Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
31-07-2014
Pain perdu aux abricots
Zuiders genot en zo eenvoudig !
Mijn voorgerechtje deze middag met fruit van het seizoen.
Nodig :
- Toastbrood
- Abrikozen
- Vloeibare honing
- Balsamicosiroop
- enkele blaadjes basilicum
- Blokje foie gras
- Tupperware mini tartelette uitsnijder
Werkwijze :
Snij met behulp van de mini tartelette uitsnijder 3 rondjes per persoon uit met de grootste snijkant. Toast ze lichtbruin en schik ze op een bordje.
Was en halveer de abrikozen en ontpit ze. Doe er een beetje vloeibare honing over (in de holte kan dit gemakkelijk) en zet ze even onder de gril van je oven. (5 min) Leg de abrikozenhelften op de rondjes getoast brood en doe op elk stuk fruit nu een beetje foie gras. Leg wat basilicum op de middelste abrikoos. En spuit wat druppels balsamicosiroop aan de rand van je bordje.
Carpaccio van verse vijgen met rauwe ham en parmezaan
Vijgen recht van de boom kunnen plukken om ze daarna te verwerken tot lekkernijen.....is toch wel een beetje leven als God in Frankrijk nietwaar ;-))
Nodig :
- 4 verse vijgen
- 4 sneden rauwe ham
- 75 gr parmezaan
- 3 eetlepels notenolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- enkele draaien van de pepermolen
- mandoline van Tupperware
- pepermolen van Tupperware
- shaker van Tupperware
- dunschiller
Werkwijze :
Was de vijgen en snij in fijne schijfjes met behulp van de mandoline. Schik ze mooi in het rond op een bordje. Snij de plakjes ham in kleine strookjes en verdeel over de vijgen.
Doe olie en azijn in de shaker, schud en besprenkel er de vijgen mee. Met behulp van de dunschiller maak je schilfers van de parmezaan. Strooi ze over de ham en vijgen. En werk af met fijngemalen peper.
Schil de asperges met de dunschiller en ontdoe ze van het harde uiteinde. Stoom ze in de Micro Gourmet gedurende 12 minuten. Hak de peterselie fijn in de turbomax en meng deze samen met de room en peper en zout.
Rol het bladerdeeg open en maak met behulp van het groentemes een inkerving op 1.5 cm van de buitenrand. Doe dan de inhoud van de shaker over het bladerdeeg maar blijf weg van de rand. Snij de brie in fijne plakjes en leg afwisselend 2 asperges en tussenin stukjes brie. Besprenkel met enkele druppels honing.Smeer de buitenrand in met de melk met behulp van het patisserieborsteltje. En bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Doe de hardgekookte eieren door het kaasmolentje zodat je fijne sliertjes bekomt.
Laat de taart even afkoelen alvorens je ze voorziet van 3 rijen met de fijngemalen ei. Leg hier en daar wat plakjes ham op de taart en overstrooi met de fijngehakte peterselie.
Zelfs voor de niet aspergeliefhebbers een must om eens te proeven.
Gestoomde aardappeltjes met asperges en grijze garnalen
Ons voorgerecht daarnet klaargemaakt in de microgourmet....die heeft hier vandaag trouwens al overuren gedaan.
Nodig voor dit simpel en feestelijk voorgerecht voor 4 personen :
- 3 vastkokende aardappelen
- 12 asperges (ik had een pak van een halve kilo gekocht)
- cocktailsaus
- grijze garnaaltje ( pakje gekocht van 200 gr)
- persillade : een handvol peterselie, een sjalotje, wat paneermeel en wat olijfolie
Werkwijze :
De aardappelen in de schil gaarstomen gedurende 18 minuten in de micro gourmet. Laten afkoelen en in schijfjes snijden van bijna 1 cm. De asperges schillen en gaarstomen eveneens in de microgourmet ong. 12 minuten. De persillade bereiden door de peterselie te mengen met de olijfolie,paneermeel,fijngesnipperd sjalotje. Dan de aardappelen schikken op het bordje 3 schijfjes per persoon, hierop wat persillade doen en een beetje grijze garnalen. Naast elk aardappelschijfje een gestoomde asperge leggen en hiernaast met een koffielepeltje wat cocktailsaus uitsmeren.
Gemakkelijk op voorhand te maken en kan ook met groene asperges
Dit was ons voorgerechtje gisterenmiddag. Simpel maar toch ook een beetje feestelijk !
Nodig :
- 200 gr gerookte zalm
- 125 gr grijze garnalen
- 1 granny smith appel
- 2 witloofstronken
- enkele sprietjes bieslook
- peper, zout
- 3 soeplepels lightroom
- 1 soeplepel mayonaise
- sap van een halve citroen
- sap van een halve sinaasappel
Werkwijze :
Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof en snij met behulp van het groentenmesje de harde kern uit het witloof. Snij dan het witloof in julienne. De appel schillen en klokhuis verwijderen, verder ook in julienne snijden (fijne blokjes). In de ruimtekom doe je de gesneden witloof en appelstukjes en hierbij meng je de garnalen, de fijngehakte bieslook. Kruid af met zout en peper en meng er dan het sap bij van de citroen en sinaasappel alsook de mayonaise en de lightroom.
Op ee bordje leg je nu een sneetje gerookte zalm en vul het met het bovenstaande mengsel. Rol de zalm op tot een hoorntje. En werk bordje af met 2 sprietjes bieslook, kerstomaat en wat komkommer of preischeutjes naar eigen smaak.
Deze zalmterrine heb ik als voorgerecht geserveerd afgelopen vrijdag voor mijn vrienden. Makkelijk te maken in de ultra pro terrinevorm van Tupperware.
Nodig :
- 500 gr verse zalm
- 200 gr gerookte zalm
- 3 eieren
- 250 ml room
- peper en zout
- 2 soeplepels gehakte peterselie (turbochef)
Werkwijze :
Doe alles behalve de gerookte zalm in een keukenrobot en mix fijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C
Neem de ultra pro terrinevorm en giet de helft van het mengsel erin. Doe hierop een laagje gerookte zalm en giet de rest van het mengsel erop en dek weer af met een laagje gerookte zalm. Doe het deksel op de terrinepot en zet in een met warm water gevulde ovenschaal in de oven.
Bak de terrine ong. 45 minuten en doe dan het deksel eraf en bak nog 5 minuten verder.
Laat dan de terrine afkoelen en zet hem weg in de koelkast tot juist voor het serveren. Snij met het broodmes schijven van ong. 1 tot 1.5 cm van de terrine en serveer op een mooi bordje met een coulis van peterselie. Deze maak je door peterselie even te koken samen met een koffielepel bicarbonaatzout en dan het water ervan afgieten en kort mixen samen met wat olijfolie.
Als garnituur had ik gekozen voor luzernescheuten, kerstomaatjes, rodekoolscheutjes en een mix van jonge slablaadjes
De terrine ultra pro van de promotie deze week is ideaal voor dit heerlijk voorgerecht of eventueel als aperitiefhapjes te serveren. Liefst koud of lauw..De gasten van mijn demo zullen hem dan mogen degusteren.
Makkelijk op voorhand te maken wanneer je een groot gezelschap verwacht......
Nodig :
- 3 eieren
- 75 gr bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 50 ml zonnebloemolie
- 50 ml room
- 200 ml melk
- 280 gr tonijn naturel
- 125 gr geraspte kaas
- 2 soeplepels kappers
- Peper en zout naar smaak
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180° C. Klop de eieren tot een omelet en voeg de bloem en bakpoeder toe. Goed mengen. Voeg ook de olie, de room en de melk toe. Laat de tonijn uitlekken en doe hem met een vork in stukjes bij de vorige bereiding. Voeg dan de geraspte kaas en de kappers erbij. Kruiden met peper en zout. Nogmaals goed doormengen en in de ultrapro terrine gieten. Het deksel erop op en 40 minuten bakken op 180°C, deksel eraf en nog 10 minuten zonder deksel verder bakken.
Tip : Indien als voorgerecht gebracht kan je het eventueel vergezellen van wat sla en koude groenten. Als apertiefhapje, versnijden in dobbelsneden en een prikkertje op plaatsen.
Als voorgerecht voor mijn gasten afgelopen weekend bij onze BBQ heb ik deze zomerse tomatentaart gemaakt. En die is zeker voor herhaling vatbaar. Al diegene die nog teveel tomaten in zijn tuin heeft weet nu zeker wat uit te proberen.
Nodig :
- ong. 6 à 7 tomaten naargelang de grootte
- 1 kuipje philadephiakaas of van een ander merk kan natuurlijk ook
- 1 kuipje geitenkaas
- peper en zout
- 1 bladerdeeg
- sel de soleil (kruidenmengsel van fleur de sel, thym, peterselie, ui, paprika, oregano, bonenkruid, cayennepeper,look)
Je neemt de siliconen taartvorm van tupperware. Rol het bladerdeeg open en leg dit samen met het bakpapier in de bakvorm. Meng ondertussen in een kommetje het kuipje geitenkaas samen met het kuipje philadephiakaas natuur onder elkaar. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het bladerdeeg en strijk de bodem in met het kaasmengsel. Strooi wat zout en peper hierover.
Snij de tomaten in gelijke schijven met het tupperware tomatenmes en laat ze even op een vel keukenrol uitlekken. Schik ze dan dakpansgewijs over het kaasmengsel. Zelf heb ik er nog wat ansjovisjes overheen gelegd maar dat hoeft uiteraard niet. Uiteindelijk afwerken met het heerlijke sel de soleil. En de taart bakken in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende 35 minuten.
Verse vijgen met geitenkaas, honing, provençaalse kruiden en spek
Een onweerstaanbaar voorgerechtje met vijgen uit onze eigen tuin. Ze zijn dan wel niet zo groot van formaat maar dan nemen we er toch gewoon 3 in plaats van 1 zeker.
Wat heb je nodig :
- 3 kleine vijgen per persoon (of 1 grote)
- kleine beetje geitenkaas
- provençaalse kruiden
- honing naar eigen smaak (de mijne afkomstig van de provence)
- dun ontbijtspek ( 1 sneetje persoon)
Werkwijze :
Je schikt de vijgen op een bordje dat ovenvast is en maakt er aan de bovenkant kruislings een insnijding in. Duw hier wat geitenkaas in en omwikkel de vijg nu met het ontbijtspek. Tevens zorgt de omwikkeling ervoor dat de vijg niet kan openvallen tijdens het bakken. Doe met behulp van een koffielepel een beetje honing over de geitenkaas en vijg. En overstrooi ten slotte met wat provençaalse kruiden.
Verwarm de oven voor op 180°C en zet een tiental minuten in de oven. Het spek is dan juist goed gebakken wel opletten dan je dun ontbijtspek gebruikt en geen dik.
Dadelijk opdienen en smullen. Het zuiden op je bord !
Gisteren in de middag was het hier een lekker slaatje als lunch. Niks speciaals maar altijd smaakvol. Wij noemen het nog steeds slaatje van de Ardèche en dat komt omdat wij het ook daar voor het eerst hebben gegeten in een plaatselijk restaurantje. Wat hebben wij hiervoor nodig - 1 sla (feuille de chène) - tomaten - gerookte spekblokjes - 1 pelardon geitenkaasje per persoon - oud stokbrood - sladressing - ajuin - olijfolie - provençaalse kruiden
Werkwijze :
Sla wassen en op borden schikken. De tomaten in schijfjes snijden en over de sla dresseren. De ui in reepjes snijden en ook over de borden strooien. Beetje sladressing overgieten. De gerookte spekblokjes bakken in de ultra pro ong. 3 à 4 minuten. Die dat niet hebben: je kan ze ook in de pan bakken. Laten uitlekken op keukenrol en bij over de sla strooien. De geitenkaasje in dobbelsteentjes snijden en ook over de sla strooien. Het stokbrood in dobbelstenen snijden en in olijfolie in de pan wat opbakken. Bij over de sla doen en als laatste met wat provençaalse kruiden overstrooien. Een echte heerlijkheid. Laat dan de zon maar op je bord schijnen en geef hierbij een lekkere rosé.
P.S. : je zou dit ook als voorgerechtje kunnen serveren maar dan moeten de porties wat kleiner zijn vrees ik.
Als avondmaal is er hier gisterenavond niet gekookt maar hebben we in een plaatselijk restaurant een heerlijke pizza verorberd.
Gisteren heel de dag goed doorgewerkt in een warme zon. Om 20 u 's avonds grote honger maar toch geen zin in alleen maar brood. Dacht eraan dat er nog scampi's in de diepvriezer zaten. Dan maar gauw een heerlijk hapje gemaakt en een klein half uurtje later lekker gegeten van de scampi's in look/roomsaus.
Nodig :
300 gr gekuiste en van het darmkanaal ontdane scampi's 1 brikje room van 200 ml van 30% wat tomatenketschup beetje tomatenpuree 1/2 rode en 1/2 groene paprika 1 klein stukje chilipeper 2 sjalotjes 2 wortelen 3 à 4 teentjes knoflook geut witte wijn 1 kruidenbouillonblokje peper, zout, currypoeder, paprikapoeder fijngehakte peterselie
werkwijze :
Wat olijfolie in de wok doen. De groenten fijnsnijden in de quickchef en in de olie roerbakken. De scampi toevoegen en even meebakken dan afblussen met wat witte wijn. Verder kruiden en kruidenbouillonblokje toevoegen.Geperste knoflook toevoegen. Room even laten meekoken, tomatenketschup toevoegen en beetje tomatenpuree, afwerken met fijngehakte peterselie. Serveren met vers frans stokbrood.