Beste Lezers,
Het aftellen is begonnen. De plannen zijn klaar. De nodige info wordt nog bijgewerkt. En dan blijf je 'tinternet' afzoeken.
Hierbij is een overzicht van de verschillende camino's die er lopen in Spanje. Over heel Europa bestaan nog vele lange afstand wandelwegen naar Santiago. Een mens kan er een heel leven aan besteden.
Caminos in Spanje
Camino Aragonés De Camino Aragonés loopt van de Somportpas in de Pyreneeën tot Puente la Reina op de Camino Francés. Pelgrims die vanuit Arles (of daarvoor vanuit Italië) de Via Tolosana volgen, komen langs Somport.
Camino a Finisterre Voor veel pelgrims is Santiago de Compostela niet het einde van hun pelgrimstocht. De zee roept en ze trekken voort naar Fisterra of Muxía.
Camino Francés Voor velen is de Camino Francés de start van een leven met caminos. De ervaring die gepaard gaat met het bewandelen van deze camino, wekt de microbe op die een pelgrim niet gauw weer kwijtraakt. De aankomst op het plein voor de kathedraal van Compostela geeft toch wel een kick
Camino Inglés De Camino Inglés was vroeger de aangewezen pelgrimsroute voor pelgrims uit Groot- Brittannië en Ierland, maar ook uit Vlaanderen en de Scandinavische landen. Zij kwamen per boot aan in de haven van A Coruña of Ferrol om hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela voort te zetten.
Camino de Invierno De Camino de Invierno verlaat de Camino Francès in Ponferrada. De route loopt langs de boorden van de Río Boeza en door het stroomgebied van de Río Sil. Via Monforte de Lemos en Chantada gaat het naar Lalín. Even voorbij Lalín, meer bepaald in A Laxe, sluit de weg aan op de Camino Sanabrés en die leidt je naar Santiago.
Camino de Madrid De Camino de Madrid loopt van Madrid naar Sahagún op de Camino Francés, ca. 55 km van León.
Camino Mozárabe Zoals de naam meteen doet vermoeden, gaat de Camino Mozárabe het Moorse verleden van Spanje onthullen. De route werd van oudsher gebruikt door christenen die in het Arabische deel van Spanje woonden en is dan ook een van de oudste originele routes naar Santiago de Compostela. Voor sommigen begint de weg in Almería. Meteen loopt de pelgrim door uitlopers van de Sierra Nevada, een zeer onherbergzaam landschap, om in Granada te belanden. Van Granada gaat het dan via Córdoba naar Mérida waar de weg op de Vía de la Plata uitkomt.
Camino del Norte De Camino del Norte loopt bijna 850 km langs de noordkust van Spanje. Het is een uiterst gevarieerde camino met steeds afwisselende uitzichten op zee en de landelijke gebieden in het binnenland. Hier geen vlakke kustlijn, maar constant klimmen en dalen. Vermoeiend kan men deze weg bijgevolg wel noemen.
Vía de la Plata De Vía de la Plata brengt pelgrims van Sevilla naar Astorga op de Camino Francés. Vanwege de drukte op de Camino Francés, kiezen veel pelgrims ervoor om na goed 600 km de Camino Sanabrés te volgen die hen op een rustig parcours eveneens in Compostela brengt.
Camino Primitivo De Camino Primitivo brengt je van de Asturische hoofdstad Oviedo naar de Galicische hoofdstad Santiago de Compostela, een afstand van ca. 300 km.
Camino del Salvador De Camino del Salvador loopt van León naar Oviedo, goed voor een traject van
119km. Kort, maar daarom geen akkefietje, integendeel. Wellicht is deze camino de meest bergachtige met hoogtes tot 1600 m.
Camino Sanabrés De Camino Sanabrés takt af van de Vía de la Plata in Granja de Moreruela. Op die plaats kan de pelgrim ervoor kiezen om de Vía de la Plata verder te zetten naar Astorga en dan de Camino Francés te volgen naar Compostela of een alternatieve, minder drukke weg te nemen.
Camino Torres De Camino Torres verlaat de Vía de la Plata in Salamanca en loopt tot Santiago de Compostela, een traject dat in Spanje begint en eindigt en tussendoor een flink stuk door Portugal loopt.
Zoals de aandachtige lezer zeker heeft opgemerkt, de Camino Olvidado staat er niet bij. Zoals al eerder aangehaald is deze route nog niet helemaal uptodate beschreven. Ook al behoord deze tot één van de oudste pelgrimswegen.
Het is de laatste jaren een gewoonte dat ik stap voor het goed doel van de geleidehonden. Hierover later nog meer.
Grtjs
Hugo

11-02-2020 om 16:00
geschreven door hugo 
|