder de huidige R11, tussen het knooppunt Wommelgem en de E19.
De wegen die gelegen zijn binnen de Ring worden overgedragen aan Antwerpen. Dat besliste Hilde Crevits.
Antwerpen in ban van Lange Wapper
Bron NOS Nederland
» De Vlaamse regering hakt vandaag waarschijnlijk de knoop door over de Lange Wapper. NOS Toegevoegd: woensdag 22 sep 2010, 13:43 Update: woensdag 22 sep 2010, 13:50
Door correspondent Wessel de Jong
Antwerpen kijkt met grote spanning naar de Vlaamse regering, die nu bij elkaar zit om te besluiten over de zogeheten Lange Wapper. Dat is de brug die is ontworpen om de ringweg rond de Scheldestad te sluiten.
De voltooide ring moet het fileprobleem rond Antwerpen helpen oplossen. Nederlanders die onderweg zijn naar Frankrijk kennen de opstoppingen vlak over de grens maar al te goed.
Verdeeldheid
Het debat over de Lange Wapper duurt al zo'n vijftien jaar en zorgt voor grote verdeeldheid in de Vlaamse politiek. Het is de bedoeling dat de Vlaamse regering in de komende uren eindelijk de knoop doorhakt.
De Lange Wapper, blijft het een brug dus of wordt het een tunnel? Dat is nu de grote vraag. Tegen de gigantische brug, die de skyline van Antwerpen zou domineren, zijn verschillende actiegroepen in het geweer gekomen. De brug ligt volgens de actievoerders van 'Ademloos' en de 'Stratengeneraal' te dicht bij de stad.
Dokken
Volgens de tegenstanders is de Lange Wapper een grote bron van fijnstof, die hele wijken zal verstikken. Verder komt de brug over de oude dokken, ten noorden van het Antwerpse centrum, te liggen. Die dokken gelden als ideaal gebied voor stadsuitbreiding.
De Lange Wapper zou deze natuurlijke uitloper van de stad afsnijden. Een tunnel, verder weg gelegen van het centrum, wordt gezien als betere oplossing van het Antwerpse mobiliteitsprobleem.
Referendum
De actiegroepen wisten een jaar geleden een referendum af te dwingen. Een meerderheid van de Antwerpenaren keerde zich toen tegen de Lange Wapper, maar dat betekende niet dat er in plaats van de brug een tunnel zou komen.
Begin dit jaar kwam de Vlaamse minister-president Kris Peeters, een christen-democraat, met een 'dubbelbesluit'. Volgens dat besluit kan het sluitstuk in de Antwerpse ringweg een tunnel worden, mits die niet veel duurder uitvalt dan de brug. Ook moet de tunnel technisch haalbaar zijn en mag het graven ervan niet langer duren dan de constructie van de Lange Wapper.
Duurder
Inmiddels is duidelijk geworden dat de tunnel duurder is. De grote politieke vraag is nu: wat is té duur? Daar kan geen rekenmeester of architect antwoord op geven. Daar zal Peeters' regering antwoord op moeten geven.
De socialisten in de Vlaamse regering eisen een tunnel. De burgemeester van Antwerpen is een socialist en die "zullen ze dood moeten schieten" als de Lange Wapper er komt, zo vertelt een ingewijde.
De nationalisten in Peeters' regering willen de Lange Wapper wel. Ze vinden de extra kosten van de tunnel, zo'n 200 tot 400 miljoen euro, te hoog.
Compromis
Minister-president Peeters wil vooral zijn regering behouden. Hij zoekt naar een compromis waarbij niemand gezichtsverlies lijdt. Peeters zou neigen naar een tunnel, omdat hij de uitslag van het Antwerps referendum wil respecteren
Rondweg Antwerpen krijgt toch tunnel
Bron : De Telegraaf
BRUSSEL - Er komt een tunnel om de ringweg rond Antwerpen te voltooien en de files bij de havenstad terug te dringen. De Vlaamse regioregering heeft dat woensdagavond na langdurig beraad besloten.
Lange Wapper in Antwerpen Eerder dit jaar koos ze in principe al voor deze oplossing, hoewel die fors duurder is dan de bouw van een enorme brug, de 'Lange Wapper'. Uit een referendum bleek dat een meerderheid van de Antwerpse bevolking die brug niet ziet zitten.
De Vlaamse regering hield destijd wel nog een slag om de arm. Als de tunnelvariant veel duurder zou zijn dan de brug, zou die laatste optie alsnog de voorkeur krijgen. Maar doordat de gemeente Antwerpen zich bereid heeft verklaard mee te betalen aan het miljardenproject, is de tunnel toch haalbaar.
Het wordt een tunnel
- woensdag 22 september 2010, 20u16
- Bron : Nieuwsbald
- Auteur: lob, loa
De Antwerpse ring wordt gesloten met een tunnel, niet met een brug. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De stad Antwerpen en de haven betalen mee de meerkost van 352 miljoen euro.
De top van de Vlaamse regering (het kernkabinet uitgebreid met de minister Philippe Muyters (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V)) hebben samen met vertegenwoordigers van de stad Antwerpen een hele dag vergaderd om de Oosterweelknoop eindelijk door te hakken. Rond 20.30 uur werd meegedeeld dat er een beslissing is genomen. En die luidt: 'een tunnel, geen brug'. De Krijgsbaan zal volledig ondertunneld worden, waardoor het rondpunt in Wommelgem met een oostelijke bretel verbonden kan worden met de E19 in Wilrijk.
De meerkost die de tunnel ten opzichte van een brug meebrengt, zal mee betaald worden door de stad Antwerpen en de haven, zo werd ook vanavond beslist. Het gaat om een bedrag van 352 miljoen euro.
|