Komkommersoep
½ komkommer 50 g champignons, in plakjes 600 ml water 1½ theelepel zout 1 theelepel sesamolie 1-2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Snijd beide helften in dunne plakjes. Breng het water aan de kook. Voeg komkommer en champignon toe. Strooi zout. Laat alles 1 minuut koken. Doe de sesamolie en de lente-uitjes in de soep. Roer alles goed om.
Voor deze Chinese soep kan je de champignons vervangen door 4-5 gedroogde shii-takes. Doe ze in een kommetje en giet er kokend water over. Laat ze 20 minuten weken. Knijp de shii-takes uit. Verwijder de taaie steel en steelaanzet. Snijd de shii-takes in reepjes. Gebruik ze zoals de champignons in het recept. Verse shii-takes moeten niet geweekt worden, maar worden helaas enkel in bakjes van 250 g verkocht.
Knoflookgarnalen
Marinade 8 tenen knoflook, uit de pers 1 eetlepel fijngehakte verse gember 2 rode chilipepertjes, minus zaad, in ringetjes, desgewenst 1 theelepel witte peper ½ theelepel zout 2 eetlepels vissaus (nam pla) 1½ eetlepel suiker
500 g zoetwatergarnalen, gepeld 3 eetlepels arachideolie 1 tomaat, in partjes 1 komkommer, in schijfjes gesneden
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Doe de garnalen in de marinade en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn. Laat ze 10 minuten marineren. Schep de garnalen daarbij een keer om. Verhit de olie in een wok of een ruime koekenpan. Bak daarin de garnalen tot ze roze kleuren. Dit duurt zon 3-4 minuutjes. Roer de garnalen geregeld om. Laat ze niet te lang bakken, anders worden ze taai. Doe de garnalen op een dienschaal. Schik de tomatenpartjes en de komkommerplakjes rond. (Het zijn de tomaat en de komkommer die voor de verfrissende toets zorgen.) Dit is een Thais gerecht en in Thailand geeft men er nog veel verse groenten bij ; misschien vervang je dit wel door een (groene) sla.
Zoetwatergarnalen zijn diepgevroren verkrijgbaar. Voor deze bereiding laat je ze in een vergiet ontdooien ; zet wel een diep bord onder het vergiet. Wanneer ze ontdooid zijn kunnen ze met enige handigheid gemakkelijk gepeld worden.
Johan,
|