Pindasoep
Voor 6 personen
3 cups droog geroosterde ongezouten pindas, fijngehakt
3 cups kippenbouillon
3 cups melk
gehakte verse bieslook om te garneren
Amerikanen rekenen ongeveer alles in cups. 1 cup heeft een inhoud van 240 ml ; dat is 10 ml minder dan een pilsglas.
Indien je geen geroosterde ongezouten pindas vind, dan kun je gewone aardnoten gebruiken Pel de aardnoten en verwijder de vliesjes. Zet een droge pan op het vuur en rooster daarin de pindas terwijl de pan heen en weer schud. Pas op voor aanbranden en laat de geroosterde pindas niet in de pan.
Doe de pindas, de kippenbouillon en de melk in een soepkom. Breng al roeren aan de kook. Zet het vuur middelmatig en kook de soep 5 minuten terwijl je blijft roeren. Zet het vuur laag en laat de soep nog 10 minuten sudderen. Breng de soep op smaak met zout en peper. Strooi de bieslook over de soep en serveer.
Geroosterd Prairiehoen van de Pawnees
2 braadkippen van 1 kg elk
zout en peper
2 cups selderiestengels, in blokjes
2 cups gehakte ui
3-4 eetlepels gehakte verse salie
6 eetlepels vloeibare honing
6 middelgrote zoete aardappelen
Gehakte verse bieslook
1,5 eetlepel gepelde zonnebloempitten, licht geroosterd
Meng selderiestengel, ui en salie. Kruid de kippen van binnen en van buiten met peper en zout. Stop het groentemengsel in de beide kippen. Bind de kippen op.
Boen de zoete aardappelen onder stromend water de droog ze af. Prik met een vork 1 of 2 keer in elke aardappel.
Strijk elke kip in met 1 eetlepel van de honing. Leg de kippen in een ruime, licht ingevette ovenschotel. Leg de aardappelen aan de zijkanten van de ovenschotel. Zet de ovenschotel in een op 180 °C voorverwarmde oven gedurende 40 minuten ; wanneer je in het dikste van een kippenbil prikt en het sap dat eruit loopt is helder, dan is de kip gaar. De aardappelen test je met een vork. Schep af en toe tijdens het roosteren de vrijgekomen vetstof over de kippen.
Haal de schotel uit de oven. Maak sneetjes in de aardappelen en duw ze aan de uiteinden naar het midden (oei wat is dat heet) zodat ze open staan. Besprenkel ze met de overgebleven honing en strooi bieslook en zonnebloempitten erover, zoveel mogelijk in de ontstane holte. Strooi er nog wat zout en peper over. Serveer en geef er wilde paddestoelen bij.
Gesauteerde Wilde Paddestoelen
4 plakjes ontbijtspek of gerookt spek
400 g gemengde paddestoelen, naar keuze
5 lente-uitjes, schoongemaakt en in stukjes van zon 3 cm
zout en peper naar smaak
Smelt het spek uit op een heel matig vuur. Haal het spek uit de pan en zorg dat het spekvet in de pan blijft. Snijd de plakjes spek in stukjes.
Verhit het spekvet op middelhoog vuur. Sauteer de schoongemaakte en eventueel in stukken gesneden paddestoelen samen met de stukjes lente-ui gedurende 1 tot 2 minuten, tot ze net zacht zijn. Meng er de stukjes spek onder en breng op smaak met zout en peper alvorens te serveren.
Alle gerechten komen uit Noord-Amerika, van bij de Indianen. Voor nagerecht doe je maar een cake met noten, appel of een andere fruitsoort, recepten genoeg. Zo zie je maar dat mensen wel verschillen, maar niet zo heel veel.
|