Pabellon Criollo Con Baranda
Creools soepvlees (6p.) uit Venezuela
Dit gerecht heet in het Nederlands, althans volgens het woordenboek, Creools paviljoen met balustrade. Het soepvlees in het originele gerecht komt van de lap. Er horen kidneybonen (Phaseolus vulgaris) bij ; zwarte met een zoet-kruidige smaak of rode met een romige structuut en een volle smaak.
Voor het vlees
1 kg soepvlees zonder been
2 wortelen, in plakjes
1 ui, bestoken met 2-3 kruidnagels
1 prei, in stukjes gesneden
2 gepelde tomaten, in stukjes
2 teentjes look, gesnipperd
1 ui fijngehakt
½ glas droge witte wijn
Plantaardige olie
Peper en zout
Voor de kidneybonen
250 g (liefst zwarte) kidneybonen,
1 nacht geweekt, afgegoten en uitgelekt
1 ui, bestoken met 2-3 kruidnagels
1 Spaans pepertje
3 dunne plakjes gerookt spek, in reepjes
2 uien, fijngehakt
1 teentje look, gesnipperd
1 mespuntje gemalen komijn
Peper en zout
Het vlees
Breng twee liter water met wortelen, bestoken ui en prei aan de kook. Voeg peper en zout toe naar smaak. Doe het vlees in het kokende water. Laat alles 1u30 koken. Haal het vlees uit de bouillon en snijd het in stukjes.
Verhit de olie in een geschikte kom. Fruit daarin ui en sjalot tot ze doorschijnend zijn. Voeg het vlees en de look toe. Roer alles goed dooreen en doe er dan de tomaten bij. Giet witte wijn en een beetje bouillon bij het vlees. Kruid met peper en zout naar smaak. Laat het vocht gedurende 10 minuten zonder deksel inkoken. (Met de overige bouillon maak je uiteraard soep.)
De bonen
Doe de bonen, de bestoken ui en het Spaanse pepertje in een kom. Giet er zoveel water over dat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat de bonen 1 uur koken.
Laat het spek uitsmelten in een pan. Voeg ui toe en fruit die in het spekvet. Doe hetzelfde met de look zonder die te laten verkleuren. Neem de pan van het vuur. Schep een pollepeltje kookvocht van de bonen in de pan en roer de aanbaksels los. Voeg dit toe aan de bonen. Zet het vuur laag en laat alles nog 30 minuten sudderen. Bestrooi met komijn.
Zet het vlees en de bonen in het midden van de gedekte tafel. Traditioneel worden er gekookte rijst en gebakken bananen bij gegeven. Voor de volledigheid volgt het recept voor de bananen.
3 grote rijpe bakbananen
Boter of plantaardige olie
Schil de bakbananen gebruik desnoods een mes. Halveer ze in de lengte en vervolgens dwars, zodat je twaalf stuks hebt.
Verhit de gekozen vetstof in een pan met dikke bodem. Bak destukken banaan aan beide zijden bruin. Laat uitlekken op keukenpapier en dien onmiddellijk op.
(Voor bakbananen als dessert ga je te werk als boven en bestrooi je ze met suiker, waarna je ze flambeert met oude rum Havana Club.)
Zijn er geen bakbananen beschikbaar, gebruik dan gewone bananen : ze moeten wel stevig zijn en geel zonder zwarte verkleuring.
Johan,
foto: socfo/frankmulleman
|