Stad Antwerpen
beraadslaging/proces verbaal District Ekeren Kopie Districtscollege
Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter; de heren Koen Palinckx, Christophe Thomas, mevrouw Sabine Coene, districtsschepenen; de heer Dirk Platteau, districtssecretaris
Zitting van dinsdag 10 maart 2009.
bureaubesluit: 635 van dinsdag 10 maart 2009
Ekeren A-Punt
3 Lodewijk Andersonstraat. Aanleg ontbrekend voetpad. Voorontwerp. Goedkeuring. Concretisering beleidsrichtlijn (Jaarnummer 635)
Het districtsbestuur wil een (ontbrekend) voetpad in de Lodewijk Andersontraat aanleggen. Het bedrijf stadsontwikkeling legt nu het voorontwerp ter goedkeuring voor.
Agendapunt, districtsraad, open, 24/11/2008, jaarnummer 1474
Auteur: Bart Van Zele
Motivering
Voorgeschiedenis
Fase Actie Datum Jaarnummer
Budget 2009 Goedkeuring districtsraad 24/11/2008 1474
Feiten en context
Het districtsbestuur nam in de buitengewone begroting 2009 het nodige krediet op voor de aanleg van een (ontbrekend) voetpad in de Lodewijk Andersonstraat.
Fasering
Het districtscollege:
1 keurt het voorontwerp goed;
2 vraagt advies aan de jeugdraad en de seniorenraad;
3 organiseert een infoavond voor de bewoners;
4 bespreekt het voorontwerp in de raadscommissie.
Eventuele opmerkingen zullen besproken worden in een volgende plenaire vergadering. Dit moet leiden tot een definitief ontwerp, dat het bedrijf stadsontwikkeling terug voorlegt aan het districtscollege. Na de goedkeuring van het definitief ontwerp maakt het bedrijf stadsontwikkeling de uitvoeringsdocumenten op. Het districtscollege keurt het bestek goed en stelt de wijze van gunning vast. Op basis van het aanbestedingsverslag gunt het districtscollege de opdracht en verzendt, nadat alle goedkeuringen bekomen zijn, de gunningsbrief en het aanvangsbevel.
Juridische grond
Binnengemeentelijke decentralisatie
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2000 (jaarnummer 619), aangepast bij het gemeenteraadsbesluit 21 oktober 2002 (jaarnummer 2307), kregen de districten de bevoegdheid over het decentraal publiek domein, groenvoorziening en openbare werken. De Lodewijk Andersonstraat is een decentrale straat, zodat het district bevoegd is.
Stedenbouwkundige vergunning
Er wordt verwezen naar het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996 en het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en de uitvoeringsbesluiten. Volgens het besluit van de Vlaamse Regering van 14 april 2000 tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen en van de werken, handelingen en wijzigingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning vereist is (gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 26 april 2002 en bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006) is voor de bestratingswerken een bouwvergunning nodig. Artikel 3, 18°b) bepaalt dat voor het uitvoeren van de volgende werkzaamheden op openbaar domein of op terrein, dat na de werkzaamheden tot het openbaar domein zal behoren, geen stedenbouwkundige vergunning nodig is: “het aanbrengen van een andere verharding op een rijweg, jaagpad, dienstweg of dijk, of de vervanging van de bestaande verharding, zonder verbreding ervan. Hierbij is een verschuiving mogelijk tussen de stroken die voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer bestemd zijn. Die vrijstelling geldt niet als de bestaande rijweg, jaagpad, dienstweg of dijk een aardeweg, grintweg, steengruisweg of kasseiweg is. De werkzaamheden mogen niet gelegen zijn in een stadsof dorpsgezicht, noch in de onmiddellijke omgeving van een beschermd of voorlopig beschermd monument. Onder onmiddellijke omgeving dient de ruimte gelegen binnen een straal van 30 meter van de uiterste grenzen van het monument te worden verstaan.”
Vermits een stuk onverharde grond verhard wordt, is voor deze werken een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning nodig. Artikel 3, §2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, bepaalt dat indien voor het gebied waarin het perceel gelegen is een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, een bijzonder plan van aanleg of een niet-vervallen verkaveling bestaat en de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in overeenstemming is met de bepalingen ervan, is een openbaar onderzoek vereist. De werken zijn niet gelegen in een goedgekeurd BPA.
Artikel 3, §3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, bepaalt dat de aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning onderworpen worden aan een openbaar onderzoek:
2° als de infrastructuurwerken een lengte hebben van meer dan 200 m. Vermits de infrastructuurwerken langer zijn dan 200 m (circa 350 m) moeten de werken onderworpen worden aan een openbaar onderzoek. Voor het rooien van de bomen is een vergunning nodig.
Advies
Inspectie financiën
Het advies van inspectie financiën is niet vereist omdat de goedkeuring van een voorontwerp nog geen directe financiële gevolgen heeft.
Jeugdparagraaf
Op 1 december 1998 keurde het college de uitvoering van de jeugdparagraaf goed. Dit betekent dat in de stedelijke procedure “heraanleg openbaar domein” het advies van de jeugdraad en de resultaten van een eventuele jeugdpeiling worden ingepast.
Seniorenparagraaf
Op 26 april 2004 ging de districtsraad principieel akkoord om de stedelijke procedure voor heraanleg van het openbaar domein, wat Ekeren betreft, te verfijnen en een seniorenparagraaf in te voeren, zonder dat deze procedure verzwaart.
Argumentatie
Het voetpad wordt aangelegd in grijze betonstraatstenen 0,22 m x 0,22 m. Op de hoeken zijn voetpaduitstulpingen voorzien, zodat op die plaatsen foutparkeren vermeden wordt en de oversteek voor de voetgangers verkleint. De plenaire vergadering openbaar domein adviseerde het voorontwerp gunstig op 20 oktober 2008. De bomen worden vervangen. De aanvraag voor het rooien voor de bomen wordt mee opgenomen in de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor de bestratingswerken.
Financiële gevolgen
De ruwe raming (eenheidsprijs m²) bedraagt 103 000,00 EUR. Het districtsbestuur voorzag op de buitengewone begroting 2009/42095/731/60/00/0900 een nominatief krediet van 103 000,00 EUR voor de aanleg van het voetpad in de Lodewijk Andersonstraat. Financiering met eigen middelen. De stadsontvanger verleent zijn visum voor het huidige dienstjaar, conform artikels 94 en 160 §2 van het gemeentedecreet.
BesluitHet districtscollege keurt het voorontwerp (ontwerp van 26 september 2008) goed voor de aanleg van een (ontbrekend) voetpad in de Lodewijk Andersonstraat.
Artikel 1
Artikel 2
Het districtscollege beslist om het advies van de jeugdraad en de ouderenraad in te winnen.
Artikel 3
Het districtscollege beslist om een overlegmoment met de bewoners te organiseren.
Artikel 4
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst Taak
bestuurscoördinator district advies van de jeugdraad en de seniorenraad inwinnen bestuurscoördinator district overlegmoment met de bewoners organiseren bestuurscoördinator district voorontwerp voorleggen aan de raadscommissie
|