Langosta habaneraxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Kreeft à xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Havana
Voor 4 personen
2 kreeften van 800 g elk, gekookt
3 eetlepels ongezouten boter
1½ eetlepel bloem
360 ml slagroom
Zout
Peper uit de molen
¼ theelepel cayennepeper
4 eidooiers
3 eetlepels droge sherry
3 eetlepels witte rum, bij voorkeur Havana Club
Haal de kreeften leeg en verdeel het kreeftenvlees in brokken. Houd de lever en, indien die er is, de koraal apart. Verhit de boter en roer de bloem door tot een witte roux ontstaat. Roer gedurende 2 minuten zonder de roux te laten kleuren. Voeg de slagroom toe en laat zachtjes koken onder voortdurend roeren tot de saus dik is. Kruid met zout, peper en cayennepeper. Klop de eidooiers licht. Neem de pan van het vuur en meng het eigeel door de saus. (Beter is enkele eetlepels saus door het eigeel te mengen en dat mengsel door de saus te roeren, maar zo staat het in het boek.) Meng het kreeftenvlees en de koraal door de saus. Giet sherry en rum bij de saus en meng. Duw de lever dor een zeef bij de saus en meng. Laat net zolang op het vuur staan tot alles goed warm is. Geer er gekookte rijst bij of arroz con ajo.
Je kan de kreeft met de saus in het midden van een warme schotel leggen en de rijst eromheen.
Johan,
|