Bellum ita suscipiatur, ut nihil aliud nisi pax quaesita videatur - De oorlog moet zo opgenomen worden, dat niets anders tenzij de vrede schijnt gezocht te worden. Hugo Peregrinus
01-10-2022
30-9-2022
Beste Lezers,
Heb gisteren een toerke rond Temse gewandeld. Onderwijl heb ik geprobeerd om langs het traject (Weg-Om) zoveel mogelijk landschapsfotos te nemen. En het is niet makkelijk om gebouwen, hoogspanningslijnen of wegen te mijden.
Dan valt het op hoeveel wegen er zijn, vooral verharde wegen. De zandwegen uit de jeugd zijn verdwenen. Wat rest zijn de kerkwegels en trage wegen.
Boerderijen zie je nog wel maar villas en nieuwe wijken nemen toch het merendeel van de vergezichten weg. Ik zeg hier niet verpest het beeld. Het is gewoon de evolutie.
De groei van de uitgestrekte bedrijven terreinen zijn hieraan ook niet vreemd. Het was eertijds kiezen tussen industrie in de dorpskern of meer rust en de bedrijven buiten het dorp.
Nog significanter zijn het aantal hoogspanningsleidingen en masten dat onze regio telt.
Sinds begin dit jaar is er veel bedrijvigheid rond en op deze masten.
Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, voert werken uit aan de hoogspanningslijn (380kV) tussen de hoogspanningsstations Mercator in Kruibeke en Bruegel in Dilbeek.
De bestaande luchtlijn tussen Kruibeke en Dilbeek is ongeveer 32 kilometer. Het traject loopt vanaf het hoogspanningsstation Mercator in Kruibeke, gelegen ten zuiden van het Fort van Haasdonk, via de Schelde (Temse en Bornem) en loopt verder zuidwaarts richting Buggenhout, Merchtem en Dilbeek. De bovengrondse luchtlijn doorkruist 3 provincies en overspant 9 gemeenten, namelijk Kruibeke, Temse, Bornem, Puurs-Sint-Amands, Buggenhout, Londerzeel, Merchtem, Asse en Dilbeek.
De bestaande hoogspanningslijn krijgt een nieuw type elektriciteitsdraden die meer elektriciteit kunnen transporteren. Om de nieuwe en zwaardere elektriciteitsdraden te kunnen dragen zijn werken aan de bestaande hoogspanningsmasten nodig. Van 64 masten zal Elia de funderingen en het ijzerwerk versterken en zes masten worden vervangen.
Dus grote werken aan de hoogspanningsmasten aan de oevers van de Schelde in Temse en Bornem. In Temse wordt hiervoor een kraan van 130 meter gebruikt. In Bornem worden de mastarmen vervangen met behulp van een ketting die aan de mast wordt bevestigd.
Eens die masten versterkt of vervangen zijn, worden de elektriciteitsdraden verwijderd en vervangen door de nieuwe elektriciteitsdraden. Dit deel van de werken start pas volgend jaar. Daarna worden nog bebakeningsbollen gehangen zodat de hoogspanningslijn goed zichtbaar is. Dit gebeurt in Temse op de plaats waar de hoogspanning de Schelde oversteekt. In gebieden waar veel vogels voorkomen, plaatst Elia speciale vogelkrullen of fluorescerende bollen.
Het einde van de grote werken is gepland eind 2026 en duren dus 4 jaar.
Er zijn nog vergelijkbare werken
De as van Mercator tot Horta is een bovengrondse hoogspanningsverbinding die in de jaren 70 werd aangelegd en die 12 gemeenten doorkruist over een afstand van 49 km.
De lijn ligt volledig in de provincie Oost-Vlaanderen en doorkruist 12 gemeenten: Zomergem, Lovendegem, Waarschot, Evergem, Gent, Lochristi, Moerbeke, Lokeren, Sint-Niklaas, Waasmunster, Temse, Kruibeke.
De klassieke geleiders worden vervangen door geleiders die performanter zijn. Dankzij de hogere transportcapaciteit van deze geleiders kan Horta-Mercator de elektriciteitsproductie op zee verder inlands transporteren en elektrische verbindingen met buurlanden mogelijk maken.
De vernieuwing van de geleiders maken het ook noodzakelijk om de schakelapparatuur in het hoogspanningsstation Mercator in Kruibeke aan te passen en uit te breiden.
De fotoreeks is tweeledig: eerst rondom Temse in weidse zichten en vervolgens de toekomst van de natie, het versterken van het elektriciteitsnet. (behalve die watertoren, kon ik niet laten)
Verbeeld ik het me gewoon of is het werkelijkheid: de reuk van houtkachels komt me meer tegemoet.
Ondanks de weinige ruime zichten was het met het prachtige weer alweer een mooie morgen en wandeling.