LAHAM BIL KARRY
Een kerrieschotel uit Irak
Lekkernij voor 5 à 6 personen:
Nodig:
4 eetlepels olijfolie
ongeveer één kilo lamsvlees (in blokjes gesneden), kan ook met rundsvlees,
4 middelgrote ajuinen (fijn gesneden),
2 teentjes look uitgeperst,
korrels uit 10 kardemonpeulen, geplet,
1 eetlepel kerriepoeder,
½ koffielepel gemalen kaneel,
500 gr tomaten uit blik of verse (dan een beetje tomaten-concentraat bijvoegen),
sap van ½ citroen,
1 eetlepel witte wijnazijn,
3 dl water,
zout en peper,
Hoe maak je dit nu klaar,
1. Bak het vlees in een grote pot met de olijfolie. Het vlees dichtschroeien (dus op een hoog vuur!). en dan uit de pot halen.
2. De ajuin en de look bakken in dezelfde pot, tot de ajuin zacht wordt.
3. De geplette kardemonzaden, kerrie en kaneel bijvoegen en al roerend een tijdje meebakken.
4. De stukken tomaat, citroensap en azijn bijvoegen. Alles goed laten inkoken en een tijdje (enkele slokjes van je aperitief) laten trekken
5. Het vlees terug in de pot doen.
6. Water bijvoegen tot het vlees er net onder steekt.
7. Peper en zout bijvoegen.
8. De schotel 45 minuten tot 1.5 uur laten op het vuur laten staan. Regelmatig controleren of er nog genoeg vocht in de pot is.
9. Het eventuele overtollige vet van het water scheppen.
Opdienen met rijst of plat brood.
Tip: maak dit gerecht een dag vooraf en alles een nachtje laten trekken.
Frank,
|