Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
24-11-2012
De bloesemkommen
Vandaag geen receptje wegens tijdgebrek maar toch een leuk fotootje van de mooie rode bloesemkommen uit de kerstfolder en dus maar tijdelijk verkrijgbaar. De kleinste heeft een inhoud van 550 ml en kost 6.5 , de middelste maat heeft een inhoud van 2.5 l en kost 12 en de grootste tenslotte is 4.3 liter en is 19.5 . Niet alleen praktisch om al uw salades, pastasalades, koude aardappelsla, fruitsalade maar tevens mooi en nuttig om als kerstkado te schenken aan uw familieleden.
Hmmm....... lekker soepje dat smaakt....het proberen waard.
Nodig :
- 1 klontje boter
- 2 sjalotten of ajuin kan ook
- 1 wortel
- 1 aardappel
- 700 gr witloof
- peper en zout
- 2 en half kippenbouillonblokjes
- 1.25 l water van de kraan
- 1 takje thym
- 100 ml room
- peterselie
- grijze garnalen
Werkwijze :
Neem de nieuwe microcook van 2.25 liter of de rode microplus kan ook en doe hierin de boter. Zet 1 minuut op 360 W. Ondertussen de groenten fijnsnijden met het koksmes op de grote snijplank. Deze toevoegen als de boter gesmolten is en 7 minuten op 600 Watt zetten in de microgolf. Mengen met de menglepel en op smaak brengen met peper en zout. Water toevoegen + bouillonblokjes en thym. Deksel erop doen en 15 minuten in de microgolf zetten op 800 Watt. 1 x onderbreken om eens te roeren. Takje thym verwijderen en mixen. Meng room door de soep en leg in je soepkommetje wat grijze garnaaltjes, overgiet met soep en werk af met gehakte peterselie ( turbomax)
Gisteren een heerlijke microgolfschotel op tafel gezet in een mum van tijd ! Een echte aanrader voor mensen met weinig tijd ;-) En bovendien heerlijk......maar dat moet je zelf maar beoordelen nadat je ze hebt uitgeprobeerd.
Nodig :
- 600 gr gehakt
- 1 bloemkool
- 150 gr geraspte kaas
- 1 ajuin
- 1 dl room
- fijngehakte peterselie
- 1 blik van een 1/2 l tomatenblokjes
- satékruiden of bak,braad en grillkruiden naar wens
- de ovale ultra pro schaal van 2 liter met deksel
Werkwijze :
De bloemkool schoonmaken en in kleine roosjes verdelen. Spoelen en met aanhangend nat in de ovalen ultra pro schaal leggen en met deksel sluiten. 10 minuten in de microgolf zetten op 800 Watt. Ondertussen het gehakt, samen met de fijngemaakte ajuin en peterselie (turbomax of turbochef) als ook de room onder elkaar mengen. Wanneer de 10 minuten om zijn van de bloemkool, hierover een blik van een 1/2 l tomatenblokjes uit blik gieten. Vervolgens bedekken met het gemengde gehakt. Bovenop het vlees strooi je nu de satékruiden. Deksel er op en terug 10 minuten in de microgolf van 800 Watt zetten. Giet er nadien het overtollige nat af. Draai nu de kom ondersteboven zodat het gerecht op het schaaldeksel ligt. Overstrooi de bloemkool nu met de geraspte kaas en zet de kom nu zonder deksel terug in de microgolf voor ong. 3 minuten.
Uw maaltijd is klaar. Heerlijk met puree of gewoon gestoomde aardappelen.
Zelf heb ik eerst mijn aardappelen gestoomd in de microgourmet om ze later met de pureestamper fijn te prakken, kruiden met pezo, nootmuskaat en wat melk en zo tot een puree te verwerken. Heerlijke smaakvolle puree komt bij ons alleen maar uit de microgourmet (mijn lievelingsartikel van tupperware). Zo veelzijdig , zo smaakvol en toch..... zo gemakkelijk en vlug klaar.
Al bladerend door de nieuwe editie van Knack 'feestkoken' kwam ik dit receptje tegen. Het sprak me dadelijk aan en heb het mits kleine aanpassingen omgezet in een tupperwarereceptje.
Nodig :
- 1 vanillestokje
- 300 ml melk
- 3 eidooiers
- 4 soeplepels suiker
- 1 soeplepel bloem
- 3 gelatineblaadjes van elk 2 gr.
- 100 ml room
- 1 soeplepel boter+ sap van 2 mandarijntjes
Werkwijze :
Doe de melk samen met het overlangs gesneden vanillestokje in het microplus schenkkannetje en breng het aan de kook in de microgolf. D.w.z. 3 minuten op 800 watt. Ondertussen in de vier in één kan de eidooiers samen met 2 soeplepels suiker goed kloppen met de platte klopper. Doe er dan ook de soeplepel bloem bij en klop verder. De gelatineblaadjes weken in koud water in een klein ruimtekommetje. Als die soepel genoeg is dan uitknijpen. De ondertussen kokende melk toevoegen aan het eidooier-suikermengsel en goed verder roeren tot een homogene massa. Voeg nu ook de uitgeknepen gelatine bij. Klop de room stijf in de speedychef of gewoon met de klopper en meng die bij het afgekoelde melk- eimengsel.
In een steelpannetje doe je de boter en laat smelten. Voeg de overige 2 soeplepels suiker eraan toe en laat karameliseren, blus met het mardarijnensap. En laat verder inkoken. Deze vloeistof als laatste toevoegen aan het vanillemengsel. In mooie kleine glaasjes gieten en in de ijskast laten opstijven voor minstens 3 à 4 uurtjes.
Wie graag frietjes eet maar ze liever niet te dik heeft is met de cuby chef ideaal af. Een handig hulpmiddel om op een hele korte tijd frietjes gelijkmatig te snijden. Het toestel is enorm handig in gebruik en neemt weinig plaats in de kast in. Ook handig om te reinigen door het afneembare siliconen matje zodat er geen restjes blijven hangen.
Nota : ik bak mijn frietjes steeds voor op 120 à 130°C laat ze even rusten en bak ze tenslotte af op 170 à 180°C. Maar alles hangt af van uw eigen frietketel... iedere thermostaat is een beetje verschillend.
Tevens kan je hiermee ook fruit versnijden voor in een fruitsalade.