Biersoep uit de Oostkantons, België, voor 4-6 personen
75 g boter
75 g bloem
3 l abdijbier
50 g vers geraspte gember
1/2 koffielepel kaneelpoeder
100 g suiker
6 eierdooiers
200 ml room
zout, peper
De boter in een pan smelten, de bloem erdoor roeren, blijven roeren tot bloem en boter een homogeen mengsel vormen, een mooie blanke roux zonder klonters. Het abdijbier geleidelijk al roerend toevoegen. Wanneer al het bier toegevoegd is, de soep nog 30 minuten stilletjes laten koken. De soep mag niet te dik worden ; voeg zo nodig 5 minuten voor het einde van de kooktijd nog wat bier toe. Roer gember, kaneel, en suiker door de soep. Breng op smaak met zout en peper.
De soep binden. Ofwel in een voorverwarmde terrine de eierdooiers met de room loskloppen en de soep er al roerend op schenken. Ofwel in een kommetje de eierdooiers loskloppen let de room. De pan van het vuur nemen. Enige soeplepels soep doot de room met ei mengen en dit mengsel door de soep roeren.
Serveer de soep met sneetjes brood naar keuze, rijkelijk besmeerd met gezouten boter alsof er geen cholesterol bestaat. Men drinkt er bier bij.
Gestoofd lof in bier-kaasssaus
20 g boter
1 eetlepel bloem
125 ml melk
125 ml Brigand
65 g geraspte gruyËre
zeezout, zwarte peper uit de molen
8 stronkjes witlof, panklaar
8 dikke plakken achterham
Smelt de boter in een steelpan op halfhoog vuur. Roer de bloem erdoor tot een witte roux ontstaat. Klop er beetje bij beetje de melk door, daarna het bier. Voeg de kaas toe tot hij smelt. Kruid met zout en zwarte peper uit de molen.
Leg de witlof in een pan zacht kokend gezouten water en laat 5-10 minuten sudderen. (dit kan ook in een licht kippenbouillon of half water, half pale ale). Niet te lang koken want dan wordt het lof papperig. Witlof met de schuimspaan uit de pan nemen en laten uitlekken.
Schik twee plakken ham op elk bord, leg een warm stronkjes witlof op elke plak en schep er een royale hoeveelheid saus overheen. Geef er brood en Brigand bij.
Dit recept is van de Australiër Paul Mercurio en doet denken aan 'witlof in ham' : je kan dit gerecht ook maken met deze hesperolletjes uiteraard. Wie wil kan ook een andere kaas gebruiken, bv parmezaan, oude gouda of brugge, of voor de durvers, half-om-half boursin en roquefort. Het witlof kan ook gestoofd worden i.p.v. gekookt. En waarom niet eens radicchio alias roodlof gebruiken, vraagt Paul zich af.
|