Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
04-01-2014
Driekoningentaart met een verrassingssmaakje.
De traditie wil dat men op 6 januari een driekoningentaart in huis haalt...
Een taart van bladerdeeg met een vulling van frangipanne, deze keer heb ik de bodem ook nog ingesmeerd met een pralinépasta ter variatie.
Men zou ook appel of perenschijfjes kunnen toevoegen. Heel lekker en gemakkelijk te maken.
Nodig :
- 2 vellen bladerdeeg
- 125 gr boter
- 125 gr suiker
- 125 gr gemalen amandelpoeder
- 40 gr maïzena
- 3 eieren (2 voor in het beslag en 1 voor de bovenkant in te strijken)
- pralinépasta of choco/speculaaspasta naar keuze
Ook nog voor de crème patissière
- 500 ml melk
- 2 eieren
- 85 gr vanillepoeder
- 100 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 ml melk voor de binding
Werkwijze :
Rol 1 bladerdeeg open en bestrijk met pralinépasta maar blijf 1.5 cm van de buitenranden en bestrijk die met losgeklopt ei.
Maak de amandelpasta door alle ingrediënten goed onder elkaar te mengen. Maak de crème patissière door de melk te verwarmen in het schenkkannetje in de microgolf ( 3.5 min op 800 wat), ondertussen doe je in de shaker de overige melk samen met de suiker en vanillepoeder en eieren. Doe de inhoud van de shaker bij de warme melk en roer goed door. Zet het schenkkannetje nu terug in de microgolf voor ongeveer 3 minuten op 800 Watt. Goed doorroeren...indien de crème niet genoeg gebonden is nog 1 à 2 minuten terugzetten.
De pudding laten kouder worden en onder de amandelpasta roeren.
Het beslag nu bovenop de pralinépasta smeren en er een stenen beeldje in verbergen. Afdekken met het tweede vel bladerdeeg en bestrijken met losgeklopt ei. Met een mes mooie figuren maken in de bovenkant...niet helemaal insnijden, juist genoeg voor de versiering. De 2 bladerdegen met behulp van een vork aan de buitenkant mooi platdrukken.
Bakken in een voorverwarmde oven van 200°C. Een kwartiertje bakken op 200 ° en dan nog een kwartiertje op 180°C.
Wie het stenen beeldje in zijn stukje taart heeft...is de koning van de dag !
Nog eventjes geduld en ik schiet weer in actie maar voorlopig wil ik reeds samen met jullie klinken op een schitterend 2014.
Een jaar waarin we weer volop gaan experimenteren in de keuken en volop plezier beleven aan het creëren van nieuwe combinaties.
Ondertussen wil ik mijn nieuwjaarskaartje hier ook wel meegeven....met een foto die ik enkele weken geleden geschoten heb. Want samen met koken is fotografie mijn andere hobby waar ik veel plezier aan beleef.
Ook al even melden dat ik gisteren nog prettig nieuws heb ontvangen. Ik heb d.m.v. een insturen van een receptje op basis van de sweet mixen van Sofie Dumont een workshop gewonnen met haar op 12 maart 2014 te Gooik. Ik hou jullie zeker op de hoogte. 2014 ziet er dus weer veelbelovend uit ;-)