De bruggepensioneerde economiewatcher (8 juni 2018)
KWARTDRAAI LINKS (deel 64)
Altijd al uw leden tellen! (André Coucke)
De vakbonden in België verliezen 88.000 leden in de jaren 2014-2016. Dit meldt de Waalse krant Le Soir in een redelijk sobere tekst. Zij nuanceert de cijfers ook in die zin dat het grootste verlies vooral bij het ACV op te tekenen valt. Wat het ABVV betreft is er geen verlies in Vlaanderen en een licht verlies in Wallonië. Zij geeft ook een reden aan voor het verlies aan leden : De ontslagen zouden vooral komen van geschorste werklozen en jongeren in wachttijd. Dit is de uitleg van het Waalse ABVV en wordt gedeeltelijk bevestigd door het ACV, meldt de krant nog. Het artikel wordt gevolgd door een aantal lezersbrieven van bedenkelijk allooi die de vakbonden vooral verwijten dat zij te veel energie steekt in haar oppositie tegen de regering. Te veel aan politiek doet met andere woorden in plaats van haar leden te bedienen. De redactie van de VRT neemt het artikel over in haar internetsite en zet de oorzaken in een veranderende volgorde. Als eerste reden noemt de VRT : de leden zijn ontevreden over de diensten die de vakbonden aanbieden en ze zijn het niet eens met de houding van de vakbonden ten opzicht van de federale regering. Toch wel een eigenaardige redenering die zonder veel journalistieke kritische zin overgenomen wordt. De kritiek tegen de regeringsmaatregelen wordt vooral gedragen door het ABVV ; soms doet ACV mee, soms ook niet. Het ABVV verliest weinig leden, het ACV het merendeel. Waarom zou de kritiek op de regering door de vakbonden dan een reden zijn ? Je zou evengoed kunnen beweren dat de lauwe houding van het ACV in de strijd tegen de regeringsbesparingen hen leden kost. Je zou ook kunnen aanvoeren dat het aanslepend debat over de recuperatie van de ARCO-aandelen, een verscheurende discussie in de christelijke syndicale zuil, leden kost. Ook het feit dat het Vlaams ABVV geen leden verliest zou een aanduiding moeten zijn dat de acties tegen de regering geen enkele aanduiding geeft voor het ledenverlies. Vergeet ook niet dat de cijfers slechts gelden tot 2016, toen wij nog spraken over de twee grote betogingen van 120.000 en 100.000 deelnemers.
Of hoe journalisten meevaren in de stroming die uitgezet wordt waarbij de vakbonden gemakkelijk in een slecht daglicht worden gezet.
In diezelfde stroom van het gemiddelde denken is er ook weinig journalistiek mededogen en kritische zin voor wat momenteel twee vakbondsmensen overkomt. Op 15 juni moeten Tom Devoght en Bruno Verlaeckt verschijnen voor de correctionele rechtbank omdat zij een stakingspicket hadden opgezet samen met andere militanten tijdens de algemene staking van 24 juni 2016. Zij werden met harde hand, schild en matrak door de politie opgepakt en worden beschuldigd van kwaadwillige verstoring van het verkeer. Een nieuwe verdere stap in het bekampen van het sociaal protest door de leidende figuren van dit land. Het is immers Bart De Wever die als burgemeester de politie opdracht gegeven heeft tot breken van het picket en het oppakken van de twee vakbondsmensen. 15 juni eerstkomend is dan ook een belangrijke dag. Zowel voor de rechterlijke onafhankelijkheid als voor de syndicale vrijheid. Of zoals Rudi de Leeuw het in zijn afscheidstoespraak zei : We moeten vechten om te mogen blijven bestaan.
Marc Boone
Mag ik even tegendraads zijn?
Geen enkele lezer(???) van de economiewatcher heeft ons gesignaleerd ze de economiewatcher( privacyregels) niet meer willen ontvangen. Misschien hadden wij de vraag anders moeten formuleren, en vragen, wie de economiewatcher nog verder wil ontvangen geef ons een seintje. Dat was het resultaat misschien heel anders geweest, en hadden wij vandaag nog een tiental lezers.
Met tegendraads bedoel ik , ik zit met een ei, vooral toen ik deze week de nieuwe voorzitter van het ABVV, zijn naam ben ik terug al vergeten hoorde ( via facebook) op het federaal congres. Het ABVV gaat voor de vierdagenweek, de zogenaamde 32urenweek, zonder loonverlies. Die vierdagenweek zou tegemoet komen aan het steeds groter mobiliteitsprobleem en werk-privé beter combineren. Wie kan daar tegen zijn? De vraag is natuurlijk hoe moet dit allemaal worden bekostigd, geen probleem voor het ABVV toekomstige loonsverhogingen kunnen gedeeltelijk worden gebruikt om die vierdagenweek te bekostigen, maar dit zal uiteraard niet volstaan, loonlastverlagingen die de bedrijven het laatste jaar hebben gekregen moeten herzien worden en gebruikt worden om de 4 dagenweek te realiseren en zorgen voor bijkomende aanwervingen om die vierdagenweek op te vangen. Het ABVV vergeet soms dat we een geglobaliseerde wereld leven, deze week besliste Umicore nog om zijn nieuwe fabriek niet in Antwerpen maar in Polen te vestigen. De loonkosten in Polen liggen blijkbaar 75% lager dan in Belgie, zonder te spreken van de energiekosten .Bijkomende aanwervingen Ok , maar nu zitten de bedrijven, overal te smeken om technisch geschoold personeel. Veel bekwame techniekers kiezen nu al voor een zelfstandig (nep)statuut om de loonnorm te omzeilen, en de bedrijven betalen gewillig want ze hebben ze nodig om hun bedrijf verder te doen draaien.
Enfin we liggen blijkbaar niet wakker van concurrentievermogen, dit woord staat blijkbaar niet in onze ABVV woordenboek. Ik stel me ook de vraag kan een land economisch overleven zonder industrie? Nu al worden 45% van de zogenaamde nieuwe jobs ingevuld in de dienstensector ( ouderenzorg, familiehulp, verpleegsters enz.) , maar die jobs worden allemaal bekostigd door overheidsgeld. Mijn vraag is hoe zullen we die diensten verder betaalbaar houden wanneer onze industrie verder verzwakt en in het slechtste geval verder delokaliseert. Misschien kunnen die gaten gedeeltelijk worden opgevuld, wanneer in de volgende regeerperiode haast zeker rekeningrijden zal worden ingevoerd, rekeningrijden die uiteraard buiten de gezondheidsindex moet blijven, en wie weet nog hogere belastingen op kapitaal inclusief de tweede pensioenpijler. Om de vraag naar een 32 urenweek te beantwoorden, hebben we natuurlijk een politieke meerderheid nodig, mijn gevoel zegt dat dit er niet zo vlug zit aan te komen, integendeel. De fake-mails rond de F35 vliegtuigen, hebben de Spa terug dichter bij de kiesdrempel gebracht. Enfin laat ons verder dromen, daar dienen ABVV congressen nu eenmaal voor. Ik weet het, ik straal weinig optimisme uit, maar daar hebben we gelukkig Marc Boone voor.
NewB vraagt hun coöperanten om vers geld.
Diegenen die mij kennen , weten dat ik nooit enthousiast bent geweest over NewB, ik heb nooit begrepen dat er naast de Triodos bank die toch voldoet aan alle ethische normen nog een nieuwe bank in het leven moest worden geroepen. NewB werd onmiddellijk met veel enthousiasme onthaald bij de middenveldorganisaties en door de vakbonden. Tot op heden heeft NewB nog geen geld genoeg om een banklicentie te verkrijgen, meer nog NewB het gecumuleerde verlies bedraagt nu al 7,2 miljoen , daarmee is het eigen vermogen al gedaald van 10 naar 8 miljoen, NewB boekt geen winst het zijn enkel kosten, vooral personeelskosten. Bij NewB zijn 15 mensen in dienst. NewB kon tot heden overleven met dank aan de Franse verzekeringsmaatschappij Monceau die met 10 miljoen over de brug kwam. Of de verzekeringsmaatschappij Monceau zo ethisch is daar heb ik mijn vragen over, want nu is NewB verplicht om in de toekomst hun verzekeringen te verkopen, tenminste als ze slagen in de kapitaalsverhoging. Beste coöperanten als het kan vraag zo vlug mogelijk jullie geld terug zou ik zeggen, en incasseer het verlies , vooraleer je geconfronteerd wordt met een tweede Arco débacle. NewB telt 53000 coöperanten.
Wist ge,
· Toch opmerkelijk : de Franse hotelgroep ACCOR( Ibis, Formule 1, Pullman, Sofitel) goed voor 4300 hotels is eventueel van plan om de aandelen van air-france die nu in het bezit zijn van de Franse overheid op te kopen. Velen zien dit als een middel om verder besparingen bij Air-France verder door te drukken.
· Volgens het tijdschrift Politique verloren de vakbonden tussen 2014 en 2016 , 2,5% ( 90000) leden, opmerkelijk is hier toch dat ACV de grootste verliezer is, tussen 2010 en 2016 verloren zij bijna 90000 leden, in Wallonië verliest het ABVV 17000 leden, maar wint 28000 bij in Vlaanderen. Volgens het tijdschrift Politique is de daling te wijten aan 3 factoren . 1. De harde houding tegenover de regering Michel 2. Ontevredenheid over de aangeboden diensten. 3. Belgie is steeds meer een KMO landschap, waar geen vakbondsvertegenwoordiging is.
· Volgens DE Tijd heeft het ACV door ARCO meer dan 100 miljoen verloren, 2/3 van het geld kwam uit de stakingskas.
· Als we de vrijgegeven cijfers van de vakbonden mogen geloven, dan is het ABVV (1535.000 leden) een fractie kleiner dan het ACV (1571000 leden), het ACVLB is blijkbaar de enige vakbond die leden bijwint, hun teller staat nu op 295000 leden.
· Een op tien werkzoekenden niet geschikt voor job in privé. Dit komt neer op 18000 werkzoekenden, het gaat hier om werkzoekenden met sociale, medische en psychische problemen. Zij komen wel in aanmerking om te werken in de sociale economie maar daar zijn er grote wachtlijsten. Vandaar dat werkloosheid beperken in tijd vooral de zwakkeren zou treffen.
· Er zijn 46000 Vlaamse vacatures tegenover 184000 Vlaamse werklozen, komt er op neer 4 werklozen voor 1 job.
· Zwaar onweer bij Telenet : de beurswaarde is in 4 maanden, 2 miljard lichter geworden. Reden : zware concurrentie met Orange, Scarlet (Proximus) en vooral omdat zij Netflix niet kunnen aanbieden.
· Wereldwijd worden jaarlijks zon 5000 miljard plastic zakken verbruikt, dat zijn er 10 miljoen per minuut, slechts een miniem deel wordt gerecycleerd ( 9% en 12% wordt verbrand)
· Belgen bezitten gezamenlijk 66 miljard beursgenoteerde aandelen.
· Fiscus sluit recordaantal rulings ( vraag om sluitende belastingovereenkomsten om minder belastingen te betalen) , 95% van de rulings werden goedgekeurd. In 2013 waren er 647 rulingaanvragen in 2017 praten we reeds over 1062.
· Uitzendarbeid kende tussen 2013 en 2017 een groei van 70%
· In 2017 zaten 656.000 werknemers in het circuit van de uitzendarbeid, dit is 36500 meer dan in 2016
· Vier op de tien werknemers die in 2017 werden aangeworven waren eerst aan de slag als uitzendarbeid.
· Dienstenchequebedrijven : Tussen 2013 en 2016 nam het aantal af met 16% in Vlaanderen en in Brussel met 32%, schaalvergroting is hier de oorzaak, in 2017 nam het aantal dienstencheques toe met 1,7%. De groep Daenens (diensten aan huis) en vooral actief in West-Vlaanderen kende in 2017 van 68 miljoen.
· Flexibeler werken dat is blijkbaar het ordewoord bij de banken en de verzekeraars, enkel LBC de Vlaamse Christelijke vakbond lijkt akkoord te gaan. Misschien moeten ze eens nadenken waarom ze constant leden verliezen.
· De verschillende regeringen in Belgie moeten volgens het planbureau op zoek naar 3,7 miljard om hun begrotingen in orde te krijgen. Begin volgende maand weten we exact het bedrag die moet gevonden worden, voel je aankomen, de jaarlijkse besparingsronde terwijl iedereen lekker in vakantie is.
|