08:33 Om wat sneller hun bestemming te bereiken, steken jongeren de laatste dagen vaak de sporen over tussen Prinshoeveweg en Donkweg in Ekeren. Buurtbewoners belden de politie al meermaals.
Wie van de Prinshoeveweg komt en richting centrum van Ekeren wil, moet via de Leerhoeklaan en de spoorwegbrug op de Veltwijcklaan rijden of stappen. Maar enkele jongeren hebben een alternatieve route ontdekt: op het einde van de doodlopende Prinshoeveweg steken ze te voet of met de fiets de drukke sporen van lijn 12 over. Zo komen ze in de Donkweg en zijn ze vlak bij het Veltwijckpark en het centrum van Ekeren.
Bezorgde buurtbewoners belden al meermaals naar de politie. Die kwam de situatie al bekijken. Zij zijn bang dat een van de jongeren door een trein zal gegrepen worden.
Populair
“Verontruste mensen hebben ons dat fenomeen ook al gemeld”, zegt districtsburgemeester Ronny Kruyniers (sp.a). “Ze vragen of er toezicht kan gehouden worden. Een terechte vraag, volgens mij.”
De risicovolle binnenweg is vooral ’populair’ na schooltijd en in de vakantieperiodes. Kruyniers: “Wellicht is het geen toeval dat het fenomeen zich voordoet nu het al enkele dagen goed weer is.”
Doe het niet
Net deze week werd een campagne gelanceerd om te waarschuwen voor het oversteken van de sporen. “Die campagnes hebben soms het tegenovergestelde effect. Ze durven machogedrag uitlokken. Ik doe in ieder geval een warme oproep: doe het niet!”
Enkele honderden meter verderop werd Yoran Loos (12) in december 2006 gegrepen door een trein. Hij stak over aan De Noteschelp.
31/03 De bizarre wending die het dossier van de Oosterweeldit weekend nam, heeft enkele opmerkelijke nieuwe elementen in het verhaal opgeleverd. Zo dreigt vzw Ademloos haar eigen referendum op te blazen. Tegelijk pleiten enkele burgemeesters in de Antwerpse rand voor inspraak in het Oosterweeldebat.
Wat Ademloos betreft: ik kan voorzitter Wim van Hees wel volgen. Van Hees stelt vast dat de volksraadpleging, waarvoor hij en zijn mensen maandenlang weer en wind hebben getrotseerd, geen voorwerp meer heeft nu de Vlaamse regering toch al heeft beslist dat ze geen vrachtvervoer meer in de Kennedytunnel wil. Met die randvoorwaarde valt de bodem uit de alternatieve tracés van stRatengeneraal en Arup/SUM, want die zijn voor hun financiering afhankelijk van tolheffing in die tunnel.
Van Hees redeneert: waarom zou je de mening van de bevolking nog vragen als alles toch al is beslist? In die omstandigheden dient de volksraadpleging alleen nog om de SPa te ondersteunen in haar eenzame strijd voor het 'vierde tracé'. En daar is Ademloos niet voor opgericht.
En dan de kwestie van de randgemeenten. Die willen inspraak, want hun inwoners maken ook gebruik van de Antwerpse Ring. Hier en daar droomt een burgemeester zelfs al hardop van een eigen lokale volksraadpleging over de Oosterweel.
Afgezien van de vraag hoe je kan voldoen aan de wettelijke normen, die bepalen dat zo'n referendum alleen maar mag antwoorden op een strikt lokale vraag, vind ik zo'n oprisping toch wel behoorlijk schaamteloos. De hele discussie over de Oosterweelverbinding had nu niet moeten worden gevoerd als veertig jaar geleden de Grote Ring rond Antwerpen was aangelegd. De stad had dan een ringweg gehad die veel beter was aangepast aan de behoeften van de 21ste eeuw, vergelijkbaar met die van heel wat andere Europese steden.
Maar die Grote Ring kwam er niet, omdat de burgemeesters uit de Antwerpse rand - veelal van christendemocratische of liberale signatuur - al die overlast niet wilden op hun grondgebied. Het was een klassiek geval van nimby-politiek, waarbij dat letterwoord staat voor not in my backyard. Dat uitgerekend diezelfde gemeenten nu invloed willen uitoefenen op een project waarvan zij alleen de lusten (een betere doorstroming) maar niet de lasten (milieu, gezondheid, stedenbouw) zullen dragen, dat vind ik echt... een brug te ver.
Het grote Vlaamse blunderboek, editie 2007: de aanbesteding van de Lange Wapper in de Antwerpse haven
Het grote Vlaamse blunderboek, editie 2007: de aanbesteding van de Lange Wapper in de Antwerpse haven
12/06/2007 - 10u53
(Foto Kristien Daem)
BAM: een miljard euro in het water
Waarom kost een brug over een Antwerps havendok 3 miljard euro? Humo spitte het Lange Wapper-dossier uit en kwam tot verontrustende bevindingen.
Twee jaar geleden zou de bouw van de Oosterweelverbinding 1,34 miljard euro kosten. Vandaag is dat, voorlopig, 3 miljard. De werkzaamheden hadden al vijf maanden bezig moeten zijn, maar het is nog altijd wachten op de eerste spadesteek. Het moet van de gloriedagen van Paul Vanden Boeynants geleden zijn dat er nog eens zo vakkundig werd geknoeid met een aanbestedingsprocedure. Twee aannemersgroepen werden op onbegrijpelijke gronden uit de procedure geweerd, de lucky winner blijkt buitengewoon goede contacten te hebben met de jury die de knoop moest doorhakken. Maak kennis met nv Geldverspilling & Vriendjespolitiek, kortweg BAM.
Met 10 kilometer nieuwe autosnelweg, een tunnel onder de Schelde en een 2,4 kilometer lang viaduct - de 'Lange Wapper' - ontstaat straks in het Antwerpse havengebied de grootste Belgische bouwwerf aller tijden. Het doel: de Antwerpse ring helemaal rond maken. Maar er is nog niet één kluit aarde verplaatst, en of dat in 2008 zal gebeuren, is erg twijfelachtig. Er lopen vier rechtszaken tegen BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel), en in één ervan wordt ernstig rekening gehouden met een schadevergoeding van 400 miljoen euro. Te betalen bovenop die 3 miljard.
De Sociaal Liberale Partij (SLP) neemt het niet dat de drie grote partijen de discussie rond de Oosterweelverbinding binnenskamers hebben geregeld. Belangrijkste objectief van Open VLD, SP.A en CD&V: elkaar de ruimte geven om electoraal te scoren. Wat denkt Vlaanderen nu eigenlijk over de grootste infrastructuurwerken ooit? Dat mogen we pas weten in het najaar, na de verkiezingen. Voor SLP is er geen enkele reden om zolang te wachten met een volksraadpleging. Dat kan best ook op 7 juni, samen met de Vlaamse en Europese stembusgang. Voorzitter Geert Lambert: "De Vlaamse regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en de hete aardappel niet vooruitschuiven naar de volgende regering. Het getuigt van weinig respect voor de democratie om het grootste infrastructuur ooit in Vlaanderen niet af te toetsen aan de mening van de bevolking. Daarom wil SLP er alles aan doen om toch zo snel mogelijk een referendum te organiseren." Geert Lambert, voorzitter SLP, vindt dat alle Vlamingen zich moeten kunnen uitspreken over het Oosterweelproject. "Want dit is een dossier dat echt veel verder gaat dan de stad Antwerpen. Die werken hebben zeker ook invloed op de verkeerssituatie in de hele provincie Antwerpen, het Waasland, en zelfs tot in de havengebieden van Gent en Zeebrugge. Een referendum dat zich beperkt tot de stad Antwerpen is niet eerlijk tegenover de rest van Vlaanderen. " Els Van Weert, Vlaams Parlementslid voor SLP, zal daarom in het Vlaams Parlement een decreetwijzing vragen. "De decreetwijziging moet er voor zorgen dat het mogelijk is om op 7 juni, samen met de verkiezingen, ook een referendum te houden. Wij willen immers dat zoveel mogelijk Vlamingen zich kunnen uitspreken over de Oosterweelverbinding. Daarom kan de Vlaamse regering aan elk van de provincies vragen om een referendum te organiseren. De Vlaamse regering moet zich bovendien akkoord verklaren dat het gebonden is aan de uitslag. " SLP wil op die manier vermijden dat de drie grote partijen in de aanloop naar de verkiezingen elk hun eigen deeltje van de waarheid aan de bevolking verkondigen. Anders zal ook de volgende regering oeverloos lang met woorden blijven wapperen vooraleer te beslissen.
ANTWERPEN - Straten-Generaal vraagt het Vlaams Parlement om een nieuwe financiële analyse te maken van hun tracé. In een bijgewerkt voorstel vragen zij 0,5euro tol per wagen in de Oosterweeltunnnel. De Kennedytunnel blijft tolvrij. 'We worden rendabeler dan de BAM en scoren op alle duurzaamheidsfactoren beter. Hoe kan je dan in godsnaam nog kiezen voor de Lange Wapper?'
Volgens de Arupstudie was het Straten-Generaaltracé intrinsiek het beste tracé van alle alternatieven. Alleen was het financieel niet rendabel - net zoals dat van de BAM overigens - en kampte het net als alle andere tracés met een overcapaciteit aan de Kennedytunnel. Daarom schoven de onderzoekers van Arup UK Sum Research het Straten-Generaaltracé mét tol aan de Kennedytunnel naar voren. Ook tot verrassing van Straten-Generaal trouwens, want tol aan de Kennedytunnel was voor zowat iedereen onbespreekbaar.
Daarom voerde Straten-Generaal nu een belangrijke aanpassing door in zijn tracé: was in hun oorspronkelijk plan de Oosterweeltunnel nog gratis voor automobilisten, dan vragen ze nu 0,5euro per wagen. Dat is nog altijd 2 euro minder dan de BAM. 'Bovendien staat het iedereen vrij om te kiezen voor de tolvrije Kennedytunnel, maar als je daar 6 kilometer voor moet omrijden kost je dat wellicht nog meer aan brandstofkosten', zegt woordvoerder Peter Verhaeghe.
Bij het doorpluizen van de Arupstudie stootte Straten-Generaal bovendien op enkele anomalieën die hun tracé duurder maken dan het eigenlijk is. Samen met een onafhankelijk auditor komen ze tot een aantal opmerkelijke vaststellingen. Zo kan de BAM rekenen op een BTW-gunstmaatregel vanwege de overheid die maar liefst 842miljoen euro bedraagt. Bovendien zijn volgens Straten-Generaal de bouwkosten van het BAM-tracé te laag ingeschat en die van hun tracé te hoog. Hetzelfde zou gelden voor de onderhoudskosten. 'Uiteindelijk komen wij uit bij een tracé dat rendabeler en goedkoper is dan dat van de BAM', zegt Verhaeghe. 'We hebben dat vorige week voorgelegd aan de Vlaamse regering en gevraagd om ook die herberekening te laten uitvoeren. Desnoods zelfs door de BAM of door Arup. Moeilijk is dat niet. Maar blijkbaar hebben ze daar zoveel schrik voor dat ze nu maar de vlucht vooruit gekozen hebben en koste wat het kost het BAM-tracé door de strot van de Antwerpenaar proberen te duwen. Begrijpelijk ook, want als nu blijkt dat wij ook op financieel vlak nog beter scoren, verdwijnt meteen de laatste strohalm van de BAM.' Straten-Generaal bezorgt het rapport nu aan de leden van het Vlaams Parlement en hoopt dat zij de regering onder druk zetten.
Oosterweel - Deurne : Voor Ekeren nog ver van ons bed?
Samenstelling: de heer Frank Geudens, voorzitter; mevrouwen Marleen De Backer, Ariane Van Dooren, de heer Walter Verbruggen, mevrouw Wendy van Dorst, districtsschepenen; mevrouwen Marina Rothmayer, Beatrix Vanderplasschen, de heren Guy Dirckx, Frans Crauwels, René De Preter, Gustaaf Hendrickx, Luc Mahieu, mevrouw Mieke Vogels, de heren Dirk Van Duppen, Jan Van Wesembeeck, mevrouw Najat Assissi, de heren Samir Aiau, Steven Leyder, Kevin Stoop, Roland Jennes, Arfan Saber, René Frederickx, Luce Jacobs, Gerard Weytjens, mevrouw Germaine Van Asten, de heren Bart De Vos, Léon Dierckx; leden; mevrouw Patricia De Somer, districtssecretaris
Openbare zitting van 19 maart 2009
Iedereen aanwezig, behalve, de heer Arfan Saber, verontschuldigd, de heer René Frederickx, verontschuldigd en de heer Gerard Weytjens, afwezig.
districtsraadsbesluit: 408 van donderdag 19 maart 2009
Pagina 1 van 4
Deurne A-Punt
1 Voorstel tot besluit van raadslid D.V. Duppen. Uitnodiging Arupsumresearch toelichting alternatievenstudie en specifieke implicaties voor Deurne. Voorstel tot motie aan het stadsbestuur ter ondersteuning van het Arup-Sumresearch (vierde) alternatief . (Jaarnummer 408)
Auteur: Dirk Van Duppen
Motivering
Feiten en context
Nog geen jaar geleden wierp Humo met het ‘Dossier fijn stof: de Oosterweelverbinding in Deurne- Noord’ (nr.3534) de stok in de Lange Wapper kikkerpoel. Waar dat de discussie tot dan vooral technisch was, werd het nu een debat over fijn stof, lawaai, kortom volksgezondheid, dat de publieke opinie veel meer beroerde. De legendarische uitspraak van Patrick Janssens ‘walk and don’t look back’ in hetzelfde Humo artikel is niet bewaarheid geworden. In Deurne werden er meerdere bewonersvergaderingen georganiseerd in de RIX, kwam de BAM op de raadscommissie van juni haar plannen toelichten en organiseerde het district een druk bijgewoond debat tussen BAM, Straten-generaal en Ademloos op 29 januari j.l. Het was voor ieder van ons duidelijk dat de gevolgen van het BAM tracé voor Deurne verontrustend zijn en dat de communicatie daarover naar het district en naar de bevolking bedroevend is.
Onder druk van actiegroepen liet de Vlaamse regering een onafhankelijk alternatievenonderzoek doen, stelde de bouwvergunning uit, herschikte de raad van bestuur van de BAM met als crisisvoorzitter Karel Vinck en zette communicatie adviseur Noël Slangen aan de deur. Ademloos verzamelde 60.000 handtekeningen voor een volksraadpleging. De uitslag van het alternatievenonderzoek door het studiebureau Arup UK-SumResearch is zopas bekend gemaakt. Ik heb maandag 9 maart de druk bijgewoonde voorstelling van Arup voor de raadscommissie van de gemeenteraad bijgewoond. De invloed van het BAM tracé met de aansluiting van het Viaduct van Merksem t.h.v. het Sportpaleis en verderop op de Lange Wapperbrug, op de leefbaarheid en stadsontwikkeling van Deurne-Noord en van Merksem, is indrukwekkend. Dit tracé lag bij de Arup onderzoekers scherp onder vuur. Waar we vroeger spraken van mogelijks 18 baanvakken naast mekaar, blijkt nu die viaduct in breedte te verdrievoudigen van de huidige 35 meter naar 110 meter, wat volgens Arup de leefbaarheid van
onze wijken en de verdere stadsontwikkeling ernstig hypothekeert. Zij spreken van een ‘fragmentering’ van de stedelijke ontwikkeling voor generaties.
Verrassend is ook dat het studiebureau een eigen (vierde) alternatief verdedigt, dat onze wijken in Deurne Noord en Merksem terug veel leefbaarder kan maken. Het uitgangspunt en conclusie van het het Arup-rapport luidt: ‘De essentie en de meest duurzame oplossing is vooral te trachten het overwegend doorgaande verkeer niet langer door Antwerpen en haar stedelijke ringweg te laten rijden maar zoveel mogelijk om te leiden rond de stad.’(p.404) Om dit probleem op te lossen hebben de onderzoekers van Arup-Sumresearch een eigen alternatief naar voor geschoven dat bestaat uit vier elementen, waarvan de eerste twee direct toepasbaar zijn. Vooreerst zoveel mogelijk vrachtverkeer via de bestaande Liefkenshoektunnel rond de Antwerpse agglomeratie leiden, ver weg van de bestaande woonkernen. Ten tweede: via een automatisch verkeersbegeleidingssysteem de weggebruiker accuraat te informeren over de beste wijzen om rond Antwerpen te rijden. Ten derde: een derde Scheldekruising via een geboorde tunnel die zo noordelijk als mogelijk start en aansluit aan de A12 te Ekeren, dus een Straten-Generaal plus tracé.
Hierdoor blijven het Sint-Annabos en het Noordkasteel gespaard. Ten vierde: het ondertunnelen van het viaduct te Merksem ter hoogte van het Sportpaleis. Er zal dan ook geen bijkomende op- en afrittencomplex aan het Sportpaleis nodig zijn, zoals de BAM met de Lange Wapperbrug voorzag. Ook het sluipverkeer van vrachtwagens over bijvoorbeeld de Bischoppenhoflaan zal drastisch kunnen dalen. Er zou een enorme open ruimte vrij komen die kan dienen als recreatief, nieuwe groene zones of om het parkeerprobleem aan het Sportpaleis op te lossen. Bijkomend is op termijn de overkapping van het zuidelijk deel van de Antwerpse ring in haar diepe bedding ook nog mogelijk. Dan zal Antwerpen eindelijk bevrijd zijn van de historische miskleun die de leefkwaliteit van haar bewoners schaadt. Namelijk één van de drukste snelwegen van Europa, met voor 80% doorgaand vrachtverkeer, die door de agglomeratie loopt en met het BAM tracé voor nog eens generaties lang zou verankerd worden.
Ik ben fel onder de indruk van de simulatiekaartjes van Arup hoe ze laten zien dat de leefbaarheid, de stadsontwikkeling, de mobiliteit en verkeersveiligheid van onze wijken in Deurne Noord en Merksem, niet zal verslechteren zoals met het BAM tracé, maar sterk zal verbeteren met het (vierde) Arup alternatief.
Daarom mijn voorstel om liefst op de eerstkomende raadscommissie deze mensen van Arup uit te nodigen én ook een ondersteunende motie vanuit onze districtsraad te stemmen aan het Stadsbestuur, dat dit vierde alternatief van Arup zeer genegen blijkt te zijn. Met een pluim voor onze burgemeester Patrick Janssens die niet alleen zijn devies ‘walk and don’t look back’ heeft laten varen, maar de moed heeft om ook naar de verdere toekomst te kijken bij het nemen van beslissingen vandaag.
Juridische context
Punt 4.6 – artikels 58 en 59 van het basisreglement bestuurlijke organisatie van de stad Antwerpen regelen de procedure
initiatiefrecht raadsleden
Ieder raadslid heeft het recht voorstellen aan de agenda van de raad waarvan men deel uitmaakt toe te voegen. Een lid van het uitvoerend bestuur kan hiervan geen gebruik maken. Een voorstel kan zowel een interpellatie, een voorstel tot motie als een voorstel tot beslissing zijn. Deze opsomming is niet beperkend.
Bij afwezigheid van het raadslid wordt het voorstel van de agenda afgevoerd.
Raadslid Dirk Van Duppen licht toe.
Gehoord de tussenkomst van raadsleden René De Preter, Mieke Vogels, Steven Leyder, Luc Mahieu, Jan Van Wesembeeck, Frank Geudens.
Besluit
De districtsraad stemt met 11 stemmen voor, 11 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Voor
: Frans Crauwels, Guy Dirckx, Léon Dirckx, Gustaaf Hendrickx, Roland Jennes, Marina Rothmayer, Kevin Stoop, Germaine Van Asten, Beatrix Vanderplasschen, Jan Van Wesembeeck, Dirk Van Duppen.
Tegen
: Frank Geudens, Wendy van Dorst, Samir Aiau, René De Preter, Luce Jacobs, Najat Assissi, Walter Verbruggen, Ariane Van Dooren, Steven Leyder, Bart De Vos, Marleen De Backer.
Onthouding
: Mieke Vogels, Luc Mahieu.
Ingevolge artikel 44 van het basisreglement bestuurlijke organisatie worden beslissingen genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. De districtsraad verwerpt met 11 stemmen voor, 11 stemmen tegen en 2 onthoudingen Artikel 1van het volgend besluit. De districtsraad keurt eenparig Artikel 2van het besluit goed.
Artikel 1
De districtsraad vraagt aan het districtscollege en de voorzitter van de bestendige raadscommissie de verantwoordelijken van ARUP-SUMRESEARCH uit te nodigen op een raadscommissie om hun alternatievenstudie i.v.m. de Oosterweelverbinding te komen toelichten, specifiek over de gevolgen voor Deurne op vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid, leefmilieu (geluid en luchtkwaliteit), mens-leefomgeving en stadsontswikkeling van het ARUP-SUMREASEARCH alternatief versus dat van de BAM.
Artikel 2
De districtsraad steunt het college van burgemeester en schepenen in hun inspanningen om het Arup-Sumresearch (vierde) alternatief verder te laten onderzoeken en kansen te geven.
Artikel 3
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Lambert pleit voor tijdelijke werkloosheid voor kabinet Turtelboom
Lambert pleit voor tijdelijke werkloosheid voor kabinet Turtelboom
260309
door Geert Lambert
Vandaag liet de premier in de Kamer weten dat er in de nabije toekomst geen akkoord komt over Asiel en Migratie. SLP-voorzitter Geert Lambert stelt voor om het kabinet-Turtelboom in afwachting te laten genieten van het systeem van tijdelijke werkloosheid, aangezien de minister en haar medewerkers niets om handen hebben. Een kabinet dat twee miljoen euro per jaar kost en niets uitvoert is een luxe die deze regering zich in de huidige budgettaire omstandigheden niet kan veroorloven.
Lambert heeft haast heimwee naar de tijd waarin federale regeringen stilvielen tijdens de campagnes voor de regionale verkiezingen. Vandaag is er van stilvallen geen sprake, aangezien de regeringen Leterme/Van Rompuy nooit echt uit de startblokken geschoten zijn. De regionale en Europese verkiezingen betekenen enkel een verdere verlenging van het pijnlijke en dure immobilisme dat de Wetstraat sinds twee jaar teistert.
De gezinnen zonder papieren, die sinds de eerste akkoorden van Leterme in Hertoginnendal vol verwachting uitkijken naar enige duidelijkheid over hun toekomst, blijven dus nog op zijn minst enkele maanden in de grootste onzekerheid leven. Daar liggen de meerderheidspartijen blijkbaar niet echt wakker van: de verkiezingscampagne ontneemt hen elk gevoel van verantwoordelijkheid. SLP vindt dat de bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor het federale immobilisme best uit eerlijke schaamte een verkiezing zouden overslaan. Het is ongepast om vanuit de slechtste regering sinds Eyskens I opnieuw te gaan hengelen naar een nieuw mandaat van de kiezer.
SLP verbolgen over beslissing Vlaamse Regering over Oosterweel
Beslissing Oosterweel voorbeeld van hoe het niet moet
De Sociaal-Liberale Partij reageert verbolgen op de beslissing van de Vlaamse Regering om de bouwaanvraag voor de Oosterweelverbinding reeds aan te vragen.Hiermee wil de Vlaamse regering vooral de indruk geven dat ze beslissingen kan nemen. “De enige beslissing die genomen wordt, is alsnog niet te beslissen”, aldus SLP-voorzitter Geert Lambert.Lambert wijst erop dat SLP al langer voorstander is van een alternatief voor dit ontsluitingsvraagstuk.Het tunnelalternatief wordt al lang als een haalbare kaart naar voren geschoven en zou de beste oplossing zijn voor een verkeersknoop die Antwerpen overstijgt.De koppigheid van politici die niet afwillen van hun eigen voorstel zorgt ervoor dat beslissingen dan maar uitgesteld worden.
Blijkbaar willen de regeringspartijen zichzelf een cadeau doen met het uitstellen van de beslissing.“Door de beslissing voorwerp te maken van de komende verkiezingen, hopen alle regeringspartijen op de nodige polarisatie om voor zichzelf stemmen te winnen”, zegt Lambert.Dat dit ten koste gaat van een goede mobiliteit en de economische ontwikkeling van Vlaanderen verder hypothekeert, neemt men er blijkbaar graag bij.
Geert Lambert verwijst naar andere prangende dossiers zoals het Schipdonkkanaal of het stadion van Club Brugge.Kris Peeters en zijn ploeg beweren te regeren, maar durven uit louter electoraal belang geen beslissingen te nemen.Vlaanderen blijft dus wachten omdat de traditionele partijen verkiezingen winnen belangrijker vinden dan beleid voeren.“Het is tijd dat we dat durven veranderen”, stelt Geert Lambert.
Duurzaam naar school : Ekeren genekt door Vlaanderen
Op 16 oktober 2008 besliste ons district om deel te nemen aan het project "Duurzaam naar school". een project voor netoverstijgend leerlingenvervoer in het gewoon basisonderwijs.
Hiervoor werd een project utgewerkt, waarin 13 Ekerse scholen (alle) participeren van alle netten. Alle plannen werden uitgewerkt, alle documenten ingediend. Op basis van de voorziene parameters, zou Ekeren aanspraak kunnen maken op een bedrag van 34.950 Euro.
Doch half januari werd plotseling medegedeeld dat dit bedrag meer dan gehalveerd werd. Hierover werd in de Vlaamse Regering een schriftelijke vraag gesteld door Dirk De Kort (CD&V Brasschaat) na een vraag van Koen Palinckx (CD&V Ekeren).
Bleek dat de Vlaamse Regering op 19 december 2008 voor het schooljaar 2009-2010 een nieuwe berekeningswijze hanteerde, waarbij een bijsturing van de berekeningswijze gebeurde voor de Stad Antwerpen dewelke voor de Vlaamse Regering een - verhoudingsgewijs - veel te hoog subsidiebedrag kreeg. In de nieuwe berekeningswijze worden de districten van de Stad Antwerpen niet langer als aparte entiteiten beschouwd.
Het nieuwe bedrag werd 15.855 Euro.
SLP Ekeren kan niet anders dan besluiten dat de districten niet enkel door Antwerpen als een noodzakelijk kwaad worden aanzien maar ook door Vlaanderen niet als een volwaardige bestaande gemeenschap worden beschouwd.
Dit bevestigd het centralistische streven van de Stad tov haar districten in het afnemen van lokale bevoegdheden (wijkbibliotheken, openingsuren en gebruik zwembad, loket bouwvergunningen,...).
Ook willen wij hierbij ook onze plaatselijke CD&V schepen Koen Palinckx die dit project ter harte nam speciaal vermelden. Hij heeft Ekeren hierin steeds met hart en ziel vertegenwoordigd.
Dat het Kristus-Koningplein heraangelegd mag worden, daar twijfelt waarschijnlijk niemand aan. Dat een heraanleg ook moet zorgen dat het plein een fris uitzicht krijgt, samen met een aantal verkeerstechnische ingrepen lijkt mij ook vanzelfsprekend.
Nu het voorlopig ontwerp werd voorgesteld, barst de discussie los bij gebruikers van het huidige plein, bewoners en winkeliers.
Het grote debat zal echter niet zijn: “Hoe moet ons plein er in de toekomst uit zien?” maar “Waar in Ekeren centrum geraken we onze auto nog kwijt?”
Er zullen nog vele inspraakronden volgen. (zie vorig artikel)
Ik heb dan ook een lijst van mijn bedenkingen opgesteld die mee kunnen worden besproken in de navolgende inspraakmomenten, het ons beloofde “uitgebreid informatie- en inspraaktraject”.
a.Dient de heraanleg van het Kristus-Koningplein niet te kaderen in een veel breder project?
De impact van een heraanleg van het Kristus-Koningplein op de ingrijpende wijze zoals voorzien in het winnende project is zeer groot. Het probleem bij uitstek is het verdwijnen van een 100 parkeerplaatsen in het centrum van Ekeren.
Volgens de “parkeerstudie” zou het mogelijk zijn om bij een aanpassing van de huidige situatie de langparkeerders te doen uitwijken naar alternatieve parkeerlocaties in de ruimere omgeving. Hierbij werd echter nooit uitgegaan van het verdwijnen van (op 15 plaatsen na) alle parkeerruimte op het plein.
1.Wat met de heraanleg van de Dorpsstraat en Kloosterstraat?
2.Wat met de nog te realiseren projecten in de onmiddellijke omgeving van het plein?
-Rozentuin
-Steenstraat
-Tram
-Cultureel centrum
-Politiebureau en Vredegerecht
-Volwaardig gebouw jeugddienst en verhuis documentatiecentrum naar Kloosterstraat)
-Zwembad
Welke impact zullen deze projecten hebben op Ekeren Centrum? (bvb. Als het vredegerecht een uiteindelijke plaats krijgt, als het oude zwembad wordt afgebroken, als het woningproject van de Rozentuin doorgaat, als het cultureel centrum er komt,…)
Zulke projecten hebben wel degelijk een impact. Kijk maar naar de toegenomen parkeerdruk op de Veltwijcklaan na de komst van de nieuwe horecazaak “het Distrikt”
3.Wat met de activiteiten die doorgaan op het plein? Waar gaan die naartoe en wat is daarvan het gevolg?
4.Wat met de glascontainers?
5.Wat met het frituur?
b.Mobiliteit en verkeersstromen
1.Jozef De Weerdstraat
-bevoorrading van de Aldi : dubbelrichting autoverkeer blijft mogelijk, maar wat met vrachtwagens
-blijft dubbel richtingverkeer naar de Dorpsstraat een optie gezien enkel verkeer aan de kant van de optiek mogelijk is
2.Komt er een volwaardig fietspad op het plein en in de Dorps- en Kloosterstraat en de Alfons Jeurissenstraat?
3.Waar komt de inrit van de ondergrondse parking van de nieuwbouw (4de wand) gezien hier ook interventievoertuigen moeten kunnen in- en uitrijden (politiebureau zou komen in nieuwbouw)
4.Is er een mogelijkheid tot bijkomend openbaar vervoer (verbinding Ekeren Donk, Mariaburg, Rozemaai, parking Statiestraat? Dit zou een deel de parkeerproblematiek opvangen.
5.Wat betreft de school: blijft deze bereikbaar voor autobussen (bvb schooluitstap)
c.Parkeerproblematiek
1.Waar kunnen vervangende parkeerplaatsen komen?
2.Wat met de wekelijkse markt: waar kan dan worden geparkeerd?
3.Wat met evenementen in de Ekerse Theaterzaal, de Akerzaal, de kerk, de scholen (bvb. ouderavonden)
4.Wat met de langparkeerders en mensen die werken in het centrum van Ekeren?
5.Wat met de parkeerproblematiek in de Jozef De Weerdtstraat (die reeds op verschillende informatieavonden omtrent wijkcirculatieplannen, parkeerstudies, heraanleg straten,… is aangehaald)
6.Wat met de mogelijk komende projecten? Indien bvb. project Rozentuin doorgaat, verdwijnen een belangrijk aantal garageboxen die door buurtbewoners worden gebruikt
d.Uitzicht
Het enige groen op ons plein is de groene glascontainer, sporadisch aangevuld met bloembakconstructies en, af en toe, kerstbomen in de eindejaarsperiode. Elke boom is dan ook een verbetering.
1.Welke garantie zal er zijn voor het granieten middenplein?
Iedereen kent in Antwerpen de heraangelegde pleinen. De meeste ervan hebben een mooie estetische waarde bij de heraanleg, doch blijken al na enige tijd aan herstelling toe omdat de gekozen materialen te snel slijten of problemen meebrengen.
2.Wat met de infopanelen?
3.Misschien enige actieve mogelijkheden (bvb. Pétanquebaan voor de mensen van het verzorgingstehuis in de onmiddellijke omgeving)
SLP Ekeren vraagt een grondig “Bezint eer ge begint” aanpak. Een inspraakprocedure met voldoende terugkoppeling naar alle actoren : bewoners van de ruime omgeving, bezoekers, scholen, Ekerse Theaterzaal, Ekers Hof, de winkeliers.
Een grondig parkeer- en mobiliteitsplan.
Een volwaardig fietspad op de belangrijke verkeersassen.
Een parkeerplaats voor het autodelen en minder mobielen.
Een degelijke keuze van materialen.
Een uitbreiding van het openbaar vervoer op piekdagen (evenementen, markt,…) bvb. met belbussen naar de parking Statiestraat, Ekeren-Donk, Mariaburg, Rozemaai.
Samenstelling: mevrouw Chris Anseeuw, districtsvoorzitter; de heer Stephan Bogaert, de heer Jan Somers, mevrouw Ann Vylders, de heer Joris Giebens, , districtscollegeleden; de heer Jos Bergmans, districtssecretaris.
Zitting van 2 maart 2009
districtscollegebesluit: 672 van maandag 2 maart 2009
Antwerpen A-Punt
1 Pater Strackestraat. Aanleg van een speelterrein. Voorontwerp (Rozemaai). Goedkeuring. Concretisering beleidsrichtlijn (Jaarnummer 672)
Voorontwerp Verdaagd districtscollege 16 februari 2009 513
Speelterreinen Goedkeuring districtscollege 21 april 2008 1362
Feiten en context
Het district wenst te investeren in de aanleg van een speelterrein (Rozemaai) aan de Pater Strackestraat, meer bepaald "Den Dreihoek". Het bedrijf stadsontwikkeling legt het voorontwerp ter goedkeuring voor.
Fasering
Het districtscollege:
1 keurt het voorontwerp goed;
2 vraagt advies aan de jeugdraad en de seniorenraad;
3 organiseert een inspraakronde voor de bewoners;
4 stelt het voorontwerp voor op de algemene raadscommissie.
Eventuele opmerkingen zullen besproken worden in een volgende speelcelvergadering. Dit moet leiden tot een definitief ontwerp, dat het bedrijf stadsontwikkeling terug voorlegt aan het districtscollege, dat het definitief ontwerp ter kennisneming brengt aan de districtsraad. Na goedkeuring van het definitief ontwerp maakt het bedrijf stadsontwikkeling de uitvoeringsdocumenten op.
Het districtscollege keurt het bestek goed en stelt de wijze van gunning vast. Op basis van het aanbestedingsverslag gunt het districtscollege de opdracht en verzendt, nadat alle goedkeuringen bekomen zijn, de gunningsbrief en het aanvangsbevel.
Juridische grond
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2000 (jaarnummer 619), aangepast bij het gemeenteraadsbesluit 21 oktober 2002 (jaarnummer 2307), kregen de districten de bevoegdheid over het decentraal publiek domein, groenvoorziening en openbare werken.
Stedenbouwkundige vergunning
Het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996 en het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en de uitvoeringsbesluiten. De inrichting van de speeltuin is, overeenkomstig artikel 18°h, van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 april 2000 tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen en van de werken, handelingen en wijzigingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is (gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 26 april 2002 en bij besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006), vergunningsplichtig.
Advies
Inspectie financiën
Het advies van inspectie financiën is niet vereist omdat de goedkeuring van een voorontwerp nog geen directe financiële gevolgen heeft.
Jeugdparagraaf
Op 10 december 1998 keurde het college de uitvoering van de jeugdparagraaf goed. Dit betekent dat in de stedelijke procedure "heraanleg openbaar domein" het advies van de jeugdraad en de resultaten van een eventuele jeugdpeiling worden ingepast.
Seniorenraad
Het districtscollege besliste op 26 juni 2006 de uitvoering van de seniorenparagraaf op het beleidsdomein "openbaar domein" goed te keuren, naar analogie met de jeugdparagraaf, dus met inpassing van het advies van de seniorenraad in de bestaande procedure "heraanleg openbaar domein".
Raadscommissie
De districtsraad nam op 27 mei 2008 kennis van de intentie van het districtscollege om alle voorontwerpen van investeringsprojecten op de algemene raadscommissie voor te stellen. Hierbij wordt er bijzondere aandacht geschonken bij de notulering voor het aspect gedragenheid van de geformuleerde opmerkingen of standpunt van de districtsraad. Het definitieve ontwerp wordt ter kennis gegeven aan de districtsraad.
Argumentatie
De wijk Rozemaai ligt in het noorden van het district Antwerpen, op de grens met Ekeren. Er werd gekozen om een nieuwe speeltuin, ter vervanging van de oude (afgebroken) speeltuin, in te planten rondom de site die door de buurtbewoners "Den Dreihoek" wordt genoemd. Dit is een groen perceel centraal in de wijk, gelegen aan de Pater Strackestraat. De speeltuin wordt opgedeeld in verschillende zones:
A: een verharde zit -en bufferzone: verharding met zitbanken tussen bomen
B: een speelzone voor kinderen van 0 tot 5 jaar: zandgraver, zanddraaitafel, glijbaan, wipkip (veertoestel) en schommel
C: een picknickzone: picknickbanken op gras
D: een avontuurlijke speelcirkel voor kinderen van 5 tot 12 jaar: glijbaan, evenwichtsbalk, huppelplaten, hangbrug, heuveltunnel, plankenbrug, wiebelnet met klimpaal, touwoversteek, huppelpallisaden, mikado, boomhut met junglebrug en klimnet, stelten en pendelwip
E: een tienerhonk: de tienerhonk is van de vorige speeltuin (reeds afgebroken) en wordt gerepareerd en herplaatst in deze speeltuin. De werken worden uitgevoerd in eigen beheer.
F: (de aanzet van) een BMX-parcours: De BMX-zone wordt deels aangelegd en lonkt zo de fietsers naar het achterliggende landschap.
De werken worden geraamd op 150 000,00 EUR waarvan 2 000,00 EUR voor de aanzet van een BMX-parcours. Het bedrijf stadsontwikkeling stelt voor om het voorontwerp goed te keuren.
Financiële gevolgen
Het districtscollege voorzag op de buitengewone begroting 2009/76190/744/51/00/0900 een krediet van 400 000,00 EUR voor AN/jeugdzorg, speelpleinen. Er is nog een krediet beschikbaar van 300 000,00 EUR. De werken ten bedrage van 148 000,00 EUR kunnen hierop verrekend worden. Financiering met eigen middelen. Het districtscollege voorzag op de buitengewone begroting 2009/76490/725/60/00/0900 een krediet van 145 000,00 EUR voor DR/AN sport en lichamelijke opvoeding waarvan 33 372,00 EUR voor Rozemaai. Er is nog een krediet beschikbaar van 145 000,00 EUR. De werken ten bedrage van 2 000,00 EUR (aanzet BMX-parcours) kunnen hierop verrekend worden. Financiering met eigen middelen.
De stadsontvanger verleent zijn visum enkel voor de kredietmatigheid voor het huidige dienstjaar, conform artikels 94 en 160 §2 van het gemeentedecreet.
Besluit
Artikel 1
Het districtscollege keurt het voorontwerp voor de aanleg van een speelterrein (Rozemaai) in de Pater Strackestraat, meer bepaald "Den Dreihoek" goed.
Artikel 2
Dienst Taak
districtssecretaris advies van de jeugdraad en seniorenraad inwinnen, districtssecretaris inspraakronde voor de bewoners organiseren, districtssecretaris voorontwerp op algemene raadscommissie agenderen
Antwerpse delegatie naar Koerdistan voor lokale Turkse verkiezingen
Een Antwerpse delegatie zal van 27 tot 30 maart verblijven in Oost-Turkije om de lokale verkiezingen op 29 maart waar te nemen. Dit gebeurt op uitnodiging van de DTP (Democratic Society Party), één van de grootste Koerdische partijen in Turkije en de enigste Koerdische partij met vertegenwoordigers in het Parlement. Turkije weigerde immers om officiële waarnemers toe te laten tot de verkiezingen.
De lokale verkiezingen van 29 maart beloven een machtsstrijd te worden tussen de heersende AKP-partij van premier Erdogan en de Koerdische partijen in Oost-Turkije, waaronder de DTP. Deze laatste maakte reeds melding van verschillende onregelmatigheden begaan door de nationalisten van AKP tijdens de verkiezingsrace, zoals fraude met de kieslijsten en het uitdelen van geschenken in de hoop op stemmenwinst.
De delegatie zal tijdens het weekend van 27 maart bereikbaar zijn voor verslaggeving ter plaatse en achteraf een persmoment organiseren.
De oude rijkswachtkazerne aan de Veltwijcklaan 19 wordt omgebouwd tot een volwaardig jeugdcentrum. De investeringen gebeuren in twee fases: in 2009 (budgetten buitengewone begroting 2008) wordt de voormalige conciërgewoning aangepakt, vanaf 2010 (budgetten buitengewone begroting 2009) zal het hoofdgebouw worden gerenoveerd. De budgetten voor de tweede fase moeten worden vastgelegd. De huisvesting van het documentatiecentrum is een dringende zaak omdat de studiedienst van Patrimoniumonderhoud geen bestekken opmaakt alvorens de zekerheid te hebben dat er een alternatieve plek gevonden is. In de nieuwe plannen heeft de jeugddienst alle ruimte op de site nodig.
Aan het bedrijf Patrimoniumonderhoud was gevraagd om te onderzoeken of binnen de stedelijke eigendommen plaats zou gevonden worden voor het Documentatiecentrum. Het gebouwenonderzoek voor het Documentatiecentrum werd aan het district bezorgd. Het districtscollege neemt kennis van het rapport.
Besluit
Artikel 1
Het districtscollege neemt kennis van het onderzoeksverslag, opgesteld door Patrimoniumonderhoud, over het gebouwenonderzoek van het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders.
Artikel 2
Het districtscollege is van oordeel dat het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders in Ekeren moet gehuisvest blijven, omwille van de ontstaansgeschiedenis en de inhoud van de collectie.
Stad Antwerpen beraadslaging/proces verbaal
District Ekeren Kopie
Districtscollege
bureaubesluit: 748 van dinsdag 10 maart 2009
Pagina 2 van 2
Artikel 3
Het districtscollege verzoekt het stadsbestuur om het Documentatiecentrum onder te brengen in de panden Kloosterstraat 4-6, waar ook de medewerkers van het Cultureel Centrum Ekeren zullen gehuisvest worden. Deze regeling moet als tijdelijk worden aanzien in afwachting van de definitieve oplossing.
Artikel 4
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Op zoek naar hoeve De Swaene (Nieuwsblad 19/03/2009)
EKEREN - Vooraleer de heraanleg van het Kristus Koningplein van start gaat, wordt er archeologisch onderzoek gedaan naar de restanten van de 17de eeuwse hoeve De Swaene. Die was tot 1945 op het huidige plein gelegen. 'Wellicht levert dit onderzoek ook sporen op van oudere bewoning in het centrum van Ekeren', stelt districtsschepen Koen Palinckx (CD&V). Hoeve De Swaene werd volgens heemkundige Hendrik Kanora gebouwd in 1621. Op 6 januari 1945 werd de hoeve verwoest door een V2-bom. Bij de aanleg van het plein bleven de fundamenten van de hoeve gewoon in de grond steken. Het Kristus Koningplein werd feestelijk ingehuldigd op 11 mei 1961. (env)
Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter; de heren Koen Palinckx, Christophe Thomas, mevrouw Sabine Coene, districtsschepenen; de heer Dirk Platteau, districtssecretaris
Zitting van dinsdag 10 maart 2009.
bureaubesluit: 790 van dinsdag 10 maart 2009
Pagina 1 van 5
Ekeren A-Punt
4 Statiestraat fase 2 (tussen De Noteschelp en Schriek). Wijziging uitvoeringsplan. Concretisering beleidsrichtlijn (Jaarnummer 790)
Het districtscollege keurde het definitief ontwerp goed. Het bedrijf VESPA stelt een aanpassing op vraag van een bewoner voor. Het bedrijf stadsontwikkeling legt de aanpassing ter goedkeuring voor..
Voorontwerp Goedkeuring districtscollege 7 december 2004 3436, Jeugdraad Advies 6 januari 2005 ---, Seniorenraad Advies 2 februari 2005 ---, Definitief ontwerp Goedkeuring districtscollege 16 juni 2005 1776, Bouwaanvraag Goedkeuring college 5 mei 2006 5191
De bouwvergunning voor het uitvoeren van riolerings- en bestratingswerken in de Statiestraat fase 2 (tussen De Noteschelp en Schriek) werd op 5 december 2006 afgeleverd onder voorwaarden. De bouwvergunning is inmiddels vervallen.
Feiten en context
Het districtsbestuur wenst onder meer een fietspad in dubbele richting, langs de zijde van de spoorweg aan te leggen. Er liggen geen riolen in de Statiestraat.
Eigendomsstructuur
De voortuinen moeten gedeeltelijk verworven of onteigend worden. Het fietspad loopt over grond van de NMBS-Holding, die hiervoor met de stad Antwerpen een overeenkomst betreffende het gebruiksrecht zal afsluiten.
Beide procedures lopen via AG VESPA
Het bedrijf AG VESPA stuurde op 16 januari 2009 een voorstel tot verwerving aan de eigenaars. De heer Erwin Van den Broek stelde op 29 januari 2009 voor het ontwerp aan te passen met onderstaande argumentering:
Stad Antwerpen beraadslaging/proces verbaal
District Ekeren Kopie Districtscollege
bureaubesluit: 790 van dinsdag 10 maart 2009 Pagina 2 van 5
In aansluiting op uw reactie (uw mail van 27/1 met pdf bijlage lot 16) op onze mail van 25/1 willen wij U verder volgende vraag stellen. Wij hebben wat problemen met de inplanting van de heraanleg ter hoogte van ons eigendom lot 16 (nr.20R2) en meer bepaald met de punt (verbinding lijn 3.2 en 7.7) die gecreëerd wordt in onze voortuin. Wij stellen voor dat u eventueel zou willen herbekijken of dit niet verlegd kan worden naar een evenwijdig aan onze voorgevel lopende lijn vertrekkende vanuit het snijpunt van lijn 7.7 en de scheidingslijn tussen uw perceelnummering 16 (nr.20R2) en 17 (nr.17P7) naar de lijn met maatvoering 4.9.
Als redenen tot dit verzoek halen wij het volgende aan:
1) Tussen huisnr. 41/4 (ons eigendom) en de oprit naar 41/6 (uw nummer 17) ligt nog een perceel bouwgrond. Dit perceel is eveneens ons eigendom en is bij het kadaster samengevoegd tot nr. 20R2 doch staat bij Stedenbouw nog steeds geboekt als bouwgrond. Dit perceel zou eventueel door ons afzonderlijk kunnen afzonderlijk kunnen verkocht worden of wij kunnen er eventueel ooit zelf nog op bouwen. Vandaar zou het interessanter zijn dat de voortuin van dit perceel een rechthoekige vorm heeft.
2) Ook voor ons eigen huis zou de rechthoekige vorm van een voortuin beter passen in plaats van een uitgebeten hoek
3) Het door de stad aan te kopen perceel zou eveneens kleiner worden van 30 naar ongeveer 18m² wat voor de stad interessanter is.
4) Het is niet zozeer het financiële aspect dat wij laten gelden maar voornamelijk het aantrekkelijk aspect ter hoogte van ons perceel dat wij in vraag stellen. Wij zijn eveneens bereid om samen met U ter plaatse ons verzoek te bespreken dit zou onze vraag ook kunnen verduidelijken en staven.
Het bedrijf stadsontwikkeling onderzocht de vraag van de heer Van den Broek.
Fasering
Het districtscollege keurt het gewijzigde uitvoeringsplan goed. Het college van burgemeester en schepenen vraagt de stedenbouwkundige vergunning aan. Het bedrijf stadsontwikkeling maakt de aanbestedingsdocumenten op. Het bedrijf AG VESPA zet de onderhandeling inzake het verwerven van de gronden verder.
Juridische grond
Er wordt verwezen naar het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996 en het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en de uitvoeringsbesluiten.
Stad Antwerpen beraadslaging/proces verbaal
District Ekeren Kopie Districtscollege
bureaubesluit: 790 van dinsdag 10 maart 2009
Pagina 3 van 5
Volgens het besluit van de Vlaamse regering van 14 april 2000 tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen en van de werken, handelingen en wijzigingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning vereist is (gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 26 april 2002 en bij het besluit van de Vlaamse regering van 1 september 2006) is een bouwvergunning nodig.
Artikel 3, 18°b) bepaalt dat voor het uitvoeren van de volgende werkzaamheden op openbaar domein of op terrein, dat na de werkzaamheden tot het openbaar domein zal behoren, geen stedenbouwkundige vergunning nodig is: “het aanbrengen van een andere verharding op een rijweg, jaagpad, dienstweg of dijk, of de vervanging van de bestaande verharding, zonder verbreding ervan. Hierbij is een verschuiving mogelijk tussen de stroken die voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer bestemd zijn. Die vrijstelling geldt niet als de bestaande rijweg, jaagpad, dienstweg of dijk een aardeweg, grintweg, steengruisweg of kasseiweg is. De werkzaamheden mogen niet gelegen zijn in een stadsof dorpsgezicht, noch in de onmiddellijke omgeving van een beschermd of voorlopig beschermd monument. Onder onmiddellijke omgeving dient de ruimte gelegen binnen een straal van 30 meter van de uiterste grenzen van het monument te worden verstaan.”
Vermits de werken uitgevoerd worden buiten het bestaande gabarit (voortuinstroken) is voor deze werken aan aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning nodig. Artikel 3, §2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, bepaalt dat indien voor het gebied waarin het perceel gelegen is een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, een bijzonder plan van aanleg of een niet-vervallen verkaveling bestaat en de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in overeenstemming is met de bepalingen ervan, is een openbaar onderzoek niet vereist.
De werken zijn niet gelegen in een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, een bijzonder plan van aanleg of een niet-vervallen verkaveling.
Artikel 3, §3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, bepaalt dat de aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning onderworpen worden aan een openbaar onderzoek: 2° als de infrastructuurwerken een lengte hebben van meer dan 200 m. Vermits de infrastructuurwerken langer zijn dan 200 m is voor deze werken een openbaar onderzoek vereist.
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2000 (jaarnummer 619), aangepast bij het gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2002 (jaarnummer 2307), kregen de districten bevoegdheid over het decentrale publiek domein, groenvoorziening en openbare werken. De Statiestraat is opgenomen in de lijst van decentrale straten. Het stadsbestuur blijft echter bevoegd voor stedenbouwkundige vergunningen.
Stad Antwerpen beraadslaging/proces verbaal
District Ekeren Kopie Districtscollege
bureaubesluit: 790 van dinsdag 10 maart 2009
Pagina 4 van 5
Argumentatie
Het bedrijf Stadsontwikkeling stelt voor het uitvoeringsplan aan te passen zoals de heer Van den Broek voorstelt gelet op het feit dat:
1) er moet ongeveer 12 m² minder verworven te worden;
2) er moet ongeveer 12 m² minder wegenis aangelegd te worden;
3) de bouwlijn en de nieuwe rooilijn zouden een logische parallelle lijn volgen;
4) het voetpad is nog steeds ten minste 1,5 m breed;
Het betreft een kleine aanpassing die het concept van het ontwerp niet wijzigt.
Financiële gevolgen
Het bedrijf Stadsontwikkeling raamt de werken op 470.000 Euro (inclusief BTW en berekend op basis van een eenheidsprijs/m²). Het district voorziet op de begroting een bedrag van 481 500 Euro op de begrotingscode 2009 42095 731 60 00 0900. De werken kunnen hierop verrekend worden. De uitgave voor de rioleringswerken is ten laste van AWW. Voor de aanleg van het fietspad zijn subsidies mogelijk. Het bedrijf Stadsontwikkeling zal een subsidiedossier indienen.
Besluit
Artikel 1
Het districtscollege keurt de wijziging van het definitief ontwerp goed voor de riolerings- en bestratingswerken in de Statiestraat tussen De Noteschelp en Schriek.
Artikel 2
Het districtscollege adviseert het college van burgemeester en schepenen om voor deze werken een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in te dienen met voorafgaandelijk openbaar onderzoek.
Artikel 3
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst Taak
Stadsontwikkeling/openbaar domein Aanbestedingsdocumenten opmaken AG VESPA De wijziging aan lot 16 opnemen in de onderhandeling met betrekking tot het verwerven van privégronden en een gebruiksrecht bekomen voor de gronden van de NMBS-Holding
Stad Antwerpen beraadslaging/proces verbaal
District Ekeren Kopie
Districtscollege
bureaubesluit: 790 van dinsdag 10 maart 2009
Pagina 5 van 5
Artikel 4
De stadsontvanger regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving
Riolerings- en bestratingswerken Statiestraat fase 2 (tussen De Noteschelp en Schriek) 470 000,00 EUR
2 Ekers volksfeest met voorjaarsreceptie. Bestelling feestmateriaal.
(Jaarnummer 361)
Het districtscollege verzoekt PO/BOF het nodige feestmateriaal te leveren voor het Ekers volksfeest van 24 april 2009 tot en met 4 mei 2009.
Beleidsrichtlijn, bestuursakkoord ek 2007-2012, 18
Auteur: Paulette Vermeersch
Motivering
Feiten en context
Het district organiseert jaarlijks een voorjaarsreceptie, waarop alle inwoners van Ekeren worden uitgenodigd. In 2009 wordt dit evenement gecombineerd met een groot volksfeest in het Hagelkruispark. Verschillende partners uit het district slaan de handen in elkaar en bieden de Ekerenaars festiviteiten aan vanaf vrijdag 24 april tot de daarop volgende donderdag. Een ideale gelegenheid om het sociaal contact te verbeteren en het sociale weefsel te versterken.
Door de grootsheid van het gebeuren moet het district beroep doen op méér dan het maximum aantal materiaal.
Het districtsbestuur wil een (ontbrekend) voetpad in de Lodewijk Andersontraat aanleggen. Het bedrijf stadsontwikkeling legt nu het voorontwerp ter goedkeuring voor.
Het districtsbestuur nam in de buitengewone begroting 2009 het nodige krediet op voor de aanleg van een (ontbrekend) voetpad in de Lodewijk Andersonstraat.
Fasering
Het districtscollege:
1 keurt het voorontwerp goed;
2 vraagt advies aan de jeugdraad en de seniorenraad;
3 organiseert een infoavond voor de bewoners;
4 bespreekt het voorontwerp in de raadscommissie.
Eventuele opmerkingen zullen besproken worden in een volgende plenaire vergadering. Dit moet leiden tot een definitief ontwerp, dat het bedrijf stadsontwikkeling terug voorlegt aan het districtscollege. Na de goedkeuring van het definitief ontwerp maakt het bedrijf stadsontwikkeling de uitvoeringsdocumenten op. Het districtscollege keurt het bestek goed en stelt de wijze van gunning vast. Op basis van het aanbestedingsverslag gunt het districtscollege de opdracht en verzendt, nadat alle goedkeuringen bekomen zijn, de gunningsbrief en het aanvangsbevel.
Juridische grond
Binnengemeentelijke decentralisatie
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2000 (jaarnummer 619), aangepast bij het gemeenteraadsbesluit 21 oktober 2002 (jaarnummer 2307), kregen de districten de bevoegdheid over het decentraal publiek domein, groenvoorziening en openbare werken. De Lodewijk Andersonstraat is een decentrale straat, zodat het district bevoegd is.
Stedenbouwkundige vergunning
Er wordt verwezen naar het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996 en het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en de uitvoeringsbesluiten. Volgens het besluit van de Vlaamse Regering van 14 april 2000 tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen en van de werken, handelingen en wijzigingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning vereist is (gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 26 april 2002 en bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006) is voor de bestratingswerken een bouwvergunning nodig. Artikel 3, 18°b) bepaalt dat voor het uitvoeren van de volgende werkzaamheden op openbaar domein of op terrein, dat na de werkzaamheden tot het openbaar domein zal behoren, geen stedenbouwkundige vergunning nodig is: “het aanbrengen van een andere verharding op een rijweg, jaagpad, dienstweg of dijk, of de vervanging van de bestaande verharding, zonder verbreding ervan. Hierbij is een verschuiving mogelijk tussen de stroken die voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer bestemd zijn. Die vrijstelling geldt niet als de bestaande rijweg, jaagpad, dienstweg of dijk een aardeweg, grintweg, steengruisweg of kasseiweg is. De werkzaamheden mogen niet gelegen zijn in een stadsof dorpsgezicht, noch in de onmiddellijke omgeving van een beschermd of voorlopig beschermd monument. Onder onmiddellijke omgeving dient de ruimte gelegen binnen een straal van 30 meter van de uiterste grenzen van het monument te worden verstaan.”
Vermits een stuk onverharde grond verhard wordt, is voor deze werken een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning nodig. Artikel 3, §2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, bepaalt dat indien voor het gebied waarin het perceel gelegen is een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, een bijzonder plan van aanleg of een niet-vervallen verkaveling bestaat en de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in overeenstemming is met de bepalingen ervan, is een openbaar onderzoek vereist. De werken zijn niet gelegen in een goedgekeurd BPA.
Artikel 3, §3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, bepaalt dat de aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning onderworpen worden aan een openbaar onderzoek:
2° als de infrastructuurwerken een lengte hebben van meer dan 200 m. Vermits de infrastructuurwerken langer zijn dan 200 m (circa 350 m) moeten de werken onderworpen worden aan een openbaar onderzoek. Voor het rooien van de bomen is een vergunning nodig.
Advies
Inspectie financiën
Het advies van inspectie financiën is niet vereist omdat de goedkeuring van een voorontwerp nog geen directe financiële gevolgen heeft.
Jeugdparagraaf
Op 1 december 1998 keurde het college de uitvoering van de jeugdparagraaf goed. Dit betekent dat in de stedelijke procedure “heraanleg openbaar domein” het advies van de jeugdraad en de resultaten van een eventuele jeugdpeiling worden ingepast.
Seniorenparagraaf
Op 26 april 2004 ging de districtsraad principieel akkoord om de stedelijke procedure voor heraanleg van het openbaar domein, wat Ekeren betreft, te verfijnen en een seniorenparagraaf in te voeren, zonder dat deze procedure verzwaart.
Argumentatie
Het voetpad wordt aangelegd in grijze betonstraatstenen 0,22 m x 0,22 m. Op de hoeken zijn voetpaduitstulpingen voorzien, zodat op die plaatsen foutparkeren vermeden wordt en de oversteek voor de voetgangers verkleint. De plenaire vergadering openbaar domein adviseerde het voorontwerp gunstig op 20 oktober 2008. De bomen worden vervangen. De aanvraag voor het rooien voor de bomen wordt mee opgenomen in de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor de bestratingswerken.
Financiële gevolgen
De ruwe raming (eenheidsprijs m²) bedraagt 103 000,00 EUR. Het districtsbestuur voorzag op de buitengewone begroting 2009/42095/731/60/00/0900 een nominatief krediet van 103 000,00 EUR voor de aanleg van het voetpad in de Lodewijk Andersonstraat. Financiering met eigen middelen. De stadsontvanger verleent zijn visum voor het huidige dienstjaar, conform artikels 94 en 160 §2 van het gemeentedecreet.
BesluitHet districtscollege keurt het voorontwerp (ontwerp van 26 september 2008) goed voor de aanleg van een (ontbrekend) voetpad in de Lodewijk Andersonstraat.
Artikel 1
Artikel 2
Het districtscollege beslist om het advies van de jeugdraad en de ouderenraad in te winnen.
Artikel 3
Het districtscollege beslist om een overlegmoment met de bewoners te organiseren.
Artikel 4
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst Taak
bestuurscoördinator district advies van de jeugdraad en de seniorenraad inwinnen bestuurscoördinator district overlegmoment met de bewoners organiseren bestuurscoördinator district voorontwerp voorleggen aan de raadscommissie