Wiite uiensaus
2 witte uien
1 eetlepel boter
1,5 eetlepel bloem
2 dl melk
peper en zout
nootmuskaat
Leg de ongepelde uien op bakpapier in een oven van 180 tot 200 °C - wie heeft er nu nog een Leuvense stoof met verschuifbare oven ? - gedurende 90 minuten tot ze vanbinnen mals zijn. De buitenste pel van de witte uien kleurt dan bruin tot donkerbruin. Neem de uien uit de oven zonder de vingers te verbranden en laat afkoelen.
Pel de uien, verwijder het malse, binnenste deel en plet dat tot een homogene massa.
Smelt de boter in een sauspan ; destijds zal dat wel smout of spekvet geweest zijn. Voeg de bloem toe en meng. Giet er al roerend voorzichtig de melk bij. Roer goed tot er een gladde witte saus ontstaat. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng de uienpuree met een gelijke hoeveelheid wite saus.
Serveer deze saus bij gaar gekookte aardappels.
Johan,
foto: socfo/frankmulleman
|