Lomo con cacahuetes (Mexico)
Varkenshaas met pinda's
voor 4 personen
800 g varkenshaas
zout, zwarte peper uit de molen
snufje cayennepeper
3 eetlepels plantaardige olie
100 g ongezouten pinda's
1 ui, fijngehakt
250 g vleestomaten, gepeld, ontpit, klein gesneden
12 zwarte olijven, ontpit, grof gehakt
2 kruidnagels
stuk pijpkaneel (3-4cm)
3,5 dl runderbouillon
400 g kleine vastkokende aardappels, in de schil
100 g mager spek zonder zwoerd, in kleine blokjes
1 eetlepel reuzel
30 g verse gehakte koriander
Bestrooi de varkenshaas met zout, zwarte peper uit de molen en cayennepeper. Verhit 1 eetlepel van de olie in een pan en braad daarin het vlees boven een hoog vuur rondom aan. Haal de varkenshaas uit de pan en houd het warm.
Bak de pinda's goudbruin in het resterende vet. Roer op tijd en stond. Doe ui en stukken tomaat in de pan en laat even mee fruiten onder enkele malen roeren. Doe olijven, kruidnagels en pijpje kaneel bij het mengsel. Giet de bouillon in de panen roer om. Breng aan de kook en laat de saus op een laag vuur zonder deksel 10 minuten trekken.
Leg het vlees weer in de pan en laat het op een laag vuur, deksel op de pan ongeveer 25 minuten stoven. Kook onderstussen de aardappels gaar en pel ze.
Verhit de reuzel in een pan en bak op een matig vuur het spek uit. Schep de aardappelen door de spekjes en garneer met koriander. Haal het vlees uit de saus en snijd het in plakken van 1 tot 1,5 cm dik. Maak de saus af op smaak met zout en zwarte peper uit de molen. Serveer het vlees met de aardappeltjes en de saus.
|