Wij reizen om te leren.

30-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yuna traint
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Yuna traint

 

“ 't Is gebeurt” zou Erik Van Looy zeggen. Sinds augustus 2015 treedt onze kleindochter in de voetsporen van haar drie jaar oudere broer Joey. Elke vrijdag, even voor 18:00 uur, staat Yuna in voetbaltenue klaar bij de voetbalterreinen van Olsé Merksem in de Laaglandlaan 669 te Merksem. Yuna is samen met haar vriendjes en vriendinnetjes: Boj, Kyra, Lars, Lore, Mila, Mats, Nadir, Noeh, Redouan, Rik, Sten en Xander onderverdeeld in de leeftijdsgroep Pupillen D.  Marc en Luc De Belder nemen de training voor hun rekening op de linkerhelft van het B-plein.

Ouders en grootouders genieten met volle teugen van de 5 à 6 jarigen en motiveren de kinderen door ze af en toe aan te moedigen. Het doel is vooral dat de kinderen er plezier in blijven vinden zodat ze het volhouden. De moeilijkste periode moet nog komen. Koude, regen, wind en sneeuw. Bij extreme natuurelementen wordt de training afgeblazen. Dat spreekt voor zich.

 

De training is vooral gericht op balcontrole. Het leren bewegen zodat lichaam en bal één geheel vormt. De bal zo dicht mogelijk bij de voeten houden. Af en toe lijkt het alsof de les lichamelijke opvoeding plaats vindt. De pupillen moeten rennen, kruipen, springen… en dat maakt het voor ons, de omstaanders, zo leuk. Ze leren in duel te gaan. Om ter eerste bij de bal, draaien in alle richtingen, vallen en opstaan. Gericht luisteren is dan weer voor de mini-voetballertjes een hele opgave. Sommigen doen liever hun eigen zin. Daarom zorgen de trainers voor afwisseling. Zo voorkomen ze de verveling die eigen is aan jeugdige spelertjes.

 

Er zijn dit seizoen bijna evenveel meisjes als jongens. Luc en Marc laat ze dan tegen elkaar kampen. Met twee rond een kleurkegel lopen, om ter eerste naar de bal rennen en hem dan vervolgens proberen in het doel te shotten, is één van de duels tussen jongens en meisjes. Veelal winnen de jongens, maar de meisjes zijn competitief. Ze blijven 'vechten' tot het eind. Ik zie ons Yuna dan denken: 'wacht maar tot ik groter ben!'. Waar sommigen het moeilijk mee hebben is het opgooien en terug opvangen van de bal. Ze laten over het algemeen de bal te vroeg of te laat los zodat hij niet loodrecht naar beneden komt. Ze moeten dan ondertussen nog in de handen klappen, dat is nog een extra opgave. Ook de bal op een knie laten botsen is een moeilijke oefening voor sommige spelertjes. Het is vooral een kwestie van evenwicht.

 

De laatste vijf- of soms tien minuten zijn voorbehouden voor een partijtje voetbal. Daarover schrijven is heel moeilijk. Onze voetballertjes spelen nog niet in teamverband. Het is ieder voor zich. Soms is het een rommeltje van kleine jonge voetjes die tegen de bal stampen. Als de bal een kans krijgt om uit het kluwen te geraken lopen ze er allemaal achter en herhaald zich de samenscholing. Gelukkig hebben ze allen scheenlappen om. Tot hier toe zijn er geen slachtoffertjes gevallen. Het maakt voor de pupillen niet uit in welk doel ze shotten. Het belangrijkste is scoren. Toch? Tot Schrijfs. Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs.

30-11-2015 om 10:52 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenstraat, Schutstraat

Steenstraat

 

De Steenstraat is de oudst gekende straatbenaming van ons dorp. Reeds in het jaar 1473 vinden we 'Steenstrate' vermeld. In de 20ste-eeuw was er een toegangspoort in de Steenstraat die leidde naar het kasteel 'De Gulden Poort'. Dit kasteel staat nog steeds op de hoek Veltwijcklaan/ De Beukelaerlaan en deed tot 2014 dienst als politiebureel. De poort bevond zich vlak naast de hovenierswoning, van begin 1900, in huisnummer 60. Er bestond nog een andere poort in de Steenstraat. Deze verleende toegang naar het domein van het 'Hof van Oostende'. Ook dit kasteel was gebouwd ter hoogte van de De Beukelaerlaan. In 1518 verkocht de eigenaar van het 'Hof' een deel van de Heerlijkheid. Van het kasteel is spijtig genoeg geen spoor meer te vinden. De Steenstraat was de eerste straat die gekasseid was in 1830. Er waren tijdens WOI twee brouwerijen in de Steenstraat, volgens het boek 'In de schaduw van de Grote Oorlog door Roger Keukelinck van 1998'. Roger noemt slechts de namen en niet de panden waar ze ondergebracht waren: Brouwerij Scheyvaerts en brouwerij Andriessen.

 

– In nummer 1 was de Algemene verzekeringsmaatschappij Mercator gevestigd in 1980 en 1981. De Haes Rik was er directeur. Nu is hier de ingang van het appartementsblok 'De Vijf Linden' (2015)

Vanaf dit pand tot aan nummer 9 zijn het allemaal garageboxen. Wat verder staat de hoge elektriciteitscabine uit 1913. Links ervan is de kleine parking van het 'Ekers Hof'. Langs hier gebeuren de leveringen voor de grote 'Akerzaal'.

– In pand nummer 17 was tussen 1981 en 1986 Traiteur Staal & zoon gevestigd. Een aannemer van alle feestelijkheden met afgewerkte schotels. Nu een gewone woning.

– Lang hebben Ekerenaars op nummer 25 de Ekerse Vishandel gekend. Van 1976 tot en met 1992 kon men op dit adres terecht voor verse visgerechten. Daarna en tot op heden (2015) is Natuurpunt in het pand gekomen met het secretariaat en de natuurwinkel.

– Op het nummer 29 was 'Marijn De Jong' gekomen, vanaf Markt 1/1, met kleding voor mannen van 1981 tot en met 2002. In 2003 tot 2005 zien we de naam Willy De Jong verschijnen met moderne herenkleding, dames regenmantels en vesten. Vanaf 2007 wordt hier de naam 'Bazooka Fashion & Partijhandel' op de etalage geplakt. Ook droogkuis 'Van Osta' huurde dit pand een tijdje. In 2015 is deze zaak een dames- en herenkapsalon geworden met de naam 'Kerkuk'.

– Nummer 33 was van 1974 tot 1976, ‘Home Decor’ geschenken geweest. Daarna werd het 'Boetiek Choice' genoemd. Nu is het mooi gerenoveerd tot een woning.

 

– Op nummer 35 is C. Claessens uurwerken, juwelen en brillen gevestigd sinds 1974 t/m 2015. De ingang is echter in het Klein Hagelkruis. Claessens deelde zijn zaak vroeger met anderen.

– Op nummer 35 vinden we eerst 'Van Goethem W.', een vriendelijke fietshandelaar op de hoek met Klein Hagelkruis in de jaren 70 van vorige eeuw. Daarna, was vanaf 1990 tot 1992 Primeurs 'Goed Zeg' groenten en fruit gevestigd. In 1994 en '95 komt 'De Bosbes', eveneens een zaak in groenten en fruit uitbaten op deze plek.

– Ernaast is nummer 35/1. Hier begon Marina in 1992 een kapperszaak. Nu is het een gewoon huis.

– We vinden in woning met nummer 37 een reclamebureau van Axioma. (2015)

--Het herenhuis, nummer 39, werd gebouwd in 1803-1805 in opdracht van de notabele Ekerse familie Tillieux. De woning werd echter bekend opdat dokter Ulric Geniets deze woning bewoonde vanaf 1940 tot aan zijn dood in 1993.

– Het prachtige gebouw, nummer 41, is gebouwd van 1907 tot 1911.

Van 23 april 1910 tot 1 november 1910 werd in Brussel de 24ste wereldtentoonstelling geopend. 26 landen deden eraan mee. Door een brand op 14 en 15 augustus van dat jaar werden verschillende paviljoenen vernield.

– In nummer 43 vonden verschillende Ekerenaren binnenhuisinrichting Leon Abrath van 1976 tot 1982.

– Wat verder, in nummer 49 was coiffeur 'Salon Modern' van 1976 tot 1989. Daarna kwam Ekerse Haarstijl 'Daisy' de zaak overnemen in 1990 en 1991.

– Nummer 53 in de straat is gebouwd in 1836 voor de 'rentheffer' Antonius Harrewijn. Dit is nog één van de weinige woningen die nog resten uit de geschiedenis. Het gebouw werd herhaaldelijk gerestaureerd en gerenoveerd. Momenteel is hier de praktijk gevestigd van Tom Slangen. Een dokter in de verloskunde. Ook een vroedvrouw, een zekere M. Proost, heeft hier een praktijk.

 

– Pand nummer 61 is niet echt een winkel maar ik wil toch vermelden dat hier 'Foto Plusj-A. Condes' is gevestigd. Alle info over huwelijks- , bedrijfs- en pasfoto's zijn hier te verkrijgen. Het gebouw is van 1907.

– Tussen twee woningen, op nummer 69 en 71 is een boogpoort waarachter gebouwen staan van 1907 tot 1911. Hier was de voormalige brouwerij 'De Roos' gevestigd van 1815 tot 1920. Na de stopzetting deed het gebouw verder dienst als drankdepot waaronder brouwer 'Mathieu Vochten' in 1976. Een gouden jaar voor de drankleveranciers. Vanaf juni 1976 begon één van de uitzonderlijkste warmste lente- en zomermaanden uit de geschiedenis. In heel Vlaanderen werd het drinkwater gerantsoeneerd. Het was verboden de straat te poetsen en het werd afgeraden de auto te wassen. Het waren zware weken voor de arbeiders die buiten moesten werken, waaronder de  gemeentewerkmannen. We moesten 's morgens om zes uur beginnen tot 13u30 ’s middags wegens de extreme temperaturen.

– Op nummer 73/1 is vanaf 1981 het Chinees restaurant 'Diamant' te vinden. (2015).

– In nummer 75 was enkele jaren geleden een glazenwasserij gevestigd met de naam 'Aqua Cleaning Services bvba'.

– In pand nummer 83 was voor enkele jaren 'Dafra Cleaning' gevestigd. Glazenwassers die gespecialiseerd zijn in hoogtewerk en moeilijk bereikbare plaatsen.

– Nummer 85 is een hoekhuis. In dit winkelpand was 'Drogisterij Heyman' van 1977 tot en met 2011 gevestigd. Nu een familiale woning.

– Het nummer 89 was een café met vooreerst de naam 'Bushalte'. Wie de uitbaters waren van 1976 en 1977 moeten we schuldig blijven. Vanaf 1978 tot 1982 werd de zaak voortgezet door John en Denise. De zaak wordt gemoderniseerd en noemde ‘Café Bingo’ tot 1986. Verder is er niets van geweten. Nu is het een woning. Dit pand was één van de locaties voor de laatste aflevering van 'De Bunker'. De opnames vonden plaats op 12 januari 2015. 'De Bunker' was een nieuwe misdaadreeks die 10 weken lang voor spanning zorgde in de woonkamer. Momenteel wordt reeds het tweede seizoen opgenomen.

– Nummer 93, café ’t Rooske werd tijdens de jaren 1975 tot 1977 open gehouden door Marcellina. In 1978 kon men terecht bij Jef en tante Annie. Jaak en Jeannine namen in 1979 tot en met 1981 het café over. Vanaf 1982 tot 1989 lezen we ‘bij Emmy en Maurice’ op de etalage. Ze maken er een  vogelpikclub 't Rooske. Vanaf 1990 werd de zaak overgenomen door Sammy Lou. Op het laatst vinden we in 1991 nog ‘Louisa’ achter de tapkast.

 

– Bij huisnummer 103 moeten we even terug in de tijd. Ferdinand Thielemans werd geboren te Hingene op 1/9/1861 als zoon van de rentmeester der hertogelijke familie Van Ursel te Hingene. Ferdinand promoveerde tot dokter in de geneeskunde te Leuven in 1885 en vestigde zich kort nadien in ons dorp op het Hagelkruis. Na zijn huwelijk in 1895 bouwde hij in de Steenstraat, bij de inkom van Ekeren deze herenwoning. Hier woonde en werkte dokter Ferdinand Thielemans tot zijn dood in 1937.  De Kredietmaatschappij Arfin nam in de jaren zeventig het pand over en zorgde voor een goedkope autolening. ‘Arfin steekt u graag een handje toe’ was de slogan van het kantoor tot 2002. In welk jaar het was is niet geweten, maar hier was voor enkele jaren een aannemer gevestigd. Bouwbedrijf Swinnen was de naam. Vanaf 2012 is er kinderopvang 'De Wijsneusjes' met 35 opvangplaatsen gevestigd. Het is een gezellige plek waar kinderen en hun ouders met veel plezier komen. Het is nu, 2015, onduidelijk of het pand blijft bestaan. Een infopaneel vermeld dat er appartementen worden gebouwd.

Links naast het gebouw is de voormalige parking van Arfin. Het laatst was het de staanplaats van een taximaatschappij. Nu ligt de parking vol met gevelde boomstammen. Monstermachines brullen als ze de takken van de bomen snoeien.

 

– Op nummer 102, aan de overzijde vinden we het Q8 tankstation met Car Wash, eveneens van Verdonck. Binnen in de ‘Shop en Go’ is een Panos broodjeszaak dat eveneens 7/7 open is.

– De nummers 100 en 98 zijn van Garage Verdonck met werkhuis. Hij is officiële verdeler van Citroën met depannage dienst. Vermeld reeds in 1978.

– Het verbaast menige passanten dat op nummer 96 een bungalow in cottagestijl werd gebouwd. Dit stijlvolle droomhuisje werd ver van de straatzijde opgetrokken in 1928. Een van de weinige woningen in de straat met nog een mooie grote voortuin.

– In het winkelpand met nummer 90 was van 1975 Wasserij Notre-dame gevestigd. Een droog- en nieuwkuis zaak die bleef tot 1990. In 1991 en 1992 is 'Wasserij Verhoeven' op dit adres ingeschreven. Vanaf 2000 tot op heden vestigt 'Uitvaarten J. De Waele' zich in dit winkelpand. In De Beukelaerlaan 60 is het rouwcentrum gevestigd.

– De brede voorgevel van pand nummer 84 doen vermoeden dat hier een winkelpand was. Als je er voorbij wandelt zijn steeds de houten rolluiken gesloten. Een oud verweerd reclamebord vermeld dat hier een zaak was die video en TV's verkocht. Van merken zoals: Amstrad, Philips en Funke.

--In de woning met nummer 82 woont het echtpaar Gorissen-Van Hees. Ze hebben jaren het frituur uitgebaat op het Kristus Koningplein. (Met dank aan Annick Verbanck)

– Twee huizen verder, nummer 80, is de woning met voormalige praktijk van dokter E. Stuyck. De praktijk is inmiddels overgebracht naar De Beukelaerlaan 51 met de bekende naam: 'De Oude Landen'.

– In de woning met boogpoort, nummer 78, is de voormalige woning van dokter Stuyck.

 

– Tegen de huisgevel van, nummer 72, zijn drie beelden bevestigd. Ze dienden als blikvanger voor de zaak 'Foto PlusJ'. De fotograaf die hier zijn studio had vanaf 1974 maakte onder andere huwelijksreportages. In 2008 verhuisde de zaak naar nummer 61 in de straat.

– In deze nieuwbouw, op het nummer 70, was vooreerst Tandarts Wellens gevestigd. Volgens ons Rina had hij zijn praktijk eerst in nummer 74, twee huizen terug. Maar soit… Dokter Wellens verhuisde naar de Kapelsesteenweg 643 te Ekeren. Nu is het een moderne woning. Op het naamplaatje prijkt:  ‘Architectenbureau 'Plan+ en partners’.

We schrijven 12 oktober 2013. Onze popgroep Clouseau komt door een comeback single 'Vliegtuig' meteen op de eerste plaats terecht in de Ultratop 50. Het is de vierde nummer één hit na, 'Anne', 'Daar gaat ze' en 'Vonken en vuur'.

– Nummer 60 was dus de voormalige hovenierswoning van begin 1900. Het gelijkvloers was vroeger een winkelpand. Duidelijk te zien aan de twee brede vitrines en de inkomdeur ertussen in.

– Dit pand, nummer 30, werd mooi gerenoveerd. Hier was 'Florango' kwaliteitssnijbloemen gevestigd van 1977 tot 1981. De zaak verhuist naar de Kloosterstraat bij supermarkt Van Ende. Dat jaar, op 29 juli 1981 om precies te zijn, trouwt Prins Charles met zijn verloofde Lady Diana Spencer.

 

– Al van begin 1970 was er op de nummers 26 en 28 sprake van garage Van Gansen. De verdeler van Simca-Chrysler. Sinds 1999 heeft garage Van Gansen een betere bereikbare vestiging aan de Leugenberg.

François, een werknemer van Van Gansen, heeft er zijn laatste werkdag opzitten. Vanaf morgen heeft hij drie weken betaald verlof. Drie weken zalig niets doen. Luieren in 'den hof' met een goed boek van Pieter Aspe of Steven Spielberg. Hij stapt even verder zijn woning binnen en wordt onmiddellijk begroet door zijn drie kinderen van 3, 6 en 7 jaar oud. Ze klampen zich vast aan zijn benen zodat hij geen vin kan bewegen. Glimlachend kijkt hij naar zijn blonde lieftallige vrouw Ellen, die het tafereel van op afstand bekijkt. François bukt zich voorzichtig en aait de kindjes over hun hoofd. – “Vraag het nu maar Marieke!” spoort Ellen haar oudste dochter aan. – “Gaan wij samen naar Walibi papa?” vraagt Marieke heel stil en verlegen. François kijkt in de blauwe oogjes van het meisje. Haar blonde krullen zijn gegroeid tot op haar schouders. Ze is het evenbeeld van haar moeder. Haar één jaar jongere broer, Stany, kijkt smekend naar zijn vader met een knikkend hoofdje. Vader glimlacht. Het lijkt allemaal opgezet spel. Ze weten hoe ze hem moeten manipuleren. Ook zijn kleinste dochter, Sofieke', speelt mee. Ze gooit haar korte armpjes om zijn nek en kust hem enkele keren op het aangezicht. François krijgt een brok in z'n keel en probeert recht te staan. – “Oké… oké. Ik beloof dat we morgen naar Walibi rijden”. Op 26 juli 1975 opende te Waver het pretpark Walibi zijn deuren. Het attractiepark bestaat de dag van vandaag nog steeds.

– Op het nummer 24 is al decennia lang herenkapsalon Geerts François gevestigd. (2015).

– Voor zover wij weten was hoekpand, nummer 22, altijd al een bloemenzaak. In 1974 en dit tot 1978 was hier 'De Herdt' gevestigd. Het 'Ekers Bloemencenter' verzorgd nog steeds bloemstukken voor feestelijkheden en bruidsruikers, rouwkransen. Alles kan aan huis geleverd worden. (2015).

– Als laatste wil ik het voormalige oud politiebureel vernoemen in deze straat, op nummer 6. De tekst is nog steeds duidelijk te lezen in de gevel. Gebouwd in 1902 tot 1907 met ernaast de woning voor de toenmalige veldwachter. Dit is de achterzijde van het oudste gemeentehuis van Ekeren dat gebouwd werd op de Markt. Er was al jaren een garagepoort aangebracht, maar recent hebben ze de deur en raam uitgebroken en een tweede inrijpoort geplaatst.

 

 

Schutstraat

 

Genoemd na een besluit in het schepencollege van 27 februari 1964. Een jonge straatnaam die gegeven werd in aansluiting bij de 'Kattenberg'. Op de Kattenberg, of in de onmiddellijke omgeving, werd destijds het vee (Cattle) door de 'scuttere of schutter' (be) of (ge) schut in veiligheid gebracht tegen het gevaar voor verdrinking op het terrein dat soms dreigde te worden overstroomd.

 

In februari 2017 krijg ik nieuwe informatie van Guido Laureyssens over het pand waar hij woonde. Hij schrijft: ‘In 1972 kochten mijn echtgenote en ik het huis nummer vier van Jeanne Leemans die op de hoek van de Kattenberg en Schutstraat een kruidenierswinkel hadden uitgebaat waar nu het EVA-centrum gevestigd is. Begin november 1978 heeft dan Gaston Hoeykens dit van ons overgenomen en zijn kapperszaak van de Oorderseweg naar de Schutstraat overgebracht’.

 

Gaston Hoeykens liet het pand nummer 4 renoveren tot een dameskapperszaak. Hij bediende er zijn cliënteel van 1980 tot en met 2012. Na de sluiting van de zaak werd er een garagepoort geplaatst en dient de kapperszaak als autostaanplaats.

Gaston Hoeykens had eerst zijn kapperszaak in de Oorderseweg 127, tot het einde van 1978. 

 

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Guido Laureyssens, Facebookvrienden, de jaarboekjes van de Bierpruvers en Ekers Cultureel Erfgoed.







23-11-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons gezinnetje




22-11-2015 om 19:04 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Markt, Molenstraat

Markt

 

De al eeuwenoude benaming 'De Plaetse', van rond 1533, wordt later in de volksmond vervangen door de benaming 'Markt'. Genoemd naar de plaats waar de Ekerse jaarmarkt gehouden werd.

 

– Op de hoek Markt/ Kristus Koningplein, nr 1, stond de voormalige woning 'De Hert'. Hier woonde in 1914 dokter Jan De Keyser. Hij werd geboren te Boortmeerbeek op 9/4/1869 en overleed te Ekeren op 1/6/1955. Het pand vond geen nieuwe huurders meer en het kon zelfs niet meer aan de  ‘straatstenen’ verkocht worden. Het gevolg liet niet lang op zich wachten, verkrotting. Het gebouw werd afgebroken in 1969 en vervangen door een moderner complex voor de vroegere Algemene Spaar en Lijfrentekas (ASLK). Nieuwe kantoren met als slogan: 'De bank die je een voetje voor geeft in het leven'. In het nieuwe millennium wordt opnieuw het pand gemoderniseerd en men neemt er de naast gelegen winkel bij. De naam van de bank veranderd in BNP Paribas Fortis. (2015)

– Vroeger was hier nog nummer 1/1. Op deze plek was rond het jaar 1970 tot en met 1980 'Marijn De Jongh' gevestigd. Een zaak met uitgebreide keuze van kwaliteitskleding.

Op het eerste verdiep woonde in die tijd de familie Van der Eede. In de gezellige huiskamer zit het gezin naar het acht uur journaal te kijken. Het zwart wit scherm toont de nieuwslezer die recht voor zich uit kijkt in de camera en spreekt: – “Vandaag 4 april 1975 werd een Amerikaans softwarebedrijf opgericht met de naam 'Microsoft' door Bill Gates en Paul Allen.” Vader schudt onbegrijpend het hoofd: “Wat gaan we nog allemaal meemaken?” mompelt hij zacht voor zich uit. Meneer Van der Eede kon toen niet vermoeden dat Bill en Paul spoedig multimiljonair zouden worden.

Nadat Marijn De Jong verhuist naar de Steenstraat, neemt de bank ernaast dit pand over om uit te breiden.

– Ook nummer 3/1 bestond toen nog rond 1974. Toen was hier sprake van 'lederwaren Rita'. 'Sarah' nam van 1983 tot en met 1987 de zaak over met lederwaren, regenschermen en handtassen van bekende merken. In 1988 was het de beurt aan 'Lederlux' om zijn waren aan te bieden met koffers en beautycase, tot 1990. Ook dit pand verdwijnt en behoort tot de Fortis bank.

– Het pand met nummer 2, is het voormalige 'St.-Joris' huis, dat wordt bewoond door dokter Tom De Beukelaar. Een arts voor inwendige ziekten zoals longziekten.

 

– Het winkelpand met nummer 3 was een VCLB (Vrije Centra voor Leerlingenbegeleiding). Nadien komt de CM 'christelijke mutualiteit' in dit pand. In het kantoor kunnen mensen terecht voor informatie en advies over rechten en verplichtingen inzake ziekteverzekering. (2015)

– Hoekpand nummer 4 met café 'Derby' is al decennia lang een begrip op de Markt van Ekeren. Het werd gebouwd na afbraak van huis 'De Fortuin' in 1954. Oud-Ekerenaars spreken nog van café ‘Kennis’. Dat moet dan de vroege jaren dertig zijn geweest, begin 1900. Terug naar café ‘Derby’ dan. Menige uitbaters passeerden de revue, zoals 'bij Tinneke & Jos' die het café uitbaatten tot 1994. Daarna kwam Fernanda en Marc. Nu, 2015, zijn de nieuwe uitbaters 'bij Joy en Michel'. Ze maken er een gezellig café van dat een ontmoetingsplaats geworden is van de Thaise gemeenschap rond Ekeren.

– Op nummer 5 is een modern gebouw opgetrokken van recente datum.

Op het hoogste verdiep woonde, een paar jaar geleden, weduwnaar Breugelmans. Hij leest de krant terwijl hij het zich gezellig maakt in zijn clubzetel. Hij is vooral geïnteresseerd in persberichten over Italië. Vroeger, toen zijn Martha nog leefde, gingen ze vaak naar Italië op reis. Soms wel twee maal per jaar. Twee jaar geleden ging zijn Martha heen. Na een slepende ziekte is ze 's nachts ingeslapen en niet meer wakker geworden. Breugelmans zet zijn leesbril recht op z'n neus en leest het bericht: – “7 januari 1990. De toren van Pisa wordt om veiligheidsredenen gesloten voor het publiek”. De weduwnaar laat de krant zakken en sluit de ogen. Hij hoort de stem van Martha naast hem. Ze vraagt: – “Wanneer was dat weer dat die toren gebouwd werd?”.

– “In 1173, Martha, en kort daarop is de klokkentoren beginnen overhellen. De toren is bijna 56 meter hoog en vroeger hebben we nog samen de 297 treden beklommen. Helemaal tot boven. Weet je nog?”. Omdat hij geen antwoordt krijgt opent hij zijn ogen en knikt: – “Dat waren nog al eens tijden hé Martha?”. Mompelt hij nog en leest verder de krant.

 

– Vanaf nummer 7 zijn het gerenoveerde woningen met winkelpanden op het gelijkvloers en bovenaan sierlijke trapgeveltjes. Hier was tijdelijk 'Germinal Tax', vanaf 1980, gevestigd. Een taximaatschappij voor huwelijken en verre reizen, zelfs dag en nacht.

– In pand nummer 8 vinden we een winkeltje met brocante, decoraties en geschenken. Op de vitrines kleven de letters van 'Acanthus Country Living'. (2015)

– In winkelpand nummer 9 start in 1976 tot 1980 een Chinees restaurant 'Diamant'. Vervolgens komt er een snackbar –  ijssalon in de plaats met de naam: 't Harlekijntje. De specialiteit van 1982 tot 1984 waren Ekerse wafels. Van 1986 tot en met 1988 zien we 'Den Eikaard' bij Raf en Grace op de etalage verschijnen. Een taverne-restaurant met wafels, pannenkoeken en ijsroom. Specialiteit: steak eikaard. Het 'Ekers koffiehuis' komt vanaf 1989 tot 2006, bij Raf Valoné, een presentator van revue en modeshows. Nu, anno 2015, is hier immo 'Century 21' 'K.D. Concept' gevestigd. Hun slogan: 'Wij kunnen het vast goed met elkaar vinden'.

– Op nummer 10 staat nog steeds duidelijk de tekst te lezen in de voorgevel: 'Dit huis is genaamd 'De Noteboom'. De benaming is daar in de 20ste eeuw aangebracht door de toenmalige apotheker die de oude naam wilde behouden. De winkel is opgesplitst in twee winkelpanden. Achter de linker etalage was van 1970 tot 1985 het bijhuis van brood en banketbakkerij Bossuyt-Mannaerts gevestigd. Daarna en nog steeds is in dit pand wassalon 'Van Osta' gevestigd, met wassen, drogen en strijken. De winkel heeft recent een nieuwe uitbater.

--De rechterzijde, van nummer 10, was van 1994 tot en met 2000 'Hairfashion Inga'. Een zaak van Kristel Valckx, met een kind- en herenkapsalon. In 2001 wordt het Kapsalon Sabine. Zij verhuist in 2006 naar nummer 11 aan de overzijde in een ruimer winkelpand. Vanaf 2006 tot 2013 komt schoonheidsinstituut 'Beautylicious' in de zaak met manicure, handverzorging, pedicure, gelaatsverzorging...enz. ‘Het neusje van de schoonheid’ bleef echter niet lang. In 2014 verhuist de zaak naar Konijnenberg 24. Kort daarna komt een broodjeszaak met de naam 'Het Schelleke Kaas'. (2015)

 

Het standbeeld van Koning Leopold II werd op de Markt geplaatst in 1873 ter herinnering aan het kort bezoek van de vorst in Ekeren op 11 augustus 1869.

 

– In nummer 11, aan de overzijde van de Markt, vinden we vanaf 1977 de winkel 'F. Joris', kantoormachines en fotokopie-service herstellingen en onderhoud tot 1984. Daarna zien we in 1992 dat dit pand een kapperszaak is: 'Ekerse Haarstijl Daisy' lezen we op de vitrine. In 2006 komt kapsalon Sabine in dit winkelpand. Eveneens een kapperszaak voor dames, heren en kinderen. De kleintjes hebben een zitje met kinder-TV. (2015)

– Op nummer 12 vinden we Chinees Restaurant New Hong Kong vanaf 1992 tot en met 1999. Vervolgens wordt het restaurant 'Macau'. (2015)

– In het pand nummer 13, heeft Relinde Truijen van 1984 tot 1993 een snoepwinkeltje uitgebaat met de naam ‘Lambertijntje’. Negen jaar heeft ze kunnen genieten van kinderen die als het ware haar zaak kwamen binnengestormd om snoepgoed. Als ze even terugdenkt ziet ze nog steeds die gelukkige gezichtjes die net boven de toogbank uitkomen. Bedeesd vragen ze dan: 'Nen tuttefrut, alstublieft'. Het  Gemeentekrediet nam dit pand over in 1977, met als directeur Jo Thange. In 1981 verhuisde de bank naar een nieuwbouw in de Frans Harrewijnlaan. Dit pand is momenteel een woning.

In dat jaar, namelijk 27 januari 1981, gebeurt er een scheepsramp op de Javazee. In het ruim van een passagiersschip breekt brand uit waarin auto’s staan. Het schip zinkt en eist 443 doden.

– Huisnummer 14 bestaat niet meer. Blijkbaar heeft het huis rechts de woning overgekocht en een nieuwbouw opgetrokken. De toenmalige inkom is gerenoveerd in een blauwe garagepoort.

– Op het huisnummer 15 kwam vanaf 1977 tot 1984  een Spaarkrediet met de naam 'Assu-Ver', een verzekeringskantoor. Ook sparen en leningen. Nu is het een woning.

– Pand nummer 16 herbergt J. Eliaerts. Daarna verwelkomen we 'De Lindeboom' apotheek bij L. Van Schepdael. (2015).

– Winkelpand nummer 17 is geen onbekende in Ekeren en omgeving. Vanaf begin jaren 70, van vorige eeuw, is hier kookwinkel 'De Keyser' gevestigd. Met geschenken en huwelijkslijsten.

– Nummer 18 was omstreeks 1900 ‘Estaminet In den Valk'. Dan wordt de zaak vanaf 1966 een filiaal van de Generale Bankmaatschappij, en dat blijft ze tot het jaar 2000. Ook deze bank wordt Fortis Bank vanaf 2001. Vanaf 2012 tot op heden (2015) vinden we in dit pand een Italiaans restaurant met de naam: 'Pizzatalia'.

– Op nummer 19 was al café 'De Kroon' in 1898. We vinden in de programmaboekjes van de ‘Bierpruvers’ de eerste uitbater: ‘bij Jeanneke’. Eind jaren zeventig zijn het ‘Louis en Gaby’ die het café uitbaten met zaal voor feesten en uitvaarten. Van begin jaren tachtig tot eind 1999 kon je terecht bij Bert en Gerd. Vanaf 2003 verandert de naam in ‘Café Den Trol' en worden de dorstige gelaafd door Nadine en Eddy. (2015)

– Op het nummer 20 staat het oudste gemeentehuis van Ekeren. Gebouwd in 1861. Het werd jaren later het vredegerecht en vervolgens politiekantoor. Vanaf 1972 wordt het een ontvangkantoor van de belastingen. In de periode van 1990 staat het pand te koop en leeg. In 2001 wordt het gerenoveerd en kort daarop particulier verkocht.

 

Veel dorpelingen zijn opgegroeid met de antieke rode torenpostbus in de straat. Ze stond decennialang nabij de trappen van het voormalige gemeentehuis van Ekeren. De postbus verdween in mei 2013 voor restauratie. Op 24 januari 2014 kwam de brievenbus terug in de Frans Harrewijnlaan. Omdat het voor de postauto’s gemakkelijker parkeren is, om de bus te lichten, werd ze naast de kerk geplaatst.  

 

– De woning, nummer 21, was in 1912 herberg ‘In de Victoria’. Toen eigendom van Clementina Bordinckx en als herbergier Frans Thijs. Na het verdwijnen van deze drankgelegenheid werd het pand volledig gerenoveerd. Het kreeg een bas-reliëf op de voorgevel dat het logo is van een apotheker. Nu nog is de uitbater de bekende apotheek: 'Laporte' van Leopold Johan. Op de vitrines zijn plakletters aangebracht van 'Antwerp Shipping Pharmacy'.

– Het voormalige pand, nummer 22, was jaren een zondagsschool. Na verbouwingswerken trekt in 1905 drukkerij 'Van Hoof' in het pand. Tijdens WOII, op 19 november overlijdt Constant Van Hoof op de ouderdom van 68 jaar. Drie generaties lang blijft de drukkerij, tot half in de jaren negentig van vorige eeuw, op dit adres. Dan verhuist Hugo Van Hoof naar een nieuwbouwcomplex op de Kapelsesteenweg te Ekeren-Donk. Op 10 november 2004 wordt het pand gesloopt op de Markt. Een nieuw complex wordt opgetrokken met op het gelijkvloers een winkelruimte. Een haarkapper probeert het een tijd, maar de concurrentie is te groot. Nu is hier een filiaal van KBC verzekeringskantoren.

 

– Op het nummer 23 was rond 1910 een ‘coiffeur’ in het huisje gevestigd. Hoelang er werd gekapt of geknipt is niet geweten. Rond de jaren 1970 werd er dagbladhandel 'De Markt' gevestigd. Vanaf 1995 kan je in dit pand terecht voor: lotto, loterij, kranten, tijdschriften en rookwaren. Het district Ekeren kende op 13 maart 2014 de Ekerse Zilveren Glimlach toe aan de uitbaters van dagbladhandel 'De Markt'.

– Het café ernaast, nummer 24, op de hoek met de Dorpstraat, heeft al een bewogen leven achter zich. Moest het pand kunnen praten, zou het menige mensen versteld doen staan. Rond 1900 was hier sprake van café ‘F. De Bie'. Het pand zonder verdiep had een brede voorgevel met twee gescheiden ingangen. Het 'Estaminet', zoals men dat in die tijd noemde, deed dienst als tramstation. De linker ingang was voorbehouden voor reizigers van de stoomtram en diende als wachtkamer. Op de Markt werden rond 1885 twee tramsporen aangelegd. Op de Markt splitsen de sporen zich. Eén spoor komt van Hoevenen, rijdt door de Kloosterstraat en Dorpstraat tot op de Markt waar het station is. De tweede tramlijn komt van Wilmarsdonk-Lillo door het Groot Hagelkruis tot eveneens op de Markt. “Op 3 juni 1910 gebeurt er een zwaar verkeersongeval met de stoomtram. De stoomtram met 14 wagons komt vanuit Hoevenen en brengt werklieden van de polder en een wagon met melk naar de stad. Trambediende ‘De Bie’ regelt net de wissel. De melkwagon, die als voertuig aan de locomotief gekoppeld was ontspoorde het eerst en kwam tegen de hoek van herberg ‘De Bie’ terecht en brengt onherstelbare zware schade toe aan de gevel. De tweede wagon, die vol reizigers zat botste tegen de melkwagon zodat beiden in elkaar drongen. De wanden van de melkwagon barstten open, de reizigerswagon brak in twee en de inzittenden werden overhoop geworpen. De locomotief was uit de sporen gegaan en tegen de hoek van de woning van dokter De Keyser gebotst. Machinist Babtist Hennen en stoker Piet Kerschot hielpen zowel de inzittende als gekwetsten van het huis De Keyser”. Tot zover het bericht uit Gazet van Antwerpen van 6 juni 1910. Het pand van De Bie wordt nadien terug opgebouwd. Ditmaal met verdiep en met de nieuwe naam: 'Tramstatie'. In 1930 wordt Frans opgevolgd door zijn dochter Maria en haar man Corneel. Het tramspoor naar Wilmarsdonk verdwijnt in 1931.

In 1970 lezen we de naam ‘Gezellige Hoek’ op de vitrines met als uitbater Kees Verbaenen. Tot 1980 stonden Jeannine en Walter achter de tapkast. Walter was prins karnaval van 1974 tot 1975. In 1981 en ’82 namen Magda en Jean Paul de ‘Gezellige Hoek’ over. Vervolgens wordt het Estaminet ‘Café Palmhof’ bij Staf en Hilda Valckx tot 1985.

Het is druk in het café op 21 juli 1985. De Franse wielrenner Bernard Hinault wint voor de vijfde keer de ronde van Frankrijk. Het bier vloeit als water.

Frank Juliams neemt de zaak enkele jaren over. In 1991 is het de beurt aan Tony om te tappen, en dat doet hij tot en met 1996. De naam verandert in ‘Café Napsjaar' tot 2002. Dan komt café 'Den Troubadour', waar regelmatig dansavonden en dartswedstrijden werden gehouden. Een Ekers volkscafé met veel ambiance. In december 2013 werd de zaak failliet verklaard. Vanaf de inhuldiging van het vernieuwde Kristus Koningplein (2015) wordt het café opnieuw geopend en noemt 'De Markt'.

 

Molenstraat

 

De Molenstraat en de Molenaarstraat kregen hun benaming naar de windmolen die in de buurt gestaan heeft tot het begin van de 20ste-eeuw.

 

--Een ‘Bloglezer’, Michel Schelfhaut, laat mij weten dat in de straat het kleinste café van Ekeren bestaan heeft. Het werd uitgebaat door ‘Mit van de Pitte’. Het kleine café had een grote vogelpikclub met de naam ‘Uit of Eraan’.

 

-- Op 7 februari 2017 stuurt Guido Laureyssens mij nog meer prachtige informatie door omtrent deze straat. Het zijn wetenswaardigheden die hij kent van 1955 tot en met 1970. Hij schrijft: “Vertrekkend vanaf de hoek Kloosterstraat/ Molenstraat tot op de hoek van de Kattenberg had je aan de onpare zijde eerst de magazijnen van de kolenhandelaars, de gebroeders Verhoeven. Vervolgens had je café bij ‘Mit van de Pitte met het kleinste café van Ekeren (lees hierboven de info van Michel Schelfhaut). Op de hoek met de Molenaarstraat had je architect De Schutter en op de andere hoek was café ‘Celta’ dat werd uitgebaat door de ouders van Guido Laureyssens van 1955 tot eind 1962. Naast het café was een winkelpand van een loodgieter met de naam (Fons), in de volksmond ‘Boelke’ genaamd. Fons vertrok, na het overlijden van zijn vrouw Elvira, naar Amerika. Het winkelpand werd overgenomen door Remy Elst. Remy was bakkersgast in een zaak aan de Leugenberg. De loodgieterswinkel werd grondig gerenoveerd en omgevormd tot bakkerij”.

 

– Op het nummer 23 vinden we dus van 1974 tot en met 1992, brood en banketbakkerij R. Elst-Verschueren. In 1993 tot 2004, wordt het bakkerij 'Nobels', bij Benito en Marina. De specialiteit van toen. Alles vers. In 2006 tot 2014 neemt bakkerij Raes de zaak over. Bekend voor zijn lekkere pistolets. Eind 2014 staat de winkelruimte te koop. In november 2015 is het pand verkocht.

 

--Guido gaat verder langs de andere kant van de straat: “Aan de pare zijde van de Molenstraat had je in het middengedeelte een grote wasserij met de naam ‘Wasserij Moderne’. Door de grote concurrentie stopte de wasserij. De lokalen werden wat later overgenomen door BASF”. Voor zover ik weet is er achter de dubbele inrijpoort, nummer 24, nog steeds een tafeltennishal. De locatie van TTC BASF is: ‘voor elke beginner en gevorderde jeugdspeler een leuke plaats om te trainen’ zo verteld de site op de computer.

 

--Guido gaat verder door de straat: “Verder in de straat had je nog een sigarettenwinkel. Op de hoek was een klein bakkerijwinkeltje gevestigd dat bij de komst van bakkerij Elst stillaan verdween. Naast het bakkerswinkeltje lag een stuk grond van Stan Lambrechts die er een appartementsblok liet optrekken. Zoon John Lambrechts leeft de dag van vandaag nog en heeft in de Ekerse gemeenteraad gezeteld” denkt Guido nog over dit laatste. Bedankt Guido voor uw bijdrage.

 

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Guido Laureyssens, Jaarboekjes Bierpruvers, Facebook en Blog vrienden, ‘De Nobele Donk’ van Frans Bresseleers 1965, Onroerend Erfgoed en Polderheem nr 4 van oktober tot december 2013.





16-11-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerendijk, Frans Harrewijnlaan, Kattenberg

Boerendijk

 

De 'Boerendijck' werd reeds vermeld in de 18de-eeuw. Het tweede deel van de naam (dijck) verwijst naar de Ekersedijk, die vroeger tot de rijksweg Hoevenen-Ekeren kwam, op het einde van de Kloosterstraat, waar hij uitliep tegen 'De Bossen'. Vermoedelijk komt de naam 'Boerendijk' voort uit het feit dat de uiteinden, tegen het hoogland, van een bepaald ogenblik af in gebruik werden gegeven aan landbouwers, die ze als weiland of akkerland gebruikten.

 

– Op de garagepoort van nummer 2a staat, Schildersbedrijf Eddy Blommaart. De zaak was al enkele jaren op dit adres gevestigd. Momenteel bevind de decoratieschilder zich in de Moerenhoutlaan.

– In de nummers 22-24, was achteraan op de werf, in 1975, bierhandel Van Alsenoy gevestigd. Met een open vrachtwagen werden frisdranken, water, verschillende bieren in horeca en bij de  mensen huis aan huis geleverd. De firma Vingerhoedts nam de handel over vanaf 1976. De bierhandel brengt niet genoeg meer op en het pand wordt overgenomen door P. De Coninck. Hij opent hier een zaak voor reparatie en vernieuwing van daken, rolluiken, zonnetenten, deuren en vliegenramen tussen 1984 en 1987. Vanaf 1988 is hier Mariaburg Autocars ondergebracht. Daarna  vinden we achteraan A.R.M. bvba. Een firma die gespecialiseerd is in industriële isolatieprojecten van A tot Z. Eind 2015-‘16 staan de loodsen achteraan te huur.

– Nummer 26-28, Hobby Service bvba, een doe-het-zelf zaak met depot 'indugas' werd reeds vermeld in 1974. Vanaf 1991 tot op heden (2015) noemt de zaak H.S. Alle schrijnwerkerij voor café & winkelinrichting. Ramen, deuren en veranda's.

– Het nummer 30 in Boerendijk is een gewoon huis met gevelversiering die aangebracht zijn door de huidige bewoner. Het nieuwe peperkoekenhuisje met zeepaardjes, zeesterren, waterschildpadden en vissen verfraaien het pand.

 

– Op het nummer 43 is 'Dameskapsalon Hilin' gevestigd. Een zaak met moderne haartechnieken en computer permanenten door Linda Baée. Ongeveer opgestart in deze straat in 1989 en tot op heden een bloeiende zaak. 2017.

– De elektriciteitscabine voor pand nummer 31 werd vermoedelijk gebouwd tussen 1940 en 1950.

– Het nummer 27 in de straat is een nieuwbouw waar vooreerst 'Villa Utopia' stond. Veel is er niet over bekend. Wat we wel weten is dat ze in de helft van 1968 werd afgebroken. Ons Rina heeft daar nog foto's van in een nostalgisch album. Bekijk de foto’s onderaan deze tekst. De grond werd gebruikt om enkele garages te bouwen. Maar ook deze werden afgebroken om de nieuwbouw op te trekken waar een kantoor van boekhouders en fiscalisten werd gevestigd. Daarna werden het de kantoren van Herbert Watson Forest Agencies. Vanaf half oktober verhuist het kantoor naar een nieuwbouw op de luchthaven van Antwerpen.

 

Frans Harrewijnlaan

 

De straatnaam werd gegeven ter ere van Frans Harrewijn, geboren te Ekeren op 13 maart 1796. Hij was burgemeester van Ekeren van 1848 tot aan zijn dood op 29 januari 1881.

 

– Op nummer 2 staat het bankgebouw dat in 1982 werd opgetrokken voor het Gemeentekrediet. Voor alle geldverrichtingen kon je terecht bij een vriendelijke en aangename directeur Jo Tanghe tot 1997.

Het is 6 maart 1987 als Marc van Thichelen achter zijn bureau een beetje voor zich zit uit te staren. Hij moet enkele dossiers inkijken, van voorname klanten, maar kan de moed ervoor niet vinden. Het nieuws begint op BRT 2. Hij draait de volumeknop iets meer open. Niet teveel want de muren zijn flinterdun en directeur Thange bevindt zich in het kantoor hiernaast. De reporter spreekt: ‘De Britse veerboot Herald of Free Enterprise is vlak voor de Belgische kust gekapseisd. Er werden tot nu toe 193 lichamen geborgen. Volgens getuigen zijn het voornamelijk Britten die bij het ongeval om het leven kwamen’. Marc zet de radio uit en neemt een dossier. Hij is blij dat hij kan werken, al zijn het dan vervloekte dossiers.

Nu (2015) is dit pand nog steeds een bank en verzekeringskantoor maar van Belfius met een spaarrekening + plus. Patrick Johnson is er directeur.

 

We schrijven 22 oktober 1943. De piloot, een Duitse onderofficier Helmut Pitman en zijn collega vliegen samen boven Ekeren. Hun Duits jachtvliegtuig, een Focke Wulf 190 A-4, was vanop hun thuisbasis Grimbergen opgestegen. Om 08:20u wordt de bevolking van Ekeren plots opgeschrikt door  aanhoudende knallende ontploffingen. Eens alles terug rustig, komen voorzichtig de nieuwsgierige mensen uit hun woningen terug de straat op. Achter de kerk stijgt een zware, blauw grijze rookkolom op. De top van de Sint-Lambertuskerk is verdwenen. Het toestel dat te laag over het dorp  scheerde vloog tegen de spits van de toren. Een vleugel van het vliegtuig brak af en kwam in een der nabijgelegen tuinen terecht. De rest stortte brandend neer, vijfhonderd meter verder in de Pastorijveld. De knallen die te horen waren, kwamen voort van de ontploffingen der benzine- en kogellading, die het toestel aan boord had. Het vliegtuig was midden in het smalle straatje te pletter gevallen en ontploft. Enkele huizen brandden totaal uit en er was veel schade aan enkele nabij gelegen huizen. Gelukkig zonder doden of gewonden. De piloot en zijn collega, hadden minder geluk. Zij verkoolden. Men schatte dat twee meter van de torenspits werd afgesneden. De haan stortte naar beneden en het zwarte kruis bleef met een arm in de toren haken.

Pas op 10 februari 1951 kreeg de toren zijn huidig uitzicht terug na plaatsing van kruis en haan.

 

Kattenberg

 

De straat is bekent rond 1871, toen noemde men het hier in de volksmond ‘Oorderse Voetweg’. De landweg met weide- en landbouwgronden noemde eigenlijk Kattenbergstraat. Na besluit van het schepencollege van 1 september 1931 werd de naam veranderd in Kattenberg. De straat bezit nog eenvoudige arbeidswoningen. Herkenbaar aan de huisjes die zonder verdiep werden gebouwd.

 

– De nummers 48 en 50 doen vermoeden dat dit in het verleden een boerderij was en gebouwd rond 1871-72.

– In het pand nummer 54 was in de jaren ’60, van vorige eeuw, een kruidenierszaak gevestigd die uitgebaat werd door Jeanne Leemans. Vanaf 1973 nam het Eva-Centrum het hoekpand over en is tot op vandaag (2017) een buurt winkel. Het pand is sterk uitgebreid naar de Schutstraat met een ontmoetingscentrum.

– Op nummer 68 was Zoepa gevestigd, 2003 tot 2005, van Nuyens Bob, met diepgevroren kwaliteit en verse soep. Van de zaak is niets meer te zien.

– In het grote hoekpand met nummer 164 was eind jaren zeventig, van vorige eeuw, café ‘Tivoli’ gevestigd. De uitbaters Vina en Deni deden dat samen tot in 1982. Daarna wordt Deni nog maar allen vermeld als uitbater tot en met 1995 of ’96. Een nieuw jaar, een nieuwe kans. Het café wordt opgefrist en noemt vanaf 1997 ‘Café ’t Duveltje’, bij Chrisje en Dirk. Een paar jaar later wordt het hoofdstuk ’café’ afgesloten en krijgt de winkelruimte een nieuw facelift. Voortaan is kapstudio Cacharelle in het vernieuwde pand gevestigd. Tot en met vandaag (2015) is het enkel op afspraak. Sarah komt net binnen en zet zich nog even op een stoel. De kapster moet nog even afrekenen met een klant en dan is het haar beurt. Ze wil net haar iPhone uitschakelen als ze de stem van de omroeper hoort: 'Dan draaien we nu, op speciaal verzoek van Jolande Kenis, het bestverkochte album van The Eagles: Hotel California. Uitgebracht in december 1976'. De intro zet in en Sarah glimlacht. In dat jaar was ze net twintig geworden. Kon ze nog maar terug naar die tijd en weten wat ze nu weet. Ze schakelt haar muziek uit en trekt de oortjes uit haar oren. Daarna neemt ze plaats op de kappersstoel.

 

– Niemand vermoed dat in huisnummer 15 een herberg gevestigd was in het begin van 1900.

– Op nummer 101 vinden we een 'Villa' die gebouwd werd tijdens het interbellum. Mogelijk in 1940.

 

Dit waren drie straten van Ekeren die niet echt veel winkels hebben, maar toch interessant waren. Met dank aan de vele Facebook vrienden: ‘Ge zijt van Ekeren als ge…’. Tekst: Luc Verschooten. Foto’s: Rina Meurs. Bron: Guido Laureyssens, programmaboekjes van de Bierpruvers en Onroerend Erfgoed.







09-11-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groot- en Klein Hagelkruis

Groot Hagelkruis

 

Groot Hagelkruis is een oud toponiem uit 1561 met vermelding 'thagelcruys'. Volgens de legende woedden eeuwen geleden geweldige hagelbuien in deze omgeving. Na een zware hagelbui smolt de sneeuw geleidelijk weg, maar op één plaats bleef de hagel liggen in de vorm van een kruis. De dorpelingen trokken processiegewijs naar het wonderkruis en de hevige hagelbuien hielden op.

 

– In de eerste winkelzaak, op nummer 1 van het Groot Hagelkruis, was rond 1973,  ‘Foto Gaston Ruttens' gevestigd. Hier kon je terecht voor alle fotowerken, tot 1995 ongeveer. Meer dan twintig jaar. Daarna en tot op vandaag (2015) werd dit pand 'Perfect Present', een lunchroom en geschenkenwinkel. Hier vind je moeiteloos dat perfecte geschenk, uitgebaat door Sylviane en Lou Roman, winnaars van de Zilveren Glimlach 2013.

--De nieuwbouw werd opgetrokken na afbraak van de panden 3 en 5. Nummer 5 was in de jaren zeventig, van vorige eeuw, nog de pastorij gevestigd. De plaats waar menig koppeltje hun ondertrouw heeft gedaan.

--Het huis nummer 7 lijkt op het eerste zicht nog hetzelfde als 100 jaar geleden. Tot eind 1928 was hier het postkantoor van Ekeren gevestigd. Daarna verhuisd het naar Veltwijcklaan 11. Eind 1938 word het pand verhuurd aan de pas afgestudeerde dokter Albert Huyskens. In 1957 verhuisde hij met zijn echtgenote Maria Philippo, naar de Alfons Jeurissenstraat. Na een carrière van 50 jaar als huisarts, stopt hij met zijn praktijk en overlijdt hij in april 1987. Het pand nummer 7 wordt in 1957, na de verhuis van dokter Huyskens, verhuurd aan E.H. Jozef Plateau. Vervolgens was het de beurt aan een ‘Kinesisten’ echtpaar ‘Eric De Croock-Carine Aerts. Het koppel bleef tot het begin van 1990 in het huis, maar verhuisden dan naar nummer 113 in dezelfde straat. Ze kochten daar de woning van de familie Verbaenen-Van Alsenoy. Vanaf dan wordt het pand een gezinswoning.

– Het pand nummer 9 is een gewoon huis, gelegen op de hoek van de Frans Lenaertsstraat. Hier was vanaf 1978 tot 1989 het verzekeringskantoor van Koen De Bie waar je terecht kon voor leningen en hypotheken.

Na plaatsing op mijn ‘Blog’ krijg ik via Facebook uitgebreide informatie van Dirk De Bie: “In 1920 wordt dit pand aangekocht door Eduard De Bie, grootvader van Dirk, en vestigt hier als bankier de eerste kredietbank van Ekeren. In die tijd een gewaagde onderneming. In de jaren 60, meer dan veertig jaar later, gaat Eduard op pensioen. Zijn zoon, Koen De Bie, neemt de verzekeringspolissen van zijn vader over en bouwt de zaak verder uit. Koen De Bie blijft dan in het pand wonen. In 1972 wordt het huis grondig gerenoveerd met een kantoor tot 1989. Dat jaar verhuist Koen De Bie naar een groot winkelpand in Dorpstraat 19”.

 

Onder het bladerdek van een boom staat het arduinen Hagelkruis op een sokkel. Het werd heropgericht in oktober 1981. Links van het Hagelkruis spelen de kleuters in de speeltuin van de  'Basisschool Sint Lambertus'. De kleine ukjes jubelen en kraaien van plezier. De jongens en meisjes van verschillende origine maken geen onderscheid tussen autochtonen en allochtonen.

 

– Het nummer 37, was een groot herenhuis dat toebehoorde aan de welstellende familie Michielsen. Na de dood van haar man trok weduwe Michielsen met haar zoon Marc een 100 meter verder in een wit geschilderde villa. Marc werd tandarts en bouwde links naast de woning een bloeiende praktijk uit. Helaas, hij overleed op vrij jonge leeftijd van 41 à 42 jaar. In 1983 tot en met 1987, begon Angelique in het voormalige herenhuis van de Michielsen een zaak. Op deze prachtige locatie werd alle textiel, voorkomend uit faillissementen, verzekeringen, enz… verkocht. Helaas, het huis werd afgebroken. Op de plaats vind je een groot groen tapijt.

Even verder, over de nummers 86 en 88, leidt een dreef naar het Hagelkruispark waar eind 2014 en begin 2015 een nieuwe speeltuin werd aangelegd.

– In nummer 95, kwam de zaak 'Piranha' pvba. De verhuur en verkoop van speedboten tussen 1978 en 1982 verliep redelijk goed. In 1990 en '91 wordt hier 't Botenhuis uitgebaat. Inkoop, verkoop en herstellingen van boten en motoren. Tussen 2001 en 2006 komt firma 'Dakrubbercentrale' NV van Bob Louman in deze nieuwbouw. 'De' plat dak specialist met naadloze rubberfolies, nieuw en renovatie. Ook voor terrassen en vijvers.

 

– In pand nummer 109, was café 't Zonneke gevestigd, bij Jeanine & Roger, vanaf 1975. Het Bock en Palmbier vloeide overvloedig. Op 29 maart van 1975 luisterden de stamgasten naar het laat avond journaal op de radio. Enkel de biljarters interesseerde het niet. Het getik stoorde de luisteraars en een ‘sssssst’ volgde dan uitdrukkelijk. De stem van de presentator was duidelijk te horen: ‘…en dan nu het sport. Vanmiddag werd de tiende editie gereden van de Amstel Gold Race in Nederland. De ééndaagse wielerwedstrijd voor profrenners werd gewonnen door onze landgenoot Eddy Merckx’.  Een daverend applaus barstte in het lokaal los. Een van de stamgasten hief zijn glas naar de toog en riep: ‘Tourneé generale, Roger!’

Op 1 april 1988 nemen Sam en Louisa het café over en behouden de naam ’t Zonneke. Op het raam werd in zeven haasten ‘Bij Sammylou’ geschilderd, verwijzend naar de beide voornamen van de uitbaters. In 1989 echter verlaat Sam al reeds de zaak en haar partner. Louisa heeft dan nog even de zaak verder gezet tot ze failliet werd verklaard. (Info van Sam Ongena). Vervolgens werd de zaak overgenomen tot 1995 door Maria en Omer om de stamgasten te vermaken. Vogelpikclub 'Altijd raak' trok enorm veel volk. De naam ’t Zonneke bleef steeds behouden. Ria nam de zaak over tussen 1996 en 2003. Daarna kwamen Irene en Roger voor een jaar of twee de zaak open houden. Als laatste werden Carina en Peter baas over het café. Dat was van 2008 tot 2009. Na het sluiten van de zaak werd het pand gerenoveerd tot woning. Slechts aan de beide vitrines is te zien dat hier ooit een café was. De naam 't Zonneke is nog niet verwijderd. (2015)

– Vanaf 1993 bouwde Karin, op nummer 113, een groots 'Schoonheidsinstituut' uit. Tot en met vandaag (2015) kan je hier terecht voor pedicure, manicure, zonnebank...etc.

– Eveneens op nummer 113, kwam 'Pajero' van 1995 tot 2006 het schoonheidsinstituut van Karin versterken met een sport- en ontspanningscentrum. Conditie- en krachttraining en familiesauna. Na 2006 nam Karin ook deze lokalen over om haar zaak uit te breiden.

 

– Het nummer 115, is een half vrijstaande woning met decoratieve puntgevel. Het pand werd gebouwd rond 1900. Het staat al jaren leeg en te verkommeren. De ramen boven staan open en verschillende vogels vliegen binnen en buiten. Het voortuintje is eveneens verwaarloosd. Een gietijzeren hek sluit alles af.

– Wat verder, in nummer 125, woont hoogstwaarschijnlijk de allerlaatste landbouwer en veeboer van het centrum. Het hoge herenhuis dateert van de eerste helft van de twintigste eeuw. Achteraan werd een stenen schuur gebouwd. Plaats genoeg om het hooi te stapelen en te bewaren.

– De villa of het landhuis, op het nummer 131, dateert uit de 19de-eeuw en heeft een ruime tuin. Een gedeelte is parking van 'Eetcafé Ballantines'. De garage naast de woning werd gebouwd in 1933. Luc Somers laat weten dat er tijdens de jaren tachtig, van vorige eeuw, een dancing was gevestigd. Dancing ‘Trialon’ herinnert hij zich nog, doch verdere info hebben we niet. Ongeveer tien jaar geleden vormt de benedenverdieping de 'Mini-creche' 't Bengeltje met 16 opvangplaatsen voor baby's en peuters van 0 tot 3 jaar.

– Op nummer 135 was een bescheiden postkantoor gevestigd. Wegens besparingen werd alles overgeplaatst naar het postkantoor op de Bist.

 

– Nummer 147 was begin jaren zeventig, van vorige eeuw, café ‘Sportgalm’. Het laatst werd deze zaak vernoemd in 1977, in het programmaboekje van de Bierpruvers. Nicole en Rudy openden hun delicatesse zaak 'Edelkost' in 1990. Tot en met 2008 kon je hier terecht voor charcuterie en een ruime keuze van Iglo diepvries producten. Na de sluiting werd het geen handelszaak meer.

– Op nummer 155 was vooreerst een kruidenierszaak gevestigd. De grutter, zoals men de kruidenier in die tijd noemde, verkocht in zijn winkel droge levensmiddelen zoals: keukenkruiden, specerijen, koffie, thee, cacao, tabak, stijfsel en zeep… om maar een beetje op te noemen. Door de opkomst van de supermarkten tijdens de jaren zeventig verdwenen stilaan de kruidenierszaken uit het straatbeeld. Dit bericht kwam van Sandra Jans.

Nadien kwam in dit pand een zaak waar bier getapt en frisdranken werden geserveerd. Het pand kreeg de naam ‘Café Plezanten Hoek’ tijdens de mooie jaren zeventig van vorige eeuw. Er werd rond het jaar 2000 gestart met 'Frituur 't Hoekske'. In 2003 wordt de naam veranderd in 't Frit-uurtje. Hun slogan: 'met vers stoofvlees en verse goulash'. (2015)

– De zaak op nummer 187 noemde voorheen 'Brasserie Restaurant Triton', vanaf 1984 tot 2013. Na de nodige aanpassingswerken wordt het Brasserie 'Sapore'. Toen we laatst er voorbij wandelden bemerkten we Gaston Berchmans in de zaak. Goede reclame voor Brasserie 'Sapore'. (2015)

 

-In het pand met nummer 164 bevond zich tijdens 1972 tot 1983 ‘Café Sportlokaal’.

– Op nummer 150, was eerlang bakkerij 'Bervoets-Gijsen' gevestigd met als specialiteit: volkoren brood, speculaas en pistolets. Alles vervaardigd met 1ste-rangs grondstoffen van 1980 tot en met 1986. Vanaf 1988 tot 1992 komt hier Brood en Banketbakkerij 'Janssens'. In 2003 is het de beurt aan Bakkerij Ceuppens, niet alleen voor brood en gebak, maar ook charcuterie is verkrijgbaar. Tot op vandaag (2015) staat er een broodautomaat ter beschikking.

– Het nummer 146-148 is een enorm groot complex waar vroeger ateliers of werkhuizen van Ed. Brandt en Co gevestigd waren. Een firma met kuiperij, ijzer- en messing gieterij, in dit pand werd duchtig gelast voor de scheepsbouw. In 1991 werden de magazijnen, kantoren en de conciërgewoning omgebouwd tot wijk- en dienstencentrum van het OCMW Antwerpen.

--Op nummer 130 woonde de heer Joris De Bruyn. We schrijven 18 juli 1941. Joris wordt wegens Duits vijandige gezindheid door de ‘Feldkommandantur 520’ te Antwerpen tot 9 maanden opsluiting veroordeeld. Hij wordt door de Duitsers naar de ‘Colonie’ te Merksplas overgebracht. Joris Marinus De Bruyn was weerstander sinds 1941 en maakte deel uit van de NKB.

– In het brede winkelpand met de nummers 86 en 88, was rijwielhandel 'Alfons Cycles' gevestigd. De zaak werd uitgebaat door De Herdt-Segers. Fons repareerde de fietsen in zijn herstelplaats van 1979 tot en met 1998. Vanaf februari 2015 wordt het nummer 88 een 'Open kunst Atelier'. Wie hier passeert wordt vermaakt met kunstige schilderijen voor de enorme vitrines. De kunststukken werden geschilderd door Jos Laureys. Echtgenote Renée is schrijfster. In deze woning wil het koppel de liefde voor kunst delen met alle geïnteresseerden.

 

 

– Het nummer 78 is een half open bebouwing. Een breed gerenoveerde woning met verdiep. Langs de straatkant zijn uitsluitend ramen. De ingang is via het steegje te bereiken. Hoe het pand eruit zag in de jaren zeventig van de twintigste eeuw is niet duidelijk. Vaststaat is dat er tussen 1974 en 1978 een winkelpand was met algemene voeding van 'Clementine'. Een zaak met, voor die tijd althans, een uitgebreid gamma aan voedingswaren zoals: zuivelproducten, conserven, bokalen met groenten...enz. Voor de kindjes: chocolade, snoep en koeken.

 

Frans en Maria plaatsen hun fietsen op de stoep tegen de gevel van hun woning. Het is een warme dag in juni en ze besluiten een fietstocht te maken. Ze kijken er enorm naar uit. De winter was te nat en te koud om te fietsen. Ze houden hun conditie wel op peil op hun home trainer, maar dat is toch niet hetzelfde. Frans sluit de woning goed af. Vanmorgen heeft hij de knooppunten op een bikepointer geschreven: 13-14-85-79-74-76-77-13, goed voor bijna 24 kilometer. Voor knooppunt 13 moeten ze eerst naar de Driehoekstraat. Ze laten eerst bus 77 van 'De Lijn' passeren en dan vertrekken ze richting centrum. In de woning ernaast gluurt Jozefien langs haar hagelwitte gordijnen naar het tweetal. Ze zucht en gaat dan weer in haar zetel zitten en kijkt verder naar de herhaling van thuis.

 

– Op het nummer 44 was Mariën aanbouwkeukens gevestigd vanaf 1974. Zijn slogan was: 'Vrijblijvende prijsopgave'. De eerste keukens waren nog erg eenvoudig, kasten van hout en/of formica, met legplanken en laden. Ook toen zorgde men voor een feilloze afwerking en een degelijke houtkwaliteit. Mariën sloot zijn zaak in 1991. In 1994 start 'Antigar bvba' hier een zaak in zetelgarniering, gordijnen en overgordijnen. Ook deze zaak is al enkele jaren gestopt. Achter de etalage staat nog een antiek stuk werktuig van de garnierder.

--Peter Brosens woonde in huisnummer 26 en wist te vertellen dat op het nummer 22, twee huizen verder, kunstschilder Roger Colignon heeft gewoond. Hij verhuisde naar Lange Sterrestraat 23. In 2013 exposeerde Roger zijn kunstwerken in het Trace Cultuurstation van Ekeren. De man is recentelijk komen te overlijden.

– Op de hoek Groot Hagelkruis/ Van de Wouwerstraat, nummer 18, was nog in de jaren 80 van de 20ste-eeuw drogisterij, 'De Winter', een handelszaak met verven, kruiden, cosmetica, oplosmiddelen en poetsgerief zoals: borstels en emmers.

 

Op een warme zomerse vrijdagavond komen drie jonge mannen vanuit de Van de Wouwerstraat gewandeld. Ze lachen en praten door elkaar en het lijkt alsof ze niet echt naar elkaar luisteren. Ze gaan café Arena binnen. Het is niet echt een jongeren café, maar ze zijn niet echt van plan lang te blijven. Deze kroeg is slechts een tussenstop. Hier willen ze enkele biertjes drinken en als het helemaal donker is willen ze naar het centrum van Antwerpen rijden. De uitgaansbuurt in die tijd.

– In winkelpand nummer 16 was vooreerst kruidenierszaak ‘Den Ballon’ gevestigd dat uitgebaat werd door ‘Sander’. De winkelruimte werd te klein en in de plaats kwam Café ‘Arena’. Hier werden van 1975 tot 1982 pintjes getapt door een uitgeweken Nederlander: Louis. Daarna namen An & Luc de zaak over  en stichten biljartclub 'Arena'. Na een grondige renovatie kwam vanaf 1991 t/m 2015 Elegance in dit pand. Een 'Dameskapsalon' van Leo Laurijssens.

– Het pand ernaast, nummer 14, was beter geschikt voor kruidenier ‘Sander’ en hij verhuisde zijn zaak, 'Den Ballon' naar hier.

 

– Op nummer 8, was enkele jaren 'een huis in de rij' vzw gevestigd. (1989-1992). Een hulporganisatie onder de categorie: gezondheid en welzijn. Waar je mensen in vertrouwen kan spreken, ongeacht je leeftijd of overtuiging. In 2013 kwam de Oxfam Wereldwinkel. De zaak brengt een wereld vol eerlijke handel. Je vindt voedingswaren, kunstnijverheid of cosmetica van eerlijke handelaars. (2015)

– Achter het nummer 6/1, prijkt het Ekers Hof, bij Lydie Van Thielen en Patrick Fischer. Het gebouw dateert van 1960 en kreeg een gezellige gelagzaal, biljarts en TV. Op het eerste verdiep bevind zich een stemmige feestzaal voor demonstraties en huwelijksfeesten. In deze ‘kleine’ zaal hebben ons Rina en ik onze eerste danspassen geleerd toen dansschool ‘Emka’ de zaal huurde. Later verhuisden ze naar de Ertbrandstraat te Kapellen. De grote Akerzaal achteraan is polyvalent en geschikt voor groepsfestiviteiten, bals en banketten. Op 25 januari 2013 opende het vernieuwde parochiecentrum 'Ekers Hof' haar deuren.

– Op het nummer 2 staat sinds 1877 de Maria- of Sint Lambertuskapel. Het interieur van de kapel werd prachtig verbouwd in 2004. Het gebouw is weliswaar geen winkel, maar toch de moeite waard voor enkele woorden. De C-koren van Ekeren, opgericht in 1968, houden nog steeds hun wekelijkse repetities in de kapel. Wie er ook passeert, blijft seconden lang staan luisteren voor hij of zij verder stapt. Wat ik niet meer weet, of de communicantjes van Ekeren nog steeds van hieruit naar de kerk wandelen, voor hun communiefeest.

 

Klein Hagelkruis

 

Het Klein Hagelkruis was destijds een kleine straat of een pad (‘t paddeke) in de wijk 'Hagelkruis'.

 

– Op nummer 16 was café 'Vereniging' van 1982 tot en met 1986. In dit etablissement kijken de stamgasten naar het scherm van een TV. Het is 27 september 1985. Er worden beelden getoond van een gewapende overval in Overijse. De bende van Nijvel heeft vandaag weer eens een brutale overval gepleegd op een warenhuis van Delhaize, en weer werden er mensen in koelen bloede vermoord. Waar gaat dat eindigen? 

– In 1980 begon Chris en Roger een frituur hier in de wijk. Vanaf 1982 tot 1987 was het de beurt aan Richarda. Hoogst waarschijnlijk gaat het hier om een rijdende frituur, een barak of caravan. In 1990 neemt Swa en Maria de zaak voor een jaar over en als laatste bakt Ariane ze bruin in 1992 tot en met 1997.

– Op de hoek met de Vuurkruisenstraat/Klein Hagelkruis was in de jaren zeventig, van vorige eeuw, een gezellig café. De naam is mij totaal ontgaan, maar hier kwamen de gemeentearbeiders tijdens hun ochtendbreak hun warme koffie drinken. Sommigen onder ons toch. Het zwarte goud stond te pruttelen op de ouderwetse houtkachel in het midden van de gelagzaal. Vooral tijdens de wintermaanden was het hier 's ochtends een gezellige drukte. Was de koffie op? Prompt zette de waardin er verse. Een fluitketel op de kachel en een blok hout erin. Je hoorde het gietijzeren mormel branden. De filtertrechter met papieren zakje werd op de koffiekan geplaatst met vijf schepjes gemalen koffie. Nadat de fluitketel iedereen doof maakte van het scherpe lawaai, goot ze het kokende water op de koffie. Meteen vult het lokaal zich met het aroma van verse koffie.

Later, in 1996, was hier een jaar lang 'The Maxx' gevestigd. Een zaak die stoffen en naaigerei verkocht. Ook kleding zoals: schoenen, regenjassen, speelgoed en tapijten. Nu staat hier een moderne nieuwbouw met appartementen.

– Het pand nummer 62 en 64 noemde men in de vorige eeuw ‘de Withoef’. Ze is wat achterin gelegen en werd in de 16de of 17de-eeuw gerenoveerd. Vanaf 1982 heeft de hoeve dienst gedaan als basis van de lokale radiozender, ‘radio Titanic’. Sinds 1998 is op deze locatie ‘Eetcafé Ballantines’ gevestigd met een gezellig tuinterras. Er is parking vooraan en een ruime parkeergelegenheid in het Groot Hagelkruis. (2015).

 

De onpare zijde van de straat bezit nog enkele arbeiderswoningen uit de 19de-eeuw, herkenbaar aan de kleine woningen zonder verdiep.

– Op nummer 23 vond men vanaf 1977 tot 1987 Clubslager Coppens V. met specialiteit: fondue, gourmet en koude schotels. Charcuterie uit eigen werkhuis.

--Op nummer 43 was tijdens de gouden jaren zeventig, van vorige eeuw, café ‘De Kraan’ gevestigd.

– Het hoekpand, met nummer 69, was café 'Groenenhoek' dat uitgebaat werd in de jaren zeventig door de familie Maes. Zoon Pol was in die tijd Belgisch kampioen tandem rijden op de piste. Freddy Helsen, zijn beste vriend, zat dan achterop. Met dank aan Marc De Mulder.

Begin jaren tachtig werd de zaak overgegeven, maar wie de zaak uitbaatte is niet geweten. De naam ‘Groenenhoek’ bleef behouden. Francine & Charles namen de kroeg over in 1984 en 1985. Ook Leentje probeerde het vanaf 1986. De zaak hield op met bestaan in 1997 en werd als opslagplaats gebruikt tot 2001. Daarna werd het pand gerenoveerd tot woning.

--Wat verder in de straat was, volgens Marc De Mulder, een kolenboer gevestigd. In de volksmond ‘bij Swa brood’ genoemd.

– Op nummer 71, een huis in de rij, startte in 1977 Anne met een kapsalon. In 1979 verhuist ze naar Pastorijveld om aldaar haar cliënteel nog beter te dienen.

 

Tot zover ‘Groot- en Klein Hagelkruis’. Tekst: Luc Verschooten. Foto’s: Rina Meurs. Bron: Ekeren tijdens WOII door FR. Bresseleers en H. Kanora van 1947. Met speciale dank aan de Bierpruvers. De programmaboekjes waren en zijn van onschatbare waarde. Met speciale dank aan Peter Brosens. Ook dank aan de vele facebook vrienden die mij met raad bijstaan. Opnieuw bijgewerkt: 05/12/2015.

 





02-11-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • Broekemwandeling
  • Meerhoutwandeling
  • Nieuwmoerwandeling
  • Herfstwandeling Neerijse
  • Lepelstraatroute
  • Tremeloroute
  • Ekerenroute
  • Mozesbrugwandeling
  • Putteroute
  • Pijnvenroute
  • Tielt-Wingeroute
  • Kapelle-op-den-Bosroute 2
  • Borgloonroute
  • Tulpenwandeling
  • Meldertwandeling
  • Vordenstein 2019
  • Lentewandeling 2019
  • Kluizenroute
  • Fietswaterbus
  • Retiewandeling
  • Spildoornwandeling
  • Kesselse Heidewandeling
  • Parkwandeling Ekeren
  • Bokrijkroute
  • De Grote Schijn
  • Tervurenwandeling
  • Vennenwandeling
  • China Light
  • Brouwerij De Koninck
  • Hobokense Polderwandeling
  • IJzerlaantochtje
  • Bazelroute
  • Bevrijdingswandeling Antwerpen
  • Tulpenwandeling
  • Beeltjes te Ieper
  • De Legende van Veltwijck
  • Waterbustrip
  • Willemstadroute
  • Vichteroute
  • Dieren in de binnenstad
  • Lottum
  • Loenhoutroute
  • Leuvenwandeling
  • Liberationroute
  • Van Moerkerke (Damme) naar Blankenberge
  • Van Assenede naar Moerkerke (Damme)
  • Van Hulst naar Assenede
  • Wandeling Hulst
  • Met de fiets naar de kust
  • Asroute
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Archief per maand
  • 11-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 03-2014
  • 02-2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    deinze
    www.bloggen.be/deinze
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    fictiereeksen
    www.bloggen.be/fictier
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    mijn_droom_verhalen_schrijven
    www.bloggen.be/mijn_dr
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    mnmradio
    www.bloggen.be/mnmradi
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    domeinen
    www.bloggen.be/domeine
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    philipinhetwiel
    www.bloggen.be/philipi
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    uwmening
    www.bloggen.be/uwmenin

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs