De lopers die deelnemen aan de marathon hebben het mij al enkele keren
horen vermelden (en ja ook hun neus opgetrokken) dat het visdieet een
belangrijk onderdeel is in de voorbereiding naar de marathon toe. Vandaar dat
ik er een apart item aan wijdt.
Het doel van het visdieet is dat ik op een zestal weken (start op 15 februari)van de huidige 64 kg zal
naar 59 kg en dit in het kader van de voorbereiding naar de marathon van Rotterdam. Een marathon is voor mij niet alleen de dag van de wedstrijd zelf
maar is een cyclus die ter verbetering is van mijn gezondheid. Het dieet past
eigenlijk in de tapering-methode (veel toegepast in Noorwegen in het
langlaufen op lange afstand). Dat is een methode waarin eerst koolhydraatarm
gegeten wordt (gedurende zes weken) en de laatste twee en een halve week worden
dan massas koolhydraten naar binnen gewerkt (gummies, pasta's, vlaaien, duiven,...). Wat ook eigen is aan deze methode
is dat gedurende de koolhydraatarme-periode de trainingsintensiteit wordt
opgevoerd (tss de 75 en 90 km/week). En dat de periode van de koolhydraatrijke
voeding de training wordt afgebouwd. Dit laatste gedeelte noemt men
supercompensatie (resp. naar 80 50 20% van de trainingsafstand de laatste
drie weken)
Zoals al gezegd is dit dieet gebaseerd op het dagelijks eten van vis.
Vlees is gedurende deze periode uit den boze en pastas rijst en aardappelen
worden gemeden.
De voeding ziet er de volgende zes weken als volgt uit (en dat is een
dagelijks weerkerend patroon/zonder uitzondering:
- in de morgen en voormiddag worden 2 à 3 sneden brood gegeten met
'philapdelphia light' en komkoimmers (worden verdeeld over een viertal kleine
porties).
- rond half elf blikje ice tea light
- 's middags een appel
- half zes een vis schotel (ongeveer 150 gr) met groeten die of in wok
of in taijine zijn klaar gemaakt en dat met twee sneden brood
- na de avondtraining wordt dan nog een blikje cola zero gedronken en
als 'snoep' een vijftal 'petit beurkes'
- als ik een lange duurloop doe of een wedstrijd (vb. 25 km van Lier)
dan drink ik een 'echte cola' en worden een tweetal franchipannekes gegeten
- als extra vocht wordt er koffie gedronken (ja ik weet het slechte
gewoonte)
Door deze manier van voeding kan je ook in de mararhon zeer ver geraken
zonder extra voeding en/of drank. De reden hiervoor is dat de laatst opgeslagen
vetten het kenmerk hebben om anderhalve gram vocht op te houden per gram. Dus
het vocht dat je de laatste dagen opneemt draag je in je lichaam mee tijdens de
marathon.
Ook psychologisch zou een dergelijke aanpak al zijn nut bewezen hebben.
Ik kan natuurlijk niemand uit de groep verplichten om dit te volgen maar
weet wel dat het mij al enorm ten goede is gekomen tijdens de marathons die ik
gelopen heb.
13-02-2013 om 09:36
geschreven door danny 
|