Daar we tussen kerst en nieuwjaar zijn... mag het einde van de maandmenu een beetje meer zijn, we gebruiken rode wijn..
Sussex Sausage Casserolexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ovenschotel met worstjes uit Sussex
Voor 4 personen
xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />450 g worstjes
40 g gezouten boter
1 grote ui, in plakjes
1 eetlepel bloem
1 stoofappel, gepeld, in vieren, klokhuis weggesneden
3 tomaten, gevierendeeld
4 plakken doorregen gerookt spek, zonder zwoerd, in blokjes
1 kleine groene paprika, in reepjes
1 teentje look uit de knijper
½ fles rode wijn
Zout, peper en gemengde kruiden
100 g champignons gehalveerd of in vieren, naargelang de grootte
Opmerking vooraf. In Groot-Brittannië zijn de worstjes korter dan bij ons. Trukje : draai van 1 worst 2 worstjes. Doe dit voorzichtig, met beide handen aan het midden van de worst, drie tot vier hele toeren. Snijd het worstenvel door en voilà, je hebt er twee. Als gemengde kruiden zijn de Italiaanse kruiden die in de handel te krijgen zijn aangewezen.
Grilleer de worstjes tot ze bruin kleuren. Indien je geen grill hebt, kan je ze ook in een gewone pan bakken in wat boter ; laat ze dan wel uitlekken op keukenpapier.
Smelt boter in een vuurbestendige ovenschotel (casserole) op een laag vuur en fruit daarin de plakjes ui langzaam goudbruin. Roer op tijd en stond. Meng de bloem door de ui en laat de bloem al roerend meebakken. Neem de schotel van het vuur. Voeg worstjes, appel, tomaat, gerookt spek, groen paprika en look toe. Overgiet met de rode wijn ; de worstjes moeten mooi onder staan. Gebruik indien nodig een beetje meer wijn. Kruid met zout, peper en de gemengde kruiden. Schuif de ovenschotel met deksel in een oven van 190 °C gedurende 45 minuten. Haal de schotel uit de oven, leg de champignons op het gerecht en zet de afgedekte schotel nog 15 minuten in de oven. Dien op met gekookte aardappelen.
|