Kip met 40 tenen look Voor 6 personen
1 braadkip (omtrent 2 kg), in stukken versneden Zout en peper uit de molen 250 g tenen verse knoflook, ongepeld 1 laurierblad 2 takjes verse tijm 1 takje vers bonenkruid 1,25 dl olijfolie 1 bouquet garni, bestaande uit Takjes tijm Laurierblad Takjes peterselie Een stuk bleekselderij En stuk preigroen van 10-12 cm
Dit is een Provençaalse manier om kip te bereiden. De lente komt eraan en het is dus gepast tijdens de bereiding een glaasje pastis te drinken samen met de gasten.
Bestrooi de stukken kip met zout en peper. Leg de stukken kip in een glazen of roestvrij stalen kom. Voeg de losse takjes verse tijm en bonenkruid, alsmede de ongepelde teentjes look en het laurierblad toe. Schenk er de olijfolie bij. Meng alles met de handen door elkaar tot de kip met olijfolie bedekt is. Dek de kom af en laat de kip 2 uur marineren bij kamertemperatuur. Haal de kruiden uit de marinade en leg ze met de overige ingrediënten voor het bouquet garni in de vouw van het preigroen. Bind dit samen met keukentouw of garen. Leg het bouquet garni in het midden van een ovenschaal. Schik de kip rond het kruidentuiltje en leg de ongepelde knoflookteentjes ertussen. Schenk er de overgebleven olie van de marinade over. Leg een goed sluitend deksel op de ovenschaal ; indien je geen goed sluitend deksel hebt, leg dan eerst aluminiumfolie op de schaal. Zet de ovenschaal gedurende 1u45 in een op 150 °C voorverwarmde oven. Serveer de kip in de ovenschaal en geef er groente naar keuze bij. Een stukje knapperig brood past er bij, maar wie liever een Belgisch frietje lust hoeft zich niet te generen. Je drinkt er een Côtes de Rhône en liefhebbers van een stevig glas bier bij de maaltijd hebben ook gelijk. Smakelijk ! Vergeet vooral niet de succulente, zachte en smeuïge knoflook uit de vliezen te duwen en op te eten.
|