Bellum ita suscipiatur, ut nihil aliud nisi pax quaesita videatur - De oorlog moet zo opgenomen worden, dat niets anders tenzij de vrede schijnt gezocht te worden. Hugo Peregrinus
12-11-2022
Appels
Beste Lezers,
Donderdag was het nog eens van dat. Met de stapmaten op stap. Allez, toch al met zen drieën. Marc zat bij de geburen in Duitsland en Ronny zat nog op zijn dak.
Jan had alweer een stukje van zijn Streek GR Haspengouw op kaart gezet. De Michel was er ook bij, hij kreeg een dag verlof van zijn eega. Dat komt omdat hij een opdracht aan het verwerken is die tegen Kerst af moet zijn. Enkele planken zijn gezaagd en bij elkaar gebracht. Op een getoonde foto zie je al de contouren van een poppenhuis met daarin al een prachtig laddertje. Doe zo voort Michel en probeer toch regelmatig een verlof dag te versieren.
De weergoden stonden alweer aan onze zijde. Nu moeten we de treingoden nog overtuigen om vriendelijker naar oude mensen toe te worden. Zo zouden ze in het hoofdkantoor, met een vrouwelijke CEO, toch eens het verbod voor senioren om voor negen uur te reizen, aan goedkoop ticket weliswaar, moeten afschaffen. Zelfs als je na dit uur de trein neemt is het goed mogelijk om op bepaalde lijnen recht te staan. Trouwens, er zijn savonds ook werknemers die de trein nemen.
De trein huiswaarts liep over Leuven. In de studentenstad namen we deze naar Berchem om vandaar naar Sint-Niklaas te sporen. Welnu, bij het betreden van de trein in L zat deze al vol. Veelal jonge mensen met grote tassen of valiezen en een I-phone in de hand. Na een opmerking over de vuile was kwam er toch enige conversatie opgang. Waarom ze op een donderdag naar huis togen. Ah mijnheer, tis den 11e november hé. Ja, wat is er dan te doen? Ah, verlof dag hé. Ja, maar waarom precies? Ah, euh iets met de oorlog, euh ja, het einde van den . Tweede oorlog hé! Ja, bijna just. In Mei wordt het einde van WOII herdacht maar morgen is het wel herdenking van de wapenstilstand van WOI. Ah Euh Oowh!!
Tja, vaderlandsche geschiedenis hé. Gelukkig is er nog Jan zijn blog Voetstappen in Vaderlandsche Bodem waar je regelmatig een Vaderlandsche historie kan lezen. Ook een verslagje van onze tocht is er terug te vinden.
Voor mij was het weeral een geslaagde tocht met vertrekplaats Alken. Maar omdat de trein -primo duur is voor negen uur en -secundo weeral vertraging opliep was het al voorbij elven bij de start van de voorziene 23 kilometers. Na een tweetal kilometers waren we in het Centrum van de brouwersstad. Een bezoekje aan de Sint-Aldegondis kapel bracht ons precies op de juiste plaats, tussen de kerk, het stadhuis en de woonst van de dienst Vrije Tijd. (Sint-Aldegondis komt voor in het wapenschild van Alken. Ze wordt aangeroepen in de hoop kanker te genezen, kaarsje ontstoken.)
De wijzers van de torenklok stonden omhoog, iets uiteen en het plekje in de zon was niet te versmaden, dus drank en spijs verschenen op de tafel.
Een dame die voorbij kwam wenste ons smakelijk maar kon het aangeboden glaasje wijn niet aannemen want de dagtaak was niet ten einde. (Wat een gelukzakken zijn we toch!) Ze verdween in het huis van de vrije tijd.
Even later verscheen een andere dame ten tonele. Zij kwam uit het gebouw waarin de eerste was verdwenen en toog rechttoe rechtaan naar onze picknick tafel.
Oeioei, waar waren we fout geweest. Maar het viel reuze mee. De vriendelijke mevrouw werkte voor de dienst Toerisme en wou enkel weten welke wandeling we deden. Het woord treinstapper klonk ons niet vreemd in de oren. Alken-Sint Truiden als onderdeel van de SGR Haspengouw klonk haar niet onbekend in de oren. Of we, doorwinterde treinstappers, haar konden informeren over het traject, of de bewegwijzering voldoende was en andere nuttige informatie. Jan en ikzelf deelden onze blog adressen.
Als mevrouw vrije tijd dit leest, het volgende. Zonder een plannetje of gps is het soms moeilijk de juiste route te lopen. Er zijn onvoldoende bewegwijzeringen en/of slecht zichtbaar. Wel bijzonder mooi parcours! En ik veronderstel dat er op de dienst toerisme wel goede informatie kan bezorgd worden.
We zijn al goed gevorderd in het jaar en ondanks de warme en zonnige najaar dagen korten de dagen wel snel. Daarom besloten we om de tocht een beetje in te korten. Vreemd genoeg troffen we in de stationsbuurt van St Truiden weinig (of geen open) caféetjes aan. Het stationsbuffet tapte vele bieren behalve een Christal. Jammer, maar een ribbeke Stella smaakte ook hoor.
De parel van Limburg.
De maand mei van het jaar 1928 staat voor eeuwig aangestipt in de biergeschiedenis van België. De Limburgse brouwerij van Alken lanceerde het pils Cristal. Het product werd als revolutionair onthaald.
De merkenportefeuille van Alken-Maes bestaat momenteel uit de pilsbieren Maes Pils en Cristal Alken, de abdijbieren Affligem, Postel, en Grimbergen, lambiekbieren Mort Subite, de sterke blonde bieren Judas en Hapkin, Op-Ale, Ciney en Watneys Scotch Ale. De brouwerij van Alken behoort sinds 1988 tot de Belgische brouwerijgroep Alken-Maes. Sinds 2008 maakt Alken-Maes dan weer deel uit van de brouwerijgroep Heineken. Het productiecentrum in Alken produceert niet enkel Cristal Alken, maar concentreert zich ook op het brouwen van het andere pilsbier Maes.
De treinen reden op tijd en tegen achten was ik thuis.
In verband met de herdenking van WOI lees ik vandaag een prachtig boek met getuigenissen van diegenen die het aan den lijve hebben ondervonden en overleeft.
VERGETEN STEMMEN van Max Arthur is een aangrijpend verplicht te lezen boek voor alle studenten aan de unief. Basta!
Goed weekend aan alle lezers en de rest van de wereld.