
woensdag 22 september 2010 Bron : Nieuwsblad Auteur: Jozef Leysen
ANTWERPEN - De deadline voor de Oosterweelverbinding nadert. Vandaag zou de Vlaamse minister-president Kris Peeters opnieuw vergaderen met enkele topministers, in de hoop te beslissen of Antwerpen een brug of een tunnel krijgt. De SP.A van burgemeester Patrick Janssens wil een tunnel, Bart De Wever en zijn N-VA houden vast aan de Lange Wapper. Maar waar gaat het nu precies over? Wat is de Oosterweelverbinding?
De Oosterweelverbinding is de naam die een nieuwe verbinding onder de Schelde kreeg. Die werd genoemd naar het verdwenen polderdorpje Oosterweel. Met die nieuwe (derde) tunnel onder de Schelde wil de Vlaamse regering de Antwerpse ring rond maken en zo de mobiliteitsproblemen rond de stad voor eens en altijd oplossen.
Die Oosterweelverbinding bestaat uit twee delen. Er komt sowieso een tunnel onder de Schelde. Maar over het tweede stuk, dat die tunnel onder de Schelde met de huidige ring moet verbinden, gaat de discussie.
Waarom de discussie tussen een brug of tunnel?
De BAM, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, wilde een groot viaduct bouwen over het Eilandje en de dokken tot aan de Schelde. Maar die brug, die al snel Lange Wapper gedoopt werd, werd in een referendum afgewezen door de Antwerpenaar.
Omdat ook de stad Antwerpen zich radicaal achter een tunneloplossing voor de Oosterweelverbinding schaarde, nam de Vlaamse regering het zogenaamde 'dubbelbesluit'. Er zou een tunnel gebouwd worden onder drie voorwaarden: die tunnel moest technisch haalbaar zijn, de bouw ervan mocht niet duurder zijn dan de bouw van de brug en ze mocht niet langer duren.
Sindsdien is het duidelijk geworden dat de tunnel technisch haalbaar is en dat de bouw ervan niet (veel) langer zal duren dan de brug. Maar zo'n tunnel is wel duurder. Er circuleren twee scenario's: een geboorde tunnel en een tunnel die uitgegraven en daarna weer overdekt wordt. Zo'n geboorde tunnel is veel duurder dan de Lange Wapper, wel 800 miljoen. Een uitgegraven tunnel is veel goedkoper. Afhankelijk van de bron is die 220 tot 430 miljoen euro duurder dan de brug. Een verschil waarover gepraat kan worden.
Hoe die tunnel eruit ziet, weet eigenlijk niemand. De enige plannen die er zijn, zijn ruwe schetsen van vier geboorde tunnels van het Sportpaleis tot aan de Schelde (zie kaart). Die zouden wel eens goed achterhaald kunnen zijn, maar niemand van de onderhandelaars wil nieuwe details over de plannen lossen. Plannen van een uitgegraven tunnel heeft niemand gezien.
Wordt het nu een brug of een tunnel?
Moeilijk te zeggen. De Vlaamse regering is verdeeld over de zaak. De SP.A van Patrick Janssens wil de tunnel, terwijl de N-VA van Bart De Wever de brug wil bouwen. Minister-president Kris Peeters moet de knoop dus doorhakken. In de wandelgangen wordt gezegd dat hij eerder naar de tunnel neigt dan naar de brug. Peeters wil de zaak zo snel mogelijk oplossen. Hij heeft ingenieurs aan het werk gezet om de verschillen tussen de twee oplossing te objectiveren.
Gaat het alleen over een brug of tunnel?
Nee, in het Masterplan Antwerpen zitten zoals gezegd nog tientallen andere maatregelen om de mobiliteit in Antwerpen te verbeteren. Welke beslissing de regering ook neemt, die wordt toch uitgevoerd. Zo zullen er - zodra de Oosterweelverbinding klaar is - geen trucks meer door de Kennedytunnel mogen. Op de ring zal het doorgaand verkeer gescheiden worden van het plaatselijke verkeer. De Singel wordt een groene wandelboulevard, voorbehouden voor lokaal verkeer.
Wie zal dat allemaal betalen?
De gebruikers. Wie over de Oosterweelverbinding wil rijden, zal tol moeten betalen. Het maakt niet uit of het een tunnel of een brug wordt: er zal tol betaald moeten worden.
|