Samenstelling: de heer Frank Geudens, voorzitter; mevrouwen Marleen De Backer, Ariane Van Dooren, de heer Walter Verbruggen, mevrouw Wendy van Dorst, districtsschepenen; mevrouwen Marina Rothmayer, Beatrix Vanderplasschen, de heren Guy Dirckx, Frans Crauwels, René De Preter, Gustaaf Hendrickx, Luc Mahieu, mevrouw Mieke Vogels, de heren Dirk Van Duppen, Jan Van Wesembeeck, mevrouw Najat Assissi, de heren Samir Aiau, Steven Leyder, Kevin Stoop, Roland Jennes, Arfan Saber, René Frederickx, Luce Jacobs, Gerard Weytjens, mevrouw Germaine Van Asten, de heren Bart De Vos, Léon Dierckx; leden; mevrouw Patricia De Somer, districtssecretaris
Openbare zitting van 19 maart 2009
Iedereen aanwezig, behalve, de heer Arfan Saber, verontschuldigd, de heer René Frederickx, verontschuldigd en de heer Gerard Weytjens, afwezig.
districtsraadsbesluit: 408 van donderdag 19 maart 2009
Pagina 1 van 4
Deurne A-Punt
1 Voorstel tot besluit van raadslid D.V. Duppen. Uitnodiging Arupsumresearch toelichting alternatievenstudie en specifieke implicaties voor Deurne. Voorstel tot motie aan het stadsbestuur ter ondersteuning van het Arup-Sumresearch (vierde) alternatief . (Jaarnummer 408)
Auteur: Dirk Van Duppen
Motivering
Feiten en context
Nog geen jaar geleden wierp Humo met het ‘Dossier fijn stof: de Oosterweelverbinding in Deurne- Noord’ (nr.3534) de stok in de Lange Wapper kikkerpoel. Waar dat de discussie tot dan vooral technisch was, werd het nu een debat over fijn stof, lawaai, kortom volksgezondheid, dat de publieke opinie veel meer beroerde. De legendarische uitspraak van Patrick Janssens ‘walk and don’t look back’ in hetzelfde Humo artikel is niet bewaarheid geworden. In Deurne werden er meerdere bewonersvergaderingen georganiseerd in de RIX, kwam de BAM op de raadscommissie van juni haar plannen toelichten en organiseerde het district een druk bijgewoond debat tussen BAM, Straten-generaal en Ademloos op 29 januari j.l. Het was voor ieder van ons duidelijk dat de gevolgen van het BAM tracé voor Deurne verontrustend zijn en dat de communicatie daarover naar het district en naar de bevolking bedroevend is.
Onder druk van actiegroepen liet de Vlaamse regering een onafhankelijk alternatievenonderzoek doen, stelde de bouwvergunning uit, herschikte de raad van bestuur van de BAM met als crisisvoorzitter Karel Vinck en zette communicatie adviseur Noël Slangen aan de deur. Ademloos verzamelde 60.000 handtekeningen voor een volksraadpleging. De uitslag van het alternatievenonderzoek door het studiebureau Arup UK-SumResearch is zopas bekend gemaakt. Ik heb maandag 9 maart de druk bijgewoonde voorstelling van Arup voor de raadscommissie van de gemeenteraad bijgewoond. De invloed van het BAM tracé met de aansluiting van het Viaduct van Merksem t.h.v. het Sportpaleis en verderop op de Lange Wapperbrug, op de leefbaarheid en stadsontwikkeling van Deurne-Noord en van Merksem, is indrukwekkend. Dit tracé lag bij de Arup onderzoekers scherp onder vuur. Waar we vroeger spraken van mogelijks 18 baanvakken naast mekaar, blijkt nu die viaduct in breedte te verdrievoudigen van de huidige 35 meter naar 110 meter, wat volgens Arup de leefbaarheid van
onze wijken en de verdere stadsontwikkeling ernstig hypothekeert. Zij spreken van een ‘fragmentering’ van de stedelijke ontwikkeling voor generaties.
Verrassend is ook dat het studiebureau een eigen (vierde) alternatief verdedigt, dat onze wijken in Deurne Noord en Merksem terug veel leefbaarder kan maken. Het uitgangspunt en conclusie van het het Arup-rapport luidt: ‘De essentie en de meest duurzame oplossing is vooral te trachten het overwegend doorgaande verkeer niet langer door Antwerpen en haar stedelijke ringweg te laten rijden maar zoveel mogelijk om te leiden rond de stad.’(p.404) Om dit probleem op te lossen hebben de onderzoekers van Arup-Sumresearch een eigen alternatief naar voor geschoven dat bestaat uit vier elementen, waarvan de eerste twee direct toepasbaar zijn. Vooreerst zoveel mogelijk vrachtverkeer via de bestaande Liefkenshoektunnel rond de Antwerpse agglomeratie leiden, ver weg van de bestaande woonkernen. Ten tweede: via een automatisch verkeersbegeleidingssysteem de weggebruiker accuraat te informeren over de beste wijzen om rond Antwerpen te rijden. Ten derde: een derde Scheldekruising via een geboorde tunnel die zo noordelijk als mogelijk start en aansluit aan de A12 te Ekeren, dus een Straten-Generaal plus tracé.
Hierdoor blijven het Sint-Annabos en het Noordkasteel gespaard. Ten vierde: het ondertunnelen van het viaduct te Merksem ter hoogte van het Sportpaleis. Er zal dan ook geen bijkomende op- en afrittencomplex aan het Sportpaleis nodig zijn, zoals de BAM met de Lange Wapperbrug voorzag. Ook het sluipverkeer van vrachtwagens over bijvoorbeeld de Bischoppenhoflaan zal drastisch kunnen dalen. Er zou een enorme open ruimte vrij komen die kan dienen als recreatief, nieuwe groene zones of om het parkeerprobleem aan het Sportpaleis op te lossen. Bijkomend is op termijn de overkapping van het zuidelijk deel van de Antwerpse ring in haar diepe bedding ook nog mogelijk. Dan zal Antwerpen eindelijk bevrijd zijn van de historische miskleun die de leefkwaliteit van haar bewoners schaadt. Namelijk één van de drukste snelwegen van Europa, met voor 80% doorgaand vrachtverkeer, die door de agglomeratie loopt en met het BAM tracé voor nog eens generaties lang zou verankerd worden.
Ik ben fel onder de indruk van de simulatiekaartjes van Arup hoe ze laten zien dat de leefbaarheid, de stadsontwikkeling, de mobiliteit en verkeersveiligheid van onze wijken in Deurne Noord en Merksem, niet zal verslechteren zoals met het BAM tracé, maar sterk zal verbeteren met het (vierde) Arup alternatief.
Daarom mijn voorstel om liefst op de eerstkomende raadscommissie deze mensen van Arup uit te nodigen én ook een ondersteunende motie vanuit onze districtsraad te stemmen aan het Stadsbestuur, dat dit vierde alternatief van Arup zeer genegen blijkt te zijn. Met een pluim voor onze burgemeester Patrick Janssens die niet alleen zijn devies ‘walk and don’t look back’ heeft laten varen, maar de moed heeft om ook naar de verdere toekomst te kijken bij het nemen van beslissingen vandaag.
Juridische context
Punt 4.6 – artikels 58 en 59 van het basisreglement bestuurlijke organisatie van de stad Antwerpen regelen de procedure
initiatiefrecht raadsleden
Ieder raadslid heeft het recht voorstellen aan de agenda van de raad waarvan men deel uitmaakt toe te voegen. Een lid van het uitvoerend bestuur kan hiervan geen gebruik maken. Een voorstel kan zowel een interpellatie, een voorstel tot motie als een voorstel tot beslissing zijn. Deze opsomming is niet beperkend.
Bij afwezigheid van het raadslid wordt het voorstel van de agenda afgevoerd.
Raadslid Dirk Van Duppen licht toe.
Gehoord de tussenkomst van raadsleden René De Preter, Mieke Vogels, Steven Leyder, Luc Mahieu, Jan Van Wesembeeck, Frank Geudens.
Besluit
De districtsraad stemt met 11 stemmen voor, 11 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Voor
: Frans Crauwels, Guy Dirckx, Léon Dirckx, Gustaaf Hendrickx, Roland Jennes, Marina Rothmayer, Kevin Stoop, Germaine Van Asten, Beatrix Vanderplasschen, Jan Van Wesembeeck, Dirk Van Duppen.
Tegen
: Frank Geudens, Wendy van Dorst, Samir Aiau, René De Preter, Luce Jacobs, Najat Assissi, Walter Verbruggen, Ariane Van Dooren, Steven Leyder, Bart De Vos, Marleen De Backer.
Onthouding
: Mieke Vogels, Luc Mahieu.
Ingevolge artikel 44 van het basisreglement bestuurlijke organisatie worden beslissingen genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. De districtsraad verwerpt met 11 stemmen voor, 11 stemmen tegen en 2 onthoudingen Artikel 1 van het volgend besluit. De districtsraad keurt eenparig Artikel 2 van het besluit goed.
Artikel 1
De districtsraad vraagt aan het districtscollege en de voorzitter van de bestendige raadscommissie de verantwoordelijken van ARUP-SUMRESEARCH uit te nodigen op een raadscommissie om hun alternatievenstudie i.v.m. de Oosterweelverbinding te komen toelichten, specifiek over de gevolgen voor Deurne op vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid, leefmilieu (geluid en luchtkwaliteit), mens-leefomgeving en stadsontswikkeling van het ARUP-SUMREASEARCH alternatief versus dat van de BAM.
Artikel 2
De districtsraad steunt het college van burgemeester en schepenen in hun inspanningen om het Arup-Sumresearch (vierde) alternatief verder te laten onderzoeken en kansen te geven.
Artikel 3
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
|