de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
01-06-2010
maandmenu juni 2010: Marka hloua.
Marka hloua
Zoete ragout uit Tunesië
Voor 4 personen
500 g
lamsschouder, in blokjes van 5-6
cm
150 g
gedroogde abrikozen
150 g
rozijnen
150 g
gedroogde pruimen
100 g
kikkererwten
zout
2 g
gemalen zwarte peperkorrels
2 g
gemalen kaneel
1 g
gemalen rozebottel
1 theelepel kurkuma
1 mespuntje gemalen kruidnagel
100 ml olijfolie
1 eetlepel suiker
water
Marka hlou is Arabisch voor zoete
ragout.Het is een joods gerecht dat
zowel koud als warm gegeten wordt en was van oorsprong een gerecht dat
traditioneel op de sabbat gegeten werd.Marka hlou is zeer populair in der streek rond Bizerte, aan de
Middellandse Zee, en het wordt er geserveerd ter gelegenheid van bruiloften en
het islamitisch nieuwjaar, als teken van geluk.De gedroogde vruchten symboliseren vriendschap en tederheid.
Zet de kikkererwten een nacht te weken in water.Week abrikozen, pruimen en rozijnen in aparte
kommetjes in lauw water gedurende 15 minuten.
Bestrooi de blokjes vlees met zout, peper, kaneel, rozenbottel, kurkuma
en kruidnagel.Giet er de olijfolie
over.
Zet een pan op en vuur en braad daarin de stukken vlees in ongeveer 5
minuten rondom bruin.Voeg de afgegoten
en uitgelekte kikkererwten toe.Giet er
zoveel water bij dat alles ruim onderstaat.Breng aan de kook, temper de hittebron en laat alles zon 50 minuten
lang zachtjes stoven.Haal het vlees
uit de pan en houd het warm.
Doe de afgegoten en uitgelekte rozijnen, abrikozen en pruimen in het
kookvocht.Bestrooi met de suiker.Roer goed om.Laat de vruchten even mee warmen.
Leg het warm gehouden lamsvlees op een verwarmde schaal.Schep er de kikkererwten, de vruchten en de
saus over.Dien op en geef er brood bij