Klop de boter samen met de suiker en zout tot een romig geheel. Meng er de bloem door en kneed tot een samenhangend geheel. Maak er een bol van en bekleed met plastiekfolie en laat een uurtje in de ijskast rusten. Vet een boterkoekvorm in of een bakvorm met afneembare ring...deze keer geen siliconen vorm dus. Druk het deeg in de vorm en bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en maak met een vork een ruitpatroon. Bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Afgelopen week snelle koffiekoekjes gemaakt met vierkante bladerdeeglapjes.
Nodig :
- 6 bladerdeeglapjes van 10 x 10 cm
- chocoladeparels
- frangipannebeslagje : 1 ei, 30 gr suiker, 60 gr amandelpoeder, 30 gr boter
- beetje pudding klaargemaakt in microplus schenkkannetje : 1/2 l melk, 35 gr vanillepuddingpoeder, 3 soeplepels suiker
- wat aardbeien of fruit naar eigen keuze
Werkwijze :
Bladerdeeglapjes inknippen volgens de foto's hieronder. Wat afgekoelde pudding opdoen en bestrooien met chocolade parels. Of bladerdeeglapje met wat frangipannebeslagje erop en dan nog appel, peer of aardbeien erop. De lapjes plooien zoals op de foto's en bestrijken met een losgeklopt eigeel.
Bakken op 180 °C in een voorverwarmde oven gedurende een 20 minuten
- het lege blik van de tomaten nog eens gevuld met water
- een soeplepel provençaalse kruiden
Nodig voor het vleesvulsel :
- 450 gr gehakt
- 120 ml vleesbouillon (water +vleesbouillonblokje)
- 1 teentje knoflook
- 3 soeplepels paneermeel
- 1 ei
- 5 soeplepel gemalen parmezaanse kaas
- pezo naar smaak ( peper +zout)
- 1 soeplepel provençaalse kruiden
Nodig voor de bechamelsaus :
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 1/2 l melk
- pezo, nootmuskaat
Werkwijze :
Het gehakt rul bakken in de antikleefpan. De vleesbouillon toevoegen en een 20 minuutjes laten sudderen met een deksel op de pan. De geperste knoflook toevoegen en kruiden met pezo. Als het afgekoeld is dan het paneermeel, het ei en de kaas erbij voegen en alles goed mengen. Indien het gehakt niet vochtig genoeg is kan je er wat van de tomatensaus nog aan toevoegen.
Voor de bechamelsaus. De boter smelten op het vuur, bloem toevoegen en wat laten droogbakken, melk toevoegen en goed roeren met de klopper, kruiden met pezo, nootmuskaat naar smaak.
De tomatensaus bereiden, snij de selder, wortel, sjalot heel fijn. (Ik heb hiervoor de extrachef gebruikt) In een pan wat olijfolie doen en hierin de groenten fruiten, de tomaten en het water toevoegen als ook wat provençaalse kruiden.
Als de voorbereiding gebeurt is dan de pastabuizen vullen met het natte gehakt.
De tomatensaus in de ovalen ultra pro van 2 l gieten op de bodem. Hierop de cannelloni plaatsen en overgieten met de bechamelsaus. Eventueel nog wat geraspte kaas erover heen strooien.
De schotel gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ° C plaatsen.
Het voorafje voor vandaag is klaar!......Heel simpel te maken met de mandoline en de Microgourmet.
Nodig :
- 1 courgette
- 2 tomaten
- provence kruiden
- peper en zout
- olijfolie
De courgette en tomaten wassen en met de mandoline fijnsnijden. Een torentje maken door afwisselend een schijfje courgette en tomaat te leggen in de microgourmet, op elk laagje doe je een beetje zout,peper en herbes de Provence. De microgourmet afsluiten met het deksel en 18 minuten stomen in de microgolfoven. 10 minuten nog laten rusten met gesloten deksel en op een bordje schikken en besprenkelen met enkele druppels olijfolie.
Gestoomde aardappeltjes met asperges en grijze garnalen
Ons voorgerecht daarnet klaargemaakt in de microgourmet....die heeft hier vandaag trouwens al overuren gedaan.
Nodig voor dit simpel en feestelijk voorgerecht voor 4 personen :
- 3 vastkokende aardappelen
- 12 asperges (ik had een pak van een halve kilo gekocht)
- cocktailsaus
- grijze garnaaltje ( pakje gekocht van 200 gr)
- persillade : een handvol peterselie, een sjalotje, wat paneermeel en wat olijfolie
Werkwijze :
De aardappelen in de schil gaarstomen gedurende 18 minuten in de micro gourmet. Laten afkoelen en in schijfjes snijden van bijna 1 cm. De asperges schillen en gaarstomen eveneens in de microgourmet ong. 12 minuten. De persillade bereiden door de peterselie te mengen met de olijfolie,paneermeel,fijngesnipperd sjalotje. Dan de aardappelen schikken op het bordje 3 schijfjes per persoon, hierop wat persillade doen en een beetje grijze garnalen. Naast elk aardappelschijfje een gestoomde asperge leggen en hiernaast met een koffielepeltje wat cocktailsaus uitsmeren.
Gemakkelijk op voorhand te maken en kan ook met groene asperges
Gisteren een BBQ gedaan en als dessertje deze crumble geserveerd........daar een bolletje ijscrème bij...en het was feest ;)
Nodig :
- 100 gr boter
- 100 gr bloem
- 100 gr amandelpoeder
- 100 gr ruwe rietsuiker ( kan ook met buine of witte suiker)
- een handvol amandelschilfers
- 50 gr havermout
- 6 à 7 rababerstengels
- 200 gr aardbeien
- 3 soeplepels witte suiker
Werkwijze:
De boter, bloem, suiker, amandelpoeder, havermout mixen tot een kruimelige massa, daarna de amandelschilfers toevoegen.De rabarber ontdoen van zijn vliesje en in stukjes snijden van 2 cm. De aardbeien doormidden snijden en bij de rabarberstukjes mengen en in de ovale ultra pro van 2 l doen. Overstrooien met de crumble massa. Bakken in de oven van 180°C gedurende een 25 minuten.
Deze taart dateert nog van vorig weekend maar had ik nog niet eerder gepost. Zo lekker dat ze maar een dag heeft bestaan ;))
Nodig :
- 120 gr suiker
- 120 gr boter
- 120 gr bloem
- 120 gr maïzena
- 120 gr gemalen amandelen
- een snuf zout
- 4 à 5 appels naargelang de grootte
- 100 gr suiker
- 100 gr rozijnen
Werkwijze:
Appels schillen en grof snijden, suiker onderroeren en rozijnen en even laten trekken.
Voor de korst alle droge benodigdheden mengen, boter in stukjes toevoegen en goed mengen. Een beetje mengsel in vorm doen, dan de appelstukjes erover doen en eindigen met weer een laag van het kruimeldeeg.
2 heerlijke aperitiefjes om zelf te maken met ingrediënten uit de natuur
Afgelopen week was een beetje hectisch vandaar maar weinig gepost....maar deze 2 lekkere aperitiefjes wil ik je zeker niet onthouden. Voor iedereen haalbaar, niet moeilijk te maken en bovendien makkelijk te vinden.
Bij bovenstaand receptje moet ook nog 1 liter rode wijn worden toegevoegd.
Met de zon in zicht een heerlijk koel en wat ongewoon soepje....gemakkelijk op voorhand te maken wanneer je een groep mensen ontvangt.
Nodig :
- 8 middelgrote wortelen
- 2 peren
- 1 ajuin
- 2 soeplepels olijfolie
- 2 kippenbouillonblokjes
- geut room
- 1 bosje platte peterselie
- 3 soeplepels amandelschilfers
- zout, peper, paprikapoeder
- kummel (komijn)
Werkwijze:
Versnipper de ui, schil de peren en haal klokhuis eruit, snij ook de wortelen fijn. Doe alles in een microgolfovenkom en overgiet met de olijfolie.
Verkruimel er ook nog de 2 bouillonblokjes over. Doe het deksel op de kom en zet 5 minuten op 800 Watt in de microgolf. Roer dan door en zet terug met gesloten deksel nu 7 minuten op 800 Watt. Giet er dan kokend water bij ong. 1.5 liter (waterkoker) en kruid af met peper, zout, paprikapoeder en komijn. Voeg de geut room toe en meng en laat dan de soep afkoelen.
Rooster de amandelschilfers in een tefalpan en hak die fijn samen met de peterselie in de turbomax of turbochef.
Soepje ijskast koel serveren en in elk tasje bovenop een lepel peterselie-amandelschilfersmensel strooien.
Dit was ons voorgerechtje gisterenmiddag. Simpel maar toch ook een beetje feestelijk !
Nodig :
- 200 gr gerookte zalm
- 125 gr grijze garnalen
- 1 granny smith appel
- 2 witloofstronken
- enkele sprietjes bieslook
- peper, zout
- 3 soeplepels lightroom
- 1 soeplepel mayonaise
- sap van een halve citroen
- sap van een halve sinaasappel
Werkwijze :
Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof en snij met behulp van het groentenmesje de harde kern uit het witloof. Snij dan het witloof in julienne. De appel schillen en klokhuis verwijderen, verder ook in julienne snijden (fijne blokjes). In de ruimtekom doe je de gesneden witloof en appelstukjes en hierbij meng je de garnalen, de fijngehakte bieslook. Kruid af met zout en peper en meng er dan het sap bij van de citroen en sinaasappel alsook de mayonaise en de lightroom.
Op ee bordje leg je nu een sneetje gerookte zalm en vul het met het bovenstaande mengsel. Rol de zalm op tot een hoorntje. En werk bordje af met 2 sprietjes bieslook, kerstomaat en wat komkommer of preischeutjes naar eigen smaak.
Heb al een keertje ananas gepresenteerd aan jullie maar nog niet in combinatie met de advocaatroom. En dat is toch wel super bij elkaar passend.
De ultradunne sneetjes ananas heb ik gesneden met de nieuwe Tupperware mandoline die sinds afgelopen week verkrijgbaar is....tenminste tijdelijk tot 30 juni. Een succes artikel kan ik je wel vertellen. Wil je die ook graag leren kennen laat het mij zeker weten.
Kan je er nog bij vertellen dat dit één van mijn dessertjes was van mijn verjaardagsmenu....mijn leeftijd ga ik er wel niet bij verklappen ;-)
Nodig :
- 1 ananas
- enkele blaadjes munt
- 250 gr platte kaas
- 2.5 dl room
- 100 gr witte suiker
- 3 flinke soeplepels advocaat
Werkwijze :
De ananas ontdoen van zijn schil met behulp van het koksmes. Overlangs doorsnijden en het middelste harde gedeelte eraf snijden. Dit gaat het beste door de ananas nog eens overlangs door te snijden. In totaal bekom je 4 grote stukken ananas. Nu hou je het bovenste stuk ananas goed vast en je gaat er mee over de mandoline op stand 3.
Voor de advocaatroom begin je met de slagroom samen met de suiker stijf te kloppen in de speedychef. Dan voeg je met behulp van de spatel de plattekaas toe en tenslotte de advocaat. Alles goed dooréén mengen.
Presenteren als een roos op een bordje door de ananasplakjes in het rond te leggen op een dessertbord en in het midden bovenop een deeltje advocaatroom te doen. Afwerken met muntblaadjes of zelfs met basilicumblaadjes of citroenmelisse kan ook.
Al dat gezeur over regen, wind en kou. Beter de keuken in trekken, in de buurt van een warme oven en wat lekkers op tafel toveren ! ;)))
Nodig voor deze heerlijke luchtige taart :
- 75 gr melkchocolade
- 150 gr gemalen amandelen
- 6 eierdooiers
- 6 eiwitten
- 150 gr suiker
- 100 gr zelfrijzende bloem
Voor de meringeboterroomcreme =
- 250 gr melkerijboter
- 85 gr eiwit
- 170 gr witte suiker
- 2 soeplepels choco
Voor de decoratie :
- amandelschilfers of hagelslag of geraspte chocolade
Werkwijze :
Voor de taart : maak een gewone biscuit door eidooiers te mixen met de suiker tot een witte massa. De 75 gr chocolade raspen en bij dit eerste mengsel voegen. Ook de gemalen amandelen + gezeefde bloem toevoegen en luchtig onder elkaar mengen. De eiwitten apart stijfkloppen in de speedychef en er pas op het laatst aan toevoegen. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C ongeveer 35 tot 45 minuten naargelang uw oven.
Voor de meringeboterroom : de eiwitten goed mixen in een pot die au bain marie op het vuur staat ( kleine pot zetten in een met water gevulde grotere pot) Terwijl ge mixt de suiker deel per deel toevoegen en verder mixen tot dat de suiker is opgelost. Als dat is de stijfgeslagen eiwitten overbrengen in een koudere kom of in de pot van de Kenwood en er de kamer verwarmde boter deel per deel bijvoegen en verder kloppen tot dat alle boter onder het eiwit zit, dan de choco toevoegen en nog eventjes onder elkaar zetten.
De taart doormidden snijden met behulp van het broodmes of tupperware tomatenmes en met de nieuwe Tup spatel een deel van de meringueboterroom tussen de taart smeren. De rest verdelen over de buitenkant, de zijkanten afwerken met geraspte chocolade of geroosterde amandelen of hagelslag naar eigen smaak en bovenop versieren met toefjes boterroom met behulp van de squeeze-it. Ik heb er nog chocolade koffieboontjes ingestoken als decoratie.
Een heerlijke kokos flantaart met een laagje chocolade bovenop. En helemaal niet moeilijk te maken.
Nodig :
- 150 gr gemalen kokos
- 50 gr maïzena
- 3 eieren
- 300 ml melk
- 200 ml room
- 1 doos gecondenseerde gesuikerde melk van 397 gr
Voor het laagje chocolade bovenop :
- 100 gr chocolade
- 1 dl room
Werkwijze :
Meng de maïzena met de melk. Voeg de gecondenseerde melk + eieren + room + kokospoeder toe. Goed mengen en in een vorm doen van ong. 20 cm doorsnede. Bakken in een oven au bain marie van 180°C gedurende 1 uur en 20 minuten.
Volledig laten afkoelen. Dan de chocoladelaag erover heen doen. Hiervoor smelt je de chocolade samen met de room in het microplus schenkkannetje in de microgolfoven op lage wattage. Instrijken met het patisserieborsteltje.
Wie kent ze niet : deze heerlijke chocoladekoekjes met een witte crèmevulling. Heel mijn keuken rook naar de chocolade.
Wat heb je hiervoor nodig :
Voor de koekjes :
- 225 gr boter
- 210 gr suiker
- 1 ei
- 250 gr bloem
- 75 gr ongezoet cacaopoeder (dus geen nesquick)
- 8 gr bakpoeder
- snufje zout
Voor de crèmevulling :
- 100 gr boter
- 200 gr poedersuiker
- snuf zout
- 2 volle soeplepels room
- enkele druppels vanille extract (home made)
Werkwijze :
Voor de koekjes: de boter samen met de suiker mengen, ei toevoegen en weer mengen. Bloem + bakpoeder + cacao + zout zeven en erbij mengen. In een bol doen en in plastiekfolie verpakken en een uurtje in de ijskast leggen. Nadien het Tupperware antikleefwerkblad nemen en met bloem bestrooien. Deeg hierop uitrollen met de deegroller tot een half cm dikte. Met de mini tartelettesnijders (de kleinste kant) rondjes uitsteken en op een met bakpapier bekleedde bakplaat leggen. Afbakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 12 minuten.
Koekjes laten afkoelen en ondertussen de crèmevulling maken.
Hiervoor de boter mixen met de room, snuf zout, vanille extract en de poedersuiker.
De crèmevulling in de squeeze -it doen en op de koekjes een mopje spuiten. Een tweede koekje erop leggen en aandrukken.
De koekjes bewaren in de clickplus tupperwaredoos.
Maar daar zullen ze niet lang inzitten als je ze éénmaal hebt geproefd.
Heerlijk voor de speculoos lovers maar ook voor zij die van mousses houden. In elk geval : het is weer eens wat anders.
Nodig :
- 250 gr mascarpone
- 2 eieren
- 10 speculoosjes van Lotus
- 1 soeplepel suiker
Werkwijze :
De speculoosjes fijnmalen in de Tupperware kaasmolen. Het eiwit stijfkloppen in de speedychef. En de eigelen + suiker mixen in de 2 liter maatbeker van Tupperware. Hierbij de mascarpone voegen en weer goed mixen of kloppen. Ook de fijngemalen speculoos toevoegen en als laatste voorzichtig het eiwit eronder spatelen met behulp van de spatel.
Verdelen over kleine glaasjes en in de ijskast laten opstijven.
Laat het U smaken, en misschien nog een ideetje voor morgen op Moederdag te serveren !
Een egel gespot in mijn tuin.....;) zou ik kunnen schrijven...... wel leuk om bv. op een woensdagnamiddag met de kinderen als fruithapje te maken. Met behulp van het nieuwe klein reverso vergietje van het tupperware allegra gamma heb ik mijn druifjes gewassen en nadien in het kommetje laten uitlekken. Met behulp van de dunschiller heb ik mijn peer geschild.
Verder heb ik met de tandenstokers de druifjes op de peer geprikt, voor het neusje een blauwe en voor het lichaam de groene druiven. De ogen zijn gemaakt van 2 kruidnagels.
Dus al wat je nodig hebt is :
- een peer
- groene druiven
- blauwe druif
- 2 kruidnagels
- reverso vergiet + kommetje (ook ideaal voor aarbeien in af te spoelen)
De eerste rabarberstengels schieten de grond al uit en vond ik het tijd om er iets mee te doen. Vandaar mijn keuze voor deze gemakkelijke rabarbercake. Heerlijk van smaak .....zo'n beetje zoet-zuur....daar hou ik wel van.
Nodig :
- 150 gr gesmolten boter
- 150 gr suiker
- 150 gr zelfrijzende bloem
- 100 gr amandelpoeder (optie)
- 3 eieren
- 2 eetlepels vanille puddingpoeder
- 500 gr rabarber
- beetje extra suiker naar smaak voor bij de rabarber
Werkwijze :
Met de dunschiller de schillen van de rabarber doen en met het groentenmesje de rabarber in stukjes van ong. 2 cm snijden. De stukjes even in een ruimtekom zetten samen met suiker naar smaak en de vanille puddingpoeder. Goed onder elkaar mengen.
De gesmolten boter mixen met de suiker. Dan 1 voor 1 de eitjes toevoegen. Goed blijven mixen en dan de amandelpoeder en zelfrijzende bloem toevoegen. Alles onder elkaar goed mengen en in een ingevette siliconen bakvorm doen of in de terinne ultra pro van Tupperware zoals ik heb gedaan. De rabarberstukjes bovenop het deeg doen. Door het bakproces komen ze vanzelf op zijn plaats te zitten. Deze keer heb ik de ultra wel ingevet en bebloemd om zeker te zijn dat hij er goed zal uitkomen nadien.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende 50 minuten à 1 uurtje naargelang uw oven. Heb het deksel van de ultra pro niet gebruikt deze keer.
Laten afkoelen en bestrooien met bloemsuiker, bewaren in de recto-verso.