Kruidige rundsgehaktballetjes met gestoofde groenten
Lamblokjes met ui en veel knoflook met basmatirijst.
door Abdolwasseh Heydari !
Abol werkt in het Sociaal Tewerkstellingsproject Textielhuis Rijselsestraat 19 te Kortrijk. Als vluchteling uit Afghanistan kwam hij een drie jaar geleden via Pakistan naar België. Zijn meerwaarde in de keuken als hulpkok en zijn vriendelijke inbreng in het Textielhuis als trouwe medewerker is zeer belangrijk! Maar voor deze rubriek maandmenu is het zeer belangrijk om zijn culinaire kwaliteiten onder de dampkap te houden (en vooral te proeven)!
Na mijn vele reizen in de omgeving van Pakistan en Iran begrijp ik nu uiteindelijk hoe het komt dat de Afghaanse rijst niet kleeft!
Geniet zeker van het onderstaand recept of ga eens kijken voor de Abdols dagschotel op www.textielhuis.com of geniet er van alle schotels.
Frank Mulleman,
Nodig:
- Runds of lamsgehakt
- Ei
- Ui
- Olijfolie
- Tomaat in schijfjes
- Aubergine in schijfjes
- Peper en zout
- Lamsvlees
- Peper en zout
- Look
Het rundsgehakt (of lam) mengen met ei en fijngesnipperde uien.
Kleine balletjes van maken. Ondertussen doe je in een pot wat olijfolie
daarna leg je in laagjes uien, in schijfjes gesneden tomaten en in
schijfjes gesneden aubergines. Je maakt telkens 1 laag tot de groenten op zijn. Voeg er de balletjes gehakt bij. Bestrooien met peper en zout en laat die langzaam garen. De warme balletjes serveren met was saus.
De lamsblokjes (gesneden van 1 bout) aanbakken in
olijfolie tot ze goudbruin zijn, kruiden met peper en zout en
grofgesneden ajuin en véél knoflook (naar eigen smaak) toevoegen.
Overgieten met lamsbouillon en langzaam laten stoven. Dit neemt wel een 2-tal uurtjes in beslag want het moet supermals zijn! Intussen heb je ruimschoots de tijd om de rijst te maken.
De Afghaanse rijst:
Je zet water op met was zout en laat de rijst daarin koken, ongeveer een 15 minuutjes? Dan giet je die af, maar je spaart per kg rijst 750 ml van het rijstkookvocht. De afgegoten rijst spoel je met koud water tot er niets meer van warmte in zit (zeer belangrijk!!) .Daarna zet je die rijst terug op met het gespaarde kookvocht. Daar doe je flink wat olijfolie bij en nu komt het: Daar voeg je 1 soeplepel GARAM MASALA bij (te koop in speciaalzaken) .
Flink mengen en 1 verse keukenhanddoek over je pot leggen alvorens je die toedekt met het deksel. Deze rijst laat je garen op een heel laag pitje en dit voor ongeveer 20 minuten.
Garam Masala is een kruidenmengsel die Abol bij ons (in het Textielhuis) zelf maakt. Je kan het ook kopen bij de oa. de Paki in de Zwevegemsestraat
.
Met smakelijke groeten,
Abdol,
foto: socfo/frank.mulleman
|