Bellum ita suscipiatur, ut nihil aliud nisi pax quaesita videatur - De oorlog moet zo opgenomen worden, dat niets anders tenzij de vrede schijnt gezocht te worden. Hugo Peregrinus
04-03-2023
Lier
Beste Lezers,
Ik heb vandaag mijn handen nog eens echt vuil gemaakt. Een drietal fietsen werden onder handen genomen. Remblokjes vervangen waar nodig of een versnellingsapparaat reinigen en smeren, het geeft steeds een diep zwarte kleur aan de handen. Nochtans heb ik geprobeerd om fijne werkhandschoenen te dragen. Maar die gaan bij het eerste vijsje of werkstuk dat valt alweer uit. En dat was na enkele minuten.
Goed, de fietsen zijn alweer in orde voor het komende seizoen.
Dat het koud was de voorbije week, zeker weten. de lente is zeker in aantocht.
En koud was het zeker, de wind kwam/komt uit het noord oosten en dan weer je het.
Maar het deed zowel woensdag als gisteren toch deugd om een tochtje te maken. Woensdag was het eerder beperkt tot het RK in Sint-Niklaas en gisteren was het een toerke in de buurt van Lier.
Graag verwijs ik voor een aangepast verslagje van de forten tocht naar Voetstappen in Vaderlandsche Bodem.
Vanavond is er de officiële opening van het toeristisch seizoen. Alweer is een week supersnel voorbij. Tempus .....
Gedurende een tweetal jaren, tot mijn pensionering, was het de buikriem een gaatje meer aanspannen. Niet dat het nu heel royaal leven is, maar ik klaag niet.
Hoeveel ontvang je met SWT? Dat bedraagt 60 % van je begrensde laatste brutoloon. Je krijgt de uitkering van de RVA. De bedrijfstoeslag van je werkgever of van een fonds maken dat je ongeveer terug op je niveau komt. Het is in ieder geval een pak minder. Je weet dat en past je daaraan aan.
Ik heb nu echter wel problemen als ik dat cijfer 60% zie. Ik begrijp dat niet iedereen evenveel verdient. Dat dat echter ook wordt doorgetrokken naar een systeem als den dop, tja, daar kan je wel een kanttekening bij maken. Zeker als je praat over een loon van 100.000 of meer.
Het systeem van werkloosheid is nu eenmaal zo dat je moet ontslagen worden om daar toegang tot te krijgen. Alleen iemand die ontslagen is, heeft recht op een werkloosheidsuitkering. Die werkloosheidsuitkering is een onderdeel van dat brugpensioen. Als werkgever en werknemer het eens zijn dat de loopbaan van de werknemer ten einde loopt zal je wel ontslag krijgen. Ook in mijn geval was dat zo.
Dat de heer Leemans op deze manier op den dop komt, geen probleem. Ook geen probleem als zijn werkgever, ACV ofte de vakbond, zo handelt en dan ook de bedrijfstoeslag aan hem uitbetaald. Hoeveel krijgt Marcske dan van den dop? Bijkomend betaald de vakbond, met geld van zijn leden hoop ik dan toch, nog een hele hoop.
Ik hoop dat de cijfers begrensd zijn.
Deontologie?
Hoe zit het met de arbeidersklasse en zijn verenigingen. De managers van de vak- ziekenbonden zijn vergeten waar ze vandaan komen. Sinds de kinderen van de -strijders- diplomas hebben behaald is het steeds bergaf gegaan met de vakverenigingen, ziekenbonden en vooral hun dienst verlening.
Ahja, manaagers rationaliseren en besparen, behalve in hun eigen portemonnee. De sociale neergang is ingezet door de onwil en het eigenbelang van enkelen. Jammer voor de vele turn, muziek, toneel, sport en andere verenigingen. De basis uit melken heet het dan.
Dit brengt me alweer naadloos bij de politiek. Want onze vaderlandsche staat België wordt mede gedomineerd door wat ik hierboven heb aangehaald.
En weeral ergo: ik weet niet of er iets meer op mijn bankrekening wordt gestort? Halo! Enkele maandlonen van een werkman/vrouw. En dat komt allemaal van U en mij!
Weerom worden sociaal incapabele hardwerkende politiekers bedolven onder de supplementjes. En waar halen ze hun voorrechten vandaan? Nog straffer, ze vinden het normaal!
De uitzonderingen bevestigen de regel, maar het wordt zoeken.
Vorige week is Abt Leo in de leeftijd van 83 jaar overleden. Pas onlangs nog heb ik mijn blog titel aangepast met de spreuk van Armand Van Schaverbeeck, de wereldlijke naam van pater Leo.
Het is maar twee weken geleden dat we de abdij van Bornem hebben bezocht. En pas een week geleden hebben we in de kapittel zaal van het klooster een ‘erotische verhalen’ avond meegemaakt.
Bij deze mijn condoleance aan de organisator van deze bezoeken en avonden, Pia. Zij droeg de abt een warm hart toe, ze zal een maatje missen.
Waarom schrijf ik over deze Abt? Wel omdat ik ook een beetje fier ben op deze Temsenaar. Hij kan gerust in het rijtje van Temsenaar van de 21e eeuw.
Ook in Koksijde kennen ze abt Leo, sinds 1994 verzorgde hij er de bedevaart en openluchtmis ter ere van de Zalige Idesbald.
In 2017 werd abt Leo ereburger van de gemeente. Burgemeester Marc Vanden Bussche: Abt Leo was terecht een ereburger van Koksijde. Hij was de verpersoonlijking van de rijke geschiedenis van onze Duinenabdij! De abt was een innemende man en gaf het gevoel een echte Duinenheer te zijn!
Leo Van Schaverbeeck werd in 1967 priester gewijd in de Sint-Bernarudusabdij, in december 1993 werd hij er verkozen tot abt. Toen hij hier in de jaren zestig intrad, telde deze gemeenschap nog een veertigtal leden, met twintig paters en tien broeders verbleven ze in de abdij. Nog eens tien paters werkten en woonden als priester in een parochie of hadden een functie in een klooster in het buitenland.
Abt Leo:
Het samen bidden en zingen in het koorgestoelte nam in onze abdijgemeenschap een bijzondere plaats in, ook voor mij. Na het overlijden van broeder Rafael mocht ik jarenlang de koorzang begeleiden op het orgel of het harmonium. Jammer genoeg zag ik doorheen de jaren het aantal leden van onze gemeenschap almaar verminderen. Het werd altijd weer loslaten van bepaalde prioriteiten en gewoonten. We moesten ons constant aanpassen aan de omstandigheden, tot het moment waarop moest beslist worden over de toekomst van de abdij. In samenspraak met toenmalig burgemeester Jo Van Eetvelt werd uitgekeken naar een model waarbij de gemeente het abdijcomplex kon kopen om er woningen te maken en het gelijkvloers een nieuwe bestemming te geven.
Ik hoor van de nieuwe bewoners dat het hier stil en rustig is en dat ze hier graag wonen.
Op het gelijkvloers is hard gewerkt, de buitenkant is gerestaureerd, de omgeving mooi aangelegd en ik ben blij dat het beeld van Sint-Bernardus een plaats kreeg aan de hoofdingang en dat het abdijpark nu toegankelijk is voor het publiek.
Ik groeide op in Temse, toen al kwamen we met het gezin regelmatig de Sint-Bernardusabdij in Bornem bezoeken. Als lagere schoolkind al trok het leven hier mij aan, er was heel snel sprake van een keuze in die richting. Als tiener ging ik in een weverij werken, maar na drie jaar besloot ik toch weer te gaan studeren. In september 1960 ben ik ingetreden, na één jaar noviciaat legde ik in '61 mijn tijdelijke gelofte af. Na studies filosofie en theologie én de verplichte legerdienst werd ik uiteindelijk in 1967 priester.
Ik koos heel bewust voor een leven in deze gemeenschap, omdat ik niet alleen als priester in een parochie wou wonen. Dat samenleven met anderen, het gezamenlijke gebed, het voorspelbare ritme van elke dag... was voor mij heel belangrijk. Toch kreeg ik -gedurende drie jaar- de parochie Oppuurs toegewezen, en het werd eerlijk gezegd een heel mooie periode. Ik was er nauw betrokken bij de verschillende jeugdbewegingen, ging mee met die enthousiaste jongeren op kamp, ... Ik koester prachtige herinneringen aan die tijd. Er zijn natuurlijk ook moeilijke momenten geweest, daar wordt iedereen wel eens mee geconfronteerd en ook een abt ontsnapt daar niet aan. Maar de twijfel was nooit groot genoeg om te stoppen. Mocht ik opnieuw dezelfde keuze kunnen maken, ik zou geen andere weg inslaan.
In 1973 werd ik onderpastoor in de Bornemse abdijkerk, in 1982 pastoor. Intussen ben ik al zeven jaar met pensioen, maar ik blijf doorgaan zo lang ik kan en gezond blijf. Al tientallen jaren ga ik élke dag de eucharistieviering voor, in het weekend meermaals, reken daar nog de uitvaarten en meer bij: alles samen gaat het om duizenden diensten. En toch deed ik het nog niet één keer met tegenzin. Er is nooit sprake van 'sleur', in tegendeel zelfs, die regelmaat geeft me net rust en houvast. Elke eucharistieviering blijft een beleving, en voor tien aanwezigen moet de dienst even verzorgd zijn als voor honderd mensen. Al zie ik natuurlijk liever wat meer volk in mijn kerk.
Niet enkel het aantal kerkgangers is de voorbije jaren sterk afgenomen. Ook binnen onze abdijgemeenschap kwamen er maar weinig nieuwelingen bij. Ik heb de voorbije jaren heel wat van mijn medebroeders moeten begraven. Dat dalende aantal heeft ook grote gevolgen voor het dagelijkse leven en onze werking. Zo zongen we vroeger veel, en begeleidde ik graag de vieringen op het orgel. Nu moet ik zelf voorgaan, dus lukt muziek maken simpelweg niet meer.
REQUIESCAT IN PACE.
Leo Van Schaverbeeck werd geboren aan de oevers van de Schelde. Hij kwam op 7 december 1939 ter wereld in Temse en verhuisde later naar Bornem, waar hij in 1960 intrad in de Sint-Bernardusabdij. In 1967 werd hij er tot priester gewijd en in 1993 werd hij verkozen tot abt. Dat bleef hij tot 2017, toen de abdij overgedragen werd aan de gemeente Bornem.
Grtjs
Hugo Peregrinus
Noot: Mack is de Sijs Maquette aan het herstellen, hiervoor is een archief soms nuttig.
Juist doordat ik niet heb stilgezeten is het al een tijdje stil op mijn blog.
Het is een feit, hoe meer tijd hoe minder.
Nen pensioen man/vrouw heeft meer tijd, ge kunt nu eindelijk doen wat ge wilt. Dat laatste klopt ook. Dat klopt ook terug.
In het begin doe je de al jaren uitgestelde klussen. Die opgespaarde klusjes werden bewaard om die zeeën van tijd op te vullen. Maar de oceanen zijn dan wel groot, het huis is eerder beperkt.
En dan zijn er de hobbys van vroeger die je wat meer activeert. Voor je het weet zijn je dagen gevuld.
Soms denk je waarvoor doe ik het allemaal. Wel, thuis zitten roesten is ook niet de bedoeling.
Want dat wordt er ook niet beter op, de fysiek.
Al enkele maanden sukkel ik met mijn bloeddruk. Volgens de dokter van het Rode Kruis lag die de laatste maanden iets te hoog. Niet om zorgen over te maken maar als het naar de 15 neigt bij sysdruk (systole of bovendruk) slaan ze bij het RK toch alarm. Net zoals dat ijzergehalte. Het moment dat je aan de randwaarde zit wordt er vanuit Brussel RK hoofdkwartier een brief verstuurd.
Kom je met die brief bij je huisdokter terecht krijg je als eerste een diepe zucht. Zijn de daar weer klinkt het dan. Gewoonlijk volstaat het om dan een donker pilletje te nemen en de zaak kan weer vooruit. Ondertussen ken je de trukken van de foor, een Fero-gradumet om de maand en klaar (gezond?) is kees.
Wat die sys betreft, ik zit nu aan een combinatie van twee pillen waardoor die waarde zelfs iets lager is als de voorheen vaststaande 13. Nu dinsdag volgt een bezoek aan de vrouw in het wit et, et Nous verrons.
Deze week er toch nog een dagje stappen kunnen uitpuren. Met de Jan en nieuwkomer Mark C hebben we een deel van Bosvoorde en Terhulpen verkend, vooral in het bos. Prachtige omgeving.
Toch weer iets bijgeleerd. Als je via de app van de NMBS naar station Terhulpen zoekt krijg je niet bekend als bericht. La Hulpe echter komt wel in hun computer voor. Idem als je, zoals Jan een, ticket bestelt en vraagt naar Terhulpen. Als je nu niet weet dat Terhulpen, ook wel La Hulpe, is vraag dan maar hulp aan de kuisman/vrouw. Die zijn meestal bilingue gezien hun grote verdienste. Een typische Belgenmop. Pour rire ou pleurer.
Geen gezeur, vanavond is het feest, Le petit écrivain of t Schrijverke is sinds 1 februari 2008 in handen van Herman Brijs. En vijfentwintig jaar een fijne kroeg runnen op een prachtige, menselijke en liefdevolle wijze, dat mag gevierd worden. Bij deze van harte proficiat aan Herman.
We hopen nog vele jaren ons weekend in te zetten in t Schrijverke, omringt door nen toffe cafébaas en zijn toffe bezoekers.
Grtjs
Hugo Peregrinus
Noot: - Uitgebreid verslagje wandeltocht is te lezen op Jans gekende blog.
- BC The Pocket (min ploegsje) heeft zijn eerste interclub wedstrijd gewonnen met slechts twee caramboles verschil. Best spannend!
Nog een weekje en de dagen beginnen duidelijk te lengen. 2 februari komt eraan, met pannekoeken of pannenkoeken, als er maar siroop of bruin suiker op kan. Natuurlijk is de winter dan niet voorbij. Dat hebben we, Jan en ikzelf, ondervonden vorige vrijdag.
Een tochtje vanuit Kieldrecht over Meerdonk en Verrebroek en zo weer terug, in het gure weer, zorgde voor een uitstekende nachtrust en een beetje rode wangen. Een bank voor een dokters cabinet was de ideale plaats voor de middagstop. Het flesje ontbrak uiteraard niet. De mensen in de wachtzaal dachten wellicht iets anders. Wie loopt er nu in deze gure omstandigheden met een paraplu in de ronde.
Een kleine kilometer voorbij onze picknick plaats liepen we pardoes op een restaurant. Godbetert in de velden rond Meerdonk konden we, warm, van een frisse Orval genieten. Het was dan ook de eerste keer in mijn leven dat ik in deze straat passeerde anders was onze stop iets later uitgevallen.
Zoals steeds kan je alles over deze trip lezen op Voetstappen in Vaderlandsche Bodem.
De Toeristische Dienst van de gemeente wil in de toekomst ook groepsbezoeken aanbieden die meer specifiek het thema Boelwerf behandelen. Er is blijkbaar meer vraag naar. Om te beginnen nu vrijdag 10 februari zou er al een groep van 50 personen naar Temse afzakken voor een rondleiding. En vermits we met Op Stoapel de geschiedenis van Boel levendig willen houden zal er wellicht ook een beroep worden gedaan op gidsen met ervaring. Of is het ervaren gidsen met een werf verleden?
Deze week volgt er met de Toeristische Dienst een bespreking. In ieder geval zal het met plezier gedaan worden.
Nog iets in verband met het biljarten. Mijn club The Pocket heeft zijn eerste wedstrijd verloren. Geen schande hé. We zijn de kleinste club met de minste mogelijkheden maar we gaan ons vel duur verkopen.
Nu zaterdag organiseert BC Onder Ons een Open Pouletornooi, om precies te zijn het 2de Invitatietornooi Vlaams Poelen.
Het gebeuren is in ons lokaal - Biljartcafé The Pocket - Kasteelstraat 75 Temse.
Inschrijven, geheel gratis, vanaf 13u30 en het spel loopt van 14u tot 17u.
Het tornooi richt zich tot dames en heren van alle leeftijden.
Kennis van de biljartsport is niet vereist, een demo wordt ter plekke gegeven.
Omdat het aantal deelnemers gelimiteerd is vragen wij u vooraf in te schrijven via een eenvoudig mailtje naar verhulst.luc@skynet.be .
Deze week zijn er weeral enkele dagen gevuld met Op Stoapel gerelateerde bezigheden. Het archief, dat nog steeds aandacht vereist, en een bezoek met interview aan een gewezen Boelwerf werknemer.
Dat archief is wellicht a never ending story. Deze week beginnen we met catalogiseren/fotograferen van alle min of meer waardevolle stukken en voorwerpen teneinde een lijst met geschatte waarden te kunnen voorleggen aan de verzekering. We zijn uiteraard verzekerd voor de activiteiten, ons lokaal en de inboedel. Maar in geval het misloopt, wat is die inboedel dan wel waard? En zoals met alle verzekeringen, het kost geld en je hoopt er nooit beroep op te moeten doen.
Ziezo, de laatste week van januari zal nog koud zijn. Geniet ervan!
Gisteren is het Boelwerfparcours plechtig ingelopen. Dat lopen moet met een korrel worden genomen. Het was geen weer om een hond door te jagen, vandaar dat het virtueel lopen is geworden. Na de toespraken van Schepen Debby Vermeiren (Toerisme), Boris Dewolf, coördinator Toerisme Oost-Vlaanderen en een dubbel gesprek tussen Schepen Lieve Truyman (cultuur en erfgoed) en voorzitter Op Stoapel Eddy Van Grevelinge was het mijn beurt. Ik zou een toerke hebben gemaakt met de genodigden via de verschillende ankerpunten. Nu gebeurde het via een PPT en enige commentaar van mijnentwege.
Een kaartje met daarop de 7 ankerpunten aangeduid kan je bekomen op de toeristische dienst. Een geleide wandeling is steeds mogelijk, ofwel via Toeristische Dienst ofwel via Op Stoapel.
Op deze plechtigheid heb ik ook het originele schild van de vriendenkring van de onderhoudsdienst geschonken aan Op Stoapel. Het moto was en is: Onderhoud Altijd Paraat.
Ik vond dit schildje terug na het faillisement van de werf. Toen ik in het lege onderhouds gebouw ging (voorheen spinnerijen Van der Schueren) om een brandweer oefening voor te bereiden, zag ik het op de plaats waar ik het jaren voordien zelf had gehangen. Omdat het nogal hoog aan een haakje was bevestigd is het wellicht aan vernieling ontsnapt. Ik heb het dan meegenomen. Nu, na bijna 30 jaar mijn werkmanspaleis te hebben versierd, zal het een plaatsje vinden in de stuurhut.
Ooit zal het een blikvanger zijn in een Boelmuseum.
Nu woensdag start ook de interclub biljart competitie. Ikzelf zal waarschijnlijk niet deelnemen, mijn ploeg is gevormd en enkel indien nodig kom ik in actie. Sinds December ll ben ik namelijk voorzitter geworden van BC The Pocket. Ik blijf wel lid van BC Onder Ons.
Grtjs
Hugo
ps: Vorige week heb ik wel een toerke gewandeld met Jan, zie zijn blog.
Ondanks de koude is de tocht van Mobile School in de buurt rond Leuven door gegaan. Op het eind, als de kleinsten aansloten, bestond de groep uit meer dan vijfhonderd wandelaars. En de meesten waren uitgedost met lichtjes en of droegen lampions. Het omgehaalde bedrag in euros was ook weeral goed te noemen: 33.000.
Op vrijdag reden de treinen, ondanks de stakingen, wel en op tijd. Iets na vijven in de namiddag was ik aangekomen in de Brabançonnestraat. Na het deponeren van mijn rugzak met mijn slaapgerief in het bureel van Mobile School, kon ik nog even helpen bij de opbouw van de feestelijk ingerichte speelplaats van de school rechtover. Ean andere vrijwilleger bracht de deelnemers aan de Challenge naar Mechelen.
Iets voor achten konden we de tocht naar Leuven aanvangen. Wim, de organisator van alles en nog wat en dus ook die challenge, had bedacht om met de kano af te wisselen. Stappen en kanovaren tot Leuven, leek me wel een heel eind, zeker in het donker. Maar de titel verwijst er al naar, door de vrieskoude was het wateroppervlak veranderd in een ijspel. Een ijslaag is niet zomaar met een paddel te doorbreken en nog minder is een boot te sturen. Na enkele kilometers waren de vaarders door hun beste armkrachten heen en werd wijselijk besloten om de kano aan de kant te halen.
Ook een zeer wijze gedachte van Wim was om een vuurtje en een kom soep mee te nemen. Ik kan je verzekeren dat een warme beker soep en een broodje welkom waren. Bij aankomst in de stad Leuven, rond 01u, was deze nog zeker niet verlaten. Voor ons was er geen kroeg maar een warme zaal waar we ons te ruste konden leggen. De vloer verwarming van de Mobile School deed deugd. Zonder extra kleding middelen in de slaapzak rusten is zalig. Ook goed is dat je kleding kan drogen, gewoon op de vloer.
En omdat de organisatie zijn startpunt had in hetzelfde lokaal was het reeds voor zevenen opstaan geblazen. Niks erg hoor, de korte nacht had ons, Wim, Lieve en Gerlinde, opgeknapt om de volgende dertig kilometer aan te vatten. Zeker als de met muziek kan.
De tocht zelf loodste ons zuidelijk van Leuven tot St-Joris Weert en doorheen het Meerdalwoud. Prachtig met dit weer en ook nergens modder te vinden!
Drank en spijs waren ruim voorzien en alle deelnemers genoten van het geheel.
De aankomst, alweer te Leuven, verliep ondanks de kerstdrukte via het imposante stadhuis. Afsluitend was er dus het feestje in de Brabançonnestraat. Dit werd opgeluisterd door een verwarmende vuurspuwer en het dansritme van een fantastische drumband. Jammer was de koude hier een spelbreker. Gezinnen met jonge kinderen bliezen rap de aftocht echter niet voordat Arnaud Raskin even in de bloemen werd gezet. Hij is immers de oprichter van deze organisatie en schuwt de spotlight waar hij hier niet kon ontkomen.
Op donderdag hebben Agnes en mezelf een nocture bijgewoond in de Abdij van Bornem. Ook dit was goed georganiseerd en gespekt met waargebeurde feiten die nog als eens in een klooster gebeuren.
grtjs
Hugo
Het is nog geen lente maar alleszins wel positief.
Het is fris aan de rits is een uitdrukking om aan te duiden dat het vriest. Lang geleden dat de temperatuur ook overdag niet boven het vriespunt uitkomt. De weergoden kiezen wel de kant van P blijkbaar. Jarenlang zachte winters en nu, als het niet moet, duiken de temperaturen en stijgen de energieprijzen.
Op De Zaat nadert het Boelparcour, een wandeling doorheen de geschiedenis, zijn afwerking. Ook aan de kraan zijn de borden geplaatst. De tripods werden al enkele maanden eerder verankerd. Ondertussen is het punt aan de Paneellaan en Tekenlaan reeds aan herstelling toe. Een onverlaat heeft een paal en bijhorende plaat vervormd.
Volgende maand wordt dit parcour, gerealiseerd door Toeristische Dienst van de gemeente met ondersteuning van de provincie en uiteraard Op Stoapel, officieel geopend.
In de namiddag volgt op 14 januari 2023 de algemene vergadering van Op Stoapel in AC De Zaat. Tevens zal er dan een wandeling worden gemaakt langs het parcour en de klinknagelpad. Dit pad loopt langs de Monteerderslaan en de Paswerkerslaan. Vanaf het Georges Van Dammeplein tot den Esch en tussen beide lanen zou de Methania juist passen. Zelfs de gebouwen langs dit Methania klinkerpad zijn minder hoog dat de gewezen gastanker.
Vorige vrijdag hebben Jan en ikzelf een frisse neus gehaald bij een toerke Oostende. Het deed deugd om die frisse zeelucht op te snuiven. En fris was het zeker. Gelukkig kon onze picque-nique doorgaan in het kapelletje van OLVrouw Ter Duinen, Bredene. Hier worden vele vissers herdacht die hun leven lieten op zee. En juist op die plek en dat tijdstip viel de regen voor die dag.
Voor aanstaande vrijdag staat de Duwmee Challenge op de agenda. Reeds enkele jaren, buiten coronatijd, doe ik mee aan deze uitdaging, toen tijdens de Warmste Week.
Dit jaar bestaat Mobile School 20 jaar. Daarom organiseert Duwmee de Viermee, een tocht in en om Leuven. Op zaterdag kan je kiezen tussen vier afstanden, 30, 18, 13 en 5 km en je laten sponsoren naargelang de afstand. De challenge start op vrijdag avond te Mechelen en loopt via het kanaal Leuven-Dijle de 30 km naar Leuven.
De start op zaterdag is aan het Mobile School kantoor in de Brabançonnestraat 26, 3000 Leuven. Voor de andere startplaatsen zie Duwmee.be.
Voor wie wenst te sponsoren geef ik hier de nodige gegevens: (fiscaal attest vanaf 40)
Voor de wet is blijkbaar niet iedereen gelijk. Koning voetbal is iets minder gelijk dan de rest. Omkoping, witwaspraktijken, valsheid in geschrifte en met uw kloten spelen -matchfixing- mag blijkbaar allemaal als je maar begint te wenen over de toekomst van het bedrijf, genaamd voetbal. Een kleine afkoopsom en het is, om in de terminologie te blijven, weeral gefikst.
Dat de belastingbetaler al redelijk wat bijdraagt aan de RMZ van de vet betaalde heren, al redelijk wat bijdraagt voor de beveiliging op privé terrein is niet voldoende. De man in de straat wordt als tweederangsburger beschouwd door de uitspraak van de Belgische Justitie. Het is hoog tijd dat alle partijen die, weeral vernieuwing preken, zich eens richten naar deze klasse justitie. Bwah!
Gelijk welk onderwerp is beter dan aan dit onderwerp, je weet wel, je tijd te besteden.
Het vrouwenbasketbal is van een ander niveau. Tweemaal winnen met een century score is alleszins, ook tegen een op papier zwakke tegenstander, beter voor de moraal.
Ben gisteren namiddag een toerke gaan stappen, Weert tot overzet driegoten en terug over Tielrode, tegen donker thuis. Allé in deze tijden just als het donker is. Bij regenweer is het al donker tegen vijven.
Tja, de donkere weken zijn er bijna. Gelukkig duurt deze periode niet te lang en tegen half januari keert het tij. (De overzet bracht me naar de overkant, ik was één van de twee gisteren.)
De huidige generatie spreekt niet meer over de -donkere zes weken-. Een overvloed van elektrisch licht, zowel buiten als binnen, heeft de ongemakken en de onzekerheid van de duisternis uitgebannen.
Het verband met de natuur, zoals onze voorouders en veler onder ons in hun jeugd hebben gekend, bestaat niet meer.
Ten tijde dat men zich moest verhelpen met ne quinquet, toen was het wat anders. Met het vallen van de avond moesten de meeste activiteiten worden stopgezet. En men diende ervoor te zorgen dat alles wat men voor het verder verloop van de dag of voor de volgende morgen nodig had, binnen was en dicht bij de hand (kolen en brandhout, eten, water ). Men zorgde ervoor dat men zo weinig mogelijk het woonvertrek moest verlaten, want daarbuiten lag de onzekere duisternis.
Men zag er werkelijk tegen op als men savonds met een walmende kaars of bij het licht van een paar lucifers iets moest halen of zoeken op de voute, in de beste kamer of waar ook.
In die tijd werd er in de leuring, ofte schemertijd, vlug rondgesprongen om nog een en ander te doen vooraleer de volledige duisternis intrad.
De periode van de kortste dagen was een dieptepunt in het leven van de mens.
Late klaar en vrieg donker en alst donker is zij je nauwers beter dan in je bedde. Je zit daar toch en tis verloren vier en keerselicht.
Die periode noemde men de -donkere zes weken- De oudere generatie zal vertellen dat de -donkere zes weken- het tijdvak omsluiten van drie weken vóór Kerstmis, tot drie weken na Kerstmis. In feite is dat niet helemaal juist. De kortste dag van het jaar valt op 21 december en de zes weken met de kortste dagen van het jaar lopen van drie weken vóór 21 december tot drie weken na 21 december, dus van 1 december tot 12 januari. Maar omdat Kerstmis een zeer markante dag was en dicht bij 21 december was gelegen, plaatste men Kerstmis juist te midden van de -donkere zes weken-.
Als klein manneke bij pit en peteren naar thuizeke gaan in den donkere en de kou, best wel spannend. Maar het ging wel vlugger!
Grtjs
Hugo.
Niettemin mogen die gasten vanaf nu wel alles winnen.
Het circus is begonnen. Het land dat 210 miljard investeert om het wereldkampioenschap van een rijkeluis organisatie te organiseren is te gierig om buitenlandse arbeiders een faire vergoeding te geven voor hun arbeid. Terwijl deze mensen niet voor het plezier naar een dergelijk land gaan werken. En niet alleen deze verguisde gastarbeiders (die op hun kop worden gepist) zijn de dupe. Ook hun families delen in de klappen, door de zeer lange periodes van afwezigheid of doordat er een plastiek zak terug komt.
En voor levensverzekeringen was het budget uiteraard te krap.
Om te zwijgen over het feit dat bepaalde afspraken op de valreep worden terug gedraaid. Geen alcohol meer op en rond het stadion is nog te begrijpen. Ik vraag me enkel af of harde kernen of hooligans ook maar enige kans maken om zich te tonen.
De afspraak dat iedereen welkom is draait enigszins anders uit. Sommigen zijn meer welkom dan anderen.
Of helemaal niet!
Het woordje protest ligt ook al bijzonder moeilijk. Zelfs over een armbandje, dat godgeklaagd na lang gezever door de rijkeluis jongetjes zou worden gedragen, valt nu een veto.
En FIFA, de geld machine voor een corrupte bende, volgt weeral gedwee. Maar wat kan je verwachten van een organisatie waar gewetenloze managers de plak zwaaien. Als een voorzitter zich de vriend van die Russische tsaar noemt, niks aan toe te voegen.
t Is niet aan ons. Niet aan ons geliefde staatshoofd of zijn vertegenwoordiger. ER zou eigenlijk geen enkele Belg naar Q mogen, voor gelijk welke reden ook. Geld smeert niet alles!
Ik vraag me af wat Flup zijn dochter er van vindt. Of komt het nieuws niet tot op de elitaire school in Great Old England. Zou kunnen.
Dit stukje over het wereld circus sluit ik af met een zin van Jan Van Rompaey uit de krant van zaterdag ll.
Met hoevelen zouden ze zijn, de weerlozen die door toedoen van de onzichtbare machthebbers,
ver weg, in hun ongeluk worden gestort?-
Kijken of niet? Het zou mooi zijn indien dit World Game tot de essentie zou worden terug gebracht. Eenvoudige gedachten voor een eenvoudig spelletje.
Vandaag zijn er ook eenvoudige dingen die een mens weleens gelukkig kunnen maken, al is het zeer materieel. Een groene kaart voor een oude wagen.
Minder gelukkig met:
Afscheid nemen van Marie-Thérèse Raemdonck, weduwe van André Brijs, Madre van Herman, Hilde&Tommy en van t Schrijverke.
Ook afscheid nemen van Eddy Acke, voorzitter van BC The Pocket, schatbewaarder van het Biljartverbond van Temse én vertegenwoordigder van dit verbond in de gemeentelijke sportraad.
Donderdag was het nog eens van dat. Met de stapmaten op stap. Allez, toch al met zen drieën. Marc zat bij de geburen in Duitsland en Ronny zat nog op zijn dak.
Jan had alweer een stukje van zijn Streek GR Haspengouw op kaart gezet. De Michel was er ook bij, hij kreeg een dag verlof van zijn eega. Dat komt omdat hij een opdracht aan het verwerken is die tegen Kerst af moet zijn. Enkele planken zijn gezaagd en bij elkaar gebracht. Op een getoonde foto zie je al de contouren van een poppenhuis met daarin al een prachtig laddertje. Doe zo voort Michel en probeer toch regelmatig een verlof dag te versieren.
De weergoden stonden alweer aan onze zijde. Nu moeten we de treingoden nog overtuigen om vriendelijker naar oude mensen toe te worden. Zo zouden ze in het hoofdkantoor, met een vrouwelijke CEO, toch eens het verbod voor senioren om voor negen uur te reizen, aan goedkoop ticket weliswaar, moeten afschaffen. Zelfs als je na dit uur de trein neemt is het goed mogelijk om op bepaalde lijnen recht te staan. Trouwens, er zijn savonds ook werknemers die de trein nemen.
De trein huiswaarts liep over Leuven. In de studentenstad namen we deze naar Berchem om vandaar naar Sint-Niklaas te sporen. Welnu, bij het betreden van de trein in L zat deze al vol. Veelal jonge mensen met grote tassen of valiezen en een I-phone in de hand. Na een opmerking over de vuile was kwam er toch enige conversatie opgang. Waarom ze op een donderdag naar huis togen. Ah mijnheer, tis den 11e november hé. Ja, wat is er dan te doen? Ah, verlof dag hé. Ja, maar waarom precies? Ah, euh iets met de oorlog, euh ja, het einde van den . Tweede oorlog hé! Ja, bijna just. In Mei wordt het einde van WOII herdacht maar morgen is het wel herdenking van de wapenstilstand van WOI. Ah Euh Oowh!!
Tja, vaderlandsche geschiedenis hé. Gelukkig is er nog Jan zijn blog Voetstappen in Vaderlandsche Bodem waar je regelmatig een Vaderlandsche historie kan lezen. Ook een verslagje van onze tocht is er terug te vinden.
Voor mij was het weeral een geslaagde tocht met vertrekplaats Alken. Maar omdat de trein -primo duur is voor negen uur en -secundo weeral vertraging opliep was het al voorbij elven bij de start van de voorziene 23 kilometers. Na een tweetal kilometers waren we in het Centrum van de brouwersstad. Een bezoekje aan de Sint-Aldegondis kapel bracht ons precies op de juiste plaats, tussen de kerk, het stadhuis en de woonst van de dienst Vrije Tijd. (Sint-Aldegondis komt voor in het wapenschild van Alken. Ze wordt aangeroepen in de hoop kanker te genezen, kaarsje ontstoken.)
De wijzers van de torenklok stonden omhoog, iets uiteen en het plekje in de zon was niet te versmaden, dus drank en spijs verschenen op de tafel.
Een dame die voorbij kwam wenste ons smakelijk maar kon het aangeboden glaasje wijn niet aannemen want de dagtaak was niet ten einde. (Wat een gelukzakken zijn we toch!) Ze verdween in het huis van de vrije tijd.
Even later verscheen een andere dame ten tonele. Zij kwam uit het gebouw waarin de eerste was verdwenen en toog rechttoe rechtaan naar onze picknick tafel.
Oeioei, waar waren we fout geweest. Maar het viel reuze mee. De vriendelijke mevrouw werkte voor de dienst Toerisme en wou enkel weten welke wandeling we deden. Het woord treinstapper klonk ons niet vreemd in de oren. Alken-Sint Truiden als onderdeel van de SGR Haspengouw klonk haar niet onbekend in de oren. Of we, doorwinterde treinstappers, haar konden informeren over het traject, of de bewegwijzering voldoende was en andere nuttige informatie. Jan en ikzelf deelden onze blog adressen.
Als mevrouw vrije tijd dit leest, het volgende. Zonder een plannetje of gps is het soms moeilijk de juiste route te lopen. Er zijn onvoldoende bewegwijzeringen en/of slecht zichtbaar. Wel bijzonder mooi parcours! En ik veronderstel dat er op de dienst toerisme wel goede informatie kan bezorgd worden.
We zijn al goed gevorderd in het jaar en ondanks de warme en zonnige najaar dagen korten de dagen wel snel. Daarom besloten we om de tocht een beetje in te korten. Vreemd genoeg troffen we in de stationsbuurt van St Truiden weinig (of geen open) caféetjes aan. Het stationsbuffet tapte vele bieren behalve een Christal. Jammer, maar een ribbeke Stella smaakte ook hoor.
De parel van Limburg.
De maand mei van het jaar 1928 staat voor eeuwig aangestipt in de biergeschiedenis van België. De Limburgse brouwerij van Alken lanceerde het pils Cristal. Het product werd als revolutionair onthaald.
De merkenportefeuille van Alken-Maes bestaat momenteel uit de pilsbieren Maes Pils en Cristal Alken, de abdijbieren Affligem, Postel, en Grimbergen, lambiekbieren Mort Subite, de sterke blonde bieren Judas en Hapkin, Op-Ale, Ciney en Watneys Scotch Ale. De brouwerij van Alken behoort sinds 1988 tot de Belgische brouwerijgroep Alken-Maes. Sinds 2008 maakt Alken-Maes dan weer deel uit van de brouwerijgroep Heineken. Het productiecentrum in Alken produceert niet enkel Cristal Alken, maar concentreert zich ook op het brouwen van het andere pilsbier Maes.
De treinen reden op tijd en tegen achten was ik thuis.
In verband met de herdenking van WOI lees ik vandaag een prachtig boek met getuigenissen van diegenen die het aan den lijve hebben ondervonden en overleeft.
VERGETEN STEMMEN van Max Arthur is een aangrijpend verplicht te lezen boek voor alle studenten aan de unief. Basta!
Goed weekend aan alle lezers en de rest van de wereld.
Zoals aangekondigd is er morgen, zaterdag 5 november, een herdenking voor de overleden scheepsbouwers aan het startpunt van het Boelwerfparcours.
Zoals elk jaar herdenken we dan alle overleden scheepsbouwers (m/v) waar ook ter wereld en zeker ook deze door ongevallen op de scheepswerven alsook de asbest slachtoffers. Samenkomst om 11u.
Hierbij integraal het gedicht dat zowel aan de tripod als aan de kraan is opgehangen. Het is geschreven door kozzen Eric, waarvoor dank.
WERKMAKKERS
Als de Zaat blaast, wordt de werker wakker
die nagels moeten heet, die kiel gelegd
laat ratelen die hamers, oorverdovend
wekt een schreeuw de werf tot leven.
Als de Zaat blaast, zwelt de ziel van t dorp
waait weelde door de straten en
drijft De Welvaart staalhard op het water.
De Zaat blaast haar laatste adem uit
een zwarte wolk kwaadaardig stof
en bijtend zure dampen.
De laatste man, een oude kraan
in
ademnood amechtig op de dijk
vertellen nog t verhaal
van
makkers die verdwenen.
Eric van Britsom
Deze week een variante wandeling gemaakt na plasma donatie. Voor mij alweer een tochtje bij mooi weer.
De door Op Stoapel aangekochte pal van een Godetia schroef staat voorlopig op den Dacca. Gisteren zijn mezelf en Mack, en de gewaardeerde hulp van het gemeente personeel, begonnen aan de opkuis. We dachten dat het een tijdrovende klus zou zijn maar het valt reuze mee. Op aanraden van Ramses hebben we eerst met de hoge druk reiniger het vuil en de pokken verwijderd. Mack had zijn schuurgerief bij, van staalborstels over grof naar fijn schuur papier, om het geheel op te frissen. Na wat testen en proberen bleek niet te grof schuurpapier het best vooruit te gaan en een mooi resultaat te geven. Nieuw zal het blad er niet meer uitzien maar het zal later hopelijk een mooi blinkend plaatsje in de gemeente verwerven. Temse blijft hoe dan ook een scheepsbouw dorp.
De kraan blijft.
Vorige week is volgens mij het startschot gegeven voor de daadwerkelijke aanpak voor de bewaring en het opkalefateren. Deze week samengezeten met de specialisten wat het schilderwerk betreft. Samen met bureau Van der Wee zijn concrete afspraken gemaakt om zo vlug mogelijk met cijfers te komen die voor alle partijen, overheden en bedrijven, behapbaar zijn.
Ik verwacht in de lente van volgend jaar dat er een nieuw dossier ter conservatie zal kunnen ingediend worden. Fingers crossed!
Toch nog even over cijfers: het eerste voorgestelde bedrag was 1.4 miljoen Euro. Te veel!
Geweigerde subsidie voor feestje 600 jaar unief Leuven 1.4 miljoen Euro. Oeps, daar kwamen nog tweemaal 2 miljoen Euro bij! Allo!
Ik begrijp dat de KU Leuven een heel belangrijk onderdeel is van onze maatschappij. Dat er een feestje mag gevierd worden met gasten van over heel de wereld, geen probleem. Maar 5.4 miljoen sponsor overheidsgeld, zonder wellicht nog de eigen inbreng? Die eigen inbreng komt dan op de koop toe ook van de maatschappij België! Tja, soms is het moeilijk te begrijpen hoe wereld vreemd al die knappe koppen kunnen zijn.
Maar nog minder te begrijpen hoe arme kinderen via het spelletje voetbal tientallen keer meer krijgen dan de hiervoor genoemde bedragen. Om het met Dijkshoorn te zeggen: Hoe obsceen het is als geld, geld en geld de hersens van ooit straatarme mensen vertroebeld. En om te eindigen citeer ik nog Marc Vermeiren uit het Nieuwsblad: Sport, zo meenden haar founding fathers in de Engelse kostscholen 150 jaar geleden, het moest het beste in de mens naar boven brengen, maar het ontaarde voetbal bezit een uniek talent om net het tegenovergestelde te doen. Meer nog dan in het verkeer of op Twitter manifesteert de verhuftering van de samenleving zich het duidelijkst op en rond een voetbalveld. Deze vraag blijft actueel: waarom bevat The Beautiful Game toch zoveel lelijkheid?
De maand november heeft nog benamingen zoals slachtmaand, de bloedmaand en de nevelmaand. Logische namen, want in de maand november werden de meeste dieren geslacht om eten te hebben in de winter. Jachtmaand is ontstaan omdat er veel gejaagd word in november.
Traditioneel zijn in onze contreien Allerheiligen en Allerzielen christelijke feestdagen. Allerheiligen viert altijd op 1 november de nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren (mensen die stierven in naam van het geloof). Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen.
Gisteren, 31 oktober, vierde men Halloween (afgeleid van -All hallows eve- of de avond voor Allerheiligen), de dag waarop veel mensen een pompoen uithollen en er een brandende kaars inzetten, hun huis met heksen op bezemstelen versieren, al dan niet als griezel of heks vermomt een nachtelijke wandeling maken of een griezelfeestje bijwonen.
Toch is Halloween niet louter een bedenksel van -de commercie-. Het is een feest dat zijn oorsprong vindt in het heidendom. Tweeduizend jaar geleden vierden de Kelten (die toen nog grote delen van Europa bevolkten) op 1 november Samhain, een feest dat het einde van de zomer en het begin van de duisternis en de kou inluidde.
Het was hun jacht- en oogstfeest, hun Nieuwjaar, hun dodenfeest. Er werden grote vuren aangestoken (de zogenoemde bonfires) en stropoppen verbrand, om zo de ronddolende boze geesten te verdrijven.
Het heidense feest raakte eerst vermengd met de Romeinse cultuur (toen Rome het land van de Kelten veroverde en koloniseerde). Samhain viel samen met het Romeinse oogstfeest Pomona.
Later, bij de opkomst van het christendom, werd daaraan de christelijke gewoonte toegevoegd om op 2 november, met Allerzielen, de doden te herdenken.
n Engeland, Wales, Schotland en Ierland placht men op die dag in lompen rond te lopen en om soulcake ofwel zielenbrood te smeken.
In de loop der eeuwen verwaterde het heidense ritueel tot een traditie, waarbij kinderen en volwassenen vermomd van huis tot huis trekken met een kaars in een uitgeholde pompoen (de Jack-'o- Lantern) en om snoep of een andere traktatie bedelen (Trick or Treat)
De hongersnood in Ierland, in de tweede helft van de 19e eeuw, dreef de Ieren naar het nieuwe continent, naar Amerika. Ze namen Halloween mee. Het feest ging zo deel uitmaken van de Amerikaanse cultuur. En het waaide tenslotte, in een nog meer verwaterde vorm, naar onze contreien over.
Het is een dag om te griezelen geworden, om pret te hebben, om bang te zijn en bang te maken. Met het begin van de winter, met de doden, met de oogst heeft Halloween niets meer te maken.
Ieder zijn ding denk ik dan. Ik hoop alleen dat dit griezelen blijft zoals het nu is, dat het binnenkort geen werkelijkheid wordt.
We zeggen een goede nacht, veel juksel en een kort armpje. Is dat ook griezelen?
Heet van de naald, vers van de pers, uptodatenews enzoverder: De kraan blijft bestaan.
Als lid van Op Stoapel is het verheugend nieuws dat deze morgen, hier te Temse op AC De Zaat, is medegedeeld door minister Matthias Diependaele.
Ik geef hieronder de voornaamste uitreksels uit het persbericht.
Boelwerfkraan in Temse blijft beschermd monument: dossier voor instandhoudingswerken wordt voorbereid.
De iconische Boelwerfkraan in Temse blijft toch geklasseerd als beschermd monument. Het Lokaal
Bestuur werkt samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed en een gespecialiseerd
architectenbureau aan een dossier voor conservatie van de kraan. Enkele partnerbesturen co financieren de instandhoudingswerken met een eenmalige projectsubsidie.
De iconische kraan bezorgt Temse een unieke skyline, vertelt Eddy Van Grevelinge, voorzitter van erfgoedvereniging Op Stoapel. De Boelwerfkraan is een symbolisch icoon van Temse als monumentaal landschapsbaken. De kraan is een eerbetoon aan het scheepswerfverleden van Temse, het Waasland en bij uitbreiding van België én een blijvend eerbetoon aan de scheepsbouwers van weleer.
Op Stoapel bepleit al meer dan tien jaar een zinvolle en duurzame toekomstige bestemming van de
historische Boelwerfkraan. De opname van de monumentale torenkraan als ankerpunt in het recente
Boelwerfparcours is de kroon op het werk van jarenlange inspanningen om de kraan de erfgoedbestemming te geven die ze verdient op deze historische locatie.
Grondige en dure renovatie
Na al die jaren drong een grondige renovatie van de kraan zich op. De restauratiekosten liepen hoog op met een raming van meer dan 1 500 000 euro. De gemeente kan deze grote investering niet maken, rekening houdend met de andere lokale beleidsprioriteiten en -noden. In 2021 vroeg de gemeente daarom de deklassering van de Boelwerfkraan als beschermd monument aan.
Uit het openbaar onderzoek dat gehouden werd voor het ministerieel besluit van 29 september 2021 tot voorlopige opheffing van de bescherming als monument van de elektrische torenkraan, bleek dat er een groot maatschappelijk draagvlak is om de Boelfwerfkraan te behouden. Bij het afsluiten van het openbaar onderzoek waren er 403 unieke digitale bezwaarschriften, 158 analoge bezwaarschriften, een petitie met 477 handtekeningen en een lijst met 1 380 namen ingediend.
Voorlopige opheffing bescherming zorgt voor nieuwe dynamiek
Door het recordaantal aan bezwaren besliste minister Matthias Diependaele om de opheffingsprocedure on hold te zetten. De voorlopige opheffing van de bescherming leidde in het voorjaar 2022 tot een nieuwe dynamiek en heel wat overleg met o.a. bevoegde overheden, erfgoedpartners, gespecialiseerde restauratiebedrijven en andere belanghebbenden. Erfgoedvereniging Op Stoapel bleef ook ijveren voor het behoud van de kraan als waardevol erfgoed voor de gemeente. Minister Diependaele volgde het dossier zelf van nabij op en kwam op 30 april naar Temse voor de rondetafelconferentie (georganiseerd door Op Stoapel met medewerking van Lokaal Bestuur Temse en het Kabinet van de minister) rond het behoud en de bescherming van de torenkraan.
Gemeente Temse hecht veel waarde aan de Boelwerfkraan. De hoge restauratiekosten dwongen ons te kijken naar alternatieven voor behoud en restauratie. Ik ben blij dat het openbaar onderzoek geleid heeft tot een nieuwe dynamiek voor het behoud van de torenkraan. De toegezegde cofinanciering door Interwaas en de Maatschappij Linkerscheldeoever bewijzen dat er in de Wase
regio een breed maatschappelijk draagvlak is voor de conservatie van de kraan en het Boelwerfverleden, aldus schepen van Erfgoed Lieve Truyman.
Instandhouding kraan en zoektocht naar cofinanciering
Het architectenbureau Barbara Van der Wee kreeg de opdracht om met betrokken ingenieurs de
mogelijkheden te onderzoeken om de kraan op een goedkopere manier een toekomst te geven op basis van nieuwe inzichten en technieken. Hierbij wordt de dure totaalrenovatie losgelaten. Er wordt
onderzocht en becijferd welke onderhoudswerken nodig zijn om de kraan verder in stand te houden.
Binnenkort bespreekt het Lokaal Bestuur met de architect en het Agentschap Onroerend Erfgoed de
mogelijke pistes. Daarna kan een nieuw subsidiedossier worden ingediend bij het Agentschap.
De Vlaamse overheid draagt 60% van de kosten. Naast de inbreng van het Lokaal Bestuur zorgen ook
Interwaas en de Maatschappij Linkerscheldeoever voor een cofinanciering via een projectsubsidie van elk 150.000 euro. Er worden nog inspanningen geleverd om ook via private partners en de bedrijfswereld giften te bekomen.
Op woensdag 26 oktober kreeg Temse gewaardeerd bezoek van de bevoegde Vlaamse minister van
Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. Hij gaf meer duiding bij het doorlopen traject en de volgende stappen voor de conservatie van de Boelwerfkraan. De minister toonde zich opgetogen met de doorstart in dit dossier.
Minister Diependaele is tevreden met de uitkomst in dit dossier: Als minister van Onroerend Erfgoed ben ik verheugd dat de restauratie van de iconische torenkraan een doorstart krijgt. De opheffingsprocedure wordt per direct stopgezet. De hernieuwde aandacht voor de kraan, door de procedure die ik opgestart heb, toont aan hoe ons industrieel Vlaams erfgoed leeft. De torenkraan
is een baken langs de Schelde en een stille getuige van ons rijk scheepsvaartverleden, met een restauratie geven we deze door aan toekomstige generaties.
Tot daar de mooie woorden. Maar er is meer. Zoals ik al eerder heb aangehaald, de neuzen wijzen in dezelfde richting. Er is geld op komst, een deel is al toegekend dankzij, ere wie ere toekomt: schepen Lieve Truyman. Alle overheden zijn eensgezind om dit icoon te behouden.
De contacten, die dankzij Op Stoapel zijn gelegd, hebben ook resultaten opgeleverd. Volgende week is er een bijeenkomst met enkele verfspecialisten en het architecten bureau.
Ditzelfde architecten bureau zit zeer binnenkort alweer samen met andere stake-holders om meer preciese cijfers te kunnen voorleggen.
Kom Op Tegen Kanker voert al vele jaren, meer dan dertig, een strijd tegen kanker, samen met vele vrijwilligers en actievoerders. De plantjes acties in september zijn ondertussen al een begrip. Net zoals de jaarlijkse Dag tegen Kanker.
Dit jaar is dat nu donderdag 20 oktober.
Het thema is Kanker draag je niet alleen.
Op die dag laten we kankerpatiënten en hun naasten weten dat ze er niet alleen voor staan. Dat kan je tonen door een stickerlintje te dragen of door iets geel te dragen. Ikzelf zal het bij dat lintje houden. Tijdens de Dag tegen Kanker kunnen patiënten en hun naasten genieten van deugddoende activiteiten in ruim 100 ziekenhuizen en zorgorganisaties.
Want nog steeds krijgen elk jaar meer dan 40.000 Vlamingen het harde verdict. Dat zijn gemiddeld vijf nieuwe patiënten per uur. Vandaag leven ook ruim 200.000 mensen met de gevolgen van kanker. Het betekent dat iedereen vroeg of laat met deze ziekte te maken krijgt.
Ook vrijwilligers en zorgpersoneel krijgen hun plekje in het gele lintje. En je ziet wat Kom op tegen Kanker zoal doet. Het zijn maar enkele van de vele manieren waarop we tonen aan alle mensen getroffen door kanker: jullie strijd is ook de onze.
Volgend jaar is er een nieuw evenement, Decolop.
De Col op voor Kom op tegen Kanker is een nieuw en uniek sportief evenement om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Samen met vele gelijkgestemde zielen beklim je de Col des Saisies, een stevige helling die goed is voor zo'n 1000 hoogtemeters. Je fietst tegen kanker. En voor wie je dierbaar is. Want de strijd tegen kanker is voor patiënten ook een berg.
Op zaterdag 9 september 2023 klimt het warmste peloton richting de top van de Col des Saisies, in de schaduw van de Mont Blanc.
Iedereen kent wel iemand die getroffen werd door kanker. Je weet hoe moeilijk de weg is die ze moeten afleggen. Hoe sterk hun wil is om door te zetten. Tegen kanker en voor wie je dierbaar is.
Nog anders nieuws, de Jan is terug thuis. Na veertig stapdagen is hij vrijdag laatstleden toegekomen in Santiago de Compostella. En vandaag is hij met Vueling terug in Belgie geland. Een beetje (7kg) vermagerd en met een flinke baard. Toch proficiat om deze, wel zwaardere, tocht tot een goed einde te hebben gebracht. Je kan zijn avonturen nog steeds volgen op
https://pelgrimeren-op-de-noordcamino.blogspot.com/
Op De Zaat kan je de befaamde tripod ofte de voorpiek mast ontdekken. De hoofdmast met kraaiennest staat opgesteld voor AC De Zaat. Dit is een onderdeel van het wandelparcour. Via die driepikkels krijg je als wandelaar/toerist een idee wat er voorheen op de site gevestigd was.
Bij de hoofdmast zal dit jaar de herdenking voor de overleden Boelwerfmedewerkers worden gehouden. Deze korte plechtigheid vindt plaats op zaterdag 5 november e.k.
We hebben deze week al van enkele zonnige en redelijk warme dagen mogen genieten. Ik heb er van geprofiteerd om enkele wandelingen te maken.
Op maandag ben ik vertrokken vanuit Beveren en via Melsele en Zwijndrecht tot aan de nieuwe fietsersbrug over de E34 gestapt. Het noordoostelijk gedeelte van Zwijndrecht met Blokkersdijk, de Smoutpot en de polderstraat, liggen in PFOS gebied, rode zone. En dit is niet zover van het centrum. Een bewoner van de rode zone gaf een korte uitleg over het gehele probleem en het bestaan van meerdere zones. Dat er een oplossing zou kunnen zijn in de vorm van de aanplant van vlas lijkt meer iets voor akkerland. Het zouden ook hennepplanten mogen zijn. Dat zou een meer opbrengst kunnen betekenen. Ik gaf de man gelijk, de siertuin zal, hoe dan ook, voor jaren verdwijnen.
Op dinsdag ging het dan vanuit Temse naar Beveren over Haasdonk. Met alweer een prachtige morgen en een heerlijk wandelweertje.
In de fotoreeks is duidelijk, de samenvloeiing van landbouw en nijverheid in het Waasland. Net zoals rond Temse is het zoeken om zuivere landschappen te fotograferen.
Woensdag morgen was het echter tijd om een beetje in de tuin te werken. De regen kondigde zich nog niet aan, vandaar.
Na de noen volgde dan de ontspanning. Een bezoek aan het RWZI Temse stond op het programma, dit georganiseerd door Toerisme Temse.
Normaliter geeft Aquafin geen rondleidingen op zijn stations, voor TT werd een uitzondering gemaakt. De veiligheidsregels werden strikt opgevolgd: veiligheidsbotten, helm en bril lagen op ons te wachten. In twee groepen van ongeveer 12 personen werden we door leidinggevenden rondgeleid en van de nodige informatie voorzien.
De waterzuiveringsinstallatie werd gebouwd in 2001 en had een capaciteit om het vuile water van 24.000 inwoners van Temse en Kruibeke op te vangen. Toen waren lang niet alle inwoners aangesloten op de riolering. Dankzij bijkomende gescheiden rioleringen, pompstations en collectoren, komt er nu veel meer water naar het zuiveringsstation. Hierdoor drong een uitbreiding zich op. Aquafin startte in het voorjaar van 2013 met de uitbreiding en bijna twee jaar later waren de aanpassingswerken afgerond. Momenteel zuivert de installatie het afvalwater van 33.000 inwoners, met een capaciteit die kan oplopen tot 38.000 inwoners. Er komt alleen vuil water binnen en daar wordt eerst het vaste afval uitgehaald. Van oorstokjes tot maandverbanden, je komt hier vanalles tegen. Na verschillende stappen blijft er dan in de laatste fase proper water over. Dat betekent water van een kwaliteit dat een vis er met plezier in zou zwemmen. Dat water komt dan uiteindelijk in de Schelde terecht. Het weinige slib dat rest, wordt bewerkt en gaat naar de bouwsector.
Heb gisteren een toerke rond Temse gewandeld. Onderwijl heb ik geprobeerd om langs het traject (Weg-Om) zoveel mogelijk landschapsfotos te nemen. En het is niet makkelijk om gebouwen, hoogspanningslijnen of wegen te mijden.
Dan valt het op hoeveel wegen er zijn, vooral verharde wegen. De zandwegen uit de jeugd zijn verdwenen. Wat rest zijn de kerkwegels en trage wegen.
Boerderijen zie je nog wel maar villas en nieuwe wijken nemen toch het merendeel van de vergezichten weg. Ik zeg hier niet verpest het beeld. Het is gewoon de evolutie.
De groei van de uitgestrekte bedrijven terreinen zijn hieraan ook niet vreemd. Het was eertijds kiezen tussen industrie in de dorpskern of meer rust en de bedrijven buiten het dorp.
Nog significanter zijn het aantal hoogspanningsleidingen en masten dat onze regio telt.
Sinds begin dit jaar is er veel bedrijvigheid rond en op deze masten.
Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, voert werken uit aan de hoogspanningslijn (380kV) tussen de hoogspanningsstations Mercator in Kruibeke en Bruegel in Dilbeek.
De bestaande luchtlijn tussen Kruibeke en Dilbeek is ongeveer 32 kilometer. Het traject loopt vanaf het hoogspanningsstation Mercator in Kruibeke, gelegen ten zuiden van het Fort van Haasdonk, via de Schelde (Temse en Bornem) en loopt verder zuidwaarts richting Buggenhout, Merchtem en Dilbeek. De bovengrondse luchtlijn doorkruist 3 provincies en overspant 9 gemeenten, namelijk Kruibeke, Temse, Bornem, Puurs-Sint-Amands, Buggenhout, Londerzeel, Merchtem, Asse en Dilbeek.
De bestaande hoogspanningslijn krijgt een nieuw type elektriciteitsdraden die meer elektriciteit kunnen transporteren. Om de nieuwe en zwaardere elektriciteitsdraden te kunnen dragen zijn werken aan de bestaande hoogspanningsmasten nodig. Van 64 masten zal Elia de funderingen en het ijzerwerk versterken en zes masten worden vervangen.
Dus grote werken aan de hoogspanningsmasten aan de oevers van de Schelde in Temse en Bornem. In Temse wordt hiervoor een kraan van 130 meter gebruikt. In Bornem worden de mastarmen vervangen met behulp van een ketting die aan de mast wordt bevestigd.
Eens die masten versterkt of vervangen zijn, worden de elektriciteitsdraden verwijderd en vervangen door de nieuwe elektriciteitsdraden. Dit deel van de werken start pas volgend jaar. Daarna worden nog bebakeningsbollen gehangen zodat de hoogspanningslijn goed zichtbaar is. Dit gebeurt in Temse op de plaats waar de hoogspanning de Schelde oversteekt. In gebieden waar veel vogels voorkomen, plaatst Elia speciale vogelkrullen of fluorescerende bollen.
Het einde van de grote werken is gepland eind 2026 en duren dus 4 jaar.
Er zijn nog vergelijkbare werken
De as van Mercator tot Horta is een bovengrondse hoogspanningsverbinding die in de jaren 70 werd aangelegd en die 12 gemeenten doorkruist over een afstand van 49 km.
De lijn ligt volledig in de provincie Oost-Vlaanderen en doorkruist 12 gemeenten: Zomergem, Lovendegem, Waarschot, Evergem, Gent, Lochristi, Moerbeke, Lokeren, Sint-Niklaas, Waasmunster, Temse, Kruibeke.
De klassieke geleiders worden vervangen door geleiders die performanter zijn. Dankzij de hogere transportcapaciteit van deze geleiders kan Horta-Mercator de elektriciteitsproductie op zee verder inlands transporteren en elektrische verbindingen met buurlanden mogelijk maken.
De vernieuwing van de geleiders maken het ook noodzakelijk om de schakelapparatuur in het hoogspanningsstation Mercator in Kruibeke aan te passen en uit te breiden.
De fotoreeks is tweeledig: eerst rondom Temse in weidse zichten en vervolgens de toekomst van de natie, het versterken van het elektriciteitsnet. (behalve die watertoren, kon ik niet laten)
Verbeeld ik het me gewoon of is het werkelijkheid: de reuk van houtkachels komt me meer tegemoet.
Ondanks de weinige ruime zichten was het met het prachtige weer alweer een mooie morgen en wandeling.
De regen is al een tijdje in het land. Het doet deugd, voor alles. Met de regen is ook de herfst meegekomen. Ook dat doet deugd. Ik hou er wel eens van om in de regen te gaan wandelen.
Vorige week, half september, heb ik nog helpen plantjes verkopen voor Kom Op Tegen Kanker. Ondanks de regen is die verkoop van de azalea's goed gegaan. De 2000 plantjes die de Nauwe Band had aangevraagd waren tegen zaterdag middag aan de man/vrouw gebracht. De partytentjes die ons beschermen tegen ofwel de zon of de regen kwamen er dit jaar bekaaid van af. Zowel op vrijdag als zaterdag joeg een plotse wind alles omhoog. Deze jaarlijkse activiteit van de vereniging is ook deugd doend.
Voorbije weekend was er weer volop regen. Voor organisatoren van buiten evenementen is dit uiteraard minder plezant. En dat zag je ook in Eksel. Want daar was de start en aankomst van de Boslandtrail. Deze 100 km tocht doorheen het grootste avonturenbos van Vlaanderen werd voor de 5e maal georganiseerd. De tocht loopt doorheen Hechter-Eksel, Pelt, Lommel en Peer.
Voor mij was het mijn derde deelname. Net zoals de eerste deelname heb ik het einde niet bereikt. Na 80 km was de blein onder mijn linkerhiel te groot. Een bezoek aan het Rode Kruis was de bevestiging dat doorgaan niet aan te raden was. Zo zie je maar dat het krijgen van bleinen soms onberekenbaar is. En een kleintje, daar stap je doorheen. Alleen was deze ook onderhuids waardoor normaal stappen niet meer mogelijk was. Tja, was de fysiek uitstekend, duiken er weer andere stoorzenders op. Volgende keer ??? beter.
Ik moet wel vermelden dat Mark C een uitzonderlijke pijngrens heeft. Ondanks meerdere bleien blijft die stappen aan een mooie snelheid.
Die snelheid was er ook vrijdag namiddag. Mark en mezelf waren de eerste wandelaars op het start terrein. Voor drank en eten waren we nog op onszelf aangewezen. En het moet gezegd en geschreven, de trein was op tijd. Bij het tonen van mijn senioren ticket vroeg de conducteur of ik al +65 was. Hilariteit bij de mede reizigers als ik antwoorde: just. Alleen waren we met de bus een halte te laat afgestapt. Maar eigenlijk was dat geen erg, die 1.5 km nog er nog wel bij.
En de regen, wel, die viel met zachtheid. Pas na een viertal uurtjes waren de druppels goed voelbaar. Ondanks de paraplu in mijn rugzak was ik niet door, doornat. Zelfs mijn voeten waren droog, op het eigen nat na.
Bij deze een dikke proficiat aan Mark. Goed gestapt en me uitstekend onderhouden met een muziek kwis. De muziek van de jaren zeventig was wat door de box klonk. Dat klinken was zeer modest, voor eigen gebruik, om de natuur en de mede wandelaars niet te storen. Maar het kwam de wandel kadans ten goede. Hoe we toch in de jaren zestig terecht kwamen weet ik niet meer. Wel dat een vliegtuig ongeval de aanleiding was, The Day The Music Died. Twee van de omgekomen artiesten wisten we te achterhalen. Alleen die derde wilde maar niet op ons scherm verschijnen.
En ja hoor, na een tweetal uurtjes was het Mark die Buddy wist. Daarna was het makkelijk om Holly bij te voegen.
Voor de volledigheid, het ongeval vond plaats op 3 februari 1959 (niet 1960!) en de slachtoffers waren buiten de piloot en BH nog The Big Bopper (J.P.Richardson) en Richie Valens.
Jammer genoeg was ook voor mij het avontuur voorbij.