de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
01-04-2011
Maandmenu: Linzen met kippenbrochette uit Marokko
Linzen met kippenbrochette uit Marokko voor 4 personen
Kippenbrochette
2 kipfilets, in blokjes gesneden 1 ui, in achten gesneden zout en peper uit de molen
Linzen in tomatensaus
250 g rode linzen olijfolie 1 middelgrote ui, fijngehakt 4 teentjes look, fijngehakt 1 grote (bonk)tomaat, (gevild) fijngehakt 2 eetlepels tomatenpuree zout peper uit de molen 1/4 theelepel saffraan 1/4 theelepel komijn 1/4 theelepel koriander
Week de houten spiesjes, indien je die gebruikt, een half uur in water. Tijdens het bakken verdampt het water zodat je de blokjes vlees tijdens het eten gemakkelijk van de spiesjes kunt schuiven. Steek afwisselend een plakje ui en een blokje vlees op houten of ijzeren spiesjes en eindig met een plakje ui. Bak de brochettes boven een houtskoolvuur, op een grill of in een grillpan en zorg dat ze tegelijk klaar zijn met de saus.
Doe de rode linzen in een pan met water, zet ze op het vuur en kook ze in 20 minuten gaar. Giet ze af in een fijne zeef en laat ze schrikken onder de koudwaterkraan.
Fruit ui en look in hete olie glazig. Strooi de kruiden over de uien, voeg de gehakte tomaat toe, roer om en bak mee tot de tomaat zacht is. Roer de tomatenpuree erdoor en meng goed. Voeg indien de saus te dik is wat water toe. Doe de linzen in de saus en laat ze even meewarmen.
Serveer de kipbrochettes met de rode linzen in tomatensaus en geef er Marokkaans brood bij.
Pasta cacio e pepe Pasta met kaas en peper voorgerecht
400 g spaghetti of een andere pasta, bijv. capellini of fedelini 100 g caciocavallo, geraspt versgemalen zwarte peper
Kook de spaghetti al dente, giet af en bewaar enkele lepels kooknat. Doe de pasta in een warme serveerschaal. Bestrooi royaal met kaas en peper. Giet er zo veel heet kooknat over dat de kaas smelt en licht crèmig wordt. Meng alles goed en serveer de pasta warm.
De ramp in Japan heeft ons allemaal diep getroffen. Onze gedachten gaan uit
naar alle slachtoffers. Bovenop de verwoestende impact van de aardbeving en de
tsunami, kampt het land nog met een gevaarlijke nucleaire dreiging. Als
organisatie heeft Greenpeace zich altijd hevig verzet tegen kernenergie, precies
omwille van de risico's voor mens en milieu die vandaag het nieuws
beheersen.
Ben je ook ongerust over de tragische gebeurtenissen in Japan? Wil je een
groene energietoekomst?
Laat je stem horen en stap mee
uit kernenergie!
PS: Verspreid deze petitie, want het is hoog tijd om
een eind te maken aan de besluiteloosheid van onze overheid. Als we
verschillende hernieuwbare energiebronnen combineren, kunnen we de kerncentrales
sluiten én nieuwe kernrampen vermijden, zonder de stroomvoorziening in het
gedrang te brengen.
Op verschillende locaties in West-Vlaanderen, dus
van Oostende via Brugge, Roeselare, Ieper tot Kortrijk stuurden de vakbonden via
'filterblokkades' het verkeer in en om de bedrijfsterreinen goed in de war...
met kilometers lange files tot gevolg.
De werknemers in de verschillende sectoren konden
zich scharen achter de ideeën van de twee actievoerende vakbonden, in Kortrijk,
Brugge en Oostende kon je bijna geen bus zien rijden. In verschillende bedrijven
was er geen enkele activiteit (Vesuvius,
Daikin en Proviron) of waren de werkwilligen beperkt (Mc Bride, Quadrant, Pemco,
CNH, Wema, Bombardier, Bekaert, Betafence, Vandewiele,
Sedac,...)
Aan het piket te Kortrijk, Kennedypark, verzamelden
zich een 300 ABVV-ers en een 50-tal leden van ACLVB. Ze deelden er borrelnootjes
uit aan de werkwilligen op het industrieterrein. Onder hen waren er ook
ACV-militanten... neutraal, dus geen petje of sjaal, in opdracht van de
ACV-leiding!
Aan het piket van Kortrijk werd er een vrouw
aangereden tijdens het uitdelen van 'borrelnootjes' en pamfletten.
foto: piket Kennedypark te Kortrijk - socfo/frankmulleman
1 konijn, mooi in het vlees, in stukken verdeeld 1 dikke ui, in ringen gesneden 1 takje tijm 1 laurierblaadje 2 dl azijn van goede kwaliteit 2 dl water 1/2 kg kleine stoofpeertjes, geschild 50 g reuzel 2 eetlepels bloem 1 eetlepel bruine suiker peper en zout
Het konijn aan stukken snijden en in een grote kom leggen samen met de uiringen, tijm en het laurierblaadje. De azijn vermengen met twee dl water, uitgieten over het konijn een alles een nachtje laten marineren. Het vlees uit de marinade halen en afdrogen. De reuzel smelten in een pan en daarin de stukken konijn rondom bruin kleuren. Bestrooi met bloem en meng goed. Giet de marinade erover plus zoveel water dat de stukken knonijn net onder staan. Roer alles goed om, breng aan de kook en laat alles 30 minuten stoven op een zacht vuur, deksel op de pan. Voeg dan de bruine suiker toe en roer die door de saus. Doe de geschilde peertjes in de pan. Laat alles verder stoven tot de peertjes en het konijn gaar zijn. Op smaak brengen met peper en zout, afproeven en zo nodig bijkruiden. Serveer het gerecht zo warm mogelijk met gekookte aardappelen en geef er Haechts Tarwebier bij.
einde van de maand pastamenu: Revolutionaire Fusilli
Fusilli della Rivoluzione
Het einde van maandmenu van Achturencultuur zijn allen gemakkelijke pasta-menutjes. Nu altijd te vinden op de laatste maandag van de maand.
Revolutionaire Fusilli Snack voor 4-5 personen
500 g Fusilli of andere korte pasta 800 g tomaten, gevild, ontpit, gepureerd 3 eetlepels olijfolie 2 teentjes look, fijgehakt enkele blaadjes basilicum, in flintertjes gescheurd 1 Spaans pepertje, minus de zaadlijsten, fijngehakt peper en zout paneermeel geraspte Parmezaanse kaas
Fusilli zijn korte spiraalvormige pasta, maar kunnen vervangen worden door elke andere pasta mits die kort is. De tomaten mogen uit blik komen ; er is tomatenvlees in blik beschikbaar. Basilicumblaadjes worden gescheurd om de smaak te bewaren : snijden met een mes mag, mits het een echt zilveren mes is.
Vet een geschikte ovenschaal in met wat van de olijfolie. Doe de gepureerde tomaten erin. Giet de rest van de olie erover bestrooi met look, basilicum en het Spaanse pepertje. Roer de bovenliggende ingrediënten zachtjes door het tomatenvlees. Strooi een spaarzaam laagje paneermeel en daar bovenop een zuinig laagje Parmezaanse kaas. Zet de ovenschaal in een oven van 280 °C en laat alles gedurende 25 minuten garen tot er een mooi egaal korstje op de saus ligt. Kook de pasta in ruim kokend gezouten water beetgaar. Giet af en doe de pasta over in een warme serveerkom. Haal de saus uit de oven en lepel die over de pasta. Serveer en smakelijk.
Vrijdag 18 februari trokken we naar Mons om
er mee actie te voeren met onze Waalse kameraden. Met 43 enthousiaste
deelnemers, waarvan de helft militanten van BBTK Kortrijk aangevuld met
militanten van TKD en CMB, actieve leden van het werklozencomité en enkele
medewerkers van het ABVV West-Vlaanderen. We zijn uit Kortrijk vertrokken om 8u15 en werden om 9u30 warm
ontvangen door een 200-tal demonstranten uit de regio Mons Borinage. Na enkele
toespraken, waaronder één van Ludwig Vandermeiren
(BBTK) en een interview met de lokale televisie (TéléMB http://www.telemb.be/content/view/7667/166/
) trok de betoging zich op gang door een erehaag van West-Vlaamse ABVVers.
Na een enthousiaste stoet door het centrum
werden de betogers ontvangen op het stadhuis om gehoord te worden door quasi alle
plaatselijke volksvertegenwoordigers.
07.02.2011: Men bedriegt U! Manifestatie a/d Maagd van Vlaanderen
07.02.2011: Men bedriegt u!
Sommige bronnen spreken van 350 tot een 500... verzamelden aan de 'Vierge de Flandre' op het Groeningheveld te Kortrijk.... en volgens 'echte' Vlamingen is het symbool misbruikt... het waren namelijk ABVV-militanten die er hun kalme manifestatie lieten verzamelen.
Waarom? Tegen de politieke impasse en voor de uitvoering van een beter Inter Professioneel Akkoord.
Er moet iets gebeuren... maar dan vooral iets sociaals...
Maandmenu februari Koeraanse uiensoep en tafelgrill
Hete uiensoep met rundvlees
Voor 6 personen
500 g rundtoofvlees, in blokjes gesneden 2 l water 1,5 eetlepel chilipoeder 2 eetlepels sesamolie 12 voorjaarsuien of sliersjalotten 2 theelepels geperste knoflook 1 eetlepel wit sesamzaad, geroosterd en gemalen 1,5 theelepel suiker 0,5-1 theelepel witte peper 2 eetlepels donkere sojasaus
Doe de blokjes vlees in een geschikte pan en giet er de 2 liter water bij. Breng alles aan de kook, temper het vuur en laat het vlees 1u30 tot 2 uur zachtjes koken tot het uiteenvalt. Meng het chilipoeder met de sesamolie. Maak e uien of sjalotten schoon en snipper ze. Verhit de dhili-sesamolie in een pan en bak ui en knoflook 2 minuten. Voeg het gemalen sesamzaad toe, alsmede suiker, peper en sojasaus en bak alles nog 2-3 minuten op matig vuur. Neem het vlees uit de bouillon, laat goed uitlekken en doe ze over in de pan met de uien. Meng goed en doe vlees en uien weer in de bouillon. Breng aan de kook. Laat het geheel zachtjes koken tot de soep aromatisch geurt.
Bulgogi : Koreaanse tafelgrill voor 6 personen
Een bulgogi is is een bolvormig ijzeren bakvorm die de met de holle kant boven een houtskoolvuur op tafel gezet wordt en waar op de bolle kant allerlei lekkers kan gegrilld worden. Het vlees wordt eerst gemarineerd. Er word zowel rund-, varkens- en schapenvlees gebruikt, maar ook kip en orgaanvlees. Het recept is voor ossehaas, maar je kan net zo goed varkenshaasje, kipfilet etc. gebruiken ; ook vis en zeevruchten kunnen ter tafel gebracht worden.. Verschillende vleessoorten moeten wel in verschillende kommen gemarineerd worden. Gebruik nooit aluminium recipiënten om te marineren !
1 kg ossehaas 1,25 dl licht sojasaus 4-6 eetlepels donkere Chinese sojasaus 1,25 dl water 3-4 eetlepels fijngehakte (sliert)sjalot 2-3 theelepels geperste knoflook 2-3 theelepels fijngehakte gemberwortel 0,5-1 theelepel zwarte peper uit de molen 1 eetlepel suiker 2 eetlepels wit sesamzaad, geroosterde en gemalen 1 eetlepel sesamolie voor de saus 4-5 eetlepels lichte Chines sojasaus 2 eetlepels water 1,5 eetlepel Chinese rijstwijn of droge sherry 1,5 eetlepel fijngehakte sjalot 0,5-1,5 theelepel chilisaus 1,5 theelepel wit sesamzaad, geroosterd en gemalen
Snijd het vlees dwars op de vezel in uiterst dunne plakjes en daarna in reepjes. Maak een marinade van de overige ingrediënten in een glazen of roestvrij stalen kom. Laat de reepjes vlees daarin minstens 3 uur afgedekt marineren. Hoe langer de marinade duurt, hoe kruidiger het vlees wordt. Meng de bestanddelen voor de saus en verdeel ze over persoonlijke kommetjes. Zet het vlees en de saus op tafel rond de tafelgrill. Iedere eter maakt zelf zijn vleesjes gaar op de grill. Op een originele bulgogi is de gaartijd zeer kort. Zorg als bijgerecht voor enige salade.