Wij reizen om te leren.

04-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bilderdijkstraat, NSBstraat, ...enz.

Bilderdijkstraat

 

In 1929 werd deze straat de grens tussen Antwerpen en Ekeren. De vroegere Dijkstraat was onbewoond langs de zijde van Antwerpen. In 1941 werd de naam Bilderdijk veranderd in Bilderdijkstraat.

Aan de Ekerse kant volgen de huisnummers elkaar op in numerieke volgorde. De woningen aan de Antwerpse zijde van de straat hebben onpare nummers. De Bilderdijkstraat gaat slechts tot nummer 19, tot de Gebroeders Leemansstraat. Daarna neemt de Stad Antwerpen over met de straat 'Schoonbroek'. Op het eeuwig groene grasplein, naast het viaduct naar de Leugenberg, heeft rond 1980-1985 een frituurwagen gestaan. Verdere gegevens ontbreken.

 

– Op nummer 1b was, nog voor 1970, een hengelsportwinkel 'In den Haak' gevestigd met aquaria en visgerei. In 1984 werd de zaak gestopt en kwam 'frituur puntzak'. Elke vrijdag werden er voor €1 puntzakken met frieten verkocht. Een drukte van jewelste. Nu noemt het pand 'Aan Tafel', een frituur en snackbar met nog steeds dezelfde puntzak vol frieten voor €1. Ook broodjes en snacks zijn te verkrijgen.

– Ter hoogte van de nummers 13 en 14 is de in- en uitrit van supermarktketen Colruyt.

 

Gebroeders Leemansstraat

 

Genoemd vanaf 1 september 1931. Ze werd vroeger Korte Dijkstraat genoemd. De nieuwe straatnaam werd gegeven ter ere van de drie gebroeders Leemans die sneuvelden tijdens WOI. Leemans Jaak, geboren te Ekeren op 18 januari 1891 en overleden te Hoogstade op 2 juni 1915. Leemans Frans Ludovicus Jos werd geboren op 30 april 1895 en overleed eveneens te Hoogstade op 3 juni 1915. Leemans Constant Ludovicus werd ook te Ekeren geboren op 28 februari 1893 en overleed in het Militair Hospitaal te Montpellier op 15 mei 1917.

 

De straat werd geplaatst op verzoek van Joyce Caluwé. Er zijn echter geen winkels. Na plaatsing op mijn blog krijg ik via facebook een melding van Marc De Mulder met de volgende info: ‘Als je via Bilderdijkstraat deze straat inkomt, was er aan de rechterzijde een herstelplaats voor fietsen en bromfietsen. Dat moet het derde of vierde huis zijn geweest. Het pand had de naam: ‘De Strop’.

 

Februari 2017. Nadat Peggy Cambré mijn Blog opnieuw deelde op facebook kreeg ik nieuwe informatie aangaande enkele straten. Ik citeer niet letterlijk wat Guido Laureyssens schrijft, maar dit zijn de feiten: ‘Van mijn geboorte tot in 1955 heb ik samen met mijn ouders in deze straat gewoond  (huisnummer 67). Om verder te gaan op de info van Marc De Mulder aangaande het pand ‘De Strop’... De Strop (Frans Verschaeren) was havenarbeider en baatte samen met Irma, zijn echtgenote en klein Stropke de zoon Leo, ook de herstelplaats voor fietsen en bromfietsen uit. Zoon Leo was een zeer goed wielrenner tot bij de liefhebbers. Door omstandigheden stopte hij met koersen en werd eveneens havenarbeider. De echtgenote van De Strop, Irma, sprong zelf mee op de koersfiets in haar jonge jaren en deed aan catchen in haar vrije tijd. Ik kan je verzekeren dat je daar geen ‘patat’ van wou krijgen. Zo heeft ze op een keer een demonstratie gegeven met twee vrijwilligers in de werkplaats. Ze was toen al de vijftig gepasseerd, jawadde. De Strop was een echte stielman in zijn herstelplaats. Alle dagen, zowel winter als zomer, was het vollen bak in zijn werkplaats. Tot het noodlot toesloeg. Frans, Kamiel zijn broer en  buurjongen Edward Verbaenen gingen vissen op de Oosterschelde en zijn alle drie verdronken tijdens een opkomende storm. De broers werden eerst gevonden maar voor Edward zijn er enkele weken overweg gegaan. Leo heeft dan de zaak een aantal jaren verder gezet. Weer sloeg het noodlot toe. Leo kreeg een zwaar ongeval ter hoogte van de Bistkapel in de Veltwijcklaan. In het pikdonker liepen drie vrouwen naar de overzijde van de straat. Balans: 2 dodelijke slachtoffers en één zwaargewonde. Leo was enkele jaren gehuwd en had naast het ouderlijke huis een nieuwbouw opgetrokken. Aan de haven was Leo een clarkchauffeur. Zonder erg reed hij onder een hijskraan door die ijzer verplaatste. Een kabel brak en Leo werd verpletterd onder tonnen ijzer. Het noodlot had hier zwaar huisgehouden’. 

Spijtig genoeg herinnerd Guido zich geen jaartallen meer. Toch bedankt Guido Laureyssens!

 

NSB Straat

 

De straat behoorde vroeger tot de Kloosterstraat en werd daarom in de volksmond 'Klein Kloosterstraat' genoemd. De NSB straat werd geboren op 19 juni 1957. NSB is de afkorting van 'Nationale Strijdersbond', een groepering van oudgedienden van beide wereldoorlogen. De onpare zijde is bebouwd met woningen. Langs de pare zijde staan enkel garageboxen en afsluitingen van tuintjes.

Ik plaats deze straat op verzoek van Peggy Cambré. Ook hier geen winkels te bespeuren. Maar …

 

– Op het nummer 5 was tussen het jaar 2000 en 2002 één handelaar in de straat. Een zaak van Van Kiel Martin met ramen en deuren in PVC en ALU.

 

 

Oorderseweg

 

Deze straat was vanouds de weg die leidde naar Oorderen, langs de Ekerse Dijk, vooraleer er een eigenlijke straat kwam, was hier een dreef in de richting van het Ursel- of Schoonbroekhof, dat tijdens de 17de-eeuw het eigendom en het buitenverblijf was van kunstschilder P.P. Rubens.

 

– De hoeve, op nummer 7 werd gebouwd door de weduwe van P.P. Rubens 'Helena Fourment' in 1644. Het werd een pachthoeve met veel grond om te bewerken. De hoeve werd in 1923 verkocht en in 1934 verhuisden de eigenaars naar Kloosterstraat 5, waar ze café 'In den Driehoek' overnamen. De zaak werd overgenomen door H. Holemans en gerenoveerd tot een rouwzaal. De laatste eigenaars, van de hoeve, zijn Walter Elst, een bekende kunstschilder. Walter huwde met An van De Sompel die in de jaren 1992 tot 2003 in de verbouwde stallen een computerwinkel uitbaatte.

– Nummer 21 is een gewoon rijhuis waar Eric Johnson een praktijk heeft in kinesitherapie.

– Tussen de nummers 43 en 49 staan de twee laatste loten bouwgrond te koop. Niets ontsnapt aan de bouwwoede van de mens.

– Het mooie landhuis nummer 59 is de praktijkwoning van Ann Bernaers. Dokter in de genees- heel- en verloskunde.

– Ter hoogte van nummer 83 staat wat achteruit gebouwd het nieuwe 'Schindebad'. De officiële opening vond plaats op 27 juni 2009. Achteraan is een ruime cafetaria met inkijkramen naar het zwembad dat sinds kort (voorjaar 2015) een nieuwe uitbater heeft. Het zwembadcomplex bestaat uit een wedstrijd- en een instructiebad. Het geautomatiseerde kassasysteem zorgt voor een vlotte doorstroming van de bezoekers. Het voormalige 'Schindebad' voldeed niet aan de strenge Vlaamse milieunormen en werd nadien afgebroken. Op de plaats staan enkele kinderspeeltuigen. 

– Op nummer 127 kwam dameskapper Gaston Hoeykens van 1978 tot '79 een zaak opbouwen. Hoeykens verhuist nog datzelfde jaar naar de Schutstraat. Vanaf 1980 komt hier 'Natuurvoeding 't Kruidentuintje'. Nu is het een gerenoveerde woning.

– In nummer 129 vestigt M. Snelders zich in dit pand en start een timmer- en schrijnwerkerij van 1978 tot en met 1985.

In New York City wordt op 8 december 1980 muzikant John Lennon neergeschoten door Mark David Chapman. Lennon overlijdt even later op weg naar het ziekenhuis.

– Het nummer 171 is vanaf 1971 tot 2013 een dagbladhandel, uitbaat door Boudewijns met wenskaarten, carnavalsartikelen... etc.

 

– Het complex nummer 8 is de pas gerenoveerde school die in 1908 werd geopend vanaf het middelbare. Het onderricht werd toegewezen aan de broeders van de Christelijke scholen en zij doopten het gebouw met de naam: 'Sint-Lambertusgesticht'. Op 11 april 1942, tijdens de woelige oorlogsjaren, komt de 25 jarige knaap Aloïs Notteboom (beter bekend als broeder Vital) naar Ekeren om in het Sint-Lambertusinstituut les te geven. Op 1 april 1976, na veertig jaar les geven, gaat broeder Vital met pensioen. Door zijn gouden stem zingt hij nog enkele jaren in het gemengd koor 'Con Amore'. Sinds 2005 noemt de school 'Moretus Ekeren'. De basisschool noemt nog steeds 'Sint Lambertus'. Naast het voormalige klooster is de 'Ekers Theaterzaal' gevestigd.

– In nummer 14/1 zijn de 'Gebroeders Simons', aannemers alle bouwwerken een zaak gestart vanaf 1977 tot 1994. René Simons vierde het 50 jarig bestaan van zijn zaak in 1993.

– Nummer 50. Een rijhuis waar Hild Meylemans haar praktijk uitoefent in 'Psychotherapie'. Individueel of in groepsverband.

– Het pand nummer 84 is een gewoon huis in de rij. Maar er is toch een handelszaak met de klinkende naam “BLPro” bvba. Verkoop Pc's-Laptops- hard- en software en onderhoud. Alles wat maar met PC te maken heeft vind je hier. Van 2006 tot 2010.

– De nummers 120 tot 124 herbergt een zaak met de klinkende naam: ‘Pattisserie Bossuyt’ met zijn specialiteit: ijscreme en pralines. Op 1 september 1965 vestigde Lieven Bossuyt zich in deze straat. Hij behaalde talrijke Europese prijzen met zijn smakelijke creaties. In 197O opende Bossuyt een tweede zaak, eerst aan de kerk op Markt 10/4 en sinds 1993 in Dorpstraat 17. Op zondag 30 augustus 2015 vierde de Meester bakker Bossuyt feest in het Ekers Hof. Elke bezoeker werd getrakteerd op taart en versnaperingen.

– Wat verder, op nummer 152 is de apotheek van Liesbeth Cuypers gevestigd. Zelfs online kan medicatie bestelt worden.

– Het volgende pand, nummer 154, is een pizzeria zaak van Verdi. Warm, vers, en lekker is de slogan. Oorspronkelijk adres op Schoonbroek 72, maar de ingang is in de Oorderseweg.

 

Akker

 

Voorheen was dit de Akkerstraat. Genoemd naar de vele akkerlanden die hier waren voor 1930. In 1931 werd de straat Akker genoemd.

 

– Op nummer 96 wordt 'Café Telstar' voor het eerst vermeld in 1963 met als uitbaatster Cecile Vekens. Van 1976 tot 1978 namen 'Francine en Ronny' de zaak over. In 1978 wordt vissersclub 'Telstar Ekeren' gesticht. Van 1979 tot 1988 konden de vissers terecht bij 'Marcia en Ronny'. In 1989 veranderde de naam in “De Nieuwe Telstar” met als uitbaters 'Patje Schelfhout en Stef Draguet. Patje verliet al vlug de zaak en Peggy vervoegde de zaak tot 1994. Even werd het “Danscafé De Nieuwe Telstar” bij 'Stef en Marianne' tot 1997. 37 jaar later is de vissersclub nog steeds actief in 'Herberg Den Telstar'. De huidige uitbater is Theyri Verresen.

– Ter hoogte van de nummers 22 tot en met 32 is een breed stuk braakgrond van de laatste landbouwer uit het Groot Hagelkruis. Het staat vol met verroeste landbouwmachines, veevoeder, houten paletten en aanhangwagens.

 

– De nummers 53 en 55 is een recent opgetrokken nieuwbouwcomplex met 5 appartementen. Nog slechts één woning op het gelijkvloers staat te koop.

– Nummer 49 is een rijhuis met een honden trimsalon, 'Bull's-eye'.

– De mooie woning achter nummer 41 is een zaak van 'Ghitec'. Algemene elektriciteitswerken in nieuwbouw of renovatie.

– Het nummer 7 is bewoond door Kegeleers bvba. Een vloer en tegelwerker.

 

Alfons Jeurissenstraat

 

De straat noemde vroeger: Brilstraat. In 1936 werd de straat Alfons Jeurissenstraat genoemd. Alfons Jeurissen was een Vlaamse schrijver van Kempische verhalen, geboren te Hasselt op 19 mei 1874 en overleden te Ekeren op 18 juni 1925. Hij woonde in één van de huizen naast het Reisagentschap De Keyser op het Kristus Koningplein vlakbij de 'Brilstraat'. Hij schreef onder meer; 'Broeder Bertus', 'Heikleuters', 'Op de vlakte', 'Van levenden en doden' en 'Heksendans'.

 

– De school in de straat, op nummer 11 en 13, werd in gebruik genomen vanaf 1878 als gemeenteschool (Rijksschool). Ze werd uitgebreid met een verdiep in 1929. De school heeft ook enkele jaren dienst gedaan als muziekschool. Daarna volgden jaren van leegstand. Op 09/02/1998 wordt de school verkocht aan het O.L. Vrouw van Lourdesinstituut. In 2001 werd het scholencomplex volledig gerenoveerd, maar de woning vooraan bij de straat, werd afgebroken. De lagere school verhuist naar hier terwijl het middelbaar onderwijs in de Kloosterstraat blijft. De school heeft nog twee ingangen. Eén naast het politiebureel en verderop hebben de kleuters een aparte ingang langs de Jozef De Weerdtstraat. 

 

– In pand nummer 17 was in de jaren 1974 'Algemene voeding Beyers' gevestigd. In 1977 nam voeding 'Vleugels' het winkelpand over.

– De nummers 19 en 21 zijn al decennia lang van garage Madereel. Hij werd in 1968 concessiehouder van Fiat, met herstellingen door geschoold personeel. In 1990 nam zoon, Wilfried Flamand, de zaak over en breidde de zaak uit met de verkoop van Lancia en Alfa Romeo. (2015).

– Achter de gevel van nummer 25 vinden we een psycholoog met de naam 'Johan Engelen'.

– Het nummer 41 is de voormalige notariswoning van Herman De Bie. Het gebouw werd rond 1925 opgetrokken.

 

 

– Het pand met nummer 30 heeft ook al een lange geschiedenis achter de rug. En het is nog niet voorbij. Rond de jaren van 1970 vindt men op deze plek garage Veraghtert. Verkoper van 'Apal Buggy, en 'Alfa Romeo'. In 1979 wordt de naam veranderd in garage 'Driesprong' een Dacia en Daihatsu verdeler met alle herstellingen. In 1994, na een grondige renovatie komt hier 'Frituur Melrose'. Na de verhuis naar de hoek met de Leerhoeklaan komt hier een vestiging van Mobistar. Leveringen van alle GSM toestellen. In oktober 2015 zijn er renovatiewerken aan de gang. Er hangen al neon lichtreclames aan de gevels met opschrift “Ekeren snack”. De zaak opent de deuren half december. En we zagen dat het goed was.

--Pand nummer 4 is een gewoon huis in de rij. Het gebouw is ouder dan het lijkt. In het ‘Jaarboek 7  Heemkring Ekeren’ uitgebracht in 1989, lees ik een artikel uit het weekblad “Polder en Kempen”.  Het persbericht is een bloemlezing uit de oorlogsjaren 1939 – 1940. Op dit adres bevond zich het bureel van A. Van Looy. Eigenaar van een autobus die vanaf zondag 6 maart 1938 alle dagen van Ekeren, via Luchtbal, naar Antwerpen reed. De bus was volgens de reclame die hij zelf maakte: ‘snel, regelmatig, veilig en goedkoop’. Alle inlichtingen waren op het bureel te verkrijgen. Passagiers die iets op de bus vergeten waren konden hier eveneens terecht. Spijtig genoeg stopte de heer Van Looy het jaar daarop met de ‘autobusdienst’. De echte reden is niet geweten. Er hing een papiertje in de bus waarin de uitbaters te kennen gaven dat zij ‘… om door de bevolking voldoende gekende redenen hunne uitbating staken vanaf 1 februari 1939’. Had het iets te maken met de opeising van voertuigen voor de nakende oorlog?

 

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Het Laatste Nieuws. Ekers Onroerend Erfgoed, Heemkring Ekeren, jaarboekjes carnavalstoet van de Bierpruvers en Facebookvrienden.







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Broekemwandeling
  • Meerhoutwandeling
  • Nieuwmoerwandeling
  • Herfstwandeling Neerijse
  • Lepelstraatroute
  • Tremeloroute
  • Ekerenroute
  • Mozesbrugwandeling
  • Putteroute
  • Pijnvenroute
  • Tielt-Wingeroute
  • Kapelle-op-den-Bosroute 2
  • Borgloonroute
  • Tulpenwandeling
  • Meldertwandeling
  • Vordenstein 2019
  • Lentewandeling 2019
  • Kluizenroute
  • Fietswaterbus
  • Retiewandeling
  • Spildoornwandeling
  • Kesselse Heidewandeling
  • Parkwandeling Ekeren
  • Bokrijkroute
  • De Grote Schijn
  • Tervurenwandeling
  • Vennenwandeling
  • China Light
  • Brouwerij De Koninck
  • Hobokense Polderwandeling
  • IJzerlaantochtje
  • Bazelroute
  • Bevrijdingswandeling Antwerpen
  • Tulpenwandeling
  • Beeltjes te Ieper
  • De Legende van Veltwijck
  • Waterbustrip
  • Willemstadroute
  • Vichteroute
  • Dieren in de binnenstad
  • Lottum
  • Loenhoutroute
  • Leuvenwandeling
  • Liberationroute
  • Van Moerkerke (Damme) naar Blankenberge
  • Van Assenede naar Moerkerke (Damme)
  • Van Hulst naar Assenede
  • Wandeling Hulst
  • Met de fiets naar de kust
  • Asroute
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Archief per maand
  • 11-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 03-2014
  • 02-2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    happytogether
    www.bloggen.be/happyto
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    liefdenetwerk
    www.bloggen.be/liefden
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    pascal_wollaert
    www.bloggen.be/pascal_
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    makingplansfornihil
    www.bloggen.be/makingp
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    elzenben
    www.bloggen.be/elzenbe
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    tilloenk
    www.bloggen.be/tilloen
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    japansebrendel_ikairo
    www.bloggen.be/japanse

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs